Thursday, July 15, 2010

5-dalam-1: Harga petrol, diesel, gula dan gas naik

3 Syaaban 1431H.

Harga petrol, diesel, gula dan Petroleum Gas Cecair (LPG) naik berkuatkuasa mulai tengah malam ini.

Petrol RON 95 dan diesel naik 5 sen. RON97 tidak lagi diberikan subsidi. Ia tertakluk kepada apungan secara terkawal, dengan harga ditentukan oleh mekanisme harga automatik, berikutan penyelarasan harga subsidi yang diumumkan kerajaan hari ini.

Tidak jelas berapa kenaikan harga RON 97. Tetapi difahamkan harganya naik 5 sen dan akan diselaraskan seterusnya kemudian.

Manakala harga gula pula naik 25 sen kepada RM1.90, dengan gas LPG naik sebanyak 10 sen sekilogram

Kenaikan harga barangan berkenaan diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dalam satu pengumuman malam ini.

Menurut perdana menteri, penyelarasan semula harga barangan tersebut akan membolehkan kerajaan mengurangkan perbelanjaannya melebihi RM750 juta untuk tahun ini.

Ia merupakan langkah pertama program rasionalisasi subsidi secara berperingkat-peringkat mulai esok.

Bagaimanapun, tambanya, kerajaan masih membelanjakan kira-kira RM7.82 bilion untuk subsidi bahan api dan gula pada 2010.

Harga bahan api dan gula di Malaysia, tegas Najib, masih antara yang terendah di rantau ini.

Berikut adalah harga baru:

•Petrol RON 95 - RM1.85 seliter.
•Diesel - RM1.75 seliter.
•Gula - RM1.70 sekilogram
•Gas LPG - RM1.85 sekilogram

Berikut adalah harga baru gas:

•Tong 14KG - dari RM24.50 kepada RM25.90 (naik RM1.40)
•Tong 12KG - dari RM21.00 kepada RM22.20 (naik RM1.20)
•Tong 10KG - dari RM17.50 kepada RM18.50 (naik RM1.00)

Sementara itu, Berita Harian online memetik Perdana Menteri,Datuk Seri Najib Tun Razak sebagai berkata, kerajaan perlu mengurangkan subsidi bagi menjimatkn perbelanjaan kerajaan dan mengurangkan defisit fiskal supaya pasaran dunia dan dalaman lebih yakin dengan kekuatan ekonomi negara.

Najib berkata demikian selepas merasmikan Mesyuarat Perwakilan Umno bahagian Kuala Kedah di Alor Star, petang ini.

Beliau yang juga menteri kewangan berkata, penjimatan perbelanjaan itu juga akan digunakan untuk pembangunan negara yang akhirnya memberi faedah kepada rakyat.

Beliau turut memberi jaminan pengurangan subsidi akan dibuat secara minimum supaya tidak membebankan rakyat.

Pada 27 Mei lalu, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Idris Jala dilaporkan berkata, Malaysia akan muflis pada 2019 jika kerajaan tidak memotong subsidi dan bergantung kepada pinjaman.

Katanya, hutang Malaysia akan meningkat kepada 100 peratus daripada GDP pada 2019 d- daripada 54 peratus sekarang jika subsidi tidak dipotong.Malaysiakini/-
 

'RAKYAT DIDAHULUKENAKAN, PECACAI DIUTAMAKAN' berkata...
SALAM, KAN DAH TERBUKTI... 'RAKYAT DI DAHULUKENAKAN, (5 DALAM 1 TUUUU!) PECACAI DI UTAMAKAN'... ...TERSENGIH-SENGIH SAMPAI KE TELINGA DAN GELAK KETAWA SAKAN LAH SEMUA PECACAI-PECACAI UMNONGOK & BE END, DAPAT FULUS MULUS... NI SEMUA UNTUK PILIHANRAYA KE-13 NANTI NIH... TEMPAH-GANTUNG POSTER, KEMPEN CERAMAH, DUIT KOPI, U HELP ME, I HELP U, BELANJA UNDI PAK CIK MAK CIK FELDA, JENTERA BN XDER FULUS XJALAN... RAKYAT TERPAKSA BAYAR SEGALA SALAHURUS EKONOMI NEGARA-STADIUM RUNTUH, MASJID RUNTUH, BALAK CURI, GULA SELUDUP, PKFZ, WANG EHSAN (ROMPAK DUIT ROYALTI), APCO-UMCO-ASIASOFT 77 JUTA, SAMAN EKOR, RASUAH POLITIK UMCO, JUDI BOLA SEPAK 1 MALAYSIA, SPORTS TOTO, MAGNUM, GENTING, BLA BLA BLA BANYAK SANGAT...50 TAHUN LEBIH MEMERINTAH...MESTILAH BANYAK.