Thursday, October 1, 2015

Himpunan Selamatkan Masjid Al-Aqsa di Masjid Jamek Besok


KUALA LUMPUR: PAS menganjurkan Himpunan Mengutuk Kekejaman Israel dan Selamatkan Masjid Al-Aqsa di pekarangan Masjid Jamek, Jalan Tun Perak Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, esok (2 Okt).

Ketua Penerangan PAS Pusat, Nasrudin Hassan berkata himpunan bersebelahan stesen LRT Masjid Jamek itu bermula selepas solat Jumaat.

Sehubungan itu, beliau menjemput semua NGO dan orang ramai hadir pada himpunan itu. 
Sementara itu, Ketua Pemuda PAS Malaysia, Nik Mohamad Abduh Nik Abdul Aziz turut memaklumkan tentang perubahan tempat himpunan itu.

Sebelum ini, himpunan Membantah Pencerobohan Masjid Al-Aqsa anjuran Pemuda PAS dijadual diadakan di hadapan Kedutaan Amerika. 

Harga Minyak Dunia Turun, Harga Minyak Malaysia Naik.

Ketika kerajaan memulakan perlaksanaan GST pada bulan April 2015 yang lalu banyak yang telah dijanjikan kepada rakyat.

Antara lain harga barangan diberitahu akan menjadi lebih rendah. Bahawa dengan hasil cukai yang bertambah, kerajaan akan punya lebih wang untuk memberi berbagai manfaat tambahan kepada rakyat.

Malangnya semua itu tidak benar. Harga barangan pengguna naik dengan banyak meningkatkan kos hidup. Tinjauan yang pernah dibuat oleh Gabungan Persatuan Persatuan Pengguna Malaysia ( FOMCA) mengesahkan itu.
Wang yang dikatakan akan bertambah seolah olah tidak memberi manfaat dan tenggelam dalam skandal 1MDB yang begitu besar melibatkan pinjaman 42 Billion Ringgit yang mencurigakan masyarakat antarabangsa dan segenap lapisan rakyat Malaysia.

Bank Negara Malaysia tanpa berselindung mengaitkan masalah ekonomi negara dengan isu 1 MDB.

Kejatuhan nilai matawang ringgit yang kini jatuh ke paras terburuk RM4.44 untuk setiap Dollar Amerika mengurangkan kuasa beli wang ringgit.

Rakyat semakin kekurangan wang. Tapi Perdana Menteri, Dato' Seri Najib mudah sahaja dapat wang. 'Ada pihak' yang sudi menderma RM2.6 billion ke akaun peribadi beliau.

Bila ada pemimpin peminpin kanan UMNO yang mempertahankan derma ini sebagai 'biasa', kita terperanjat. Adakah nilai 'derma' berbillion masuk ke akaun pemimpin pemimpin UMNO sudah begitu banyak kali berlaku sehingga ia tidak dianggap luar biasa oleh pemimpin pemimpin UMNO.

Dalam keadaan harga minyak mentah dunia merosot dengan banyak menjadikan harga petrol dan diesel menjadi lebih murah ditempat lain, mulai esok, harga petrol dan diesel di Malaysia naik lagi 10 sen setiap liter.

Kerajaan dijadualkan membentang Belanjawan 2016 pada bulan ini, Oktober. Mungkin boleh jadi satu silap mata sedang dirancang. Naikkan harga minyak hari ini, kemudian diatur 'berita gembira' untuk rakyat, ole ole segera dalam belanjawan nanti.

Sampai bila rakyat terus sanggup terpedaya dengan permainan ambil dengan banyak hasil dari rakyat dan sumber asli negara dan kemudian pulangkan kembali cuma sedikit bagi menutup kesalahan penyelewengan dan ketidakcekapan.

Rakyat mengecam kenaikan harga bahanapi asas ini, Petrol dan Diesel. Kerana disebalik pelbagai jaminan yang pernah dibuat oleh kerajaan, tindak balas rantaian terhadap kenaikan harga barangan dan perkhidmatan pengguna tetap akan berlaku dari bahan makanan asas hinggalah pengangkutan awam.

HJ AHMAD AMZAD HASHIM
Pengarah Jabatan Penerangan PAS Pusat
1hb Oktober 2015

Sumber : Laman Rasmi PAS Pusat