Sunday, October 2, 2011

Oi Hamidah! Usah desak orang lain, hang tu pun orang Islam jugak kan?


WarkahDaily – Apasal la pelik sangat manusia zaman sekarang ni, mengaku Islam, nama pun nama Islam tapi tak mahu laksanakan perintah Allah.

Lepas tu duk sibuk desak orang lain pulak duk laksanakan perintah Allah tapi diri sendiri bagaimana? Kan bahlul namanya tu.

Dilaporkan, ketua Penerangan Wanita Umno pusat, YB Dato Hamidah Osman (gambar) dengan sinis menggesa agar MB Kelantan, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat supaya melaksanakan hukum hudud bukan sahaja di negeri Kelantan malah di semua negeri-negeri yang diperintah oleh Pakatan Rakyat (PR) termasuk Kedah, Pulau Pinang, Selangor bagi menampakkan kesepakatan dalam PR.

“Sudah sampai masa rakyat mahu melihat perlaksanaan hukum Hudud disegerakan bukan hanya sekadar bercakap kosong.

“Jika terbukti Nik Aziz sudah bersedia, segeralah laksanakan bukan sahaja di negeri Kelantan malah disemua negeri-negeri yang diperintah oleh pakatan rakyat,” sinis Hamidah.

Eh..eh..kenapa hang sibuk dengan PR pulak Midah? PAS Kelantan sudah memperjuangkan pelaksanaan hukum Hudud ni dah 20 tahun dah, namun ianya disekat kerajaan Barisan Nasional (BN). Tapi hang pulak bagaimana, bila nak jadi orang Islam yang betul-betul taat dengan perintah Allah?

Kemudian, kenapa tak desak negeri-negeri yang diperintah Umno-BN pun melaksanakan hukum Allah tu? Rakyat bukan hanya mahu melihat ianya dilaksanakan di Kelantan atau negeri PR yang lain, bahkan di negeri Umno-BN pun mereka nak lihat pelaksanaan Hudud juga.

Jangan desak orang je, tapi diri sendiri masih lagi bersekongkol dengan manusia yang derhaka dengan Allah.

Diri sendiri bersekongkol dengan puak-puak yang tidak suka dengan hukum Allah (Hudud), kemudian duk desak orang lain untuk laksanakan Hudud. Jadi, apa tugas kamu, apa tanggungjawab kamu terhadap hukum Allah tu? Bukan ke kamu tu orang Islam jugak yang sepatutnya turut bersama-sama bertanggungjawab melaksanakan hukum Allah?

Desakan Hamidah yang juga Adun Sungai Rapat itu dibuat selepas mengulas kenyataan yang dibuat oleh Bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad yang mencabar Nik Aziz supaya melaksanakan hukum hudud dengan segera memandangkan beliau bukan lagi seorang Perdana Menteri selepas MB Kelantan itu dikatakan selalu menyalahkan Tun Mahathir yang dianggap sebagai penghalang kepada pelaksanaan Hudud di Kelantan.

Mahathir pun satu hal, bila dah tiada kuasa, mula la terhegeh-hegeh konon tak lagi mahu dilabel sebagai orang yang menyekat pelaksanaan hukum Allah. Dah la tu nak bermuka-muka. Kalau betul Mahathir ikhlas nak tengok Kelantan laksana Hudud dan betul-betul mahu menginsafi ‘dosanya’ sebelum ini yang menolak hukum Allah, sepatutnya dia bersungguh-sungguh dan tekad meminta Perdana Menteri sekarang (Datuk Seri Najib) untuk membenarkan Kelantan melaksanakan Hudud.

Tapi belum apa-apa lagi, nampaknya Najib pun seolah-olah menyambung ‘tugas’ Mahathir untuk menyekat Kelantan melaksanakan Hudud walaupun timbalannya, Tan Sri Muhyiddin nampak bermuka-muka, konon terima Hudud.

Buat Hamidah pula, jika beliau tu seorang hamba Allah yang taat, silakan desak ketuanya (Najib) untuk membenarkan pelaksanakan hukum Hudud di Kelantan, bahkan bukan Kelantan aje, atau negeri PR yang didesak oleh Hamidah aje, negeri-negeri yang diperintah Umno-BN pun, perlu melaksanakan hukum Allah itu.
Oi Hamidah! Usah desak orang lain, hang tu pun orang Islam jugak kan?

Bila UMNO Hendak Minta Maaf Kepada RAJA-RAJA MELAYU


Umno tunjuk hero lagi, konon membela Raja-Raja Melayu. Mereka cuba ambil kesempatan kononnya merekalah mempertahankan Raja-Raja Melayu. Sahlah pemimpin Umno manusia lidah bercabang. Ketika berada keadaan lemas apa sahaja mereka akan lakukan. Jika modal agama boleh dijadikan alat, maka agama akan diperalatkan, jika isu Melayu yang boleh dijadikan modal politik maka mereka akan menggunakan. Sekarang isu kononnya Yang Amat Berhormat Lim Guan Eng mengatakan negeri Johor tidak selamat sehingga Duli Yang Maha Mulia Sultan Johor  murka, maka pemimpin Umno cuba tunjuk hero.

YAB Lim Guan Eng telah memohon maaf kepada Duli Yang Maha Mulia Sultan Johor. Persoalannya bila pula Umno memohon maaf kepada Raja-Raja Melayu? Rakyat tidak dengar pula, pemimpin Umno yang mengatakan Sultan Trengganu binatang kerana tidak puas hati apabila Datuk Seri Idris Jusuh tidak dipekenan untuk dilantik menjadi Menteri Besar Terengganu. Bila pula pemimpin Umno hendak memohon maaf kepada Raja-Raja Melayu yang mengaibkan Raja-Raja Melayu di persidangan Agung Umno dan rapat umum  ketika krisis Pindaaan Perlembagaan Umno 1983 dan 1991?.
Bila umno hendak meminta maaf kepada Sultan Kelantan kerana begitu biadab sehingga tergamak melantik Sultan hanya di padang Sekolah sahaja?
Mungkin pemimpin Umno lupa dan kita cuba peringatkan kepada mereka bagaimana keceluparan mereka kepada Raja-Raja Melayu. Rakyat tidak lupa, mungkin pemimpin Umno buat-buat lupa.

Isu Hudud, Umno Gigit Jari


Pemimpin Umno menunggu-nunggu keputusan mesyuarat Pimpinan Tertinggi Pakatan Rakyat dengan harapan ini adalah masa untuk melihat ikatan Pakatan Rakyat berkecai. Apabila sidang akhbar yang diumumkan oleh Datuk Seri Anuar Ibrahim, mengenai keputusan perbincangan. Hasilnya amat mengecewakan pimpinan Umno, kerana keputusan yang diharapkan tidak berlaku.

Sekarang Umno gigit jari. Mereka bersiap sedia untuk berpesta jika berlaku perpecahan di dalam Pakatan Rakyat, mengenai isu Kanun Jenayah Syariyyah di Kelantan. Sekiranya berlaku seperti yang mereka sangka tentu Dato Noh Omar mampu senyum sampai telinga, kerana peluang untuk menjadi Menteri Besar Selangor begitu cerah. Datuk Seri Najib pula akan mengistiharkan pilihanraya dengan seberapa segera. Kerana inilah peluang BN untuk terus berkuasa dan memfaraidkan khazanah negara serta meneruskan tradisi menindas rakyat.

Nampaknya hajat pemimpin BN tidak kesampaian kerana kebijaksanaan pemimpin PR yang mengurus krisis. Sekarang orang Islam sudah nampak tembelang Datuk Seri Najib dalam soal keazaman untuk menghayati Islam. Kenyataan tegas beliau menolak hudud adalah kerana takut kepada MCA dan Gerakan yang memberi amaran akan cabut lari daripada BN.
Timbulnya penentangan perlaksanaan hudud telah menunjukkan wajah sebenar pemimpin Umno terhadap Islam. Walaupun Datuk Seri Najib cuba mempopularkan "konsep wasatiah" sebagai langkah untuk menunjulkan imej keIslaman beliau.

Ustaz Idris Haji Ahmad
Ahli Jawatankuasa PAS Pusat

MCA mula palu gendang perang pilihan raya...

Presiden MCA Datuk Seri Dr Chua Soi Lek hari ini menggesa ahli-ahli parti itu supaya fokus untuk menumbangkan DAP pada pilihan raya umum akan datang.

mca agm 021011 newletter attacking pakatan 07Katanya, ahli MCA mesti mengambil strategi yang sama yang dilakukan oleh DAP dengan merayu kepada masyarakat Cina supaya menolak DAP kerana bersekongkol dengan PAS berhubung cadangan pelaksanaan hukum hudud.

"Sudah tiba masanya untuk menghukum PAS dengan tidak mengundi DAP,” katnya dalam ucapan pada Perhimpunan Agung MCA ke-58 di Kuala Lumpur, hari ini.

Tindakan itu dikatakan mungkin membawa kesan kepada DAP, seperti yang berlaku pada pilihan raya umum 1999, apabila kebimbangan yang serupa dimainkan. Ketika itu, DAP kalah teruk, apabila BN memainkan isu negara Islam yang cuba diperjuangkan oleh PAS menerusi Barisan Alternatif.

mca agm 021011 newletter attacking pakatan 04"Musuh-musuh kita bukannya rakan-rakan kita daripada kalangan anggota parti sendiri (komponen BN) sebaliknya, Pakatan Rakyat. Kita harus terus (memberi) fokus kepada objektif kita," katanya sambil berkata MCA akan terus berperanan dalam kerajaan dan menjadi suara masyarakat Cina dalam kerajaan.

Menurut Chua, MCA juga sedang bersiap sedia untuk menghadapi pilihan raya umum ke-13 dan muncul sebagai sebuah parti yang lebih bersatu dan stabil selepas pemilihan pucuk pimpinan parti itu pada tahun lalu.
Lebih ruang

Pada ucapannya di perhimpunan yang turut dihadiri oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, Chua turut menggesa kerajaan membuka lebih ruang untuk mendengar suara rakyat yang kini lebih lantang, aktif dengan kesedaran politik yang tinggi berbading dahulu.

mca agm 021011 01"Sebagai pemimpin, kita mestilah sentiasa bersedia untuk mendengar. Anggota politik tidak sepatutnya berpura-pura yang mereka mengetahui segala-galanya.

"Transformasi politik perlu menjangkaui kepaduan politik, politik kecam-mengecam dan politik perkauman. Kita perlu mengangkat darjat politik kita mengatasi semua ini dan membawa jalan keluar ke arah satu dimensi yang berlainan," katanya.

Menurut Chua, BN perlu merangka satu pendekatan yang bersesuaian dengan kehendak dan keperluan semasa untuk memenuhi aspirasi rakyat Malaysia secara keseluruhannya.

Beliau berkata aspirasi generasi muda sekarang mungkin sudah berbeza dengan aspirasi generasi terdahulu dan BN sebagai kerajaan yang memimpin negara ini bertangguungjawab untuk merangka satu dasar yang bersesuaian.

"Saya dengan ini menggesa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mengambil langkah besar ke depan dengan menawarkan rakyat Malaysia satu pendekatan baru yang akan menjadi contoh kepada aspirasi dan harapan rakyat secara keseluruhannya.

NONE"Kepimpinan baru MCA juga ingin melihat pendekatan baru ini mendukung sebuah kerajaan yang membina dan berupaya menyatupadukan semua kaum di negara kita. Kita perlu sentiasa meneruskan langkah ke arah jalan tengah yang dapat mendekati generasi muda," katanya.

Namun begitu, menurut Chua, pendekatan baru yang dimaksudkan itu bukan satu percubaan untuk mencabar atau menulis semula kontrak sosial.

"Saya faham cadangan ini mungkin akan dikecam oleh kumpulan tertentu. Namun begitu, kita perlu merangka suatu formula yang lebih sesuai dengan peredaran zaman dan untuk memenuhi aspirasi rakyat Malaysia," katanya.
Sikap bongkak

Sehubungan itu, presiden MCA itu mengecam segelintir pemimpin BN yang menunjukkan sikap bongkak, sombong malah menggunakan bahasa yang tidak sepatutnya menerusi laman sosial untuk berkomunikasi dengan raykat.

Beliau khuatir bahawa ia akan menjadi barah dan menyebabkan kemarahan dan persepsi negatif rakyat terhadap BN dan kerajaan.

mca agm 021011 left chua soi lek and najibMengenai resolusi agar MCA tidak mengambil sebarang pelantikan dalam kerajaan sekiranya prestasi parti tidak memperlihatkan peningkatan berbanding pilihan raya umum 2008, Chua berkata ia semata-mata untuk menghormati suara pengundi iaitu MCA tidak boleh terus menjadi suara kerajaan sekiranya tidak mendapat sokongan daripada rakyat.

Keputusan ini tidak harus dipandang sebagai satu ugutan sebaliknya perlu dilihat sebagai menghormati hasrat pengundi.

"Adalah diharapkan, keputusan ini akan mewujudkan kesedaran lebih meluas betapa pentingnya anggota-anggota parti semua bersatu untuk memastikan kemenangan MCA pada pilihan raya akan datang kerana masa depan dan kewujudan parti ini adalah di tangan anggota-anggota sepenuhnya," katanya.

Siapa Wakil PM Tawar ADUN Bentayan Keluar DAP?


 Pihak polis digesa menyiasat dengan terperinci pengakuan pihak-pihak tertentu yang mendakwa mewakili Perdana Menteri yang menawarkan pelbagai ganjaran kepada Adun Bentayan, Gwee Tiong Hiang supaya meninggalkan DAP dan mengisytiharkan dirinya sebagai wakil rakyat bebas.
Siasatan terperinci pihak polis mengenai dakwaan itu amat perlu bagi mendapatkan kesahihannya kerana jika benar pihak-pihak terbabit mewakili Perdana Menteri, ia ternyata membabitkan penyalahgunaan kuasa yang amat serius dari Perdana Menteri.
Setiausaha Publisiti DAP, Tony Pua Kiam Wee (gambar) berkata, dalam masa yang sama, Pejabat Perdana Menteri perlu menjawab dengan segera dakwaan pihak-pihak terbabit yang mendakwa mewakili Perdana Menteri.
Menurut beliau, sekiranya mereka berbohong atau menipu, tindakan keras perlu dikenakan terhadap pihak-pihak terbabit kerana melakukan kesalahan besar menyamar sebagai wakil kepada Perdana Menteri. Katanya, Pejabat Perdana Menteri tidak seharusnya mengambil masa yang lama untuk menjawab perkara itu kerana ia merupakan perkara amat serius yang membabitkan kepentingan negara.
"Sekiranya benar pihak-pihak terbabit itu mewakili Perdana Menteri, Perdana Menteri perlu didakwa oleh Peguam Negara kerana telah menyalahgunakan wang kerajaan untuk kepentingan politiknya," katanya ketika dihubungi Harakahdaily, hari ini.

Adun Bentayan, Gwee Tiong Hiang hari ini mendedahkan bahawa beliau telah ditawarkan oleh pihak-pihak tertentu yang mendakwa mewakili Perdana Menteri supaya meninggalkan DAP dan mengisytiharkan dirinya sebagai wakil rakyat bebas. Dalam sidang akhbar di ibu pejabat DAP di Kuala Lumpur, beliau menjelaskan, beliau telah ditawarkan RM150,000 wang tunai, 50 ekar tanah, sekurang-kurangnya RM5,000 elaun bulanan tambahan, sebuah pusat perkhidmatan dan seorang pembantu peribadi jika bersetuju melompat parti.
Menurutnya, seorang lelaki yang pertama kali menghubunginya melalui telefon pada 26 September lalu dan mendakwa sebagai setiausaha agung persatuan klan Wee Johor Baru, juga memberi jaminan bahawa Gwee akan diberi sokongan jika bertanding menentang DAP dalam pilihan raya umum.
Pada sidang akhbar itu, Adun yang mewakili salah satu kerusi dalam Parlimen Bakri, Muar, Johor itu turut mendedahkan trankrip rakaman perbualan telefon antara beliau dengan 'ejen' terbabit. Katanya, 'ejen' tersebut yang mendakwa mewakili Perdana Menteri berkata, wang tawaran itu akan datang dari pusat, tetapi akan disalurkan melalui persatuan berkenaan.
Pada sidang akhbar itu juga, Gwee turut memperdengarkan satu lagi rakaman perbualan antara beliau dan pihak terbabit dalam bahasa Mandarin pada 30 September lalu. Menurut Tony, pendedahan yang dibuat oleh Gwee itu sememangnya sesuatu yang serius yang tidak sepatutnya dilakukan oleh pihak terbabit.
Tindakan pihak terbabit itu, tegas beliau, adalah satu tindakan yang amat tidak berintegriti dan tidak beretika, tetapi pernah dilakukan oleh pihak tertentu sebelum ini untuk mempengaruhi beberapa orang wakil rakyat dari Pakatan Rakyat termasuk dari DAP, termasuk yang berlaku di Perak.
"Tetapi saya yakin, wakil-wakil rakyat dari DAP yang berada dalam DAP sekarang mempunyai pendirian yang teguh, sama seperti Gwee, yang tidak akan terpengaruh dengan tawaran sedemikian," katanya yang juga Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara.
Selain wakil-wakil rakyat dari DAP, beliau juga yakin wakil-wakil rakyat yang berada dalam parti-parti lain dalam Pakatan Rakyat sekarang termasuk dari PAS dan PKR tidak akan terpengaruh dengan tawaran-tawaran istimewa dari pihak tertentu supaya mereka keluar dari Pakatan Rakyat.

Bantah Hudud, Hak Bukan Islam -Presiden PAS


SEBAHAGIAN daripada kepimpinan dan ahli Pas pada sambutan Ulang Tahun Ke-60 Pas di Kepala Batas, Pulau Pinang semalam.
 Datuk Seri Abdul Hadi Awang berkata PAS serius dalam melaksanakan undang-undang hudud dan mengakui orang bukan Islam termasuk DAP mempunyai hak untuk bersuara menyatakan pendirian masing-masing dalam perkara itu.
Jelas Abdul Hadi (gambar), PAS telah melaksanakan kewajiban untuk melaksanakan undang-undang syariah Islam dengan menggubal Enakmen Jenayah Syariah II Kelantan 1993 dan Enakmen Jenayah Syariah Terengganu 2003 walaupun ia tidak dapat dikuatkuasakan.
“Kita telah tunaikan tanggungjawab kita di negeri, rakan-rakan bukan Islam tidak bersetuju, itu hak mereka... kita tak boleh halang.
“Orang Islam mempunyai tanggungjawab, jika ada masalah semua pihak perlu selesaikan masalah dan PAS sedia untuk selesaikan masalah ini,” kata beliau pada Rapat Umum Perdana sempena Kongres Sambutan 60 Tahun PAS di sini malam tadi.
Minggu lalu, Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menegaskan, beliau lebih rela jika DAP mahu keluar dari Pakatan Rakyat jika tidak bersetuju dengan pendiriannya mahu menegakkan hukum hudud dan menubuhkan negara Islam.
Nik Aziz berkata, beliau akan tetap dengan pendiriannya untuk menegakkan hukum hudud dan penubuhan negara Islam walaupun mendapat tentangan hebat daripada rakan sekutunya itu.
Kata Mursyidul Am PAS ini, tiada sesiapa pun termasuk DAP berhak menolak hukum hudud selagi semua manusia menumpang di bumi Allah ini dan hukum Islam yang mahu ditegakkan itu adalah kerana ia hukum Allah, bukannya manusia.
Rabu lalu, Pakatan Rakyat mengambil pendirian tegas bahawa hukum hudud tidak akan menjadi sebahagian daripada dasar bersama perikatan itu sehingga kesemua parti komponen menzahirkan persetujuan dan konsensus.
Walaupun agak sukar untuk dilaksanakan, namun Nik Aziz masih menaruh harapan hukum hudud dapat dilaksanakan di negara ini sekiranya Pakatan Rakyat memenangi pilihan raya umum ke-13.
Hadi yang juga Ahli Parlimen Marang menambah, undang-undang jenayah syariah perlu dilaksanakan kerana ia adalah tuntutan agama dan bukan kehendak PAS.
“Ini tanggungjawab Islam, bukan PAS... ini tanggungjawab orang Islam seluruhnya. Ini adalah undang-undang Allah.
“Jadi tanggungjawab PAS ialah kita bersedia untuk berbincang secara ilmiah dengan semua pihak bukan polemik Utusan Malaysia yang bebal,” katanya.
Hadi turut melahirkan rasa kesal kerana ada pihak tertentu yang cuba mempermainkan ajaran Islam.
“Mereka permainkan hukum Allah, mempermainkan hukum Allah boleh jadi murtad. Orang Islam tidak boleh main-main dan PAS tidak akan bermain-main dalam hal ini.
“Kita telah tunaikan kewajiban dan tanggungjawab kita walaupun ada yang kata kita main-main, Islam tidak pisahkan politik dan agama kerana politik bukan main-main tapi sungguh-sungguh,” katanya.
Sementara itu, Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng tetap mempertahankan pendirian parti itu untuk menolak hukum hudud.
“Pendirian DAP jelas, kita tidak setuju dengan hudud, Umno pun tidak bersetuju... DAP tidak setuju, Umno juga tidak setuju tapi itu tidak bermakna kami tidak bekerjasama.
“Hudud kita tidak setuju tapi kita banyak persamaan dengan PAS, kita menentang perkara yang kita tidak bersetuju tapi kita setuju banyak perkara lain,” katanya.

Skandal Seks Di Pejabat ADUN Kota Anggerik?

Dakwaan skandal di pejabat adun Kota Anggerik Shah Alam

ADUN Kota Anggerik Yaacob Sapari menafikan berlakunya 'skandal' di pejabatnya di Seksyen 9 Shah Alam seperti yang didakwa oleh sebuah blog pro-Umno.

"Jadi saya mengutuk sekeras-kerasnya fitnah lucah ini yang diusahakan oleh mereka, sepatutnya kita bersaing secara sihat dalam memberi khidmat terbaik kepada rakyat, bukannya melakukan aktiviti seperti ini.

"Bagi saya ini bukan serangan kali pertama oleh blogger pro Umno terhadap pemimpin Pakatan Rakyat, Datuk Seri Anwar Ibrahim juga dituduh dengan perkara yang lucah sebegini," katanya dalam temuramah dengan TVSelangor.

Menurut Yaacob, susun atur di ruang pejabat DUN Kota Anggerik jauh berbeza dengan klip video lucah yang bertajuk 'Skandal Dalam Pejabat ADUN Kota Anggerik Shah Alam' itu. Klip video itu memaparkan aksi sumbang seorang wanita bertudung dengan seorang lelaki kononnya di pejabat DUN Kota Anggerik.

Adun Kota Anggerik Yaacob Sapari
Beliau berkata klip video itu menunjukkan lokasi dan dekorasi dalaman pejabat yang jauh berbeza dengan pusat khidmatnya.

"Susun atur dalam video itu sama sekali tidak sama dengan susun atur yang ada dalam pejabat ini, gambar gadis yang ditonjolkan dalam video itu juga tidak sama dengan staf saya," katanya.

Manakala itu, pembantu tadbir pejabat DUN Kota Anggerik, Norlela Idris menafikan sekeras-kerasnya wanita didalam klip bertarikh 19 September itu adalah dirinya kerana pada tarikh berkenaan beliau tiada di pejabat kerana cuti sakit.

"Kebetulan pada hari itu saya bercuti kerana sakit, saya ada bukti surat cuti sakit, pada hari itu hanya seorang kakitangan sahaja yang ada di pejabat.

Pembantu Tadbir Pejabat DUN Kota Anggerik, Norlela Idris"Saya juga menafikan sekeras-kerasnya wanita didalam klip itu adalah diri saya kerana saya adalah satu-satunya staf perempuan yang berkhidmat disini, mingkin kerana ingin mengenakan YB (Yaacob), sekaligus cuba mengaitkan stafnya sekali," katanya dengan nada kesal.

Sebelum ini PKR Shah Alam telah membuat laporan polis berhubung perkara berkenaan di Ibu Pejabat Polis Shah Alam.

Lambakan Cerita Hantu Dr Mahathir Cabar Rais?

HALAMAN HIBURAN
Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr Rais Yatim sepatutnya akur dan ambil perhatian kenyataan bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad hari ini.

Dr Mahathir berkata, lambakan cerita hantu yang ditayangkan di televisyen dan menerusi filem ketika ini boleh menggalakkan kepercayaan karut yang tidak membantu membina masyarakat berproduktif, termasuk menyelesaikan masalah dengan pendekatan saintifik. Beliau berkata lambakan cerita hantu yang berasaskan mitos banyak menyumbang kepada serangan histeria di kalangan pelajar perempuan Melayu. “Filem dan drama televisyen memaparkan kisah hantu hanya menggalakkan kepercayaan tahyul yang tidak mempunyai asas sama sekali.
“Kita, terutama umat Islam, perlu tahu bahawa hanya Allah mempunyai kuasa ke atas segala-galanya,” kata Dr Mahathir dipetik Berita Minggu hari ini.
“Sebagai contoh, dalam bidang perubatan, manusia mempunyai apa yang dipanggil sebagai ‘peripheral vision’.
“Jadi sekumpulan pelajar perempuan di asrama yang bercerita mengenai hantu akan melihat imbasan lembaga atau bayang-bayang melalui ekor mata dan terkena serangan histeria,” kata beliau ketika berucap pada Majlis Konvokesyen Kesembilan Universiti Malaysia Terengganu di Kuala Terengganu semalam.
Dr Mahathir berkata rakyat Malaysia kini perlu memberi tumpuan kepada usaha mencari kaedah lebih saintifik untuk menyelesaikan masalah.
“Untuk bergerak dan maju ke hadapan, kita perlu banyak menerapkan cara berfikir secara saintifik dalam menyelesaikan masalah, bukan bergantung pada bomoh.
“Kita harus menerima hakikat bahawa kita tidak boleh mengubati orang dengan kemenyan,” katanya sambil menambah, “dulu kita tidak ada cara lain mungkin boleh guna cara itu.”
“Dulu jika kita sakit jantung, pergi belah dada kita akan mati.
“Sekarang, jika kita sakit jantung, kita boleh belah (buat pembedahan) sebab sudah ada mesin jantung dan paru-paru. Itu saintifik,” katanya lagi.
Dalam pada itu, Majlis Fatwa Kebangsaan mahu kerajaan membincangkan isu lambakan filem atau drama hantu kerana dikhuatiri boleh memesongkan akidah terutama di kalangan remaja Islam. Ahli jawatankuasa majlis itu, Datuk Mohamad Shukri Mohamad berkata, pihaknya mahu kerajaan memperincikan kawalan terhadap penerbitan filem atau drama hantu yang jelas berunsur khurafat dan mempromosikan karut. (IH)

Mengapa Chin Peng Dihebohkan Tidak Sihat?

hatyai peace treaty 20th anniversary 301109 chin pengMengapa Chin Peng (kanan) diwar-warkan tidak sihat? Seorang peguam yang pernah mewakili bekas setiausaha agung Parti Komunis Malaya Chin Peng menafikan bahawa pemimpin pengganas itu dalam keadaan koma.

Peguam Chan Kok Keong (kiri bawah) memberitahu Malaysiakini berkata desas-desus mengenai Chin Peng atau nama sebenarnya Ong Boon Hua di laporan media adalah tidak betul.

"Dia dalam keadaan baik dan tidak dalam keadaan koma seperti laporan beberapa media,” kata peguam itu.

Menurut Chan, beliau telah menghubungi penjaga Chin Peng di Thailand yang melaporkan keadaan sebenar kesihatan pemimpin komunis itu.

Katanya, memandangkan keadaan itu, adalah wajar bagi kerajaan menyemak semula dan mematuhi perjanjian Hatyai yang ditandatangani lebih 20 tahun lalu.

chan kok keong 040309"Saya rasa kerajaan wajar mengkaji semula dan membenarkan dia kembali kembali ke negara ini dan mematuhi apa yang telah ditetapkan dalam perjanjian itu. Chin Peng adalah seorang lelaki tua yang uzur."

Chan telah mewakili Chin Peng dalam kesnya untuk kembali semula ke Malaysia.

Walau bagaimanapun, Mahkamah Persekutuan telah menolak permohonan itu selepas beliau gagal menyediakan dokumentasi secukupnya bagi membuktikan bahawa dirinya adalah warganegara.

Menurut peguam, Chin Peng yang berasal dari Setiawan, Perak, telah kehilangan sijil kelahiran semasa darurat.

Malah peguamnya juga bersedia membawa bekas Ketua Polis Negara Tan Sri Abdul Rahim Nor untuk tampil sebagai saksi bagi memberi keterangan.

Rahim merupakan ketua polis Cawangan Khas yang memeterai Perjanjian Hatyai dengan Chin Peng (atas, kanan) bagi menamatkan empat dekad permusuhan dengan negara.

Chan berkata beliau baru sahaja berbual dengan Chin Peng menerusi telefon, dan bekas setiausaha agung PKM itu memberitahunya "saya dalam keadaan sihat."

"Saya tidak tahu mengapa khabar angin ini disebarkan. Beliau memang berada di Bangkok tetapi yang pasti, bukan berada di hospital seperti yang dilaporkan," kata Chan.

"Khabar angin mengenai kesihatan atau dakwaan bahawa doktor meminta ahli keluarga melawatnya adalah tidak benar." (IH)

Pesta Buku S'ngor, Ada Buku Latihan Galak Zina?

Tanjung Karang 2 Okt 11: Hari ini beberapa orang menelepon Weblog Ibnu Hasyim dan Sekretariat Karnibal Selangorku Kawasan Tg Karang bertanya mengenai buku sekolah untuk tingkatan 2 dikatakan menggalakkan perbuatan zina. Buku latihan Bahasa Inggeris.
Maka di bawah ini dibongkar salah satu kandungan buku tersebut seperti yang ditulis oleh Blog Milo Suam.Com.

"Buku ini menyiarkan sebuah artikel yang secara tidak langsung memberikan persepsi bahawa pengguguran bayi adalah jalan penyelesaian kepada zina.
"Her dad took her to the clinic the next day to have her abortion done"
Malah artikel ini menggambarkan atau memberikan persepsi kepada anak anda bahawa proses pengguguran kandungan dapat dilakukan dengan mudah tanpa sebarang masaalah.
"The abortion went like clockwork and without any difficulties and Mary came out of the clinic as healthy as before"
Kesimpulannya, tanpa anda sedari, buku ini mengajar anak anda yang berumur 14 tahun bahawa jika mereka sudah melakukan hubungan seks luar nikah dan termengandung, maka jangan risau penyelesaiannya ialah gugurkan bayi itu. Anak anda juga tak perlu risau kerana proses pengguguran bayi boleh dilakukan di klinik-klinik berhampiran dengan mudah dan tanpa sebarang masaalah." Begitu komen Milo Suam.

Weblog Ibnu Hasyim belum dapat memastikan keberadaan buku tersebut di dalam mini pesta buku tersebut.YB Iskandar (yang berbaju merah) sedang melawat mini pesta buku tersebut, dan sedang berbincang sesuatu dengan Pengarah Perpustakaan Awam Selangor Puan Mastura Muhammad (kiri) dan Ustaz Mat bagi pihak Sekretariat.

BLOGGER PERSENDAKAN SOLAT TUAN GURU NIK AZIZ


Oleh: WFAUZDIN NS

BAYANGKAN jika perbuatan Solat seseorang itu dipersendakan. Jika kita tidak mengatakan itu suatu perbuatan yang tidak menjadikan seseorang itu Kafir, apa lagi yang mahu kita katakan? Anda boleh buka blog celaka dan laknat itu di sini.

Foto di atas jelas mempersendakan Solat Tuan Guru Nik Aziz. Sebelum ini puak haramjadah itu pernah siarkan lakaran kartun menggambarkan Tuan Guru di dalam keadaan lucah bersama DS Anwar. Kali ini, mereka semakin berani dengan mempersendakan Solat pula.