Sunday, February 27, 2011

Najib perlu mohon maaf kepada Yusuf Qaradawi – Anwar

Saya petik:

[KD] KUALA LUMPUR: Datuk Seri Anwar Ibrahim menuntut Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak segera memohon maaf terhadap ulama terkemuka, Sheikh Yusuf al Qaradawi dan pertubuhan Islam, Ikhwanul Muslimin.
“Sekiranya terbukti benar Najib melemparkan fitnah terhadap Sheikh Yusuf al Qaradawi, saya menuntut Perdana Menteri agar segera memohon maaf dari ulama tersebut,” kata Anwar dalam blognya.
Ketua Umum KEADILAN itu turut menegur Najib kerana pandangan sebegini dianggap terpencil dan mewakili pandangan dasar luar ektrem kanan di Amerika Syarikat.
“Adakah ini sebahagian dari agenda syarikat penasihat demi membaiki imej Najib di Amerika Syarikat?” soal Anwar lagi.
Beliau menyifatkan kenyataan terbaru Najib itu membuka pekung kecurigaaan pemimpin tersebut terhadap ulama dan gerakan Islam seluruh dunia yang kian giat menyertai proses demokratisasi.
Kata Anwar, jika Najib mempunyai kebimbangan terhadap sosok seperti Sheikh Yusuf al Qaradawi, mengapa kerajaan menganugerahkan Pengerusi Kesatuan Ulama Sedunia itu sebagai Tokoh Maal Hijrah Kebangsaan 2009/1431.
Beliau berkata, petikan ucapan Najib dalam National Review sarat dengan prasangka buruk terhadap Yusuf Qaradawi dan Ikhwanul Muslimin lantaran menggesa Ikhwanul Muslimin disisih dari agenda perubahan di Mesir kerana terlibat dalam keganasan.
“Pendapat seperti ini dikritik pelbagai institusi dan intelektual. Dunia kini menggesa agar Amerika Syarikat dan Eropah untuk tuntas bekerjasama dengan Ikhwan,” katanya.
P/S: Saya tidak hairan jika ada menteri hatta PM menghina ulama . Apa tidaknya jika sunnah nabi pun mereka persenda inikan pula seorang ulama seperti Yusuf Qaradawi....Adakah mereka lupa bahawa ulama itu pewaris Nabi?

Malaysia amal dasar "Pemimpin didahulukan"

Najib Tun Razak dan kabinetnya cuba menyembunyikan ketakutan bahawa rusuhan Timur Tengah akan tersebar dirantau ini.

Najib berkata, "Kita tidak boleh samakan apa yang berlaku di Mesir dengan Malaysia kerana hal-hal yang sangat berbeza di kedua-dua negara."

Beliau menekankan bahawa perbezaan penting antara kedua-dua negara adalah bahawa BN mempraktikkan dasar "Rakyat didahulukan".

Timbalan Perdana Menteri Muhyiddin Yassin mengatakan bahawa gejala di Timur Tengah tidak akan terjadi di Malaysia.

Ada juga menteri yang pernah bakar jambatan, berkata, "Di negara-negara yang menghadapi pemberontakan , mereka tidak mempunyai perlembagaan yang solid seperti kami, juga tidak mempunyai pilihan raya yang bebas memilih pemimpin mereka."

Semua mereka menyatakan bahawa Malaysia bersatu, demokratik dan bahawa kerajaan mendengar rakyatnya. Mereka adalah salah!

Mereka sebenarnya adalah dalam sindrom penafian kerana ada banyak persamaan antara negara-negara Arab yang rakyatnya bangun menuntut reformasi dengan keadaan di Malaysia.

Orang Mesir muak dengan Peraturan represif Hosni Mubarak. Alasan ketidakpuasan mereka terutama kewangan. Mereka marah dengan kehidupan di negara autokratik polis, keadaan hidup yang buruk, ekonomi lembab, pengangguran, korupsi dan salah laku oleh polis.

Pilihanraya mereka jauh dari adil, samalah seperti kita di Malaysia. Kita mengadu tentang kecurangan , membeli undi dan pengundi hantu, tetapi kerajaan terus mengabaikan keluhan kita.

Ada beberapa menteri Malaysia yang didakwa melakukan jenayah serius seperti serangan, pembunuhan dan perkosaan tanpa dihadapkan ke mahkamah dan lepas begitu sahaja tanpa hukuman.

Apabila mereka terlibat dalam rasuah dan ketika berjuta-juta wang tersebut diselewengkan ke luar negeri, tidak ada apa-apa tindakan yang dikenakan. Kalau mereka didakwa dan dihukum oleh mahkamah, dalam beberapa waktu yang singkat, mereka akan dibicara semula dan biasanya dibebaskan dengan alasan-alasan yang pelik.Lantaran itu gejala rasuah semakin subur di Malaysia.

Mereka yang korup dan pernah dihukum kerana politik wang dilantik menjadi pengerusi organisasi penting. Ketua menteri yang mengumpul kekayaan dengan mengorbankan masyarakatnya sendiri, bebas dan terus bermaharajalela.

Ini bukan dasar "Rakyat didahulukan", tetapi adalah sebaliknya, mereka melaksanakan dasar "pemimpin diutamakan".

Sasau Terlampau


Mahathir sudah semakin sasau. Sasaunya bukan main-main. Sasaunya begitu agresif sekali. Sasaunya macam babi gila.... menyondol-nyondol.

Mangsa yang menjadi sasaran sondolannya ialah dua musuh utama dia di Malaysia. Mereka ialah dua orang pemimpin Melayu iaitu Tok Guru Nik Aziz dan Anwar Ibrahim.

Dahsyat orang tua ni. Baca, apa dia kata...


Orang tua ni, tak dapat terima hakikat bahawa yang berpecah ialah Melayu-UMNO. Dalam bahagian pecahan carta pie bangsa Melayu, portion yang mewakili PAS semakin besar, sedangkan pecahan bahagian UMNO semakin mengecil. Ini kerana.... banyak dalam kalangan bangsa Melayu-UMNO telah yang berpecah dan masuk ke dalam PAS dan ada yang masuk PKR.

Jadi.... kesimpulan bodoh yang dibuat oleh orang tua ini ialah Melayu telah berpecah, dan puncanya ialah Tok Guru Nik Aziz dan Anwar Ibrahim. Oleh itu, kedua-dua mereka, pengkhianat bangsa Melayu. Alahai senangnya kamu buat kesimpulan....

Hello... siapa yang menyebabkan pecahan bahagian Melayu-UMNO dalam carta pie bangsa Melayu mengecil?? Pi cermin diri dan cermin akan kata.... kamu penyebabnya. Siapa suruh hang gatai pi pecat Anwar?? Apa sebab hang gatai mulut, pi fitnah dan hina sunnah Nabi Muhammad s.a.w dan hukum Hudud Allah?? Hang yang menyebabkan bangsa Melayu -UMNO berpecah. Hang sebenarnya.... pengkhianat bangsa Melayu.

Memang hang Melayu mudah lupa... Itu pun aku bagi kredit sikit dekat hang dengan iktiraf hang sebagai Melayu. Kalau orang lain la.... mampuih depa akan kata hang mamak padukang!! Nasib baik ler aku ni jenis tak suka nak ungkit keturunan orang...

Aku harap Melayu- di luar sana pun, jangan mudah lupa dan jangan mudah terpedaya dengan auta orang tua ni.

Lepas tu, dia mendabik dada, labun pada orang Kampung Gajah, kononnya Malaysia makmur kerana strategi politik bijak depa. Cer tengok di bawah ini...

Memang tidak dapat dinafikan, berkongsi kuasa itu baik kerana kita hidup dalam sebuah negara yang terdiri daripada berbilang bangsa. Perkongsian kuasa ini telah memberi kesan positif kepada ekonomi negara. Negara menjadi makmur. Banyak pelabur datang melabur di Malaysia. Itu... dulu.

Namun demikian, itu satu hakikat yang kita kena terima. Dan PAS, PKR serta DAP sudah pun menerima hakikat tersebut.

Sebab itu... ketiga-tiga parti tersebut, membuka keahlian mereka kepada sesiapa saja, tak kira bangsa dan agama, walau pun ada certain-certain bangsa yang memonopoli parti-parti tersebut. PAS pun sama. Semua bangsa yang beragama Islam boleh menjadi ahli PAS. PAS for all!!

Walau bagaimana pun.... untuk memurnikan lagi strategi bagi menjatuhkan UMNO/BN, yang dah jadi semakin rakus... tamak... giler kuasa dan yang dah mula bersifat kuku besi maka.... Pakatan Rakyat ditubuhkan.

Lebih-lebih lagi, apabila..... sedikit demi sedikit demokrasi dimatikan, ini tak boleh jadi. Kita tak boleh berdiam diri. UMNO/BN mesti dijatuhkan. Penubuhan Pakatan Rakyat mendatangkan kesan yang baik sekali. UMNO/BN berjaya dilemahkan. Pada PRU12, UMNO/BN dilanda tsunami paling dahsyat. Ruyup habis 5 negeri!!

Ini telah menyedarkanUMNO/BN, yang mereka cannot play-play with Pakatan Rakyat. Bahaya...... UMNO/BN bisa binasa. Sejak itu, Pakatan Rakyat dan para pemimpinnya menjadi sasaran serangan mereka. Kalau kita berjaya lemahkan mereka, kini mereka pula berhempas-pulas untuk melemahkan kita. Senjata mereka....?? Aaaahhh.... biasa ler, FITNAH!! Jangan biarkan....

Kemakmuran yang telah dicapai oleh negara, telah menjadikan para pemimpin UMNO/BN takbur dan tamak. Mereka menjadi lupa daratan dan hilang arah tujuan. Mereka terbabas daripada landasan perjuangan. Dengan kuasa yang ada pada mereka, pelbagai helah digunakan untuk merompak harta dan duit rakyat. Rakyat diketepi dan tidak dipedulikan. Sebaliknya, diri, anak-pinak, sedara-mara serta kroni menjadi priority mereka untuk dijadikan kaya-raya.

Kezaliman bermaharaja lela, rasuah berleluasa dan penyelewengan serta salah guna kuasa menjadi perkara biasa. Salah urus tadbir pentadbiran negara menjadi amat parah. Akibat gila untuk kekal dan terus berkuasa, sistem pentadbiran negara diperkosa dan jadi porak peranda. Tonggang-langgang jadinya. Fitnah dijadikan senjata untuk menjatuhkan lawan politik mereka.

Kesannya..... ekonomi terjejas. Pelaburan menurun kerana para pelabur tak ingin lagi datang ke sini. Mereka sudah hilang kepercayaam pada sistem pemerintahan negara kita yang pincang pada tahap kronik. Yang sudah ada di sini, angkat bungkus, cabut lari dan cari lain-lain destinasi untuk melabur.

Tetapi.... strategi berkongsi kuasa ala-Pakatan Rakyat telah menjadi 'eye opener' kepada semua, baik di dalam mau pun di luar negara. Kita mendapat sambutan dan sokongan. Negeri-negeri yang Pakatan Rakyat perintah, telah menunjukkan peningkatan dalam pendapatan kerana tahap pentadbiran dan pengurusan menjadi cekap. Pelaburan pun meningkat. Kesannya.... ekonomi di negeri-negeri tersebut menjadi lebih makmur daripada negeri-negeri yang diperintah oleh UMNO/BN.

Ini berlaku kerana, para pelabur lebih selesa berurusan dengan kerajaan-kerajaan di bawah Pakatan Rakyat. Kejayaan dan kecekapan Pakatan Rakyat mentadbir negeri dan mengurus kewangan negeri telah mendapat pengiktirafan daripada Jabatan Ketua Audit Negara. Lagi ler para pelabur bukak mata....

Jadi.... kalau orang tua Mahathir kata, perkongsian kuasa antara kaum-kaum menjadi faktor urtama negara menjadi makmur, itu memang betul. Tepat sekali dan tidak dapat disangkal lagi. Dan.... itulah formula yang kini diguna pakai oleh Pakatan Rakyat. Strategi serupa... tetapi kita ada acuan sendiri.

Lantaran itu, perlu ditegaskan di sini, bahawa.... negara Malaysia akan menjadi LEBIH MAKMUR dan KEBAJIKAN RAKYAT akan LEBIH TERBELA, jika Malaysia diperintah oleh Pakatan Rakyat. UMNO/BN telah menghampiri tarikh EXPIRED mereka.

Just say.... adios kepada mereka!!

[sumber: sini dan sini]