Saturday, January 29, 2011

JIKA POLIS MULA BUAT TANGKAPAN KEPADA PETUGAS PRK TENANG - INI TIPSNYA

Salam perjuangan kepada seluruh petugas sama ada yang telah berada di bumi Tenang ataupun di dalam perjalanan ke sana. Abu Nawas mengucapkan selamat bertugas tak kira dari parti apa sekalipun.

PRK esok sudah pasti akan menyaksikan bagaimana seluruh jentera kerajaan akan di kerah sepenuhnya untuk menghancurkan kuasa rakyat. Suara rakyat sama sekali tidak akan di benarkan oleh umno demi survival mereka untuk terus berkuasa.

Di sini abu Nawas turunkan sedikit tips kepada para pertugas sekiranya anda di tahan oleh pihak polis tanpa kesalahan jenayah. Semoga dengan tips ini para pertugas tidak gentar dengan gertakan polis yang di gunkan umno untuk menakut nakutkan para pertugas PR.
10 Perkara Yang Anda Perlu Tahu Sekiranya Anda Ditahan Polis
1. BAGAIMANA MENDEFINASIKAN ISTILAH ‘DITAHAN’? HANYA APABILA …
a. Polis berkata kepada anda, “Anda ditahan”
b. Polis menggari tangan anda
c. Anda dilarang dari meninggalkan sesebuah bilik, kawasan atau sebagainya oleh pihak polis
2. BAGAIMANA SEKIRANYA ANDA DITAHAN OLEH PIHAK POLIS (semasa berjalan, memandu pulang dsb.)
a. Anda mungkin akan disoal. HANYA berikan butir-butiran diri anda seperti nama, nombor kad pengenalan, alamat. Anda juga mungkin akan diminta menunjukkan kad pengenalan diri anda
b. Anda tidak perlu menjawap lain-lain soalan
c. Biasakan bertanya pengenalan diri polis yang berkenaan. Sentiasa catatkan nama dan nombor kad pengenalan mereka.
d. Catatkan nombor kenderaan ronda mereka
3. JIKA ANDA DITANYA LAIN-LAIN SOALAN
a. Tanya kepada polis berkenaan, “Adakah saya ditahan?”
b. Sekiranya mereka berkata “Ya”, jangan menjawap apa-apa lagi soalan yang diajukan kepada anda. Adalah menjadi hak anda untuk menjawap apabila berada di mahkamah sahaja.
c. Sekiranya mereka berkata “Tidak”, anda boleh beredar pada bila-bila masa sahaja.
4. JIKA ANDA DITAHAN
a. Beritahu orang-orang yang berhampiran dengan anda
b. Sekiranya anda mempunyai telefon bimbit, telefon rakan, keluarga atau peguam anda. Sekiranya anda ditahan di kawasan diantara Jalan Tuanku Abdul Rahman dan Dataran Merdeka, besar kemungkinan anda akan dibawa ke balai polis Dang Wangi (Stadium) dan balai polis Campbell. Minta kawan anda, keluarga atau peguam anda pergi ke balai polis Dang Wangi dahulu untuk mengesahkan penangkapan anda dan dimana anda berada.
c. Catatkan / ingatkan waktu anda ditahan
5. KETIKA DITAHAN, PIHAK POLIS MESTI MEMBERITAHU ANDA
a. Mengapa anda ditahan
6. SELEPAS DITAHAN
a. Pihak polis hanya boleh menahan anda didalam lokap selama 24 jam sahaja, tidak kira samada pada hari cuti am atau pada hujung minggu. Ini adalah hak PERLEMBAGAAN anda. Selepas tempoh masa 24 jam berakhir, pihak polis mesti membawa anda ke hadapan majistret untuk direman (dimana anda mesti tinggal di lokap polis bagi ‘membantu’ siasatan mereka). Jika tidak, anda akan dilepaskan samada atas jaminan (jamin mulut) atau akan didakwa di mahkamah. Sebaik sahaja didakwa, anda perlukan penjamin dan wang jaminan kecuali ianya bukan dakwaan yang berjamin
b. Anda tidak boleh membawa sebarangan barang-barang ke lokap kecuali pakaian yang sedang anda pakai ketika itu. Apabila pihak polis mengambil barang-barang anda, anda mesti menurunkan tandatangan untuknya. Sekiranya anda mempunyai wang atau kad bank / kredit, pastikan anda mengira duit anda dan pastikan polis tersebut mencatatkan jumlah yang anda ada, dan apa kad bank / kredit yang anda miliki.
c. Anda mungkin diminta memberi kenyataan 113 (kenyataan peringatan). Pegawai polis yang mengambil kenyataan tersebut mestilah membacakan hak-hak anda
7. SOAL SIASAT POLIS
a. Berhati-hatilah semasa menjawap soalan-soalan yang diajukan oleh pihak polis. Ia mungkin dalam bentuk soalan-soalan mesra yang biasa seperti cuaca, keluarga anda dsb. untuk menenangkan anda. fikir berulang kali sebelum menjawap kerana ia boleh digunakan untuk menentang anda semasa dimahkamah nanti. Ingat, kerja polis ialah memastikan mereka mempunyai cukup bukti untuk mendakwa anda, dan bukannya untuk mempunyai perbualan yang mesra.
b. Sekiranya pihak polis meminta anda memberikan kenyataan 113, anda mesti memberikan butir-butiran anda seperti nama anda, nombor kad pengenalan dsb. dan pastikan anda tahu nama pegawai polis tersebut. Jika terdapat lain-lain soalan, kami BETUL-BETUL nasihatkan anda supaya tidak menjawapnya sehingga hari perbicaraan anda dimahkamah, dan ketika bersama-sama dengan peguam anda. Itu adalah hak anda! Apa sahaja yang anda kata, boleh digunakan untuk menentang anda ataupun rakan-rakan anda. Anda boleh menjawap semua soalan-soalan lain tersebut seperti ini:
S: adakah anda berada di Dataran petang tadi?
J: saya hanya akan menjawap semua soalan di mahkamah
S: bagaimana anda datang ke Dataran petang tadi?
J: saya hanya akan menjawap semua soalan di mahkamah
S: adakah ibu anda menyediakan bekalan sebelum anda keluar?
J: saya hanya akan menjawap semua soalan di mahkamah
c. Sekiranya pegawai polis yang mengambil kenyataan anda mengancam anda secara percakapan mahupun kelakuan, anda mestilah berhenti dari memberikan kenyataan anda dengan segera. Bertenang dan beritahunya “Saya tidak boleh meneruskan kenyataan saya kerana awak telah mengancam keselamatan saya. Saya mahu ini dicatatkan kedalam kenyataan saya.” Sekiranya pegawai polis itu tidak mencatatkan bantahan anda tersebut, tunggu sehingga ke akhir kenyataan anda. Tetapi sekiranya pegawai polis tersebut masih terus mengancam anda, tinggalkan bilik tersebut dan beritahu pegawai polis yang lain dan minta ‘perlindungan’ mereka.
d. Apabila anda telah habis menjawap soalan, pegawai polis akan membenarkan anda membaca kenyataan anda tersebut. Dia akan bertanya samada anda mempunyai apa-apa yang ingin ditambah, ditukar atau dipadamkan. Inilah masanya anda membetulkan apa-apa kesilapan atau atau menambah lain-lain komen didalam kenyataan itu. Contohnya, jika anda telah diancam sewaktu soal siasat atau diserang semasa penahanan anda dsb. ini adalah satu lagi peluang untuk anda menyatakannya. Pegawai polis berkenaan mesti menaip semua itu. Anda akan diminta untuk menandatangani kenyataan anda tersebut. Baca semula dengan teliti dan tandatangan sedekat yang boleh dibawah perenggan yang terakhir, supaya tiada siapa yang boleh menokoktambahnya lagi.
8. SEKIRANYA ANDA DIBAWA KE DEPAN MAJISTRET (Untuk Direman)
a. Sekiranya anda tidak mempunyai peguam, anda mesti meminta wakil peguam. Pusat Bantuan Guaman ada menempatkan peguam-peguamnya dimahkamah bagi tujuan ini.
b. Beritahu majistret sekiranya anda ada mempunyai apa-apa rungutan seperti sekiranya anda di pukul, diancam; sekiranya anda sakit, perlukan rawatan perubatan dsb.
9. SEKIRANYA ANDA DIBAWA KE DEPAN MAJISTRET (Untuk Dakwaan)
a. Sekali lagi, anda mesti meminta wakil peguam
b. Pastikan anda mempunyai seseorang untuk menjamin anda keluar. Sekiranya anda tidak dapat menghubungi keluarga atau rakan anda, minta kebenaran dari majistret untuk membantu anda menghubungi keluarga anda. Jika tidak, anda boleh meminta bantuan peguam anda. Keluarga anda akan perlu membawa duit untuk menjamin anda keluar, yang mana mestilah dalam bentuk pembukaan akaun di bank yang terletak paling dekat dengan mahkamah tersebut. Tanya peguam anda atau majistret dimanakah letaknya bank tersebut. Tidak ada bentuk bayaran lain seperti bayaran tunai atau cek yang akan diterima oleh mahkamah.
10. SEKIRANYA ANDA DIPUKUL SEMASA DALAM TAHANAN
a. Selepas anda dibebaskan atas jaminan, pastikan anda pergi ke mana-mana klinik kerajaan atau hospital untuk menjalani pemeriksaan kesihatan. Pastikan anda tahu nama doktor yang bertugas dan nombor rujukan laporan kesihatan anda supaya ia boleh digunakan dimahkamah kemudian.
b. Sekiranya anda masih dalam reman, pastikan anda memberitahu majistret yang berkenaan bahawa anda perlu pergi ke hospital atau ke klinik.

FLOM: Najib Razak Tipu Dewan Rakyat
PETALING JAYA:  The existence of a full-fledged First Lady of Malaysia (FLOM) division  in the Prime Minister’s Office (PMO) proves that Najib Tun Razak lied to the Dewan Rakyat when he said his wife Rosmah Mansor had no staff of her own, opposition Member of Parliament Teresa Kok said today.

“The prime minister lied to the Dewan Rakyat in November 2010 when in his parliamentary answer to Bukit Bendera (MP Liew Chin Ton), he said that there are no full-time staff or contract staff specially assigned to his wife, Rosmah Mansor.

“Najib’s statement has now been proven to be a pack of lies with the discovery that there exists a “FLOM division” in the Prime Minister’s Office dedicated to serving Rosmah as evidenced by the PMO’s very own staff directory web page.

” The fact that the web page was suddenly removed two to three days ago upon being criticised by the public makes the existence of this division all the more suspicious,” said Kok, the Seputeh MP, in a statement.

FMT yesterday in a report revealed that the FLOM division indeed existed as a full-fledged unit. It has six staff members and enjoys the same in stature as the PMO’s Media Division, Policy and Research Division, and SMPKE (Chief Executive Information and Management System) – an ICT Division. FLOM is even larger than the Economy Division which is supposedly of prime importance to Najib.

Free Malaysia Today.

woooo... woooo... woooo.... isu Fat Lady Of Malaysia (FLOM) sudah masuk Parlimen pada November 2010... beb..., dan Tuan Menteri Perdana menipu beb.... apa sudah jadi ni....????

1Malaysia kena tipu.... ha..ha..ha..., bini punya pasal sanggup menipu Dewan Rakyat... maknanya sekaligus telah menipu rakyat laaaaa.... malangnya rakyat Malaysia ada Perdana Menteri seperti ini.... ishhh... ishhh.. ishhhh...

Itulah akibatnya kalau keraaajaan laki bini terlalu asyik berkaraoke lagu "Fantasia Bulan Madu".... kah... kah... kah....

Bini di Utamakan... rakyat pi mampuih laaaaa..... kah...kah...kah.... kalau tak menipu bukan umno namanya....

Puteri Umno-APCO RASUAH Pengundi Luar!!

Ini berita dan bukti bergambar yang diterima!!

Dari soseh-soseh di dalam kedai kopi (lokasi dirahsiakan), Puteri Umno-APCO yang sedang minum-minum bersama Pemuda Umno-APCO sedang galak menelefon pengundi luar DUN Tenang!

Dari soseh mereka, setiap dari mereka yang berjaya dirayu untuk pulang mengundi di kawasan masing-masing terutamanya FELDA, akan diberikan WANG SEBANYAK RM300 SEORANG!!

Puteri Umno-APCO ini akan meminta mereka yang berjaya supaya pulang dengan menaiki bas dan mereka akan menunggu di MEDAN SELERA SUSUR KELUAR TOL YONG PENG (sebelah kiri hala ke pekan Yong Peng) atau mana-mana lokasi yang diminta untuk di bawa pulang ke rumah masing-masing!

Dan keesokkannya bila hari mengundi, Puteri Umno-APCO (gambar macam bik mama - kah kah kah...) ini akan mengambil mereka dari rumah untuk dibawa ke tempat membuang undi masing-masing.

Dan selepas mereka "memangkah Barisan Najis", mereka akan dibayar tiap seorang RM300!!

Daripada rayuan mereka (Puteri Umno-APCO), mereka meminta pengundi luar ini pulang petang ini atau esok pagi (Sabtu) atau malam Ahad!

Diminta semua jentera kempen Pakatan Rakyat supaya "alert" dengan keadaan ini di samping pengundi hantu yang khabarnya akan 'menyerang" bila-bila masa saja dari sekarang!!
Jalan Pulang akan memantau keadaan ini dari semasa ke semasa!!

Nak bertinju...tapi lupa pakai seluar..

"ini pemandangan biasa bila ada perlawana tinju..cuba bayangkan..nak bertinju..tapi lupa nak pakai seluar"

usinkata;..Kesian betulah sepupu kepada Najib ni..sapa lagi kalau buka Hishamuddin..secara jelasnya beliau menunujukan betapa kurang cerdiknya Hishamudin didalam berpolitik apatahlagi utk mencari suatu isu sebagai kempen pilihanraya dan apa yang amat menyedihkan isu yg dibawanya langsung tidak ada kena mengena dengan PRK DUN Tenang..
Selalunya jika didalam kempen PRK isu tempatan sememangnya amat "laku" bagaikan goreng pisang panas utk dihidangkan kepada pengundi-pengundi  dikawasan yang terlibat..
Ini tidak..apabila diajukan laporan CNN dimana Najib dakwa Putera Saudi ada sponsor Anwar dan PR utk pilihanraya dgn rasa angkuhnya beliau sebagai Menteri DiDalam Negeri dimana pasukan Polis dibawah seliaanya   terus sahaja beliau bertitah agar pihak polis menyiasat hubungan Anwar dengan pengganas antarabangsa.
Kita amat maklum mengapa Hishamudin "merepek" sebegitu...walaupun isu yg dipanjangkan kepada beliau itu langsung tidak menunjukan suatu bahan "isu tempatan" utk kempen di PRK DUN Tenang..tetapi terselitnya nama Ketua Pembangkang..mudah sahaja lidahnya menjadi panjang utk menyerang susuk tubuh Ketua Pembangkang itu...
Apatahlagi seminggu dua yang lalu..Anwar mengajak Najib utk bedebat atas isu ekonomi tetapi ditolak mentah-mentah oleh Najib dan umum juga tahu bunyi-bunyi bising yang mengatakan bahawa Najib takut utk berdebat turut mengguriskan hainya sebagai sepupu utama Najib..
Nah inilah masa yang ditunggu-tunggu dan Hishamudin tiba-tiba lidahnya menjadi panjang terus membuat satu pukulan kepada Anwar yang dikatakan telah memalukan Najib.
Lagi melucukan dan mengatasi lawak dari peserta Raja Lawak Astro..Hishamudin dgn slambanya mengatakan beliau mengakui tidak membaca laporan CNN itu..tetapi terus sahaja  mengarahkan unit anti-pengganas dan juga Cawangan Khas utk menghubungi  perisikan Saudi untuk mengetahui sejauh mana Anwar Ibrahim mempunyai kaitan dengan kumpulan pengganas ini.
Pulak...malangnya Malaysia memiliki Menteri seperti ini..cakap bagaikan ikut kepala lutut sahaja..kerana terlalu ghairah utk menyerang lawan sehinggakan dia terlupa utk memakai seluar ketika bertarung...

Anwar Ibrahim pun satu..dulu didakwa Pro-Yahudi-Amerika..kini didakwa Pro-Saudi-Arabia..ini maknanya bolehla kita andaikan bahawa susuk tubuh yg bernama Anwar ini telah berjaya menarik perhatian Timur dan Barat agar bersimpati dgn nasib dirinya dan juga Pakatan Rakyatnya..padahal mengikut laporan CNN itu..agen risikan Saudi langsung tidak menjumpai apa-apa bukti berhubung dakwaan dan kebimbangan Naib itu....Dan isu ini juga secara tidak langsung memberikan promosi percuma dimata dunia Arab kehadiran Anwar dan PR yg kemungkinan besar akan mengambil aih pentadbiran Malaysia di Putrajaya kelak nanti.

Lepas ini Anwar pro apa la pulak..jangan Pro-Oman sudahlah..Pro-Oman sudah digezetkan utk FLOM...Fat Lady Of Malaysia..huhuhu..

Umno/Bn diserang sindrom ketakutan melampau terhadap Blogger dan FacebookLangkah terbaru Kementerian Dalam Negeri (KDN) untuk memperluaskan penguatkuasaan merangkumi ruang maya Internet hari ini menerima bantahan keras daripada golongan pendukung kebebasan media.
Kesatuan Wartawan Kebangsaan (NUJ) menyuarakan rasa bimbang dan kesal dengan tindakan KDN yang ingin meminda Akta Penerbitan dan Pencetakan 1984 (PPPA) untuk terus mengawal kebebasan media di negara ini.
Presidennya, Hata Wahari berkata ia satu "usaha ke kebelakang" yang akan menghalang aliran maklumat kepada masyarakat dan seterusnya memundurkan Malaysia.

Beliau mengulas tindakan KDN untuk meminda akta tersebut supaya meliputi media dalam talian dan juga pengenalan satu garis panduan baru berkaitan kesalahan hasutan di ruang maya Internet.
NONE"Sehubungan itu NUJ Malaysia meminta KDN agar menghentikan segala usaha untuk meminda PPPA bagi tujuan mengawal kandungan Internet termasuk laman berita, blog dan Facebook.
"Sebaliknya NUJ Malaysia menuntut agar KDN melakukan pindaan bagi memberikan kebebasan kepada media cetak untuk beroperasi dengan lebih bebas," kata Hata lagi dalam satu kenyataan hari ini.

Tambahnya, kerajaan juga perlu menghapuskan ketetapan kepada pengusaha media supaya memperbaharui permit akhbar setiap tahun dan memberikan kebenaran kepada mana-mana pihak untuk menerbitkan akhbar berkenaan tanpa permit KDN.
'Bantahan akan lebih meluas'
Sementara itu, seorang lagi pengamal media yang sering berdepan dengan undang-undang PPPA pula memberi peringatan kepada kerajaan bahawa beliau menjangkakan bantahan yang lebih meluas akan timbul, susulan daripada langkah penguatkuasaan baru itu.
Ketua pengarang Harakah Ahmad Lutfi Othman menjelaskan, peruntukan PPPA sedia ada sudahpun cukup mengekang pengusaha dan pengamal media tradisional.
djz convention 101205 ahmad lutfiSebaliknya, penguatkuasaan ke atas laman sosial seperti Facebook akan bersifat lebih meluas kerana ia melibatkan rakyat biasa yang tidak berkepentingan politik.
Katanya, golongan yang telah mengusahakan laman web juga akan berasa marah apabila terpaksa mendapatkan permit penerbitan untuk mengendalikan laman web.
"Orang di dunia siber mudah untuk beroperasi sendiri, tiba-tiba mereka disekat, jadi saya rasa bantahan akan lebih meluas.
"Saya rasa kerajaan tidak akan dapat menduga sejauh mana bantahan ini. Saya optimis kalau kerajaan meneruskan tindakan ini, mereka akan terima bahana yang cukup teruk.
"Ini bukan lagi membabitkan sekelompok usahawan atau golongan yang ada kepentingan politik tertentu tapi membabitkan rakyat yang lebih luas," katanya lagi.
'Sikap bacul kerajaan'
Tambahnya, beliau juga akan bekerjasama dengan NGO yang mendukung kebebasan media, termasuk NUJ Malaysia untuk mendapatkan sokongan masyarakat bagi membantah tindakan kerajaan itu.

Beliau turut menyifatkan langkah kerajaan memperkenalkan peruntukan baru seperti itu sebagai "sikap bacul kerajaan" untuk berhadapan dengan realiti politik semasa.
harakah edisi julai 2009Jelasnya, pada waktu ini laman web dan blog dikendalikan oleh golongan yang umumnya mempunyai asas penulisan.
"Tapi laman sosial seperti Facebook dan Twitter sudah jadi proses pendemokrasian yang terbuka dan merakyatkan.
"Adakah kerajaan takut kepada suara rakyat yang kebanyakannya tidak ada motif politik untuk naikkan orang-orang tertentu?," katanya lagi.
Ahmad Lutfi juga menyifatkan pengenalan undang-undang dan garis panduan baru itu sebagai "langkah tergesa-gesa" BN dalam menghadapi pilihan raya umum ke-13.
Tambahnya, beliau melihat langkah itu "sarat dengan motif politik BN untuk mengekang pengaruh dan momentum Pakatan Rakyat."

BN sepatutnya mengambil sikap yang lebih terbuka, sesuai dengan suasana dunia maya yang "cukup demokratik," katanya lagi.
"Siapa saja boleh hasilkan blog, jadi sepatutnya BN sendiri boleh menampilkan media (Internet) yang lebih berwibawa dan berpengaruh, bukan dengan menghalang (media pro-Pakatan Rakyat)," tambahnya.
Janji Dr M
Sementara itu, seorang lagi pengamal media yang juga penulis blog popular Datuk Ahirudin Attan berkata, tindakan kerajaan itu bertentangan dengan janji oleh bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad untuk tidak menapis media dalam talian.
bloggers conference 051007 rockyTambahnya, beliau memahami langkah kerajaan untuk memperketat kawalan ke atas media berkenaan disebabkan terdapat pihak yang tidak bertanggungjawab menggunakannya.
Namun, langkah memperluas definisi 'penerbitan' untuk merangkumi kandungan dalam talian itu merupakan satu tindakan yang "bercita-cita terlalu tinggi," kata penasihat Redberry Media Group itu lagi.
Sebagai seorang wartawan dan juga seorang pengarang, beliau turut menasihati ketua setiausaha KDN supaya bertindak lebih berhati-hati dalam menangani media.
Sementara itu, pengarah komunikasi PKR, Nik Nazmi Nik Ahmad pula memerhatikan, kerajaan sebelum ini telah berkali-kali menyatakan hasrat untuk "menyekat Internet," terutama selepas kemenangan besar Pakatan pada pilihan raya umum 2008.
Cadangan 'Green Dam'
Katanya, tindakan itu juga bertentangan dengan jaminan kerajaan untuk tidak menyekat Internet melalui Rang Jaminan MSC Malaysia.
nik nazmi nik ahmad book launch 210310 03"Contohnya pada tahun 2009, Datuk Seri Rais Yatim mengumumkan rancangan untuk sebuah sistem tapisan Internet, seperti perisian 'Green Dam' di China, tetapi membatalkanya selepas tentangan daripada rakyat.
"Pengumuman terbaru ini membuktikan bahawa pentadbiran Datuk Seri Najib Tun Razak tidak putus asa dalam usaha mereka untuk menyekat hak asasi dan kebebasan politik di Malaysia.
"Di sebalik manipulasi dan kempen kerajaan, pengumuman terbaru ini membuktikan BN masih lagi terperangkap di dalam politik lama untuk mengawal dan menekan rakyat," kata Nik Nazmi dalam satu kenyataan hari ini.
ADUN Seri Setia itu juga berkata, kerajaan sebelum ini juga telah bertindak mengenakan tekanan ke atas pengamal media Internet.
"(Ini) termasuk penangkapan blogger, serbuan polis ke atas Malaysiakini pada tahun 2003 dan penutupan Malaysia Today," katanya lagi.
Oleh:Salhan K Ahmad Dan Zaidatul Syreen Abdul Rashid

TGNA : UNDI CALON PAS... ERATKAN ISLAM & NON-MUSLIM


Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata pengundi di kawasan DUN Tenang perlu memilih calon PAS-Pakatan Rakyat Normala Sudirman bagi mengeratkan perpaduan antara orang Islam dan bukan Islam negara ini.


Menteri Besar Kelantan itu dalam ceramahnya malam tadi berkata kerajaan pimpinan PAS di negeri itu telah melakukan pelbagai kaedah untuk merapatkan jurang antara orang Islam dan orang bukan Islam.

“Bila ada pilihan raya kita perlu pilih (calon), tapi sekarang tidak tahu pilih, sekarang kita ada calon PAS.

“Undi calon Cikgu Mala (Normala), senang sahaja... tiada apa.

“Di Kelantan ada orang kata kalau undi PAS, kita akan potong kamu punya. Ini saya panas hati, kita satu bangsa... berasal dari seorang bapa iaitu (Nabi) Adam kemudian lahir pelbagai bangsa,” katanya di hadapan kira-kira 200 penduduk sekitar bandar Labis.

Walaupun kurang sihat, Nik Aziz meneruskan ceramahnya dengan mengatakan kerajaan negeri Kelantan tidak pernah membezakan antara orang Islam dan bukan Islam.

“Sebagai orang Islam semua tahu di Kelantan kita buat macam-macam untuk satukan rakyat, kita buat masjid di Rantau Panjang tapi bentuk seperti di China dengan tujuan untuk meredakan antara orang Melayu dan orang Cina.

“Tahun lalu kita buat Ekspo Cheng Ho, dia orang Cina tapi Muslim yang datang (ke Melaka) untuk redakan perasaan orang Melayu dengan orang Cina dan orang Cina dengan orang Melayu,” katanya.

Kedatangan Nik Aziz di Bilik Gerakan DAP di sini mendapat sambutan menggalakkan daripada penduduk setempat.

Sebaik sahaja tokoh veteran itu keluar dari kenderaan dinaiki, beliau disambut meriah.

Terlebih dahulu Normala yang turut memberikan ceramah berkata sudah tiba masa pengundi di DUN Tenang membuat perubahan besar selepas 53 tahun Barisan Nasional (BN) memerintah.

“Sudah tiba masa kita buat perubahan selepas 53 tahun merdeka, kita harus memiliki jiwa yang bersih daripada penjajahan.

“Buatlah satu perubahan dan keazaman demi masa depan, saya percaya pengundi bijak membuat pilihan, pilihlah seorang wakil rakyat yang boleh membawa suara di (sidang) DUN Johor.

“Saya merayu kepada pengundi untuk buat satu perubaha dan keazaman dalam memilih wakil rakyat,” katanya.

Jom Tengok 2 gambar ini.

Nilaikan.

KANTOI!!! BUKTI CERAMAH BN APCO XDE ORANG... xde rupa ceramah UMNO tidak mendapat sambutan daripada penduduk tempatan... cari le mane-mane blog pencacai angkat najis UMNO... xde pun gambar org yang gie dengar ceramah... yang ade gambo di snap jarak dekat... cube snap dengan penonton sekali... mesti kantoi lah....


...yang gie dengar pun puak-puak blogger pencacai mereka... tue pun sebab nak buat cerita bodo dalam blog... tak habis-habis kisah MC suami Cikgu Mala yang ditulis sendiri oleh puak-puak pencacai angkat najis UMNgOk...

... ini pulak ceramah PAS yang didakwa mereka xde sambutan... majlis tak start lagi memang la takde org woi!!!...
*kredit gambo buat blog pencacai UMNgOk

TIPU MC : JPN JOHOR AKAN AMBIK TINDAKAN PADA SUAMI CKGU MALA!!!


... kalu betul la Cikgu Ma'arof nie menipu ... awat Muhyiddin tak ambik port pasal benda nie... hang kan Menteri Pendidikan... dakwa je terus Cikgu Ma'arof... boleh tambah modal kempen korg...wakakakaka

JOM COPY ANIMASI MASLAN... TQ PAPA GOMO...


... time kasih le papa gomo sebab tolong bagi gambor Maslan bacul..wakakakaka

Hak & Suara Rakyat Tunisia...Malaysia Tiada Kena-Mengena ?

Beberapa hari yang lepas telah berlaku rusuhan di Tunisia sehingga tergulingnya pemerintah diktator Presiden Zine el-Abidine Ben Ali. Setelah 23 tahun memerintah secara kuku besi dan zalim menyebabkan rakyatnya bangkit menentang bagi menuntut hak mereka. Antara perkara-perkara yang membangkitkan rasa kemarahan rakyat adalah :-
  1. Pemimpin kerajaan sibuk mengumpul harta untuk diri sendiri. Projek dan limpahan kekayaan diagihkan kepada kroni-kroni presiden. Dianggarkan harta presiden di Perancis ialah GBP 3.5 billion hasil dari negara Tunisia yang telah di curi.
  2. Sikap isterinya, Leila Ben Ali yang hidup bermewah-mewah dan boros kerana hobinya yang suka membeli belah di Dubai sehingga ia digelar Imelda Marcos negara arab.
  3. Kadar pengganguran yang tinggi iaitu 14% hingga ramai para graduan tidak mendapat pekerjaan.
  4. Tahap rasuah yang melampau.
  5. Presiden telah mengharamkan semua parti Islam dan mengharamkan pemakaian tudung dan hijab di Tunisia.
  6. Semua projek mesti melalui isteri presiden dan para pembodek dan pengampu kerajaan pasti akan mendapat kerja & projek pembangunan kerajaan.
  7. Kawalan yang ketat ke atas penggunaan internet.
  8. Kesatuan kerja dikawal dan ditutup suara mereka. Pelajar dan universiti dikawal oleh akta universiti.
  9. Dilaporkan bahawa presiden sanggup membeli dan menerbangkan yogurt dari Perancis dengan menggunakan pesawat peribadi bagi tujuan sebuah parti keraian.
  10. Paling tidak berhati perut (sebagai seorang muslim) kerana tidak membenarkan rakyatnya membuat demontrasi anti-Israel dan melarang usaha rakyatnya untuk mengutip dana bagi membantu penduduk Gaza.
Beliau dan isterinya serta keluarganya dikatakan telah melarikan diri ke Jeddah, Arab Saudi. Terkini kerajaan sementara Tunisia telah memerintahkan agar beliau dan isterinya serta keluarga ditangkap dan dibicarakan atas tuduhan salah guna kuasa dan harta negara.