Wednesday, October 6, 2010

Zionis Israel Larang Kumandang Azan di Masjid Ibrahimi

Seorang serdadu Zionis menodongkan senjata ke arah umat Muslim yang tengah beribadah di Masjid Ibrahimi. (Foto: Getty Images)AL-KHALIL (Berita SuaraMedia) -  Otoritas pendudukan Israel (IOA) telah melarang Adzan  di masjid Ibrahimi di Al-Khalil  sebanyak 79 kali dalam sebulan terakhir (September). IOA mengklaim bahwa panggilan untuk sholat tersebut "mengganggu" pendatang yang tinggal dalam bagian masjid yang direbut dari Muslim dan diberikan kepada orang-orang Yahudi yang merupakan pelanggaran mencolok dari hukum internasional dan doktrin yang menetapkan kebebasan beribadah dan perjalanan yang aman ke tempat-tempat ibadah. IOA secara sistematis mengejar kebijakan yang melecehkan Muslim dan menghalangi muslim menjalani ibadah dengan aman termasuk mengintensifkan kehadiran militer dan hambatan pada semua jalan utama dan pintu masuk ke masjid.

Sebelumnya pada bulan Februari Otoritas pendudukan Israel menyetujui  RUU untuk merebut 66 dunum tanah di kota Tafouh, sebelah barat Kota Al-Khalil (Hebron). Sumber-sumber lokal mengatakan pasukan militer mengawal petugas perencanaan dari pemerintahan sipil saat ia membagi-bagikan pemberitahuan bagi warga Palestina lokal untuk menghentikan bangunan dan mengevakuasi tanah di kawasan Banat Khulla Hatem, yang mencakup lebih dari 66 dunum. Berdasarkan keputusan itu, area seluas 28-dunum tanah akan disita dari Nadhmi Hariz dan 38 dunum dari Thair Abdel Hadi al-Qawasimi. IOA dilaporkan ingin mencaplok tanah dan mengubahnya untuk fasilitas yang dimiliki oleh seorang pemukim Israel yang dikenal sebagai Ari Ben.

Pemilik tanahyang  ditargetkan memiliki bukti kepemilikan properti dan menyangkal klaim bahwa itu milik negara Israel, sumber menambahkan. IOA memutuskan kembali untuk merebut 44 dunum tanah milik keluarga Khamayisa di daerah yang sama. Dalam insiden terpisah juga di Al-Khalil, puluhan pemukim Israel menyerang wilayah Ain Keinar dan mengunjungi ladang dan mata air di bawah perlindungan dari militer Israel dan milisi keamanan PA. Saksi mata mengatakan kepada Pusat Informasi Palestina bahwa pasukan keamanan PA tiba di lokasi dan menghentikan warga Palestina lokal yang melindungi tanah mereka dan mendekati para pemukim. Saksi, yang mengatakan para pemukim bersenjata dan berjumlah sekitar 50 orang, tiba di daerah Keinar Ain melalui jalan gunung dari pemukiman Beit Hagai ke wilayah Palestina yang berpenduduk padat dan mulai perjalanan antara ladang dan mata air.

Palestina mengatakan mereka khawatir langkah itu merupakan awal dari pemukim untuk mendirikan sebuah pos pemukiman untuk mengambil alih tanah tersebut, meskipun daerah yang terletak di suatu daerah di bawah kendali PA. Baru-baru ini pemukim Israel pada waktu fajar Senin membakar sebuah masjid di kota Beit Fajr, di selatan Betlehem di Tepi Barat. Api tersebut merusak sebagian besar masjid. Warga setempat mengatakan bahwa beberapa pemukim mengobrak-abrik masjid pada malam hari dan membakar karpet dan 12 salinan Al Quran sebelum warga tiba di tempat kejadian dan terlibat dalam baku hantam dengan para penyerang. Pasukan Israel tiba di tempat kejadian untuk melindungi para pemukim. 

Mereka menambahkan bahwa para pemukim menulis di dinding bagian dalam masjid komentar ofensif terhadap Islam dan Muslim. Para pemukim melancarkan serangan yang berbeda baru-baru ini. April lalu, sekelompok pemukim ekstremis menodai sebuah masjid di desa Hawara dan mengecat komentar dan gambar anti-Islam di dinding tersebut. Pada Desember tahun lalu, mereka membakar sebuah masjid di desa Yasuf dan pada bulan Januari tahun ini mereka menyabotase pemakaman Muslim. Gerakan Hamas sangat mengutuk serangan itu dan menggambarkannya sebagai bagian dari kebijakan rasis dan agresif  Israel terhadap Islam, Muslim, dan tempat-tempat suci mereka dan upaya untuk melemahkan tekad dan ketabahan rakyat Palestina . (iw/pic) www.suaramedia.com

Kerasnya Hati Rosmah!


Teman pun tak faham..
Apa yang benar-benar menghijab hati orang-orang UMNO ni nak melaksanakan hukum Islam.
Sedangkan mereka mengaku Islam.. Mengaku Muhammad SAW sebagai Nabi..
Mengaku Allah SWT itu satu..

Islam itu sendiri adalah lengkap dan hanya Islam yang sesuai dengan kehidupan manusia..
2/3 isi kandungan Al Quran adalah berkenaan dunia!
Bermakna segala permasalahan didunia ini WAJIB diselesaikan dengan menggunakan isi Al Quran..
Allah SWT sebagai engineer yang menjadikan manusia... pastinya juga dia bekalkan manusia dengan 'manual' untuk kehidupan..

Seperti bila kita beli set TV Toshiba.. Pastinya disertakan sekali dengan manual nya..
Mana mungkin kita setting TV Toshiba menggunakan manual TV Sony?
Mana mungkin?

Namun itulah yang sedang UMNO gunakan untuk merepair manusia di Malaysia ni..
Sanggup meniru eropah yang sudah jelas nyata kehancuran budaya dan nilai-nilai peribadi mereka!

Yang heran tu.. ada lagi golongan yang bertaraf ulama' masih menyokong UMNO?
aduyaiii.. Bersyukurlah bagi mereka yang terlepas daripada UMNO...

sunsnake 06102010
PAS: Rosmah minta 'sedekah' di Belgium

Hajat Rosmah Mansur melawat pusat remaja hamil di Brussel hari ini untuk mendapatkan input bagi menangai masalah pembuangan bayi adalah tidak munasabah dan menggambarkan seolah-olah kerajaan hilang punca dan kontang idea, kata PAS.

Ketua penerangannya Idris Ahmad berkata, isteri perdana menteri tidak sepatutnya merujuk kepada Centrum voor Integrale Gezinsgorg (CIG) kerana keadaan iklim dan sosial budayanya berbeza dengan negara ini. "Tindakan yang dibuat oleh Datin Seri Rosmah untuk merujuk negara Belgium bagi mengatasi masalah anak luar nikah, seolah-olah anak yatim yang kaya dengan harta peninggalan bapanya, tetapi masih lagi meminta sedekah kepada orang ramai.

"Begitulah juga tindakan Datin Rosmah ibarat memohon sedekah dan ehsan daripada orang lain, sedangkan kita mempunyai rujukan iaitu Islam," kata Idris lagi.

IDEA BEBAL ISTERI MENTERI PERDANA

بسم الله الرحمن الرحيم

ALAHAI...Kontang Idea, Masalah Buang Anak Terpaksa Rujuk Belgium

Parti Islam Se-Malaysia berpandangan hajat Datin Seri Rosmah Mansur hendak ke Centrum voor Integrale Gezinsgorg (CIG) di Brussels Belgium pada 5 oktober 2010 bagi mendapatkan pelbagai input untuk menangani permasalahan buang bayi adalah tindakan yang tidak munasabah, seolah-olah kerajaan sudah hilang punca dan kontang idea.

Fenomena ini sepatutnya dirujuk kepada mereka yang arif di negara ini sahaja bukannya di negara yang, iklim dan sosial budayanya berbeza.. Tindakan yang dibuat oleh Datin Seri Rosmah untuk merujuk negara Belgium bagi mengatasi masalah anak luar nikah, seolah-olah anak yatim yang kaya dengan harta peninggalan bapanya, tetapi masih lagi meminta sedekah kepada orang ramai. Begitulah juga tindakan Datin Rosmah ibarat memohon sedekah dan ehsan daripada orang lain, sedangkan kita mempunyai rujukan iaitu Islam.

Kenapa begitu takut hendak merujuk kepada pendekatan Islam yang lebih menyeluruh dan telah terbukti berjaya. Kaedah yang perlu digunakan mestilah merujuk kepada apa yang diajar oleh Rasulullah SAW iaitu pendekatan mencegah dan mendidik. Baginda telah berjaya membetulkan masyarakat jahiliah yang rosak dalam masa 23 tahun yang menjadi kekaguman ahli kaji masyarakat barat yang berpandangan kerosakan masyarakat jahiliah hanya dapat dirawat dalam masa 100 tahun lebih.

Islam Hak Semua ManusiaIslam bukan hak ekslusif bangsa Melayu atau mana-mana bangsa. Islam agama Allah, tuhan semua bangsa. Allah sebagai tukang buat manusia menciptakan manusia dari pelbagai bangsa dan keturunan dan Allah jugalah yang menurunkan Islam untuk menjadi pegangan manusia. Tiba-tiba mana mungkin boleh jadi Islam sesuai untuk satu bangsa tapi tak sesuai untuk satu bangsa lain, seolah-olah bangsa lain ada tuhan lain yang buat, bukan Allah.

GAMBAR-Ceria dalam perjuangan. Dari kiri YM Tengku Ahmad, Dr Azman, YB Drs Khalil Idham, Ustaz Pauzi dan Haji Hassan Karim.

Marilah kita tinggalkan perjuangan kebangsaan kerana langit, bumi, bukan bangsa melayu yang buat, bukan bangsa Arab, tapi dibuat oleh tuhan segala bangsa, Allah! Perjuangan Islam yang kita galas, bukan satu pilihan tapi suatu kewajipan bila kita hidup menumpang muka bumi tuhan.

Mana mungkin kita boleh berjalan atas muka bumi tuhan, makan dan minum dari rezeki tuhan, bernafas dengan oksigen tuhan, tiba-tiba kita tak nak buat kerja untuk tuhan, tak nak buat kerja untuk Islam.

Atas dunia pun kalau kita masuk kedai, makan, minum kemudian tak nak bayar, orang akan marah apatah lagi kita tumpang segala-galanya milik Allah, tiba-tiba kita nak semuanya secara percuma. Mana ada jalan.

Alhamdulillah, Islam bukan lagi satu fobia di dalam masyarakat kita. Malah pada malam ini kita menampilkan penceramah berbangsa Cina, YB Drs Khalil Idham Lim Abdullah, Adun Titi Serong.

Indah dan terbukanya PAS kerana boleh terima siapa saja asalkan Islam. Umnolah yang bertanggungjawab mewujudkan suasana fobia masyarakat kepada Islam demi kepentingan politik sempit mereka.

Mereka tahu, kalau masyarakat faham Islam dan mengamalkan cara hidup Islam, mereka akan kehilangan sokongan. Rakyat tak akan sokong Umno lagi. Lantas, demi survival politik, tak apa masyarakat rosak, asal mereka tak hilang sokongan.

Inilah antara intipati ucapan saya dalam program Ceramah Umum sempena Program Hari Raya PAS DUN Langkap. Hadir sama Ustaz Mohd Pauzi Muda, Yang Dipertua Pas Kawasan, YM Tengku Ahmad Tengku Husin, Pengarah DUN Langkap dan Ustaz Rozali Mohammad.

YB Drs Khalil Idham dalam ucapannya menceritakan di Negara Cina terdapat kira-kira 130 juta ummat Islam malah ada satu masjid di sebuah wilayah di Cina, kehadiran solat Jumaat mencecah sehingga 20,000 orang jamaah.

Beliau yang berasal dari Bachok, Kelantan mengucapkan kalimah syahadah ketika berusia 22 tahun mengakui ketenangan berada dalam agama Allah.

Islam mengajar kita, dengan kuasa anugarah Allah, wajib kita berlaku adil kepada semua rakyat walau apa bangsa sekalipun. Inilah yang telah dipraktikkan ketika era kerajaan Pakatan Rakyat Perak.

Bohong tuduhan Umno bahawa DAP anti Islam. Ini semua tuduhan orang buta maklumat. Kelulusan pemberian tanah kepada Pondok Pok Teh di Pengkalan Hulu, Perak disokong oleh Exco DAP sedangkan lebih 10 tahun permohonan tersebut terbengkalai dizaman kerajaan Umno.

Semua orang tahu siapa yang hentikan bantuan kepada SAR kalau bukan Umno. Semua orang tahu siapa yang sambung balik peruntukan untuk SAR kalau bukan kerajaan Pakatan Rakyat termasuk kerajaan pimpinan YAB Lim Guan Eng di Pulau Pinang yang dituduh Umno sebagai kerajaan kafir harbi.

Salahkah Lim Guan Eng kerana dia Cina sedangkan sebelum ini Ketua Menteri Pulau Pinang semua Cina. Exco DAP Perak juga yang mencadangkan qari dan qariah Perak yang menjadi johan ujian tilawah peringkat kebangsaan ditaja untuk mengerjakan haji dengan biaya kerajaan negeri. Ini cuma beberapa contoh.

Pemberian hak milik tanah kepada orang-orang Cina yang rata-ratanya miskin di Kampung Baru dan telah menetap di situ hampir 2 generasi tanpa dapat hak milik di zaman Umno,

apakah boleh dikira mengadaikan tanahair kita kepada bangsa lain sedangkan kerajaan Umno mengurniakan puluhan ribu hektar tanah kepada tauke-tauke Cina yang kaya raya. Seolah-olah bantu orang-orang Cina miskin, salah! tapi bantu tauke Cina yang kaya raya, tak apa! Ini undang-undang mana Umno guna pakai.

Lantas, apa untungnya Umno cuba mengapikan sentimen perkauman dan keagamaan. Kononnya Najib menawarkan bantuan kepada Obama bagi mengatasi masalah Islamofobia tanpa dia sedar Umnolah yang sebenarnya fobia dengan Islam.

Rakyat Kedah Mai Baca Ni... Toksah DiPerbodohkan BN/umno Kedah...!!!!


Kenyataan Setiausaha Badan Perhubungan Umno Kedah Datuk Nawawi Ahmad semalam bahawa pemimpin BN tidak takut dengan ugutan Azizan untuk mendedahkan mengenai penyelewengan berhubung isu air itu.

SPRM kan rajin, tengok (berdasarkan) kenyataan dalam blog pun mereka dah siasat," katanya.

Apa yang nak di takutkan.... bukankah SPRM tu kuda tunganggan dan barua BN...!!! ha...ha..ha... macam cilakesssss jer... kenyataan mamat tu, baca kat bawah ni pula dan sori agak panjang storynya..

Sepanjang 50 tahun Barisan Nasional (BN) mentadbir Kedah (1957-2007), negeri ini dibebani hutang sebanyak RM2.4 bilion, yang mana RM1.7 bilion daripada jumlah itu adalah pinjaman daripada Kerajaan Persekutuan untuk membiayai perkhidmatan bekalan air . Setelah mengambil alih pemerintahan pada Mac 2008, kerajaan PR mendapati selain bebanan hutang yang sangat tinggi, infrastruktur dan perancangan perkhidmatan ini jauh ketinggalan di belakang keperluan semasa dan unjuran keperluan masa hadapan.

Hal ini berlaku kerana pihak Kerajaan Negeri waktu itu lebih cenderung membuat pinjaman daripada kerajaan persekutuan, berbanding memohon geran (yang menjadi hak rakyat Kedah yang juga rakyat Malaysia) gara-gara keinginan mereka menentukan projek-projek itu dapat diagihkan berdasarkan kepentingan politik mereka. Hal ini dapat dikesan dengan ketara dalam projek pembinaan loji air di Padang Sanai yang telah dibangkitkan dalam Sidang Dewan Undangan Negeri pada bulan Ogos 2010.

Kegagalan membayar balik pinjaman bekalan air dihadapi oleh semua kerajaan yang diperintah oleh BN, (dulu kini dan selamanya) melibatkan jumlah yang besar dan menjadi bebanan pula kepada kerajaan Pusat. Pihak Kerajaan Pusat dalam usaha memastikan hutang-hutang lapuk itu dibayar oleh semua kerajaan negeri, telah mengambil langkah ‘merampas secara halus’ hak yang telah diperuntukan dalam perlembagaan persekutuan sebagai hak kerajaan negeri iaitu sumber dan bekalan air. Perlembagaan Persekutuan telah dipinda untuk menjayakan langkah ini.

Keadaan lebih parah lagi apabila Kerajaan BN sebelum ini mengswastakan beberapa sektor penting dalam perkhidmatan bekalan air kepada syarikat kroni mereka tanpa mengambilkira kepentingan rakyat dan negeri Kedah.

Pindaan Perlembagaan dan Pencerobohan Hak Kerajaan Negeri Terhadap Sumber Air: Fakta-Fakta Penting yang Perlu Rakyat Tahu.

Pindaan Perlembagaan berkaitan pengawalan sumber dan perkhidmatan bekalan air membawa kesan yang amat besar kepada negeri-negeri seluruh Semenanjung Malaysia . Sumber dan perkhidmatan air dipisahkan seperti berikut:

i) Sumber air – Kerajaan Negeri
ii) Perkhidmatan bekalan air – Kerajaan Pesekutuan

Pindaan ini melibatkan antara lain:

1. Akta Perkhidmatan Air Negara (Water Sevices Industry Act – WASIA) diluluskan di Parlimen Malaysia dan diwartakan pada 2006 telah membawa kepada:

a) Pembentukan Suruhanjaya Perkhidmatan air Negara (SPAN) sebagai entity pengawal (regulatory) perkhidmatan air seluruh Negara.

b) Diwujudkan Perbadanan Aset Air Negara (PAB) sebagai sebuah entity milik penuh Perbadanan Menteri Kewangan (MOF Incorporated), khusus untuk menyediakan capital/dana untuk pembinaan asset-aset bekalan air (loji, paip, tangki, pusat rawatan dll). PAB juga ditugaskan membeli dan menguruskan semua hutang tidak berbayar (NPL) kerajaan-kerajaan negeri.

c) Berasaskan akta ini, bagi sektor pengurusan bekalan air, kerajaan-kerajaan negeri tidak dapat mengelak daripada bergerak kepada penubuhan entity/syarikat korporat seperti SADA.

d) Entiti/syarikat ini dibenarkan dimiliki oleh kerajaan negeri, tetapi dikawal sepenuhnya oleh SPAN.

2. Enakmen Syarikat Pengganti diluluskan sewaktu zaman BN.

Bagi memenuhi kehendak Akta ini, Kedah seperti negeri-negeri lain membentangkan dan meluluskan satu Enekmen dalam Sidang Dewan undangan Negeri pada awal tahun 2008 (sewaktu di bawah BN). Enekmen Syarikat Pengganti Pengurusan Bekalan Air Negeri Kedah diluluskan sebagai langkah mula mengkoperat Jabatan Bekalan Air (JBA) selaras dengan Akta yang dikuatkuasakan oleh SPAN.

3. Justifikasi penubuhan SADA.

Pada 1/1/09, SADA ditubuhkan bagi menjalankan kerja-kerja JBA berasaskan justifikasi bahawa:

Berdasarkan Akta SPAN, Kerajaan Pusat berhak mengambil alih sepenuhnya perkhidmatan bekalan air di mana-mana negeri – melalui arahan Menteri berkaitan - bilamana satu laporan audit oleh SPAN mendapati kedudukan kewangan agensi air negeri tidak berupaya menampung operasinya. Sekiranya hal ini berlaku, maka hilanglah hak kawalan negeri ke atas sumber dan perkhidmatan air, seperti yang ditentukan oleh perlembagaan. Ini adalah satu bentuk ‘penjajahan/pencerobohan’ Kerajaan Pusat ke atas ‘kedaulatan’ Kerajaan Negeri.

Cengkaman Perbadanan Aset Air Negara (PAB).

a) Ditubuhkan di bawah MOF Inc, milik penuh (100%) Kementerian Kewangan, dengan tujuan:

i) Menyediakan dana secukupnya kepada syarikat pengendali/operator air untuk pembangunan asset-aset air (loji, tangki, paip dll).

ii) Menguruskan pinjaman/hutang kerajaan-kerajaan negeri.

b) Sumber kewangan PAB.

i) Pinjaman kerajaan Pusat – yang sebelumnya diberikan kepada kerajaan negeri, kini diberikan kepada PAB dan agensi ini berkuasa penuh ke atas sumber ini.

ii) Pasaran kewangan antarabangsa.

c) Semua asset yang dibina/diambilalih oleh dana PAB akan disewakan kepada syarikat/operator bekalan air pada kadar yang ditentukan oleh PAB. Sewa ini digunakan untuk membayar hutang kerajaan negeri.

d) PAB membeli hutang/NPL kerajaan negeri daripada kerajaan pusat dan bayaran dibuat secara lump-sum (sekaligus) melalui pembiayaan dana antarabangsa. Akibatnya, kerajaan negeri kini berhutang kepada PAB dan tertakluk kepada syarat berikut:

i) Semua asset air yang ada hendaklah dipajak kepada PAB sebagai jaminan pinjaman/hutang.

ii) PAB akan buat pajakan kecil kepada SADA – supaya SADA mempunyai kawalan terhadap asset supaya dapat berfungsi sebagai operator air.

iii) Membayar fee pajakan kecil asset air kepada PAB

iv) Membuat bayaran pinjaman/NPL kepada PAB mengikut jadual yang ditetapkan.

Mengatasi cengkaman Pusat melalui PAB.

Bagi menghadapi situasi yang mencengkam ini, bagi mengelak rakyat Kedah kehilangan pegangan dan hak ke atas sumber dan asset air, Kerajaan Negeri melalui SADA telah mengambil langkah-langkah perlu bagi mengawal kepentingan negeri dan rakyat Kedah, antaranya meletakkan syarat berikut:

i) Struktur pemilikan saham PAB tidak berubah – 100% milik MOF- sekiranya pemilikan PAB berubah melalui penjualan saham atau pengambilalihan melalui apa-apa cara sekalipun kepada mana-mana pihak, maka perjanjian pajakan adalah terbatal dengan sendirinya dan semua hutang piutang akan dihapus kira. Syarat ini telah dipersetujui oleh PAB melalui siri rundingan dengan SADA.

Audit Prestasi Semasa yang membawa kepada Arahan menaikkan kadar tariff.

Setelah mengambil alih hutang/NPL kerajaan negeri, PAB telah mengarahkan SPAN untuk menjalankan audit kepada semua akaun operator-operator air negeri-negeri untuk meneliti kemampuan kewangan syarikat-syarikat pengendali air seluruh Negara – bagi memastikan mereka dapat mengutip bayaran balik.

Hasilnya- ternyata selama dibawah kerajaan BN selama 50 tahun, prestasi kewangan JBA (kemudian SADA) amat lemah/tidak mampu – dengan liability yang ada.

Mesyuarat Kabinet pada hujung tahun 2009 telah memutus dan meluluskan pada dasarnya tariff air mesti dinaikkan di seluruh semenanjung.

Kementerian Tenaga, Teknologi Hijau dan Bekalan Air telah menghantar surat kepada Setiausaha Kerajaan Negeri dan operator air supaya mengemukakan model-model kadar tariff sedia ada.

SPAN sebagai pengawal (regulatory) telah mengarahkan supaya operator-operator air negeri-negeri mengemukakan model-model semakan tarif.

SADA Mengemukakan 3 model semakan tariff.

SPAN memanggil Dewan-dewan perniagaan, persatuan-persatuan pengilang peringkat negeri dan nasional, persatuan pengguna dan kesatuan wartawan untuk berunding , dan pada dasarnya semua bersetuju dengan model-model yang dikemukakan.

Mempertahankan Kadar Tarif Rumah Ibadat dan Kebajikan.

SPAN memanggil semula operator-operator air untuk mengkaji model-model yang telah dirundingkan. SADA telah mempertahankan supaya bagi rumah-rumah ibadat, premis-premis berasaskan kebajikan tidak dinaikkan tariff – dan dipersetujui.

Rancangan kadar Tarif Air Kerajaan Pusat Melalui.
Pada tahun 2013, semua kadar tariff air diseragamkan seperti kadar tariff elektrik. Kadar yang ‘selesa’ bagi SPAN ialah RM0.90 sen semeter padu – sama dengan kadar Negeri Johor.

Atas dasar mempertahankan dan mempertimbangkan kedudukan bebanan kepada rakyat, SADA berjuang supaya kadar hanya dinaikkan sedikit (RM0.10 sen). Kepentingan rakyat telah dipertimbangkan semasak-masaknya dalam setiap perundingan dengan SPAN.

Kedudukan Kedah Berbanding beberapa Negeri

Terdapat 52,000 akaun pengguna, 90% adalah pengguna domestic dan 10% pengguna industry. Keadaan ini meletakkan SADA menghadapi kumpulan pelanggan yang majoritinya berada dalam tariff paling rendah.

Berbanding Pulau Pinang yang mempunyai pelanggan industry lebih banyak dari pengguna domestic.

Kedah menguruskan 13,000 kilometer (km) saluran paip bekalan air, berbanding 2,000 km bagi Pulau Pinang dan 1,000 km di Perlis. Kos mengendalikan dan menyelenggara bekalan dan tekanan air di Kedah jauh lebih tinggi berbanding negeri jiran.

Paip-paip di Kedah memberi pulangan rendah disebabkan taburan penduduk berselerak dan berjauhan – berbanding Pulau Pinang yang mempunyai taburan penduduk padat dan tertumpu – kos jadi rendah.

Tanggungan Akibat Penswastaan Bekalan Air Kerajaan BN Kepada Syarikat Kroni.

i) Telework Sdn Bhd – Pengurusan bekalan air di seluruh Langkawi. Akibat kos operasi yang lebih tinggi berbanding pulangan yang telah dipersetujui dalam perjanjian penswastaan oleh Kerajaan BN waktu itu, maka, sehingga perjanjian tamat pada tahun 2020, SADA terpaksa top-up RM25-RM50 juta setahun dan akan meningkat sehingga RM70 juta setahun menjelang 2020.

Tindakan ini mengakibatkan hutang SADA terus meningkat dari masa ke semasa, disamping hutang kepada kerajaan pusat. Hal ini menjejaskan prestasi kewangan SADA dan meletakkan Kedah sentiasa dalam risiko kehilangan asset terpenting kepada rakyat Kedah dari sudut keselamatan, ekonomi, social dan politik.

ii) Air Utara Indah Sdn Bhd (AUI) – Memproses/merawat air di lima loji utama/terbesar di seluruh negeri, iaitu di loji Plubang, Bukit Pinang, Pinang Tunggal, Sungai Petani dan Sg Ular. Berdasarkan perjanjian, kos rawatan air dikira berdasarkan jumlah air yang dirawat, bukan air yang sampai kepada pengguna. Oleh kerana Kedah mengalami Non-revenue water (NRW) sebanyak 48%, maka, SADA terpaksa membayar kos tersebut tanpa sebarang pulangan. SADA sedang berusaha mengurangkan kadar NRW keperingkat minimum. Sekitar RM90 juta dibayar kepada AUI setahun.

Kedua-dua perjanjian ini tidak ada ‘exit clause’, dirangka sedemikian rupa untuk memastikan syarikat-syarikat ini menerima bayaran dengan selamat walaupun rakyat Kedah ‘sengsara’.

iii) Kenaikan tariff elektrik berkali-kali sejak 17 tahun lalu (sejak 1993). Kos bil elektrik sekitar RM30 juta sebulan.

iv) Peningkatan kos bahan kimia.

Moral di sebalik kenaikan tariff air dan perjuangan rakyat Kedah.

Setelah ‘kehilangan’ sebahagian hak ke atas tanah yang dihakis melalui Kanun Tanah Negara (1960), Kerajaan dan rakyat Kedah kini harus berjuang mempertahankan hak dan menghalang Barisan Nasional melalui Kerajaan Pusat mengambil alih asset-aset, operasi, sumber berkaitan air, yakni salah satu hak negeri yang dijamin oleh perlembagaan.

Ini adalah perjuangan besar yang tidak wajar dikorbankan hanya dengan kenaikan sekupang bagi semester padu. Kita harus memberi sokongan sepenuhnya kepada Kerajaan PR melalui sokongan terhadap SADA demi mempertahankan asset strategic bagi keselamatan, ekonomi, sosial dan politik Kedah. Ini adalah kedaulatan negeri tanah tumpah darah kita semua!

PAS BERSAMA PR, PENYEBAB KETARA ISLAMPHOBIA TERHAPUS DI MALAYSIA

Seseorang yang menaiki motosikal, lalu terlibat dalam kemalangan yang mengakibatkan kecederaaan parah, seperti cacat. Setelah dimasukkan ke dalam hospital, dan mendapat rawatan, ternyata dia sihat kembali.

Namun, dia sudah tidak lagi menunggang motosikal, ekoran fobia. Apabila dihulur kunci motorsikal, mimpi ngeri tentang kemalangan lalu mula terbayang dalam fikirannya. Perkara ini, sering menghantui perasaannya, malahan memberi kesan yang cukup besar pada kehidupannya.

Keadaan yang sama juga menimpa Islam selepas kejadian pelanggaran dua buah kapal terbang terhadap dua buah bangunan mercu negara amerika, WTC. Agama Islam dianggap sebagai agama ganas, dan Umat Islam pula dituduh sebagai pengganas. Semuanya berpunca tuduhan melulu Bush yang merupakan Presiden Amerika ketika itu mengatakan bahawa tindakan itu merupakan serangan jahat dari Osama bin Laden.

Selepas kejadian itu, banyak penyelidikan yang dilakukan. Sehinggakan, ramai berpendapat bahawa serangan itu sebenarnya adalah satu konspirasi jahat yang sedang dilakukan oleh orang-orang yahudi.

MALAYSIA

Dengan kejadian 11 september, di negara barat, tekanan yang tertimpa terhadap orang bukan islam amat ketara kelihatan. Keadaan semakin rumit, sehinggakan Istilah fiqh Al-Aqalliyat [fiqh minoriti] yang dilontarkan oleh Dr Yusuf Al-Qaradhawi mula mendapat tempat yang cukup meluas.

Namun, pemikiran orang barat tidak seperti orang disebelah timur. Mungkin terkesan dengan budaya pencerahan yang bermula dari serangan beberapa tokoh-tokoh pencerahan terhadap zaman kegelapan Eropah yang didokong oleh agamawan paderi, sepertimana yang dilakukan Ammanual kant, William Harvey, René Descartes, Spinoza dan banyak lagi, menyebabkan orang barat tidak melihat perkara ini dengan pandangan selapis, sebaliknya dilihat dari sudut rasional berbanding emosional.

Keadaan itu menyebabkan ramai dari kalangan orang barat mula ‘bertanya’ dan mengkaji islam. ternyata, keadaan itu menyebabkan perubahan di kalangan masyarakat barat terhadap Islam semakin lama semakin positif, malahan ternyata sudah ramai dari kalangan orang barat yang sudah memeluk islam.

Ia benar-benar meyakinkan kita kepada firman Allah SWT;

وَمَكَرُوا وَمَكَرَ اللَّهُ وَاللَّهُ خَيْرُ الْمَاكِرِينَ

Maksudnya;
“Mereka telah melakukan perancangan, dan Allah SWT juga telah merancang. Dan Allah adalah sebaik-baik perancangan”

[Surah Al-Imran : 54]

keadaan ini, bukan sekadar berlaku di barat, malahan berlaku juga di Malaysia. Di malaysia, Islamphobia ini, boleh disifatkan berlaku dari dua faktor, [1] dari pihak orang bukan islam, dan [2] dari pihak orang islam sendiri.

FAKTOR DAN PUNCA

Tidak dinafikan, orang bukan islam di Malaysia mempunyai pergaulan dengan orang-orang islam. keadaan ini sepatutnya, perlu dijadikan sebagai ruang mereka dalam bertanya tentang islam.

Mungkin faktor tidak tercetus sebarang isu Islam yang mempunyai kaitan dengan mereka, menyebabkan mereka tidak pernah ingin mengambil tahu tentang islam, ataupun mungkin faktor ketaassuban kepada agama masing-masing, tanpa mempunyai keinginan untuk ‘skaptikal’ dengan agama mereka dalam mencari kebenaran, menyebabkan mereka kekal dalam keadaan tidak melayan agama Islam.

Ini dipanaskan lagi, apabila isu-isu yang melibatkan umat islam, boleh dikatakan kelihatan umat islam dilihat seperti ganas, yang menyebabkan sifat mahu menjauhkan diri dengan islam semakin hari semakin kelihatan. Ekoran itu, Islam tidak berjaya disebarkan secara meluas kepada orang bukan islam, malahan ia juga melahirkan persepsi atau gambaran awal bahawa mereka gerun dan takut dengan Islam.

Namun, adalah tidak tepat sekadar dilihat kesalahan ini kepada orang bukan islam sahaja, malahan kesilapan dari pihak orang islam juga perlu diselidiki dan dimuhasabah sama. Apabila direnung, didapati orang yang beragama islam juga ada menyumbang ke arah Islamphobia. Antaranya adalah seperti berikut;

Pertama: Islam dilihat seperti agama kaum tertentu

Sikap segelintir umat Islam yang mempamerkan Islam sebagai agama kaum tertentu, merupakan satu tindakan yang cukup jahat terhadap islam. ini kerana, islam ajaran nabi muhammad SAW tidak pernah dibataskan kepada kaum tertentu sahaja, malahan islam ajaran nabi SAW bersifat ‘for All’.

Firman Allah;

يَا أَيُّهَا النَّاسُ اتَّقُوا رَبَّكُمُ الَّذِي خَلَقَكُمْ مِنْ نَفْسٍ وَاحِدَةٍ وَخَلَقَ مِنْهَا زَوْجَهَا وَبَثَّ مِنْهُمَا رِجَالًا كَثِيرًا وَنِسَاءً وَاتَّقُوا اللَّهَ الَّذِي تَسَاءَلُونَ بِهِ وَالْأَرْحَامَ إِنَّ اللَّهَ كَانَ عَلَيْكُمْ رَقِيبًا

Maksudnya;
“Hai sekalian manusia, bertakwalah kepada Tuhan-mu yang telah menciptakan kamu dari seorang diri, dan dari padanya Allah menciptakan isterinya; dan dari pada keduanya Allah memperkembang biakkan laki-laki dan perempuan yang banyak. Dan bertakwalah kepada Allah yang dengan (mempergunakan) nama-Nya kamu saling meminta satu sama lain, dan (peliharalah) hubungan silaturrahim. Sesungguhnya Allah selalu menjaga dan mengawasi kamu”

[An-Nisa’ : 1]

Juga firman Allah;

يَا أَيُّهَا النَّاسُ إِنَّا خَلَقْنَاكُمْ مِنْ ذَكَرٍ وَأُنْثَى وَجَعَلْنَاكُمْ شُعُوبًا وَقَبَائِلَ لِتَعَارَفُوا إِنَّ أَكْرَمَكُمْ عِنْدَ اللَّهِ أَتْقَاكُمْ إِنَّ اللَّهَ عَلِيمٌ خَبِيرٌ

Maksudnya;
“Hai manusia, sesungguhnya Kami menciptakan kamu dari seorang laki-laki dan seorang perempuan dan menjadikan kamu berbangsa - bangsa dan bersuku-suku supaya kamu saling kenal-mengenal. Sesungguhnya orang yang paling mulia diantara kamu disisi Allah ialah orang yang paling taqwa diantara kamu. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui lagi Maha Mengenal”

[Hujurat : 13]

Kedua : salah faham terhadap islam

salah faham terhadap islam yang membeku dalam diri umat Islam juga merupakan antara faktor Islam difobiakan. Seperti contoh, sesuatu tindakan yang bersifat keganasan, dilebelkan ia sebagai tindakan islam atas nama jihad dan sebagainya. Keadaan ini mengakibatkan, orang bukan islam menganggap bahawa islam adalah agama keganasan, walhal islam tidaklah begitu.

Islam adalah agama kedamaian, dan memberi keamanan kepada semua manusia, tidak kira terhadap mereka yang beragama Islam, mahupun terhadap orang yang tidak beragama Islam.

Firman Allah;

لَا يَنْهَاكُمُ اللَّهُ عَنِ الَّذِينَ لَمْ يُقَاتِلُوكُمْ فِي الدِّينِ وَلَمْ يُخْرِجُوكُمْ مِنْ دِيَارِكُمْ أَنْ تَبَرُّوهُمْ وَتُقْسِطُوا إِلَيْهِمْ إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الْمُقْسِطِينَ

Maksudnya;
“Allah tidak melarang kamu untuk berbuat baik dan berlaku adil terhadap orang-orang yang tiada memerangimu karena agama dan tidak (pula) mengusir kamu dari negerimu. Sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang berlaku adil”

[Mumtahanah : 8]

Dalam firman Allah ini, amat nyata bahawa Allah SWT menyuruh dilakukan keadilan dan berlaku kebaikan terhadap orang bukan islam. malahan, dalam hadis dinyatakan bahawa Nabi SAW akan berbelah pihak kepada orang bukan islam, sekiranya mereka dizalimi oleh orang islam.

Sabda Nabi SAW;

مَنْ ظَلَمَ مُعَاهِدًا أَوْ انْتَقَصَهُ أَوْ كَلَّفَهُ فَوْقَ طَاقَتِهِ أَوْ أَخَذَ مِنْهُ شَيْئًا بِغَيْرِ طِيبِ نَفْسٍ فَأَنَا حَجِيجُهُ يَوْمَ الْقِيَامَةِ

Maksudnya;
“Barangsiapa yang menzalimi orang bukan islam, atau mengurangkan haknya, atau membebankannya luar dari kemampuannya, atau mengambil daripadanya sesuatu tanpa jalan yang baik, maka aku akan penhujjahnya pada hari akhirat kelak”

[Abu daud : 2654]

Ketiga : provokasi atas nama agama

Sebilangan orang islam, menjadikan agama sebagai alat provokasi dalam mengambil keuntungan politik. Di Malaysia, antara isu yang dimainkan adalah seperti isu orang bukan islam tidak dibenarkan berada di masjid, larangan berdoa terhadap orang bukan islam dan banyak lagi.

Mereka memainkan isu ini, adalah bertujuan untuk mencari pengaruh politik murahan mereka, tanpa mereka sedar bahawa mereka telah memberi gambaran buruk terhadap islam yang diturunkan oleh Allah SWT itu sendiri.

SELEPAS ERA PAKATAN RAKYAT

Jika mahu dinukilkan semua punca dan faktor penyebab islamphobia berlaku di malaysia, memang terlalu banyak. Tetapi, sekadar tiga perkara yang dikemukakan sudah cukup untuk difikirkan oleh umat Islam dalam memuhasabahkan diri mereka balik dalam memastikan islam ini tidak lagi difobiakan.

Namun, hakikat perubahan ke arah terhakisnya islamphobia ini semakin hari semakin kelihatan. Sejarah 8 Mac 2008 merupakan sejarah besar dalam era politik di malaysia, namun dari sudut agama, ia memberi banyak perubahan pemikiran rakyat terhadap islam itu sendiri.

Atas asas mempertahankan demokrasi disamping bersama-sama bersatu mempertahankan keadilan rakyat, menyebabkan PAS, PKR dan DAP telah bersatu dibawah satu bumbung yang bernama Pakatan Rakyat [PR]. Perkembangan ini, menyebabkan orang bukan islam dapat melihat betapa PAS yang memperjuangkan islam, mampu bersama-sama dengan orang bukan islam, malahan sanggup mempertahankan bangsa selain melayu dan selain beragama Islam dalam perkara yang melibatkan keadilan sejagat.

Keadaan ini, melahirkan satu gambaran baru orang bukan islam terhadap islam itu sendiri. Mereka mula berdekat-dekat dengan islam, seperti mengungkap firman-firman Allah dari Al-Quran tentang konsep keadilan, konsep ‘berbuat baik’ dan banyak lagi. Begitujuga, mereka sudah berani mendekatkan diri mereka dengan islam, seperti berpakaian seperti uruf orang islam di Malaysia [walau tidak sempurna], mendekati masjid, mula menghafal beberapa istilah-istilah yang menjadi kebiasaan bagi umat Islam dan sebagainya.

Keadaan ini merupakan satu perkembangan baik yang berlaku di malaysia. Gambaran islam ganas, sudah mula terhakis sedikit demi sedikit. Gambaran islam adalah agama diskriminasi, sudah semakin terhapus dari minda-minda orang bukan islam.

ia lebih bertambah melegakan, apabila usaha pergabungan antara PAS – UMNO tidak berjaya dilaksanakan, sebarang provokasi agama tidak dilayan dengan sentimen kemelayuan, sebaliknya diperjelaskan dari sudut Islam yang bersumberkan Al-Quran dan As-Sunnah, isu hak penggunaan kalimah Allah berjaya diselesaikan dengan perdebatan ilmiyyah, dan banyak lagi.

Walau lahir Perkasa yang dilihat seperti golongan ultra-melayu bersama-sama dengan UMNO, disamping mengungkapkan kalimah islam, ternyata semua itu dipandang remeh, malahan tidak memberi impak yang kuat dalam menggoyahkan persepsi orang bukan islam terhadap islam itu sendiri.

Keadaan ini merupakan kejayaan yang cukup besar dalam menghakiskan “islamphobia” di malaysia, dan ia tidak mustahil bahawa ia menjadi titik permulaan dalam melihat kejayaan terlaksananya keadilan islam di malaysia untuk masa hadapan – Insya Allah.

Sekian

Wallahu ‘Alam

Mahmud Abbas pun Tak Tahan

Mahmud Abbas pun yang dianggap sangat moderat, dan memiliki relasi yang sangat baik dengan pemerintahan Benyamin Netanyahu, akhirnya membatalkan perundingan langsung dengan Israel. Perundingan yang difasilitasi oleh Presiden Barack Obama, akhirnya tak mampu memecahkan konflik di Timur Tengah melalui jalan perundingan.Pertemuan yang berlangsung di Washington, segitiga, antara Mahmud Abbas, Netanyahu, dan Obama, akhirnya menemui jalan buntu. Kemudian, Abbas memilih membatalkan perundingan.Dari mula, tidak ada yang merasa optimis dengan perundingan, karena tidak ada yang akan didapatkkan dari perundingan oleh fihak Palestina dari Israel. Perundingan langsung itu, hanyalah ‘buying time’, yang dilakukan pemerintah Netanyahu, khususnya menghadapi tekanan Washington, dan masyarakat internasional. Obama ingin berusaha menciptakan Timur-Tengah yang stabil, dan mendapatkan simpati kalangan Arab.Sehingga, Washington di era pemerintahan Obama mendorong perundingan, dan bahkan menunjuk George Mitchel, yang mewakili pemerintah AS mendorong perundingan, dan melakukan dialog dengan fihak-fihak yang terlibat konflik.

Masalah yang paling mendasar adalah sikap pemerintah Israel, yang sekarang ini dikusai oleh kelompok Ortodok – Ultra Kanan, yang dipimpin Benyamin Netanyahu dari Parti Likud dan Avigdor Lieberman, dari Partai Israeli Beitani, yang menolak setiap perundingan dengan memberikan konsesi apapun terhadap Palestina. Bahkan, di tengah-tengah berlangsungnya perundingan, Lieberman yang menjadi Menlu Israel, mengeluarkan pernyataan, yang sangat keras, menyatakan agar orang-orang Arab dikeluarkan dari wilayah-wilayah yang diduduki Israel. Israel juga tidak menggubris permintaan Washington agar melakukan moratorium (penghentian) pembangunan pemukiman baru di wilayah-wilayah yang sekarang menjadi sengketa, termasuk Jeruselam Timur dan Tepi Barat, di mana Israel terus melangsungkan pembangunan pemukiman Yahudi, dan tidak mau bergeser sedikitpun sikapnya. Dalam hal ini, Israel tetap melangsungkan pembangunan pemukiman Yahudi di kedua wilayah, yang sekarang ini diduduki sejak perang tahun 1967. “Pembangunan pemukiman Yahudi di Jerusalem Timur dan Tepi Barat itu, sama dengan pembangunan pemukiman Yahudi di Tel Aviv dan tempat lainnya di Israel”, ujar Netanyahu.

Dibagian lain, Obama tidak mampu mendesakkan keinginan untuk mencapai kesepakatan dengan Israel, khususnya tentang moratorium pembangunan pemukiman Yahudi. Obama sudah tersudut dengan opini yang dibuat oleh media-media di AS dan Eropa, yang terus menyudutkan dirinya bahwa ia seorang mulsim. Obama menjadi korban kampanya media yang sudah dikendalikan jaringan Yahudi. Bahkan, koran di Israel seperti Jerusalem Post membuat polling, yang menggambarkan bahwa mayoritas rakyat di Israel menyakini Obama itu, seorang muslim. Publik di Israel juga tidk percaya bahwa Obama itu berpihak kepada Israel. Dengan opini yang terus menyudutkan Obama itu, maka langkah-langkah politik yang dilakukan oleh Obama itu, akhirnya mati suri. Tentu yang paling mendasar sikap Gedung Putih, yang tidak mungkin akan berubah terhadap Israel, dan hal itu sudah berulangkali diucapkan oleh Barack Obama dan Joe Biden, yang menegaskan bahwa prioritas kebijakan luar negeri AS itu, jaminan keamanan Israe. Jadi tidak mungkin langkah-langkah kebijakan yang dilakukan pemerintah Obama itu, hakekatnya akan merugikan Israel. Apalagi, tekanan-tekanan yang dilakukan lobbi Yahudi di AS sangat lah keras terhadap Obama. Ini semua mengakhiri prakarsa perdamaian di Timur-Tengah. Harapan akan ada penyelesaian damai di Timur Tengah itu hanya akan menjadi harapan yang hampa. Duet pemerintahan Ortodok-Ultra Kanan, antara Benyamin Netanyahu dengan Avigdor Lieberman, tidak akan mau membawa penyelesaian konflik Arab-Israel dengan sebuah konsesi. Sekecil apapun. Pembangunan dan perluasan pemukiman akan berjalan terus. Karena ini sudah menjadi tuntutan kaum Ultra Kanan, yang sekarang menjadi pilar pemerintahan Israel. Jadi sejak zaman Yaser Arafat sampai Mahmud Abbas, pilihan melakukan perundingan itu, hanyalah membuang-buang waktu, yang tidak produktif bagi masa depan Palestina. Karena jelas-jelas pemerintahan Israel manapun, tidak akan memberikan konsesi politik apapun kepada rakyat Palestina. Wallahu’alam.-eramuslim

BONGKAR! Lagi bukti Umno terima hasil judi untuk disedekahkan kepada umat Islam!"Sementara itu, Kumpulan Berjaya semalam menyumbang RM250,000 kepada tabung berkenaan, sumbangan terbesar setakat ini yang diterima daripada syarikat swasta.

Mengumumkan sumbangan itu, Menteri Belia dan Sukan, Datuk Hishammuddin Hussein, berkata berita itu disampaikan kepadanya oleh Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif Berjaya Sports Toto Berhad, Tan Sri Vincent Tan."


Sumber: Berita Harian

HIPOKRIT: Lihatlah wajah munafiq parti yg bernama Umno ni..betapa mesra dan intimnya pemimpin Umno dengan tokeh judi negara Vincent Tan...bukan sahaja menerima sumbangan judi haram, bahkan mendermakan wang itu pada rakyat Iraq yang sengsara akibat peperangan..

Mana suara lantang penyokong Umno? mana demontrasi PERKASA? mana ulasan YB Zul? mana bantahan ulamak muda Umno?..ternyata kalian hipokrit jika sudah tahu dan mendiamkan diri dlm isu ini...kalaulah Lim Guan Eng bersama Vincent Tan yg memegang replika cek Sport Toto tu utk didermakan pada fakir miskin Islam...korang fikirlah sendiri..

Artikel berita ini mungkin cuba di'padam'kan oleh Berita Harian kerana sehingga kini penulis gagal menemui artikel asalnya...namun melalui 'library.perdana.org', penulis dapat mengesan dan memaparkan balik berita tersebut sepertimana link diatas..

Penulis akan mengemaskini berita ini dalam satu entry khas "Koleksi UMNO dan JUDI" di SINI utk memudahkan rujukan di masa hadapan...wallahua'lam...


Artikel berkaitan:
- PANAS BERAPI: Koleksi UMNO dan JUDI dulu kini dan selamanya..(video inside)
- Koleksi UMNO dan JUDI dulu kini dan selamanya..(video inside)

P/s: Penulis arif bab hukum sedekah hasil judi ini sepertimana yg diterangkan oleh Ust Zaharuddin..penulis cuma ingin melihat reaksi penyokong tegar Umno..kalau di PP mereka sanggup buat drama supaya org kampung memulangkan duit tu balik kononnya tidak suci dan sebagainya, bagaimana pula dgn kes ini..

Walaupun dah dijelaskan oleh tokoh agama bahawa mereka tidak perlu memulangkan wang itu kerana itu hak mereka, lakonan memulangkan semua duit ini tetap diaturkan oleh Umno PP demi politik sempit mereka...sungguh jahil..sekarang rasakan sendiri...

Nik Aziz ziarah keluarga Lee Kuan Yew


SINGAPURA, 6 Okt: Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Datuk Nik Aziz Nik Mat semalam diterima sebagai tetamu kehormat bekas Perdana Menteri Singapura, Lee Kuan Yew.
Beliau ke negara republik itu bagi memberi penghormatan dan mengucapkan takziah kepada keluarga Kuan Yew berikutan kematian isterinya, mendiang Kwa Geok Choo.
Deligasi Tuan Guru Nik Aziz yang juga Musryidul Am PAS tersebut turut disertai Exco Kerajaan Kelantan, Datuk Husam Musa dan dua setiausahanya yang lain.
Ketibaan rombongan di Lapangan Terbang Changi, Singapura jam 10.20 pagi semalam, disambut Timbalan Pesuruhjaya Tinggi Malaysia ke Singapura, Dr Ahmad Faisal Muhamad.
Mereka kemudianya ditempatkan sementara di bilik rehat di VIP Complex sebelum dibawa menziarah mendiang Kwa di Sri Temasek, kediaman rasmi Lee di Istana di sini.
Kunjungan ke Istana kemudiannya disambut anak kepada mendiang Kwa, Lee Hsien Loong yang juga Perdana Menteri republik ini sekarang.
Nik Aziz dibawa menziarah mendiang Kwa sebelum diberi peluang bertemu dan berbual-bual dengan Hsien Loong yang sentiasa berada di sisi mendiang ibunya sejak lawatan dibuka kepada umum semalam.
Semalam juga adalah hari terakhir untuk rakyat negara itu memberi penghormatan sebelum jenazah mendiang dibawa ke Mandai Crematorium hari ini untuk upacara terakhir.
Kwa, 89, meninggal dunia di rumahnya pada petang Sabtu lalu.
Ketika ditemui selepas lawatan itu, Nik Aziz berkata beliau mengharapkan ahli keluarga sabar menerima ketentuan tersebut.
(Gambar kiri: Tuan Guru bersama Timbalan Pesuruhjaya Tinggi Malaysia ke Singapura.)
"Saya hadir untuk ucap takziah kepada keluarga Kuan Yew. Jangan bersedih sangat dan saya yakin mereka sabar terima ketentuan ini," katanya ketika ditanya beberapa wartawan tempatan dan antarabangsa.
Menurutnya lagi, penganut Islam mempercayai bahawa hidup dan mati adalah kepunyaan Allah, dan dia berkuasa ke atas hamba-Nya.
"Semasa kita hidup ini kita kena isi betul-betul untuk keredhaan Allah sebab kita mati akan jumpa Dia (Allah).
Dalam pada itu, beliau turut memaklumkan lawatan tersebut juga adalah sebagai kunjungan balas terhadap lawatan Kuan Yew ke Kota Bharu awal tahun ini.
Nik Aziz bagaimanapun tidak dapat bertemu dengan Lee Kuan Yew sendiri semalam ekoran masalah kesihatan bekas perdana menteri Singapura itu dengan ditambah pula dengan suasana kematian isterinya.
Kuan Yew kini sedang mendapat rawatan ekoran infeksi pada paru-parunya selepas lawatan ke Eropah, baru-baru ini.
Difahamkan, pihak hospital juga tidak membenarkan Kuan Yew menerima kunjungan tetamu buat sementara waktu.
"Lee Kuan Yew datang melawat Kelantan awal tahun ini, dan ini adalah kunjungan balas saya.
"Walaupun tidak dapat bertemu, saya harap beliau berada dalam keadaan sihat," katanya.

Semua petugas PAS, Pakatan dikerah ke Galas


KUALA LUMPUR, 6 Sept: Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang menyeru semua ahli dan petugas PAS, 
serta seluruh petugas Pakatan Rakyat dengan kepakaran yang berbagai supaya dapat turun 
ke Dewan Undangan Negeri (Dun) Galas, Kelantan.


Ini, kata Presiden PAS itu, untuk sama-sama bertugas bagi mempertahankan kemenangan kerusi PAS di 
Dun Galas yang diperolehi menerusi Pilihan Raya Umum 2008 yang lalu.


Katanya, berikutan kekosongan kerusi N.45 Galas, PAS telah pun menggerakkan seluruh jentera pilihan 
raya PAS di peringkat pusat, negeri, kawasan dan Dun untuk berhadapan dengan pilihanraya kecil berkenaan 
yang akan diadakan pada 4 November ini.


Dalam Pilihan Raya Kecil itu nanti, tambahnya PAS akan meletakkan calon yang berwibawa dan selayaknya untuk memikul
 amanah rakyat di Dun Galas, sebagaimana yang telah ditunjukkan oleh Almarhum Chek Hashim sepanjang tempoh beliau 
berdampingan dengan rakyat di Dun berkenaan.


“Bertugaslah dengan penuh semangat dan dedikasi dengan menggunakan segala bentuk ilmu kemahiran berpilihan raya, 
dan janganlah kita terperangkap dengan provokasi dan segala bentuk taktik buruk serta tidak bermoral yang akan dilakukan 
oleh lawan kita nanti. 


“Sebagaimana pilihan raya kecil yang lepas, kita akan sekali lagi berhadapan dengan segala bentuk mainan media 
cetak dan televisyen yang berupa laporan berat sebelah, ugutan, cercaan dan rasuah janji pilihan raya terhadap 
pengundi,” ujarnya kepada Harakahdaily.


Beliau yang juga Ahli Parlimen Marang percaya bahawa semua petugas akan dapat menghadapi tindakan tidak
bermoral parti lawan nanti dengan menyusun strategi dan gerak kerja yang kemas, serta sekali-kali tidak 
gentar dengan sebarang ugutan yang menjadi mainan parti lawan sejak puluhan tahun.


“Insya Allah, kita akan mempertahankan kerusi di DUN Galas nanti,” tegasnya.

PRK Galas 4 Nov 
KUALA LUMPUR, 6 Okt: Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mengumumkan 4 November
sebagai hari mengundi manakala 26 Oktober tarikh penamaan calon bagi
pilihan raya kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (Dun) Galas.

Timbalan Pengerusi SPR, Datuk Wan Ahmad Wan Omar mengumumkan perkara itu
selepas SPR mengadakan mesyuarat mengenai PRK Dun Galas di sini, pagi ini.

Kerusi Dun Galas kosong berikutan kematian wakilnya dari PAS,
Chek Hashim Sulaiman yang yang menghembuskan nafas terakhir
di Hospital Pakar Al-Islam Kampung Baru, Kuala Lumpur pada jam 4.30
petang 21 September lepas.

Allahyarham memenangi kerusi Dun Galas dengan majoriti 646 undi pada pilihan
raya umum yang lalu mengalahkan penyandang dari BN, Saufi Deraman.

Beliau mendapat 4,399 undi manakala Saufi pula 3,753 undi