Monday, February 14, 2011

Dua jerung besar dalam UMNOBahang pilihanraya umum (PRU13) tidak dapat disangkar lagi. Presiden UMNO Malaysia merangkap PM Malaysia DS Najib Rosmah (gelaran baru bagi Najib Razak ) serta pengerusi kerajaan Bini Najib atau barisan nasional akan diadakan secepat mungkin.

Dalam UMNO sekarang ada dua geng atau dua ekor jerung besar dalam UMNO. 

Satu geng jerung besar atau kumpulan TS Muhyiddin Yasin bersama dengan "orangnya"

Geng jerung besar kedua geng atau kumpulan "orang Najib bersama sepupunya". 

Untuk rekod Najib telah tangguh pemilihan atau persidangan UMNO selama 18 bulan. Penganalisa politik dan veteran UMNO meramalkan jika ada pemilihan UMNO, kumpulan geng atau jerung Najib akan ditentang hebat jerung atau geng Muhyidin Yassin.

Najib dan gengnya cekap membaca lanskap politik dalam UMNO. Ini satu kehebatan langkah Najib bersama spupunya DS Hishamudin. Jika ada pemilihan umno memang akan berlaku pertembungan sengit dalam semua jawatan tertinggi dalam UMNO.

DS Najib sebagai PM, pengerusi UMNO dan pengerusi Barisan nasional bertindak bijak dan selangkah kehadapan. *****uhnya:-

1- Menanggug pemilihan UMNO.

2- Bersemuka dengan semua ahli parlimen UMNO dan barisan nasional

3- Bersemuka dengan semua semua wakil barisan nasional

4- bersemuka dengan semua ketua bahagian UMNO  

Tujuan untuk mendapat maklumat politik serta pendirian masing masing. Hanya kemajuan kawasan masing masing hanya tempelan sahaja. Orang yang bersama Najib ketika sesi bertemu muka adalah "pegawai perisik" Najib.

Jelas reputasi Najib Razak atau Najib Rosmah tercalar yang amat parah. Orang yang mencalar Najib Razak ialah isterinya sendiri. Hampir 95 % pegawai di JPM dan pegawai kanan kerajaan cukup meluat dengan Rosmah Mansor atau RM.

Begitu juga dengan ahli parlimen BN/UMNO dan menteri serta timbalan menteri juga loya dan meluat peranan Rosmah bini Najib bagaikan seorang menteri kabinet.

Walau bagaimana pun Najib Razak cepat bertindak dan cukup pintar menutup kelemahan yang dihadapi terutama berkaitan dengan Rosmah. Atau mungkin Najib terperangkap diantara duabelah peha. 

Jelas kerajaan Barisan Nasional dibawah ketiak Najib Razak rakyat menderita dan cukup merana kenaikan barang runcit di pasaran. Kerajaan Barisan Nasional tidak dapat bertindak dan gagal bertindak.

Pemimpin BN/UMNO dan kroninya penting politik perut masing masing dan kumpul harta dan wang. Rakyat biasa dibiarkan merana. BN kejam dan jahat. "

Persiap wanita muda tolak kerajaan tindas rakyat


Solidariti Wanita Muda Malaysia sedang mendepani cabaran mempersiapkan minda generasi muda untuk menolak kerajaan zalim yang menindas rakyat seperti yang berlaku di Mesir.
Ahli jawatankuasa Muslimat PAS Pusat, Aiman Athirah Al-Jundi berkata, generasi muda khususnya wanita harus menyedari isyarat kebangkitan baru ini dan tidak teragak-agak untuk membuat perubahan ke arah kerajaan yang lebih baik di negara ini.
"Bagi kami Solidariti Wanita Muda Malaysia, apa yang menjadi tanggungjawab kita adalah bagaimana nak mempersiapkan minda khususnya pejuang wanita muda di Malaysia dalam pelbagai ideologi politik masing-masing untuk akhirnya bersiap ke arah kebangkitan ini untuk satu kepentingan iaitu kepentingan rakyat dan keadilan," katanya ketika ditemui ditemui selepas penyerahan nota tahniah kepada rakyat Mesir di Kedutaan Mesir hari ini.
Mengulas lanjut, beliau menjelaskan, pejuang wanita dalam gerakan Islam Ikhwanul Muslimin, Zainab Al-Ghazali pernah menyebut bahawa kebangkitan baru akan muncul selepas kejatuhan Khalifah Uthmaniah di Turki pada tahun 1921.
Ikhwanul Muslimin bangkit selepas kejatuhan itu dan semangat perjuangannya tersebar sehingga ke rantau Asia.
Kini ujarnya, kebangkitan itu telah terbukti di Mesir dan diyakini akan menular ke seluruh dunia khususnya negara yag mepunyai pemerintah diktator.
"Sepatutnya anggota gerakan Islam dan pejuang Islam mesti ambil perhatian bahawa signal kebangkitan baru yang disebutkan Zainab Al Ghazali muncul kembali di Mesir. dan seluruh dunia mesti faham signal kebangkitan itu.
"Kita percaya mudah-mudahan semangat yang berlaku di Mesir hari ini juga akan tersebar dan juga akan sampai ke Malaysia.
Beliau berkata, kerajaan BN di Malaysia sudah menunjukkan sikap yang sama dengan rejim Hosni Mubarak dan menimbulkan kebencian di kalangan rakyat.
"Kita percaya kebobrorokan yang dilakukan BN sudah melampaui batas dan seperti di Mesir ia berlaku akibat kebangkitan rakyat yang bencikan kezaliman," katanya.
Oleh sebab itu katanya, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak begitu takut dengan kebangkitan rakyat Mesir dan cuba menggambarkan ianya sebagai satu bentuk kejahatan dan keganasan rakyat.
"Sebab itu kita tengok (Datuk Seri) Najib sangat takut dengan kebangkitan rakyat di mesir sehingga mahu memberi justifikasi songsang tehadap kebangkitan rakyat dengan kononnya berlaku rusuhan dan ketidakamanan.
"Tujuannya untuk menampakkan kebangkitan itu jahat. Sebab beliau tahu bila perubahan berlaku di  Tunisia, berlaku di Mesir tidak mustahil akan berlaku di malaysia," katanya.