Thursday, January 14, 2010

Eksklusif: Rakyat Malaysia Akhirnya Tertipu Lagi, 1Malaysia Rupanya "Subsidi Didahulukan" Tetapi Kroni Ananda Krishnan Juga Yang Diutamakan !!


Kerajaan UMNO dan Barisan Nasional nampaknya sekali lagi gagal melaksanakan konsep 1Malaysia "Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan" seperti yang diwar-warkan oleh Perdana Menteri, Najib Razak selama ini. Jika sebelum ini rakyat ditekan dengan kenaikan harga gula serta berbagai lagi barangan keperluan harian yang lain. Malah, dalam masa terdekat ini dijangka minyak petrol dan diesel juga akan dinaikkan oleh kerajaan. Ini semua kononnya untuk mengurangkan bebanan dan subsidi yang diberikan oleh kerajaan sejak sekian lama. Bila kenaikan berlaku, kerajaan mula menggunakan "subsidi" sebagai senjata untuk menyakinkan rakyat. Anehnya, rakyat yang telah hidup sejak zaman berzaman tiba-tiba dihidangkan dengan istilah subsidi yang entahkan benar entahkan tidak. Malah, ada sesetengah pihak yang mengatakan subdisi yang diwar-warkan itu hanyalah satu "angka" yang sengaja direka cipta untuk mengaburi mata rakyat. Maka, bermegahlah pemimpin UMNO yang gemar mengampu mengatakan kenaikan harga barangan tidak dapat dielakkan kerana kerajaan terpaksa menanggung subdisi bernilai berbilion ringgit. Maka, meloponglah ibu dan ayah kita yang sudah hidup sejak sebelum merdeka lagi dengan pemberian subsidi tersebut. Selama ini, mereka hanya kenal isitilah subsidi untuk program pertanian seperti subsidi benih pokok, subsidi baja, subsidi racun serangga dan macam-macam lagi. Namun, kini subsidi digunakan kepada barangan keperluan yang mereka sendiri tidak pernah mendengar langsung perkara ini sejak dilahirkan ke bumi Malaysia ini dulu. Apabila kenaikan harga barangan diumumkan, maka "subsidi didahulukan" sebagai senjata mereka.

UMNO BN Terus Berkuasa Kerana Senjata Subsidi


Wajarkah kerajaan BN menjadikan subsidi sebagai alasan untuk menipu rakyat. Sedangkan mereka telah banyak membazirkan wang rakyat untuk projek-projek yang jelas tidak berfaedah langsung sebenarnya. Akhirnya gara-gara subsidi, golongan yang kaya terus kaya raya dan golongan yang miskin terus tertindas dengan dasar "subsidi" ini. Siapakah yang harus dipersalahkan dalam hal ini. Lebih menyedihkan lagi, mereka yang menjadi mangsa juga terdiri daripada puak-puak UMNO dan Barisan Nasional sendiri. Mereka yang berjuang habis-habisan untuk memastikan kemenangan kerajaan yang disokong setiap kali musim pilihanraya. Mereka yang teraniaya juga adalah, penyokong setiap dan fanatik BN yang sanggup menggadai nyawa di musim pilihanraya umum. Mereka hanya mendapat "subsidi" dan "imbuhan" ketika musim pilihanraya itu sahaja. Sebaliknya mereka turut sama menanggung derita empat atau lima tahun kemudiannya, hinggalah pilihanraya umum yang baru menjelma. Bagi mereka yang bertuah sikit, ialah apabila berlakunya pilihanraya kecil di kawasan masing-masing sebelum pilihanraya umum seterusnya dijalankan. Begitulah pusingan roda rakyat Malaysia sejak dulu kini dan selamanya jika kerajaan UMNO BN tidak ditumbangkan. Namun begitu, kenapakah UMNO BN terus dibenarkan mentadbir negara ini agaknya. Bukankah mereka menang dengan "subsidi" yang diberikan oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) setiap kali musim pilihanraya. Mereka bertuah kerana ada undi pos, pengundi hantu, persempadanan semula dan banyak lagi. Sewajarnya mereka sudah tewas dalam tiga pilihanraya umum yang terakhir sejak 1999 yang lalu. Maknanya kerajaan yang ada sekarang ditegakkan dengan "subsidi", maka itulah kita tidak hairan mereka menggunakan istilah "subsidi" untuk menekan rakyat yang menyokong mereka. Apatah lagi kepada rakyat yang menolak mereka bulat-bulat setiap kali pilihanraya umum diadakan sejak sekian lama.

Ananda Dapat Projek RM30 Bekal Astro Sekolah

Laungan keramat bahawa "rakyat didahulukan" sebenarnya adalah satu helah Najib untuk menipu kita sebenarnya. Walhal disebaliknya, yang diutamakan ialah beberapa kerat kroni BN yang sudah sekian lama menikmati kekayaan di Bumi Malaysia tercinta ini. Tan Sri Ananda Krishnan (foto) misalnya, merupakan salah seorang individu terkaya di negara ini yang masih terus disuap oleh kerajaan BN dengan berbagai projek. Terbaru, terdapat sumber melapurkan Ananda telah mendapat projek membekalkan Astro ke sekolah-sekolah melalui Bahagian Teknologi Pendidikan (BTP), Kementerian Pelaran Malaysia. Difahamkan, projek bernilai RM30 juta itu sedang rancak dijalankan sekarang ini. Cadangan projek itu kemungkinan besar diluluskan oleh Kementerian Pelajaran yang dipimpin oleh Mahyuddin Yassin sendiri. Entah atas alasan apa, projek itu diberikan kepada Ananda Krishnan agaknya. Difahamkan, pegawai di BTP, Kementerian Pendidikan sendiri amat kecewa dengan keputusan tersebut. Tambahan pula apakah kewajaran utama yang menyebabkan semua sekolah mahu dibekalkan dengan siaran Astro. Alasan yang diberikan ia bertujuan untuk pendidikan amatlah dangkal sama sekali, kerana di sekolah bukanlah masanya yang paling sesuai untuk para pelajar menonton Astro. Malahan siaran TV Pendidikan juga telah disiarkan menerusi saluran TV biasa sebelum ini. Menurut salah seorang pegawai terbabit, beliau amat musykil dengan tindakan kerajaan tersebut.
"Adalah lebih elok wang jutaan ringgit itu digunakan untuk meringankan bebanan rakyat miskin menghantar anak-anak mereka ke sekolah. Misalnya dengan mengurangkan yuran serta peruntukan lain yang tidak sepatutnya. Malah lebih elok lagi ia digunakan untuk program kecemerlangan pelajar daripada memasukkan Astro di sekolah-sekolah" katanya. Kenyataan itu ada kewajarannya, kerana kerajaan begitu sukar untuk membantu rakyat dalam urusan persekolahan malah bantuan buku teks itu sendiri, tiba-tiba sanggup memberi projek itu kepada Ananda Krishnan yang sudah kaya raya itu gamaknya. Amatlah kurang ajar bilamana, Ananda yang lebih diutamakan daripada rakyat. Malah projek membekal Astro ke sekolah-sekolah itu adalah satu projek yang tidak sepatutnya dilaksanakan pada masa ini sebenarnya. Tambahan pula, terdapat maklumat yang mengatakan para pelajar zaman ini sudah tidak bergantung lagi kepada TV Pendidikan, dengan limpahan buku-buku latihan dan pendidikan yang melambak di pasaran. Malahan, guru-guru juga tidak mempunyai cukup masa untuk tujuan tersebut. Maka, apakah kewajaran projek Astro ini dilaksanakan?. Bukankah ia hanyalah anugerah istimewa daripada kerajaan untuk memperkayakan lagi kroni mereka yang sudah kaya raya itu. Apa yang jelas dapat dilihat, akhirnya Astro yang dibekalkan itu akan tersadai begitu sahaja dan menjadi tontonan para guru sahaja.

Muzik Aktif, Satu Lagi Projek Mengayakan Astro


Satu lagi projek dimana Ananada Krishnan diutamakan ialah langkah Kementerian Penerangan dan Radio Televisyen Malaysia (RTM) yang membazirkan ratusan ribu wang rakyat setiap tahun semata-mata membeli siaran Astro 180 untuk siaran program Muzik Aktif terbitan mereka. Difahamkan projek bernilai ratusan ribu ringgit itu mencecah jutaan ringgit juga apabila kontraknya dilanjutkan dari tahun ke tahun oleh pihak Astro. Apakah kewajaran RTM menerbitkan sebuah rancangan hiburan untuk disiarkan di Astro 180 itu. Biarpun projek ini adalah dizaman Menteri Shabery Chek, namun ianya haruslah diambilkira oleh rakyat. Ini kerana rancangan hiburan sudah melambak-lambak di Astro. Maka kenapa RTM mahu membekalkan lagi siaran itu dan terpaksa pula membayar peruntukan yang besar kepada Astro. Mereka lebih mengagungkan rancangan berbentuk hiburan 24 jam untuk merosakkan minda rakyat. Inilah dia kerja-kerja licik kerajaan UMNO BN dalam memesongkan dan meruntuhkan moral rakyat terutamanya generasi muda hari ini. Mereka sengaja menggalakkan hiburan sebagai aspirasi hidup rakyat. Adalah lebih elok RTM menerbitkan rancangan berbentuk agama dan program yang boleh membentuk jati diri rakyat daripada siara hiburan seperti itu. Atau lebih elok lagi RTM sendiri menambah siaran mereka jika mahu menyiarkan rancangan itu. Kenapa perlu beri hak kepada Astro yang dimiliki oleh Ananda Krishnan agaknya?.
Shabery Chek berbangga ketika melancarkan program Muzik Aktif itu
Terdapat unsur-unsur pembaziran yang nyata dalam projek ini. Justeru itu, rakyat perlu melihat semua ini dan menilai dengan sewajarnya. Mereka tergamak merompak wang rakyat sesuka hati untuk satu projek yang langsung tidak memberi makna kepada majoriti rakyat sebenarnya. Apa yang jelas, program itu memperkayakan Ananda Krishnan dan tembolok beberapa orang kroni puak-puak UMNO BN itu sendiri. Wajarlah siaran Muzik Aktif di Astro 180 ini dibatalkan serta merta mulai sekarang !!.

[Oleh itu diharapkan kerajaan akan lebih prihatin dan benar-benar mendahulukan rakyat selepas ini. Jangan hanya pandai bercakap dan mengeluarkan kata-kata, tetapi hakikatnya rakyat juga yang terus teraniaya. Jika keadaan ini berterusan, maka kita menjangkakan riwayat UMNO BN pasti akan berakhir dalam pilihanraya umum akan datang. Rakyat semakin muak dengan umpan "subsidi" bagi menghalalkan segala tindakan yang jelas mengcewakan rakyat. Rakyat perlu lakukan perubahan jika mereka ingin nasib dan masa depan terbela. Jika dibiarkan puak-puak UMNO BN terus berkuasa, maka sudah pasti derita yang ditanggung akan terus kekal buat dulu, kini dan buat selama-lamanya].

Perak menangis kerana dikasari


Siapakah lebih tertinggi dalam struktur pentadbiran dan undang-undang di Malaysia ?Tun Mohamed Suffian B Hashim bekas Ketua Hakim Negara (1974-1982) menyifatkan, hanya perlembagaan sahaja yang tertinggi di Malaysia.
Perkara 4(1) Undang-undang Persekutuan menyatakan bahawa “Perlembagaan ini ialah undang-undang utama Persekutuan dan apa-apa undang-undang yang diluluskan selepas Hari Merdeka yang tidak selaras dengan Perlembagaan ini adalah tidak sah setakat ketidakselarasan itu”.
Namun pada pandangan Tun Suffian, mahkamah mempunyai kuasa yang besar juga terhadap bahagian perundangan dan eksekutif memandangkan:
o Ia mempunyai kuasa mentafsirkan perlembagaan
o Mempunyai kuasa mentafsirkan sesuatu undang-undang
o Mempunyai kuasa mengistiharkan sesuatu undang-undang bertulis persekutuan atau negeri sebagai tidak sah; dan
o Mempunyai kuasa mengistiharkan sesuatu tindakan kerajaan sebagai tidak sah di sisi undang-undang.
“Mahkamah boleh tanpa takut atau pilih kasih menjalankan kewajipannya” beliau menulis.
Walaubagaimanapun, seseorang hakim boleh dipecat dengan melantik tribunal di atas syor Yang DiPertuan Agong dan Agong boleh menggantung tugas-tugas hakim sementara menanti siasatan oleh tribunal itu.
Dalam kes di Perak Hakim Mahkamah Rayuan, Datuk Ramly Mohd Ali mendengar permohonan Zambry untuk menangguhkan keputusan Mahkamah Tinggi pada Mei 2009 yang lalu.

Sehingga ke hari ini mahkamah belum dapat mendengarkan keputusannya tentang kesahihan Menteri Besar di negeri itu .
‘If we desire respect for the law, we must first make the law respectable’ kata Louis D.Brandeis.

Apakah kelewatan seperti ini dalam kes yang membabitkan begitu ramai orang, menangguhkan keputusan merupakan satu kebaikkan, penghormatan, keadilan atau jalan keluar?

Bagi pecinta demokrasi, mereka menganggap ianya satu penganiayaan terhadap aktiviti rakyat dan negeri dan tidak sepatutnya dimaafkan tindakan itu.
Apa tidaknya, membiarkan Perak dan rakyatnya dikasari dan menangis dengan bantuan manusia tidak normal.

'Pokok' dikesan di planet Marikh


IMEJ yang disiarkan Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Kebangsaan menunjukkan barisan 'pokok' yang sebenarnya serpihan tanah runtuh di Planet Marikh.CAPE CANAVERA - Sebuah kapal angkasa peninjau milik Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Angkasawan (NASA) merakamkan imej mirip pokok di planet Marikh, lapor sebuah akhbar semalam.
Namun, NASA menyatakan, 'pokok' itu sebenarnya serpihan tanah runtuh semasa ais mencair pada musim bunga di Marikh.
Imej itu menunjukkan deretan-deretan berbentuk kon yang bercambah dari beting pasir dan bukit bukau di permukaan planet tersebut tetapi pemandangan itu sebenarnya ilusi mata.
Gambar tersebut menunjukkan beting pasir yang dilitupi lapisan nipis karbon dioksida beku atau ais kering yang terletak kurang dari 384 kilometer dari kutub utara Marikh.
"Deretan pokok itu sebenarnya timbunan pasir yang terkumpul di kaki beting pasir.
"Pada masa ini, permukaan planet itu dilitupi lapisan kabut karbon dioksida," kata seorang saintis NASA Candy Hansen. - Agensi

Periksa sarang warga asing


BEGINILAH keadaan kawasan penempatan warga asing di Segambut, berdekatan Jalan Kuching, Kuala Lumpur semalam.KUALA LUMPUR - Di sebalik kediaman mewah dua kondominium di Jalan Putramas 1 di sini, tersorok sebuah penempatan atau rumah kongsi yang dihuni oleh ratusan warga asing.
Kewujudan penempatan di atas tanah milik Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) itu jelas mewujudkan landskap buruk kepada panorama bandar raya Kuala Lumpur.
Selain itu, status warga asing tersebut yang difahamkan sudah bersarang di kawasan tersebut sejak tujuh tahun lalu itu tidak diketahui sama ada mempunyai dokumen dan permit pekerjaan yang sah atau tidak.
Ketika ditemui semalam, rata-rata warga asing yang beragama Islam itu mendakwa mereka sebelum ini merupakan buruh binaan yang membina beberapa kondominium mewah di sekitar kawasan tersebut dan mempunyai permit kerja yang sudah diperbaharui.

Khazanah tunggu keputusan kerajaan susun semula tol

KUALA LUMPUR - Khazanah Nasional Bhd. masih menunggu keputusan kerajaan mengenai penyusunan semula kadar tol yang dijangka membawa kepada kemudahan yang lebih baik dan lebuh raya berkualiti tinggi pada masa hadapan.
Pengarah Urusan Khazanah, Tan Sri Azman Mokhtar berkata, PLUS Expressway Bhd. yang merupakan antara 10 syarikat jalan bertol utama, berjaya mencatatkan prestasi kewangan dan pelaporan yang lebih baik.
"Kami sedang menunggu. Kami mahu mendengar keputusan kerajaan," katanya.

Alat kesan virus cirit-birit menang anugerah


ZURIDAH menunjuk ciptaan alat pengesan virus cirit-birit di UiTM Shah Alam, Selangor semalam.SHAH ALAM - Pensyarah Kanan, Fakulti Sains dan Kesihatan, Universiti Teknologi Mara (UiTM), Dr. Zuridah Hassan menggondol Anugerah Utama Reka Cipta, Inovasi dan Reka Bentuk UiTM (IID UiTM 2010) menerusi penghasilan alat yang dikenali sebagai RoNo Quick yang boleh mengesan Rotavirus dan Norovirus.
Rotavirus merupakan salah satu virus yang dikenal pasti punca penyakit cirit-birit di kalangan kanak-kanak manakala Norovirus pula sejenis virus cirit-birit yang menyerang semua peringkat usia.

Elie ditahan bersama wang palsu AS$66.2 juta


IZANY (tengah) menunjukkan sebahagian wang kertas palsu AS$ yang dirampas daripada Elie pada sidang akhbar di Ibu Pejabat Kontinjen Polis Kuala Lumpur semalam.KUALA LUMPUR - 'Hartawan' Lebanon, Dr. Elie Youssef Najem yang pernah mencetuskan kontroversi untuk menderma RM1.01 bilion kepada Majlis Kanser Negara (Makna) pada tahun 2006 ditahan polis Ahad lalu selepas dipercayai memiliki wang palsu dolar Amerika berjumlah AS$66.2 juta (RM225 juta).
Perkara tersebut terbongkar selepas Elie yang menginap di sebuah bilik hotel empat bintang di Jalan Bukit Bintang di sini memberikan wang dolar Amerika AS$500 (RM1,671) sebagai 'tip' kepada seorang pengemas bilik di hotel yang didiaminya.

Nik Sapeia dijel enam bulan


Nik Sapeia selepas dijatuhi hukuman penjara enam bulan di Mahkamah Majistret Kota Bharu semalam.KOTA BHARU - Mahkamah Majistret di sini semalam menjatuhkan hukuman penjara enam bulan ke atas seorang ahli perniagaan, Datuk Nik Sapeia Nik Yusoff, 56, selepas dia didapati bersalah menyerang sehingga menyebabkan kecederaan ke atas bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad dengan menyembur bahan berbahaya empat tahun lalu.
Majistret Azman Mustapha menjatuhkan hukuman ke atas Nik Sapeia selepas mendengar penggulungan hujah hari terakhir kedua-dua belah pihak pendakwa dan pembela.
Pendakwaan dikendalikan oleh Timbalan Pendakwa Raya, Idham Abdul Ghani manakala peguam bela Nik Sapeia pula dibarisi Zainal Abidin Mustaffa, Saseedharan Menon dan Shamsul Bahrain Ibrahim.
Azman membenarkan pelaksanaan hukuman terhadap Nik Sapeia ditangguhkan sehingga rayuan selesai diputuskan oleh Mahkamah Tinggi dan Mahkamah Rayuan.

Negara tak stabil, tapi PM, TPM sama-sama keluar negara

KUALA LUMPUR, 14 Jan: Ekoran politik Malaysia yang dilihat tidak stabil, Naib Presiden PAS Datuk Mahfuz Omar petang tadi mempertikai tindakan Perdana Menteri Malaysia Datuk Seri Najib Tun Razak dan Timbalannya Tan Sri Muhyiddin Yassin keluar negara.
Bagi beliau, salah seorang pemimpin tersebut sewajarnya berada dalam negara kerana isu kalimah ‘Allah’ dan beberapa insiden pengeboman gereja masih gagal ditangani kerajaan.

“Wajarkah Perdana Menteri dan timbalannya meninggalkan negara, ketika negara diambang bahaya...(iaitu) isu kalimah (Allah) tak selesai-selesai dan beberapa gereja terus dibom sehingga masyarakat berasa seperti tak selamat,” jelasnya.

“Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri tak ada dalam negara. Najib baru bertolak semalam (ke Arab Saudi) dan Muhyiddin sekarang berada di Landon...siapa yang perlu dipertanggungjawabkan kalau apa-apa tercetus di dalam negara? KDN?”

“Dalam keadaan tenang pun, mesti sekurang-kurangnya Perdana Menteri atau Timbalannya mesti tidak boleh meninggalkan negara, inikan pula pada waktu yang begitu kecoh.”

Beliau yang juga Ahli Parlimen Sena mendakwa, tindakan Najib dan Muhyiddin tersebut menunjukkan bahawa mereka berdua tidak serius mahu menangani ketidakstabilan politik dalam negara.

Tambahnya lagi, Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammudin Tun Hussein wajar dipersalahkan juga kerana dilihat lebih bermain politik dari memastikan kestabilan dalam negeri kembali pulih belakangan ini.

“Sampai sekarang tiada penyelesaian (dari KDN), paling tidak tangkap saspek...kata wajah sudah dikenal pasti...(Polis perlu) siasat dan dakwa, jangan sekadar buat kenyataan politik, kerana ini (kes gereja dibom) isu keselamatan negara,” tegasnya.

“Mereka kata (keselamatan dalam negeri) terkawal-terkawal, tetapi hari ini ada lagi Gereja (Katholik St. Elizabeth) di Kota Tinggi pula yang disimbah pula dengan cat.”

Dalam perkembangan berkaitan, Muhyiddin berada di Pusat Pengajian Islam Oxford (OSFIC), United Kingdom kerana menyampaikan suatu syarahan.

Manakala, Najib dengan ditemani Hishammudin pula berada di Arab Saudi kerana menandatangani suatu perjanjian dengan kerajaan tersebut.

Kerajaan digesa rombak semula KPWKM

KUALA LUMPUR, 14 Dis: Wanita Pakatan Rakyat mencadangkan Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) di bawah Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil dirombak dan dibuat pembaharuan semula.

Ahli Parlimen Ampang, Zuraida Kamarudin berkata, Kementerian berkenaan gagal menunjukkan Indeks Prestasi Utama (KPI) yang baik apabila gagal menjawab isu berkenaan wanita di Dewan Rakyat dengan baik.

"Setelah mendengar jawapan dari Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat hari ini, kami berasa sungguh kecewa kerana jelas selama ini Datuk Shahrizat telah mengecewakan bukan sahaja wanita-wanita di Malaysia tetapi juga telah melambatkan pembangunan negara," katanya ketika membacakan kenyataan bersama di lobi parlimen siang tadi.

Kenyataan tersebut ditandatangani oleh beliau, Ahli Parlimen Rantau Panjang, Siti Zailah Mohd Yusoff dan Ahli Parlimen Batu Gajah, Fong Po Kuan.

Mereka juag menyifatkan Shahrizat sebagai Menteri yang ketandusan idea dan lemah kemahuan politik untuk melonjakkan wanita sebagai unsur penting dalam pembinaan negara.

Kerajaan Persekutuan juga didapati kurang bertindak balas terhadap kelembapan perkembangan wanita, keluarga dan masyarakat di negara ini.

Kenyataan itu dibuat berikutan rasa tidak puas hati terhadap Shahrizat pagi tadi yang tidak menjawab persoalan yang diutarakan mereka dalam sesi perbahasan Kementerian berkenaan di Dewan Rakyat sebelum ini.

Kenyataan yang dibacakan Zuaida itu juga menyebut bahawa Shahrizat seharusnya meminta peruntukan yang lebih besar lagi bagi membantu Kerajaan Malaysia dalam membangunkan negara melalui pembinaan wanita itu sendiri.

"Apa yang kami rumuskan dari jawapan beliau, jelas beliau sambil lewa dalam pemantauan 'cross-cutting budget' dari 'gender-responsive budgeting' yang kononnya diamalkan oleh KPWKM. Hasilnya, pembangunan wanita, keluarga dan masyarakat masih di takuk lama,"katanya.

Wanita Pakatan juga menyeru agar KPWKM beralih dari konsep kebajikan yang telahpun diamalkan di negara ini sejak beberapa dekad dan memulakan proses pemikiran yang lebih matang bagi menjuarai tekad wanita Malaysia bergerak aktif menyumbang ke arah pembinaan negara.

"Kerajaan Malaysia perlu menunjukkan sokongan dan memandang serius perkara ini agar KPWKM lebih diberdayakan untuk membangunkan wanita, keluarga dan masyarakat di Malaysia," katanya.

Sementara itu, Ahli Parlimen Titiwangsa, Dr. Lo' Lo' Ghazali kesal apabila soalan-soalan beliau tidak dijawab dengan baik oleh Shahrizat malah ada sebahagiannya langsung tidak disentuh meskipun Speaker telah memberikan peluang sepenuhnya kepada wakil wanita untuk berbahas.

Menurut Lo' Lo', sebanyak 700 nama ibu tunggal di Titiwangsa yang diperoleh semasa program himpunan ibu tunggal pada Oktober tahun lalu diserahkan kepada Jabatan Kebajikan Masyarakat wilayah pada Mei lalu.

Namun daripada senarai nama tersebut, hanya 61 orang sahaja yang dikatakan telah mendapat bantuan. Bagaimanapun, beliau difahamkan sebahagiannya telah dipaggil dalam satu Program Pembangunan Masyarakat Kawasan Parlimen (MAYANG).

Sehubungan itu, beliau ingin tahu perkembangan permohonan yang dihantar itu serta individu yang terlibat dalam program MAYANG di kawasanya serta locus standi mereka dalam menganggtai MAYANG.
Namun Shahrizat tidak menjawab persoalan itu pagi tadi.

Selain itu, soalan beliau berhubung dana yang digunakan unuk program Skuad Sayang Wanita Umno juga tidak dapat dijawab oleh Shahrizat.

Shahrizat baru-baru ini menghadiri Majlis Jalinan Rakyat Skuad Sayang Pergerakan Wnita Umno di Balai Raya Kampung Janda Baik, Pahang. Beliau menyampaikan bantuan selimut dan beg sekolah kepada 158 penduduk kampung.

"Adakah Menteri turun ke kampung tersebut sebagai Wanita Umno ataupun di bawah Kementeriannya? Apabila saya bertanya soalan ini, Menteri berlakon seperti ini adalah persoalan yang baru.Respon Kementerian ini lebih teruk daripada Kementerian-kementerian yang lain," katanya.

Shahrizat pagi tadi mengelak daripada menjawab beberapa perkara, sebaliknya berkata, soalan-saoan itu kan dijawab secara bertulis. Hal ini menyebabakan beberapa wakil wanita Pakatan Rakyat tidak berpuas hati dan keadaan dalam dewan menjadi tegang seketika.

Kata orang, kalimah Allah mainan UMNO

Oleh Lutfi

Seorang sahabat saya, saat berbual dalam telefon, menyatakan kalimah Allah hanyalah satu permainan UMNO sahaja. Begitu juga dengan beberapa rumus dan tulisan dalam blog yang menyatakan, 'kununnya' isu ini hanyalah satu lagi cara orang tertentu, dan UMNO - mengalihkan perhatian kepada isu yang lebih besar, seperti isu enjin jet. Saya tidak tahu apakah makna 'isu yang lebib besar', lebih-lebih lagi, apakah makna 'besar' di situ.


Dari satu sudut, jika kita menggunakan dacing materialisme - memang, isu jet itu besar, kerana (1) saiz enjin jet memang besar dan (2) RM50 juta memang nilai yang besar. Tetapi, sebenarnya saya memang tidak berminat langsung untuk membincangkan isu besar atau tidak. Malah, entri ini ditulis pun bukannya untuk menafikan atau mengiyakan 'rumus' ini. Kita tak ada buktipun, selain hanya main agak-agak sahaja. Jadi, tak penting lansung adakah isu Kalimah Allah ini satu mainan politik orang UMNO, Lagipun saya bukannya politikus, tak ada untungnya untuk saya pun.

Polis Pantau Semua Blog, Laman Rangkaian Sosial


KUALA LUMPUR: Polis memantau laman-laman blog dan rangkaian sosial bagi mendapatkan maklumat yang boleh dipercayai berhubung insiden serangan dan cubaan membakar gereja baru-baru ini dan siasatan mengenai kejadian itu masih giat dilakukan.
Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ), Datuk Seri Mohd Bakri Mohd Zinin berkata, pasukan khas yang ditubuhkan khusus bagi menyiasat insiden berkenaan sedang bertungkus lumus mengenal pasti dalang kejadian itu.

"Semua petunjuk diteliti meskipun ia mungkin tidak penting," katanya dalam satu kenyataan di sini.

Mohd Bakri mengulas satu laporan yang disiarkan sebuah akhbar berbahasa Inggeris yang memberi gambaran seolah-olah polis tidak efektif untuk menjejaki individu dan penjenayah, terutamanya membabitkan jenayah yang mencetuskan minat orang ramai.


Beliau berkata, polis menyedari akan hakikat bahawa kes-kes sedemikian perlu ditangani dengan adil dan segera.

Mohd Bakri menasihatkan orang ramai supaya bertenang dan tidak membuat spekulasi atau menyebarkan khabar angin mengenai kejadian seumpamanya, sebaliknya menyerahkan kepada polis melaksanakan tugas mereka.

Beliau meminta sesiapa yang mempunyai maklumat mengenai insiden berkenaan tampil membantu polis.

Beberapa buah gereja diserang dengan bom api baru-baru ini termasuk Gereja Assumption, The Life Chapel di Petaling Jaya, dan Gereja Metro Tabernacle Church di Desa Melawati, Kuala Lumpur.

Sementara itu, Mohd Bakri berkata, siasatan kes bunuh Nurin Jazlin Jazimin dan kes kehilangan Sharlinie Mohd Nashar masih belum ditutup dan memerlukan maklumat baru.

"Polis terus berusaha dengan semua petunjuk yang ada, tidak mengira kecil dan tidak penting petunjuk berkenaan. Amat mengecewakan kerana tiada petunjuk baru ditemui. Kami tidak akan berhenti dalam usaha menyelesaikan kedua-dua kes dan membantu keluarga terbabit meneruskan kehidupan mereka," katanya. - BERNAMA

Kenyataan Media Ketua Angkatan Muda KeADILan Pul


Angkatan Muda KEADILAN Pulau Pinang (AMKPP)
KENYATAAN MEDIA

10 Januari 2010
Isu : Jeff Ooi memperkecilkan keupayaan Ahli Majlis yang dilantik PKR
Dalam satu kenyataan yang telah disiarkan oleh The Star pada 8Hb Jan. yang lalu. Jeff Ooi telah menafikan dan memperkecilkan kebolehan dan kemampuan dalam menjalankan tugas bekas Ahli Majlis MPPP dari PKR iaitu Tuan Haji Razali dan Saudara Bakhtiar dengan mengatakan mereka tidak dapat menjalankan tugas yang diamanahkan kepada mereka dengan baik oleh kerana itu tempoh perkhidmatan mereka tidak disambung atau ditamatkan. Beliau berasa bangga dengan keputusan PKR tersebut kerana baginya mereka ini umpama duri dalam daging Pakatan Rakyat Pulau Pinang.

1. Disini Angkatan Muda Keadilan Pulau Pinang menyelar kenyataan yang dikeluarkan oleh Saudara Jeff Ooi yang juga merupakan Ketua Staff Pejabat Ketua Menteri Pulau Pinang kerana telah memperkecilkan prestasi kedua-dua bekas Ahli Majlis tersebut.

2. Angkatan Muda Keadilan Pulau Pinang juga merasakan adalah sesuatu yang tidak wajar bagi seorang Ketua Staff Pejabat Ketua Menteri Pulau Pinang mengeluarkan pendapat yang kurang proffesional dan lebih mencerminkan permusuhan peribadi antara mereka.

3. Kenyataan dangkal dan bodoh yang telah dikeluarkan oleh beliau tersebut boleh mencalarkan nama baik Ketua Menteri Pulau Pinang sendiri, yang sekarang ini amat dihormati oleh pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat dan juga Angkatan Muda Keadilan Pulau Pinang sendiri. Ini kerana Jeff Ooi adalah seorang pegawai yang bertugas di Pejabat Ketua Menteri . Kenyataan dari beliau itu mungkin disalah tafsirkan sebagai pendapat Ketua Menteri sendiri dan ini akan mengundang persepsi yang buruk terhadap Ketua Menteri.

4. Angkatan Muda Keadilan Pulau Pinang memberi amaran keras kepada beliau agar jangan mencampuri urusan lantikan daripada pihak Parti Keadilan Rakyat Pulau Pinang, tambahan pula kedua-dua bekas Ahli Majlis tersebut telah diakui oleh Parti sebagai pegawai yang komited dalam menjalankan tugas dan menunjukkan prestasi yang amat baik. Sebab perkhidmatan mereka tidak disambung adalah bagi menghormati permintaan mereka sendiri yang mahu berundur untuk memberikan penumpuan terhadap Parti dan Kerjaya mereka.

5. Angkatan Muda Keadilan Pulau Pinang menasihati Saudara Jeff Ooi supaya berhenti mengeluarkan kenyataan-kenyataan yang boleh mengeruhkan hubungan dan mengundang persepsi negatif dari kalangan pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat terhadap Ketua Menteri Pulau Pinang.

6. Angkatan Muda Keadilan Pulau Pinang juga ingin menasihati Saudara Jeff Ooi agar jangan mencampuri hal-hal dalaman parti-parti lain yang membentuk Pakatan Rakyat dan hormatilah sebarang keputusan yang telah dibuat oleh mereka.

Rakyat Pulau Pinang umumnya telah sedia maklum tentang isu lama yang telah dibangkitkan oleh Saudara Jeff Ooi yang telah menguris perasaan umat Islam dan NGO-NGO belum lagi dapat diselesaikan, sekarang tanpa mengetahui hakikat sebenar beliau telah mengeluarkan kenyataan yang menyinggung perasaan Ahli-ahli Parti Keadilan Rakyat Pulau Pinang pula.


Amir Bin Haji Ghazali
Ketua Angkatan Muda KEADILAN
Pulau Pinang.

--
Lawatilah blog kami & rakan-rakan bloggers Pakatan Rakyat di :-

http://keadilanbaya nbaru.blogspot. com/

http://amkbayanbaru .blogspot. com/

http://unit- ehsan-penang. blogspot. com/

http://n37batumaung .blogspot. com/

http://kerissilau. blogspot. com/

http://n12adunpenan ti.blogspot. com/

http://kerani- opis.blogspot. com/

http://zulmamakpng. blogspot. com/

" LAWAN TETAP LAWAN...!!!! , SUARA RAKYAT, SUARA KERAMAT...!! ! "

--
Posted By keADILan Bayan Baru™ to keADILan Bayan Baru™ at 1/14/2010 09:14:00 PM

SPRM(u) dah terdesak untuk selamatkan perasuah ...


Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) yang baru dilantik, Datuk Abu Kassim Mohamed berkata, mulai tahun ini, tindakan akan diambil terhadap mereka yang mendedahkan kepada pihak media maklumat dalam aduan mereka kepada SPRM.
Dalam sidang akhbar sulungnya selaku ketua pesuruhjaya SPRM, Abu Kassim, 48, berkata mengikut Seksyen 29(4) Akta SPRM, sesiapa yang didapati mendedahkan maklumat mengenai aduan yang dibuat, boleh berdepan dengan tindakan undang-undang.
Menyentuh tentang beberapa tindakan ahli-ahli politik, Abu Kassim berkata, mereka membuat aduan mengenai dakwaan berlakunya rasuah, tetapi pada masa yang sama, mendedahkan juga maklumat kepada umum.
Di bawah akta tersebut, katanya, tindakan boleh diambil terhadap sesiapa yang memberi maklumat, termasuk pemberita yang melaporkannya.
Katanya, maklumat tersebut tidak boleh didedahkan oleh mana-mana orang selain pegawai SPRM dan timbalan pendakwaraya.
Abu Kassim berkata, SPRM terpaksa bertindak demikian kerana ia membabitkan keadilan dan maruah orang yang diadu.
Katanya, ini kerana ada kes di mana pengadu membuat aduan dengan niat yang terselindung dan bukannya untuk membasmi rasuah.
Menurutnya, beliau tidak bermaksud untuk menyekat kebebasan media atau hak pengadu, tetapi tindakan tersebut terpaksa dilakukan demi keadilan.
Abu Kassim berkata, SPRM boleh membuat aduan dan mengambil tindakan terhadap mereka yang melakukannya.
Katanya, mereka yang didapati bersalah berdepan dengan hukuman dua tahun penjara atau denda RM100,000.
Abu Kassim juga ditanya mengenai satu laporan yang dibuat terhadap Yayasan Basmi Kemiskinan Selangor.
Beliau turut menyentuh banyak lagi isu-isu, termasuk siasatan terhadap dakwaan penyiasat persendirian P Balasubramaniam, usahanya untuk memperbaiki kedudukan Malaysia dalam ranking indeks persepsi Rasuah, dan juga meningkatkan reputasi SPRM.
Abu Kassim juga menafikan yang beliau menerima arahan dari pihak atasan, sama ada hendak memula atau menutup siasatan, dengan berkata beliau tidak pernah menerima arahan seumpama itu.

'UMNO PERASUAH 1 Malaysia... Pembohong seluruh rakyat Malaysia’

™ kaasiii peecaaahhh laaaaaa..... ...®

!!" MEMBUJUR LALU MELINTANG PATAH "!!
http://zulmamakpng. blogspot. com/
!!!.. LAWAN TETAP LAWAN...!!!! , SUARA RAKYAT, SUARA KERAMAT...!! !


--
Posted By zul mamak png to ™ kaasii peecaahhh laaa...® at 1/14/2010 08:38:00 AM

4 Beranak Dibunuh: Apa Motifnya..?
Ada kaitannya dengan pembikinan dan pendedahan video-video dibawah ini..?
Entah... aku terfikir je... apa motif mangsa-mangsa ni dibunuh..? entah-entah mangsa-mangsa ni ada simpan rahsia yang orang-orang tertentu nak sorokkan... salah sorang dari mangsa ni pulak ialah ibu saudara "1st lady"...

Dalam 1Malaysia ni, macam-macam boleh jadi beb...

--
Posted By Topeng Perak® Unmasked to Perisik Rakyat® at 1/14/2010 10:13:00 AM

Sembur Che Det: Nik Sepia Dihukum Penjara 6 Bulan

Bicara kes sembur Che Det. tertuduh dihukum penjara 6 bulan. walau bagaimanapun hukuman ditangguhkan sehingga selesai prosiding rayuan di Mahkamah Tinggi.

Mekasih atas info Tok Ggawo dari Mahkamah Seksyen 1 Kota Bharu, Kelantan.

--
Posted By Topeng Perak® Unmasked to Perisik Rakyat® at 1/14/2010 01:06:00 PM
__._,_.___

Coretan Dato Seri berhubung kemalangan 7 Januari lalu

Semasa di wad ramai rakan taulan, saudara mara, pemberita dan wartawan, bloggers dan kenalan telah datang mengunjung. Bonda saya Hajjah Hamidah bersama kakak dan abang adik juga telah datang menziarahi bersama orang kampong. Ada yg dapat masuk dan yg ditahan. Ramai Pegawai kerajaan, NGO, Syarikat dan golongan korporat serta individu telah menghantar buah tangan bungaan, buah2an dan lain lain kad ucap sembuh dan doa-doa. Tak kurang juga yg menalipon dan SMS bertalu2 bertanyakan keselamatan dan kesihatan saya.

Namun saya ucapkan ribuan terima kasih dan penghargaan tinggi kepada semua yg telah menziarah termasuk YB Dr Mah Han Soon, YB Dato Fakih Adam , YB Dato' Ngeh dan kebanyakan ADUN Pakatan Rakyat. YB Dato Seri Dr Zambry Kadeer juga melawat saya pada 8 Jan, jam 10.25malam dan sempat besembang perkara biasa. Trima Kasih Dato' Seri dan pada semua!

Sewaktu di wad saya diperiksa dan di perhatikan oleh 7 orang doktor bersama matron, sister dan jururawat di wad tingkat 8. Kesemuanya handal2 belaka dan kebanyakannya mereka menyatakan sokongan kepada Pakatan Rakyat dan berharap PR akan kembali berkuasa d Perak. Tak kurang juga yang bertanyakan keputusan Mahkamah Persekutuan mengenai siapa Menteri Besar sah di Perak? Saya nyatakan "tak tahu, wallahu a'lam!"

Ujian air kencing dan darah semuanya normal cuma tekanan darah saya agak tidak stabil dan tinggi. Doktor telah memberi ubatan bagi menstabilkan dan alhamdulillah kini telah pulih.
Siku kanan saya yg cedera ringan itu pula telah dibuang jahitanya dan dewasa ini telah baik.

Oleh kerana saya berjanji menghadiri beberapa program dan majlis ceramah, khususnya di Puchong, Manjung, dll maka saya gagahkan dan dapat berceramah sewaktu dalam wad dengan mengunakan talipon bimbit secara life ditempat2 tersebut. Alhamdulillah walaupun tak dapat hadir, namun mereka masih bolih mendengar suara saya! Saya juga sempat mengimamkan solat fardhu Jumaat apabila disudi oleh imam masjid Hospital (Masjid Muhibuddin Shah) , sebaik saja habis imam berkhutbah. Dgn izin Allah SWT saya berkemampuan dan menyempurnkan mengimami solat tersebut dan berdoa selepas solat jumaat.

Pada hari akhir (10 Jan) sebelum keluar wad, salah seorang pesakit (dari Johor) diwad tingkat 8 telah kembali kerahmatullah. Saya mengajak isteri saya Datin Seri untuk menziarahinya dan bertemu balu Allahyarham dan anak kecil perempuanya. Saya sempat mengepalai majlis Tahlil bersama kakitangan hospital dan rakan keselamatan dan unit amal. Al faatihah buat Allahyarham sdr Hashim!.

Saya dibenarkan pulang kerumah oleh doktor pd 10 jan jam 12 tengahari setelah mereka puas hati dan kini saya berihat di rumah dan telahpun meneruskan tugasan harian saya seperti biasa.
Mula mesyuarat parti, berceramah, menghadiri jamuan makan malam, kuliah, melawat gereja, sekolah Convent (Taiping) mangsa kebakaran, dan bertemu rakyat dipasar malam (Alor Pongsu), gerbang malam (Bgn Serai) serta Dewan Perhimpunan Penyokong Pas (bgn serai).

Alhamdulillah saya sekarang telah pulih dan sekali lagi saya bersyukur kehadrat Ilahi dan berbanyak terima kasih kepada semua rakyat jelata, jentera parti, petugas professional Hospital dan petugas keselamatan unit amal, petugas dan pegawai Faber Mediserve hospital Ipoh, ADUN dan ahli Parlimen . Kepada yang sms , menalipon, melayar FB dan menjenguk blog saya untuk bertanya khabar, terima kasih dan berbanyak penghargaan pada semua. Teruskan berdoa agar dapat kita usahakan dan meneruskan perjuangan menegak keadilan dan kebenaran di bumi Perak tercinta ini. Insiden ini sesungguhnya telah banyak memberi pelajaran dan hikmah kepada saya untuk di teladani dan direflexikan. Allah maha berkuasa melindungi dan Penyelamat saya!

Akhir sekali khusus pada saudara Md Nor Mansur yg telah membawa saya ke Hospital menaiki Satria merahnya, sejurus selepas kemalangan, Allah memberkati saudara dan terima kasih tidak terhingga kerana bantuan kecemasan. InshaAllah kita akan bersua nanti!

Saya bermohon ampun maaf kepada semua jika ada tersinggung, terkasar bahasa, terlebih bicara, terlanggar tata dan lain kesilapan dan kelemahan. Terus doakan demi keselamatan negeri kita dan rakyat jelata

Sekian wasalam, Hidup, Hidup, Hidup Rakyat, Bubar, Bubar, Bubar DUN Perak!!
Allahu Akbar.

--
Dicatat Oleh sya ke sya~reformis di 1/14/2010 08:40:00 PM
__._,_.___

RM25 Juta 'Naik' Cacing...


KULIM: Tertarik dengan pulangan lumayan yang dijanjikan oleh penganjur skim pelaburan penternakan cacing di sini, kira-kira 3,000 pelabur kerugian lebih RM25 juta apabila penganjur melarikan lari.
Malah pejabat penganjur skim itu, Kulim Worms Agrotec (KWA)(M) Sdn Bhd di Kilang Lama di sini, disita pemilik bangunan awal Disember lepas kerana tidak melunaskan sewa hampir RM10,000.
Setelah merasa tertipu, lebih 200 mangsa skim tersebut membuat laporan polis di balai polis di sini sejak awal bulan ini.
Dalam sidang media oleh mangsa skim tersebut di hadapan premis KWA di sini hari ini, pelabur dari Pulau Pinang, Kedah dan utara Perak itu mendakwa melabur antara RM5,000 dan RM3 juta sejak Jun 2008.
Menurut risalah KWA, syarikat itu menjalankan penternakan cacing dan penghasilan baja vermikompos organik dengan usahasama Konsortium Koperasi Pengguna Malaysia Berhad (KKPMB).
KWA membuka tujuh cawangan iaitu di Sungai Petani, Kuala Lumpur, Pulau Pinang, Alor Setar, Butterworth dan Tunjang di Kubang Pasu dengan Kulim sebagai cawangan utama bagi memudahkan orang ramai melabur dalam skim yang disediakan.
Ketua Polis daerah Kulim Supritendan Ghuzlan Salleh yang dihubungi mengesahkan menerima laporan daripada pelabur skim terbabit dan berkata polis sedang menyiasat kes itu.
Sementara itu, dua pesara mendakwa melabur RM150,000 hasil simpanan dan gratuiti mereka sejak September tahun lepas.
Pesara Jabatan Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) Shahibul Kiraya Haliman Shah, 56, berkata dia melabur sebanyak RM35,000 manakala bekas guru, Omar Ismail melabur RM115,000 setelah dijanjikan pulangan bulanan sebanyak 3.3 peratus.
"Saya turut melabur RM15,000 untuk menternak cacing setelah mengikuti kursus anjuran KWA dan setakat ini hanya mendapat pulangan berjumlah RM20,000 iaitu bayaran untuk September dan Oktober lepas," kata Omar.

* p/s - tu dia kalu melayu yang buat satu-satu program nak pekayakan diri sendiri dan tak pikiaq dah apa nak jadi dengan pelabur-pelabur yang rata-rata melayu jugak ni...langsung depa tak pikiaq ada yang dibelenggu utang kaa, lingkop bahana tergolok tergadai tanah pusaka kaa...apa daaa..


--
Ahakksss.... ..

http://bloghijat. blogspot. com/

--
Dicatat Oleh Hijat Panjang... ke Hijat Panjang... - " Hentam Ajer Lah Labuuu...." di 1/12/2010 03:23:00 PM