Monday, November 8, 2010

Nizar:Polis jangan jadi barua UMNO


DS Nizar sedang menyampaikan pesanan dan penerangan tentang isu rakyat.
Antara pegawai polis yang cuba menghalang siri penerangan DS Nizar sebagai Ahli Parlimen Bukit Gantang.Kebanyakan yang hadir mengganggap mereka berpangkat Lance Koperal masih tidak tahu peraturan Premis sendiri.
Seorang lelaki muda yang disyaki anggota polis mencabut wayar corong untuk menghalang ucapan DS Nizar daripada didengari penduduk .


DS Nizar kesal pihak polis yang cuba memprovokasi siri penerangan beliau pada malam kelmarin.DS Nizar menjelaskan beliau Ahli Parlimen Bukit Gantang berhak untuk menyapaikan pesanan dan pandangan untuk rakyat kawasan yang beliau wakili.

"Polis jangan jadi barua UMNO" minta DS Nizar.Dalam pada itu Nizar berasa hairan kenapa Kelab Malam ,Karoake dibenar beroperasi sehingga larut malam.Malah terdapat yang beroperasi sehingga tiga pagi ,pihak polis tidak mengambil tindakan.


Rata-rata penduduk Taman Yayasan yang hadir ceramah berasa kesal,gangguan polis dalam ceramah anjuran Pas Bukit Gantang yang aman itu.

Nizar yang ditemui selepas program menjelaskan hak kita untuk mengadakan sebarang aktiviti di premis sendiri."Polis patut membantu mencegah jenayah,bukannya mengganggu program penerangan untuk rakyat"kata Nizar lagi."Membazir tenaga" tambah Nizar.

Pemuda Perak sedia bersemuka dengan Zambry


Dewan Pemuda PAS Negeri Perak bersedia untuk menjelaskan dakwaan bahawa tindakan Menteri Besar, Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir jelas mendokong amalan syirik yang bertentangan dengan ajaran Islam.

Setiausahanya, Dr Raja Ahmad Al-Hiss ingin menarik perhatian Zambry berhubung kenyataan meminta pendirian mereka berikutan dakwaan terhadap perbuatan menteri besar itu yang jelas membudayakan kembali unsur syirik dan khurafat dalam amalan orang Melayu.
Justeru, katanya pihak Pemuda PAS negeri amat berbesar hati atas permintaan Zambry yang ingin mendapatkan penjelasan terhadap dakwaan beliau kepada Datuk Seri Ir Mohammad Nizar Jamaluddin.
“Pihak kami bersedia bersemuka dengan YAB Datuk Seri bagi menjelaskan perkara tersebut,” ujarnya di dalam emel yang dihantar kepada Zambry, hari ini.
Oleh yang demikian, katanya pihak Pemuda PAS negeri sedia menerima cabaran Zambry untuk menjelaskan pendirian.
Bagaimanapun, tambahnya ianya mestilah dibuat dalam satu pentas bersama bagi memberi peluang kepada rakyat dan umat Islam memahami dan menilai isu yang cuba diselewengkan oleh Barisan Nasional (BN).
Justeru, katanya pihak Pemuda PAS negeri menantikan persetujuan pihak Zambry bagi menetapkan apa sahaja kaedah pentas tersebut dan sesuai dengan masanya.
Beliau menambah, jika Zambry gagal memberikan sebarang respons bermakna menteri besar itu bersetuju dengan dakwaan Pemuda PAS negeri.
Bagaimanapun, ujarnya Zambry masih ingin mempertahankan perbuatan yang bercanggah dengan ajaran Islam yang sebenar dan jelas lari daripada akidah Islam.

Bimbang kuil diroboh, lelaki bakar dirinya


Gara-gara terlalu bimbang kuil Sri Srinivasa Perumal di Pusat Bandar Puchong, Selangor akan dirobohkan, seorang lelaki bertindak nekad dengan membakar dirinya.

M Chakragunasegaran, 52 bagaimanapun berjaya diselamatkan oleh pihak polis serta beberapa ahli persatuan kuil yang kebetulan berada di tempat kejadian menyelamatkannya. Beliau yang dalam keadaan pengsan dikejarkan ke hospital tetapi keadaannya dilaporkan tenat.

NONEMenurut saksi, K Dharmalingam,49, kejadian itu disedari semasa beliau melakukan upacara sembahyang di kuil berkenaan pada jam 6.30 pagi ini dan terlihat berlaku kekecohan.

Beliau terlihat mangsa menjerit “Jangan roboh kuil ini,” tetapi pihak berkuasa tidak memperdulikan rayuan lelaki itu.

Dia kemudian bertindak nekad dan menyalakan api di badannya dan dilaporkan terbakar kira-kira lima minit sebelum berjaya diselamatkan.

Selesai drama itu, kerja-kerja merobohkan sebahagian daripada kuil itu yang menjadi tempat simpanan barangan kemudiannya bermula pada kira-kira jam 9.30 pagi tadi.

NONELebih kurang 200 kakitangan terdiri daripada ahli Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ), pihak polis dan Rela terbabit dalam operasi berkenaan.

Sebelum ini, notis arahan dikeluarkan oleh pada 26 Oktober lalu dengan persatuan kuil berkenaan diberi tempoh selama tujuh hari untuk berpindah bagi tujuan pembinaan sebuah tadika baru.

Dharmalingam yang juga setiausaha kuil Sri Srinivasa Perumal itu berkata, pihaknya kesal kerana pihak berwajib tidak memberi tempoh yang mencukupi bagi mereka berpindah.

"Sudah lebih 10 tahun kuil ini dibina, tanah ini merupakan tanah rezab," katanya.

Kakitangan penguatkuasa kemudian melakukan kerja memagar sekeliling kawasan tersebut.

NONESementara itu, ahli jawatankuasa kebajikan kuil itu, T Pukalenthy,42, berkata berdasarkan maklumat diperolehinya pihak sekolah memberi kebenaran kepada persatuan kuil untuk membina bangunan tambahan yang menjadi stor tempat simpanan barangan sejak 10 tahun dahulu.

"Perbuatan mereka merobohkan stor tersebut tidak wajar, sepatutnya mereka memberitahu pihak pengurusan kuil lebih awal," katanya.Sementara itu, ahli majlis MPSJ, KN Michael Tamilarason berkata satu mesyuarat tergempar telah diadakan kira-kira jam 11.30 pagi tadi melibatkan wakil daripada kedua-dua belah parti politik, polis, agensi penguatkuasaan, sekolah dan persatuan kuil tersebut.

NONEMenurutnya hasil sesi perbincangan itu, pihak berwajib bersetuju untuk menangguhkan kerja-kerja merobohkan bangunan simpanan stor milik kuil berkenaan untuk seminggu lagi

"Pihak sekolah bersetuju memberi masa selama tujuh hari kepada persatuan kuil untuk memindahkan barang tersebut. Masalah ini sudah selesai," katanya kepada Malaysiakini, petang tadi.

Kes Pikat Daphne Iking Ke Mahkamah Majistret Semula

 

Mahkamah hantar semula kes pikat Daphne ke Mahkamah Majistret

PUTRAJAYA: Mahkamah Persekutuan di sini, hari ini menghantar semula kes saman peribadi berhubung dakwaan memikat model dan pengacara Televisyen, Daphne Iking, ke Mahkamah Majistret bagi perbicaraan.

Panel tiga hakim, diketuai oleh Ketua Hakim Negara, Tun Zaki Azmi, membuat arahan itu selepas membatalkan permohonan rujukan kepada Mahkamah Persekutuan bagi menentukan persoalan berhubung perlembagaan, dengan pihak yang berkenaan bebas memfailkan semula permohonan itu selepas selesai perbicaraan.

Zaki berkata, majistret perlu memutuskan fakta kes sebelum pihak yang terbabit boleh memohon untuk merujuk kepada Mahkamah Persekutuan bagi menentukan persoalan di sisi perlembagaan.

"Kita tidak jawab soalan undang-undang tanpa fakta atau soalan andaian." katanya yang bersidang bersama Hakim Besar Malaya, Tan Sri Arifin Zakaria dan hakim Mahkamah Persekutuan, Datuk Seri Md Raus Sharif.

Zaki kemudian mengarahkan supaya perbicaraan kes itu didengar awal di Mahkamah Majistret Kuala Lumpur pada 29 November ini.

Pada 25 Ogos tahun lalu, Mahkamah Tinggi merujuk kes itu ke Mahkamah Persekutuan selepas memutuskan terdapat merit pada permohonan Daren Choy Khin Ming untuk isu membabitkan Perlembagaan Persekutuan ditentukan oleh Mahkamah Persekutuan.

Antara persoalan yang dicabar termasuk kesahihan Seksyen 498 Kanun Keseksaan di mana kes saman itu disandarkan.

Bekas suami Iking, Ryan Chong Chong Yiing Yih, 32 sudah mengemukakan saman peribadi terhadap Choy 45, kerana memikat Iking, 31, dengan niat supaya wanita itu melakukan persetubuhan dengannya di kondominium The Plaza, Jalan Wan Kadir, Taman Tun Dr Ismail, Kuala Lumpur, antara Julai 2007 dan September 2008.

Jika sabit kesalahan mengikut Seksyen 498 Kanun Keseksaan, Choy boleh dihukum penjara sehingga dua tahun atau denda atau kedua-dua sekali.

Iking berkahwin dengan Chong pada 27 Januari 2007 di Bali, Indonesia dan pasangan itu mempunyai seorang anak perempuan, Isobel Daniella Iking-Chong.

Pasangan itu bagaimanapun, bercerai pada 2008.

Choy diwakili peguam Datuk Jagjit Singh dan Akberdin Abdul Kader manakala Chong pula oleh Wong Kian Kheong. - BERNAMA


Women are silly enough to be 'enticed'?

KUALA LUMPUR, Malaysia: A beautiful Malaysian celebrity has found herself in the middle of an extraordinary court case in which her husband has accused another man of 'enticing' his wife.

Ms Daphne Iking, 30, is a familiar face on Malaysian TV as a presenter and TV show host.

She married Mr Ryan Chong in January 2007 on the resort island of Bali and the couple now have a daughter Isobel, who is 21 months old.

Mr Chong has dragged Mr Choy Khin Ming, a managing director, to court under Section 498 of the Penal Code for 'enticing or taking away or detaining with a criminal intent a married woman', The Star newspaper reported.

On Thursday, Mr Choy, dressed smartly in a white shirt and black trousers, stood in the dock as his lawyers and Mr Chong's lawyers appeared before magistrate Mohd Faizi Che Abu, the report said.

The appearance of two other lawyers took the court by surprise but one of them said that they were there to hold a watching brief for Ms Iking, the newspaper added.

One of the lawyers, Ms Pushpa Ratnam, told the magistrate that she would make a formal application to challenge the summons and the constitutionality of Section 498.

'It is archaic and no longer has a place in society,' she was quoted as saying.

'It is a total affront to women to suggest that we can be so easily enticed and stupid enough to be enticed.'

Ms Iking, 30, who is from Sabah, first made her foray into TV several years ago as the host of Explorace, a Malaysian reality show much like the Amazing Race. She is featured regularly in magazines, advertisements and TV commercials.

The current case has raised eyebrows and attracted a lot of interest in Malaysia because of her celebrity status. Her father, Mr Moses Iking, is a politician in Sabah.

According to a Star online report in 2006, the couple first met in October 2005 on the set of a TV series. Mr Chong was the executive producer at the time while she was one of the stars of the show.

They started dating in 2006 and after a six-month courtship, Mr Chong proposed to her in July. Friends had asked her if she was doing the right thing after such a short courtship.

She insisted they were a perfect match.

'Ryan is a brilliant young businessman. I am a Catholic Kadazan from Sabah and he is also a Christian, so spiritually we are one,' she was quoted as saying in the report.

In an interview with The Star last year, Ms Iking recalled how she had started working at a very young age for the things she wanted in life.

'I started waitressing at the age of 15 because I so badly wanted a pair of rollerblades,' she had said.

She later took up part-time work while studying for her degree and then her master's in broadcasting and communications at Universiti Sains Malaysia.

On Thursday, the lawyers representing the two men got into a heated argument over an application to adjourn the trial. Mr Choy's lead counsel Jagjit Singh sought an adjournment on the grounds that he had just recovered from a heart ailment and needed more time to study the case. But the lawyer for Mr Chong, Mr Wong Kian Kheong, argued that the trial could continue and suggested to the court that Mr Jagjit conduct cross-examinations in October.

Mr Mohd Faizi adjourned the case and said that Mr Jagjit could cross-examine in October if he felt unwell.

This article was first published in The Straits Times.

Bersahabat dengan DAP bukan beban

Walaupun calon kedua-dua parti dalam Pakatan Rakyat di Batu Sapi, Sabah dan Galas, Kelantan kalah, namun ada sesuatu yang sangat memberansangkan bahawa ketiga-tiga parti dalam Pakatan tersebut terus berpadu erat bahkan semakin kukuh.

Tidak ada sebarang perpecahan di kalangan mereka, walaupun pihak musuh politik Pakatan Rakyat berhempas pulas melaga-lagakan antara PAS dan DAP serta PKR dengan melancarkan kempen berterusan bahawa kononnya PAS diperalat oleh DAP dengan tujuan mereka supaya orang Melayu tidak menyokong PAS.

Ternyata kempen fitnah ini tidak berjaya, bahkan terbukti ketiga-tiga parti ini berpadu tenaga, bersama-sama berkempen baik di Galas mahupun di Batu Sapi.

Ketiga-tiga parti dalam Pakatan Rakyat telah membanjiri sekitar Galas dan Batu Sapi di hari penamaan calon - menjadikan jumlah penyokong Pakatan Rakyat di kedua-dua tempat itu mencecah lebih 10,000 orang.

Kerjasama erat penyokong ketiga-tiga parti berterusan sepanjang kempen hingga menjelang hari mengundi, bahkan pada hari mengundi pendukung ketiga-tiga parti ikut sama dalam gelombang memberikan semangat, bahkan bersama merayu undi dengan penuh riang ceria.

Walaupun BN menang di dua kawasan itu, namun sudah tentu ada rasa kekecewaan di kalangan pemimpin Barisan Nasional apabila melihat tidak ada perpecahan di kalangan Pakatan Rakyat.

Inilah sebenarnya kekuatan Pakatan Rakyat yang tidak mudah tergugat walaupun menghadapi pelbagai cabaran berat. Kekuatan ini dibina hasil dari semangat setiakawan di kalangan warga Pakatan Rakyat sendiri.

Di semua pentas kempen ceramah, baik di Batu Sapi mahupun di Galas, sentiasa disertai oleh pemimpin PAS, DAP dan PKR, sementara di peringkat lapangan — di ground level — petugas ketiga-tiga parti saling bekerjasama erat, mengambil peranan dan tugas masing-masing.

Ini bermakna tahaluf-siasi — kesepakatan parti politik dalam Pakatan Rakyat — benar-benar terlaksana bukan saja di peringkat pimpinan bahkan di semua peringkat. Justeru jika momentum kesepakatan ini dapat dikekalkan maka ia akan benar-benar menjadi kekuatan Pakatan Rakyat untuk menghadapi PRU Ke-13 nanti.

Dengan adanya persepakatan dalam Pakatan Rakyat ini tentu sekali menjadi bukti bahawa Pakatan Rakyat telah berjaya meruntuhkan tembok perkauman, sekurang-kurangnya di kalangan penyokong Pakatan Rakyat.

Di peti undi di mana majoriti kalangan pengundi Cina, umpamanya di kampung baru Cina, DAP ke depan dalam berkempen dengan dibantu oleh petugas PAS dan PKR. Mereka bertugas dengan penuh gigih dan ceria dengan sambutan meriah dari rakyat.

Begitu juga di kawasan penduduk Melayu, PAS dan PKR ke depan dengan dibantu oleh petugas DAP di mana sambutan begitu menggalakkan. Benar ada terdapat di mana pengundi Cina memberi sokongan lebih kepada BN disebabkan isu tertentu, tetapi hal ini hanya berlaku di tempat tertentu, tidak pada keseluruhan kawasan pengundi Cina.

Demikian juga di kawasan Orang Asli di mana isu pengambilan tanah mereka menyebabkan ramai Orang Asli menyokong BN.

Namun begitu, pada keseluruhannya sokongan rakyat kepada Pakatan Rakyat tetap utuh. Dengan kukuhnya kesepakatan PAS, PKR dan DAP dalam Pakatan Rakyat maka tidak benar dakwaan musuh Pakatan Rakyat bahawa kononnya PAS menanggung beban berat kerana bersahabat dengan DAP.

Dakwaan ini semata-mata dengan niat politik mereka supaya PAS menarik diri dari Pakatan Rakyat dan berjuang sendiri yang akhirnya membuka peluang untuk bekerjasama dengan Umno.

Saya yakin, dengan keputusan tiga Muktamar Tahunan PAS — di Ipoh, Shah Alam dan Kota Baru tidak lama dulu — PAS tidak akan berjuang bersendirian, bahkan akan terus bersama Pakatan Rakyat.

Dengan itu, cita-cita pihak musuh Pakatan Rakyat dan golongan yang sealiran fikiran dengan mereka untuk melihat perpecahan dalam Pakatan Rakyat, tidak akan berlaku dengan izin Allah s.w.t.

Ternyata persahabatan PAS dengan DAP dan PKR memberi peluang luas kepada PAS untuk menerangkan dasar Islam, khususnya mengenai keadilan Islam kepada orang bukan Islam umumnya, khususnya di kalangan DAP.

Dengan keterbukaan PAS ini orang bukan Islam, khususnya di dalam DAP, tidak lagi menganggap PAS sebagai “musuh” yang menakutkan, tetapi sebagai sahabat yang wajar didekati, ramah dan penuh pengertian.

Lebih dari itu mereka mengkagumi akhlak pendukung PAS yang berjuang dengan penuh ikhlas dan bersikap amanah. Ini mesej Islam yang telah berjaya disampaikan oleh PAS kepada masyarakat umum, khususnya bukan Islam.

Justeru persahabatan PAS dengan DAP dan PKR bukanlah suatu beban kepada PAS seperti yang didakwa oleh musuh Pakatan.

Sementara itu, dalam masa yang sama perhatian PAS kepada pengundi Melayu sama sekali tidak berkurangan sedikit pun, malah kekal seperti sediakala, justeru tidak ada sebab untuk dibimbangkan.

Oleh itu, apa yang penting sekarang bagi Pakatan Rakyat ialah membuat persiapan secukupnya untuk menghadapi PRU Ke-13 dengan membuktikan Pakatan Rakyat terus utuh.
Penerangan mengenai perjuangan Pakatan mesti disebarluaskan supaya semua rakyat mengetahui kebaikan Pakatan Rakyat.

Hooray! Rosmah tetap de facto PM selepas pilihan raya ke-13

Semalam, dalam artikel bertajuk "Play the game according to the ‘rules’ or else quit the game," Raja Petra Kamarudin tulis:
Zaid has to be consistent. If he wants to be seen as a man of principles, and if he claims that the party election is fraudulent, then there are no two ways about it. Zaid must walk the talk or else be known as a man who pulls his principles out of his pocket only when it works against him but will leave his principles hidden in his pocket when he can profit from it.
Hari ini, selepas mengumumkan menarik diri dari pertandingan Timbalan Presiden PKR, Datuk Zaid Ibrahim dipetik oleh Malaysian Insider sebagai berkata:
"I don’t think anyone wants me now ... I will stay on (as a PKR member). But that is all I can do for now" (lihat "Zaid: I don’t think anyone wants me now")
Dari awal lagi, dengan usaha habis-habisan Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk memastikan Azmin Ali menjadi Timbalan Presiden PKR dan segala amalan yang nampak tidak adil dan tidak bersih kian menjadi-jadi dalam pemilihan PKR terutama pemilihan jawatan nombor duanya, ramai yang yakin Azmin pasti akan menjadi Timbalan Presiden. Saya dah lama yakin 100 peratus.

Saya tidak suka Azmin. Tetapi kalau demokrasi memilih Azmin sebagai Timbalan Presiden PKR, saya tak boleh buat apa-apa sambil menyimpan rasa tak suka.

Ia sama seperti saya tak suka Tun Dr Mahathir Mohamad atau Tun Abdullah Ahmad Badawi menjadi Perdana Menteri ketika mereka memegang jawatan itu dahulu (zaman Tun Hussein Onn atau dua Perdana Menterui sebelumnya naik, saya tak berapa ketahuan lagi bab-bab politik ni). Ia sama seperti saya tak suka Anwar menjadi Timbalan Perdana Menteri dulu. Ia juga sama seperti saya tak suka Datuk Seri Najib Tun Razak menjadi Perdana Menteri kini atau Tan Sri Muhyiddin Yassin menjadi Timbalan Perdana Menteri.

Saya benar-benar tak suka. Tetapi oleh kerana demokrasi telah memilih mereka, saya terpaksa merelakan status quo walaupun rasa tak suka bengis membara.

Sambil itu, saya tetap mempersoalkan proses demokrasi yang mengangkat mereka. Saya tetap tidak yakin proses demokrasi negara ini berjalan adil dan bersih. Tak yakin langsung.

Begitu juga, saya tetap tidak yakin proses pemilihan di dalam PKR berjalan adil dan bersih. Tetapi, tentulah kita tidak boleh mengharapkan Tian Chua memimpin demonstrasi Bersih di hadapan pejabat PKR di Merchant Square.

Ketika demokrasi berdarah dan bernanah di dalam PKR dan PAS pula sedang basah berpeluh bermain kejar-kejar dengan undi Melayu, saya tertarik dengan komen di bawah tulisan Zaid bertajuk "Withdrawal from Deputy President contest" di dalam Malaysia Today hari ini:
BN and especially Najib/Rosmah are laughing their way to PUTRA JAYA again come next GE.
Memang benar, jika orang-orang Umno tidak jatuhkan Najib, Datin Seri Rosmah Mansor akan tetap menjadi Perdana Menteri de facto selepas pilihan raya umum akan datang.

Menghadapi keadaan itu, ramai kawan yang marah kat saya apabila saya kata kita undi calon yang tak karut-marut sahaja. Yang karut-marut tak payah pergi mengundilah dan kalau mereka bertanding di tempat kita, kita pergi tempat lain untuk membantu calon-calon yang tak karut marut. Namun mengundi mereka apa lagi calon Barisan Nasional (BN), na'zubiLahi min zalik.

Saya bernasib baik kerana tidak mengundi di Gombak, Gombak Setia atau Sala umpamanya (sekadar menyebut beberapa contoh dan dengan mengambilkira jika wakil Pakatan Rakyat yang menawarkan diri kelak masih lagi orang yang sama seperti pilihan raya 2008 lalu). Saya harap Nurul Izzah Anwar yang saya dan isteri saya undi di Lembah Pantai tidak berubah menjadi buruk kelaku.

Baca ini:
Zaid’s political secretary Rashid Azad Khan said the polls should be called off in view of allegations of irregularities and claims of phantom voters.

“For example, our polling agent reported that the voter turnout in Kubang Pasu was only 84.

“But the initial vote tally showed that Azmin clinched 80 votes while Zaid garnered 76 votes.

“Where did the additional 72 votes come from? Could they be phantom voters?’’ he asked.

Rashid also said the agents had reported that there was a 30-minute blackout immediately after balloting ended at 4pm Friday.

“Candidates’ agents were not allowed in, and the ballot boxes were not sealed at the time,’’ he claimed, adding one of the election officer was caught on camera wearing Azmin’s campaign badge raising questions over their impartiality.

Rashid claimed that following complaints, the election monitor decided that the Kubang Pasu result should be a tie of 81-81.

“I am appalled. How can the results simply be amended?’’ he asked (baca selanutnya dalam The Star 30/10/10 "PKR polls: Zaid leading amidst allegations of phantom voters, irregularities")

Sultan Kelantan, Nik Aziz dan Mustapa berlepas menunaikan haji rabu ini

Sultan Kelantan dan Nik Aziz (kanan) akan berlepas ke Mekah Rabu ini. — gambar fail
Sultan Kelantan Sultan Muhammad Ke V akan berangkat ke Mekah untuk menunaikan haji Rabu ini, menurut Pengelola Istana Diraja Kelantan, Datuk Abdul Halim Hamad. Baginda akan berangkat bersama Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri yang juga Pengerusi Perhubungan Umno Kelantan Datuk Seri Mustapa Mohamed.
“Ini menunjukkan sikap Tawadak KDYMM Tuanku yang begitu memberi perhatian kepada agama,” kata Abdul Halim dalam kenyataan di sini hari ini.
Sultan Kelantan, Nik Aziz dan Mustapa yang akan ke Mekah menaiki pesawat Malaysia Airlines (MAS) dijangka pulang ke tanah air pada 23 November ini, katanya

Tiada pegawai Kelantan rasuah sejak 1990

Sejak PAS menerajui Kelantan pada Oktober 1990 sehingga sekarang tidak ada pegawai kerajaan yang didapati terbabit dengan kesalahan rasuah.

Nombor sifar itu diberitahu Timbalan Menteri Besar, Datuk Ahmad Yakob (gambar) pada persidangan Dewan Undangan Negeri (Dun) Kelantan hari ini.

Pegawai terbabit dari golongan profesional dari gred N41 hingga N54.

Bagaimanapun menurutnya bilangan kakitangan sokongan dari gred N1 hingga 28 yang terbabit dengan kesalahan rasuah dicatat sebanyak 15 kes.

“Bagi kes jenayah pula hanya mencatat lima kes membabit pegawai profesional negeri sejak 1990 sehingga 2010.

“Manakala bagi kakitangan sokongan pula sebanyak 14 kes bagi kesalahan jenayah,” katanya menjawab soalan Zulkifli Mamat (PAS-Pulai Chondong).

Timbalan Menteri Besar berkata, kejayaan itu adalah hasil daripada dasar Membangun Bersama Islam yang diterap kerajaan negeri kepada kakitangan awam sejak 1990 sehingga sekarang.

Katanya, dasar itu berjaya diselami dalam jiwa setiap kakitangan kerajaan negeri sehingga mengelakkan diri daripada kegiatan rasuah dan jenayah.

Menjawab soalan tambahan Mohamed Mustapha (PAS-Demit) katanya, buku panduan dasar Membangun Bersama Islam akan ditambah baik dari semasa ke semasa.

“Kita lakukan selaras dengan tuntutan agama,” katanya.

Khurafat: Zambry dinasihat segera bertaubat

Pesuruhjaya PAS Perak, Ustaz Abu Bakar Hussain (gambar) menasihatkan Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir segera bertaubat dan mengakui kesilapannya yang terpalit dengan perkara khurafat.
Menurutnya, adalah tidak wajar jika Menteri Besar Perak itu masih mempertahankannya sedangkan ianya jelas bercanggah dengan akidah umat Islam.
Zambry juga jelasnya cuba mengalihkan kesilapannya meletak ancak di tiang seri rumah dengan membangkitkan isu menyalakan lilin memperingati kematian Setiausaha Politik Exco Kerajaan Selangor, Teoh Beng Hock yang disertai Datuk Seri Muhammad Nizar Jamaluddin dan Khalil Idham Lim (Adun Titi Serong).
"Zambry sepatutnya mengakui kesilapan dia dan segeralah bertaubat.
"Perbuatan meletak ancak ke tiang seri, mengantungkan buah kelapa muda di tiang seri rumah, menanam tahi besi, emas, perak, tembaga pada setiap tiang seri rumah dan menepung tawar sebagai upacara memulih rumah tersebut adalah khurafat.
"Sebenarnya upacara tersebut tidak lebih daripada upacara menjamu jin dan tidak ada kena mengena dengan keselamatan dan kesejahteraan penghuni rumah itu," katanya.
Sehubungan itu, beliau mengharapkan agar rakyat Perak menjauhi amalan tersebut, atau mana-mana amalan yang boleh menggugat akidah umat Islam.
"Akidah merupakan perkara teras dalam kehidupan umat Islam, jika akidah tergugat maka seluruh amalan yang lain turut tidak diterima Allah SWT," katanya.
Zambry semasa program Projek Infra Bina Upaya di Kampung Guar, Manong di Kuala Kangsar pada 17 Oktober lalu dilaporkan meletak ancak di tiang seri rumah kononnya untuk mengelakkan gangguan jin dan syaitan.
Ekoran itu juga, Dewan Pemuda PAS Perak mendesak Mufti negeri, Tan Sri Harussani Zakaria memberi teguran kepada Zambry yang didakwa telah mengadakan upacara yang bertentangan dengan akidah Islam.
Mereka juga telah menyatakan kesediaan bertemu Menteri Besar Perak itu bagi menjelaskan juga beza antara ritual yang lakukan Zambry dengan program menyalakan lilin yang disertai Nizar.

Sidang DUN Pulau Pinang : Teks Ucapan Perbahasa...


Nov 8, 2010
 1. Terima kasih kpd Dato Speaker
 1. Saya
  mengucapkan syabas kepada kerajaan Negeri Pulau Pinang kerana Berjaya
  melaksanakan pelbagai program dan skim yang berjiwa rakyat.
 1. Saya amat tertarik hati dengan beberapa isu yang dicadangkan dalam baget 2011. Perumahan
 1. Saya
  ucapkan tahniah kepada kerajaan negeri kerana memperuntukan RM60 juta
  untuk membina 400 buah rumah mampu milik di kawasan pulau. Ini
  menunjukkan betapa prihatin kerajaan negeri kepada golongan kurang
  kemampuan. Saya sedar kemampuan kerajaan negeri adalah terhad, tapi ini
  menunjukkan komitment kerajaan Pakatan Rakyat dalam merealisasikan
  sasaran kerajaan negeri menuju 1 keluarga 1 rumah.
 1. Walau bagaimanapun saya ingin membangkitkan beberapa isu perumahan yang sedang dihadapi oleh kerajaan negeri.
 1. Buat
  masa sekarang, kerajaan negeri mahupun kerajaan Pusat mengamalkan
  system laissez faire atau market driven terhadap perumahan. Pemaju boleh
  mencadangkan apa jua projek perumahan asalkan ada permintaan dengan
  syarat membina 30% rumah kos rendah.
 1. Pada masa dahulu, pemaju membina rumah untuk orang tempatan. Mereka membina rumah teres, apartment, LMC atau rumah kos rendah.
 1. Tetapi
  kebelakangan ini pemaju-pemaju telah mengambil kesempatan membina rumah
  mewah yang bernilai berjuta-juta ringgit. Rumah-rumah mewah ini seperti
  Bungalow, Super Semi-D, super link yang bertingkat-tingkat kadang kala
  bersaiz 4000 ribu kaki persegi. Ramai di antara pembeli-pembeli itu
  bukan orang tempatan malah dari Indonesia, Singapura malah Hong Kong.
  Saya yakin 90% rakyat Pulau Pinang tidak mampu membeli rumah-rumah
  tersebut!
 1. Dalam
  keadaan tanah yang cukup terhad di Pulau Pinang, kita tidak memerlukan
  rumah 4000 sq ft. Ini adalah satu pembaziran tanah. Secara purata
  anggota satu keluarga adalah lebih kurang 5 orang. Sememangnya tidak
  perlukan rumah 3 tingkat, 4000 sq ft.
 1. Malah ini juga adalah satu environmental disaster. Cuba bayangkan berapa air-cond yang perlu dipasang dalam rumah 8 bilik?
 1. Tetapi pada masa yang sama, rumah kos rendah masih dalam keadaan sengsara.

 1. Pulau Pinang masih memerlukan rumah kos rendah. Ini tidak harus
  dipertikaikan. Saya rasa kesal kerana akhbar The Star telah memutar
  belitkan comment saya bahawa Pulau Pinang akan mengharamkan rumah kos
  rendah.
 1. Ramai
  lagi golongan susah yang memerlukan rumah kos rendah. Saya tetap akan
  mempertahankan dasar rumah kos rendah kerajaan negeri. Walau
  bagaimanapun, rumah kos rendah harus hanya dijual kepada keluarga yang
  betul-betul susah sahaja.
 1. Rumah
  kos rendah sekarang adalah lebih kurang 500 sq ft. Kebanyakan rumah kos
  rendah sekarang dibina beratus-ratus unit dalam bangunan 20 tingkat.
 1. Selepas
  beberapa tahun, akibat kekurangan maintanence, kualiti pembinaan yang
  teruk ataupun rekabentuk yang kurang sesuai, rumah kos rendah akan jadi
  usang. Ia menjadi tidak selesa. Ada di sesetengah menjadi Blok pendatang
  asing.
 1. Kita
  harus berbuat sesuatu untuk meningkatkan kualiti hidup untuk orang yang
  kurang kemampuan. Rumah kos rendah haruslah diperbesarkan dan juga
  kualiti pembinaan yang lebih baik. Ia seharusnya dijual dan dikekalkan
  untuk orang yang betul-betul miskin. Kumpulan yang berkemampuan haruslah
  membeli rumah LMC, MC dan bukan berebut-rebut dengan orang susah.
 1. Gejala
  di Pulau Pinang, malah di seluruh Negara adalah jurang rumah yang
  semakin besar. Jurang antara rumah mewah dan rumah kos rendah agak
  ketara. Rumah mewah dijual berjuta-juta ringgit tidak mampu dibeli oleh
  rakyat Malaysia. Tetapi, Rumah kos rendah sedih keadaannya. Rakyat Pulau
  Pinang tidak mempunyai pilihan! We just don’t have a choice!
 1. Sebagai
  kerajaan, kita harus cuba menyelesaikan masalah ini. Kita harus focus
  dasar-dasar kerajaan negeri kepada pembinaan rumah yang diperlukan oleh
  majoriti rakyat Pulau Pinang.
 1. Apa
  yang rakyat Pulau Pinang perlukan adalah “affordable homes, livable
  environment”. Ia mungkin berbentuk Lower Medium Cost atau Medium Cost.
  Rumah-rumah ini seharusnya lebih kurang 1000 kaki persegi, dengan harga
  jualan RM 100,000-200,000. Ia akan menjadi rebutan.
 1. Kerajaan negeri harus menggubal dasar menggalakkan pembinaan rumah-rumah seperti demikian.
 1. Saya
  ingin cadangkan dalam local plan, kerajaan negeri boleh menetapkan
  syarat-syarat plot ratio, size rumah. Dengan menentukan plot ratio dan
  size rumah, pemaju perlu membina mengikut syarat yang ditetapkan. MPPP
  juga perlu memberi ketetapan yang jelas kepada pemaju supaya mereka
  mengikut syarat-syarat.
 1. PDC
  juga harus kembali fokus untuk membina rumah-rumah yang dicadangkan.
  PDC harus kembali ke asas penubuhan iaitu membina rumah mampu milik.
  Sekarang cabaran baru adalah rumah mampu milik dan selesa persekitaran.
  Affordable homes, livable environment.
 1. Diharap
  juga Housing Commission yang akan ditubuhkan nanti juga akan mengambil
  langkah proaktif untuk memantau spekulasi harga jualan rumah rumah
  “affordable homes, livable environment” ini. Saya cadangkan rumah-rumah
  seperti begini hanya boleh dijual kepada setiap keluarga sekali sahaja.
  Mereka harus diuruskan oleh Housing Commission supaya harganya tidak
  akan dispekulasikan, supaya ia kekal mampu milik.
COB
 1. Housing
  Commission ini juga seharusnya memberi perhatian kepada isu yang serius
  seperti Masalah JMB/MC, Strata title yang berpanjangan. Ada banyak
  projek strata di kawasan Pantai Jerejak yang masih belum mendapat strata
  title selepas 15 tahun. Kebanyakan sinking fund telah dihabiskan oleh
  pemaju, dan penduduk dibiarkan begitu sahaja. Ada pula sesetengah pemaju
  yang tidak bertanggungjawab, tetapi tidak pernah diambil tindakan
  undang-undang.
 1. Saya
  banyak mendapat pertolongan dari pejabat COB. Pegawai COB memang
  dedikasi sehinggakan mesyuarat dengan penduduk sehingga larut malam.
 1. Walau
  bagaimanapun, terlalu banyak masalah red-tape, tak ada follow up dan
  kes-kes yang berlanjutan masih tidak dapat diselesaikan oleh pejabat
  COB. Saya rasa tidak cukup leadership dan disiplin untuk menyelesaikan
  masalah ini.
 1. Pejabat Exco harus memandang serious dalam permasalahan pejabat COB dan menyelesaikan masalah Strata Title Act dengan cepat.
Setinggan
 1. Kawasan
  Bayan Baru yang pesat membangun menghadapi banyak masalah pemindahan
  setinggan. Saya ingin membangkitkan masalah Kampung Sg Nibong Besar yang
  sudah lama menjadi isu. Pemajunya JKP di bawah Kementerian Kewangan
  masih enggan berkompromi dengan penduduk setempat.
 1. Selalu
  UMNO menuduh kerajaan negeri tidak membantu orang kampung, kes Kg Sg
  Nibong Besar ini adalah tanah kerajaan pusat. Orang kampung ini setiap
  hari hidup dalam kerisauan, mereka khuatir kerajaan UMNO/BN akan halau
  mereka bila-bila masa.
 1. Saya
  merayu di sinilah, supaya sahabat kita dari BN, cuba bantulah orang
  kampung. Bagilah pampasan dan ganti rumah yang bersesuaian.
 1. Satu
  lagi kes setinggan yang besar melibatkan 1000 rumah dan 5000 penduduk
  adalah kampung sg nibong kecil dan Sg Nibong Tengah. Tanahnya
  persendirian. Sememangnya ia adalah tanggungjawab pemaju swasta untuk
  menyelesaikan masalah setinggan. Tetapi saya merayu kepada ketua
  menteri, kerajaan negeri dan MPPP supaya memberi perhatian kepada kes
  ini. Pemaju seharusnya diwajibkan memberi pampasan atau ganti rumah yang
  memuaskan dan menyelesaikan masalah pemindahan sebelum mereka diberi
  kelulusan pelan bangunan.
Transportation
 1. Saya
  menyokong penuh kerajaan negeri dengan projek “Park and Ride” BEST
  (Bridge Express Shuttle Transit). Saya harap kerajaan negeri
  mempercepatkan cadangan ini. Kalau boleh kita juga harus cuba extend
  system ini dari Seberang ke komtar, Bkt Mertajam ke FTZ dan sebagainya.
 1. Saya
  agak prihatin kepada masalah kesesakan coastal road dari Batu
  Maung-Queensbay sehingga USM exit. Adakah sebarang cadangan naik taraf
  akan dijalankan terutamanya di kawasan-kawasan bottleneck seperti
  jejantas LLM, Queensbay Interchange dan sebagainya. Harap Exco
  Infrastruktur boleh menjelaskan dengan lebih mendalam.
 1. Untuk
  perhatian Exco Kerja Awam, beberapa projek naik taraf parit telah
  dijalankan di kawasan Pantai Jerejak. TEtapi kami menghadapi masalah
  bottleneck di culvert-culvert yang mempunyai utilities seperti TNB,
  Telekom, dan sebagainya. Ini adalah di bawah bidang kuasa JKR dan
  pelbagai jabatan lain.
 1. Masalah
  yang dibangkitkan oleh pegawai JPS adalah tiada mesyuarat kordinasi
  yang boleh menyelesaikan masalah ini. Maka masalah banjir tidak dapat
  diselesaikan.
 1. Saya
  ingin mencadangkan kepada pihak Exco untuk menghidupkan semula
  mesyuarat jawatankuasa utility dan services untuk menyelesaikan masalah
  antara jabatan ini.
Tabung “Democracy Education”
 1. Pada
  8 Mac 2008, kebangkitan rakyat dalam PRU12 berjaya menumbangkan
  kerajaan BN di beberapa negeri. Ini menunjukkan suara rakyat, suara
  keramat.
 1. Selepas
  kemenangan Pakatan Rakyat di negeri-negeri seperti Pulau Pinang,
  Selangor, Kedah, Kelantan dan Perak, rakyat dapat menikmati perubahan
  yang ditunggu-tunggukan. Dasar-dasar mesra rakyat dijalankan oleh
  kerajaan Pakatan Rakyat memaksa Barisan Nasional juga mengikut jejak
  Pakatan.
 1. Walau
  bagaimanapun, UMNO/BN masih dalam denial. Mereka cuba membangkitkan
  pelbagai isu perkauman untuk membara sentimen orang Melayu umpamanya
  supaya mereka mendapat sokongan yang telah meninggalkan mereka.
 1. Dalam
  tahun ini sahaja, pelbagai demonstrasi dan isu perkauman dibangkitkan
  oleh UMNO/BN. Contohnya perarakan Malidul Rasul, gambar palsu Ketua
  Menteri memotong lembu korban, contohnya Menteri Pertahanan menuduh
  Masjid di Pulau Pinang menggantikan nama agung.
 1. Kemudiannya,
  demo peniaga komtar, demo oleh Pemuda samseng UMNO/BN membakar gambar
  KM. Minggu lepas sekali lagi UMNO/BN cuba buat kacau dengan membuat demo
  di depan DUN.
 1. Ini
  semua cabaran yang dihadapi oleh Malaysia dalam usaha kita
  mentransformasikan Negara kita ke Negara yang demokratik dan maju. Dalam
  perjalanan kita ke Negara yang demokratik, penuh dengan onak duri.
  Pihak yang berkepentingan akan cuba sedaya upaya untuk mengagalkan
  tranformasi ini.
 1. Maka
  adalah penting rakyat disedarkan dan difahamkan dengan cabaran ini dan
  bertekad bersama-sama untuk menjayakan proses demokrasi.
 1. Kerajaan Negeri harus memainkan peranan yang aktif dalam menjayakan transformasi Negara ke Negara demokrasi.
 1. Saya
  ingin mencadangkan kepada Ketua Menteri untuk menubuhkan satu Tabung
  Pendidikan Demokrasi Pulau Pinang atau Penang Democracy Education Fund.
 1. Tabung
  ini bertujuan membantu masyarakat madani atau civil society,
  badan-badan NGO, Mafrel, Bersih, MTUC, NJU, Parti-parti Politik tanpa
  mengira fahaman politik, sehinggakan Resident Associations dan JKKK
  untuk menjalankan aktiviti, latihan dalam pendidikan demokrasi.
  Aktiviti2 tersebut seharusnya bertujuan mempromosikan demokrasi dan
  masyaraka madani.
 1. Contohnya,
  Badan-badan NGO boleh anjurkan workshop tentang isu demokrasi. NGO
  seperti SUARAM atau MyConstitution boleh menjalankan seminar tentang
  perlembagaan. NGO Bersih dan Mafrel boleh jalankan aktiviti memantau
  pilihanraya. National Journalist Union boleh meminta bantuan kewangan
  untuk menjalankan latihan dalam professional journalism. Citizen
  Journalist boleh meminta bantuan dalam membeli peralatan. Resident
  Association atau JKKK boleh adakan forum untuk memahami perkembangan
  politik semasa.
 1. Semua
  bantuan ini akan memantapkan pemahaman demokrasi secara tulen dan ini
  akan membantu Negara mencapai demokrasi yang tulen dan masyarakat yang
  matang.
 1. Sebenarnya
  konsep ini bukan baru. Negara German selepas mengalami zaman kegelapan
  nazi, baru sedar bahawa pendidikan demokrasi adalah tunggak kepada
  Negara yang stabil dan maju. Maka mereka menjalankan pendidikan
  demokrasi dengan aggressif. Kerajaan memberi grant dan bantuan dalam
  pelbagai aktiviti NGO dan parti politik.

 1. Program ini begitu Berjaya, sekarang Negara German adalah sebuah Negara
  demokratik yang begitu stabil dalam masa yang begitu singkat iaitu
  hanya sejak 1945. Kestabilan politik dan demokrasi juga Berjaya memacu
  pertumbuhan ekonomi yang pesat.
 1. Sekarang
  Negara German telah Berjaya berubah dari sebuah Negara zalim Nazi
  kepada sebuah Negara demokratik dan maju dan disanjung dunia.
 1. Kerajaan
  Negeri Pulau Pinang harus menerajui tranformasi Demokrasi Negara kerana
  sememangnya Pulau Pinang adalah epicenter of the political tsunami
  2008.
 1. Maka
  dengan ini saya ingin cadangkan supaya kerajaan negeri memperuntukan
  hanya RM2 seorang rakyat PPinang dalam tabung ini. Buat masa ini,
  populasi negeri PPinang adalah 1.6juta, maka Tabung ini seharusnya
  diperuntukan RM3.2 juta.
 1. Saya
  juga ingin cadangkan supaya menubuhkan satu jawatankuasa di bawah Exco
  portfolio perhubungan masyarakat iaitu TKM1 untuk melulus dan memantau
  permintaan Tabung Pendidikan Demokrasi ini. TKM1 boleh dibantu oleh
  Bekas Pengerusi Bar Council En Yeoh Yang Poh. Semua permintaan dan
  kelulusan harus dilaporkan setiap tahun berlandaskan prinsip CAT.
 1. Saya menyeru ketua menteri dan kerajaan negeri memberi pertimbangan yang serius ke atas cadangan saya ini.

AMKPP , Unit Ehsan dan SAMM bersama dalam misi ...
6hb Nov, yang lalu Pasukan Penerus Perjuangan reformasi yang menawarkan diri bertanding perbagai jawatan dalam AMK dalam pemilihan KEADILAN 2010 telah bermesyuarat di Sg. besar sebelum diadakan perjumpaan bersama anak muda sg besar.

Dalam mesyuarat itu telah diputuskan beberapa tindakan susulan mengenani bagaimana menangani perbagai fitnah, tekana, serangan serta manipulasi dalam proses pemilihan kali ini yang ditujukan kepada kami. Dalam mesyuarat tersebut juga wakil Kedah telah membentangkan bagaimana kekadaan bencana banjir yang teruk sedang melanda negeri tersebut dan amat malangnya seolah imej AMK sedikit terkebelakang dalam misi bantuan kali ini.

Maka diputuskan semua kempen pemilihan dihentikan selama 3 hari sekurang - kurangnya dan semua pasukan diarahkan turun membantu.

7hb jam 9.30 pagi 4 buah kenderaan dengan dua buah hilux yang penuh petugas dan bahan bantuan telah bertolak ke utara dari Negeri Sembilan. Destinasi ialah bergabung dengan konvoi dari perbagai tempat yang akan berkumpul di R n R Juru Pulau Pinang.

Berkumpul di R n R juru, 10 buah kereta, 3 Hilux dan sebuah lori yang sarat dengan petugas dan barang makanan bersedia bertolak ke Kedah jam 4.00 ptg.

Konvoi misi kemanusiaan ini diadakan dengan kerjasama Solidariti Anak Muda Malaysia, unit Ehsan Pulau Pinang dan AMK Pulau Pinang.

Yang terbabit ialah cheGuBard, YB Lih Kang dan calon - calon exco AMK Zulkifli Ibrahim, Azrizal, Yaser, Fauzi, Saufi, Angah habib, teurt serta juga Ketua AMk Pulau Pinang, Amir Ghazali dan calon pengerusi tetap Amizudin Ahmat.

Kami sempat 'set up' dua dapur rakyat menyediakan makanan (nasi minyak kari kambing untuk 100 orang dan burger untuk 700 orang), kami agih 2640 botol air mineral, 10 guni besar pakaian terpakai untuk 1000 orang.

kami sempat memberikan khitmat di dua pusat pemindahan iaitu sekolah keb. seri perdana,mergong dan sekolah agama kedah.

Semua ini dikumpul hasil sumbangan perbagai pihak.

Panji keadilan terkibar dan dihormati di kawasan krisis. cukup sedih lihat keadaan mangsa yang serba memerlukan, mereka tinggalkan rumah tanpa sempat bawa apa-apa. sedih lihat anak2 berebut makanan.

Ketika sedang membantu Ketua jabatan Amal kedah dan pembantu khas menteri besar kedah yang mendengar cheGuBard hadir bersama YB Lihkang turut turun. Mereka tanya kenapa tak beritahu awal, kami kata tak apa membantu tanpa lensa lebih selesa.


Sedang merancang konvoi kedua dengan bantuan perubabatan dan bantuan pasca banjir iaitu bersih rumah.

Untuk membantu dari segi kewangan atau barang makanan boleh hubungi 0126794704 (yaser)