Saturday, October 16, 2010

'Rosmah, tiada jawatan rasmi tapi berlagak menteri'

[Image: dd51ff88270d0544e02031a5454f0134.jpg]

[Image: 990eb0a61049796858340b812ace64f3.jpg]Ketua Wanita PKR Zuraida Kamaruddin membidas cadangan isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor supaya pusat bersepadu bagi membantu golongan remaja perempuan yang melahirkan bayi tanpa berkahwin ditubuhkan, lapor Suara Keadilan.

Ini kerana menurut Zuraida (kanan), tindakan Rosmah itu dilihat mahu mengambil alih tanggungjawab serta memperlekehkan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dam Masyarakat, Datuk Seri Sharizat Abdul Jalil.

"Saya hendak cakap pun tak faham, apakah sebenarnya peranan Rosmah. Beliau menteri atau isteri Perdana Menteri ke, apa jawatan rasmi beliau yang sebenarnya?

"Cadangan beliau menunjukkan beliau ingin campur tangan dalam kementerian dan urusan kerajaan, dia tidak ada apa-apa latar belakang maklumat mengenai masalah tersebut tiba-tiba nak bagi idea yang sebegini. Ini adalah satu perkara yang 'adhoc'.

"Sebarang cadangan sekali pun, Rosmah perlu berbincang dengan pihak kementerian yang berkenaan dan bukannya berlagak seperti mahu ambil alih tugas menteri dan campur tangan dalam pentadbiran negara," kata Zuraida.

Zuraida berkata Rosmah seolah-olah mencerminkan kepada rakyat bahawa Shahrizat tidak menjalankan tugasnya sebagai anggota jemaah menteri.

"Kalau macam ini baik tutup sahaja kementerian Shahrizat dan letak sahaja tanggungjawab ini di bawah Rosmah," sindir beliau lagi.

Semasa di Belgium mengiringi Datuk Seri Najib Razak, yang mengetuai delegasi Malaysia ke Sidang Kemuncak Mesyuarat Asia-Eropah (ASEM) Kelapan di Brussels, Rosmah telah melawat "Centre of Integrated Family Welfare" (CIG) untuk mendapatkan input bagi menangani masalah pembuangan bayi .

Pusat itu ditubuhkan oleh kerajaan Belgium dengan bertujuan mendekatkan lagi perhubungan ibu dengan anak di mana remaja yang tidak berkahwin akan diberikan latihan bagi menjalankan kehidupan seperti biasa.

Lawatan Rosmah ke CIG itu telah dibidas Ketua Penerangan PAS, Idris Ahmad (atas, kanan) yang menyifatkan seolah-olah kerajaan hilang punca dan kontang idea untuk mengatasi gejala berkenaan.

Idris berkata tindakan Rosmah itu ibarat memohon sedekah dan ehsan daripada orang lain, sedangkan Islam mempunyai penyelesaiannya yang jitu terhadap masalah ini.

MAK JAN LAGI

KELAB X-CLUSIF

BAJET : ROSMAH DAPAT RM111 JUTA , SEKOLAH AGAMA RAKYAT RM95 JUTA - harakah daily

Program Permata yang dipopularkan oleh Rosmah Mansor, isteri kedua kepada Perdana Menteri turut mendapat manfaat dari Bajet 2011.

Najib Razak mengumumkan sebanyak RM111 juta diperuntukkan bagi agenda Permata memperkasa pendidikan awal negara.

Peruntukan itu meliputi projek pembinaan Fasa II Kompleks Sekolah Permata Pintar, membina 32 Pusat Anak Permata Negara (PAPN) serta membiayai operasi 52 PAPN yang telah siap.

Peruntukan itu turut meliputi program Permata yang lain seperti Permata Pintar, Seni, Insan dan Remaja.

Walaupun Rosmah tidak mempunyai sebarang jawatan rasmii dalam kerajaan, khususnya Kementerian Wanita, Keluarga dan Masyarakat serta Kementerian Pelajaran Malaysia tetapi program Permata yang diuruskannya nampaknya seakan mendapat bajet 'istemewa'.
Ini kerana, pertadbiran Najib hanya memperuntukan RM95 juta sebagai bantuan perkapita untuk sekolah-sekolah agama rakyat (SAR) rendah dan menengah.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit… SAPA KATA INI BAJET PILIHANRAYA… kah kah kah…

kah kah kah... SIAPA KATA INI BAJET PEMBANGUNAN... kah kah kah..

kah kah kah… INI BAJET BIK MAMA…. kah kah kah..

kah kah kah… APA BIK MAMA HENDAK…. BIK MAMA DAPAT… kah kah kah

kah kah kah…. JANGN LUPA UNTUK KURUSKAN BADAN SILA MAKAN ROTI NAJIB…. kah kah kah…

woit... TAK KAN LUPA ROTI NAJIB KUT?... kah kah kah...

kah kah kah…. ROTI NAJIB UNTUK JANTAN TAKUBIN…. kah kah kah

nota:
apa dia jantan takubin?
kah kah kah

Tol 4 lebuh raya tidak dinaikkan..tapi WANG KWSP digunakan menanggung kos tersebut dengan membeli PLUS..!!! Wang Rakyat juga kena tipu....!!!


Mulai semalam orang ramai tidak akan dibebani dengan kadar kenaikan tol di empat lebuh raya kendalian PLUS.


KUALA LUMPUR - Kerajaan mengumumkan kadar tol di empat lebuh raya milik PLUS Expressway Bhd. (PLUS) tidak akan dinaikkan bagi tempoh lima tahun akan datang bermula serta-merta bagi meringankan beban pengguna.
Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak ketika membentangkan Bajet 2011 berkata, langkah itu diambil kerana kerajaan amat prihatin terhadap rakyat yang terpaksa menanggung kos pengangkutan yang semakin meningkat.
Sementara itu, UEM Group Bhd. (UEM Group) dan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) akan mewujudkan sebuah syarikat khas (SPV) untuk tawaran mengambil alih keseluruhan aset dan liabiliti PLUS pada harga berjumlah RM23 bilion.
Tawaran yang akan dibayar secara tunai itu adalah bersamaan dengan RM4.60 untuk setiap saham, demikian menurut kenyataan bersama KWSP dan UEM Group.
UEM Group akan menguasai sebanyak 51 peratus pegangan di dalam syarikat khas tersebut manakala 49 peratus lagi akan dimiliki KWSP.
Tawaran ini bergantung kepada kejayaan penstrukturan semula Perjanjian Konsesi dengan terma-terma yang boleh dipersetujui oleh semua pihak.

MTUC risau Najib naik had pelaburan asing KWSP..wang rakyat jadi mangsa...!!!


KUALA LUMPUR, 16 Okt — Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) menggesa Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) yang kini dibolehkan membuat pelaburan sehingga 20 peratus di luar negara agar “berhati-hati” kerana pasaran global lazimnya amat tidak menentu.
Setiausaha Agungnya G. Rajasekaran berkata, MTUC sebagai badan induk yang mewakili kepentingan pekerja tidak pasti sama ada keputusan kerajaan untuk membenarkan KWSP menaikkan kadar pelaburan asingnya kepada 20 peratus sesuai atau tidak pada masa sekarang. Dalam Bajet 2011 diumumkan semalam, Datuk Seri Najib Razak mengumumkan langkah menaikkan kadar pelaburan KWSP di luar daripada tujuh peratus kepada 20 peratus.
“Ketika krisis ekonomi 2008, impak ke atas syarikat-syarikat besar adalah sangat serius di Eropah dan Amerika Syarikat,” kata beliau dalam satu kenyataan dikeluarkan mengulas kandungan Bajet 2011.
MTUC juga merupakan salah satu anggota dalam lembaga KWSP.
Oleh itu kata beliau, meskipun kerajaan membenarkan had baru itu panel pelaburan KWSP perlu dikenakan syarat agar mereka lebih berhati-hati dalam soal pelaburan di luar negara.
Dalam kenyataan dikeluarkan, MTUC juga tidak bersetuju sekiranya syarikat-syarikat insurans mengurus dana pencen kerana pengalaman sebelum ini menunjukkan bahawa mereka amat mementingkan keuntungan dan tidak memberikan perhatian yang sepatutnya kepada keperluan pekerja.
Rajasekaran (gambar) juga berkata lebih tiga juta pekerja sektor swasta akan mendapat manfaat daripada langkah kerajaan menubuhkan Majlis Konsultasi Gaji Negara yang dipertanggungjawabkan menentukan kadar dan mekanisma penetapan gaji minimum.
Beliau berkata tuntutan MTUC berhubung penetapan gaji minimum sudah berlarutan sejak 60 tahun lalu, dan kini ia akan direalisasikan.
Najib mengumumkan kerajaan akan menubuhkan Majlis Konsultasi Gaji Negara untuk menjadi platform utama dalam penetapan upah golongan pekerja.
Rajasekaran menjelaskan perkara itu sudah lama dinantikan dan ia pasti akan dapat membantu golongan pekerja, terutama di kalangan pekerja miskin.
Menurutnya soal selidik kerajaan baru-baru ini mendapati bahawa kira-kira 34 peratus pekerja kini berpendapatan RM700 sebulan, iaitu di bawah paras RM720 yang ditetapkan sebagai garis kemiskinan.

INTIPATI BAJET 2011..

 • Untuk Kementerian Pelajaran, peruntukan pembangunan sebanyak RM6.4 billion disediakan bagi membina dan menaik taraf sekolah, asrama, kemudahan dan peralatan serta memartabatkan profesion guru.
 • RM213 juta lagi dibajet sebagai ganjaran kepada sekolah berprestasi tinggi serta imbuhan kepada Pengetua atau Guru Besar dan Guru Cemerlang.

 • Enrolmen prasekolah akan ditingkatkan dengan sasaran 72 peratus menjelang akhir 2011 melalui penambahan 1,700 kelas, pemantapan kurikulum serta pelantikan 800 guru prasekolah lepasan ijazah.
 • RM111 juta diperuntukkan bagi program PERMATA antaranya bagi pembinaan fasa 2 Kompleks Sekolah PERMATA Pintar, membina 32 Pusat Anak PERMATA Negara (PAPN) dan membiayai operasi 52 PAPN yang telah siap.
 • RM250 juta diperuntukkan bagi sekolah bantuan modal agama, sekolah bantuan modal jenis kebangsaan Cina, sekolah kebangsaan Tamil, sekolah bantuan modal mubaligh dan sekolah bantuan kerajaan seluruh negara.
 • Kerajaan juga bersetuju membiayai bantuan per kapita untuk sekolah-sekolah agama rakyat rendah dan menengah dengan peruntukan RM95 juta sebagai mengiktiraf
  pendidikan Islam.
 • Bagi menyediakan guru serta tenaga pengajar kompeten dan berkualiti yang dapat membimbing dan mendidik pelajar sekolah dengan sebaiknya, kerajaan menyediakan RM576 juta dalam bentuk biasiswa kepada mereka yang ingin melanjutkan pelajaran.
 • Sejumlah RM213 juta diperuntukkan bagi mengangkat tinggi penguasaan Bahasa Malaysia, mempersadakan Bahasa Inggeris dan memperkemaskan kurikulum standard
  sekolah rendah.
 • Kerajaan bersetuju untuk mengambil 375 guru penutur jati antaranya daripada United Kingdom dan Australia untuk meningkatkan lagi pengajaran Bahasa Inggeris.
 • Peratusan staf akademik berkelulusan PhD ditambah kepada 75 peratus bagi universiti penyelidikan dan 60 peratus bagi IPTA lain dengan peruntukan RM20 juta.

Bajet 2011: BN saudagar mimpi perdagang dongengan, kata Hadi


KUALA LUMPUR, 16 Okt — Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang mendakwa Bajet 2011 yang dibentangkan semalam membuktikan agenda ekonomi dan transformasi dibawa Datuk Seri Najib Razak sebenarnya “berpusing di takuk lama dengan diberi penjenamaan semula.”
Kata beliau, kerajaan pusat pimpinan BN cuba menjadi “saudagar mimpin yang memperdagangan dongengan” dengan angkta-angka besar dalam bajet kali ini dan pengumuman projek-projek mega.
Dalam ucapan Bajet 2011 semalam, Najib yang juga Menteri Kewangan dan Perdana Menteri berkata, “kita bukannya saudagar mimpi yang memperdagang dongengan.”
“Kita adalah parti pembina harapan yang berpijak di bumi nyata.
“Apa yang kita capai bukanlah secara tidak sengaja, ibarat bulan jatuh ke riba, tetapi ia hasil dari perencanaan yang jelas, ketegasan pelaksanaan, perancangan yang rapi serta pengorbanan yang tinggi,” kata Najib.
Dalam reaksinya, Hadi (gambar) juga medakwa Bajet 2011 ditaburkan dengan angka yang indah-indah bersifat kosmetik, dengan mengkesampingkan pembinaan manusia yang menjadi enjin melaksanakan agenda perubahan ekonomi berkenaan.
Ahli Parlimen Marang ini memberitahu akibat dari penyelewangan, pembaziran dan rasuah yang bermaharajalela dan sistem pemerintahan yang tidak bersifat adil kepada rakyat teramai, maka kesejahteraan rakyat tentunya akan berada di takuk lama.
“Inilah yang ditekankan oleh PAS bahawa asas terbesar ialah kerajaan yang dipacu oleh Umno-BN telah gagal dalam mencapai matlamat Dasar Ekonomi Baru setelah diberi peluang memerintah selama lebih 50 tahun,” kata Hadi dalam satu kenyataan dikeluarkan.
Justeru, kata Hadi, bagaimana mungkin kerajaan yang sama boleh melakukan perubahan dengan satu dasar lain pula sedangkan sistem pemerintahan dan politik peras ugut dan penyisihan komponen ekonomi terhadap rakyat di luar bandar terus berleluasa.
Beliau menambah pada masa yang sama fokus kerajaan juga terus tersasar atas sebab-sebab tidak masuk akal, umpamanya peruntukan untuk program Pusat Anak Permata Negara yang hanya dinikmati oleh segelintir kecil pihak dan masih di peringkat percubaan menikmati dana sebanyak RM111 juta berbanding RM100 juta untuk meningkatkan taraf hidup Orang Asli dan Pribumi, dan lebih parah lagi berbanding peruntukkan RM95 juta yang diperuntukkan sebagai bantuan perkapita untuk sekolah agama rakyat (SAR) rendah dan menengah.
Kata Hadi, apa yang penting ialah bukannya jumlah angka-angka yang sedap didengar, umpamanya dibentangkan bahawa pendapatan per kapita meningkat 6.1 peratus kepada RM28,000 dan kononnya kadar pengangguran di takuk 3.5 peratus sedangkan realitinya rakyat di luar bandar tidak menikmati faedah langsung daripada peningkatan angka-angka sedemikian bahkan jauh sekali dari menikmati kesejahteraan hidup akibat dari perubahan angka-angka ini.
“Inilah hakikatnya,” kata beliau.
“Kita katakan bahawa kerajaan Umno-BNlah sebenarnya yang menjadi ‘saudagar mimpi yang memperdagangkan dongengan” bahkan mengelirukan rakyat dengan angka-angka sedemikian.
“Projek-projek pelaburan juga dilihat gagal dalam melakukan anjakan terhadap taraf hidup rakyat luar bandar yang miskin dan memerlukan,” katanya.
Hadi berkata,kerajaan juga nampaknya tidak cuba belajar dari kesilapan lalu dengan mengimpikan projek pembangunan Warisan Merdeka dengan menara 100 tingkat beserta kemudahannya yang bakal menelan belanja asas RM5 bilion sedangkan projek koridor yang sepatutnya lebih memberi manafaat kepada rakyat hanyalah menerima secebis peruntukan sahaja.
“Contohnya peruntukan untuk East Coast Economic Region (ECER) hanyalah RM178 juta iaitu dalam lingkungan 3.6 peratus dari projek Warisan Merdeka.
“Ini tidak lagi dicampur dengan kemungkinan projek RM5 bilion itu meningkat sebagaimana yang sentiasa berlaku dalam pemerintahan kerajaan Umno-BN,” kata beliau.
Hadi menambah, agensi yang sepatutnya melaksanakan amanah untuk membangunkan ekonomi rakyat miskin, kini telah menumpukan pula kepada projek mega sebegini kerana pimpinan Umno-BNlah sebenarnya “bermimpikan projek” lantas “memperdagangkan tanggungjawab membangunkan ekonomi rakyat.”
“PAS menekankan peningkatan taraf hidup rakyat miskin perlulah melalui fasa di mana rakyat teramai ini perlu merasakan bahawa mereka adalah menjadi sebahagian dari enjin aktiviti ekonomi bahkan mereka juga menjadi pemain dalam memperkasakan pembangunan negara,” katanya.

RAGAM MAK JANDA LAGI

GAMBAR IKHAN WASHINGTON POSTnota:
sebuah bra telah ditemui
tertinggal disebuah hotel
di new york baru baru ini.

akhbar berpengaruh washington post
telah mengiklankan gambar bra ini
dengan harapan tuan empunya akan
datang mengambilnya


untuk sementara waktu bra ini
telah disimpan di balai polis
nypd di precint 15


nota:
adakah bra ini bersangkutan
dengan rancangan kerajaan malaysia
yang baru baru ini ingin
menjalankan dasar memberi susu kepada
anak anak sekolah? kah kah kah

nota:
siapa towkay bra
pengeluar susu ini? kah kah kah
NAMA ROSMAH JUGA DIHERET DALAM BAJET 2011
- malaysiakini

Najib mencadangkan supaya duti import ke atas kira-kira 300 barangan pelancongan dan rakyat tempatan dimansuhkan.

Barangan ini merangkumi kegunaan harian seperti beg tangan, kasut, sut, baju kanak-kanak, dompet, pewarna rambut...” kata Najib sambil kedengaran gelak ketawa dari ahli parlimen.

Beberapa ahli parlimen kemudiannya melaungkan “Rosmah!” disambut gelak ketawa rakan-rakan mereka.

Najib senyum sinis dan memperlahankan bacaan teks ucapannya sambil menyambung: “Pakaian malam, seluar dan seluar dalam serta wangi-wangian, termasuklah kelambu.”

Dan sekali lagi lebih ramai yang ketawa.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAHwoit… INI MAT MONGOL SUDAH SILAP…. kah kah kah..

kah kah kah…. BIK MAMA SUKA BERSHOPPING DI LUAR NEGARA… kah kah kah..

kah kah kah…. TAK KAN BIK MAMA NAK BELI BRA SIAS XXXXXLLLL DI BUKIT BINTANG…. kah kah kah..

kah kah kah…. DAN SELUAR DALAM SAIS XXXXXXXLLLLLLLL DI PAVILION… kah kah kah…

kah kah kah…. NANTI SATU MALAYSIA AKAN TAHU…. kah kah kah..

kah kah kah…. BILA SATU MALAYSIA TAHU…. BARANG INI AKAN JADI TAK LAKU… kah kah kah

Awas!! Jangan ter-HYPNOTIZED!!


Riuh rendah sekampung orang bercerita pasal Bajet 2011. Sejak dari petang semalam ,sampailah la ni, mulut orang masih tak henti-henti membicarakannya. Lantak ngkorang ler.

Ada yang gumbira dapat bonus RM500. Ada yang lega kerana akan dapat berehat lebih lama selepas bersalin nanti. Ada yang bertepuk tangan, sebab tak payah perah otak untuk ambil PTK. Ada yang bersyukur kerana elaun dan gaji mereka meningkat.

Pada aku... tak der yang menarik. Mampuih pi la!!

Yang pasti tersenyum lebar ialah Rosmah Mansor. Ai... dapat peruntukan RM111 juta untuk program PERMATA. Satu program yang membazirkan duit rakyat. PERMATA yang tak nampak sinar dan kilauannya. Pudar... Projek untuk memenuhi ego seorang perempuan dan isteri seorang Perdana Menteri.

Ia cuma nampak gah on the surface jer. Tetapi... ia tidak menyeluruh dan tidak ada asas yang kukuh untuk mencapai sesuatu yang benar-benar positif dalam jangka masa pendek mau pun panjang. Ratusan juta wang rakyat dibazirkan semata-mata untuk memenuhi kegiatan masa lapang yang eksklusif Rosmah Mansor.

Ha... ha... ha.. Kalau tak diikut kehendak hatinya, mungkin dia akan menghentak-hentakkan kakinya, or... dia akan pulas telinga Najib. Arr... arrr... arr... Ok, ok, sayang. RM 111 juta you punya!! Jangan pulas telinga I lagi, ya? Sakiiitt.....

Entahler... aku, kalau nama kerajaan UMNO/BN yang buat bajet, mampuih aku tak konfiden. Aku dah hilang kepercayaan dan keyakinan pada mereka. Sakit hati betul melihatkan cara mereka mengurus wang negara. Hasil mahsul kita melimpah ruah tetapi rakyat terbanyak hanya dapat merasa kuahnya saja. Isi yang berketul-ketul, semua mereka rebut dan gasak dulu sesama mereka.

For me... enough is enough!!

Apa jua yang mereka lakukan mesti ada udang di sebalik batu. Mereka laung-laungkan kononnya bajet itu power amat... bagus amat... especially, demi kebajikan rakyat dan negara. Itu cuma yang tersurat tetapi yang tersirat?? Tersirat.... Pasti yang akan mendapat keuntungan ialah.... kroni-kroni mereka.

Para pemimpin mereka yang dok ada hari ini tidak sama dengan yang hat dulu. Dulu... pejuang rakyat sejati. La ni.... pejuang tembolok sendiri!! Dan... Najib boleh kata, yang mereka bukan saudagar mimpi. Ya betuuullll!! Itu aku setuju sesangat. Aha, dia BUKAN SAUDAGAR MIMPI, tetapi... dia PERDANA MENTERI YANG BERMIMPI. Siang dia bermimpi, malam kalau, lagi ler....

Yang syiuknya, dia cuba nak bawak the whole country bersama-sama rakyatnya sekali, dilamun mimpi indah. He's really Malaysia Bolehland's greatest magician. Dia hypnotize kita dengan janji-janji manisnya.... and apabila kita sudah di-hypnotize-kan.... senanglah dia nak men'cabul' dan 'rogol' apa yang patut dia 'cabul dan rogol'. This is 'gang rape'. He and his whole kabinet , plus their cronies... will 'gang rape' the whole nation.

Sedar-sedar nanti.... kita akan dikejutkan dan kita semua akan terkejut melihat transformasi yang dijanjikan oleh Najib Razak. Fuuuhh.... pasti dahsyat sekali!! Habis lunyai sumber kewangan negara, ekonomi negara, sistem pentadbiran negara, tiang-tiang demokrasi, keadaan politik negara dan rakyatnya. Semua, terkulai lunyai!! Kecuali.... puak-puak yang rapat dengan mereka.

Well... ambik pi apa yang depa bagi. Itu rezeki dari Allah SWT. Rezeki jangan ditolak... tetapi, jangan sekali-kali membiarkan diri kita terpedaya dengan permainan 'sihir' the Great Magician. Awas dan sentiasa berwaspada. Diri kita, negara kita... adalah tanggung jawab kita!!

Mereka ni.... puak-puak yang keji dan mementingkan diri. Bajet kali ini adalah bajet nak menyedapkan hati. Mereka hulur kepada rakyat sikit sebagai umpan, tetapi nanti... tanpa kita sedari, mereka akan kaut keuntungan yang lumayan untuk diri mereka sendiri serta kroni-kroni mereka. Aku pasti... yang akan 'kenyang' ialah mereka!! Rakyat pasti akan terus 'kelaparan'

Kita, rakyat.... jangan biarkan diri kita dibuai mimpi atau ter'hypnotize' dengan hypnosis The Great Magician, especially menjelangnya kedua-kedua PRK yang akan diadakan dan juga PRU13 yang akan tiba tak lama lagi. Ingat.... 'sihir' ialah permainan syaitan.

SYAITAN.... misi mereka ialah memperdaya kita menuju KEHANCURAN dan KEMUSNAHAN. Mereka BUKAN MENYELAMATKAN kita, tetapi.... MENJAHANAMKAN kita!!

Hati-hati dan fikir-fikirkan lah...

"PAS parti ektremis" – Pemuda MCA

Datuk Dr Wee Ka Siong KUALA LUMPUR: Pemuda MCA menuduh PAS "berfikiran sempit dan tidak bertoleransi" kerana menganjurkan protes terhadap bintang idola Adam Lambert dari Amerika Syarikat yang membuat persembahan dalam satu konsert di Stadium Bukit Jalil Khamis lalu.
"Demonstrasi itu menunjukkan sifat ektremis yang diamalkan oleh parti itu," kata ketuanya Wee Ka Siong, dilapor oleh sebuah akhbar arus perdana.

Beliau menyatakan rasa kesal kerana PKR dan DAP, dua rakan seperjuangan PAS dalam Pakatan Rakyat memilih untuk berdiam diri dalam perkara ini.
Sekumpulan besar pemuda Islam, termasuk Pemuda PAS dan wakil pelajar Gabungan Pelajar-Pelajar Islam Malaysia (Gamis) memprotes terhadap Lambert, di luar stadium itu, ketika penyanyi homoseksual itu membuat persembahan di depan 10,000 penonton
yang menjerit-jerit.
Ketua Gerakan Kedah, Tan Keng Liang kesal dengan tindakan PAS itu dan menyifatkannya sebagai satu penghinaan terhadap imej negara ini.
"Mereka gagal memahami bahawa homoseksual adalah merupakan tabiat semula jadi sesetengah orang dan bukan sebagai sebahagian dari budaya," katanya.
Presiden Karyawan Freddie Fernandez juga melahirkan rasa kecewa tentang protes yang dipimpin oleh PAS ini dan berkata, "PAS seharusnya menunjukkan sikap yang sederhana."
"PAS hendaklah faham bahawa ada rakyat Malaysia yang menghargai bakat yang dimiliki oleh Lambert," tambahnya.

Apa perlunya bangunan 100 tingkat wahai PM ku sayang..???

Jangan syok sendiri Najib ooii ... Malaysia tak perlu bangunan 100 tingkat

wahai najib atau/dan PNB, jangan buat kerja syok sendiri. ... awat hang nak lawan Mahadet yang buat Petronas Twin Towers 88 tingkat lalu hang pun nak buat pula bangunan 100 tingkat, mengalahkan Mahadet tu.

Aku yang bekerja di Twin Tower sejak dari awal menara tu disiapkan dulu dalam tahun 1997 tahu, sehingga kehari ini masih ada tingkat yang kosong terutama di sebelah menara 2. Menara 1 memamg penuh, itu pun sebab Petronas menggunakan keseluruhan menara 1 tersebut. Jadi apakah nanti bangunan 100 tingkat hangpa tu tersergam indah tanpa berpenghuni.

Jangan buat kerja syok sendiri. Betul, seperti kata Yen Yen, bangunan itu nanti boleh menarik pelancong datang ke Mesia, tapi apakah bangunan pencakar langit tersebut hanya didirikan sekadar untuk pelancong datang mendongak kepala untuk melihat puncaknya?

Jangan tanya Menteri, jangan tanya Timb Menteri, yang dah pasti bersetuju dengan apa yang dirancangkan oleh tok ketua mereka tapi tanyalah orang bawahan, samada mereka bersetuju atau tidak dengan perancangan yang mengarut itu ...

Ini salah satu projek syok sendiri di zaman mahadet

Tengok apa jadi dengan PICC - Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya?

Berapa kerat saja yang menggunakannya?

Ini pendapat orang-orang macam aku di bawah sini ...

*
KUALA LUMPUR, Oct 15 — Malaysians following the Budget 2011 announcement today via the Twitter micro-blogging service were confounded when the prime minister revived a proposal to build 100-storey tower between the historic Stadium Merdeka and Stadium Negara.

Many labelled the RM5 billion Warisan Merdeka project as a frivolous and unnecessary part of the Budget, which also failed to specify how developers Permodalan Nasional Berhad (PNB), would be funding the project.

“Does KL need a 100 storey building? Ridiculous,” exclaimed Klang MP Charles Santiago (@mpklang) on his Twitter account, a sentiment shared by many others who “tweeted” on the subject as Datuk Seri Najib Razak unveiled his second Budget since taking office in April 2009.

The landmark tower will eclipse the 88-storey Petronas Twin Towers completed during Tun Dr Mahathir’s administration. At 100-storey tall, the skyscraper is expected to be the tallest structure in Malaysia when completed in 2015.

“If they’re gonna be building this 100-storey mega structure next to Stadium Merdeka... Where exactly is it going to be again??” asked concerned artist Fahmi Fadzil (@fahmi_fadzil).

Besides the two stadiums, the proposed site is also situated near the 117-year-old Victoria Institution (VI), one of the earliest schools in Kuala Lumpur.

A couple of VI alumni have expressed concern whether the development will affect the illustrious school, much like how Bukit Bintang Girls School was bulldozed over for the Pavillion shopping centre in Kuala Lumpur’s Golden Triangle.

Amid a property overhang ripe in Kuala Lumpur, lawyer Chow Pong (@ChowPong) questioned, “I wonder who will occupy the 100 storey building? Even twintower isn’t fully occupied, kan?”

On how to better spend the RM5 billion, Malaysians on Twitter have suggested a number of measures to improve the quality of life.

Many of them, including indie musician Pete Teo (@PeteTeo) thought that the money should have been funnelled to improve schools, human resource and public transport.

“Why not create a Central Park in KL that is bigger than New York?” commented a representative of marketing site Vanity Shack (@vanityshack). - TMI

SAPP akan tanding di Batu Sapi

Parti Maju Sabah (SAPP) hari ini mengumumkan akan bertanding pada pilihan raya kecil parlimen Batu Sapi, 4 November ini.

Perkara itu diumumkan oleh presidennya, Datuk Yong Teck Lee.
Kerusi Batu Sapi kosong, berikutan kematian ahli parlimennya, Edmund Chong Ket Wah dari Parti Bersatu Sabah yang terbunuh dalam kemalangan jalan raya di Kota Kinabalu, minggu lalu.
Mendiang menduduki kerusi berkenaan sejak pilihan raya umum 2004 apabila memenanginya tanpa sebarang saingan.
Bagaimanapun pada pilihan raya 2008, beliau dicabar oleh calon Bebas, Chung Kwong Wing tetapi berjaya mengekalkan kerusinya dengan mudah dengan majoriti 3,708 undi.
Chong memperoleh 9,479 undi manakala Chung pula mendapat 5,771

Timbalan: Pertandingan 3 penjuru - Azmin, Zaid, MusPersaingan merebut jawatan nombor dua PKR adalah pertandingan tiga penjuru membabitkan naib presiden parti itu, Azmin Ali, ketua Wilayah Persekutuan, Datuk Zaid Ibrahim dan ketua Perak Mustaffa Kamil Ayub.
Azmin yang juga adalah ketua Selangor, merupakan calon pertama mengemukakan borang penerimaan pencalonan manakala Zaid pula mengesahkan bahawa beliau akan bertanding menerusi blognya.
"Pada tepat jam 11.05 pagi tadi, dengan penuh keinsafan, saya menerima pencalonan sebagai timbalan presiden.

"Saya berharap anggota terus memberi sokongan dan selepas pemilihan ini parti (kita) akan lebih kuat, anggota menjadi matang, demokrasi akan terus subur dan reformasi ditegakkan di Putrajaya," katanya.
Turut berada di atas pentas, adalah exco Selangor Dr Xavier Jayakumar yang menyokong Azmin. Beliau pula pula menawarkan diri untuk bertanding naib prtesiden.
Zaid kemudiannya menghantar wakil untuk mengemukakan penerimaan pencalonannya.
Menurut sumber parti, Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim dan puteri reformasi PKR yang juga ahli parlimen Nurul Izzah Anwar dijangka menolak pencalonan masing-masing.

Dipercayai anak ketua umum PKR dan presiden parti itu akan bertanding merebut satu daripada empat jawatan naib presiden yang dipertandingkan.
Sementara itu, Mustaffa Kamil Ayub juga mengumumkan untuk bertanding jawatan tersebut.
Beliau menyerahkan borang tawarannya itu kira-kira jam 12.50 pagi di ibu pejabat parti.

"Saya tawarkan diri untuk berkhidmat dengan parti kerana saya yakin demokrasi ada dalam parti.

"Saya akan meneruskan agenda kepimpinan dan kekuatan dalam parti sehingga ia terus diyakini," katanya dalam ucapan selepas mengemukakan penawarannya.

Menurutnya lagi, beliau mempertaruhkan segala pengalaman beliau sewaktu memimpin pertubuhan belia Islam dan selaku bekas setiausaha politik Tan Sri Muhyiddin Yassin untuk meneruskan perjuangan reformasi.

Tambahnya, beliau menawarkan politik baru yang menekankan politik nilai yang berteraskan profesionalisme dan menolak politik perkauman.
Sementara itu, Datuk Zaid Ibrahim yang tiba kemudian, dalam ucapannya berkata ahli parti perlu diberi kesedaran terlebih dahulu sebelum parti bercakap tentang perubahan dan transformasi.

"Ia perlu untuk menjayakan harapan kita yang terpendam... Dengan itu saya minta ahli dan penyokong tumpu dalam pemilihan dengan kempen yang sihat.

"Jangan mereka-reka cerita, jangan laga-lagakan sesama kita, kita mahu kesatuan yang kukuh. Itu sahaja yang boleh ganyang BN," katanya.

Katanya, parti ini bukan parti untuknya, tapi parti untuk rakyat.
Sementara itu, ahli parlimen Batu, Tian Chua, yang juga merupakan bekas naib presiden PKR telah memilih untuk tidak bertanding jawatan timbalan presiden meskipun telah mendapat lima pencalonan.
Beliau juga seperti Nurul Izzah, dikatakan akan merebut jawatan naib presiden.

Semua calon mempunyai masa sehingga jam 5 petang ini untuk mengesahkan sama ada mereka menerima pencalonan untuk bertanding jawatan masing-masing. 24 Oktober ini telah ditetapkan sebagai tarikh pengumuman calon yang sedia bertanding.

Penerimaan pencalonan dibuka mulai jam 10 pagi ini di luar pusat pencalon yang ditubuhkan di ibu pejabat parti di Tropicana, Kuala Lumpur.

Penyokong Azmin dilaporkan penuh sesak sebagai sokongan moral kepadanya.

Suasana di sana dilaporkan bagaikan pesta dengan lima kanopi besar dipasang untuk proses pengambilan borang penerimaan calon.

Sejak beberapa hari kebelangkangan ini, terdapat usaha sengit bagi mengatur percaturan dalam usaha menentukan kepimpinan PKR.

Jawatan naib presiden juga dijangka amat sengit dengan hampir 30 calon yang layak bertanding meskipun ramai dijangka akan mengundurkan diri.

“Hari penerimaan calon Pemilihan Pimpinan PKR. 252 dicalonkan untuk pelbagai jawatan. Ramai akan tarik diri. Tentu ada memeranjatkan,” kata timbalan presiden PKR Syed Husin Ali yang tidak akan mempertahankan jawatannya menerusi tweeter.

Bagi kerusi Pemuda - AMK, - ketuanya sekarang Shamsul Iskandar Mohd Akin akan mempertahankan jawatannya.

Shamsul sebelum ini dikatakan berminat menjawat jawatan lebih tinggi dalam PKR tetapi menukar hasratnya kerana dipercayai sedar bahawa peluangnya agak tipis.

Dipercayai Shamsul akan dicabar oleh Badrul Hisham Shahrin, yang lebih dikenali sebagai Chegubard, dan Rafizi Ramli.
Senarai calon yang telah mengesahkan penerimaan pencalonan (sehingga jam 3.30 petang)

Presiden


Dr Wan Azizah Wan Ismail

Timbalan presiden


Azmin Ali
Zaid Ibrahim
Mustaffa Kamil Ayub

Naib presiden (4 jawatan)
Mansor Othman
Dr Xavier Jayakumar
Tian Chua
Fuziah Salleh
Jonson Chong
R Sivarasa
Abdullah Sani Abdul Hamid
N Gobalakrishnan
S Manikasavagam
Mohd Yahya Shari
Ansari Abdullah
Ketua AMK

Shamsul Iskandar Md Akin
Badrul Hisham Shaharin

Pertandingan kerusi naib presiden juga 'panas'

Pertandingan merebut empat jawatan naib presiden PKR dijangka sengit dengan hampir 30 orang telah dicalonkan.

acceptance of nomination pkr headquarters dr xavier JayakumarPengarah pilihan raya parti itu, Fuziah Salleh dan exco Selangor Dr Xavier Jayakumar menjadi antara yang terawal mengumumkan hasrat untuk bertanding naib presiden.

Selain kedua-dua mereka pemimpin lain yang juga berminat adalah Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang Datuk Mansor Othman dan Ketua Cabang PKR Tanjung Karang Yahya Shaari.

Fuziah, ketika menyampaikan ucapannya, beliau berkata beliau menerima pencalonan dari cabang dengan penuh rasa rendah diri dan berjanji akan memikul tanggungjawab yang diamanahkan kepadanya.

"Saya tahu tuan-tuan tidak minta apa-apa daripada saya. Tapi tuan-tuan dan puan-puan mahu saya mencari suara dan jadi obor kepada perjuangan kita," katanya.

Fuziah juga turut mengucapkan terima kasih kepada cabang cabang yang mencalonkannya.

acceptance of nominations pkr headquarters insideKatanya, beliau menerima lebih daripada 100 cabang.

Yahya Shari pula berkata beliau akan menggarap dan menggabungkan segala pengalamannya selama ini bermula zaman reformasi untuk menguatkan parti sehingga matlamat mereka berpindah ke Putrajaya.

Manakala Mansor berkata beliau,berhasrat untuk memperkasakan parti dan rakyat dan optimis akan memenangi jawatan tersebut.

Beliau memeprolehi 53 pencalonan dari seluruh cabang di seluruh negara.
Bekas naib presiden - Tian Chua dan bekas pengarah komunikasi PKR - Jonson Chong juga mengesahkan akan bertanding.

acceptance of nomination pkr headquarters inside tentNaib presiden, R Sivarasa juga menerima pencalonan bagi mempertahankan jawatannya.

Sebelum ini, seorang penyandangnya Dr Lee Boon Chye memilih tidak mempertahankan jawatan naib presidennya itu meskipun selesa dengan lebih 40 pencalonan.

Dr Lee yang juga ahli parlimen Gopeng berkata, beliau mengambil keputusan itu bagi memfokuskan tugasnya sebagai wakil rakyat dan ketua cabang di situ.
Di Kota Kinabalu, seorang lagi naib presiden PKR, Datuk Dr Jeffrey Kitingan, mengumumkan menolak pencalonan bagi mempertahankan jawatan itu menjelang pemilihan parti, bulan depan.

Sambil merakamkan penghargaan kepada 40 pencalonan yang diterimanya, beliau menyifatkan jawatan itu tidak membawa banyak makna "kerana tiada orang mendengar pandangan kita."
Berikut senarai yang telah mengesahkan penerimaan pencalonan (sehingga jam 1 petang)
Naib presiden (4 jawatan)

Mansor Othman
Dr Xavier Jayakumar
Tian Chua
Fuziah Salleh
Jonson Chong
R Sivarasa
Abdullah Sani Abdul Hamid
N Gobalakrishnan
S Manikasavagam
Mohd Yahya Shari
Ansari Abdullah

PM: Tiada bonus kerana implikasi kewangan besar..ha..ha..untuk bik mama dan istana putrajaya ada duit pulak...!!!

Datuk Seri Najib Razak berkata, kerajaan tidak boleh memberi bonus satu bulan gaji kepada kakitangan awam kerana tindakan itu akan memberi implikasi kewangan besar iaitu sebanyak RM3.1 bilion.

Katanya, selaku menteri kewangan yang bertanggungjawab, beliau tidak boleh berbelanja lebih daripada pendapatan.
Najib berkata memang banyak pihak yang melobi supaya kerajaan dapat mengisytiharkan bonus sebulan kepada 1.2 juta penjawat awam.

"Tapi saya nak kongsi dengan tuan-tuan dan puan. Bonus satu bulan telah belanja RM3.1 bilion pada kerajaan...kalau ikut hati memang saya nak beri bonus tapi sebagai Menteri Kewangan yang bertanggungjawab saya tidak boleh belanja lebih daripada pendapatan negara.

"Sebab itu yang saya dapat lakukan ialah beri RM500 sebagai bayaran khas kepada penjawat awam," katanya pada
Perhimpunan Kebangsaan Guru 1Malaysia di Stadium Putra Bukit Jalil, di Kuala Lumpur, pagi ini.
RM500 wajar
Oleh itu, katanya pemberian bantuan khas kewangan RM500 setiap seorang adalah wajar.

Najib berkata bantuan khas kewangan itu sekurang-kurangnya dapat meringankan bebanan kewangan ibu bapa dalam persiapan untuk persekolahan anak-anak pada hujung tahun.

"RM500 ini sangat-sangat berguna sekali dan kerajaan akan bayar bantuan khas itu pada Disember ini," katanya.

Beliau berkata kerajaan bermurah hati turut memanjangkan bantuan ini kepada pesara-pesara kerajaan walaupun mungkin ada yang tiada lagi perlu menanggung anak-anak bersekolah.

Menurutnya walaupun tiada pemberian bonus, kerajaan memberikan ganjaran lain yang memberi faedah kepada penjawat awam seperti cuti bersalin tidak melebihi 90 hari.

Ini turut memberi faedah kepada guru wanita yang merupakan hampir 70 peratus daripada 400,000 guru di seluruh negara, katanya.
"Cuti bersalin ini satu hadiah untuk kaum wanita. Tapi kalau tak nak ambil 90 hari pun boleh juga...itu terpulang kepada mereka," katanya.

Perdana Menteri berkata kerajaan turut memberi faedah tambahan dari segi pinjaman perumahan di mana had maksimum pinjaman perumahan dinaikkan kepada RM450,000 berbanding RM360,000 pada masa ini, agar penjawat awam lebih mampu membeli rumah lebih berharga.

Mengenai pelbagai memorandum yang disampaikan kepada beliau untuk melakukan penambahbaikan skim perkhidmatan perguruan, Najib berkata beliau perlu sedikit masa menelitinya kerana melibatkan implikasi kewangan dan kumpulan guru yang besar.

"Sebab itu saya perlu teliti bersama JPA (Jabatan Perkhidmatan Awam) dan Kementerian Kewangan. Banyak cadangan dikemukakan...sekiranya kerajaan mampu, saya akan bincang dengan Tan Sri Muhyiddin Yassin (Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Pelajaran)...boleh buat pengumuman bila sampai pada masanya," katanya.

Pusat penternakan jin dalam Belanjawan 2011

"Najib ni dah gila aku rasa".

Begitu antara dakwaan kasar yang saya dengar apabila dalam pembentangan Belanjawan 2011 semalam, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak antara lain mengumumkan apa yang disebut sebagai projek bersepadu "Warisan Merdeka" dengan menara 100 tingkat tertinggi di Malaysia, di kawasan Stadium Merdeka dan Stadium Negara.

Saya harap suami Datin Seri Rosmah Mansor tu tak gila. Kalau dia gila, ia dengan sendirinya bermakna orang gila jadi Perdana Menteri dan Menteri Kewangan negara ini. Saya harap sungguh dia tak gila walaupun macam-macam orang pertikai fasal bangunan tu.

Ada yang kata KLCC pun masih banyak ruang tak berpenghuni, gila apa nak buat lagi bangunan 100 tingkat? Ada yang membangkitkan tentang occupancy rate bangunan-bangunan di Kuala Lumpur. "Banyak yang kosong - banyak rumah hantu," ada yang kata gitu.

"Ah, apa nak heran. Lepas ni Najib paksa la siapa-siapa duduk di situ. Kalau dulu boleh paksa Petronas duduk di KLCC, apa yang susah sangatnya nak paksa orang lain pulak di duduk di banguna 100 tingkat tu. PNB (Permodalan Nasional Berhad) pun banyak anak syarikat," kata yang lain.

Mendengar macam-macam komen tu, saya tiba-tiba teringat salah seorang tahanan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) dalam Operasi Lalang, mendiang Arokia Dass. Selepas dibebaskan, dia menjadi kontraktor kecil. Satu hari, kami berjumpa beliau ketika beliau baru selesai buat pintu pagar - projek kerajaan. "In the paper, it costs RM2,700. But all I got only RM1,500". Bila ditanya ke mana perginya lagi RM1,200, dia jawab, "As you know la. If not, you cant get the job".

Saya terfikir, kalau buat pintu pagar RM1,500 pun tiris sana sini sehingga kosnya melambung jadi RM2,700, bayangkan RM5 bilion!

Berbalik kepada ulasan-ulasan tentang Warisan Mendeka itu, saya bagaimanapun tidak berkongsi pandangan mereka. Saya nampak bangunan 100 tingkat itu boleh digunakan sebagai pusat pameran antarabangsa macam Guangzhou International Convention and Exhibition Centre. Kita boleh buat pusat pameran terbesar di dunia yang memperaga dan menjual seluar dalam, pakaian malam, kelambu, wangi-wangian, beg tangan, kasut, sut, baju kanak-kanak, dompet, pewarna rambut...

Ia pasti menjadi tarikan pelancong. Untuk memberi nilai tambah, negara boleh memperkenalkan apa yang boleh dipanggil sebagai Permata Tourism di mana kita juga mengadakan pusat-pusat Permata di bangunan 100 tingkat itu untuk membolehkan para pelancong yang melawat syurga seluar dalam di situ merebut peluang melihat dan mempelajari bagaimana nak membentuk pemimpin masa hadapan. Insya Allah, tak timbul lagi cerita anak dah jadi peguam pun, mak dia malu sangat-sangat nak meraikan perkahwinan anaknya sampai paksa orang lain dan media boikot perkahwinan anak dia.

Saya juga tak nampak mengapa orang mempersoalkan tentang occupancy rate di Kuala Lumpur ni bila Najib nak buat bangunan tersebut. Kepada saya, ia tetap akan jadi tarikan pelancong bila bangunan 100 tingkat itu menjadi pusat penternakan jin.

Janganlah pulak dok kata, "elok juga buat pusat penternakan jin supaya jin di rumah dia ada kawan". Jangan, tak elok kata lagu tu.
PB

Hutang Kerajaan BN - Rakyat Terpaksa Tanggung RM15,000 seorang


PULAU PINANG 16 OKT - Jumlah hutang Kerajaan Persekutuan Barisan Nasional 2010 yang meningkat lebih 10 peratus berbanding tahun sebelumnya hanya membebankan dan secara tidak langsung terpaksa ditanggung oleh rakyat ekoran ketidakcekapan kerajaan mengurus kewangan.

Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng berkata jumlah hutang Kerajaan Persekutuan pada 2009 ialah RM362 bilion manakala pada 2010 meningkat kepada lebih RM408 bilion.

"Jelas sekali peningkatan lebih RM40 bilion ini hanya membebankan rakyat dan ini juga bermakna 27 juta rakyat di negara ini terpaksa menanggung beban hutang berkenaan," katanya dalam satu sidang media di pejabat Ketua Menteri di Komtar, Pulau Pinang tengahari tadi.

Lim, yang juga Setiausaha Agung DAP berkata, beban hutan berkenaan jika dibahagikan sama rata dengan 27 juta rakyat di negara ini, bermakna setiap rakyat terpaksa membayar anggaran RM15,000 seorang untuk memikul beban hutang yang ditanggung oleh kerajaan.

Dalam buku bajet 2011, jadual 4.6 (Mukasurat 119) Jadual hutang kerajaan pada 2009, mencatatkan hutang dalam negeri  berjumlah RM348 bilion merangkumi Bil Perbendaharaan, terbitan pelaburan termasuk bon simpanan berlandaskan syariah 2009 serta sukuk runcit 1 Malaysia 2010, sekuriti kerajaan dan tabung pinjaman perumahan.

Jumlah hutang negara pula ialah RM13,786 bilion termasuk pinjaman pasaran dan pinjaman projek, namun bagi 2010 jumlah hutang dalam negeri meningkat kepada RM390,724 bilion manakala hutang luar negara pula adalah RM17,454 bilion.

Dalam pada itu beliau juga menolak dakwaan kerajaan Barisan Nasional bahawa tindakan tidak menaikkan kadar tol untuk tempoh lima tahun akan menguntungkan rakyat.

Beliau menambah, jika dilihat pada fakta yang terdapat dalam buku bajet 2011, jumlah pampasan yang diberikan kepada PLUS dari 2006 hingga 2009 berjumlah hampir RM3 bilion.

Jumlah tersebut, katanya adalah RM655 juta bagi 2006, RM698 juta bagi 2007, RM731 juta bagi 2008 manakala 2009 pula sejumlah RM850 juta wang pampasan dibayar oleh kerajaan pada konsesi tol.

"Jika kerajaan mendakwa, kenaikan harga tol dibekukan untuuk tempoh lima tahun, jelas sekali yang menggusarkan saya adalah rakyat sekali lagi bakal menanggung beban yang lebih berat dengan kadar pampasan yang terpaksa dibayar selepas tempoh kenaikan harga tol dibekukan tamat," katanya lagi kepada media.

Menurutnya lagi angka-angka pembayaran pampasan kerana tidak menaikkan kadar tol sebelum ini sekaligus menangkis dakwaan kerajaan Barisan Nasional bahawa mereka mementingkan rakyat dengan tidak menaikkan kadar tol selama lima tahun kerana hakikatnya kerajaan hanya 'cakap kosong'.

"Ini bukan pentingkan rakyat...ini namanya hanya menguntungkan kroni sahaja," tambah beliau lagi.

Beliau seterusnya mengesyorkan supaya kerajaan mengambil alih terus semua konsesi tol di negara ini secara 'one - off' supaya rakyat tidak akan dibebankan dengan isu pampasan kepada konsesi dan juga kenaikan kadar tol.

KEADILAN Raikan Demokrasi Tulen Di Hari Penamaan Calon

IMG_3170KUALA LUMPUR 16 Okt - Hari Penamaan Calon Pemilihan Majlis Pimpinan Pusat 2010 Parti Keadilan Rakyat (KEADILAN) yang berlangsung di ibu pejabat parti hari ini dilihat benar-benar mencerminkan proses menyuburkan amalan demokrasi di dalam KEADILAN.

Hari Penamaan Calon anjuran KEADILAN yang mirip kepada proses sebenar yang dilaksanakan oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) merupakan julung-julung kali diadakan oleh sebuah parti politik di negara ini sungguhpun baru berusia satu dekad.

Acara hari ini bertujuan pengesahan pencalonan bagi anggota parti yang layak bertanding merebut jawatan di peringkat MPP daripada Presiden sehinggalah kerusi anggota Majlis Pimpinan Pusat disamping jawatan-jawatan dalam sayap Angkatan Muda dan Wanita.

Dari segi kelayakan, jawatan Presiden menyaksikan seramai tiga calon yang layak iaitu penyandang, Datuk Seri Dr Wan Azizah wan Ismail, Ketua Umum Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Pengerusi Majlis Pimpinan Wilayah Persekutuan Datuk Zaid Ibrahim.

Bagaimanapun dijangka Dr Wan Azizah akan mengekalkan jawatan tersebut tanpa bertanding.

Pertandingan hangat dilihat akan berlegar sekitar kerusi Timbalan Presiden di mana  tujuh jaguh yang sama hebat dan popular dijangka berentap untuk menjadi orang nombor dua kepada Dr Wan Azizah.

Mereka yang layak termasuk Dr Wan Azizah, dua Naib Presiden, Azmin Ali dan Mustaffa Kamil Ayub, Zaid, Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, Nurul Izzah Anwar dan Tian Chua.
Di samping itu seramai 209 calon akan bertanding merebut 20 kerusi MPP.

Jawatan Ketua AMK menyaksikan pertandingan tiga penjuru iaitu penyandang, Shamsul Iskandar Mohd Akin, Rafizi Ramli dan Badrul Hisham Shaharin aka CheGuBard sementara Jawatan Ketua Wanita akan di menjadi pertarungan antara penyandang, Zuraida Kamaruddin, Ahli
Jawatankuasa Biro Disiplin Pusat Animah Ferrer dan Ketua Wanita Perlis Dr Suraya Sudin.

Sambutan perayaan demokrasi ini bukan sahaja disambut dengan penuh semangat oleh ahli parti tetapi juga tidak kurang hebatnya oleh calon daripada kalangan pimpinan parti.

Bersama-sama dalam semangat setiakawan dan perpaduan mereka dilihat bergaul dengan penuh mesra sambil menyempurkan proses penerimaan calon di kaunter yang disediakan.

Seperti kempen ala pilihan raya umum, setiap calon diberi masa tiga minit untuk mewar-warkan visi mereka dan mengapa mereka harus dipilih untuk jawatan yang dipertandingkan.

"Saya amat terharu dengan langkah innovatif yang dilaksanakan oleh Parti Keadilan Rakyat. Sejak menyaksi dan mengalami sendiri kesusahan era reformasi baru kini saya melihat kejayaan merayakan reformasi dalam semangat sebenar," kata Rohani Bakar, calon bagi kerusi MPP.

Ketua Cabang Teluk Kemang, M Ravi berkata beliau berbangga KEADILAN mengadakan hari penamaan calon ini kerana ia bukti parti ini adalah parti masa depan dalam erti kata sebenarnya.

"KEADILAN sentiasa mencipta sejarah dalam persada politik negara dan apa yang kita buat hari ini akan memberi keyakinan kepada rakyat bagi kita mentadbir Putarajaya pada PRU-13 nanti," kata Ravi.

Hari penamaan calon yang sama juga di adakan di Sabah dan Sarawak bagi calon-calon yang berada di kedua-dua negeri tersebut.

Pemilihan bagi jawatan tinggi parti akan diadakan dari 31 Oktober hingga 21 November ini, manakala kongres kebangsaan parti dari 26 hingga 28 November.

Tawaran Rasuah Pertama GURKHA Umno PRK N45 Dun Galas

Tak boleh lari dah, kalau dah sebati dengan umno, makan hasil JUDI dan hasil Kilang Arak gak……….peghuk jadi gelak gelemak, umno KASTA mana pun tetap dengan terima rasuah dan memberi menawar RASUAH, dah menjadi darah daging, UMNO=RASUAH RASUAH=UMNO, UMNO=PERKASA PERKASA=UMNO, UMNO=RASIS RASIS=UMNO, UMNO RASIS=PERKASA, PERKASA RASIS=UMNO.
Sedang kan JANJI PRK Manik Urai tak tertunai lagi, dah mula berjanji itu dan ini pulak di GALAS, janji di MU lebih kurang RM10 juta jah pun tak tertunai, tak tahu  lah aku  kalau harga2 papan tanda di Kg. Manik Urai dan Kg. Manjor tu 10 juta, sehari dua yang aku nampak papan tanda jah disamping letak jentolak 2 biji, itu pun terkencing terberak setelah kematian ADUN Galas jah….kalau tak….HARAM….
DSC06673DSC06678 dua papantanda ni RM5 juta, rumah untuk Umno MISKIN dan Masjid Temalir RM5 juta jadi 10 juta, umno bahagian pulak rembat 2 juta……. mampos….PEGI JAHANNAM LAH umno……..
GURKHA ni pun hidup dalam umno kerana MELAYU UMNO FELDA KESEDAR yang  bagi talihayat nya pun…..MELAYU UMNO FELDA  boleh laa nak kelentong, mereka otak orang HUTAN, kalau MELAYU BANDAR, CINA, INDIA Dun Galas jangan main2.
Oiit ! korang tau ke sape Gurkha……KULI laa woi !, KULI=GURKHA GURKHA= KULI, Pegi Jahannam lah umno………

Peristiwa Kulaijaya Tanda Umno-BN Semakin Runtuh

SH9PETALING JAYA 16 Okt - Timbalan Presiden Parti Keadilan Rakyat (KEADILAN), Senator Dr Syed Husin Ali berkata hari-hari terakhir bagi sesebuah pemerintahan atau kerajaan menjadi sangat nyata apabila ianya semakin zalim dan korup.

Kata beliau keadaan yang sama amat relevan dengan Umno-Barisan Nasional di  Malaysia di mana negeri Johor yang di anggap sebagai benteng kuat Umno tidak lagi terkecuali.

"Beberapa hari yang lalu, suasana perayaan Aidilfitri anjuran KEADILAN Negeri Johor yang pada mulanya meriah dan berjalan lancar telah menjadi ribut apabila sepasukan polis tiba-tiba menceroboh masuk ke dalam kawasan rumah persendirian di Kampung Air Manis, Kulaijaya tempat jamuan hariraya itu diadakan.

"Pada malam Sabtu 8 Oktober itu, kira-kira 40 orang anggota polis yang diarah sendiri oleh Ketua Polis Daerah, DSP Zulkefly merampas mikrofon daripada Pengerusia KEADILAN Negeri, Chua Jui Meng ketika beliau sedang berucap.  Selepas itu, mereka merampas pula peralatan siaraya yang lain termasuk dua keping banner di situ. 

"Mengapakah polis yang kononnya “tegas, adil dan berhemah” itu bertindak sebegitu rupa?  Zulkefly Yahya tidak ada jawapan lain kecuali membebelkan 'tidak ada permit'.

"Kalau itulah alasannya, kami ingin bertanya:  berapa ribukah permit yang telah dikeluarkan oleh pihak polis, dan berapa ratuskah majlis rumah-terbuka yang telah mereka serbu sepanjang musim perayaan ini?" tanya Dr Syed Husin dalam kenyataan media beliau Isnin lalu.

Beliau berkata peristiwa polis menceroboh kawasan persendirin atas alasan 'tidak ada permit' sudah pernah berlaku beberapa kali namun kejadian di Sungai Tongkang, Rengit  pada  malam 31 Julai masih segar dalam ingatan di mana ribuan orang sedang menunggu  untuk mendengar ceramah  anjuran KEADILAN di kawasan  Markas PAS.

"Pada masa itulah, ratusan orang polis termasuk dari unit FRU telah dikerah untuk menceroboh masuk ke kawasan yang berkenaan serta memecahkan pintu stor dan merampas peralatan siaraya yang terkunci di dalamnya.  Dalam masa yang sama, mereka juga telah bertindak memukul serta mencederakan sejumlah orang, dan menangkap beberapa yang lain. 

"Semua ini tidak dapat dilupakan. Akan tetapi, mengapakah polis yang sepatutnya profesional bertindak sedemikian rupa?

"Dari dua contoh di atas, saya buat kesimpulan begini:  Pemerintah yang  sudah tidak berupaya, dan institusi kerajaan yang sudah korup serta tidak berwibawa, kedua-duanya akan berpaut erat antara satu sama lain.  Demi survival, mereka akan berganding melakukan apa saja, tanpa mempedulikan nasib serta masa depan negara dan rakyat," jelas beliau lagi.

Bajet 2011 tolak tuntutan kesatuan sekerja

KUALA LUMPUR, 16 Okt: Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar berkata, Bajet 2011 yang dibentangkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak semalam tidak memenuhi permintaan kesatuan sekerja iaitu pelaksanaan gaji minimum.
"Bajet kali ini tetap tidak menunaikan tuntutan kesatuan sekerja iaitu bonus dua bulan gaji dan RM900 sebulan bagi tuntutan gaji minimum," katanya.
Mahfuz yang juga ahli Parlimen Pokok Sena juga dengan sinis berkata, bajet itu merupakan bajet 'seluar dalam' kerana duti import hanya dimansuhkan terhadap barangan yang remeh temeh.
"Ini Bajet 'seluar dalam dan selimut' kerana 'seluar dalam' memainkan peranan penting dalam pemacuan ekonomi berprestasi tinggi, tidak nampak apa-apa perancangan terperinci untuk mencapai ETP (Program Tranformasi Ekonomi).
Berhubung tiada kenaikan kadar tol untuk tempoh lima tahun, beliau berkata, kerajaan tidak memberi jaminan bahawa ia tidak akan dinaikkan selepas tempoh lima tahun.
"Najib hanya memberi jaminan bahawa kadar tol tidak naik selama lima tahun, tetapi tidak ada jaminan berapa peratus kenaikkan selepas itu walaupun kadar peredaran kenderaan kian bertambah setiap tahun," katanya.
Beliau turut mengulas mengenai pengurangan subsidi yang diumumkan Najib.
"Sepatutnya dalam tempoh lima tahun, tidak akan berlakunya pengurangan subsidi atau cadangan melaksanakan GST (cukai barangan dan perkhidmatan),” ujarnya.
Justeru, beliau menyifatkan Bajet 2011 sebagai bajet untuk persiapan menghadapi pilihan raya.
"Tidak ada penstrukturan gaji, pemberian bantuan RM500 bantuan dan beberapa elaun untuk imam dan lain-lain sekadar suatu bajet sebelum pilihan raya," katanya.
Beliau turut berkata, kerajaan gagal mengenalan beberapa masalah pokok yang menghalang persaing ekonomi di kalangan pelabur.

"Hukuman Tak Setimpal" - Erni, Anak Sosilawati

Hukuman yang diterima itu tidak setimpal dengan apa yang mereka lakukan ke atas mama dan tiga yang lain,” kata Erni Dekritawati Yuliana Buhari, 25, anak jutawan kosmetik, Datuk Sosilawati Lawiya, selepas dua lelaki dijatuhkan hukuman penjara tujuh tahun oleh Mahkamah Majistret Banting, Selangor, semalam.

Dia yang mesra dengan panggilan Rita mengaku berasa terkilan dengan keputusan itu, tetapi agak lega kerana pihak yang bertanggungjawab menerima pembalasan walaupun tidak setimpal.

Rita berkata, sepatutnya kedua-dua tertuduh yang mengaku bersalah menghapuskan bukti dengan membakar dan membuang abu mayat ibu dan tiga rakannya ke sungai, menerima hukuman lebih daripada tujuh tahun penjara.

“Kalau betul apa yang mereka lakukan itu, saya rasa semua orang pasti setuju jika hukuman yang lebih berat dikenakan terhadap tertuduh kerana tindakan menghapuskan bukti hingga tiada mayat dan hanya tinggal serpihan tulang memang tidak berperikemanusiaan terutamanya kepada semua keluarga mangsa.

“Tetapi kalau peruntukan undang-undang sudah sedemikian saya akur dan percaya dengan siasatan dilakukan pihak berkuasa terutamanya polis,” katanya yang ditemui di pejabatnya di Jalan Raja Bot, petang semalam.

Selain itu, ekoran daripada pembebasan beberapa suspek lain yang dikatakan mempunyai kaitan dalam kes berkenaan, dia meluahkan perasaan sedikit gusar kerana selepas apa yang menimpa ibu dan tiga yang lain atau mungkin ramai lagi, banyak perkara yang difikirkan boleh berlaku ke atas diri dan keluarga.

“Bila dengar ada yang sudah bebas, saya berasa agak takut juga kerana mungkin masih ada dendam yang terpendam dan mungkin juga tidak, tetapi kita tidak tahu.

“Apa yang boleh kami lakukan hanyalah mengambil langkah lebih berhati-hati dan kehidupan sosial kini terpaksa dikurangkan,” katanya.

Namun, dia tidak menafikan kalau sesuatu perkara itu ingin berlaku ia akan tetap berlaku walau macam mana pun langkah berhati-hati diambil.

“Tengok macam mama, dia bukan pergi berseorangan tetapi ditemani tiga lelaki, kalau benda hendak jadi macam mana pun akan jadi. Kita terima musibah ini, cuma ambil iktibar dari apa yang sudah berlaku,” katanya. Sementara itu, ditanya adakah dia masih lagi berharap ibunya bukan mangsa pembunuhan kejam itu, dia berkata selagi keputusan ujian asid deoksiribonukleik (DNA) tidak diumumkan selagi itu masih lagi ada harapan dan kalau betul ibunya sudah tiada dia terima takdir seadanya.

Pemilihan PKR: Azizah kekal presiden, tiga tanding jawatan timbalan presiden

PETALING JAYA, 16 Okt - Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail mengekalkan jawatannya tanpa cabaran tetapi kerusi timbalan presiden menyaksikan persaingan tiga penjuru.
Jawatan naib presiden yang menawarkan empat kerusi juga kelihatan panas dengan anak sulung Dr Wan Azizah, Nurul Izzah Anwar mengesahkan bertanding walaupun turut dicalonkan bagi jawatan timbalan presiden.
Walaupun tiga orang dicalonkan bagi jawatan presiden, hanya Dr Wan Azizah menerima pencalonan bagi mengekalkan kepimpinannya yang bermula 11 tahun lalu.
Dua yang lain ialah Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Datuk Zaid Ibrahim.
Dr Wan Azizah juga dicalonkan bertanding jawatan timbalan presiden. Dua lagi dicalonkan untuk bertanding kerusi itu.
Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim yang awalnya menyatakan hasrat bertanding timbalan presiden tidak mengemukakan borang penerimaan pencalonan hari ini.
Hari ini turut menyaksikan perubahan mengejutkan bagi jawatan naib presiden dan ketua Angkatan Muda Keadilan.
Dua naib presiden Azmin Ali dan Mustaffa Kamil Ayub bersama Zaid mencuba nasib merebut jawatan timbalan presiden yang akan kosong ekoran keputusan Senator Dr Syed Husin Ali tidak mahu mempertahankan kedudukan beliau.
Bagi jawatan timbalan presiden, Azmin dilihat sebagai ‘favourite’ dengan memperoleh lebih 100 pencalonan manakala Zaid dan  Mustaffa Kamil masing-masing 38 dan 17 pencalonan.
Zaid, bekas menteri pusat, menyertai PKR tahun lalu.
Azmin, yang juga Ahli Parlimen Gombak sebenarnya bercadang bertanding jawatan timbalan presiden tiga tahun lalu tetapi menarik balik hasratnya saat-saat akhir.
Sesi penerimaan pencalonan ditutup pukul 6 petang tadi. Ia berlangsung sejak 10 pagi seolah-olah ‘pilihan raya mini’ di pekarangan ibu pejabat PKR di sini dan juga di Kuching dan Kota Kinabalu.
Bersama Nurul Izzah seramai 18 calon lain mencuba nasib di peringkat naib presiden.
Saingan jawatan naib presiden juga dilihat terbuka selepas dua penyandangnya Azmin dan Mustaffa Kamil tidak mempertahankan kedudukan masing-masing. Begitu juga seorang lagi naib presiden Dr Lee Boon Chye.
Hanya R Sivarasa, iaitu naib presiden dilantik bertanding kerusi ini tahun ini.
Di Kota Kinabalu, pemimpin PKR Sabah Datuk Dr Jeffrey Kitingan menolak daripada bertanding jawatan naib presiden.
“Saya pernah menjadi naib presiden kebangsaan dan saya lihat tidak ada gunanya pada usia sedemikian saya memegang jawatan yang agak junior dan tidak mempunyai kuasa dan terus berdepan dengan keadaan di mana tidak ada siapa mendengar cakap anda,” katanya.
Keputusan Jeffrey itu menjadikan anggota pimpinan pusat dan ketua PKR Tuaran Ansari Abdullah satu-satunya calon dari Sabah bertanding untuk jawatan itu.
Saingan kerusi naib presiden juga menyaksikan Pengarah Pilihan Raya PKR Fuziah Salleh berada di depan dengan 145 pencalonan. Calon lain termasuklah Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang Datuk Dr Mansor Osman dan Pengarah Strategik PKR Chua Tian Chang.
Lain-lain ialah Abdullah Sani Hamid, N. Gobalakrishnan, Yusmadi Yusof, Baru Bian, Dr Xavier Jayakumar,  Jonson Chong, S. Manickavasagam dan Dominique Ng.
Seramai 135 calo, mengesahkan merebut 25 kerusi Majlis Pimpinan Pusat (MPP).
TERKINI @ 10:22:07 PM 16-10-2010
October 16, 2010
PETALING JAYA, 16 Okt - Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail mengekalkan jawatannya tanpa cabaran tetapi kerusi timbalan presiden menyaksikan persaingan tiga penjuru.
Jawatan naib presiden yang menawarkan empat kerusi juga kelihatan panas dengan anak sulung Dr Wan Azizah, Nurul Izzah Anwar mengesahkan bertanding walaupun turut dicalonkan bagi jawatan timbalan presiden.
Walaupun tiga orang dicalonkan bagi jawatan presiden, hanya Dr Wan Azizah menerima pencalonan bagi mengekalkan kepimpinannya yang bermula 11 tahun lalu.
Dua yang lain ialah Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Datuk Zaid Ibrahim.
Dr Wan Azizah juga dicalonkan bertanding jawatan timbalan presiden. Dua lagi dicalonkan untuk bertanding kerusi itu.
Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim yang awalnya menyatakan hasrat bertanding timbalan presiden tidak mengemukakan borang penerimaan pencalonan hari ini.
Hari ini turut menyaksikan perubahan mengejutkan bagi jawatan naib presiden dan ketua Angkatan Muda Keadilan.
Dua naib presiden Azmin Ali dan Mustaffa Kamil Ayub bersama Zaid mencuba nasib merebut jawatan timbalan presiden yang akan kosong ekoran keputusan Senator Dr Syed Husin Ali tidak mahu mempertahankan kedudukan beliau.
Bagi jawatan timbalan presiden, Azmin dilihat sebagai ‘favourite’ dengan memperoleh lebih 100 pencalonan manakala Zaid dan  Mustaffa Kamil masing-masing 38 dan 17 pencalonan.
Zaid, bekas menteri pusat, menyertai PKR tahun lalu.
Azmin, yang juga Ahli Parlimen Gombak sebenarnya bercadang bertanding jawatan timbalan presiden tiga tahun lalu tetapi menarik balik hasratnya saat-saat akhir.
Sesi penerimaan pencalonan ditutup pukul 6 petang tadi. Ia berlangsung sejak 10 pagi seolah-olah ‘pilihan raya mini’ di pekarangan ibu pejabat PKR di sini dan juga di Kuching dan Kota Kinabalu.
Bersama Nurul Izzah seramai 18 calon lain mencuba nasib di peringkat naib presiden.
Saingan jawatan naib presiden juga dilihat terbuka selepas dua penyandangnya Azmin dan Mustaffa Kamil tidak mempertahankan kedudukan masing-masing. Begitu juga seorang lagi naib presiden Dr Lee Boon Chye.
Hanya R Sivarasa, iaitu naib presiden dilantik bertanding kerusi ini tahun ini.
Di Kota Kinabalu, pemimpin PKR Sabah Datuk Dr Jeffrey Kitingan menolak daripada bertanding jawatan naib presiden.
“Saya pernah menjadi naib presiden kebangsaan dan saya lihat tidak ada gunanya pada usia sedemikian saya memegang jawatan yang agak junior dan tidak mempunyai kuasa dan terus berdepan dengan keadaan di mana tidak ada siapa mendengar cakap anda,” katanya.
Keputusan Jeffrey itu menjadikan anggota pimpinan pusat dan ketua PKR Tuaran Ansari Abdullah satu-satunya calon dari Sabah bertanding untuk jawatan itu.
Saingan kerusi naib presiden juga menyaksikan Pengarah Pilihan Raya PKR Fuziah Salleh berada di depan dengan 145 pencalonan. Calon lain termasuklah Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang Datuk Dr Mansor Osman dan Pengarah Strategik PKR Chua Tian Chang.
Lain-lain ialah Abdullah Sani Hamid, N. Gobalakrishnan, Yusmadi Yusof, Baru Bian, Dr Xavier Jayakumar,  Jonson Chong, S. Manickavasagam dan Dominique Ng.
Seramai 135 calo, mengesahkan merebut 25 kerusi Majlis Pimpinan Pusat (MPP).

Nazri Aziz, wira tak didendang Umno

Datuk Seri Nazri Aziz menyifatkan dirinya sebagai seorang ahli politik yang berpandangan bebas. Menteri di jabatan perdana menteri itu berkata beliau langsung tidak peduli dengan pelbagai label yang dilemparkan terhadap dirinya, mahupun pandangan daripada golongan yang skeptis dengan pendiriannya.

Nazri sebelum ini sering kali mengambil pendirian yang bertentangan dengan bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad sehingga menyebabkan beliau diberi jolokan sebagai 'hatchetman' kepada perdana menteri kemudiannya, Tun Abdullah Ahmad Badawi.

Begitu juga selepas beliau dilantik ke kabinet Datuk Seri Najib Razak. Tanpa diminta, beliau terus ke hadapan untuk mempertahankan Najib apabila timbul isu melibatkan Biro Tata Negara.

Tindakannya sering meletakkan beliau dalam keadaan yang tidak selari dengan aspirasi pemimpin lain dalam BN yang mempertahankan BTN, walapun modul latihannya didakwa memupuk perkauman.

Dalam reaksinya, Nazri yang mula dilantik ke kabinet Dr Mahathir sejak 11 tahun lalu itu berkata tindakannya itu hanyalah sekadar menggunakan haknya untuk menjawab pandangan daripada bekas ketuanya itu.

"Orang melihat saya sebagai tidak menghormati dan tidak berterima kasih (kepada Dr Mahathir). Tapi saya rasa, jika Tun boleh buat kenyataan kepada umum, saya juga ada hak untuk menjawab.

"Orang selalu kata, 'kenapa mesti Nazri (yang menjawab)? Kenapa tidak orang lain?' Biar saya beritahu -- Saya seorang menteri di jabatan perdana menteri. Apabila PM diserang, anda tidak tunggu PM untuk jawab, tapi menteri di jabatan perdana menteri (patut jawab).

"Kalau anda tidak mahu saya buka mulut, letak saya di kementerian lainlah," katanya lagi dan menambah, beliau menjawab isu tersebut kerana ia ditimbulkan di Dewan Rakyat.

Katanya lagi, beliau tidak melihat isu berkenaan satu isu peribadi antara beliau dan Dr Mahathir.

"Ia cuma tugas saya. Saya tidak mahu menjadi hero. Bila Tun menjadi PM, Pak Lah (Abdullah Badawi) jadi PM, saya yang mempertahankan mereka. Saya cuma pertahankan PM.

"Selagi saya tahu perkara itu benar, saya akan terus perkatakannya," katanya lagi.

Satu lagi isu yang menyeret beliau ke kancah kontroversi ialah apabila menyahut cabaran penasihat DAP Lim Kit Siang supaya menyatakan bahawa beliau mengutamakan kedudukan sebagai 'bangsa Malaysia' dan bukannya sebagai 'bangsa Melayu.'

Beliau merupakan satu-satunya pemimpin Umno yang berani berbuat demikian, setelah dicabar oleh Lim untuk membuktikan konsep 1Malaysia yang diilhamkan Najib.

Katanya, beliau tidak kisah walaupun rakan-rakan sejawatannya yang lain tidak mengikut rentak langkahnya.

"Saya percaya dengan apa yang saya buat, dan saya (bertindak) dengan betul. Kalau anda main bola sepak sebagai striker, anda tidak akan tanya kenapa pemain pertahanan atau sayap kanan tidak menjaringkan gol.

"Saya tidak mahu peduli tentang orang lain, sebab ia akan buatkan kita berasa serba salah. Jadi kenapa saya perlu peduli? Saya cuma tumpukan kepada gol saya," katanya lagi.

"Saya tak peduli sedikitpun apa yang orang akan kata. Saya percaya ini adalah cara untuk kita maju ke hadapan selepas lebih 50 tahun (merdeka).

Tambahnya, beliau tidak mendukung pegangan yang ultra dalam mengutarakan isu-isu kaum dan beliau konsisten dalam hal ini semenjak menjadi ahli pergerakan pemuda Umno.

Malangnya, beliau tidak dapat mengulangi slogan "Malaysian first" itu di Perhimpunan Agung Umno memandangkan beliau kini dalam majlis tertinggi parti.

Nazri menjelaskan, lebih baik sekiranya beliau hanya seorang ketua bahagian kerana itu akan memberikannya lebih lebih berpeluang untuk bercakap dalam mesyuarat itu.

Namun itu tidak akan menyekat beliau untuk terus bercakap mengenai agenda anti-perkauman, katanya.

"(Pemain skuasy dan badminton negara, Datuk ) Nicol David dan (Datuk) Lee Chong Wei menang pingat emas apabila mereka bermain untuk negara. Mereka bukannya bermain untuk China tetapi Malaysia. Mereka dijulang sebagai hero.

"Tapi bila mereka pulang, apa yang (kumpulan) rasis ini beritahu mereka? 'Masyarakat kamu tidak diterima di sini.' (Orang) rasis ini tidak sepatutnya menerima apa-apa dari Malaysia.

Nik Aziz jumpa dulu calon-calon Galas

Mursyidul Am PAS, Nik Abdul Aziz Nik Mat akan bertemu terlebih dahulu dengan mereka yang disenarai pendek untuk dipilih mewakili PAS bertanding pada pilihan raya kecil Galas sebelum salah seorang daripada mereka diisytihar sebagai calon.

Pengarah Pilihan Raya PAS Kelantan, Abdul Fatah Harun (kiri) berkata ini adalah antara ketetapan yang akan dibuat oleh Menteri Besar Kelantan tersebut.

“Tok Guru (Nik Aziz) akan panggil mana-mana nama calon yang disenarai pendek mungkin untuk menerima amanat daripadanya sebelum seorang daripada mereka diumumkan sebagai calon,” katanya kepada pemberita di kediaman Nik Aziz di Kampung Pulau Melaka di Kota Bharu, hari ini.

Sebelum itu Abdul Fatah yang juga ADUN Bukit Tuku memberi taklimat kepada Nik Aziz berhubung perkembangan terbaru dan strategi parti dalam menghadapi pilihan raya kecil kawasan Dewan Undangan Negeri berkenaan pada 4 Nov ini.

Abdul Fatah berkata Nik Aziz juga mungkin akan mengumumkan nama calon PAS lebih awal daripada BN.

"Pada mulanya Nik Aziz dijangka mengumumkan nama calon pada 22 Oktober ini, tetapi mengikut perkembangan terbaru, ia mungkin diadakan lebih awal.

"Mungkin diadakan serentak pada hari pelancaran jentera pilihan raya PAS pada 19 Oktober ini," katanya.

Beliau berkata tiada apa yang hendak dirahsiakan oleh PAS mengenai calonnya di samping ia tidak mempunyai masalah dengan pemilihan calon.

Penduduk bantah surau, pusat asuhan diroboh Kerajaan UMNO@BN

Lebih 100 penduduk kampung mengadakan tunjuk perasaan secara aman di hadapan masjid Bukit Katil petang semalam kerana membantah tindakan kerajaan negeri Melaka yang bercadang mengambil tanah sebuah pusat asuhan tunas Islam dan surau di kampung berkenaan untuk pembinaan sebatang jalan raya.

Demonstrasi itu anjuran badan bertindak perobohan pusat asuhan tunas Islam (PASTI) dan Surau Bukit Katil.

Menurut pesuruhjaya PAS Melaka, Abdul Ghani Abdul Rahman, penduduk kesal dengan sikap kerajaan negeri yang tidak mahu berunding dengan rakyat khususnya tuan tanah pusat asuhan dan surau berkenaan.

"Rundingan tidak dibuat, tiba-tiba surat sampai untuk beri pampasan. Inilah sikap rakus pihak kerajaan yang jelas tidak mengutamakan rakyat.

“Di sana ada tanah kosong yang boleh diambil untuk buat jalan mengapa tanah di sini yang diambil sedangkan tanah kosong tersebut lebih sesuai tidak melibatkan surau, PASTI dan rumah rakyat," katanya dengan berang.

Menurut Abdul Ghani, tindakan kerajaan itu disifatkan tidak logik kerana jalan yang akan dibina adalah bengkok berbanding cadangan asal yang lebih lurus.

Tunjuk perasaan secara aman ini bagaimanpun diarahkan oleh polis supaya dihentikan kerana didakwa mengganggu ketenteraman awam dan tiada permit.

Ketua Dewan Pemuda PAS Melaka, Kamaruddin Sidek berkata penguakuatsaan Akta Tanah yang memberikan kuasa penuh kepada kerajaan untuk mengambil tanah rakyat atas nama pembangunan telah melucutkan hak rakyat.

"Rakyat sudah tidak ada kuasa dan hak ke atas tanah milik mereka sendiri, bila-bila masa kerajaan boleh ambil dan ianya sukar dicabar di mahkamah,"katanya.

Tunjuk perasaan ini juga dihadiri oleh pemimpin Pakatan Rakyat Melaka yang lain. Antara mereka ialah pengerusi DAP, Goh Leong San; ADUN Ayer Keroh, Khoo Poay Tiong; ADUN Bachang, Lim Jak Wong; ADUN Bandar Hilir, Tey Kok Kiew dan ketua AMK Melaka, Hairiz Nordin.

Mereka kemudian bersurai tanpa sebarang kejadian yang tidak diingini.

Gambar sekitar demontrasi bantah roboh surau dan PASTI Bukit Katil oleh Kerajaan APCO@UMNO.