Wednesday, January 13, 2010

Nik Aziz rai paderi, sami makan tengah hari


Ketua-ketua agama terdiri daripada alim ulama, paderi dan sami dijemput menghadiri makan tengah hari bersama Menteri Besar, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat pada 28 Januari ini di Kota Darulnaim.

Jamuan tersebut dianjurkan kerajaan negeri sebagai meraikan ketua-ketua agama di negeri ini dan mengeratkan hubungan yang sedia terjalin.

Nik Aziz berkata, dianggar lebih 20 ketua agama dijangka menghadiri majlis tersebut yang berkonsepkan muhibah.

Setakat ini kita telah dimaklumkan seramai 18 orang daripadanya terdiri daripada paderi menyatakan persetujuan hadir, manakala sami belum dapat pastikan bilangan yang akan hadir,” katanya pada sidang media selepas mesyuarat Exco di sini, hari ini.

Tuan Guru Nik Abdul Aziz berkata, jamuan berkenaan diadakan menjelang tengah hari memandangkan sami difahamkan tidak boleh makan selepas jam 12.00 tengah hari.

“Kerajaan negeri meraikan mereka bertujuan mewujudkan suasana tenang dan harmoni di antara agama di negeri ini.

“Walaupun telah wujud keharmonian di Kelantan sejak sekian lama, namun diharap dengan pertemuan tersebut keharmonian bertambah baik,” ujarnya.

Menurutnya, Islam sejak awal lagi mengutamakan keharmonian seperti diajar Rasulullah s.a.w. setelah baginda sampai di Madinah.

Katanya, sebaik sahaja sampai di Madinah, baginda s.a.w. mengadakan perjanjian bertulis yang pertama di muka dunia sehingga melahirkan keharmonian antara kaum.

Buang ayah tepi jalan

KANGAR: Seorang bapa yang baru selesai menjalani pembedahan jantung terkejut apabila dengan tidak semena-mena dibuang anak sendiri yang sengaja meninggalkannya bersama bungkusan pakaian di tepi jalan raya berhadapan Sekolah Kebangsaan (SK) Datuk Wan Ahmad, di sini.
BUKTI...Abdul Rahman menunjukkan surat pembedahan jantung yang dikeluarkan Hospital Pulau Pinang.
BUKTI...Abdul Rahman menunjukkan surat pembedahan jantung yang dikeluarkan Hospital Pulau Pinang.
Kejadian memilukan itu berlaku petang 7 Januari lalu sejurus Abdul Rahman Talib, 57, yang baru dibenarkan keluar dari Hospital Pulau Pinang (HPP) selepas menjalani pembedahan jantung, menjejakkan kaki di rumah anak lelakinya di sebuah taman perumahan dekat sini.

Anak lelakinya yang berusia 30 tahun bertindak demikian selepas mendapat tekanan daripada isterinya yang enggan menerima semula kehadiran bapa mentuanya dengan memberi pelbagai alasan tidak munasabah.

“Saya hanya minta dia hantar ke pekan Kangar walaupun menyedari tiada arah dituju sebelum dia meninggalkan saya di tepi jalan raya berhampiran sekolah itu,” kata Abdul Rahman ketika ditemui di sini, semalam.

Menurutnya, ketika itu, dia hilang arah dan merayau-rayau di sekitar kawasan sekolah sebelum mengambil keputusan tidur di pondok bas berhampiran pada malam berkenaan.
Abdul Rahman berkata, keesokannya, anaknya datang menemuinya yang disangka menyangka mahu menjemputnya semula selepas menyesal dengan perbuatan berkenaan.

Bagaimanapun, katanya, andaian itu meleset sama sekali kerana anaknya cuma datang untuk menghantar basikal miliknya bagi memudahkannya bergerak.

“Menitis air mata saya ketika melangkah kaki keluar dari kenderaan milik anak saya kerana tak menjangka dia tergamak melakukan perbuatan ini selepas saya memelihara dan menjaganya bagaikan menatang minyak yang penuh,” katanya.

Menurutnya, pada hari kedua selepas dibuang anaknya, dia bernasib baik apabila bertemu seorang kenalan di belakang sekolah terbabit yang bermurah hati mempelawa bermalam di rumahnya.

Katanya, sejak tiga malam lalu, dia bertuah dapat menumpang berteduh di rumah berkenaan, tetapi tidak tahu berapa lama kenalannya itu mampu menumpangkan di rumahnya.

Mengulas kejadian itu, Abdul Rahman, bekas nelayan dari Kampung Belat Batu, Kuala Perlis berkata, dia sebelum ini menetap seorang diri di Pulau Langkawi selepas berpisah dengan bekas isterinya, Halijah Othman, iaitu ibu kepada anak lelakinya itu.

“Saya bekerja sebagai pembantu kedai makan di pekan Pokok Asam, Langkawi selama lima tahun, tapi anak saya ini minta saya pulang ke rumah menetap dan bekerja bersamanya.
“Lagipun, rumah berkenaan dibeli menerusi duit pampasan rumah yang dibina hasil titik peluh saya sendiri ketika menjadi nelayan satu ketika dulu. Rumah lama kami diambil kerajaan bagi pembinaan landasan kereta api,” katanya.

Abdul Rahman berkata, sebelum ini dia menerima bantuan bulanan RM300 daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Langkawi, tetapi bantuan terbabit dihentikan selepas dia mengambil keputusan pulang dan menetap bersama anaknya sejak sebulan lalu.

Katanya, selepas menetap di situ, anak dan menantunya mula menunjukkan sikap dingin, malah dia terpaksa pergi seorang diri ke HPP untuk menjalani pembedahan jantung selepas pengsan di stesen bas di sini.

“Ketika bertarung dengan maut di HPP selama empat hari, anak dan menantu langsung tak menjenguk dan saya beranggapan mereka mungkin sibuk dengan perniagaan makanan yang diusahakan sejak beberapa tahun lalu.

“Saya terkejut dan hampir tak percaya apabila anak saya itu minta saya keluar apabila pulang ke rumahnya,” katanya.

Abdul Rahman mempunyai seorang lagi anak perempuan yang sudah berkahwin dan kini menetap di Langkawi.

Difahamkan, kakitangan JKM Perlis datang mengambil warga emas itu di pondok bas berkenaan kira-kira jam 7 malam tadi dan dibawa Rumah Kebajikan Batu Bertangkup di Beseri dekat sini.

Panas: Juara Vokal Terbaik Anugerah Juara Lagu 24 TV3 Hina Islam Bila Mencium Kedua-Dua Pipi Mas Idayu .....

Apa sudah jadi dengan negara Islam Malaysia Hadhari ini agaknya. Dalam masa rakyat sedang sibuk memperkatakan tentang "khalimah Allah" tiba-tiba kita disaksikan pula dengan satu adengan peluk cium yang sungguh memualkan.

Kami tidak sempat untuk menyaksikan adengan tersebut sebenarnya. Namun, daripada laporan yang disampaikan dan email yang diterima mengatakan mereka amat terkejut dengan tindakan artis yang bernama "Black" (foto), mencium kedua-dua pipi kiri dan kanan artis dangdut "Mas Idayu" selepas diumumkan sebagai pemenang kategori Vokal Terbaik Anugerah Juara Lagu 24 terbitan TV3 baru-baru ini.

Beliau yang membawa lagu Aku Rindu Sayang Kamu, berbuat demikian dengan disaksikan oleh jutaan rakyat Malaysia yang menyaksikan rancangan itu secara langsung. Sebelum ini memang sudah banyak kami menerima maklumat tentang sikap kedua-dua artis ini sebenarnya.Untuk makluman, Black adalah merupakan Juara Bintang Realiti TV "Mentor" yang turut disiarkan oleh stesyen TV swasta itu sebelum ini. Manakala Mas Idayu adalah Mentor kepada penyanyi berkenaan. Telah banyak disaksikan adengan panas yang melibatkan kedua-dua artis berkenaan, namun semuanya bagai dilupakan seolah-olah negara ini bukannya sebuah negara Islam.

Ramai yang melihat perkara itu adalah biasa bagi seseorang artis. Ini kerana mereka telah dididik dengan budaya Sekular UMNO yang sukakan hiburan, sedangkan program agama mereka pinggirkan. Jika dibiarkan berterusan maka sudah pasti akan rosak generasi Islam di Malaysia pada masa akan datang.

Adengan peluk, cium, minum arak, berpeleseran dan sebagainya seolah-olah sudah menjadi adat resam artis-artis kita pada masa ini. Maka itulah kita tidak hairan perkara seperti ini akhirnya ditiru oleh anak-anak muda 1Malaysia. Mereka sudah berani merakamkan berbagai adengan panas perlakuan tidak senonoh mereka untukd dijadikan bahan tontonan umum. Namun, kejadian cium yang berlaku antara Black dengan Mas Idayu itu amatlah tidak wajar sama sekali. Tambahan pula rancangan itu disiarkan secara langsung dan disaksikan oleh pelbagai golongan masyarakat termasuk golongan muda dan kanak-kanak.

Aksi tersebut jelas sekali bertentangan dengan norma-norma kehidupan manusia terutamanya orang Melayu. Malah, dari sudut agama Islam sendiri ianya adalah "haram". Namun, kenapa ia dibiarkan oleh pihak berkenaan. Rancangan hiburan yang jelas melalaikan itu bukan sahaja berjaya memesongkan minda rakyat malah menjadi agen perubahan kerajaan UMNO dan BN sebenarnya.

Tambah menyedihkan, terdapat Menteri UMNO sendiri iaitu Datuk Rais Yatim sanggup meluangkan masa untuk memberikan hadiah dan bersekongkol dengan aktiviti maksiat seperti itu. Apakah ini mencerminkan budaya orang Melayu seperti yang diwar-warkan selama ini agaknya. Oleh itu, diharapkan pihak media "mengharamkan" kelibat kedua-dua artis tersebut selepas ini. Mereka jelas sekali menghina agama Islam dan maruah orang Melayu di mata kaum lain. Mereka sepatutnya dihukum dan digam !!


[Susulan daripada itu, kami menantikan NGO Islam seteru UMNO yang mengamuk besar ketika isu "khalimah Allah" baru-baru ini membuat kenyataan atas adengan yang disaksikan ini.
Apakah ini tidak dikatakan menghina Islam kerana kedua-dua yang terlibat berbangsa Melayu yang kononnya beragama Islam. Jika benar NGO terbabit ikhlas untuk mempertahankan Islam dan tidak mahu agama kita dihina, maka mereka haruslah bertindak serta mendesak Kementerian Penerangan untuk mengambil tindakan displin terhadap kedua-dua artis berkenaan.
Tingkah laku mereka mengejutkan kaum lain yang beragama Hindu, Budhha, Kristian dan sebagainya. Bukankah ini mencemarkan imej agama Islam itu sendiri sebenarnya. Mana pergi tokoh agama UMNO dalam isu ini].


sumber : Pahang Daily Online

MCA gesa Pakatan henti salahkan Umno-BN

komen dari pembodek UMNO.


bukan apa, melaun ni takut takut kelayakannya sebagai anggota BN dilucutkan.
Gereja diserang: MCA gesa Pakatan henti salahkan Umno-BNPresiden MCA menggesa Pakatan Rakyat (PR) agar berhenti daripada menyalahkan kerajaan Umno-Barisan Nasional (BN) ekoran siri serangan ke atas gereja di pelbagai lokasi di seluruh negara sejak Khamis lalu.
Sehubungan itu kata Datuk Seri Ong Tee Keat, setiap pihak seharusnya membiarkan polis menangani situasi semasa.

“Saya mesti mengatakan bahawa buat masa sekarang situasi ini sedang ditangani oleh polis, jadi mengapa tidak kita menyerahkan kepada polis untuk menjalankan kerja mereka secara profesional daripada menuding pihak lain,” kata beliau di Wisma MCA hari ini.

Tujuh gereja telah diserang sejak tengah malam Khamis lalu termasuk di Miri.

Sehubungan itu kata beliau orang ramai tidak harus membuat kenyataan-kenyataan yang boleh mencetuskan perasaan kebencian.

“Saya merasakan bahawa ia bukan hanya buat Umno ataupun sesiapa tetapi terpakai kepada kesemua rakyat Malaysia,” kata Ong sambil menambah beliau menganggap majoriti rakyat negara ini adalah rasional dan mencintai negara serta menghargai kekayaan kepelbagaian kaum dan keharmonian agama.

PR menyalahkan Umno memanaskan ketegangan ekoran isu penggunaan kalimah “Allah”.
Sehubungan itu, Ong menambah tiada ruang bagi apa jua bentuk serangan keji di negara ini
--

Kajang Pak Malau kajang berlipat, Kajang saya mengkuang layu,

Dagang Pak Malau dagang bertempat, Dagang saya musafir lalu

Puteri UMNO Anjur Bengkel Menutup AuratBila timbul isu penggunaan kalimah Allah dan seterusnya membawa kepada pembakaran beberapa buah gereja, semua pihak menuding jari kepada UMNO dan dari pihak UMNO pula bermati-matian menafikan penglibatan mereka dalam hal tersebut malahan UMNO bermati-matian juga mengatakan bahawa UMNO adalah pembela agama Islam yang sebenarnya di Malaysia.Hakikat itu tak dapat diterima oleh kebanyakan warga pro Pakatan Rakyat dengan hujah masing-masing dan hari ini aku terpaksa mengatakan kebenaran bahawa UMNO sememangnya adalah pembela agama Islam berdasarkan pada bukti bergambar dibawah.Ini adalah salah satu dari beberapa siri program penerangan "Cara Menutup Aurat Mengikut Islam HadHari" yang dianjurkan oleh Puteri UMNO.

Amacam..? ada can tak masuk syurga dengan cara macam ni..?
Aku dapat "kompom"kan bahawa tukang rasmi Majlis ni (korang baca la sendiri sapa) dah tempat 1st flight ke Neraka Jahannam... hahaha..! Hidup UMNgOk...!!!Khak Ptuih..!Sumber gambar - :: RUANG BICARA PRIA MALAYA ::--

Posted By Topeng Perak® Unmasked to Perisik Rakyat® at 1/12/2010 10:41:00 PM

Antara Nama Allah dan Kelab Malam.... di mana U...


mStar : Lima Kelab Di Jalan P.Ramlee Dibenarkan Perbaharui Lesen
KUALA LUMPUR, 7 JAN 2010: Lima buah kelab malam terkemuka di Jalan P. Ramlee di sini yang sebelum ini lesen hiburannya dibatalkan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) kerana menghasilkan bunyi bising melebihi had kini dibenarkan untuk memperbaharui lesen berkenaan.Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar, Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin berkata, beliau membuat keputusan itu setelah pengusaha-pengusaha kelab itu merayu dan berjanji untuk mengawal paras bunyi berkenaan.“Setelah berbincang dengan pengusaha-pengusaha kelab ini, saya dah buat keputusan untuk memberi laluan kepada pengusaha-pengusaha kelab ini memperbaharui lesen mereka.“Mereka telah menulis surat rayuan, di mana mereka telah merayu dan mohon maaf kepada Datuk Bandar dan juga DBKL atas tindakan lalu iaitu berkenaan dengan pengawalan paras bunyi dan mereka berjanji akan mengambil tindakan sewajarnya selepas ini,” katanya kepada pemberita di sini hari ini.Kelab malam yang terlibat ialah Rum Junggle, Bar & Restaurant, Beach Club Cafe, Thai Club & Bistro, Passion atau Padi House serta Aloha. Beliau berkata, kelima-lima pengusaha kelab berkenaan memberi jaminan kepadanya bahawa tidak akan wujud paras bunyi yang lebih daripada had ditetapkan.Menurutnya, standard bunyi pada waktu siang tidak melebihi 55 desibel dan pada waktu malam tidak melebihi 65 desibel.Sementara itu, di Petaling Jaya, Menteri Pelancongan Datuk Seri Ng Yen Yen berkata, beliau menemui Raja Nong Chik meminta agar DBKL menimbangkan tindakan mereka.Ng berkata, penutupan premis hiburan tidak sepatutnya berlaku kerana sepanjang Jalan P.Ramlee dikenali sebagai kawasan hiburan di waktu malam.Beliau berkata, Raja Nong Chik juga mempunyai pandangan sama dan bersetuju mengkaji semula garis panduan dan peraturan mengenai gangguan ketenteraman awam disebabkan bunyi daripada premis hiburan.–BERNAMA-

Sehari sebelum demontrasi NGO Umno bagi membantah penggunaan nama Allah di Masjid Negara 8 Januari lepas, Menteri Umno di Wilayah Persekutuan, Nong Chik Zainal Abidin telah meluluskan rayuan memperbaharui lesen 5 kelab malam. Sebelum ini lesen-lesen kelab berkenaan telah dibatalkan kerana bunyi bising melebihi hadNampaknya, pemimpin Umno juga tidak lupa untuk mempertahankan pusat-pusat pesta arak dan gejala sosial ini. Baguslah tu, siang berdemo bela nama Allah, malam pi pulak layan demo kat kelab malam….bila PPIM dan NGO nak pi berdemo kat Kelab Malam?


'UMNO PERASUAH 1 Malaysia... Pembohong seluruh rakyat Malaysia’™ kaasiii peecaaahhh laaaaaa..... ...®!!" MEMBUJUR LALU MELINTANG PATAH "!!

http://zulmamakpng. blogspot. com/

!!!.. LAWAN TETAP LAWAN...!!!! , SUARA RAKYAT, SUARA KERAMAT...!! !

--

Posted By zul mamak png to ™ kaasii peecaahhh laaa...® at 1/13/2010 09:00:00 AM

__._,_.___

Mana Laporan Audit Kewangan YBK? - Nik Nazmi


Pemantauan yang dilakukan Kerajaan Negeri menunjukkan yang YBK tidak pernah mengeluarkan laporan audit berkenaan akaun kewangan dan urusan pentadbiran selama lima tahun ini. "Kerajaan Negeri bersedia memberi peruntukan supaya laporan audit dapat dibuat dengan segera memandangkan harta dan bantuan kewangan bernilai ratusan juta ringgit telah diberikan kepada YBK," tegas Setiausaha Politik Menteri Besar Selangor, Nik Nazmi Nik Ahmad dalam kenyataan medianya kepada Era Pakatan. Menurut beliau, perkara ini tidak pernah dibangkitkan kerana pentadbiran dahulu dibawah Kerajaan Barisan Nasional (BN) tidak memberi memberi keutamaan kepada ketelusan sehingga terdapat aduan yang mengatakan program YBK berbaur kepentingan politik dan tidak berlandaskan keperluan atau kemiskinan. "Kerajaan Negeri berharap semua badan bukan kerajaan (NGO) menyokong usaha ini bagi memastikan YBK menjalankan programnya dengan lebih telus dan bertanggungjawab supaya program yang rencanakan boleh memberi manfaat kepada golongan miskin," jelas Nik Nazmi. Nik Nazmi berkata, Kerajaan Pakatan Rakyat kini juga sedang berusaha supaya program membasmi kemiskinan oleh YBK dijalankan dengan baik agar ianya dapat memberi manfaat kepada semua orang tanpa mengira kaum, agama atau sentimen politik."Atas sebab itulah pada 20 Oktober lalu, Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri telah membuat keputusan untuk melantik Menteri Besar Selangor sebagai pengerusi YBK sementara Exco Kebajikan sebagai anggota lembaga."Kami tidak menolak kemungkinan perkara ini dibangkitkan sekarang kerana sesetengah pihak yang berkepentingan khuatir pengambilalihan ini akan merugikan mereka. Walaubagaimanapun, Kerajaan Negeri tetap dengan pendirian supaya nasib semua rakyat miskin akan terbela," tegas Nik Nazmi lagi.


KUALA LUMPUR : Yayasan Basmi Kemiskinan (YBK) diminta membuat laporan audit yang merincikan aliran kewangan dan pentadbiran harta yang telah disalurkan dalam menjalankan program membasmi kemiskinan sebelum ini.Pemantauan yang dilakukan kerajaan Negeri menunjukkan yang YBK tidak pernah mengeluarkan laporan audit berkenaan akaun kewangan dan urusan pentadbirannya dalam lima tahun belakangan ini."Kerajaan negeri bersedia memberi peruntukan supaya laporan audit dapat dibuat segera memandangkan harta dan bantuan kewangan bernilai ratusan juta ringgit telah diberikan kepada YBK," kata Setiausaha Politik Menteri Besar Selangor, Nik Nazmi Nik Ahmad dalam kenyataan medianya di sini, hari ini.Tambah beliau, perkara ini tidak pernah dibangkitkan sebelum ini, kerana pentadbiran kerajaan Barisan Nasional (BN) dahulu tidak memberi keutamaan kepada hal-hal ketelusan sehingga terdapat aduan yang menyatakan bahawa program anjuran YBK ada kaitan dengan kepentingan politik sekali gus ia tidak berlandaskan keperluan atau membela kemiskinan."Kerajaan negeri berharap semua badan bukan kerajaan (NGO) menyokong usaha ini bagi memastikan YBK menjalankan programnya dengan lebih telus dan bertanggungjawab supaya program yang direncanakan boleh memberi manfaat kepada golongan miskin," kata Nik Nazmi.Beliau berkata, kerajaan Pakatan Rakyat kini sedang berusaha agar program membasmi kemiskinan YBK dapat dijalankan dengan baik agar ia dapat memberi manfaat kepada semua pihak tanpa mengira kaum, agama atau sentimen politik."Atas sebab itulah pada 20 Oktober lalu, Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri telah membuat keputusan untuk melantik Menteri Besar Selangor sebagai pengerusi YBK, sementara Exco Kebajikan sebagai anggota lembaga."Kami tidak menolak kemungkinan perkara ini dibangkitkan sekarang, kerana sesetengah pihak yang berkepentingan khuatir pengambilalihan ini akan merugikan mereka. Bagaimanapun, kerajaan negeri tetap dengan pendiriannya yang mahu nasib semua rakyat miskin terbela," kata Nik Nazmi lagi.Oleh Roziyah Mahamad/erapakatanUMNO PERASUAH 1 Malaysia... Pembohong seluruh rakyat Malaysia’™ kaasiii peecaaahhh laaaaaa..... ...®!!" MEMBUJUR LALU MELINTANG PATAH "!!

http://zulmamakpng. blogspot. com/

!!!.. LAWAN TETAP LAWAN...!!!! , SUARA RAKYAT, SUARA KERAMAT...!! !


Posted By zul mamak png to ™ kaasii peecaahhh laaa...® at 1/13/2010 05:36:00 PM