Monday, October 4, 2010

Rahsia Kelebihan dan Hikmah Sujud

Assalamualaikum dan salam ceria untuk semua pembaca blog yang sentiasa singgah disini. Harap saudara/ri sihat walfiat hendaknya. Ha..ha..kalu bagi yang kurang sihat tu cepat-cepatlah jumpa doktor dan dapatkan rawatan dengan segera dan banyakkan berehat secukupnya yer.
MUNGKIN ramai di kalangan umat islam tidak sedar mengenai pelbagai hikmah yang tersembunyi ketika sujud.

Padahal, kita perlu sedar bahawa tiada suatu pun ciptaan dan suruhan Allah s.w.t. yang sia-sia, malahan setiap ciptaan itu mempunyai kelebihan yang selalunya tidak terjangkau dek akal manusia.
Manusia melakukan sujud dalam dua bentuk, iaitu sujud fizikal seperti ketika solat dan sujud spiritual berbentuk ketaatan kepada perintah Allah s.w.t. dan menjauhi larangannya.
Ulama lain mengatakan sujud boleh melegakan sistem pernafasan dan mengembalikan kedudukan organ ke tempat asalnya.
Bernafas ketika sujud pula boleh memberikan kesan baik seperti berikut ;
 1. Membetulkan kedudukan buah pinggang yang terkeluar sedikit dari tempat asalnya.
 2. Membetulkan pundi peranakan yang jatuh.
 3. Melegakan sakit hernia. (burut)
 4. Mengurangkan sakit ketika senggugut ketika haid.
 5. Melegakan paru-paru daripada ketegangan.
 6. Mengurangkan kesakitan bagi pesakit apendiks atau limpa.
 7. Kedudukan sujud adalah paling baik untuk berehat dan mengimbangkan lingkungan bahagian tubuh.
 8. Meringankan bahagian pelvis.
 9. Memberi dorongan supaya mudah tidur.
 10. Menggerakkan otot bahu, dada, leher, perut serta punggung ketika anda sujud dan bangun daripada sujud.
 11. Pergerakan otot itu menjadikan ototnya lebih kuat dan elastik, secara automatik memastikan kelicinan perjalanan darah yang baik.
 12. Bagi wanita, pergerakan otot itu menjadikan buah dadanya lebih baik, mudah berfungsi untuk menyusukan bayi dan terhindar daripada sakit buah dada.
 13. Mengurangkan kegemukan.
 14. Pergerakan bahagian otot memudahkan wanita bersalin, organ peranakan mudah kembali ke tempat asal serta terhindar daripada sakit gelombang perut (convulsions).
 15. Organ penting iaitu otak manusia menerima banyak bekalan darah dan oksigen.
 16. Mengelakkan pendarahan otak jika tiba-tiba menerima pengepaman darah ke otak secara kuat dan mengejut serta terhindar penyakit salur darah dan sebagainya.
 17. Dari segi psikologi pula, sujud membuatkan kita merasa rendah diri di hadapan Yang Maha Pencipta sekali gus mengikis sifat sombong, riak, takbur dan sebagainya.
 18. Dari segi perubatan, kesan sujud yang lama akan menambahkan kekuatan aliran darah ke otak yang boleh mengelakkan pening kepala dan migran, menyegarkan otak serta menajamkan akal fikiran sekali gus menguatkan mentaliti seseorang.
 19. Menurut kajian pula, terdapat beberapa urat saraf di dalam otak manusia yang tidak dimasuki darah sedangkan setiap inci otak manusia memerlukan darah yang cukup untuk berfungsi secara normal dan sempurna.
“Wahai orang yang berselimut, bangunlah sembahyang tahajud pada waktu malam, selain dari sedikit masa (yang tak dapat tidak untuk berehat). Iaitu separuh dari waktu malam, atau kurangkan sedikit daripada separuh itu. Ataupun lebihkan (sedikit) daripadanya: dan bacalah al-Quran dengan ‘Tartil’ (perlahan-lahan). Sesungguhnya Kami akan menurunkan kepadamu perkataan yang berat (wahyu yang mengandungi perintah yang berat). Sesungguhnya sembahyang dan ibadat malam lebih kuat kesannya (kepada jiwa), dan lebih tetap betul bacaannya”. (Surah Al-Muzzammil, ayat 1-6)
Oleh demikian, menghidupkan malam hari dengan bertahajud dan bermunajat kepada Allah akan mendapat kasih sayang dari Allah dan kasih sayang Allah itu terpancar dari-Nya melalui sikap serta tindakannya.
Segala sikap dan tindakannya sentiasa di dalam pemeliharaan Allah, yang seterusnya orang lain pula apabila melihatnya akan timbul perasan kasih dan hormat akibat pancaran kasih sayang Allah kepadanya.

Wang haram di P Pinang utk org miskin







"Rakyat yang mendapat bantuan kerajaan tersebut tidak haram. Sebabnya mereka bukan berjudi, mereka mendapat bantuan atas kemiskinan mereka.Transaksi itu atas bantuan, bukan atas judi."

Demikianlah jawapan Dr Mohd Asri Zainul Abidin, mantan mufti Perlis dalam respons beliau terhadap isu kerajaan negeri Pulau Pinang yang memberikan wang saguhati kepada warga emas, yang 'khabarnya' bersumberkan judi lumba kuda.

Katanya, bahawa para penerima wang (orang-orang Islam berusia emas) itu tidak haram. Pihak yang memberinya itulah yang menanggung dosanya. Samalah, kata beliau, apabila kakitangan awam dibayar gaji yang mana kita semua maklum, wang gaji itu bersumber daripada perbendaharaan negara.

Dalam perbendaharaan negara, ia menerima apa-apa sahaja sumber kewangan termasuklah daripada sektor perjudian, minuman keras dan yang sewaktu dengannya. Ia diterima menerusi cukai perniagaan yang dikutip oleh pihak kerajaan.

Nah! Jika benar kita mahu memastikan wang gaji kita bersih dan suci 100 peratus barang kali kita tidak boleh menerima gaji daripada pihak kerajaan pusat. Melainkan, mereka mengasingkan dana halal dan haram dan hanya memperuntukkan halal untuk Islam dan haram untuk bukan Islam.

Dalam Islam, perbendaharaan negara disebut Baitul Mal. Persoalannya, adakah sama Perbendaharaan Negara yang ada pada hari ini di peringkat negeri dan pusat dengan Baitul Mal? Saya tidak berani nak jawab…

Jika diikutkan, fungsi Baitul Mal ini adalah sangat meluas. Salah satu daripadanya, Baitul Mal juga adalah tempat dititipkan segala jenis harta yang tidak halal mahu pun syubhah. Jika di Baitul Mal, maka wang itu tidak menjadi haram untuk digunakan kembali kepada rakyat. Ini kerana, ada pandangan ulamak menyatakan demikian.

Saya pernah terjumpa pandangan Dr Yusuf al-Qardhawi terhadap corak penggunaan wang haram. Secara asasnya, wang haram itu tidak boleh sama sekali dimanfaatkan oleh pemilik wang untuk faedah peribadi.

Tetapi, ia boleh diberikan kepada pihak lain demi maslahah umum atau kebajikan awam. Ia termasuklah memberikan wang haram itu kepada orang fakir dan miskin dan juga untuk tujuan dakwah Islam.

Saya sempat mencari di dalam internet, alhamdulillah saya bertemu dengan sebuah artikel yang dipetik daripada Bahagian Mal, Majlis Agama Islam Selangor (Mais). Berikut saya paparkan sedikit kutipannya:

“Menurut Dr Yusuf al-Qaradawi, sesuatu yang haram itu tidak boleh dimiliki sebaliknya ia menjadi milik kepada maslahah a'mmah seperti dibelanjakan kepada perkara-perkara kebajikan antaranya membantu golongan fakir dan miskin, anak-anak yatim, musafir, jihad di jalan Allah SWT, perkembangan dakwah Islam, pembinaan masjid dan pusat-pusat Islam, penyediaan para pendakwah, penerbitan kitab-kitab agama dan seumpamanya daripada perkara-perkara yang bersifat kebajikan.

Harta tidak patuh syariah juga tidak boleh digunakan bagi tujuan kepentingan diri sendiri atau keluarga. Menurut al-Qaradawi, ia juga haram secara yakin untuk ditinggalkan dalam akaun bank konvensional (dalam kes faedah riba).

Harta tidak patuh syariah ini jika daripada jenis yang boleh dimanfaatkan seperti wang, ia tidak seharusnya dimusnahkan seperti dengan membakar atau mencampakkannya ke dalam laut.

Fuqaha semasa seperti al-Qaradawi menjelaskan bahawa perbuatan ini menyalahi kaedah syarak yang melarang tindakan idha'ah al-mal iaitu mensia-siakan harta tanpa dimanfaatkan oleh sesiapa.

Mungkin ada yang mempertikaikan, bagaimana harta yang haram dan tidak baik ini boleh disedekahkan kepada golongan fakir dan miskin atau perkara-perkara kebajikan sedangkan kita sendiri tidak tergamak untuk menggunakannya?

Menjawab persoalan ini, al-Qaradawi menjelaskan bahawa pada hakikatnya harta tersebut sememangnya haram dan tidak baik dalam konteks orang yang mendapatkannya secara tidak halal.

Sebaliknya, dalam konteks fakir miskin dan juga perkara-perkara kebajikan, ia adalah baik dan harus untuk digunakan. Institusi Baitulmal dalam konteks maslahat umum ini, boleh berfungsi sebagai pemegang amanah kepada harta tidak patuh syariah untuk dibelanjakan demi kepentingan masyarakat secara umum.


Ini bertepatan dengan keputusan muzakarah Jawatankuasa Fatwa Kali Ke-3, Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam bertarikh 21 Januari 1971 yang telah menetapkan bahawa: “Faedah yang diperolehi daripada wang simpanan seseorang muslim dalam mana-mana bank harus diterima olehnya atas alasan kerana kecemasan itu juga, tetapi wang faedah itu hendaklah dimasukkan dalam Baitulmal atau untuk kegunaan muslihat umum”

- Petikan daripada artikel 'Pengurusan Harta Tidak Patuh Syariah' oleh Unit Amanah & Wasiat, Bahagian Mal, MAIS.

Wallahua'lam.

Nizar ziarah emak mertua Sdr Amran Haron di wad ICU Taiping.

Nizar petang kelmarin berkesempatan untuk menziarah Hajjah Fathimah bt Abdullah 82 tahun ,ibu mertua kepada sahabat beliau yang juga P.A beliau Sdr Amran Haron yang kini dirawat di Hospital Taiping. Beliau sebelum ini menghadiri jamuan raya dekat Kamunting.

DS Nizar menjenguk dari luar PN Fatimah bt Abdullah 82 tahun yang menghidap jangkitan paru-paru,tairod dan juga jantung .Pn Fatimah Abdullah menerima aalat sokongan pernafasan.


DS Nizar mengharapkan kaum keluarga PN Fatimah bersabar.Di samping mengharapkan beliau cepat sembuh.Turut serta lawatan itu Setiausaha Pas Bukit Gantang,Sdr Fadhil Idris,Sdr Basheer Ahmad,Sdr Zainuddin Hamzah dan Ketua Penerangan Kawasan Shaharudin Ahmad Sani

Jamuan Tang Lung Raya Anjuran Pakatan Rakyat Batu Gajah


Jamuan Tang Lung Raya Anjuran Pakatan Rakyat Batu Gajah
2 Oktober 2010, Pakatan Rakyat Batu Gajah telah menganjurkan satu Jamuan Makan Malam Tang Lung Raya di Dewan Tokong Tham Shen, Pusing. Program berlangsung dari jam jam 7.00 pm hingga 10.30pm. Tetamu khas pada malam itu ialah Mohamad Bin Sabu. Turut hadir sebagai penceramah undangan ialah YB Wong Kah Woh, YB Chan Ming Kai, YB Lee Boon Chye dan Ngoi Thiam Woh, bekas Ahli Parlimen Kampar.


Tuan rumah yang menganjurkan program ini ialah Ahli Dewan Negeri Tronoh YB V.Sivakumar bersama-sama dengan Pakatan Rakyat Batu Gajah. Lebih dari pada 800 orang telah hadir dalam program yang dianjurkan.


Dalam ucapan Chan Chin Fah, Pengerusi DAP Bahagian Batu Gajah, beliau mempersoalkan tentang masalah tapak bola keranjang berhampiran Pasar Awam Pusing. Datuk Seri Zambry pernah mengeluarkan kenyataan bahawa masalah tapak bola keranjang ini telah diselesaikan oleh kerajaan. Setakat ini tidak ada apa-apa yang nampak terselesai. Keadaan tapak bola kerajang masih seperti sedia kala. Beliau minta Datuk Seri Zambry menjelaskan bagaimana masalah tapak boleh kerajaan ini diselesaikan oleh kerajaan negeri. Adakah ini bermaksud, tapak itu dikembalikan kepada rakyat? Adakah kerajaan sedia membina sebuah tapak bola keranjang berbumbung di tempat itu?


Dalam ucapan V.Sivakumar, beliau menyatakan rasa kecewa dan tidak puas hati mengenai sikap Majlis Daerah Batu Gajah yang tidak prihatin dan sensitif kepada masalah rakyat. Majlis Daerah Batu Gajah sering kali boros membelanjakan wang dalam projek-projek yang tidak mendatangkan faedah kepada orang ramai. Masalah-masalah rakyat yang kecil dan amat memerlukan tidak diselesaikan. Malah menghabiskan wang dalam projek-projek mudah dan tidak penting seperti membina dinding 'Selamat Datang Ke Batu Gajah', meletakkan pasu-pasu bunga, menanam pokok hiasan berlampu dan macam-macam lagi. Saya bukan anti program mengindahkan bandar, tetapi ia perlu dibuat selepas masalah-masalah asas yang dihadapi oleh rakyat diselesaikan.


Rakyat tidak pernah meminta untuk menghiaskan bandar dengan perbelanjaan beribu-ribu ringit. Rakyat mahu masalah harian yang dihadapi oleh mereka diselesaikan. Majlis Daerah Batu Gajah harus selesaikan masalah- masalah penting terlebih dahulu sebelum mengindahkan pekan Batu Gajah. Kebersihan merupakan keindahan yang sebenar. Tidak ada guna kita mempunyai lampu warna-warni disekeliling pekan tetapi longkang tersumbat di merata tempat. Menjaga kesihatan, keselamatan, kebersihan dan keselesaan rakyat seharusnya dijadikan matlamat utama setiap kerajaan tempatan.


V.Sivakumar juga berasa hampa dan Bangunan Baru Majlis Daerah Batu Gajah yang dibina atas bukit menelan berjuta-juta ringgit. Adakah Majlis Daerah Batu Gajah memerlukan bangunan yang yang gitu besar dan berkos tinggi. Wang yang dibelanjakan untuk membina bangunan itu boleh digunakan untuk menyelesaikan masalah rakyat di sekitarnya. Ini merupakan satu lagi projek yang membazirkan wang rakyat. Wang cukai taksiran digunakan untuk membina bangunan-bangunan yang tidak membawa faedah terus kepada rakyat.


Bangunan baru Majlis Daerah Batu Gajah telah menelan belanja berjuta-juta ringit. Bangunan itu siap dibina pada tahun 2007 dan dirasmikan pada tahun 2008. Selepas itu, beberapa projek kecil dilaksanakan untuk memperbaiki dan menaik taraf bangunan baru tersebut. Pada tahun ini, tempat letak kereta pula telah siap dibina di belakang bangunan Majlis Daerah Batu Gajah. Masalahnya, kenapakah tempat letak kereta yang baru ini harus dibina sekarang dan tidak sekaligus semasa membina bangunan induk dahulu?


Pada Sidang Dewan Negeri 3 Ogos, saya telah memasukkan satu soalan bertulis mengenai hal ini. Dalam soalan itu, saya menanyakan kerajaan berapakan kos pembinaan tempat letak kereta yang baru itu? Kerajaan telah menjawab kos pembinanan tempat letak kereta yang baru adalah RM 180, 577.85. Adakah perlu untuk Majlis Daerah Batu Gajah untuk membinaan tempat letak kereta dengan harga yang tinggi sedangkan banyak masalah-masalah kecil yang hanya melibatkan kos beberapa ribu ringgit ditangguhkan.

Saya rasa sedih apabila Majlis Daerah Batu Gajah memberi alasan bahawa tidak cukup peruntukan untuk membuat projek-projek kecil sedangkan banyak wang dibelanjakan secara boros dalam projek-projek yang besar dan tidak berfaedah kepada rakyat. Saya juga menanyakan adakah tempat letak kereta itu untuk kegunaan orang ramai dengan bermatlamat memenuhi aspirasi Kerajaan Persekutuan 'Rakyat Didahulukan'? Kerajaan Negeri Perak pula menjawab bahawa tempat letak kereta tersebut adalah untuk kegunaan penjawat awam Majlis Daerah Batu Gajah. Kenyataan ini sendiri membuktikan sejauh manakah kerajaan tempatan dan kerajaan negeri memberi keutamaan kepada rakyat.