Friday, January 15, 2010

Umno akan gagal jatuhkan Nik Aziz - Zaid Ibrahim

 
PETALING JAYA, 15 Jan: Bekas anggota Parlimen Kota Bharu, Datuk Zaid Ibrahim yakin Umno akan gagal dalam usaha untuk menjatuhkan Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat di Kelantan.
"Umno mungkin boleh menjatuhkan saya atau Datuk Seri Anwar tetapi saya tidak fikir dia akan mampu berbuat perkara yang sama kepada Tok Guru Nik Aziz," kata Zaid dalam wawancara khas dengan Harakahdaily hari ini.

Wawancara itu diadakan di rumahnya dekat Tropicana pagi tadi oleh wartawan Harakahdaily Zulkifli Sulong dan Hazayani Zakaria dengan dibantu oleh Shukri Mohamad sebagai juru kamera.

Wawancara itu merangkumi pelbagai isu dari penubuhan parti Pakatan Rakyat, Dasar Pakatan Rakyat, sejarah beliau yang pernah menyaman kerajaan Kelantan kerana meluluskan undang-undang hudud serta masa depan Pakatan.

Wawancara penuh akan disiarkan selepas ini dalam bentuk teks dan juga video.

Dalam wawancara itu, Zaid ditanya kenapa beliau mencadangkan Nik Aziz sebagai pemimpin atau spiritual leader untuk Pakatan Rakyat.

Menurut Zaid, Nik Aziz mempunyai ciri-ciri pemimpin yang dikehendakli oleh Malaysia yang majoriti rakyatnya adalah berbangsa Melayu dan beragama Islam.

"Saya tidak dapat nafikan Datuk Seri Anwar sebagai ketua pebangkang adalah bakal Perdana Menteri kita jika Pakatan berjaya mengambil alih Malaysia tetapi untuk spiritual leader, sebagaimana yang dimainkan oleh Gandhi di India, saya rasa Tok Guru Nik Aziz," katanya.

Beliau bersetuju, ekoran cadangan dan isu-isu berkaitan dengannyalah Nik Aziz dan Kelantan kini menjadi sasaran Umno dan medianya khasnya Utusan Malaysia.

"Saya yakin Umno akan gagal," kata Zaid.

Namun begitu beliau berharap isu di Kelantan sekarang dapat diselesaikan segera.

Bagi beliau, dengan kewangan besar yang bakal dimiliki Umno melalui wang ehsan, PAS dan Kerajaan Negeri Kelantan perlu bimbang juga.

Lagi-lagi subsidi - pemimpin umno ingat rakyat Malaysia ni rakyat subsidi ke?

"Kementerian Pelajaran Malaysia telah memaklumkan bahawa terdapat pindaan terhadap pelaksanaan bantuan makanan asrama sekolah pada tahun ini, berikutan kekangan peruntukan bajet mengurus bagi kementerian itu.

Beliau berkata, kerajaan terpaksa menanggung kenaikan subsidi daripada RM14 kepada RM16 sehari bagi setiap pelajar di mana sebahagian daripada pelajar berkenaan adalah terdiri daripada kalangan keluarga yang berkemampuan.Katanya, sekiranya kadar subsidi itu diteruskan sepenuhnya, kerajaan akan membelanjakan antara RM1.2 bilion hingga RM1.4 bilion bagi menanggung Bantuan Makanan Asrama pelajar-pelajar"

Begitu banyak rupanya kerajaan negara Malaysia menanggung subsidi, jadilah banyaklah beban yang ditanggung oleh kerajaan Malaysia. Betul ke ini subsidi dan semua yang ada di Malaysia adalah subsidi, dari harga minyak, gula, gandum dan juga pelbagai perkara adalah disubsidi oleh kerajaan Prihatin rakyat Malaysia.

Tapi boleh ke ini dipercayai, dari segi harga minyak pun kerajaan pimpinan tok jib ni telah menipu rakyat dari segi harga, harga minyak diesel terutamanya dimana mana negara pun minyak diesel akan lebih murah dari negara Malaysia yang terkenal dengan negara subsidi. Minyak diesel rm1.70 dan minyak ron yang dinaikan oleh Kerajaan dibawah kementerian mail sabri adalah rm1.80 seliter,padahal harga minyak dunia hanya berlegar-legar antara 70 hingga 72 sebarel. dan jika diteliti harga minyak malaysia sepatutnya berada dalam rm1.50 dan kebawah. Jika minyak ini disubsidi bermakna minyak seliter dalam rm1.30 atau ke rm1.20 seliter. Dari paras tertinggi hingga ke sekarang paras harga minyak tidak pernah naik bahkan sudah turun dengan drastik. tetapi kerajaan Malaysia masih mengekalkan harga yang lama. Betapa penipunya kerajaan Malaysia. Subsidi jugak dikira tapi terbalik le dari subsidi kerajaan ke rakyat dah menjadi subsidi rakyat kepada kerajaaan.

Pemimpin kerajaan sekarang terlampau boros dalam menggunakan khazanah negara, berbillion-billion rm malaysia digunakan untuk benda-benda yang tidak berfaedah, mahathir membazir 100billion, dollah badawi membazir 270 billion, dalam tidur pun sempat berbelanja mewah. Kebajikan rakyat terus di hentak dan dihilangkan, dipaksa memberi kepada kerajaan daripada kerajaan membela nasib rakyat yang terus dihimpit kemiskinan.

Pemimpin Negara sekarang hanya tahu memenuhi poket mereka dan membiarkan rakyat menderita dengan dasar-dasar kuku besi dan juga dasar-dasar menyusahkan rakyat. Sepatutnya pemimpin berfikir untuk mengeluarkan rakyatnya dari lubuk kesusahan dan kemiskinan tetapi pemimpin umno amat suka dengan keadaan mendera rakyat. Ekonomi makin mengucup dan tidak mustahil, rakyat malaysia menjadi negara miskin seperti bangladesh, mymmar, kemboja dan loas.

Harga gula dinaikkan kerana harga gula mentah dipasaran dunia telah melambung kata mail sabri dan dengan ini kerajaan menaikkan harga gula sebanyak 0.20 sen, dan ini akan menjimatkan subsidi kerajaan kerana dengan menaikkan harga gula akan mengurangkan pesakit kencing manis, dan pemimpin kerajaan akan mengulang perkataan yang sama, duit subsidi yang dijimatkan akan digunakan untuk kebajikan rakyat dan juga pembangunan negara, dan laungan ini sambut oleh ngo-ngo yang barua dalam membodek pemimpin negara. baguslah gula dinaikkan, ini akan mengurangkan pesakit kencing manis dan dapat menjimatkan wang subsidi negara, telah berbillion dijimatkan oleh rakyat tetapi terus di boroskan oleh pemimpin yang korup dalam berbelanja. Inikah dinamakan penjimatan. Atas dasar apa ngo-ngo barua ni menyokong kenyataan yang tidak memberi erti langsung kepada rakyat. Apakah ngo-ngo ini faham kesusahan rakyat atau sengaja mencari populariti untuk diri sendiri.

Kebanyakan Kementerian telah memotong banyak buget kerana kekurangan wang dalam khazanah. Projek membazir terus diberi ruang kerana inilah tempat untuk mengkayakan kroni-kroni. Projek kereta F1 1 Malaysia membazir 1 Billion lebih, projek landasan keretapi berkembar hampir 4 billion lebih, skandal PKFZ lebih dari 6 billion, pembelian scorpine walaupun untuk ketenteraan dan untuk menjadi benteng mempertahankan Malaysia dari dicerobohi tetapi komisen hampir setengah billion menjadi padah kepada rakyat.

inilah yang sepatutnya dinamakan subsidi kerajaan. Jimat dalam membela nasib rakyat, memboroskan khazanah untuk kepentingan diri sendiri. Kerajaan mahu mengurangkan subsidi jadi harga barang terpaksa dinaikkan, hasil penjimatan ini akan digunakan untuk rakyat miskin dan pembangunan negara, aku dah naik jelak dengan perkataan ini setiap kali harga barang dinaikkan.

Berapa banyak lagi subsidi yang akan ditarik balik untuk memenuhi kantung negara yang sudah kering akibat keborosan pemimpin umno, nilai emas dalam bank negara telah berkurangan lebih dari separuh, rezab bank negara terus digunakan dengan sewenang-wenang oleh pemimpin umno. Makin banyak subsidi akan ditarik, subsidi ini sebenarnya sudah tiada atau dari dulu memang tiada pun dalam kamus kerajaan Malaysia, ia disebut untuk menghalalkan kenaikan harga barang. Itulah Malaysia negara ku. subsidi subsidi aje disebut jika ada kenaikan harga barang.

Tindakan biadab YB Sg Rapat Amat dikesli


"Tindakan biadab ADUN Sg Rapat Perak, YB Hamidah Osman menyiarkan gambar seorang muslim yang disuperimposed memakai pakaian kebesaran agama Kristian jelas menunjukkan pendirian UMNO selama ini yang sering menimbulkan api kebencian antara kaum dan agama dalam negara ini.

Jika pun beliau berpendirian kalimah ALLAH tidak boleh digunakan oleh agama Kristian, itu tidak menjadi masalah kerana beliau berhak bersuara, tetapi perbuatan meletakkan gambar seumpama ini adalah suatu perbuatan yang mencemarkan nama dan maruah umat Islam itu sendiri.

Ketidakmatangan Yang Berhormat ini memaparkan gambar Yb Khalid Samad dalam pakaian kebesaran kristian (super imposed) mencerminkan betapa ceteknya akal pemimpin UMNO dalam menangani krisis dan sering menggunakan elemen emosi sebagai langkah utama dalam menyelesaikan isu.

YB Khalid Samad yang digambarkan sebagai menyokong penggunaan kalimah Allah sebelum ini telah menjelaskan asas penghujahan beliau. Pandangan beliau selari dengan sebahagian besar Ulama di Malaysia. Namun disebabkan UMNO telah mendahului politik berbanding menyelesaikan masalah, maka lahirlah kelompok manusia seperti YB Hamidah Osman ini yang telah menolak ketepi akal yang dikurniakan Allah kepadanya, sebaliknya menggunakan emosi sebagai asas pertimbangan.


Gambar yang disuperimposed dan disebarkan oleh beliau dalam blognya hamidahosman.blogspot.comhttp://infodppsa.blogspot.com

Misteri Pembunuhan Kejam di Batang Rokan, Gemencheh NS

"- Rupa-rupanya Allahyarhamah Sofiah Katas adalah ibu saudara kepada isteri Perdana Menteri -

Minggu lalu negara digemparkan dengan berita empat beranak ditemui mati, termasuk seorang tanpa kepala, dalam insiden pembunuhan kejam di dua buah rumah berasingan yang terletak diberdekatan di Kampung Batang Rokan, Gemencheh. Rupa-rupanya salah seorang mangsa pembunuhan kejam tersebut adalah Allahyarhamah Sofiah Katas yang merupakan ibu saudara kepada isteri Perdana Menteri, Rosmah Mansor. Sofiah Katas, 80 tahun, salah seorang yang dibunuh kejam itu ialah adik kepada Mansor Katas iaitu bapa kandung Rosmah sendiri.

Mangsa lain dalam pembunuhan kejam itu ialah Atan Daud, 90, (suami Sofiah) yang juga bekas imam masjid kampung berkenaan dan Ismail Awang, 76, serta anaknya Siti Khadijah Ismail, 22.

Malangnya diberitakan Rosmah langsung tidak menjengukkan muka menziarahi keluarga ibu saudaranya sendiri yang dibunuh kejam itu!

Dan kelmarin, seorang wartawan akhbar PKR Suara Keadilan Abdul Qayum Abdul Rahman yang cuba merungkai misteri kematian Sofiah dan mengapa Rosmah tidak menziarahi keluarga si-mati telah mendakwa beliau diugut polis sebaik saja selesai mewawancara seorang wanita bernama Saharah yang merupakan saudara kepada Sofiah dan sepupu kepada Rosmah.

Abdul Qayum mendakwa di dalam Malaysiakini, selepas mengetahui beliau seorang wartawan Suara Keadilan, seorang lelaki dikenali sebagai Muhammad memaksanya menyerahkan kad pengenalan dan mengambil nombor pendaftaran keretanya. Beliau turut merampas nota penulisan Qayum dan memadam semua rakamannya dengan Saharah. Muhammad juga turut merampas semua dokumen pengenalan Qayum, tanpa mendapat kebenarannya. Semua insiden tersebut diperhatikan oleh sekumpulan polis yang menunggu dan mengawal di luar rumah Saharah. Pihak polis dan Muhammad kemudiannya mengugut mahu mencari wartawan itu dan keluarganya dengan apa cara sekalipun jika temu bual tersebut disiarkan dalam Suara Keadilan.

Tiada siapa dapat meneka mengapa Rosmah sampai tergamak tidak menziarahi kematian ibu saudaranya sendiri. Juga tidak diketahui mengapa Rosmah begitu takut jika Suara Keadilan mendedahkan mangsa pembunuhan kejam itu ialah ibu saudaranya. Apa yang hendak Rosmah malukan, jika dia sendiri tiada kaitan dengan pembunuhan yang menggemparkan di mana suspek utamanya ialah seorang pemuda yang digambarkan kadang-kadang kurang siuman? Atau mungkin dia malu jika rakyat 1Malaysia tahu Rosmah mempunyai saudara mara yang kurang siuman? Mungkin Rosmah yang sebelum ini pernah dikaitkan dengan pembunuhan kejam Altantuya tidak mahu dikaitkan dengan satu lagi pembunuhan yang lebih kejam dari itu yang melibatkan saudara maranya sendiri!

Baru kelmarin akhbar-akhbar kita cuba membina karektor baik untuk Rosmah dengan memuji setinggi langit peranannya membebaskan seorang pelajar Malaysia yang ditahan oleh pihak berkuasa Mesir yang terbabit dalam misi memberi bantuan makanan kepada rakyat Gaza. Tapi manusia berkarektor baik itu tidak sanggup menziarahi ibu saudaranya sendiri yang dibuniuh secara sangat kejam! Dan manusia berkarektor baik itu juga telah mengarahkan polis untuk menghalang sesiapa saja dari mendedahkan dia mempunyai pertalian saudara dengan adik kandung ayahnya sendiri.

Patutlah 2 hari selepas pembunuhan kejam itu, polis membuat kenyataan kes pembunuhan itu telah selesai. Cepatnya!! Rupanya mereka tidak mahu rakyat Malaysia mengingati pembunuhan itu lagi kerana salah seorang mangsanya ialah ibu saudara Rosmah sendiri!

Saya percaya wartawan Suara Keadilan yang baru sebulan menyertai akhbar itu pasti tidak melupakan pengalaman diugut polis di Gemencheh itu seumur hidupnya!

Sumber:http://pejuangpro-demokrasi.blogspot.com "

ATLAS SIRAH (BARU) - HARGA PROMOSI T-Shirt Fabrik berkualiti untuk tempahan Langkah Najib Razak dikawal oleh Rosmah Mansor


"Datuk Seri Rosmah Mansor @ Rosmah RM wanita pertama Malaysia adalah isteri tercinta perdana menteri Datuk Seri Muhd Najib Razak mewarnai lanskap politik dan peribadi Najib Razak. Cukup jelas Najib Razak "dibayangi kuasa" dan "tindak tanduk" Rosmah setiap langkah Najib Razak.

Lagak Rosmah bagaikan seorang menteri kabinet Najib. Dari wajahnya membayangkan seorang wanita yang ego terutama semasa tv fokus secara dekat. Terbaru Rosmah tidak mengziarahi kematian ibu suadaranya yang terbunuh dalam peristiwa "Gemencheh". Jelas disini berlaku pertembungan adat dan tatatusila seorang Melayu dan berugama Islam.

Cukup jelas Najib Razak dikawal setiap langkah oleh isterinya Rosmah dalam banyak hal. Kita takut Rosmah juga mengawal hal-hal yang berkaitan dengan keselamatan negara. Kita meminta Rosmah contuhilah Tun Dr. Siti Asmah isteri Tun Mahathir semasa beliu menjadi isteri kepada ketua negara. Gerakgeri dan tuturkata Tun Dr. Siti Asmah cukup tertib dan berjiwa seorang wanita melayu muslim.
Najib Razak terperengkap dengan gaya dan tingkahlaku Rosmah. Malah Rosmah membuat cerita katun jumpa dombet dan diberi hadiah berjuta ringgit kerana memulangkan semula dompet yang dijumpai oleh Rosmah. Kita meminta Rosmah ikutlah resmi padi semakin berisi semakin tunduk. Rosmah tak perlu mencari glamur bagaikan seorang artis atau berangan menjadi diva.
Seluruh dunia tahu Rosmah dan Najib Razak dicalit dengan pembunuhan wanita Mongolia. Hanya tiada bukti yang kukuh kerana mahkamah dibawh kuasa Najib Razak. Rosmah juga dikaitkan dengan menerima wang hadaih semasa berada di Dubai melalui pengurut wang. Cukup banyak gambaran yang buruk dan negative diri Rosmah. Disitu ada Najib Razak disitu ada Rosmah. Saolah-olah nyawa Najib ditangan Rosmah.
Saranan kami sekali lagi contuhilah isteri-isteri perdana menteri Malaysia yang terdahulu. Contuh yang terbaik ialah isteri bekas perdana menteri Malaysia Tun Dr. Siti Asmah isteri Tun Dr. Mahathir. Cukup banyak peristiwa yang tercalar padadiri Rosmah dan Najib Razak. Dengan itu semasa berada di Arab Saudi bertandanglah wajah anda ke Kaabah @ Baitullah agar hati Rosmah dan Najib Razak tidak menjadi hati batu atau jiwa yang berwajahkan jiwa Abu Jahal.

Saya Taubat - Muhyidin


"Menurut Muhyidin

1.    Beliau tidak akan membenarkan isu penggunaan kalimah Allah oleh bukan Islam berulang lagi pada masa depan.

2.    UMNO  tidak akan membenarkan sesiapa untuk memainkan isu ini (pada masa depanKatanya (mantan perdana menteri) Tun Dr Mahathir Mohamad pernah menyebut bahawa proses perundangan bukan jalan penyelesaian terbaik bagi masalah itu dan mungkin ada cara lain.

3.    Beliau hanya setuju setakat peringkat tertentu, apa yang penting ialah untuk menangani keadaan. Beberapa perkara yang telah berlaku telahpun berlaku dan kita berharap ia tidak akan berulang lagi pada masa depan. Muhyidin harap isu kalimah Allah tidak berulang 
Ulasan
1.    Barangkali mungkin baru kini beliau menyedari peluang beliau untuk menjawat jawatan PM & Presiden UMNO tertutup , sekiranya isu ini benar2 telah menimbulkan kemarahan orang – orang bukan islam
2.    Bagaimana sudah jadi dengan kes rayuan di mahkamah ? Sudah tentu ianya akan dipanjangkan sepanjang mungkin , macam kes syahid Memali ….dah puluhan tahun berlalu. Ini akan menguntungkan UMNO , yang sudah tersilap langkah.
3.    Atau barangkali UMNO mengharapkan Paderi Kristian dan Ketua – ketua penganut Kristian ‘menarik’ balik penggunaan nama Allah , bagi menyelamatkan keadaan ?
Nota
Kita sangat berharap semoga UMNO menggunakan mahkamah , yang dikawal oleh mereka untuk kekal dengan keputusan asalnya , iaitu menghalang penganut Kristian menggunakan nama Allah. Ini harus dilakukan bagi membuktikan UMNO memang teguh dengan pegangan dan bukan menggunakan Ketua – ketua Paderi untuk menarik balik tuntutan asal.
Sudah tentu barangkali PRU - 13 isu kalimah Allah ini akan membakar UMNO hingga jadi abu !!!! , sebagaimana nasib gereja yang diarah bakar oleh UMNO ,iaitu menurut kepercayaan rakyat 1Malaysia.  Ini yang cukup merisaukan Muhyidin. Benar kot kepercayaan ahli - ahli UMNO berkaitan teori "RAHMAN" , Najib waris terakhirnya , bermakna cita - cita Muhyidin berkubur begitu saja.
Adakah Muhyidin kini terasa bahang dan hangat dalam cuaca dan suhu sejuk beku di kota London ????

HARGA PETROL TURUN !!!

" Dari sumber - sumber yang boleh dipercayai, harga petrol akan turun tidak lama lagi berikutan bantahan rakyat Malaysia terhadap peningkatan kos hidup termasuk kenaikan harga gula awal 2010 yang lalu".
 
Ehh, betul ke informasi ni? Sebenarnya, penurunan harga petrol adalah mimpi di siang hari kerana hari ini hampir semua produk dan perkhidmatan berlumba - lumba untuk menaikkan harga berikutan peningkatan kos operasi, material dan sebagainya.
 
Bolehkah kos petrol dikurangkan? Jawapannya YA !
 
MyGreenOil, adalah Fuel Remulator pelbagai guna yang apabila dicampur dengan minyak petrol atau diesel akan menukar minyak biasa kepada minyak yang yang lebih berkualiti dengan meningkatkan proses pembakaran menjadi lebih sempurna. Ia memberi kuasa dan prestasi serta penjimatan minyak sebanyak 33.7% bagi petrol dan 24.2% bagi diesel.
 
Selain memberikan pemanduan lebih selesa, MyGreen Oil juga mampu mengurangkan gas pembakaran ekzos sekaligus baik untuk alam sekitar. MyGreenOil adalah 100% ciptaan tempatan hasil penyelidikan selama 18 tahun.
 
MyGreenOil telah diuji dan diiktiraf oleh pelbagai agensi tempatan dan antarabangsa seperti Speedworks, PUSPAKOM, Universiti Sains Malaysia (USM), Sirim Bhd, Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM), Police Department of Indonesia & Vietnam Auto Register.
 
Untuk motosikal, MyGreenOil dipek dalam bentuk sachet 3mL untuk dicampur dengan 3L petrol. Manakala untuk kereta dan kenderaan lain, MyGreenOil dijual dengan harga RM 9.80 sebotol. Gunakan 1mL MyGreenOil untuk 1L petrol manakala 1.2mL MyGreenOil untuk 1L diesel.
 
Informasi lanjut, sila layari www.mygreenoil. com dan sebarang pertanyaan serta pesanan, sila emel ke abangdin_2007@ yahoo.com Penghantaran melalui pos dan pembayaran boleh melalui bank-in @ wang pos.
 
Terima Kasih kerana baca sampai habis, Assalamualaikum ! 
 
 ... Abang Din : Taiping, Perak 
 

Flashback : Tengku Temenggong Kelantan dan a...gambar dari paparazi yang diambil semasa majlis anjuran Yayasan Tengku Temenggong Kelantan bersama anak yatim.

Dalam foto, Tengku Temenggong Kelantan, Tengku Muhammad Fakhry bermesra dengan anak yatim.


--
Posted By Asrol to Web Panas - Hangat Di Malaysia at 1/15/2010 12:46:00 PM

Kontroversi hangat kalimah "Allah"

Sekada info.......?

 【Forum "Allah: Siapa yang punya?", bahagian pertama】Mohd Farid Mohd Shahran mengajak hadirin untuk menilai sama ada penterjemahan kalimah ini tepat atau tidak, dan implikasinya dalam konteks Malaysia. Malah, beliau melanjutkan pandangan Khalif Muammar bahawa makna kalimah "Allah" telah di-islamisasi- kan, malah mencadangkan alternatif terjemahan Tuhan untuk bukan Islam, misalnya istilah Elohim, Yahweh atau Adonai.
 
 
Forum "Allah: Siapa yang punya?"
Antara fakta, kebenaran dan kewajaran (II)

Lim Hong Siang | 14.1.2010 5:43 pm
 【Forum "Allah: Siapa yang punya?", bahagian kedua】Azwira berkata "Maha Mulia" itu adalah sifat Allah, tetapi "Duli Yang Maha Mulia" digunakan terhadap Yang Dipertuan Agong yang merupakan manusia. "Tetapi kerana orang Melayu dah biasa, mereka boleh beza maksud tu, Maha Mulia kepada Allah, Yang Maha Mulia kepada manusia," katanya yang disambut dengan tepukan gemuruh dari bawah pentas.
 

Kontroversi kalimah "Allah":
Jangan salahkan UMNO-BN?

Josh Hong | 12.1.2010 2:16 pm
 Insiden "ekstrem" (pembakaran gereja) yang berlaku baru-baru ini mungkin tiada kaitan langsung dengan UMNO. Tetapi apakah parti politik yang sering "memperkaumkan" dan "mengagamakan" negara ini boleh mendabik dada di depan masyarakat umum, mendakwa bahawa dirinya terbebas daripada segala tanggungjawab dalam kemerosotan perhubungan antara kaum?
 
 
1 Negara, 1/2 Kerajaan
| 11.1.2010 2:00 pm
 【Lidah Pengarang】Persoalan yang lebih penting untuk direnung adalah, Perikatan/BN telah mentadbir Malaya/Malaysia untuk lebih daripada 52 tahun, atas undi daripada setiap kaum. Ironinya, perspektif pentadbiran BN semakin menyempit, iaitu menarik diri daripada menjadi "kerajaan untuk semua", tetapi menyempitkan diri kepada "1/2 kerajaan" untuk Melayu/Muslim sahaja. KDN yang bertungkus-lumus dalam isu penggunaan kalimah "Allah" Ini, adalah contoh yang terbaru.
 
 
 
 
RTM terima arahan lisan:
Siarkan hanya hujah rasmi

Chen Shaua Fui | 8.1.2010 11:48 pm
 Radio Televisyen Malaysia (RTM) menerima arahan lisan agar berhati-hati ketika melaporkan berita pembakaran gereja yang dicetuskan lontaran bom petrol. RTM diarahkan supaya hanya memetik "hujah rasmi", malah dengan jelas dinyatakan agar tidak menyiarkan gambar gereja yang dibakar sebaik-baiknya.
 
 
Allah Untuk Semua!
Dzulkefly Ahmad | 7.1.2010 1:05 pm
 【Versi Dikemaskini】Dari sekadar memperjuangkan isu penggunaan eksklusif nama "Allah" itu, adalah lebih penting untuk ummat Islam memperjuangkan Apa yang Allah perintahkan ke atas kita, yakni menganjurkan kebaikan dan melarang kemungkaran termasuk membenteras rasuah, salah guna kuasa, pembaziran, membasmi kemiskinan, keruntuhan moral dan akhlak serta kezaliman yang diinstitusikan.
 
 
 
 
 
Isu Kalimah Allah:
PAS memperlihatkan kesederhanaan

Lim Hong Siang | 6.1.2010 3:36 pm
 Pendirian sedemikian bukan sahaja meletakkan satu garis untuk membezakan antara PAS dengan UMNO, malah meletakkan parti komponen Barisan Nasional selain UMNO di satu kedudukan yang agak sukar. Misalnya, MCA dan Gerakan yang selama ini berkempen dengan "melabelkan PAS sebagai parti politik yang ekstrem", kini terpaksa berdepan dengan "sekutu" yang kelihatan lebih ektrem daripada "musuh".
 
 
 
 
Isu Kalimah Islam:
Akhbar Cina berwaspada

Lim Hong Siang | 4.1.2010 1:33 pm
 Lidah pengarang China Press menekankan bahawa Malaysia adalah negara rule of law, maka sesiapa yang menyerahkan kesnya untuk dikendalikan oleh mahkamah, harus menghormati dan mematuhi penghakiman mahkamah. Seandainya tidak berpuas hati, mereka perlu merayu mengikut saluran yang diperuntukkan undang-undang.
 
 
Antara isu lain yang hangat:
 
 
Malaysian Maverick:
"Buku dalam tahanan" laris di Singapura

Wong Shu Qi | 5.1.2010 8:17 pm
 Selain dakwaan bahawa puluhan bilion ringgit Malaysia "terjatuh" ke dalam lubang hitam semasa zaman pemerintahan Mahathir Mohamad, buku ini menyarat beberapa cerita yang tidak diketahui umum, termasuklah bagaimana bekas Perdana Menteri ini pernah dipujuk oleh Allahyarham Putera Negeri Sembilan untuk minum arak dan menari.
 
 
 
 
 
Saya Anak Bangsa Malaysia melangkaui benteng perkauman
Chen Shaua Fui | 5.1.2010 3:35 pm
 【Wawancara bersama Anak Bangsa Malaysia】Setelah merenung sejenak, Haris Ibrahim menyambung, "Kita tidak seharusnya mengukur kejayaan projek Malaysia mengikut bangunan pencakar langit, ketinggian tiang bendera. Seandainya anda mengukurnya mengikut ketinggian bangunan, betul, kami telah maju. Tetapi, apakah negara kita ada jiwa? Ada suara hati?"
 
 

Pulau Pinang negeri pertama telah menganjurkan ...

GELUGOR, Pulau Pinang, 14 Jan: Pulau Pinang menjadi negeri pertama mengadakan dialog antara Islam dan Kristian selepas PAS melakukan pendekatan berdialog dan penerangan kepada bukan Islam dalam isu 'kalimah Allah' demi menjaga keharmonian negara.
Timbalan Pesuruhjaya PAS Negeri yang juga Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, Dr Mujahid Yusof berjaya membuka lembaran baru buat PAS terutamanya di tahun baru 2010 yang menyaksikan berbagai peristiwa hitam terjadi pada negara.

Dr Mujahid telah pergi secara rombongan bersama aktivis parti dari Parit Buntar, Perak serta Timbalan Pesuruhjaya PAS Negeri Pulau Pinang, Ustaz Takiqudin Hamzah, Rosidi Husain, Yang Dipertua PAS Tanjung, Yacoob Omar, Ahli Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP), Mohd Yusoff Mohd Noor dan Setiausaha PAS Jelutong, Nasir Ismail.

(Gambar: Mujahid menyertai dialog dengan penganut Kristian)
Mereka disambut dan diberikan penghormatan kerana sudi hadir untuk memperjelaskan isu yang menjadi topik hangat ketika ini.

Dialog ini diadakan semalam di Dewan Holy Spirit iaitu sebuah dewan yang berada dalam kawasan gereja Greenland, iaitu terbesar di Pulau Pinang.

Selesai sahaja Dr Mujahid berucap, orang ramai yang memenuhi dewan itu bangun sambil bertepuk sebagai tanda menghormati dan menyanjung ucapan beliau.

Antara rumusan ucapan Dr Mujahid yang juga Pengerusi Kelab Penyokong PAS itu ialah, beliau menasihatkan masyarakat Kristian jangan terpengaruh dengan mainan pihak tertentu yang mahukan negara menjadi tidak tenteram padahal masalah yang berbangkit boleh diselesaikan dengan mudah sekali.

Ia sengaja disensasikan bagi kepentingan politik pihak tertentu terutamanya
melindungi isu yang tengah hangat diperkatakan.

Maka sebab itu, PAS mengambil langkah menangani masalah tersebut dengan berhemat iaitu dengan berdialog bukan berdemontrasi kerana jalan berkenaan membolehkan perpecahan berlaku di kalangan rakyat negara ini.
(Gambar: Antara orang ramai khasnya penganut Kristian dalam dialog itu)

"Sebenarnya isu ini bukan isu sensasi tapi sengaja disensasaikan oleh pihak tertentu untuk menjaga kepentingan politik sempit mereka. Bagi PAS berdialg adalah cara terbaik untuk masyarakat bukan Islam tahu keindahan perjuangan yang diwarisi Junjungan kita Nabi Muhamad s.a.w, " terangnya.

Tambahan pula Perkara 3 dalam Perlembagaan Malaysia sudah memadai untuk memeliharaan Islam sebagai agama rasmi negara serta Perkara 11 (4) dalam kebebasan beragama masyarakat bukan Islam tidak boleh sebarkan agama mereka kepada orang Islam.

Islam juga ujarnya, melarang penganutnya membinasakan rumah ibadat bukan Islam untuk mengelak daripada dianggap Islam itu ganas sekaligus menjauhkan mereka daripada mendekati Islam secara bersungguh.

"Saya yakin Perkara 3 dalam Perlembagaan Malaysia sudah memadai untuk pemeliharaan Islam serta Perkara 11 (4) yang melarang bukan Islam menyebarkan agama mereka kepada orang Islam, " tegas beliau.

Turut memberi pandangan pada majlis berkenaan ialah Exco Kerajaan Tempatan dan Lalulintas Negeri, Chow Kon Yeow, Exco Agama Islam Pulau Pinang, Haji Abdul Malek Abul Kasim dan aktivis Aliran, Anil Netto./ Mohd Sabri Saidharakahdaily


'UMNO PERASUAH 1 Malaysia... Pembohong seluruh rakyat Malaysia’

™ kaasiii peecaaahhh laaaaaa..... ...®

!!" MEMBUJUR LALU MELINTANG PATAH "!!
http://zulmamakpng. blogspot. com/
!!!.. LAWAN TETAP LAWAN...!!!! , SUARA RAKYAT, SUARA KERAMAT...!! !--
Posted By zul mamak png to ™ kaasii peecaahhh laaa...® at 1/15/2010 03:13:00 PM

Gerhana Matahari
Gerhana Matahari
Gerhana Matahari
Gerhana matahari berlaku apabila kedudukan bulan terletak di antara bumi dan matahari oleh itu menutup cahaya matahari samada separa atau sepenuhnya. Walaupun bulan lebih kecil, bayangan bulan mampu melindungi cahaya matahari sepenuhnya kerana bulan dengan purata jarak 384,400 kilometer adalah lebih dekat kepada bumi berbanding matahari yang mempunyai jarak purata 149,680,000 kilometer.
Gerhana matahari boleh dibahagi kepada 3 iaitu gerhana penuh, gerhana separuh, dan gerhana analus. Gerhana penuh apabila matahari ditutup sepenuhnya oleh bulan disebabkan bulan berada dekat ke bumidalam orbit bujurnya, gerhana separuh apabila bulan hanya menutup sebahagian daripada matahari, dan gerhana analus yang terjadi apabila bulan hanya menutup sebahagian daripada matahari dan cahaya matahari selebihnya membentuk cincin bercahaya sekeliling bayangan bulan yang dikenali sebagai 'corona'.
Gerhana matahari berlaku selama 7 minit 30 saat pada tempat yang paling lama. Ketika gerhana matahari, orang ramai dilarang melihat ke arah matahari secara langsung kerana ini boleh merosakkan mata dan mengakibatkan buta.
Bagi mereka yang beragama Islam, mereka digalakkan untuk melakukan Solat Sunat Gerhana ketika berlakunya gerhana.Khutbah Gerhana Matahari


Khutbah Pertama

الحمد لله الذي خلق السموات والأرض وجعل الظلمات والنور ثم الذين كفروا بربهم يعدلون . اللّهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ عَلى عَبْدِكَ وَرَسُوْلِكَ مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ أَجْمَعِيْنَ
أَمَّا بَعْدُ فَيَا أَيُّهَا المُؤْمِنُوْنَ اتَّقُوْا اللهَ أُوْصِيْكُمْ وَإِيَّايَ بِتَقْوَى اللهِ وَطَاعَتِهِ فَقَدْ فَازَ المُتَّقُوْنَ
MARILAH kita sama-sama meningkatkan keimanan dan ketaqwaan kita kepada Allah Subhanahu Wata’ala dengan sebenar-benar taqwa, iaitu istiqamah dalam mengerjakan segala suruhan-Nya dan meninggalkan segala larangan-Nya. Dengan yang demikian, mudah-mudahan kita akan menjadi umat yang terbaik dan unggul serta mendapat keredaan Allah Subhanahu Wata’ala di dunia dan di akhirat.

Muslimin / muslimat yang dirahmati Allah,
Firman Allah dalam ayat 5 -6 surah Yunus :
هُوَ الَّذِي جَعَلَ الشَّمْسَ ضِيَاءً وَالْقَمَرَ نُورًا وَقَدَّرَهُ مَنَازِلَ لِتَعْلَمُوا عَدَدَ السِّنِينَ وَالْحِسَابَ ۚ مَا خَلَقَ اللَّهُ ذَٰلِكَ إِلَّا بِالْحَقِّ ۚ يُفَصِّلُ الْآيَاتِ لِقَوْمٍ يَعْلَمُونَ إِنَّ فِي اخْتِلَافِ اللَّيْلِ وَالنَّهَارِ وَمَا خَلَقَ اللَّهُ فِي السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ لَآيَاتٍ لِقَوْمٍ يَتَّقُونَ
Maksudnya : Dia lah yang menjadikan matahari bersinar-sinar (terang-benderang) dan bulan bercahaya, dan Dia lah yang menentukan perjalanan tiap-tiap satu itu (berpindah-randah) pada tempat-tempat peredarannya masing-masing) supaya kamu dapat mengetahui bilangan tahun dan kiraan masa. Allah tidak menjadikan semuanya itu melainkan dengan adanya faedah dan gunanya yang sebenar. Allah menjelaskan ayat-ayatNya (tanda-tanda kebesaranNya) satu persatu bagi kaum yang mahu mengetahui (hikmat sesuatu yang dijadikanNya) . Sesungguhnya pada pertukaran malam dan siang silih berganti, dan pada segala yang dijadikan oleh Allah di langit dan di bumi, ada tanda-tanda (yang menunjukkan undang-undang dan peraturan Allah) kepada kaum yang mahu bertaqwa.
Allah Subhanahu Wata’ala Maha Berkuasa dan Maha Mengetahui akan segala kejadian. Dialah juga yang menjadikan apa yang ada di bumi seperti manusia, jin, tumbuh-tumbuhan dan haiwan serta menjadikan apa yang ada di langit seperti bulan, matahari dan sebagainya. Iaitu sebagai bukti keterangan yang nyata tentang kudrat, iradat, ilmu, kebijaksanaan serta pengurniaan nikmat dari Allah Subhanahu Wata’ala yang banyak dan luas yang mendorong supaya makhluk-Nya memuji dan bersyukur serta mengabdikan diri sebagai hamba dengan khusyuk dan tawaduk kepada Allah Subhanahu Wata’ala.

Umat Islam mestilah percaya dengan penuh yakin bahawa Allah Subhanahu Wata’ala pentadbir seluruh alam, segala peredaran cakerawala, bumi, bulan, matahari dan seumpamanya adalah di bawah kekuasaan Allah Subhanahu Wata’ala yang menggerakkannya. Peredaran bulan dan matahari yang teratur setiap hari secara berganti-ganti, matahari beredar di waktu siang, manakala bulan beredar di waktu malam adalah atas kudrat dan iradat Allah Subhanahu Wata’ala jua dan ia-Nya mempunyai hikmat dan tujuan tersendiri, Maha Suci Allah, Pentadbir seru sekalian alam.

Muslimin / muslimat yang diberkati Allah,
Firman Allah Subhanahu Wata’ala dalam Surah Ibrahim ayat 33:
سَخَّرَ لَكُمُ الشَّمْسَ وَالْقَمَرَ دَائِبَيْنِ ۖ وَسَخَّرَ لَكُمُ اللَّيْلَ وَالنَّهَارَ
“Dan Dia juga yang menjadikan matahari dan bulan sentiasa beredar untuk kepentingan kemudahan kamu dan yang menjadikan malam dan siang bagi faedah hidup kamu.”

Sesungguhnya Allah menjadikan malam dan siang adalah sebagai tanda kekuasaan atau bukti kekuasaan-Nya, keduanya (malam dan siang) akan mengakibatkan perubahan dan perbezaan cuaca, masa dan waktu. Begitu juga dengan kejadian gerhana, adapun gerhana itu terbahagi kepada dua iaitu gerhana matahari dan bulan. Gerhana itu ialah suatu perubahan, suatu kejadian, suatu keagungan dan kebesaran tuhan yang berlaku pada matahari dan bulan, di mana kejadian ini adalah suatu perkara yang amat mudah bagi Allah Subhanahu Wata’la melakukan-Nya.

Oleh itu jika berlaku kejadian gerhana matahari atau bulan, ianya bukanlah merupakan suatu tanda akan timbul suatu kejadian yang aneh dan mengkhuatirkan, tetapi gerhana itu berlaku atas sifat wajib bagi Allah Subhanahu Wata’ala iaitu berkehendak dan berkuasa atas segala sesuatu yang tidak dapat dihalang oleh apa jua kekuatan pun di dunia ini, sebagaimana hadis Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam:
إن الشمس والقمر آيتان من آيات الله لا ينكسفان لموت أحد ولا لحياته فإذا رأيتموهما فادعوا الله وصلوا حتى ينكشف ما بكم (رواه البخاري ومسلم)
Maksudnya: Sesungguhnya matahari dan bulan adalah 2 bukti daripada tanda-tanda kebesaran Allah Ta’ala. Kedua-duanya tidak akan gerhana kerana kematian atau hidupnya seseorang. Maka apabila kamu melihat gerhana keduanya itu maka berdoalah kepada Allah, dirikanlah sembahyang sehingga hilangnya tanda gerhana daripada kamu

Muslimin / muslimat yang diberkati Allah,
Apabila berlaku gerhana, kita sebagai umat Islam adalah dianjurkan oleh Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam supaya bersegera untuk melakukan perkara-perkara yang berkebajikan seperti berdoa, berzikir, bersembahyang, bertakbir, bersedekah dan beristighfar. Sebagaimana hadis Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam:
[ إن الشمس والقمر آيتان من آيات الله لا ينخسفان لموت أحد ولا لحياته ، فإذا رأيتم ذلك فادعوا الله وكبروا، وصلوا ، وتصدقوا …… ( البخاري )
Maksudnya: Sesungguhnya matahari dan bulan adalah 2 bukti daripada tanda-tanda kebesaran Allah Ta’ala di mana kedua-duanya tidak akan gerhana kerana kematian atau hidupnya seseorang. Maka apabila kamu melihat gerhana itu maka berdoalah kepada Allah, bertakbirlah, dirikanlah sembahyang dan bersedekahlah……

Di samping itu, marilah kita melakukan perkara-perkara yang berkebajikan dan menghindari daripada melakukan perkara-perkara mungkar dan maksiat serta perbuatan syirik yang bercanggah dengan ajaran agama Islam. Mudah-mudahan kejadian gerhana bulan ini akan menimbulkan keinsafan, menambah serta menguatkan lagi keimanan dan ketaqwaan kita kepada Allah Subhanahu Wata’ala.
Firman Allah Subhanahu Wata’ala dalam Surah Ali ‘Imran ayat 190 – 191:
إِنَّ فِي خَلْقِ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ وَاخْتِلَافِ اللَّيْلِ وَالنَّهَارِ لَآيَاتٍ لِأُولِي الْأَلْبَابِ الَّذِينَ يَذْكُرُونَ اللَّهَ قِيَامًا وَقُعُودًا وَعَلَىٰ جُنُوبِهِمْ وَيَتَفَكَّرُونَ فِي خَلْقِ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ رَبَّنَا مَا خَلَقْتَ هَٰذَا بَاطِلًا سُبْحَانَكَ فَقِنَا عَذَابَ النَّارِ
Maksudnya : “Sesungguhnya pada kejadian langit dan bumi dan pada pertukuran malam dan siang, ada tanda-tanda kekuasaan, kebijaksanaan dan keluasan rahmat Allah bagi orang-orang yang berakal: Iaitu orang-orang yang menyebut dan mengingati Allah semasa mereka berdiri dan duduk dan semasa mereka berbaring mengiring dan mereka pula memikirkan tentang kejadian langit dan bumi sambil berkata: Wahai Tuhan kami! Tidaklah engkau menjadikan benda-benda ini dengan sia-sia, Maha Suci Engkau maka peliharalah kami dari azab neraka.”
بَارَكَ اللهُ لِيْ وَلَكُمْ فِي القُرْآنِ العَظِيْمِ وَنَفَعَنِي وَإِيَّاكُمْ بِمَا فِيْهِ مِنَ الآيَاتِ وَالذِّكْرِ الحَكِيْمِ وَتَقَبَّلَ مِنِّي وَمِنْكُمْ تِلاوَتَهُ إِنَّهُ هُوَ السَّمِيْعُ العَلِيْمُ وَاسْتَغْفِرُ اللهَ العَظِيْمَ لِيْ وَلَكُمْ وَلِسَائِرِ الُمْسِلِمْينَ وَالمُسْلِمَاتِ وَالمُؤْمِنِيْنَ وَالمُؤْمِنَاتِ فَاسْتَغْفِرُوْهُ فَيَا فَوْزَ المُسْتَغْفِرِيْنَ وَيَا نَجَاةَ التَّائِبِيْنَ

Khutbah Kedua
الحَمْدُ ِللهِ الَّذِى خَلَقَ الشَّمْسَ ضِيَاءً وَالقَمَرَ نُوْرًا , وَأَشْهَدُ أَنْ لا إِلهَ إِلا اللهُ وَحْدَهُ لا شَرِيْكَ لَهُ وَأَشْهَدُ أَنَّ سَيِّدَنَا مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُوْلُهُ , اللّهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ عَلى عَبْدِكَ وَرَسُوْلِكَ مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ أَجْمَعِيْنَ
أَمَّا بَعْدُ فَيَا أَيُّهَا المُؤْمِنُوْنَ اتَّقُوْا اللهَ أُوْصِيْكُمْ وَإِيَّايَ بِتَقْوَى اللهِ وَطَاعَتِهِ فَقَدْ فَازَ المُتَّقُوْنَ
فرمان الله دالم أية 6 – 12 سورة القيامة :
يَسْأَلُ أَيَّانَ يَوْمُ الْقِيَامَةِ فَإِذَا بَرِقَ الْبَصَرُ وَخَسَفَ الْقَمَرُ وَجُمِعَ الشَّمْسُ وَالْقَمَرُ يَقُولُ الْإِنْسَانُ يَوْمَئِذٍ أَيْنَ الْمَفَرُّ كَلَّا لَا وَزَرَ إِلَىٰ رَبِّكَ يَوْمَئِذٍ الْمُسْتَقَرُّ
Maksudnya : Dia bertanya (secara mengejek): “Bilakah datangnya hari kiamat itu?” Maka (jawabnya: hari kiamat akan datang) apabila pemandangan menjadi terpendar-pendar (kerana gerun takut), Dan bulan hilang cahayanya, Dan matahari serta bulan dihimpunkan bersama, (Maka) pada hari itu, berkatalah manusia (yang ingkarkan hari kiamat): “Ke manakah hendak melarikan diri?” Tak usahlah bertanya demikian! Tidak ada lagi tempat perlindungan! Pada hari itu, kepada Tuhanmu lah sahaja terserahnya ketetapan segala perkara
إِنَّ اللهَ وَمَلائِكَتَهُ يُصَلُّوْنَ عَلَى النَّبِيِّ يَاأَيُّهَااَّلذِيْنَ آمَنُوْ ا صَلُّوْا عَلَيْهِ وَسَلِّمُوْا تَسْلِيْمًا اللّهُمَّ صَلِّ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ كَمَا صَلَّيْتَ عَلَى سَيِّدِنَا إِبْرَاهِيْمَ وعلى آلِ سَيِّدِنَا إِبْرَاهِيْمَ وَبَارِكْ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ كَمَا بَارَكْتَ عَلَى سَيِّدِنَا إِبْرَاهِيْمَ وَعَلَى آلِ سَيِّدِنَا إِبْرَاهِيْمَ فِي العَالَمِيْنَ إِنَّكَ حَمِيْدٌ مَجِيْدٌ
اللّهُمَّ اغْفِرْ لِلْمُسْلِمِيْنَ وَالمُسْلِمَاتِ وَالمُؤْمِنِيْنَ وَالمُؤْمِنَاتِ الأحْيَاءِ مِنْهُمْ وَالأمْوَاتِ إِنَّكَ سَمِيْعٌ قَرِيْبٌ مُجِيْبُ الدَّعَوَاتِ وَقَاضِيَ الحَاجَاتِ وَأَلِّفْ بَيْنَ قُلُوْبِهِمْ وَأَصْلِحْ ذَاتَ بَيْنِهِمْ وَانْصُرْهُمْ عَلَى عَدُوِّكَ وَعَدُوِّهِمْ , اللّهُمَّ لا تُسَلِّطْ عَلَيْنَا مَنْ لايَخَافُكَ وَلا يَرْحَمُنَا , اللّهُمَّ انْصُرِ المُجَاهِدِيْنَ الَّذِيْنَ يُجَاهِدُوْنَ فِي سَبِيْلِكَ فِي كُلِّ زَمَانٍ وَمَكَانٍ , اللّهُمَّ أَعِزَّ الإسْلامَ وَالمُسْلِمِيْنَ وَأَذِّلَّ الشِّرْكَ وَالمُشْرِكِيْنَ وَدَمِّرْ أَعْدَاءَ الدِّيْنِ وَانْصُرْ عِبَادَكَ المُؤْمِنِيْنَ رَبَّنَا لاتُزِغْ قُلُوْبَنَا بَعْدَ إِذْ هَدَيْتَنَا وَهَبْ لَنَا مِنْ لَدُنْكَ رَحْمَةً إِنَّكَ أَنْتَ الوَهَّاب رَبَّنَا آتِنَا فِي الدُّنْيَا حَسَنَةً وَفِي الآخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ
عِبَادَ اللهِ ! إِنَّ اللهَ يَأْمُرُ بِالعَدْلِ وَالإ حْسَانِ وَاِيْتَآءِ ذِيْ القُرْبَى وَيَنْهَى عَنِ الفَحْشَاءِ وَالمُنْكَرِ وَالبَغْيِ يَعِظُكُمْ لَعَلَّكُمْ تَذَكَّرُوْنَ فَاذْكُرُوْا اللهَ العَظِيْمَ يَذْكُرْكُمْ وَاشْكُرُوْا عَلَى نِعَمِهِ يَزِدْكُمْ وَاسْأَلُوْهُ مِنْ فَضْلِهِ يُعْطِكَمْ وَلَذِكْرُ اللهِ أَكْبَرُ وَاللهُ يَعْلَمُ مَا تَصْنَعُوْنَ

Perhatian :

Ada ulama’ seperti Syeikh Ali Syabramallisi yang berpendapat bahawa dibacakan istighfar sebagaimana Khutbah Sunat Istisqa’ (Minta hujan) iaitu :

اَسْتَغْفِرُ الله َ العَظِيْمَ الذي لاَ اله اِلاَّ هُوَ الحَيُّ القَـيُّومُ وَاَ تُوْبُ اِلَيْهِ

9 kali pada awal khutbah pertama dan 7 kali pada awal khutbah yang kedua
wallahualam. ...


--
Posted By zul mamak png to ™ kaasii peecaahhh laaa...® at 1/15/2010 03:20:00 PM

Pulau Pinang tambah peruntukan Hal Ehwal Agama Islam

GEORGETOWN, 15 Jan: Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng berkata, Kerajaan
Pakatan Rakyat negeri menambah peruntukan untuk Hal Ehwal Agama Islam pada tahun
2010 berjumlah RM24.3 juta berbanding tahun lalu sebanyak RM20.5 juta.Menurut beliau, peruntukan tahun lalu pun melebihi apa yang Kerajaan Barisan Nasional (BN) berikan iaitu hanya RM 12.5 juta sahaja.
"Keprihatinan Kerajaan Pakatan Rakyat dapat dilihat apabila menambah peruntukan untuk Hal Ehwal Agama Islam iaitu meliputi peruntukan pembangunan sebanyak
RM7.2 juta, peruntukan mengurus RM13.4 juta dan sebagainya RM3.7 juta, " tegasnya pada Majlis Perlantikan Majlis Syura Kerajaan Negeri, di sini, pagi ini.
Pada majlis itu, lapan orang wakil PAS Negeri dilantik menggangotai majlis itu yang diletakan di bawah kelolaan Pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Agama Islam Pulau Pinang, Haji Abdul Malek Abul Kasim.
Mereka yang menerima watikah perlantikan daripada Guan Eng ialah dua orang Timbalan Pesuruhjaya PAS negeri, Ustaz Taqiudin Hamzah dan Rosidi Husain, Yang Dipertua PAS Kawasan Tasek Gelugor, Ustaz Khalid Man, bekas Ketua Dewan Ulama PAS negeri, Ustaz Mazani Abdullah, Ketua dan Setiausaha Dewan Ulama PAS negeri, Ustaz Soid Mohd Amin dan Ustaz Suhaimi Abdullah, Ketua Dewan Muslimat PAS negeri dan kawasan Bayan Baru , Ustazah Rahmah Md Isa dan Puan Asnah Hashim.
Turut dilantik ialah bekas Mufti Wilayah Persekutuan, Datuk Mohd Hashim Haji Yahya, Yang Dipertua Majlis Agama Islam Pulau Pinang, Ustaz Elias Zakaria, Rektor Kolej Islam Teknologi Antarabangsa Pulau Pinang, Dato' Haji Mustaffa Kasim, Fellow Kanan Akademi Kolej Univesiti Antarabangsa Selangor (KUIS), Prof Madya Univesiti Tun Husein Onn, Dr Wan Salim Wan Mohd Noor, Pakar Motivasi, Dr Danial Zainal Abidin, Timbalan Pengarah Pusat Islam USM, Haji Rhafoor Haji Mahmood, Profesor USM, Kamarulazizi Ibrahim.
Majlis tersebut turut dihadiri olehe Mufti Kerajaan Negeri, Datuk Hassan Haji Ahmad dan Pengarah Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Pulau Pinang, Haji Sazali Hussein.


--
Posted By zul mamak png to N37 Batu Maung at 1/15/2010 03:55:00 PM

Gara-gara Facebook : Siswa dituduh ulas bom ...

"Ke nak aku baling bom petrol di sana plak?... harga boleh runding..."

Tulisan dalam Facebook itu telah mengheret seorang pelajar Akademi Seni Budaya dan Warisan (Aswara) ke Mahkamah Sesyen Petaling Jaya hari ini kerana dituduh menggunakan aplikasi dalam Internet untuk membuat komen yang boleh mengancam keselamatan orang lain, lima hari lepas.

Mohamad Tasyrif Tajudin, 25, mengangguk tanda memahami pertuduhan itu, namun tiada pengakuan direkodkan di hadapan Majistret Ho Kong Chin.

Hakim Aslam Zainuddin yang sepatutnya mendengar kes itu mempunyai urusan rasmi di Shah Alam.

Ho kemudian menetapkan Isnin ini untuk sebutan semula dan juga untuk menetapkan jumlah jaminan.

Mohamad Tasyrif, pelajar tahun pertama jurusan perfileman dan tidak diwakili peguam, ditahan sementara menunggu sebutan semula kesnya itu.

Dia didakwa menggunakan aplikasi Internet itu secara sedar untuk memberi komen di laman Facebook dengan niat untuk mengganggu orang lain dengan menggunakan akaun pengguna, Shahrul Maizam, dengan menulis "ke nak aku baling bom petrol di sana plak?... harga boleh runding..."

Kesalahan itu didakwa dilakukan di sebuah rumah B10-17-20, Blok 10, Jalan PJS 2B/1, Desa Mentari 2, Petaling Jaya pada 10 pagi 10 Jan lepas.

Pertuduhan adalah mengikut Seksyen 233(1)(a) Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 yang membawa hukuman denda sehingga RM50,000 atau penjara sehingga satu tahun atau kedua-duanya jika sabit kesalahan.

Timbalan pendakwa raya Mohd Dusuki Mokhtar menawarkan wang jaminan RM10,000 dengan seorang penjamin.
- Bernama
- nampaknya akan ada akta internet di 1malaysia yang lebih ketat...tunguuuuuuu uuuu para blogger,forumer dan commenter...


--
Posted By Asrol to Web Panas - Hangat Di Malaysia at 1/15/2010 06:41:00 PM

Demo di Putrajaya: 2 pelajar, wartawan ditahan

Dua pelajar dan seorang wartawan ditahan sewaktu demonstrasi membantah penggunaan sistem e-undi dalam pilihan raya kampus di depan Kementerian Pengajian Tinggi di Putrajaya petang ini.

Mereka ditahan kerana tidak mengendahkan arahan polis supaya bersurai. Kira-kira 50 pelajar menyertai demonstrasi itu selepas solat Jumaat tengah hari tadi.

Tiga pelajar terbabit ialah Shazni Munir Mohd Ithnin dan Mohd Shahruddin Mohd Rosli yang merupakan aktivis Solidariti Mahasiswa Malaysia (SSM).

Mohd Shahruddin bagaimanapun dibebaskan sejurus selapas itu.

Sementara wartawan akhbar rasmi PAS - Harakah - Zainulfaqar Yaacob turut ditahan kerana disyaki sebagai 'pelajar yang menyamar sebagai wartawan'.

Seramai 30 anggota polis hadir mengawal sekitar tersebut.

Perhimpunan pelajar hari ini, antaranya bertujuan menyerahkan memorandum kepada Menteri Pengajian Tinggi Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin.

Memorandum itu mengandungi empat tunututan, iaitu:

Mengembalikan demokrasi di kampus.

Menjamin satu pilihan raya kampus yang adil dan bersih

Mengembalikan autonomi universiti dan kebebasan akademik.

Memansuhkan sistem e-undi dalam pilihan raya kampus.

- malaysiakini


--
Posted By Asrol to Web Panas - Hangat Di Malaysia at 1/15/2010 06:44:00 PM

Pemangku Raja imam solat haja...


 
[http://www.harakahd aily.net/ v2/index. php?option= com_content&view=article&id=24269:pemangku- raja-imam- solat-hajat- di-stadium&catid=1:utama&Itemid=50]


M Faqih Foto Rizal Tahir
KOTA BHARU, 15 Jan: Pernahkan anda melihat raja atau sultan mengimamkan solat bermakmunkan rakyat jelata, tentunya jarang sekali.
Kalau ada pun dahulu Sultan Johor pernah membaca khutbah Jumaat.

Lain pula di Kelantan malam tadi apabila Pemangku Raja, Tengku Mohammad Faris Petra mengimamkan solat hajat yang turut disertai ribuan rakyat Kelantan.

Menjadi makmun pada solat tersebut Menteri Besar, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, anggota-anggota Exco, Mufti, Datuk Shukri Mohamad, Ketua Hakim Syarie, Datuk Daud Mohamad, wakil-wakil rakyat dan pegawai kerajaan.

Program tersebut juga mencatat satu sejarah baru di Kelantan apabila kelihatan hampir semua ketua jajahan dan pegawai tadbir negeri hadir.

Sedangkan sebelum ini padang bola di Stadium Sultan Mohammad Ke IV hanya dipenuhi penyokong PAS dan Pakatan Rakyat menghadiri program solat hajat dan ceramah di situ.

Malam tadi suatu kelainan disaksikan sepanjang PAS menerajui Kelantan hampir 20 tahun.

Sebelum itu solat Maghrib diimamkan mufti dan Ketua Hakim Syarie pula mengimamkan solat Isya.

Biar pun kehadiran pada program itu tidak mampu menandingi program politik dianjurkan PAS dan Pakatan, namun suatu kelainan dirasakan apabila ia turut dihadiri Pemangku Raja.

Tuan Guru Nik Abdul Aziz berkata, satu sejarah baru berjaya dicetus di Kelantan malam tadi apabila Pemangku Raja menjadi imam solat hajat memohon kesejahteraan sultan dan kehidupan rakyat.

"Sepanjang usia ambo lebih 75 tahun tidak pernah melihat ada Pemangku Raja yang menjadi imam solat. Biarlah kita mulakan usaha murni ini di Kelantan.

"Kalau sebelum ini kita lihat Ketua Polis Negeri menyampaikan khutbah lengkap dengan pakaian polis di mimbar Jumaat.

"Kesemua perubahan itu berlaku di Kelantan," katanya melahirkan rasa gembira ketika menyampaikan kuliah ringkas pada majlis tersebut.

--
Lawatilah blog kami & rakan-rakan bloggers Pakatan Rakyat di :-

http://keadilanbaya nbaru.blogspot. com/

http://amkbayanbaru .blogspot. com/

http://unit- ehsan-penang. blogspot. com/

http://n37batumaung .blogspot. com/

http://kerissilau. blogspot. com/

http://n12adunpenan ti.blogspot. com/

http://kerani- opis.blogspot. com/

http://zulmamakpng. blogspot. com/

" LAWAN TETAP LAWAN...!!!! , SUARA RAKYAT, SUARA KERAMAT...!! ! "

--
Posted By keADILan Bayan Baru™ to keADILan Bayan Baru™


--
Posted By Asrol to Web Panas - Hangat Di Malaysia at 1/15/2010 07:41:00 PM

Apalah Nasib Blogger...??? 

Salam, Moshi Moshi semua...

Isnin sudah, seorang blogger terkemuka lagi kontroversi, Kickdefella @ Sheih telah mengalami serangan mengejut, kenderaan beliau yang telah dipecahkan cermin belakang dengan menggunakan sebilah kapak dihalaman rumah beliau di Kota Bharu. Mungkin ini adalah salah satu ugutan maupun peringatan kepada blogger ini hasil nukilan pendedahan hal dalaman pentadbiran negeri Kelantan. Berita lanjut boleh di dapati [disini] ~ Penulis Blog diancam 'Kapak Terbang'

Jika benar sekalipun apa yang dinukilkan kepada umum, apa yang hendak ditakutkan? Berani kerana Benar, Takut kerana Salah..!!! Pimpinan Parti maupun Kerajaan PR seharusnya berterima kasih kepada penulis blog-blog PR yang selama ini memaparkan kebobrokan dipihak UBN maupun PR sendiri kerana tanpa blogger dan media alternatif versi online / internet ini, gelombang kemenangan rakyat pada PRU ke-12 lalu tidak akan berlaku sama sekali. Kemenangan YB-YB (Yang Berhormat) ADUN dan Ahli Parlimen PR di semua tempat pasai memang betoi betoi rakyat mau YB baru ka?

Sebelum ni sorang dua blogger jugak termasuk si KickDeFella juga pernah di tahan pihak polisi kerna ancaman logo 'baru' PDRM oleh blogger Penarik~Beca dan kes terbalikkan bendera Mesia oleh Kickdefella. ..hmmmm.. .penjenayah profesional yang terang2 dok merampok, merogol, meliwati kanak-kanak tak berdosa lambat saja pihak berkuasa nak bertindak, mai tang blogger cargas mengalahkan CARGAS CAFE depa bertindakk.. .

Blogger Cucu Mat Kilau yang mengendalikan PahangDaily pun pernah diseret pihak berkosa ni 2-3 kali jika tak silap, mula2 kes dadah dia disyaki, abeh rumah dia digeledah dan barang2 rumah dirosakkan, kes naya jaa..lepaih tu kes repot polis oleh si Saifool Bukari pasai kes liwat yang camna tah ada sikit artikel dalam PahangDaily, cucumatkilau disoal-siasat oleh pihak berkosa ni seCARGAS kes jenayah berat...hmmmmm. ..

Cam yg terbaru, sorang mahasiswa a.k.a cam blogger jugak ka? kena dakwa kes bakaq Gereja pulak dalam FB = FaceBook... betoi atau dak ntah la pulak...senang2 ja depa nak caj blogger walhal kes pecah rumah, rompakan bersenjata, seludup orang, senjata, pendatang dan macam macam serba mak nenek kes jenayah masih dok berleluasa kat Mesia ni... Hampeh betoiii....

Akhir kata dari aku dan juga pertanyaan pada semua maupun diri aku sendiri sebagai blogger,


" Adakah selamat lagi terjamin keselamatan kita ni...???
 
                         Arggghhhhhhh. .. Hentam Ajerlahh Labuuuu..... .--
Ahakksss.... ..
--
Dicatat Oleh Hijat Panjang... ke Hijat Panjang... - " Hentam Ajer Lah Labuuu...." di 1/15/2010 08:39:00 PM