Sunday, November 21, 2010

Bangga nya melihat kedudukan malaysia dalam stastistik AIDS worldwide..

enlarge to view image
Petikan printscreen ini diperolehi dari sini. Untuk lebih banyak fakta pasal Aids dan lain-lain stastistik boleh tengok sini dan sini.

Fakta ;

1. Kematian akibat AIDS : Malaysia berada di kedudukan 43 di seluruh dunia. klik sini

2. Purata bilangan pesakit AIDS yang hidup : Malaysia berada di kedudukan 38 di seluruh dunia. klik sini

3. Ranking negara dalam penyebaran aids di kalangan orang dewasa : Malaysia berada di kedudukan 42 di seluruh dunia. Klik sini

Ada satu persamaan untuk semua ranking di atas. Persamaan tersebut ialah kesemua ranking yang berkaitan AIDS kita berada di bawah kelompok 50 negara yang terhebat. Kita memang patut bangga. Saya juga terlebih bangga. 

Akan tetapi, saya yakin result ini tidak cukup membanggakan pemimpin negara kita. Sepatutnya kita kena berada di bawah 10 kelompok terhebat produce pesakit AIDS!! Jika ini berlaku, kita akan lebih terkenal di seluruh dunia. Dari situ, barulah ramai orang akan memperkatakan kehebatan negara kita. Untuk itu, cadangan ng yen yen dan najib yang mahu membina hub hiburan malam wajar di sokong oleh seluruh rakyat malaysia. Baca sini.

Kita kena pastikan bahawa bukan hanya anak remaja yang bersosial dan anak remaja yang buang anak, je yang dapat benefit daripada kewujudan kelab-kelab malam ini. Kita kena sama-sama mengalakkan budaya AIDS menular dalam masyarakat kita. Jadikan AIDS sebagai pembunuh NO 1 di malaysia. Jadikan AIDS sebagai penyakit yang paling popular di malaysia. Jadikan slogan No Aids No Malaysia! Kalahkan diabetes dan kanser!

Ada beberapa kebaikan jika kita mengalakkan penyakit AIDS tersubur di malaysia ;

1. Pusat perubatan akan tumbuh bagai cendawan selepas hujan.

- Bayangkan kalau malaysia berjaya menghasilkan penghidap aids yang paling banyak di seluruh dunia, sudah tentulah kita memerlukan lebih banyak doktor2 untuk merawat penyakit neh kan? So dari situ, kerjaya doktor, nurse akan mendapat permintaan yang tinggi. Dari situ doktor dan nurse bolehlah demand gaji tinggi. Tak lupa juga kita boleh mengalakkan industri perubatan dengan penumbuhan pesat pusat2 perubatan moden dan tradisional di seluruh negara. bagus. ini bagus untuk ekonomi dalam negara. Idea najib dan ng yen yen memang relevan.

2.Kurang populasi manusia di malaysia. 

- Kalau semakin ramai yang mati akibat aids, maka semakin kuranglah manusia kat malaysia neh, so semakinla jimat penggunaan oksigen. Almaklumla pokok semakin lama semakin kurang, so bagi mengurangkan masalah ini, manusia pun patut dikurangkan. Saya memang setuju habis dengan idea najib bina kelab malam neh. Brilliant. 

3. Peluang untuk para pengiklan buat duit.

- Kalau nak tahu, kat malaysia neh kerajaan kita belanja berjuta2 setahun untuk kempen kesedaran AIDS dan seks cara selamat. So, kalau semakin banyak penghidap aids di kesan di malaysia, ini bermaksud kerajaan terpaksa belanja lebih untuk kempen seperti ini. Ini bermaksud para pengiklan akan dapat lebih banyak jobs yang automatiknya boleh membantu menjanakan pendapatan mereka. Ini bagus, pusingan ekonomi yang menarik. Kita kerja. Kita bayar cukai (kadang2 ejaan dia boleh menjadi seperti ini ZAKAT) . Lepas tue kerajaan gunakan cukai (kadang2 ejaan dia boleh bertukar menjadi seperti ini ZAKAT) untuk buat promosi kempen perangai AIDS. Begitulah seterusnya.. kan ke SYOK kita saling bantu membantu?

4. Mencipta peluang pekerjaan.

-Jika kelab2 malam yang ada terlalu sesak dengan ramai rakyat yang beria2 mahu berjihad untuk negara dalam membantu ekonomi negara dengan menempah penyakit aids, maka akan datang banyak lagi la pusat2 hiburan akan lahir di mana sekaligus membantu menambahkan kutipan cukai dalam negara. Bukan kah ini perkembangan yang sangat baik untuk ekonomi kita? Kelab malam yang baru sudah tentu akan mengupah gro yang baru, pekerja bar yang baru, permintaan arak semakin banyak dan begitulah seterusnya.

5.Kilang carlsberg/arak semakin maju

- Insya-Allah, pada masa akan datang kilang arak di malaysia boleh memperluaskan empayar nya di seluruh malaysia dengan setiap satu negeri satu kilang arak, bagi memenuhi permintaan arak di kalangan rakyat malaysia. Ingatlah, kita berjihad agar di hidapi aids demi negara kita yang tercinta atas nama untuk memajukan sektor ekonomi kita. So, dari sini kita telah mencipta banyak peluang pekerjaan.

6.Mencipta rekod dan malaysia akan jadi terkenal.

- Seterusnya, setelah kita menduduki ranking topten dalam senarai penghidap, pesakit dan kematian angkara AIDS, nama malaysia akan sering disebut2 oleh negara lain menerusi media dan berita2 mereka. Dari situ, insya-Allah kita akan mengamit pelancong luar untuk terus terusan berkunjung ke malaysia. 

Hiduplah AIDS demi Malaysia. Malaysia boleh! Aids pun boleh! Satuu... AIds!!

Ameno : Lazimnya malaysia memang hebat dalam stastistik macam neh.. aids, rasuah, rogol, buang anak, penyelewengan, kes mahkamah yg unsettled.. hahahahahah.. Superb!

Dr Syed Husin : Pemilihan PKR Mendapat Sambutan MenggalakkanWalaupun sering dimomok-momokkan oleh media arus perdana kononnya pemilihan Parti Keadilan Rakyat (PKR) penuh dengan kecelaruan, perbalahan dan anggota yang turun mengundi hanya suam-suam kuku, hakikatnya jauh dari fakta sebenar.

Timbalan presiden parti itu, Senator Syed Husin Ali berkata, penerimaan anggota parti terhadap proses pemilihan dengan sistem 'satu anggota, satu undi' itu nyata mendapat sambutan menggalakkan sepanjang tempoh pemilihan dan kekecohan yang berlaku disifatkan sebagai "badai sementara".

" Hakikat sebenar ialah kita berjaya menarik keluar sampai 70,000 anggota untuk mengundi dan ia satu perkara yang tidak pernah berlaku di Malaysia dengan parti-parti yang lain," kata Syed Husin.

Proses pemilihan PKR yang dijadual berakhir hari ini akan menyaksikan keputusan pemilihan diumumkan pada hari terakhir Kongres Nasional tahunan parti itu yang bermula Jumaat depan.

Selama lebih kurang sebulan proses pemilihan PKR berlangsung, media kawalan Umno menggambarkan PKR sebagai parti yang berpecahbelah dengan pemimpin bercakaran.

Tindakan Datuk Zaid Ibrahim keluar dari PKR dicanang oleh media kawalan Umno sebagai rasa tidak puas hati akan umbi terhadap kepimpinan PKR, namun hakikat ialah tindakan Zaid itu tidak mendapat sokongan, termasuk segelintir pemimpin yang mahukan pemilihan itu diatur dengan lebih kemas.


" Kalau kita lihat dari kaca mata yang objektif dan tidak melalui akhbar-akhbar yang memang selama ini mengutuk parti, sebenarnya keadaan kita adalah tenang, pimpinan bekerjasama, pimpinan berbincang dan membuat keputusan," tambah Syed Husin lagi.

Setiausaha Jawatankuasa Pemilihan, Radin Shamsulkamar Radin Shamsuddin ketika ditemubual dalam rancangan Fokus Berita di Tv Selangor hari ini berkata, terdapat beberapa faktor utama yang menjadi punca kepada permasalahan yang timbul sepanjang tempoh pemilihan.

Ujar Radin, pengharapan yang terlalu tinggi dari ahli yang menjangkakan proses pemilihan  julung-julung kali diadakan ini akan direalisasikan dengan cukup sempurna, menyumbang kepada berlakunya rasa tidak puas hati.

" Pengharapan anggota itu kepada pemilihan yang kita lakukan adalah sempurna tetapi perlu kita akui, ini cubaan kali pertama. Percubaan yang saya kira berjaya, tetapi kelemahan ada.

" Tetapi kita perbaiki kelemahan itu dari minggu ke minggu. Jadi kalau minggu lepas kita telah kenal pasti dua tiga perkara yang tidak sepatutnya berlaku, kita baiki dan pada minggu depan ia tidak berlaku lagi," tambah Radin lagi.

Tanpa menafikan beberapa masalah wujud sepanjang proses pemilihan,menurut Radin, pemilihan itu sendiri merupakan satu kejayaan besar kepada PKR.

Justeru ujarnya, tidak hairanlah kalau seteru politik PKR menggunakan segala jentera yang ada demi menjatuhkan imej PKR di mata rakyat.


" Ia memang menunjukkan kejayaan yang cukup baik daripada segi pelaksanaan demokrasi bagi parti politik. (Oleh itu) kecemburuan itu terlalu tinggi. Umno mungkin tidak dapat hendak melaksanakan,mungkin masalah yang bakal mereka hadapi, kalau lah mereka cuba, saya rasa masalah yang bakal mereka hadapi 10 kali ganda dari apa yang kita hadapi.

" Jadi secara nyata apa yang menghiasi dada-dada akhbar dan apa yang disiarkan Tv3, RTM, semuanya bohong. Yang baik mereka tidak ambil," ulas Radin lagi. 

Azmin Ali : Fokus Kukuh PKR Hadapi PRU-13


Agenda memperkukuhkan Parti Keadilan Rakyat (PKR) bagi menghadapi Pilihan Raya Umum (PRU) akan datang merupakan fokus utama kata Calon Timbalan Presiden PKR Azmin Ali di sini hari ini.
Azmin  menyatakan betapa PKR perlu mempersiapkan diri untuk terus bergerak ke hadapan memimpin Pakatan Rakyat bagi meruntuhkan kubu Barisan Nasional (BN) pada PRU ke 13 yang diura-urakan bakal berlangsung tahun hadapan.
"Tumpuan saya selepas kongres ini adalah untuk bersama kepimpinan baru dan ahli-ahli untuk memperkukuhkan parti dan bersama-sama bersedia untuk pilihnaraya akan datang. Itu agenda dan tumpuan utama saya," katanya.
Azmin yang ditemui TV Selangor selepas melaksanakan tanggungjawab mengundi di cabangnya di Gombak bagaimanapun tidak mahu merayakan kemenangan sebelum diisytiharkan Jawatankuasa Pemilihan Pusat (JPP) namun berterima kasih kepada ahli PKR yang menyokong beliau.
Beliau yang juga merupakan Ahli Parlimen Gombak dan ADUN Bukit Antarabangsa itu hampir pasti menggantikan penyandang Dr Syed Hussin Ali setelah mendapat majoriti  lebih 10,000 undi.
Mengulas mengenai rancangan Zaid untuk menubuhkan parti baru, Azmin percaya bahawa parti Zaid tidak akan diterima rakyat.

"Saya tak percaya rakyat akan tertipu dan ahli PKR cukup matang menentukan masa depan parti. Saya rasa dalam beberapa bulan ini, rakyat dapat menilai wajah dan karekter sebenar beliau. Beliau amat individualistik dan tidak dapat bekerjasama dengan orang lain dan saya tak fikir Zaid mampu mengetuai mana-mana parti," ujar Azmin.
Beliau turut melahirkan rasa syukur kerana pemilihan PKR sudah tiba fasa akhir sekaligus menolak dakwaan media arus perdana sebelum ini bahawa pemilihan itu akan gagal.

"Saya bersyukur kerana perjalanan pemilihan parti yang telah berjalan selama sebulan kini sudah sampai ke kemuncaknya telah berjalan dengan lancarnya tidak seperti yang dilaporkan media yang dikuasai oleh UMNO BN. Walaupun ada beberapa masalah teknikal dan pengurusan yang sedang diteliti JPP namun jumlahnya kecil jika dibandingkan dengan cabang yang berjaya melaksanakan proses yang cukup demokratik ini," katanya lagi.

Anwar dan Suu Kyi, Dua Tokoh Pejuang Kebebasan TulenDatuk Seri Anwar Ibrahim dan  Aung Sang Suu Kyi merupakan dua tokoh pejuang kebebasan tulen  yang mempunyai prinsip perjuangan yang sama, tegas Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK) Parti Keadilan Rakyat (PKR)  Shamsul Iskandar Mohd Akin hari ini.
Membidas dakwaan Rachel Motte  yang menyatakan perjuangan Anwar dan Suu Kyi amat berbeza, Shamsul berkata ramai di kalangan tokoh-tokoh politik di Malaysia terlalu terpengaruh dengan idea dan propoganda parti pemerintah, Barisan Nasional hinggakan gagal menilai persamaan antara perjuangan Suu Kyi dan Anwar.
Media arus perdana kawalan Umno-Barisan Nasional sebelum ini menggunakan tulisan Rachel Motte di akhbar mereka masing-masing untuk menghentam kewibawaan Anwar sebagai tokoh pejuang di negara ini.

"Perjuangan untuk kebebasan ini bukan hanya sekadar kebebasan fizikal terhadap Suu Kyi, malah kebebasan adalah dalam erti kata yang lebih luas, kebebasan demokratik atau 'democratic freedom', kebebasan untuk pilihnaraya yang adil, kebebasan mendapatkan akses kepada media, dan kebebasan-kebebasan lain sepertimana yang dijamin di bawah hak asasi manusia sepertimana yang diterimapakai secara standart di seluruh dunia," jelas beliau yang dihubungi TV Selangor.
Katanya lagi, Anwar berjuang untuk perkara yang sama iaitu bagi mendapatkan satu pilihanraya yang bebas dan telus, dan kebebasan untuk mendapatkan keadilan yang sewajarnnya di mahkamah.
"Perjuangan-perjuangan ini yang disebut sebagai kebebasan demokrasi merupakan perjuangan yang menjadi asas yang sama dengan perjuangan Suu Kyi untuk membebaskan Myanmar daripada cengkaman tentera junta serta menjadikan Myanmar sebuah negara yang benar-benar mengamalkan prinsip demokrasi," tegas beliau lagi.
Beliau seterusnya menjelaskan, buat masa ini Suu Kyi hanya diberi kebebasan fizikal, bukan kebebasan sepenuhnya kerana masih tidak diketahui samada Suu Kyi akan dibenarkan bergiat aktif dalam parti politik secara bebas, mendapat akses kepada media dan tidak dikenakan apa-apa sekatan untuk bertemu dengan rakyat Myanmar.

"Kita melihat bagaimana media disekat di Malaysia, tiada ruang yang bebas untuk Anwar memberikan pandangannya dan sekatan terhadap liputan-liputan positif terhdap beliau di dalam media. Banyak sekatan dikenakan terhadap beliau samada dalam ceramah umum ataupun didalam ceramah-ceramah di universiti," kata beliau lagi.
Shamsul seterusnya menjelaskan, perjuangan Anwar di Malaysia adalah sama sepertimana yang dilalui oleh Suu Kyi dari segi perjuangan untuk kebebasan demokratik di negara masing-masing.