Monday, January 10, 2011

Pindaan mahu betulkan kesilapan Umno 17 tahun lalu, kata MB Selangor


SHAH ALAM, 9 Jan — Kerajaan negeri Selangor mengesyorkan pindaan perlembagaan negeri bukan sahaja untuk menyelesaikan kemelut pelantikan Setiausaha Kerajaan Negeri tetapi juga mahu “membetulkan kesilapan” awal 1990-an, kata Tan Sri Khalid Ibrahim malam ini.
Sehubungan itu Menteri Besar Selangor berkata, adalah tidak wajar kuasa Sultan Selangor diambil alih oleh Umno demi memperkukuhkan kuasa persekutuan ketika krisis Perlembagaan Persekutuan 1993.
“Umno yang mengambil alih kuasa . . . tetapi apabila dimaklumkan bahawa Sultan tiada kuasa (pelantikan), kami dikatakan jangan bertindak menderhaka,” kata beliau pada perhimpunan di Stadium Malawati di sini.
Majlis malam ini dimulakan dengan solat hajat.
Mursyidul Am PAS Datuk Nik Aziz Nik Mat, Presiden PAS Datuk Abdul Hadi Awang dan Ketua Umum Pakatan Rakyat Datuk Seri Anwar Ibrahim juga hadir sama.
“Siapa yang menderhaka? Pada 1993, mereka (Umno) sudah pun melakukan derhaka,” kata beliau lagi.
Khalid juga menekankan bahawa kerajaan Selangor akan membuat beberapa usul akhir bulan ini untuk memastikan kuasa pelantikan tiga pegawai kanan perkhidmatan awam negeri — Setiausaha Kerajaan Negeri, Penasihat Undang-Undang dan Pegawai Kewangan Negeri kembali ke tangan Sultan dan kerajaan Selangor.
Malah beliau juga mencabar Umno menentang pindaan perlembagaan yang bakal dibawa kerajaan negeri Pakatan Rakyat.
“Kita akan lihat belang mereka yang sebenar, jika benar mereka mendukung Sultan (mereka wajar sokong),” kata beliau disambut tepukan gemuruh.
Khalid berkata “drama (semasa) akan berterusan” sehingga kuasa untuk melantik pegawai-pegawai kanan terbabit kembali kepada negeri.
Semalam, Khalid juga mencabar Umno menyokong pindaan perlembagaan jika ia benar-benar ikhlas dalam menjunjung institusi diraja, yang dialung-laungkannya selama ini.
“Umno (mengatakan bahawa) ia memandang tinggi (kedudukan) Sultan. Mereka (mengatakan) mereka yang mempertahankan raja,” kata beliau sambil menggesa Umno menunjukkan keikhlasan jika benar parti teras Barisan Nasional itu mempertahankan institusi diraja.
Menteri Besar merancang untuk mengadakan sidang Dewan Undangan Negeri khas hujung bulan ini bagi menyelesaikan kemelut ekoran pelantikan Datuk Mohd Khusrin Munawi sebagai setiausaha kerajaan negeri yang baru.
Sidang itu akan membincangkan pindaan perlembagaan negeri.
Pakatan Rakyat mempunyai 35 anggota di Dewan Undangan Negeri yang memperuntukkan 56 kerusi.
Pindaan perlembagaan memerlukan sokongan dua pertiga untuk diluluskan.

'Mohon maaf pada Lim tiada kaitan dengan teguran'

Persatuan Kontraktor Melayu Malaysia Pulau Pinang (PKMMPP) hari ini menjelaskan permohonan maaf pada pertemuan dengan Ketua Menteri Pulau Pinang baru-baru ini tidak berkaitan dengan teguran persatuan itu sebelum ini terhadap kerajaan negeri.

Presidennya, Datuk Muhamad Fadzill Hassan berkata permohonan itu dilakukan untuk saling memahami serta memaafkan antara satu sama lain.

"Permohonan maaf saya itu adalah atas kemungkinan terkasar bahasa sebelum ini terhadap kerajaan negeri, itu saja.

"Ini bukan bererti ia ada kaitan dengan teguran saya terhadap kerajaan negeri sebelum ini," katanya kepada pemberita hari ini.

Beliau tampil membuat kenyataan itu selepas dilaporkan memohon maaf kepada Lim Guan Eng berhubung beberapa teguran persatuan tersebut terhadap kerajaan negeri, termasuk isu pemberian kontrak kepada kontraktor bumiputera.

Muhamad Fadzill berkata pertemuan itu jemputan ketua menteri bagi menyelesaikan isu 46 kontraktor Melayu di negeri tersebut yang didakwa kroni Umno.

"Dakwaan kerajaan negeri bahawa kontraktor terbabit adalah kroni Umno tidak tepat kerana terdapat kontraktor yang disenaraikan itu bukan anggota Umno," katanya.

Dalam pertemuan Jumaat lepas, beliau berkata Lim telah bersetuju bahawa masalah membabitkan kontraktor berkenaan dianggap selesai.

"Selaku pertubuhan bukan kerajaan yang bertanggungjawab menjaga kepentingan kontraktor Melayu Pulau Pinang, PKMMPP mengambil langkah bertemu kerajaan negeri untuk menyelesaikan masalah 46 kontraktor tersebut bagi membela nasib mereka," katanya.

- Bernama

PAS bersikap terbuka kepada semua kaum

Hazayani Zakaria   
KUALA LUMPUR, 9 Jan: PAS bersikap terbuka kepada semua kaum di negara ini bukan bertujuan meraih sokongan politik semata-mata sebaliknya kerana mengikut perintah Allah Taala, tegas Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang.
Abdul Hadi berkata, Islam sememangnya tidak memaksa penganut agama lain memeluk Islam namun umat Islam diwajibkan menjalinkan hubungan baik sesama manusia tanpa mengira agama, bangsa dan kaum.
"Kita berhimpun di sini untuk melancarkan Sua Kasih kita bersaudara melibatkan semua kaum, bukan secara pandai-pandai diatur oleh PAS.
"Sebenarnya inilah perintah Allah SWT yang menurunkan ajaran Islam. Walaupun kita umat Islam mengakui dan percaya bahawa Islam mengajak kaum yang lain bersama kita dan dalam masa yang sama kita dilarang memaksa pengganut agama lain mengikut agama kita.
“Tapi dalam masa yang sama kita diwajibkan menghubungkan kasih sayang sesama manusia, bukan sahaja terdiri darpada pelbagai kaum dan bangsa bahkan terdiri daripada pelbagai agama," katanya sewaktu menyampaikan ucapan di majlis pelancaran Sua Kasih Kita Bersaudara di tapak Kompleks Pendidikan Titiwangsa, Jalan Gurney, dekat sini petang tadi.
Menurut beliau juga, PAS hanya menjalankan peranannya mewujudkan kemakmuran tanpa diskriminasi kaum seperti yang diperintahkan Allah.
"Peranan manusia di atas muka bumi ini bagi memakmurkannya dan Allah mewajibkan manusia hidup bermasyarakat.
"Allah membahagikan manusia ke seluruh pelusuk dunia, yang hidup di tempat masing-masing, dengan cuaca masing-masing, hasil bumi masing-masing, bangsa dan budaya masing-masing," katanya di hadapan kira-kira seribu tetamu yang terdiri daripada Melayu, Cina dan India.
Program anjuran bersama Lajnah Penerangan dan Dakwah Dewan Muslimat PAS Pusat (LPD DMPP) dan pusat khidmat masyarakat parlimen Titiwangsa itu turut dihadiri Mursyidul Am, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dan pimpinan-pimpinan yang lain.
Antaranya setiausaha agung, Datuk Mustafa Ali, Naib Presiden, Datuk Mahfuz Omar, bendahari, Dr. Mohd Hatta Ramli, Ketua Muslimat, Nuridah Salleh dan beberapa pimpinan lain.
Dewan Himpunan Penyokong PAS (DHPP) daripada beberpa negeri juga memenuhi majlis dengan diketuai pengerusinya, Hu Pang Chau.
Sementara itu, ahli Parlimen Titiwangsa, Dr. Lo' Lo' Ghazali yang juga ahli jawatan kuasa muslimat PAS Pusat berkata, program tersebut terlaksana di atas kesedaran peri pentingnya mewujudkan persaudaraan sesama manusia, bukan lakonan untuk meraih sokongan rakyat.
"Kita tidak bercakap retorik, kita tidak berbelanja jutaan ringgit, kita tidak ada penasihat daripada Apco yang dibayar berjuta ringit untuk melahirkan satu suasana kasih sayang antara satu sama lain.
"Kita tidak boleh pilih nak jadi orang Melayu ke, orang Cina ke, India ke. Ini bukan pilihan kita tapi daripada Allah. Jadi tak ada sebab kita nak prejudis antara satu sama lain.
"Tidak ada formula lain untuk mewujudkan keharmonian antara kaum selain sifat hormat-menghormati," katanya.
Justeru beliau berkata, jika Pakatan Rakyat diberi peluang memerintah negara ini, segala dasar yang digubal akan mengambil kira kebajikan seluruh rakyat tanpa ada diskriminasi kaum.
"Berilah peluang kepada Pakatan Rakyat untuk membuktikan bahawa kami boleh memastikan setiap rakyat dalam negara kita ini saling berkasih sayang melalui program yang kami disediakan.
"Kalau kami diberi peluang menjadi Kerajaan Pusat, kami akan pastikan seluruh dasar menjurus kepada kebajikan kepada seluruh rakyat tanpa diskriminasi kaum," katanya.

Non-Muslim rights promised by Allah, says Hadi

Hadi said “non-Muslims are part of Malaysia and Islam teaches us how to govern a country with a multi-religious society.”
SHAH ALAM, Jan 9 – PAS president Datuk Seri Abdul Hadi Awang said tonight that there must be a paradigm shift within his party to accept the importance of non-Muslims in its struggle to defend its Islamic convictions. Hadi stressed that Islam had always taught Muslims to respect and protect the rights of non-Muslims.
“There must be a paradigm shift and we cannot be like Umno who purposely ignores its neighbours, MCA and MIC. They can easily forget and ignore their neighbours. This shows their illogical politics.
“We have to realise that non-Muslims are part of Malaysia and Islam teaches us how to govern a country with a multi-religious society,” he told a rally of more than 8,000 supporters at Stadium Malawati here tonight.
Hadi argued that the Pakatan Rakyat (PR) coalition symbolised a paradigm shift in PAS’s politics.
“Islam not only teaches us to respect Muslims but also non-Muslims and their places of worship. This is not a promise from PAS or PKR but from Allah.
“Pakatan Rakyat has been a success and we want this to be defended and strengthened. Hopefully Allah will give us victory in the general election,” he said.
Hadi’s message of political inclusiveness comes after reports that PAS was seeking to revive unity talks with Umno.
Earlier Hadi met with Datuk Seri Anwar Ibrahim to close ranks after a shaky start to the year.
Top of the agenda for the meeting between Opposition Leader Anwar and the PAS president was the Christmas eve audience with the Yang diPertuan Agong, which was attended by Hadi, PAS spiritual leader Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, PAS deputy president Nasharudin Mat Isa and Umno’s top two leaders.
The dinner was seen as another attempt to revive the talks on political co-operation with Umno in the name of Malay/Muslim unity, although both Umno president Datuk Seri Najib Razak and Nik Aziz have refused to comment on the meeting.
However Hadi told his supporters tonight that Islam would always remain the party’s political end.
“There will be those who question the link between religion and politics. This shows that the person is ignorant of Islam even though he is a Muslim,” he said.
Hadi said PAS would have to be patient and take the correct route to capture Putrajaya.
“Allah has warned us that we must be on the right path and not follow the path of people that do not understand. There are those who want it quick and easy and win with the easy route. And there are those who are not confident of winning and believe that they weak.
“We must be patient and take the right route,” he said.
Nik Aziz later added that Umno leaders must not forget that death comes to all.
“Umno is not the government of Malaysia and I am not the government of Kelantan because this land belongs to Allah. Everything is created by Allah and every person will experience death,” he said.
The question of political co-operation with Umno became a major campaign issue in the 2009 PAS election after it was revealed that its leaders, including PAS deputy president Nasharuddin Mat Isa and Selangor chief Datuk Hasan Ali, met then prime minister Tun Abdullah Badawi and former Selangor mentri besar Datuk Seri Dr Mohd Khir Toyo after Election 2008 to explore the possibility of forming a unity government.
Leaders aligned to Nik Aziz then accused Nasharuddin of conspiring to take PAS out of PR, but the deputy president successfully defended his post in a three-cornered fight with Mohamad Sabu and Kelantan executive councillor Datuk Husam Musa.
Sources familiar with the latest move to bring PAS into the BN government revealed that both Hadi and Nasharuddin would be given prominent roles in Putrajaya if the party decides to abandon PR, but Nik Aziz continues to be the major obstacle in bringing the party closer to the ruling coalition.
PAS holds 23 parliamentary seats within the PR coalition and controls two states, Kelantan and Kedah. Its presence in the other two PR-ruled states, Penang and Selangor, is also crucial to maintain PR’s majority and Malay support.

Gambar Yang UMNO Takut : Dari Stadium Melawati Shah Alam Lebih 30,000 hadir.


(Bob Lokman turut hadir bersama ribuan rakyat Selangor!..)
(Ucapan Mursyidul Am PAS, Tok Guru Nik Aziz..)


(Ucapan Presiden PAS, Tuan Guru Haji Hadi Awang..)


(Ucapan Ketua Umum PKR, DS Anwar Ibarahim..)

Harga Minyak masak bakal naik 40 sen sekilogram?
Bekalan minyak masak habis

KUALA LUMPUR - Bekalan minyak masak di Lembah Klang dan beberapa negeri dilaporkan habis sejak seminggu lalu dengan ramai pengguna mengeluh kerana terpaksa mencari di banyak premis semata-mata untuk mendapatkan barangan keperluan itu.

Selain Kuala Lumpur, negeri lain yang terlibat ialah Kedah, Kelantan, Terengganu dan Pahang.

Setiausaha Kerja Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Datuk Nadzim Johan mendakwa ada pihak menyorok bekalan barangan itu selepas timbul spekulasi harga naik sebanyak 40 sen sekilogram.

Minyak masak adalah barangan terkawal dengan harganya ditetapkan RM3.30 sekilogram bagi sawit tulen, sawit campuran (RM3.60) dan kampit plastik (RM2.50).

"Jika spekulasi itu benar, ia akan menyusahkan pengguna yang kebanyakan menggunakan minyak masak setiap hari," katanya ketika dihubungi di sini semalam.

Hasil tinjauan Kosmo! semalam mendapati isu bekalan minyak masak menjadi rungutan ramai peruncit dan pengguna, malah Gabungan Persatuan Pengguna Malaysia (FOMCA) setakat ini sudah menerima 50 aduan mengenai isu tersebut.

Sementara Berita Harian Online 5 Januari 2011 melaporkan..
Kabinet putus tiada kenaikan harga minyak masak

PUTRAJAYA: Kabinet dalam mesyuarat mingguannya hari ini memutuskan tiada kenaikan harga minyak masak dan meminta orang ramai menghentikan segera pembelian panik.

Mengumumkan demikian di sini sebentar tadi, Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, juga menafikan dakwaan harga barangan itu akan naik sebelum perayaan Tahun Baru Cina ini.
Kalian percaya?..masihkah kalian ingat janji kerajaan tahun lepas (2010) bahawa minyak (RON95) tidak akan dinaikkan sehingga akhir tahun, namun kerajaan akhirnya mungkir janji??..boleh rujuk di SINI dan di SINI..

Apa pun, penulis minta kalian ingat tarikh dan janji kerajaan ini..jangan mudah tertipu dengan tawaran2 manis kerajaan 'Barang Naik' selepas ini, lebih2 lagi semasa kempen PRK Tenang akhir Januari ii..

Foto Kemarahan UMNO : Lebih 30,000 hadir.....

FOTO OLEH ABAH ANAS

 ADAKAH MEREKA NI PENDERHAKA DAN PENGKHIANAT ISLAM....???