Saturday, October 9, 2010

PAS tetap lawan sekalipun Najib calon BN

 
SHAH ALAM, 9 Okt: Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang berkata, jika Datuk Seri Najib sekalipun menjadi calon Umno di Galas, PAS tetap akan bertanding.

Ianya kerana PAS telah menetapkan pendirian untuk bertanding pada Pilihan Raya Kecil tersebut yang dijadual 4 November ini.

"Kita akan melawan siapa sahaja, kalau Datuk Seri Najib yang bertanding sekalipun kita akan lawan.

"Kita sudah buat keputusan untuk bertanding," katanya.

Beliau berkata demikian sebagai menjawab soalan petugas media berhubung respon Ahli Parlimen Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah (Ku Li) hari ini.

Ku Li pagi tadi menjelaskan beliau menerima tawaran sebagai Pengarah Pilihan Raya Galas, namun berhubung calon, beliau belum boleh memberi keputusan.

Mengulas lanjut, Abdul Hadi berkata beliau tidak mahu menyentuh soal calon Umno kerana itu hak mereka.

Namun bagi PAS beliau berkata, parti itu mengambil kira semua aspek dalam menentukan keberkesanan kempen pada pilihan raya itu nanti.

Ianya termasuk soal isu yang akan dibangkitkan yang dijangka sedikit berbeza dari PRK Manek Urai lalu memandangkan Galas lebih dekat dengan kawasan pekan.

"Dalam isu tempatan sudah tentulah berubah, masyarakatnya berbeza.

"Di Galas ada org asal, Tiong Hua, oleh sebab itu pendekatan, kita ambil kira.

Ditanya soal calon PAS, beliau memberitahu sedang menunggu mesyuarat PAS Kelantan yang akan memutuskannya dalam masa terdekat.

"Kita menunggu mesyuarat PAS Kelantan dalam masa terdekat," katanya.

Beliau sebelum itu melancarkan Briged Dewan Muslimat PAS (Briged Muslimat) di sini.


Baca: Briged Muslimat dekati pengundi wanita muda sini

Petanda BN semakin lemah: AGM Wanita, Pemuda MCA lesu, kurang sambutanJumlah kehadiran anggota Pemuda dan Wanita MCA yang rendah di persidangan agung tahunan (AGM) Pemuda dan Wanita di Kuala Lumpur hari ini menimbulkan tanda tanya.

Kehadiran anggota Pemuda dikatakan hanya sebanyak 51 peratus dan Wanita sekitar 56 peratus, lebih rendah berbanding tahun-tahun sebelum ini.

Sesetengah pihak menyifatkan perkara itu sebagai tentangan terhadap kepimpinan sayap masing-masing dan keputusan yang telah diambil oleh pucuk pimpinan parti.

Misalnya dikatakan ada pihak yang tidak berpuas hati dengan cadangan jawatankuasa pusat parti untuk melantik setiausaha agung wanita, Chew Lee Giok sebagai Senator dan bukannya ketua pergerakan, Datuk Datuk Yu Chok Tow.

Satu lagi ialah cadangan untuk melanjutkan tempoh jawatan Senator kepada Senator Khoo Soo Seang untuk sepenggal lagi."Apa yang kita lihat ialah mereka mencalonkan orang yang mempunyai hubungan dengan presiden parti untuk memegang jawatan," kata sumber dalaman parti.

Keadaan diburukkan dengan pertelingkahan antara dua kumpulan dalam sayap Wanita, satu yang mempunyai hubungan dengan pucuk pimpinan lepas dan satu lagi yang mempunyai hubungan dengan pucuk pimpinan sekarang.

Namun ketua pergerakan kedua-dua sayap itu menyifatkan peratus kehadiran yang rendah merupakan perkara biasa kerana tahun ini bukan merupakan tahun pemilihan.

"Kehadiran boleh mencecah 80 peratus sekiranya AGM diadakan semasa pemilihan," kata Yu.

"Ia tidak teruk. Sebelum ini kita mempunyai purata kehadiran antara 29 hingga 50 peratus," kata pula ketua Pemuda, Datuk Wee Ka Siong.

Terdapat juga pemimpin yang menyifatkan kemungkinan ramai anggota yang tidak hadir kerana meraikan Perayaan Sembilan Maharaja Dewa atau menghadiri majlis perkahwinan sempena tarik 10.10.10.

Namun bagi veteran parti Datuk Yap Pian Hon, perkara itu mungkin berlaku kerana kehilangan keyakinan anggota terhadap parti ekoran prestasi buruk parti pada pilihan raya umum lalu.

"Tahap keyakinan di kalangan ahli masih belum pulih sepenuhnya," katanya.

Yap juga berkata jumlah kehadiran adalah antara 60 hingga 70 peratus, walaupun bukan pada tahun pemilihan.

PELAKON TERBAIK ABAD INI...?

Susulan insiden pemulangan semula wang ehsan yang diberikan oleh Kerajaan Negeri Pulau Pinang kepada warga emas baru-baru ini, maka hebohlah puak-puak UMNO menjaja kononnya Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng (foto), itu telah menipu warga emas terutamanya yang beragama Islam.

Malah Setiausaha Badan Perhubungan UMNO Negeri dan ADUN Penaga iaitu Datuk Azhar Ibrahim juga menyifatkan tindakan itu jelas sekali menipu warga emas yang serba kekurangan itu. “Mereka orang kampung, ibu-ibu bapak-bapak… mereka sembahyang, mereka mengaji, mereka bukan orang jahat, mereka orang baik-baik tetapi mereka ini agak kurang mendapat rezeki daripada Allah SWT, kekurangan itu maka digunakan kesempatan ini untuk menipu mereka”, katanya.
Beliau kononnya bangkit sebagai pembela kepada warga emas terbabit yang kecewa dengan status wang tersebut. Malah beliau mengatakan kononnya warga emas sendiri mahu mengadakan majlis untuk memulangkan wang tersebut kepada UMNO untuk diserahkan kepada Kerajaan Negeri. Dalam majlis itu seramai 40 warga emas dari Penaga, Kepala Batas telah bertindak memulangkan wang yang dipercayai haram hasil sumbangan Kelab Lumba Kuda untuk program membasmi miskin tegar di negeri itu. Biarpun Lim Guan Eng sudah menjelaskan bahawa wang sumbangan tersebut adalah dari hasil kerajaan negeri sendiri, namun mereka tetap tidak dapat menerima kenyataan tersebut kerana termakan dakyah puak UMNO. Maka disiarkan secara eksklusif oleh media arus perdana.
Maka, selepas itu pemulangan wang diikuti pula oleh warga emas Bayan Baru dan semalam diikuti pula oleh warga emas dari Balik Pulau. Makanya hebohlah orang memperkatakan serta kecewa dengan tindakan Lim Guan Eng itu. Biarpun Kerajaan Negeri Pulau Pinang sudah memberi penjelasan demi penjelasan, anehnya puak-puak UMNO masih terus mahu menjadi juara isu ini. Hilang isu doa khutbah untuk Lim Guang Eng, kini timbul pula isu panas ini. Pendek kata UMNO amat berharap agar isu seperti ini akan menghilangkan kepercayaan rakyat kepada kerajaan negeri pimpinan DAP itu. Malah, akan melunturkan sokongan orang Melayu kepada Pakatan Rakyat di seluruh negara atas apa yang berlaku di negeri itu.

Namun, akhirnya mungkin sudah suratan takdir UMNO terpaksa menerima hakikat bahawa majlis yang diadakan itu adalah tajaan UMNO Pulau Pinang sendiri sebenarnya. Malah, bukti jelas berjaya dibongkarkan yang terdapat seorang Ketua UMNO Bahagian tergamak menyamar sebagai warga emas pada hari berkenaan. Beliau ialah Ketua UMNO Bahagian Bukit Mertajam iaitu Datuk Musa Sheikh Fadzir (foto). Sunggu melucukan melihat adengan beliau sanggup berlakon sebagai warga emas untuk diambil gambar oleh media, kemudian dilihat semula duduk semula di sebelah Datuk Azhar ketika sidang media. Dengan bukti ini, maka sahlah isu “wang haram” yang dimainkan oleh puak-puak UMNO ini hanyalah ciptaan mereka.

Bukti, wajah Si Ketua UMNO yang sanggup jadi pelakon tambahan itu.


Lagi bukti, wajah sebenar pelakon tambahan yang tidak tahu malu itu

 Jika seorang Ketua Bahagian sanggup jadi “pelakon tambahan warga emas” seperti itu, maka apatah lagi dengan ahli-ahli biasa sebenarnya. Makanya, kemungkinan besar 40 warga emas yang dikatakan memulangkan wang tersebut adalah terdiri daripada ahli-ahli UMNO sekitar DUN Penaga dan ditempat lain itu sebenarnya. Maka itulah kita tidak hairan mereka memulangkan wang RM100 ke dalam tabung yang disediakan oleh UMNO, kerana kemungkinan besar mereka ada perjanjian akan diberikan wang lain sebagai ganti “aksi lakonan mereka” pada majlis itu.

Pendedahan ini sungguh menjijikkan sebenarnya. Sungguh kita tidak sangka seorang Ketua UMNO sanggup berlakon sebagai warga emas semata-mata untuk mencari publisiti murahan. Apalah nak jadi dengan puak-puak UMNO ini agaknya. Mereka sudah terlalu kemaruk untuk menjatuhkan Kerajaan Negeri Pulau Pinang pimpinan Lim Guan Eng. Malah mereka tidak mahu Lim dipandang popular oleh dasar-dasarnya yang banyak membela dan menjaga kebajikan rakyat. Maka itulah kita tidak hairan, dicari jalan sedaya upaya untuk menjatuhkan imej dan maruah Lim Guang Eng. Apapun, kini sudah terbukti bahawa adengan tersebut hanyalah lakonan dan sandiwara semata-mata. Maknanya, sia-sia sahaja adengan mereka selepas ini susulan daripada pendedahan yang dibuat ini.

Galas: Pemuda PAS lancar jentera hari ini


KUALA LUMPUR, 9 Okt: Dewan Pemuda PAS Pusat (DPPP) akan melancarkan jentera pilihan raya pemuda peringkat negeri Kelantan bagi pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (Dun) Galas di Markaz PAS Kawasan Gua Musang jam 3 petang ini.

Ketuanya, Nasrudin Hassan berkata, seluruh pemuda negeri khususnya di Gua Musang dikerah untuk memulakan gerak kerja setelah jentera dilancarkan petang ini

"Untuk peringkat kebangsaan kita dah lancar di program ijtima' minggu lepas dan hari ini untuk peringkat negeri Kelantan sendiri," kata beliau ketika dihubungi Harakahdaily hari ini.

Menurut beliau, seramai 5000 pemuda di seluruh negara telah dikerahkan untuk turun membantu jentera Kelantan pada PRK kali ini.

"Kita telah sasarkan seramai 5000 pemuda akan turun bertugas mengikut syif yang ditetapkan," katanya.

Sementara itu, Ketua DPP Kelantan, Abdul Latiff Abdul Rahman memberitahu, Kelantan telah menyediakan seramai 400 pemuda dari setiap kawasan untuk bertugas.

Jumlah petugas dijangka akan meningkat dari semasa ke semasa.

"Kita telah gerakkan gelombang pertama bermula 7 Oktober lalu. Setiap gelombang akan bertugas mengikut syif iaitu satu syif selama lima hari dan akan berterusan sehingga ke hari membuang undi," katanya.

Majlis pelancaran petang ini akan dirasmikan oleh Timbalan Pesuruhjaya II PAS Kelantan, Datuk Husam Musa dan akan dihadiri oleh beberapa pimpinan DPPP.

Umno keseorangan: MCA pula gesa pinda AUKU, benarkan mahasiswa berpolitik!MCA: Pinda AUKU bolehkan mahasiswa sertai politik

KUALA LUMPUR, 9 Ok – Pemuda MCA hari ini meminta agar kerajaan mempertimbang agar beberapa klausa dalam Akta Kolej Universiti dan Universiti (AUKU) 1971 dipinda bagi membenarkan mahsiswa mengambil bahagain dalam politk.

Ketuanya Datuk Dr Wee Ka Siong berkata kerajaan boleh menetapkan hala tuju bagi perjuangan dalam politik dan menggalakkan budaya berpolitik yang sihat daripada menghalang mereka mengambil bahagian agar dengan itu ia dapat menarik sokongan mereka.

“Jika kita bimbang penyertaan mahasiswa dalam politik boleh menjejaskan pengajian dan suasana aman dalam kehidupan mereka di universiti, kita boleh sediakan garis panduan untuk mereka ikuti dan mendidik mereka untuk mendisiplinkan diri sendiri dan bertanggungjawab menjaga kata-kata dan tingkah laku mereka, katanya semasa berucap pada perhimpunan agung tahunan Pemuda MCA ke-46 di Wisma MCA di sini.Wee yang juga Timbalan Menteri Pelajaran berkata mengikut Perlembagan Persekutuan, ia juga merupakan hak generasi muda dengan usia yang sesuai untuk mengambil bahagian dalam politik.

“Tetapi Akta Kolej Universiti dan Universiti 1971 telah menghalang mereka mengambil bahagian dalam politik, dan keadaan ini tidak munasabah.

“Kita tidak boleh menganggap mereka sebagai musuh seolah-olah mereka sudah pasti menentang kita. Ini sudah keterlaluan,” katanya.

Bercakap kepada pemberita kemudian, Ketua Pemuda BN Khairy Jamaluddin berkata pergerakan itu telah membawa perkara itu kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak baru-baru ini.

“Kita telah memaklumkan kepadanya dan beliau besetuju untuk menelitinya,” katanya. – Bernama

p/s: Lihat bagaimana pensyarah Umno ini dimalukan semalu2nya gara-gara terpengaruh dgn dokrin Umno, 'Mahasiswa tidak boleh berpolitik sbb tak matang'...