Sunday, December 19, 2010

BAGAIMANA KITA..???

Wahai orang yang beriman! Apa yang telah berlaku kepada kamu?

Apabila kamu diseru, agar turun ke medan untuk memperjuangkan agama Allah swt. tiba- tiba kamu memberatkan papan punggung kamu ke permukaan bumi (malas)

Kenapa jadi begitu? Adakah kerana kamu lebih sayang kepada kehidupan dunia berbanding kehidupan akhirat?

Ketahuilah! Sesungguhnya kehidupan dunia yang kamu dambakan itu, berbanding akhirat yang telah dijanjikan oleh Allah swt. adalah sangat kecil nilainya disisi Allah swt.

Jika sekiranya kamu lengah untuk menunaikan amanah perjuangan, nescaya kamu akan diazab oleh Allah swt dengan azab yang sangat pedih.

Maksud Firman Allah swt dari surah at Taubah . Ayat : 38 - 39

Seseketika dalam mengharungi perjuangan ini, alangkah kita duduk sejenak untuk menganalisa atau bermuhasabah diri. Memandang jauh ke dalam jiwa dengan menyelaminya secara jujur dan telus terhadap diri sendiri . Lalu kita ajukan pada diri satu soalan, benarkah kita berjuang?

Berjuang yang dimaksudkan di sini ialah bekerja gigih dengan segala upaya dan daya malah mengambil segala ruang dan peluang untuk menjulang kalimah Allah swt sehingga ia mengatasi ideologi ciptaan manusia, meskipun terpaksa berhadapan dengan tribulasi dan implikasi yang mengancam kepentingan diri .

Atas alasan dan tujuan tersebut, kita menyertai jamaah Islam ini bagi memastikan aspirasi perjuangan suci itu dapat kita laksanakan secara lebih berkesan. Persoalannya, benarkah kita berjuang?

Benarkah kita berjuang? kalau hanya mengisi borang dan mendaftar diri sebagai anggota jamaah Islam tetapi gagal untuk komited (iltizam) dengan segala aktiviti amal jamaei yang dianjurkan oleh jamaah. Kita hanya mampu mentarbiyah tetapi tidak boleh ditarbiyah Mampu mengarah tetapi tidak boleh diarah. Mampu menegur tetapi tidak boleh ditegur.

Benarkah kita berjuang? dengan hanya semata - mata kerap menghadiri ceramah - ceramah umum tetapi liat untuk hadir dan menekuni program - program khusus seperti usrah, liqa fikri, tamrin, mukhayyam dan pelbagai aktiviti spiritual seperti qiamulail, al mathurat dan zikrullah. Program ceramah dilihat lebih penting sebab kita dapat publisiti sedang usrah ni hanya dihadhiri oleh 10 orang, tidak glamour langsung!

Benarkah kita berjuang? apabila kita selalu sahaja gagal melaksanakan amanah dan tanggungjawab yang telah digalaskan ke atas pundak kita sebagai pimpinan jamaah walau dimana peringkat posisi kepimpinan kita. Mesyuarat sering tidak hadhir dan kalau pun hadhir hanya dengan kepala kosong. Lebih malang, ada mesyuarat dalam mesyuarat dan ada mesyuarat selepas mesyuarat.

Benarkah kita berjuang? sedang banyak masa kita habiskan untuk bersahaja dan mengelamun dalam mengimpi kemenangan. Hanya pandai mengomel dan mengkritik kesalahan anggota jamaah yang lain tetapi kita sendiri hanya mampu berdiri di tepian gelanggang. Kerja kita tidak beres tetapi nak ambil kerja orang lain. Kalut tidak bertempat.

Benarkah kita berjuang? seringkali kita mengabaikan hak ukhuwwah atau persaudaraan Islam sesama anggota. Cepat berburuk sangka malah sedikit berbeza pendapat kita terus menyerang pemikiran dan peribadinya seolah - seolah ia adalah musuh tradisi perjuangan kita. Kita rasa hanya kita sahaja yang hebat, berilmu dan berpengalaman. Pintar berhujjah dan berdebat . Kita pandang sahabat pun hanya dengan sebelah mata, penuh rasa benci. Senyum dan bersalam hanya untuk bermuka - muka.

Benarkah kita berjuang? suka sangat kita dedahkan rahsia jamaah. Setiap bilah dan patah perkataan yang dibincang dalam mesyuarat kita tulis dalam blog atau web site. Kita jadikan ia bahan sensasi untuk melariskan web site kita jua dengan harapan orang kata kita berani menegakkan kebenaran dan berani melampirkan fakta. Hanya kita yang mahu mempertahankan Islam dan jamaahnya sedang orang lain adalah pengkhianat yang perlu ditumpaskan.

Benarkah kita berjuang? kerana wawasan dan sesuatu gagasan pemikiran itu dilahirkan oleh pemimpin atau anggota jamaah yang kita tidak suka, maka kita tolak mentah - mentah. Lebih malang kita kasar dalam menolak dan kita lancang dalam berbicara. Langsung kita tidak hiraukan adab ikhtilaf sebaliknya apa yang kita inginkan ialah bagaimana kita nak menang dan pandangan kita yang diterima pakai.

Benarkah kita berjuang? kita sanggup mencantas sahabat seperjuangan dengan cara yang tidak bermoral agar dia jatuh dan kita yang naik jadi pemimpin. Kita melobi habis kawasan dan negeri bagi memastikan kita atau calun pemimpin yang kita suka mencapai kemenangan . Soal mampu atau tidak , soleh atau tidak bukan lagi menjadi ukuran. Ukuran tepat ialah dia mesti dari team kita.

Benarkah kita berjuang?
wala' atau taat setia kita telah berbelah bahagi, bukan lagi kepada pimpinan jamaah tetapi di sana ada individu berpengaruh dan ia berada di luar jamaah yang sangat kita kagum karektornya. Sedang pimpinan kita sendiri dilihat kolot dan tidak hebat. Kita tidak berdiri teguh di belakang pimpinan kita sebaliknya kita teguh berdiri dan menyokong pemimpin dari luar jamaah kita sendiri .

Benarkah kita berjuang? hubungan kita hanya terhad kepada golongan dan team kita. Dakwah kita tidak melebar kepada semua golongan termasuklah non muslim. Kita hanya hebat dalam gelanggang kita sendiri.

Benarkah kita berjuang? peribadi kita tidak melambangkan inspirasi perjuangan. Kita malu sipu nak jelaskan dasar perjuangan kerana keterlaluan mahu menjaga hati. Suara Islam mahu diliberalkan atas alasan orang belum memahami Islam. Penampilan diri juga dinuetralkan agar tidak dianggap fundamental.

Benarkah kita berjuang? kita banyak ketawa dan hidup dalam kemewahan. Kita tidak mampu menyelami kesusahan dan kepayahan yang dihadapi oleh para murabitun jamaah yang ikhlas berjuang, jauh sekali untuk rakyat yang terhimpit. Gaya hidup hampir menyerupai musuh malah meluka perasaan anggota jamaah sendiri.

Benarkah kita berjuang? ibadah kita kurang. Hubungan kita dengan Allah swt jauh. Gagal solat berjamaah dan membaca al quran pada kekerapan yang lebih berbanding orang awam. Kehalusan budi dan ketulusan hati tidak kita dimiliki. Ucapan kita menampakkan kesombongan dan tindakan kita tidak berhemah. Suka pandang rendah pada orang lain jauh sekali mahu menghormati mereka.

Benarkah kita berjuang? kadang - kadang kita pun keliru mengenai konsep kepimpinan jamaah kita sendiri. Kita sebut kepimpinan ulama' tetapi kita tidak beradab dengan ulama'. maki hamun ulama' dan menista mereka menjadi kalimah yang meniti di bibir kita tanpa rasa bersalah apalagi berdosa.

Benarkah kita berjuang? kerana kita pun tidak jelas matlamat dan hala tuju perjuangan . jamaah kita ni gerakan Islam ke? atau parti politik semata? Slogan perjuangan pun gagal kita hayati . Matlamat kita, dustur kita, landasan kita, ikutan kita, cita - cita kita tidak mendarah daging dalam diri kita. Malang, sering kita ni cakap lain tetapi tindakan kita lain pula.

Benarkah kita berjuang?
banyak sungguh dosa kita. Makin berjuang makin tambah dosa. Dosa mengumpat, dosa mengutuk, dosa salah sangka, dosa mencantas, dosa memfitnah, dosa menipu, dosa tidak taat kepada pimpinan, dosa tidak tunai amanah perjuangan, dosa dedah rahsia jamaah, dosa khianat kepada sahabat seperjuangan, dosa hipokrit, dosa melukakan hati anggota jamaah, dosa dedahkan aib pimpinan dan anggota jamaah, dosa mata, dosa tangan, dosa kaki, dosa telinga, dosa mulu, dosa hati, dosa otak, dosa .... , dosa .... , dosa .....dan dosa .....

Ya Allah! benarkah kita ni berjuang? atau kita selama ini hanya bermain dan menambah beban dosa dalam perjuangan buat diri kita sendiri.

hayya bina nu'min saah! ayuh kita kita bersimpuh seketika untuk kita merenung (introspection) jauh ke dalam jiwa kita. Terlebih dulu kita buangkan segala alasan membela diri , sikap menyalahkan orang lain dan rasa diri dipihak benar.

Sebaliknya cari alasan untuk menyalahkan diri agar kita insaf, jangan bela diri supaya dirasa diri kita juga perlu dihukum dan kumpulkan rasa bersalah itu atas diri kita sendiri agar kita tidak angkuh untuk mengakui kesilapan sendiri.

Sahabat ku semua, marilah kita bermuhasabah agar kita dekat dengan Allah swt dan kita segera diberikan nusrahNya. Insyaallah, muhasabah ini akan memulihkan hubungan kita yang retak, perjuangan kita yang tergugat, dan kedudukan kita yang kian jauh dari Allah swt

Masih banyak item untuk dipersoalkan pada diri kita dengan mulakan pertanyaan benarkah kita berjuang? Semoga kita diredhai oleh Allah swt .

Selamat berjuang sahabat ku

[EKSKLUSIF] - 'TAUBATLAH UMMI HAFILDA'


Umum melihat Anwar Ibrahim telah diserang dengan berbagai-bagai serangan yang keras dan bertali arus oleh Media UMNO dan pemimpin UMNO sendiri terhadapnya dan hasilnya kelihatan kurang berkesan malah ianya hanya menghakis sedikit keyakinan rakyat terhadap Anwar, kini kelihatan sasaran serangan dialihkan pula terhadap orang nombor dua PKR, Azmin Ali..

Serangan keatas Azmin kelihatan menggunakan pendekatan yang berbeza, orang yang rapat dengan beliau dipergunakan bagi pula..

Semalam Isteri beliau Shamsidar Taharin dicabar menjelaskan perlakuan sebenar suaminya serta ketua pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim bagi menyelamatkan rakyat daripada terus ditipu kononnya oleh Bekas rakan karib Anwar, Datuk S. Nallakaruppan

Hari ini adik beliau pula digunakan untuk memujuknya.. ini dah jadi macam Polis yang menggunakan sanak saudara terdekat penjenayah bagi memujuk penjenayah menyerah diri..

Tapi jika Ummi seorang adik yang baik mengapa perlu beliau menggunakan media untuk memujuk abangnya itu? Adakah beliau tidak mempunyai nombor talipon abangnya itu untuk dihubungi dan dipujuk?

Mungkin kerana jika beliau menghubungi abangnya itu melalui talipon beliau terpaksa membayar bil talipon itu.. tapi jika menggunakan media UMNO pula beliau akan menerima bayaran .. bolehjadi apa yang diperolehi semasa kes liwat pertama dulu sudah semakin susut agaknya....

Selepas ini siapa pula yang akan digunakan mereka untuk menyerang Azmin Ali? Dan siapa pula yang akan diserang oleh Media UMNO, adakah mereka akan menyerang mengikut turutan berdasarkan Carta Organisasi PKR yang baru?


‘Taubatlah Azmin

Ummi Hafilda Ali yang pernah menggemparkan negara kerana mendedahkan salah laku Datuk Seri Anwar Ibrahim pada 1997 merayu abangnya, Azmin yang kini Timbalan Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) pulang ke pangkal jalan dan bertaubat.

Ummi Hafilda, 42, dalam wawancara dengan Mingguan Malaysia berkata, beliau membuat seruan itu setelah melihat banyak hipokrasi, penyelewengan, pembohongan serta salah laku melibatkan abangnya itu.

Menurutnya, adalah menjadi tanggungjawabnya sebagai adik yang secara tidak langsung tahu rahsia-rahsia di dalam lingkungan mereka untuk memperbetulkan keadaan agar tidak terus menanggung dosa.

'Jangan tipu rakyat, jangan tipu bangsa sendiri. Wahai Azmin pulanglah ke pangkal jalan. Bertaubatlah sekurang-kurangnya takutlah pada Allah, malulah kepada para malaikat.

'Kepada Anwar dan Wan Azizah (Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail) juga saya pohon perkara yang sama. Bagaimana hebatnya kita sekalipun, Allah mengetahui kebenaran. Jangan nanti mereka ditimpa bala semasa di dunia lagi. Perjuangan saya tidak akan berhenti setakat ini sahaja.

- UMMI HAFILDA ALI
Adik Azmin Ali.


Surat Ummi Hafilda Kepada Perdana Menteri

5hb Ogos 1997
Yang Amat Berhormat
Dato' Seri Dr. Mahathir Mohamad
Perdana Menteri Malaysia
Jabatan Perdana Menteri
Kuala Lumpur

PERIHAL SALAHLAKU TIMBALAN PERDANA MENTERI

Dengan segala hormatnya, merujuk kepada perkara di atas, saya Ummi Hafilda Bt. Ali ingin mengemukakan laporan khas mengenai salahlaku Timbalan Perdana Menteri.

YAB, laporan ini dibuat berdasarkan maklumat dan bukti yang telah kami perolehi sepanjang tempoh penyiasatan.

Ianya dibuat bersama dengan persetujuan kami kelima-lima beradik iaitu Norlia Bt. Ali, Intan Dawini Bt. Ali, Mohd. Azman Bin Ali dan Ummi Hafilda Bt. Ali. Bersama-sama dengan ini juga disertakan dengan lampiran khas mengenai makluman lengkap sebagai pertimbangan untuk pihak YAB.

Segala perhatian pertimbangan dan tindakan oleh YAB dalam menangani masalah ini sangatlah dihargai dan disanjung tinggi.

Bagi kami YAB adalah tokoh pemimpin terulung negara yang kami cukup kagum dan hormati.

Sekian. Terima kasih.

t.t
Ummi Hafilda Bt. Ali


UMMI HAFILDA DIBERI IMBUHAN, KATA ANWAR

KUALA LUMPUR, 1 Nov 1999(Bernama) -- Ummi Hafilda Ali mendapat suatu projek di Lapangan Terbang Antarabangsa KL (KLIA) sebagai imbuhan untuk peranan yang dimainkannya sehingga menyebabkan Azizan Abu Bakar mereka-reka keterangan bahawa Datuk Seri Anwar Ibrahim telah meliwatnya, Mahkamah Tinggi diberitahu hari ini.

Anwar berkata beliau tahu Ummi Hafilda mendapat projek berkenaan selepas pengurus Malaysia Airports Berhad, Tan Sri Basir Ismail memberitahunya mengenai perkara itu.

Anwar berkata, Basir memberitahunya bahawa ketika Ummi Hafilda bertemu dengannya untuk membincangkan perkara itu, bekas Ketua Menteri Melaka Tan Sri Abdul Rahim Tamby Chik hadir sama dan pertemuan itu diatur oleh Tun Daim Zainuddin.

Beliau berkata, Basir memang selalu melaporkan perkembangan KLIA kepadanya tetapi dalam kes itu, perkara berkenaan dibawa kepada perhatiannya memandangkan Ummi Hafilda adalah adik kepada bekas setiausaha sulit Anwar, Mohd Azmin Ali.

Anwar berkata, ketika itu Basir tahu mengenai pengedaran surat layang yang mengandungi dakwaan salah laku seksual beliau (Anwar).

Beliau berkata demikian ketika disoal peguam utamanya Christopher Fernando pada hari ketujuh pembelaan diri terhadap pertuduhan meliwat bekas pemandu peribadi isterinya, Azizan Abu Bakar, 39.


PENGAKUAN BAPA UMMI HAFILDA

(dari tarikh tersebut saya lucutkan warisan zuriat Umi Hafilda dengan tidak mengaku anak dunia dan akhirat)

PENGAKUAN BAPA UMMI HAFILDA

UMMI HAFILDA ialah anak bongsu dari enam beradik, tiga laki-laki tiga perempuan. Lahir pada bulan Jun 1967 di Kampung Klang Gate.

Bersekolah lulus tingkatan lima pelajaran agama lebih dari mencukupi umur enam tahun sudah membaca Koran dengan baik dan sudah tahu bersembahyang. Boleh menulis dan membawa jawi dan dapat melancar pelajaran agama Fekah dan Hadith

Berhenti sekolah dia bekerja di dua buah bank sebagai kerani dan pegawai bank dalam masa empat tahun. Dia meletakkan jawatan itu dan menubuhkan sharikat sendiri. Hasil yang diperolehi dari pinjaman bank yang banyak dia telah menjelajah ke London, Australia, Tokyo dan …(tidak terang). Lain-lain tempat. Sebenarnya business belum diuruskan dengan baik. Dengan sikapnya yang angkuh, riak takbur dan memiliki kenderaan-kenderaan mewah seperti mercedes, Jeep, Isuzu, Van biasa, BMW. Tiga empat kereta dalam satu-satu masa.

Sepanjang masa dalam riwayat hidupnya belum pernah ada ada risik dari mana-mana pihak yang bersetuju meminang hingga sekarang masih seorang andartu.

Bila umurnya meningkat lebih 20 tahun tingkah lakunya yang aggeresive begitu menjadi-jadi. Melawan, tidak pedulikan dengan nasihat, riak, takbur, pembohong, penipu.

25.8.98 kali terakhir dia keluar dari rumah ini. Kelang Gate Setapak KL.

1.9.98 jam 5.20 petang saya memangil kakaknya yang sulong dan memberi nasihat kepadanya bahawa dari tarikh tersebut saya lucutkan warisan zuriat Umi Hafilda dengan tidak mengaku anak dunia dan akhirat dan berwasiat dengan pesanan jangan lagi dia balik kerumah ini.

30.9.98 dia selitkan tiga surat layang dipintu gate besar dengan nama samaran jiran yang bersimpati.

6.10.98 dia suruh kakaknya mengemas semua kain bajunya yang berada dalam tiga bilik di rumah ini.

Kedatangan kakaknya dia menunggu bila saya tidak ada dirumah kerana berjumaat.

Hasil komplot Megat Junid sampai ketangan Khalis Jafri untuk dijadikan buku 50 Dalil sebelum sampai ke PM. Kerja-kerja fitnah ini dibiayai oleh Daim dan Tengku Adnan, Ziela isteri Megat Junit menjadi orang perantaraan.

Dalam hidupnya semasa dewasa ini hutang keliling pinggang. Pernah beberapa kali orang yang memberi hutang datang menyerang di rumah ini. Surat-surat bank dari seluruh KL menuntut hutang datang sepangjang masa pernah saya di tipu
dengan lenyapnya kereta mercedes yang berharga $90,000 kerana melangsaikan hutang banknya.

Kekasarannya pernah beberapa kali ibunya mengeluarkan airmata. Dia sanggup menuding jari telunjuk kemuka ibunya dan disuruh 'shut up' Jaga sikit mulut. Semenjak tahun 1988 sudah tiga empat kali lari dari rumah berbulan-bulan lamanya keluar dari rumah.

Sifat fitnah menjadi-jadi walau pun dinasihati tetapi tidak diindahkan

Saya telah berkahwin dengan ibunya 42 tahun tetapi pada 20.2.1998 dalam masa beberapa minit sahaja tak tahulah apa yang difitnahkan kepada ibunya hingga membuat orang itu menyerang saya dengan keadaan luar biasa sehingga terpaksa saya melafazkan talak kepadanya. Kami bercerai sepuluh hari sebelum rujuk kembali.

Hasil kemuncak fitnahnya adalah dengan pemecatan Datuk Seri Anwar Ibrahim dari Jawatan TPM dan dilucutkan keahlian UMNO yang menggemparkan dunia seluruhnya hingga kehari ini. Dialah bertanggungjawab penulis surat kepada PM pada 8.8.1997 memfitnah Anwar berzina dengan kakak iparnya hingga mendapat anak bernama Hafifah dan memfitnah abangnya mehmed Azmin setiausaha Anwar oang yang paling kaya dengan hasil rasuah serta perpakat dengan Azizan Abu Bakar memfitnah Anwar berhomosex dengan Azizan.

Surat-surat tersebut dengan 9.10.98 suruh abangnya Azwan buat laporan polis di Melawati dan menuduh dua abangnya Azman dan Azmin memecah masuk biliknya dan mengambil surat-surat penting dari bilik tersebut serta mendakwa abangnya Azman hendak membakar pakaiannya dan mendakwa Azmin hendak membunuhnya.

Dua orang pegawai polis Inspektor Ramlee dan DSP Ishak datang menyiasat kes tersebut serta seorang Juru gambar.

Home minister closes an eye on Najib and links to 'that' murder

Mariam Mokhtar, Malaysia Chronicle

Does the Home minister suffer from a sense of denial? What is it that prohibits him from realising the seriousness of Kausikan’s comments that “Najib has his neck on the line in connection with a high-profile murder case.”


Malaysia’s ties with Singapore are frosty after the Wikileaks disclosures, but Home Minister Hishammuddin Hussein can only expect a cold response from the Malaysian public.

Three days after the Wikileaks revelations, Hishamuddin denied that the Malaysian police had leaked information on Opposition leader Anwar Ibrahim.

Hishammuddin said that “…. it is irresponsible for any party to attempt to link the police or the Home Ministry as the source of the information”.

He maintained: “I would like to stress that all information and secrets pertaining to police investigations is well protected and is secured as it involves the image and credibility of the force”.

Is he able to give us an absolute guarantee that the source is not the police? Can information not be fabricated? Is information pertaining to police investigation as well protected as he claims?

In 2007, 8-year-old Nurin Jazlin disappeared in August after going out to a night market alone near her home in Wangsa Maju. A month later, her naked body was stuffed into a sports bag and left near a shop in Petaling Utama.

Soon after, Nurin's post-mortem photographs, started to appear on the net and her father, Jazimin Abdul Jalil, sued the police and the Government for the circulation of his daughter’s photos.

Jazimin said that the defendants had admitted their liability. A policeman, L/Kpl Amran, had taken home a draft containing the photographs and showed them to his neighbour whose relatives later captured them using a cellphone camera without his knowledge.

Jazimin successfully reached an out-of-court-settlement.

This may be one incident that we know of, but can Hishamuddin safely claim that all information and secrets pertaining to police investigations are well protected and secure?

When Hishamuddin was the leader of the UMNO Youth wing in 2004, Anwar had just been freed from prison, after Malaysia's highest court overturned his conviction for sodomy.

At that time, Hishamuddin, said that Anwar had menaced Malaysia’s stability and that the party should never take him back.

He said, “Let us not forget that this traitor once destroyed our unity, smeared the country's image and destroyed the economy with violent street protests.”

And yet, last week, he must have heard the Wikileaks revelations from a Singaporean official who said, “Najib has his neck on the line in connection with a high-profile murder case.”

Is Hishamuddin blind to Kausikan’s allegations about Najib and the high-profile murder? Don’t these links about a Prime minister and murder also ‘smear the country’s image’?

What about the other comments by the Singaporeans who claimed Malaysia was “dangerous”, that it was suffering from “racial conflict” and led by “incompetent politicians”? Haven’t these negative portrayals potential to “destroy the economy” and discourage investors?

We do not wish for a Home minister who acts like he is out of touch with reality. But this is the same Home minister who belittled women and said that they exaggerate the levels of street crimes.

He had allegedly said, “Most victims are women. What do women do? They go to the hairdressers... they chit-chat and suddenly it is everywhere and cause people to fear.”

Hishamuddin is privileged to live in a house which is probably in a gated community if not protected by an army of security personnel. He has no experience of the real world where crime is a constant threat.

Does the Home minister suffer from a sense of denial? What is it that prohibits him from realising the seriousness of Kausikan’s comments that “Najib has his neck on the line in connection with a high-profile murder case.”

He once famously said that time is needed to create the necessary police presence to address crime levels.

He said, “I tell the police not to get demoralised as the more people attack them, the more allocation we get”.

Maybe he should reflect that the Malaysian public is demoralised and disappointed when after the Wikileaks revelations, Hishamuddin chooses to attack only Anwar for sodomy, but he decides to avoid Najib and his alleged links to murder.

Kerajaan berjiwa rakyat untuk rakyat Malaysia sebenar

Tepat setahun dulu dalam Konvensyen Kebangsaan Pakatan Rakyat pertama yang penuh bersejarah pada 19 Disember 2009 di Shah Alam, suatu muafakat baru muncul di Malaysia dengan pelancaran Dasar Bersama Pakatan Rakyat.
Hari ini dalam Konvensyen Kebangsaan Pakatan Rakyat kedua di Pulau Pinang, suatu harapan baru telah lahir di kalangan rakyat Malaysia dengan pelancaran Program 100 hari PR.
Saya pasti dalam Konvensyen Kebangsaan Pakatan Rakyat ketiga tahun depan, suatu kerajaan baru berjiwa rakyat akan terbit di Malaysia yang martabatkan rakyat dan mendokong ketuanan rakyat.

Mengimbas kembali kepada dokumen Dasar Bersama PR yang merangkumi prinsip-prinsip asas perjuangan gabungan PKR, PAS dan DAP, ia mengandungi empat tajuk utama iaitu
1. Demokrasi Telus dan Tulen
2. Memacu ekonomi berprestasi tinggi, mampan dan adil
3. Keadilan sosial dan pembangunan insan
4. Hubungan persekutuan-negeri dan dasar luar Negara.

Sekiranya Dasar Bersama PR boleh membawa perubahan kepada rakyat Malaysia, maka Program 100 hari menggariskan secara terperinci dan  menyeluruh langkah-langkah spesifik secara permulaan untuk menjalankan urustadbir baik demi kesejahteraan rakyat Malaysia.

Program 100 hari ini benar-benar adalah harapan rakyat Malaysia yang dapat melihatkan reformasi kompreshensif yang kian mantap dan mendalam diusahakan oleh kerajaan-kerajaan negeri PR di Pulau Pinang, Kedah, Selangor dan Kelantan. Bagi pihak PR Pulau Pinang, kesediaan Program 100 Hari ini menerima pakai dua inisiatif kami amatlah dihargai, iaitu program liputan wifi percuma yang akan siap akhir tahun depan dan RM100 setahun kepada  warga emas melebihi 60 tahun akan diberikan pula RM1,000 setahun kepada semua warga emas di Malaysia oleh PR di peringkat pusat.

Akan tetapi Program 100 Hari bukanlah untuk semua orang. Bukan untuk orang yang menentang konsep kerajaan berjiwa rakyat, melawan martabatkan rakyat dan memusuhi ketuanan rakyat. Program 100 Hari ini adalah untuk rakyat Malaysia sebenar, tulin dan watan – the real Malaysians.

Siapa rakyat Malaysia sebenar ini yang sering dilupakan oleh media massa dan kerajaan BN? Sebelum mengenalpasti mereka, kita harus dulu menyatakan siapa yang bukan Malaysia sebenarnya. Who are not the real Malaysians?

Saya ingin mula dengan mereka yang hanya tahu benci-membenci dengan menggunakan fahaman eskstrimis baik aspek kaum, jantina mahupun agama. Golongan yang hanya tahu mendisrkiminasi, menganiayai dan merendahkan orang lain malah meraikan peristiwa berdarah 13 Mei bukanlah rakyat Malaysia sebenar. Kebanyakan mereka pendokong dan peminat Utusan Malaysia dan BN yang hanya peralatkan isu 3R (race religion rajah).

Satu lagi gologan ialah yang bukan “real Malaysians” adalah yang tamak haloba di mana demi godaan wang rasuah atau yang lain rela menjualkan segala-galanya. Tambah pula kaki fitnah dan tohmah, golongan mata duitan, materialism dan penipu ini bukan juga rakyat Malaysia sebenar. Kita tidak boleh pertimbangkan suatu lagi golongan yang hanya mahu syiok sendiri atau suka tunjuk pandai. Kalau tak diberikan tempat atau ikut nafsu jahat mereka, maka mereka akan lompat atau belah sahaja.

Yang kesemua ini bukan rakyat Malaysia sebenar, mereka ini Malaysia Celup or pseudo-Malaysians.

Rakyat Malaysia yang sebenarnya adalah rakyat biasa yang pentingkan hak ekonomi dan masa depan agar kehidupan mereka bukan sahaja lebih senang tetapi masa depan untuk anak-anak adalah lebih cerah dan baik. Inilah rakyat Malaysia sebenar yang kita di PR harus tumpukan.

Saya percaya rakyat Malaysia sebenar mahukan sebuah masayarkat aman, tenteram dan penyayang serta menyokong prinsip keadilan, kebenaran, kebebasan, kebajikan dan ketakwaan kepada Tuhan. PR harus fokuskan perhatian dan usaha gigih kita ke atas golongan pertengahan ini yang merupakan majoriti terbesar dan sering dilupai oleh media massa dan BN.

Rakyat Malaysia sebenar mahukan keadilan dan kedaulatan undang-undang agar kita dilayani secara samarata. Yang mereka akan lebih sanjung bukanlah pemimpin individu yang berwibawa tetapi sistem yang berkesan. Sistem yang membolehkan sesiapa yang ingin jalankan urusan kerajaan boleh lakukannya tanpa menerusi pihak ketiga atau kenal orang tengah, hanya kenal undang-undang dah cukup – itulah system kedaulatan undang-undang yang rakyat Malaysia sebenar mahukan.
Rakyat Malaysia sebenar mahukan kebenaran supaya masyarakat dan anak-anak kita tidak akan hancur. Dalam ugama Islam pun dinyatakan fitnah adalah lebih dasyat daripada bunuh, takkan lagi nak percaya Satu Malaysia yang bertopengkan One Israel dan Tipu Malaysia.
Rakyat Malaysia sebenar mahukan kebebasan, kebebasan daripada penyalahgunaan kuasa yang rakus, amalan rasuah dan ancaman atau kebebasan daripada ketakutan(freedom from fear). Hanya dengan kebebasan hak asasi manusia baru kita boleh mendapat peluang samarata untuk merealisasikan potensi modal insan.

Rakyat Malaysia sebenar mahukan kebajikan sebenar agar golongan daif, asnaf, miskin, kurang upaya dan lemah dapat terus dibela. Kemiskinan akan dilawan berhabis-habisan supaya semua dapat kecapi hasil kejayaan ekonomi.

Rakyat Malaysia juga hendak bertakwa kepada Tuhan agar kita menjadi insan baik yang takut kepada Tuhan dan bukan taksub kepada pemimpin dan isteri mereka. Masyarakat yang berpegang teguh kepada “amar maaruf nahi mungkar” akan pastikan pemimpin Firaun tidak akan timbul semula. Jangan mereka yang mahukan Menara Warisan Merdeka 100 tingkat lupa, Firaun boleh bina Piramid yang masih wujud sekarang tetapi Firaun sudah lama tak ada lagi.

Inilah rakyat sebenar dalam golongan pertengahan yang PR mesti tumpukan bukanlah mereka yang rasis, benci-membenci, fitnah dan tamak-haloba. Kita mesti was-was tentang kempen kotor yang akan dimainkan dalam PRU13 yang diramalkan datang tak lama lagi. BN akan gunakan senjata 3R khususnya UMNO akan cakap PAS diperkudakan DAP dan MCA pula cakan DAP diperkudakan PAS. Saya nak tegaskan PAS dan DAP tidak memperalatkan satu sama lain, kami masing-masing hanya rela diperalatkan oleh rakyat sahaja.

Selama ini di Pulau Pinang UMNO serang DAP anti-Melayu dan MCA pula serang DAP anti-Cina. MCA serang DAP anti-bukan Melayu bila DAP tunjukkan bahawa dalam sistem tender terbuka, kontraktor Melayu memang mampu berdaya saing dengan memenagi sebilangan besar kontrak kerajaan. Kontraktor Melayu menangi 100% kontrak Jabatan Pengairan dan Saliran serta 98% kontrak JKR. Bila kita martabatkan rakyat Pulau Pinang tanpa kira kaum, jelas yang tak dapat berdaya saing ialah kontraktor UMNO sendiri bukanlah kontraktor Melayu.

Kita tidak harus benarkan BN pecah-belahkan keutuhan PR. Perjuangan DAP adalah berteraskan Perlembagaan Persekutuan di mana DAP telah pinda Perlembagaan parti dalam 2006 untuk menerimanya. Kita tak harus benarkan UMNO cuba “hijack” Perlembagaan Persekutuan memecah-belahkan rakyat Malaysia bahawa adalah salah untuk memperjuangkan ketuanan rakyat. UMNO sering sebut Perkara 153 sebagai justifikasi untuk hanya perjuangkan ketuanan Melayu. Malangnya UMNO langsung tidak sebutkan bahawa Perkara 153 juga menyatakan kepentingan sah kaum-kaum lain mestilah dipelihara.

Perkara 153 Perlembagaan Persekutuan
Adalah menjadi tanggungjawab Yang di Pertuan Agung memelihara kedudukan istimewa orang Melayu dan bumiputera mana-mana Negeri Borneo dan kepentingan-kepentingan sah kaum-kaum lain mengikut peruntukan Perkara ini.

Article 153 of the Federal Constitution
It shall be the responsibility of the Yang di Pertuan Agong to safeguard the special position of the Malays and natives of any of the States of Sabah and Sarawak and the legitimate interests of other communities in accordance with the provisions of this article.

PR mesti tumpukan usaha menjayakan transformasi Malaysia kepada sebuah ekonomi berpendapatan tinggi dengan Gross National Income(GNI) per capita USD15,000 menjelang 2020. Di bawah BN, ini tidak mungkin berlaku. Mantan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad meragui keupayaan mencapai GNI USD15,000 ini. Malah Menteri di Jabatan Perdana Menteri secara terbuka menyatakan kemungkinan Malaysia akan jadi bankrap pada 2019. Demi selamatkan Malaysia dari jadi bankrap, PR perlu memerintah di Putra Jaya.

Hentilah cakap-cakap kosong. Marilah kita berusaha dan bekerja gigih.  Kita mahukan Konvensyen Kebangsaan PR ke-3 tahun depan diadakan di Putra Jaya. Kita mahukan Kerajaan berjiwa rakyat untuk rakyat Malaysia sebenarnya.
Hidup PR, Hidup Kerajaan Berjiwa Rakyat, Hidup Martabat Rakyat!


LIM GUAN ENG

Intipati ucapan Presiden PAS (Konvensyen PR ke-2)

INTIPATI UCAPAN PRESIDEN PAS SEMPENA KONVENSYEN PAKATAN RAKYAT KE-2

Dewan Millenium, Kepala Batas, Pulau Pinang
19 Disember 2010


Mukaddimah

1.   Yang Dihormati Saudara Pengerusi, YB Dato’ Seri Anwar Ibrahim – Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat (PKR), YAB Saudara Lim Guan Eng – Setiausaha Agung DAP – Ketua Menteri Pulau Pinang, Yang Dihormati Dato’ Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail – Presiden PKR, Seluruh Anggota Kepimpinan  PAS – PKR – DAP, YAB Menteri Besar Kelantan – Kedah – Selangor, NGO, para tetamu dalam dan luar negara, Wakil-wakil Kedutaan Asing, Ahli-ahli Yang Berhormat serta seluruh perwakilan dan pemerhati sekalian.
2.   Kita bersyukur ke hadrat Allah SWT kerana kita sekali lagi berada dalam kesempatan yang sangat bermakna di penghujung tahun 2010, setelah setahun lalu kita sama-sama melakarkan sejarah dengan mengadakan Konvensyen Pakatan Rakyat yang pertama di Shah Alam pada bulan Disember 2009.
3.   Tentunya Konvensyen Pakatan Rakyat kali kedua ini pula akan menjadi medan kita bermuhasabah, menilai keperluan, menanda aras pencapaian dan menambahbaik tindakan, setelah kita diberikan amanah menguruskan kerajaan di empat buah negeri dan seterusnya memimpin rakyat untuk membuat perubahan di negeri-negeri yang lain, insyaAllah.


Hadirin dan hadirat yang dihormati sekalian,

Ketetapan Konvensyen Pertama

4.   Setahun yang lalu, kita telah sama-sama menerokai dasar bersama yang dipersetujui, dengan rangka matlamat melaksanakan muafakat yang sangat bermakna dalam negara kita ini bagi membebaskan negara dari kemelut yang sangat menekan rakyat dan penuh dengan penyakit di segenap sudut, seterusnya membentuk gagasan alternatif terbaik untuk negara.
5. Maka kita telah mencorakkan dasar bersama yang penting di bawah Muafakat Rakyat iaitu untuk (1) Mengembalikan demokrasi telus dan tulen, (2) Memacu Ekonomi Berprestasi Tinggi, Mapan dan Adil, (3) Keadilan Sosial dan Pembangunan Insan dan (4) Hubungan Persekutuan-Negeri dan Dasar Luar Negara.
6.   Semua dasar bersama ini akan terus dilaksanakan selari dengan peruntukan Perlembagaan Persekutuan, yang merupakan suatu  penzahiran cita-cita dan harapan rakyat Malaysia yang merdeka.  Di dalamnya hak asasi setiap rakyat termasuk hak agama, bahasa, kerakyatan dan budaya dijamin sepenuhnya.
7.   Dalam hal ini, PAS akan terus menjadi penjaga amanah bagi memperkasakan Islam sebagai agama bagi Persekutuan, di mana perubahan kita adalah dalam ruang lingkup undang-undang negara dengan mengambilkira Islam sebagai agama rasmi negara, dengan meletakkan Islam berdasarkan kepada maknanya yang sebenar. Dalam masa yang sama agama-agama lain boleh diamalkan dengan aman dan damai di mana-mana sahaja di negara kita ini.
8.   PAS percaya bahawa kekeliruan terhadap Islam yang adil yang ingin dibawa oleh PAS berlaku kerana contoh dan tafsiran salah terhadap Islam yang ditunjukkan oleh UMNO selama ini, sehingga melahirkan pemimpin yang tidak amanah, dan berkuasa melalui rasuah serta penipuan.
9.   PAS percaya bahawa keadilan sejagat Islam yang sememangnya bersesuaian dengan fitrah manusia boleh menjadi tiang seri yang mampu untuk menyatukan hati manusia. Kita mesti menyedari bahawa di sana ada perkara yang sama dan berbeza dalam kalangan manusia yang perlu diraikan. Islam mengiktiraf kewujudan pelbagai kaum, dan perpaduan itu mestilah berteraskan rasa saling hormat menghormati dan kenal mengenal di atas sifat kemanusiaan serta dilayan dengan adil, walaupun berbeza agama dan kaum.

Firman Allah SWT  Maksudnya :

Hai manusia, sesungguhnya Kami menciptakan kamu dari seorang laki-laki dan seorang perempuan dan menjadikan kamu berbangsa-bangsa dan bersuku-suku supaya kamu saling kenal mengenal. Sesungguhnya orang yang paling mulia di antara kamu di sisi Allah ialah orang yang paling bertakwa di antara kamu. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui lagi Maha Mengenal. [49:13]

10.       Kita juga telah bersetuju untuk terus melindungi kedudukan istimewa orang Melayu dan anak negeri mana-mana antara Negeri Sabah dan Sarawak dan kepentingan sah kaum-kaum lain sejajar dengan Perkara 153, mempertahankan peranan dan tanggungjawab institusi raja berperlembagaan, memartabatkan pengunaan Bahasa Melayu selari dengan Perkara 152 Perlembagaan dan memperluaskan Bahasa Melayu sebagai lingua franca serantau, dan dalam masa yang sama melindungi dan memperkukuhkan penggunaan bahasa ibunda semua kaum.

11.       Seluruh ketetapan yang sama-sama kita lakarkan dalam konvensyen yang lalu, sebenarnya telah menjawab segala tohmahan jahat dari pihak musuh politik kita bahawa kononnya Pakatan Rakyat adalah golongan yang tidak memahami perlembagaan dan akan menjual rakyat dengan harga yang murah.

12.       Hakikatnya, merekalah yang sebenarnya tidak menghormati tonggak demokrasi berparlimen, apabila dengan penuh keangkuhan telah menggunakan kuasa bagi menyingkirkan Ahli Parlimen kita dari Parlimen Malaysia. Apa yang berlaku hingga kini ialah, mereka takut untuk berhujah dan gagal memberikan apa-apa jawapan yang meyakinkan mengenai isu yang diperkatakan. Merekalah sebenarnya yang telah memberikan nama buruk negara ke persada dunia.


Hadirin dan hadirat yang dihormati sekalian,

Persidangan Shah Alam 2010

13.       Selain dari itu, kita juga menjadikan persidangan yang dihadiri oleh Menteri Besar dan Ketua Menteri, Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri, Agensi Kerajaan Negeri, semuanya dari Negeri Pakatan Rakyat pada 29 November lalu sebagai komitmen kita untuk menambahbaik aspek ekonomi, sosial, politik dan pentadbiran kerajaan yang kita pimpin.

14.       Saya amat berharap agar segala buah fikiran dan perancangan yang begitu baik itu tidak menjadi bahan yang tinggal di atas kertas sahaja, tetapi di berikan kefahaman kepada pegawai pentadbiran kerajaan agar mereka memahami aspirasi kita dan seterusnya melaksanakannya.


Hadirin dan hadirat yang dihormati sekalian,

Masa Bergerak Ke Depan


15.       Hari ini juga kita berhimpun, dengan penegasan yang lebih bermakna, bahawa kita ingin terus melakukan perubahan, di atas prinsip Tahalluf Siyasi, yang menggariskan prinsip kebersamaan kita  dengan menekankan persamaan untuk memerangi kezaliman, ketidakadilan serta rasuah tanpa menafikan asas pembentukan negara Malaysia dan struktur masyarakatnya.

16.       Pada hari ini juga kita menghasilkan satu dokumen kerja dan sasaran yang ingin kita capai dalam berbagai sudut.  Cabaran terbesar kita nanti ialah bagaimana kita menterjemahkan perancangan ini ke dalam bentuk tindakan yang bukan sahaja difahami oleh pelaksana yang terdiri dari pegawai-pegawai kerajaan di bawah negeri Pakatan Rakyat, tetapi juga difahami oleh rakyat yang berada di bawah kerajaan Pakatan Rakyat khususnya, dan rakyat dalam negara kita ini umumnya. Rakyat lah nanti yang akan menjadi hakim di atas kesungguhan dan komitmen kita untuk melaksanakan perubahan. Jangan kita sekali-kali membiarkan rakyat menghukum kita dalam pilihanraya umum yang akan datang nanti.

17.       Kita juga sedar dan insaf, bahawa perubahan menyeluruh yang diimpikan oleh gagasan Pakatan Rakyat tidaklah mudah dicapai, kerana kita berdepan dengan konsep federalisme sonsang yang dipegang oleh Kerajaan Pusat pimpinan Barisan Nasional, yang tidak lagi menghormati pilihan yang dibuat oleh rakyat dalam negeri yang telah memilih Pakatan Rakyat.

18.       Selain dari itu, kita juga berdepan dengan kekangan pentadbiran yang sudah membarah selama puluhan tahun di bawah Kerajaan BN. Dalam masa yang sama, kita juga dibelenggu dengan kelemahan diri sendiri apabila ada di antara kita yang mula hilang tumpuan, setelah kita mula diserang dari segenap penjuru oleh kerajaan pimpinan Barisan Nasional ini. Kadangkala kita berhadapan dengan perbezaan pandangan dan pendekatan untuk menyelesaikan masalah, dan di sinilah cabaran terbesar kita yang perlu dirungkaikan supaya kita menjadi gagasan terbaik untuk negara ini.

19.       Saya menyeru kepada semua para hadirin yang menjadi petugas kepada perubahan dalam negara kita ini, supaya kita tidak sekali-kali tersasar dari tujuan kita untuk melakukan perubahan menyeluruh yang bermakna kepada generasi yang akan datang.

20.       Dengan perasaan penuh keikhlasan kita menyedari akan kelemahan-kelemahan ini, tetapi kita bukanlah seperti komponen musuh yang saling bercakaran sesama sendiri, lalu bertindak menyembunyikan masalah mereka sehingga ianya menjadi seperti ‘api dalam sekam’ yang menunggu masa untuk menjahanamkan negara kita yang tercinta ini. Inilah beza nya pakatan kita dengan mereka, di mana kita berani untuk berdepan, berbincang, berbahas, semuanya dalam semangat yang tulin bagi menyelesaikan sebarang masalah yang timbul dalam gagasan kita ini. Inilah yang ingin kita sampaikan kepada rakyat.

21.       Perlu kita ingat, bahawa Pakatan kita ini bukan sahaja bergerak untuk menafikan kekebalan pemerintahan Barisan Nasional semata-mata, tetapi adalah untuk melaksanakan perubahan yang adil di mana keharmonian dan keupayaan masyarakat memahaminya di jadikan teras dalam perubahan dalam negara kita ini.


Hadirin dan hadirat yang dihormati sekalian,

Perlu muhasabah


22.       Marilah sama-sama kita bermuhasabah akan pencapaian kita, setelah diberi tanggungjawab melaksanakan amanah pemerintahan di negeri-negeri Pakatan Rakyat, menilai dengan penuh kejujuran akan kelemahan dasar dan pelaksanaan, kita mencelikkan mata-telinga kita seluas-luasnya dan berlapang dada dengan kritikan rakyat, seterusnya melakukan rombakan pentadbiran dan perubahan menyeluruh apabila difikirkan perlu. Berdasarkan maklumat kelemahan kita ini, maka kita perlu bangkit kembali dengan terus melaksanakan penambahbaikan dalam pemerintahan kita dan memperkemaskan jentera parti di negeri-negeri yang belum bersama kita.


Asas perubahan

23.       PAS ingin menyatakan bahawa dasar yang ingin kita laksanakan dalam negeri di bawah Pakatan Rakyat perlulah bertitik tolak dari pemahaman bahawa (1) kita membaiki kerosakan yang ada dalam negara kita, (2) kita ingin meletakkan negara dan negeri di atas dasar yang sepatutnya, (3) semuanya dilaksanakan dengan semangat dalam perkara yang menjadi Dasar Bersama kita.

24.       Tetapi kita tiada masa yang panjang untuk melakukan semua ini kerana musuh akan sentiasa mencari jalan untuk meruntuhkan negeri di bawah Pakatan Rakyat yang telah kita sama-sama bina. Negeri yang sama-sama kita bina ini pula tidak akan memberikan sebarang makna dalam politik baru negara kita, sekiranya kita gagal menunjukkan kaedah pemerintahan yang jauh lebih baik dari negeri yang diperintah oleh Barisan Nasional.

25.       Pemerintahan yang lebih baik yang ingin kita capai ialah bukan hanya berkaitan dengan pencapaian ekonomi semata-mata, dan juga bukan hanya mengenai dasar perindustrian serta pelaburan sahaja, kerana kita juga tidak mahu melahirkan masyarakat yang hanya melihat pembangunan material yang berselerakan di kiri kanan persekitaran mereka dan dalam masa yang sama jiwa mereka kosong sehingga melahirkan berbagai penyakit kemanusiaan dalam masyarakat kita ini.

26.       Apa yang kita mahu, bahawa kita perlulah juga menumpukan kepada kesejahteraan spiritual dan akhlak serta pembangunan rohani, yang dihubungkan dengan pegangan agama yang mampu untuk memandu kehidupan rakyat di bawah jagaan kita. Indeks kesejahteraan yang ingin kita capai juga perlu mengambil kira persekitaran masyarakat beragama berbagai kaum dan fahaman yang wujud dalam negara kita ini, apatah lagi ianya mungkin berbeza dengan pentafsiran kesejahteraan di negara-negara lain. Kita inginkan kerukunan sebuah keluarga, yang mampu untuk berdepan dengan krisis moral dan akhlak yang semakin berleluasa di zaman yang serba moden ini.

27.       Dalam melaksanakan dasar dalam negeri yang diperintah Pakatan Rakyat secara bersama, maka penting juga untuk kita berhati-hati dengan cuba lebih memahami betapa pentingnya bagi setiap parti untuk menguruskan sensitiviti masyarakat – tanpa perlu untuk kita menongkah kepercayaan agama dan budaya setiap kaum di negara ini. Jangan pula kita untung secupak tetapi rugi segantang dalam pertimbangan kita.

28.       Kegagalan untuk memahami perkara asas ini akan membuka ruang kepada UMNO dan BN untuk menyebarkan dakyah mereka menerusi media massa yang dikawal oleh mereka. Kita akan berada dalam keadaan yang sangat ‘defensive’ untuk melawan kuasa media mereka yang akhirnya membuatkan rakyat terbanyak akan menjadi keliru. Akhirnya kita semua akan rugi.

29.       Pendekatan bertahan ini perlulah diubah, dengan kita sendiri menentukan agenda kita bersama rakyat, dan bukan hanya responsif terhadap serangan musuh. Oleh yang demikian, sudah tiba masanya untuk kita memasuki fasa seterusnya dalam gerakerja kita, dengan kita menggunakan media kita sendiri yang boleh sampai kepada rakyat. Gerakerja ini perlulah disusun secara bersama di kalangan negeri Pakatan Rakyat, petugas parti dan semua kalangan pengamal media yang bersama dengan kita.


Hadirin dan hadirat yang dihormati sekalian,

Persediaan Pilihan Raya

30.       Belum pun kita sempat melaksanakan amanah dengan sempurna, angin yang bertiup kencang di waktu ini telah memberi gambaran bahawa saat dan ketika untuk kita berdepan dengan Pilihanraya Umum ke 13 detiknya semakin hampir. Suasana sebegini dizahirkan oleh pimpinan utama BN bahawa mereka merasakan semakin selesa dan kononnya rakyat akan kembali bersama mereka.

31.       Kepada mereka, marilah kita pertegaskan pada hari ini bahawa kita bukan sahaja komited untuk mempertahankan kerajaan Pakatan Rakyat di empat buah negeri ini, tetapi kita akan bangkit untuk merubah kedudukan percaturan politik yang menjadi dominasi Barisan Nasional selama ini, insyaAllah.

32.       Kita juga mencabar pimpinan Barisan Nasional untuk berani turun ke gelanggang secara amanah dan jujur, tanpa bergantung kepada agensi dan institusi kerajaan, tidak memperkudakan media massa serta menaburkan janji kosong pilihanraya yang saban tahun menjadi rasuah mereka kepada rakyat. Marilah kita turun ke gelanggang secara penuh demokrasi, bukannya berpaut kepada demokrasi yang rosak.

33.       Kepada saudara saudari yang hadir dalam konvensyen ini, ingatlah bahawa sekiranya kita ingin mencapai kejayaan yang lebih baik dari pilihan raya umum yang lalu, maka pada ketika dan saat ini kita perlu memperkemaskan jentera pilihan raya, mempersiapkan petugas, merangka strategi berkesan, membaiki kelemahan, dan seterusnya menampilkan calon yang amanah dan jujur kepada rakyat.


Hadirin dan hadirat yang dihormati sekalian,


34.       Akhirnya, saya ingin mengucapkan tahniah kepada seluruh jawatankuasa konvensyen, pimpinan Pakatan Rakyat, para perwakilan dan pemerhati, dan rakyat yang bersama kita di merata tempat, serta sekalung terimakasih kepada tuan rumah konvensyen yang menjayakan perhimpunan yang bersejarah ini.

35.       Mudah-mudahan konvensyen kali kedua ini mampu untuk mencapai objektif yang dicita-citakan.

36.       Wassalamualaikum wbr.

Mesej Kepada Memanda PM - Keluhan Rakyat"Mesej kepada Memanda Perdana Menteri, Mereka lebih sibuk tabur harapan dari memahami yang rakyat jelak dengan keangkuhan. Kita perlukan pemimpin yang bukan lupa asal usul tapi pemimpin yang boleh deliver satu kerajaan yang di pimpin oleh rakyat, untuk rakyat, kepada rakyat. Bukan kah rakyat yang memilih mereka menjadi wakil rakyat tetapi mereka terus ingat mereka yang bagus sangat dan lupa yang mereka itu wakil kita.

Berbuih buih mulut PM mengingatkan peranan dan semangat ummo yang baru. menjadi juara rakyat, mendahuluikan rakyat, merasa nadi dengupan rakyat. Semuanya sia-sia. Pemimpin pemimpin UMNO terus memperlecehkan impian PM ini.

Mengambil kisah berita terkini bayangkan lah berapa ramai peniaga peniaga Melayu yang telah menderita dan sengsara akibat perkara kecil yang tak mampu diselesaikan dengan segera oleh pentadbiran UMNO. Hutang hutang semasa perhimpunan UMNO yang lalu hinggalah sekarang maseh tidak dibayar oleh pihak umno.

Sedih dan kesian, parti yang berjanji mendukung perjuangan orang orang Melayu rupa rupa nya indah khabar dari rupa. Mereka tak mengotakanya, Mereka tak serik serik membuat rakyat benci dan meluat. Fikir fikir kan lah. Jangann lah susah sangat mencari sebab kenapa pengundi menyampah dengan BN dan parti parti kompenannya.

Pemimpin pemimpin yang sombong, bongkak dan berlagak dan tidak menyelami masalah rakyat maseh ada lagi didalam parti keramat ini. Renungi dan kaji lah rintihan dan keluhan peniaga peniaga Melayu dibahagian UMNO Malaysia."


UMNO TETAP JADI PENGKHIANAT MELAYU ISLAM... 

Pilihanraya: “Padang tidak sama rata'

hadi_baru Presiden PAS berkata, pihaknya tidak menolak kemungkinan pilihan raya umum lebih awal.
Bagaimanapun, Datuk Seri Hadi Awang berkata `padang permainan kami  tidak sama rata.`
“Kuasa mengadakakamn pilihanraya umum hak perdana menteri walaupun perlu mendapat perkenan Yang Di Pertuan Agong tetapi tidak lebih syarat semata-mata.

“Proses ini tidak demokratik dan memberi kelebihan kepada kerajaan pemerintah,” katanya dalam sidang akhbar di sini hari ini.
Hadi juga berkata, BN mengawal akhbar utama dan kerana itu menjangkakan laporan negatif untuk konvensyen Pakatan Rakyat.
Sementara itu, spekulasi Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, akan mengadakan pilihanrayas umum lebih awal iaitu awal tahun depan.
Cerita lain menyebut hanya Parlimen dibubarkan, bukan dewan undangan negeri.
Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng, menegaskan BN tidak akan boleh merampas empat negeri Pakatan Rakyat.
Pakatan Rakyat memerintah Pulau Pinang, Kedah, Selangor dan Kelantan.
Pemimpin Pakatan Rakyat dalam ucapan awal pagi tadi masing-masing menyatakan akan bersatu di kalangan parti komponen menghadapi pilihanraya secara mengejut.
Mereka bagaimanapun, tidak menolak kemungkinan tidak membubarkan dewan undangan negeri masing-masing.
Penggal pemerintahan bagi empat negeri berkenaan hanya berakhir pada pertengahan  2013.

Isu APCO: Saya masih ada bukti, Anwar jawab Hisham

Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini mempertahankan beliau masih boleh membuktikan yang firma APCO ada kaitan dengan Israel, tetapi mendakwa tidak diberi peluang sewajarnya untuk mempertahankan dirinya.
Anwar digantung dari menghadiri sidang Parlimen selama enam bulan bermula Khamis lalu dan tidak dapat hadir sidang Mac depan.
“Adakah saya ada bukti? Lihat pada ini. Buktinya ada di tangan saya, sebahagian saya sudah jawab, sebahagian lagi ada pada saya.
“Tetapi saya tidak diberi peluang untuk menjelaskan (pendirian saya) di Parlimen minggu lalu.
“Daripada membenarkan saya memberi penjelasan, mereka gantung saya selama enam bulan,” kata Anwar (gambar) ketika menyampaikan ucapan penggulungan pada Konvensyen Pakatan Rakyat hari ini.
Anwar memberikan penjelasan panjang lebar dengan menunjukkan beberapa dokumen berkaitan pelantikan APCO sebagai firma perhubungan awam dalam menggubal dan menggerakkan konsep 1 Malaysia.
Anwar berkata dokumen kontrak lantikan itu ditandatangani oleh seorang pegawai Kementerian Kewangan dan pegawai akhbar kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.
Katanya, mengikut protokol kerajaan pegawai akhbar menteri atau perdana menteri tidak boleh menjadi saksi bagi kontrak yang didakwa menelan bayaran hampir RM70 juta.
“Sebenarnya saya tidak mahu menjawab isu ini, tetapi (Setiausaha Agung DAP) Lim Guan Eng tunjuk saya satu kenyataan Datuk Seri Hishammuddin Hussein (mengenai APCO),” kata Anwar sambil menambah, oleh itu beliau mahu menjawab.
Dalam kenyataannya  Hishammuddin, yang juga Naib Presiden Umno mencabar Anwar agar membuktikan yang APCO Worldwide ada hubungan dengan Israel.
 Hishammuddin berkata, Patakan Rakyat belum membuktikan ugutannya untuk mendedahkan hubungan antara APCO dengan agensi keselamatan Israel, Shin Bet, meskipun beberapa kali berjanji untuk mendedahkannya.
“Dedahkan. Apa yang dia takut sangat?” Kata Hishammuddin kepada pemberita di sini hari ini.
Dalam responsnya hari ini, Anwar menyindir Hishammuddin dengan berkata menteri itu “buta” fakta.
“Umno tahu saya ada bukti, mereka terlalu takut bahawa saya ada bukti, bahawa saya ada maklumat.
“Oleh sebab itu, Azmin Ali, Sivarasa dan Karpal Singh digantung bersama saya. Apa kesalahan mereka lakukan? Saya yang membuat dakwaan,” kata Anwar.
Anwar mendakwa kerajaan pimpinan Najib takut segala maklumat yang didedahkannya akan dimasukkan dalam penyata dan laporan Jawatankuasa Hak dan Kebebasan.
Khamis lalu, Anwar berkata tindakan dikenakan ke atas mereka seolah-olah menunjukkan APCO tidak boleh disentuh dan menyalahkan firma itu sebagai punca keempat-keempat mereka digantung enam bulan.
Usul untuk menggantung Anwar diluluskan tanpa sebarang perbahasan apabila kesemua anggota Parlimen pembangkang bertindak keluar dewan menyebabkan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Nazri Aziz mengemukakan usul kedua, untuk menggantung tiga yang lain, iaitu Karpal Singh (DAP-Bukit Gelugor), R. Sivarasa (PKR-Subang) dan Azmin Ali (PKR-Gombak) kerana menghina dewan.Dewan Rakyat akan bersidang semula Mac depan Anwar juga mendakwa APCO berbohong kepada Jawatankuasa Hak dan Kebebasan menerusi suratnya kepada panel itu.
Jawatankuasa itu memutuskan hukuman berdasarkan surat itu dan memanggil Anwar untuk memberi keterangan.
Anwar juga menyentuh mengenai isu pendedahan laman web WikiLeaks yang menjadi bahan utama laporan media dikuasai Umno sejak minggu lalu..
Maklumat laman web itu mendakwa Anwar mungkin diperangkap dalam kes liwatnya tetapi “masuk ke dalam perangkap” itu.
Anwar bagaimanapun menolak pendedahan WikiLeaks akan membawa impak sambil mendakwa Utusan Malaysia sengaja membesar-besarkan laporannya.
Malah dalam ucapannya, Anwar berkata laporan media dikawal Utusan tidak menyentuh sama sekali maklumat pendedahan yang mengaitkan dengan kes pembunuhan wanita Mongolia dengan Najib.
“Mengapa Hisham? Mengapa hanya fokus pada sebahagian maklumat didedahkan laporan WikiLeaks? Bagaimana dengan lain mengenai kaitan Najib dalam (dakwaan) pembunuhan Altantuya (Shariibuu)? Media Umno dengan sengaja menyebarkan laporan (tentang saya) dalam  WikiLeaks,” kata Anwar sambil mencabar Hishammuddin agar menjawab isu WikiLeaks.
Laporan WikiLeaks juga memetik pegawai-pegawai Singapura menyifatjan pemimpin politik Malaysia sebagai tidak kompeten.
Anwar juga mengumumkan Pakatan Rakyat akan mengadakan kongres ekonomi Melayu Mac depan.

Tarikh pilihan raya kecil DUN Tenang diumum Jumaat


 Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) akan menetapkan tarikh pilihan raya kecil kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Tenang, pilihan raya kecil ke-14 sejak Mac 2008, Jumaat ini.
Difahamkan pilihan raya kecil kali ini akan diadakan minggu ketiga bulan depan. SPR mempunyai 60 hari untuk mengadakan pilihan raya sejak kekosongan wujud.
Setiausaha SPR Datuk Kamaruddin Mohamed Baria berkata, pihaknya telah menerima pemakluman rasmi daripada Speaker Dewan Undangan Negeri Johor pada Jumaat lalu berhubung kekosongan kerusi Tenang berikutan kematian penyandangnya Datuk Sulaiman Taha dari Barisan Nasional (BN).
“Sehubungan itu, SPR akan mengadakan mesyuarat khas untuk membincangkan semua perkara berkaitan dengan pilihan raya kecil DUN Tenang pada 24 Disember di Putrajaya,” kata beliau dalam satu kenyataan dikeluarkan pagi ini.
Katanya, Pengerusi SPR Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof akan mengumumkan mengenai tarikh-tarikh hari penamaan calon dan hari pengundian selepas mesyuarat khas itu.
BN dan Pakatan Rakyat sudah mengumumkan akan menurunkan calon masing-masing. BN akan diwakiki Umno manakala Pakatan pula PAS.
Kerusi DUN Tenang kosong setelah Sulaiman meninggal dunia Jumaat lepas akibat jangkitan kuman dalam darah dan penyakit kencing manis di Hospital Pakar Ampang Puteri di sini.
Allahyarham Sulaiman mempertahankan kerusi DUN Tenang pada pilihan raya umum ke-12 dengan menewaskan calon PAS Mohd Saim Siran dengan majoriti 2,492 undi.
DUN Tenang yang terletak dalam kawasan Parlimen Labis mempunyai 14,511 pengundi berdasarkan perangkaan SPR 2008 dengan kira-kira 50 peratus pengundi adalah kaum Melayu, Cina 38 peratus dan India 12 peratus.
Ia pilihan raya kecil yang ke-14 sejak pilihan raya umum 2008 dan yang pertama diadakan di Johor.

RPK Dedah Salinan Laporan Mata Lebam Yang Disorok AG

Portal www.malaysia-today.net hari ini mendedahkan salinan laporan pemeriksaan ke atas Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim yang didakwa telah disorok dan tidak disertakan di dalam laporan Suruhanjaya Di Raja, 12 tahun lalu.

Di dalam laporan itu, Gani mempertikai dan mempersoalkan pendapat dan penemuan hasil pemeriksaan yang dibuat doktor Hospital Kuala Lumpur (HKL) Dr Abdul Rahman Yusof.

Pengendali laman tersebut yang juga blogger terkenal, Raja Petra Kamaruddin atau lebih dikenali sebagai RPK di dalam kolumnya berkata walaupun bekas Ketua Polis Negara Tan Sri Musa Hasan ditendang keluar daripada jawatannya itu tetapi Peguam Negara, Tan Sri Gani Patail yang turut terlibat dalam memalsukan laporan tersebut, masih lagi berada di dalam pejabatnya.

"Beliau terlepas dari semua salah laku yang dilakukannya yang mana ketika ini isu tersebut menarik perhatian umum.

"Lihat bukti di mana Peguam Negara mengarahkan doktor untuk mereka-reka laporan perubatan untuk mengatakan bahawa kecederaan Anwar pada tahun 1998 adalah disebabkan beliau terjatuh atau pun menumbuk dirinya sendiri.

Laporan itu ujar RPK kemudiannya disembunyikan dan tidak ditunjukkan kepada Suruhanjaya Di Raja.

"Adakah ini jenis Peguam Negara yang kita mahukan," soal beliau.

Sebelum ini, bekas pegawai polis kanan Datuk Mat Zain Ibrahim dalam surat terbukanya yang kedua mendakwa laporan Suruhanjaya Di Raja yang dipersembahkan kepada Yang Di Pertuan Agong telah dimanipulasi.

Beliau turut menegaskan Gani turut terlibat dalam menyorokkan dan memalsukan dokumen perubatan tersebut.

Sehingga kini, beliau belum lagi dipanggil oleh pihak-pihak yang berkenaan bagi memberikan penjelasan berhubung pendedahan yang dibuat itu.

Isnin lalu, Putrajaya telah memutuskan untuk menutup isu insiden mata lebam Datuk Seri Anwar Ibrahim 1998 “sama sekali” dengan mengetepikan dakwaan terbaru kononnya wujud unsur pemalsuan bukti oleh Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail.

Dalam jawapan itu, kerajaan mengambil pendirian mengetepikan dakwaan yang dibuat oleh bekas pegawai siasatan Mat Zain bahawa Abdul Gani telah memalsukan dokumen dalam kes itu — dakwaan yang dibuat menerusi dua surat terbuka.

Sebaliknya, menurut Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Nazri Aziz, tidak perlu bagi Mat Zain membuat aduan bahawa panel bebas yang dibentuk untuk menyiasat dakwaan pemalsuan bukti telah gagal untuk membersihkan nama beliau dalam insiden itu.

Ini menurut Nazri, Mat Zain tidak pernah tertakluk kepada siasatan panel dan hanya dipanggil sebagai seorang saksi untuk memberikan keterangan.

PR Janji Pertahan Subsidi Rakyat, Hapuskan Tol, Rasuah dan Kronisme


Tender terbuka untuk projek awam, pertahan subsidi rakyat, hapuskan pemberian kontrak kepada kroni, tidak ada lagi tol lebuhraya, sediakan rumah selesa yang rakyat mampu beli – itu intipati pelan tindakan ekonomi Pakatan Rakyat jika berjaya menawan Putrajaya.

Pelan itu menjurus kepada membanteras pembaziran dan keborosan, khususnya  memansuhkan amalan memberi keistimewaan kepada kroni kerajaan, kata Ketua Pemuda DAP Anthony Loke, mengenai rancangan ekonomi yang dipersetujui bersama oleh Parti Keadilan Rakyat, PAS dan DAP.

Ketika membentangkannya pada Konvensyen PR, beliau berkata  pelan tindakan itu berpaksi kepada melindungi kepentingan rakyat melalui pengagihan kekayaan yang adil, serta meningkatkan daya ekonomi mereka.

Beliau berkata kronisma yang mewarnai pentadbiran Umno-BN telah menghakis daya saing ekonomi negara,

Justeru Pakatan Rakyat mahu merombak sistem subsidi negara, dengan mensasarkan golongan masyarakat yang benar-benar memerlukan dan bukan syarikat-syarikat yang disuapkan dengan kontrak-kontrak mewah. 

"Kita bercadang untuk mengkaji semula subsidi gas yang diberikan kepada penjana tenaga bebas, yang menguntungkan syarikat-syarikat terpilih dan membebankan Petronas," kata Anthony.

"Pakatan Rakyat akan mempertahankan hak rakyat yang lebih berhak untuk mendapat bantuan kerajaan seperti subsidi minyak dan subsidi barangan keperluan asas," tambah beliau.

Beliau menegaskan iltizam gagasan pembangkang itu melancarkan perang besar-besaran terhadap rasuah dan pembaziran di setiap lapisan kerajaan.

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) akan diletakkan dibawah Parlimen, manakala sistem tender terbuka akan menjadi amalan standard di setiap susun-lapis kerajaan.

"Pakatan Rakyat akan bertindak keatas kes-kes membabitkan kepentingan rakyat seperti penyelewengan saham bumiputera bernilai RM52 juta ringgit," kata Anthony.

Saham berkenaan diperuntukan kepada bumiputera sejak tahun 70an tetapi dibolot oleh segelintir kroni Umno-BN dan menghakis pegangan ekuti bumiputera dalam ekonomi Negara.

Pakatan juga bertekad meningkatkan pendapatan rakyat melalui penstrukturan semula empat bidang prasarana iaitu air, elektrik, lebuhraya dan jaringan internet jalurlebar.

"Antara yang dicadangkan adalah menghapuskan tol lebuhraya, memperkenalkan wi-fi percuma di kawasan-kawasan bandar dan separa bandar di seluruh negara, dan menjamin tidak akan ada penswastaan sektor kesihatan," kata Anthony.

Gagasan itu juga bercadang mewujudkan Perbadanan Perumahan Negara untuk menyelaras dan mengurus-tadir skim perumahan nasional yang membolehkan rakyat Malaysia menduduki rumah selesa dengan mudah.

"Selain itu, Pakatan Rakyat bercadang meningkatkan lagi skim mikrokredit untuk golongan termiskin, bagi melonjakkan kedudukan ekonomi mereka," kata Anthony.

"Program ini telah dilaksanakan di negeri-negeri Pakatan Rakyat. Bayangkan sekiranya kita mentadbir Putrajaya, lebih banyak wang ringgit dapat digunakan untuk membantu lebih ramai rakyat Malaysia," tambahnya

Rakyat Miskin, Kroni Umno Kaya- Nurul Izzah


 Walaupun negara telah mencapai kemerdekaan lebih 50 tahun, sebilangan besar rakyat Malaysia masih dicengkam pelbagai bentuk kemiskinan manakala kroni umno-Barisan Nasional mengaut kemewahan negara, ujar Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar.

" Rakyat yang bertambah miskin.  Kroni BN (yang) kaya. Rakyat miskin ekonomi, dibeban dengan kos sara hidup yang meningkat dan gaji yang semakin rendah kuasa membeli.
"Subsidi rakyat cepat dipotong kerana dapat kononnya jimat RM1.2 bilion manakala subsidi kepada kroni melebihi RM19 bilion...bukan saja lambat dipotong (tetapi)  digantikan pula dengan sumber kekayaan projek lain," Izzah memberitahu Konvensyen Pakatan Rakyat di Kepala Batas, Pulau Pinang. 

Rakyat negara ini juga terus miskin dalam bidang pendidikan apabila dibebani dengan hutang Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN), manakala isteri Perdana Menteri diberi berjuta-juta ringgit untuk kelolakan program bagi golongan elit, tambah beliau.
" Rakyat miskin pendidikan bilamana kita dapati bahawa program Permata yang bukan dikelolakan oleh Kementerian Pelajaran tetapi oleh isteri Perdana Menteri
 menawarkan pendidikan sekolah menengah. Mereka bukan sahaja dapat menduduki peperiksaan SPM tetapi juga peperiksaan antarabangsa seperti SAT.
"Pelajar tersebut belajar dua bahasa asing. Pelajar tersebut diberikan kokurikulum berkualiti tinggi. Mengapakah program Permata ini tidak menjadi program asas pendidikan menengah untuk semua rakyat Malaysia bukan hanya untuk segilintir elit?," tambah Izzah lagi.
Menurut beliau, rakyat Malaysia juga miskin demokrasi kerana menjadi mangsa kekejaman polis dan undang-undang  zalim. 

"Rakyat Miskin masih menunggu untuk demokrasi kerana walaupun 53 tahun kita merdeka, masih ada undang-undang masa  zaman perisytiharan darurat. Musuh-musuh negara sudah lama tewas. Siapa pula yang dianggap BN sebagai musuh Negara sekarang? Komunis? Teroris? Ekstremis? Atau Rakyat? kata Nurul.

"Rakyat miskin demokrasi kerana masih wujud undang-undang anti-demokratik seperti ISA dan AUKU. Undang-undang ini untuk selamatkan dan lindungi
siapa? Barisan Nasional? Umno? Kroni? Atau Rakyat?," tambah beliau Izzah.

Rakyat negara ini juga miskin demokrasi apabila pilihanraya yang dijalankan di negara ini tidak telus dan bersih. Paling malang, rakyat negara ini katanya miskin demokrasi apabila Parlimen negara dicemari dan dinodai oleh kerajaan Umno-BN.
"Kita cabar Barisan Nasional untuk kembalikan hak dan maruah rakyat yang merdeka dengan menerima huluran tangan dwi- partisan dimana Pakatan Rakyat bersedia untuk bersama-sama Barisan Nasional didalam membentangkan AKTA PEMULIHAN DEMOKRASI dengan memanggil sidang tergempar parlimen 30 hari dari sekarang.

"Akta ini adalah tanda keikhlasan Pakatan Rakyat untuk menyelamatkan Negara dari ambang kehancuran," tambah Izzah lagi.
Ahli Parlimen Lembah Pantai itu turut mengingatkan seluruh jentera parti bahawa perjuangan politik adalah untuk memenuhi impian rakyat.

Justeru katanya, penting kepada seluruh jentera parti merapatkan saf perjuangan dan mengeratkan tali persaudaraan untuk mengemudi bahtera parti yang berasaskan kepentingan rakyat ini.

" Kita berkumpul pada hari ini untuk mengeratkan tali persaudaraan satu perjuangan menghadapi satu cabaran dan memenuhi satu impian di dalam satu Pakatan demi Kesejahteraan Rakyat, Kemakmuran Negara, Keluhuran Perlembagaan dan Kedaulatan Demokrasi.

" Kita berkumpul hari ini untuk membawa Politik Harapan dan Pembebasan.

" Pakatan Rakyat adalah untuk menewaskan politik ketakutan dan kehancuran,"tegas Izzah.

PR: Muafakat PAS Tanding Di DUN Tenang


Calon daripada PAS akan dipilih untuk bertanding dalam pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Johor kawasan Tenang, sebagai mewakili pakatan pembangkang, kata Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) Datuk Seri Anwar Ibrahim.
   
Beliau berkata keputusan itu dicapai pada mesyuarat bersama pemimpin pakatan pembangkang
.
"Semua pemimpin pakatan juga bersetuju untuk bersama-sama membantu calon yang akan dipilih itu merampas kembali kerusi itu daripada Barisan Nasional,"
katanya ketika menggulung perbahasan pada konvensyen pakatan pembangkang kali kedua di Dewan Millenium, di sini.
   
Kerusi DUN Tenang kosong setelah penyandangnya Datuk Sulaiman Taha meninggal dunia Jumaat lepas akibat jangkitan kuman dalam darah dan penyakit kencing manis di Hospital Pakar Ampang Puteri, Kuala Lumpur.
   
Allahyarham Sulaiman mempertahankan kerusi DUN Tenang pada pilihan raya umum ke-12 dengan menewaskan calon PAS Mohd Saim Siran dengan majoriti 2,492 undi.

Ketuanan Nafsu : Gambor Bini Muda KM serawak..tunggu ilham PRU...last2 dapat ilham menikah la pulak...!!!Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Abdul Taib Mahmud, selamat dinikahkan dengan seorang wanita Lubnan berusia 28 tahun dalam majlis tertutup yang diadakan di kediaman rasminya, di sini, malam tadi.
Terdahulu, anggota keselamatan yang bertugas di kediaman Taib memaklumkan satu majlis tertutup diadakan dengan pihak media tidak dibenarkan memasuki kawasan berkenaan.
Majlis itu hanya dihadiri orang kenamaan dan ahli keluarga terdekat bermula dengan majlis tahlil dan doa selamat yang turut dihadiri kira-kira 200 tetamu khas.
Antara orang kenamaan yang dilihat masuk seawal jam 6 petang ialah Menteri Perumahan dan Pembangunan Bandar, Datuk Amar Abang Johari Openg; Menteri Perancangan dan Pengurusan Sumber, Datuk Amar Awang Tengah Ali Hassan; Penasihat Khas Ketua Menteri, Tan Sri Adenan Satem; Menteri Muda di Pejabat Ketua Menteri, Mohd Naroden Majais dan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pantai Damai, Dr Abdul Rahman Junaidi.

Taib dan isteri, seorang wanita Lubnan dinikahkan Mufti Sarawak, Kipli Yassin, kira-kira jam 9.30 malam dengan satu majlis persandingan sederhana turut diadakan di ruang utama kediaman rasmi beliau. Antara saksinya, anak kedua Taib, Datuk Seri Mahmud Abu Bekir.

Majlis tepung tawar mempelai dan persembahan hadrah dan berzanji turut diadakan ketika Taib dan isteri bersanding dengan kenalan dan keluarga terdekat diberi peluang menepung tawar pasangan.

Sementara itu, Setiausaha Akhbar Ketua Menteri, Amin Sahmat yang ditemui pihak media, memaklumkan majlis itu adalah tertutup dengan hanya jemputan khas dibenar memasuki kediaman Ketua Menteri.
“Ini hanya majlis doa selamat, pengumuman lanjut akan dibuat kemudian dengan majlis kepada umum akan diadakan pada Januari,” katanya.

Bagaimanapun, Amin enggan mengulas lanjut mengenai majlis yang sebelum itu dipercayai adalah bagi meraikan pasangan Taib dan pilihan hatinya itu.BH

INI GILA PANTAU PULAK !

INI SATU LAGI BANGANG !nota:
kepercayaan
keyakinan
pegangan
fahaman
semua ini adalah hak individu

kerajaan ada banyak tugas lain
dari memantau yang ini

kalau kerajaan pilihara lembu lagi baiak
susu murah daging murah
taik lembu buat baja
negara makmur kah kah kah

MALAYSIA JALIN KERJASAMA NEGARA LUAR PANTAU GERAKAN SYIAH : HISHAMMUDDIN – berita hairan

Malaysia menjalin hubungan rapat dengan negara termasuk Arab Saudi, Iran dan negara jiran, Singapura dan Indonesia bagi memantau gerakan Syiah bagi memastikan ia tidak menjejaskan keharmonian dan keselamatan negara.

Hishammuddin Hussein, berkata keadaan dunia tiada sempadan menuntut pihak berkuasa mendapatkan sebanyak mungkin maklumat berkaitan fahaman itu daripada negara berkenaan.

Sambil mengakui fahaman Syiah belum sampai tahap menimbulkan ancaman keselamatan negara, beliau berkata kementerian tidak akan berkompromi dan sentiasa memantau sebarang fahaman atau gerakan yang mempunyai unsur militan.

“Dari segi fahaman itu, kita minta Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) dan pihak bertanggungjawab memantaunya, tapi dari segi keselamatan setakat yang saya tahu, fahaman itu tidak menimbulkan ancaman membimbangkan. “Pemantauan dilakukan kementerian banyak berkisar terhadap isu yang berhubung kait dengan kegiatan militan dan setakat ini fahaman Syiah tidak mempunyai unsur berkenaan,” katanya.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit… INI UKUP PELIK.... NAK MEMANTAU SHIAH?.... kah kah kah..

woit… INI KERJA GILA…. INI KERJA BODOH…. kah kah kah….

kah kah kah…. KENAPA TAK PANTAU ORANG NIGERIA MASUK SINI?... kah kah kah..

kah kah kah… SHIAH… ADALAH PEGANGAN AGAMA…. NAK PANTAU BUAT APA?..... kah kah kah..

woit... NAPA TAK PANTAU APCO?.... kah kah kah...

kah kah kah... APCO INI ZIONIS... ZIONIS ANTI ISLAM... kahkah kah..

kah kah kah... PENGANUT SHIAH ANTI ZIONIS... ANTI APCO... kah kah kah..

kah kah kah.. ADA 47 JUTA SHIAH DI PAKISTAN… ADA 100 JUTA DI INDIA… kah kah kah..

kah kah kah… ADA 60 JUTA SHIAH DI IRAN…. ADA BERJUTA JUTA DI SYRIA… LIBANON… MESIR… AFRIKA…. kah kah kah..

woit… NAK PANTAU BUAT APA?.... kah kah kah..

woit… PANTAU ORANG LUAR YANG MENYAMAR DG VISA PELAJAR LEPAS TU TERLIBAT DALAM JENAYAH… kah kah kah..

kah kah kah....TERMASUK JENAYAH LENDIR…. kah kah kah..

woit… HAL KEPERCYAAAN INDIVIDU … BUKAN DAULAH PUNYA KERJA…. kah kah kah…

nota:
mengapa manghabiskan tenaga
dan wang ringgit untuk memantau
penganut shiah?

suci dan bersih sangat ke sunnah wal rasuah ini
kah kah kah

HMAD MASLAN PAKSA MELAYU…..

“Kisah Md Derus ” & hanya Melayu bodoh saja mahu terus diperbodohkan !!

Ketua Penerangan Umno, Datuk Ahmad Maslan menjelaskan mengapa rakyat perlu menyokong BN..

 " Dari hidup sampai mati cuma BN yang bantu kita. Anak kita lahir di hospital kerajaan, belajar di sekolah kerajaan, bekerja di kilang yang di bawa oleh kerajaan, bersembahyang di rumah ibadat yang kerajaan bina, malah van yang membawa jenazah ke tanah perkuburan juga disumbang oleh wakil rakyat kerajaan," demikian kata-kata keramat yang keluar dari mulut Ahmad Maslan.

Umno pembela orang Melayu !, Betulkah ?  Mungkin betul mungkin tidak !!  . Tapi  itu semua cerita lama yang sering diulang-ulang oleh Umno.  Hakikatnya Umno memang berjuang semata-mata untuk Umno, untuk mengekalkan kuasa, kalau boleh hingga ke hari kiamat. Umno telah berjuang dan masih terus berjuang kerana nak mengisi perut sendiri dan juga perut-perut kroni.  Melayu hanya dijadikan alat ! atau kuda tunggangan!   Hanya Melayu yang bodoh saja mahu terus diperbodohkan.

Sedarlah wahai orang-orang Melayu. Umno sebenarnya telah menjadi penyebab kenapa orang Melayu ketinggalan jauh dibelakang orang bukan Melayu khasnya Cina.  Sebut saja dalam bidang apa?   Bidang akademik?  bidang pemilikan harta dan saham ?  bidang propersional !  bidang perniagaan?   Dimana letaknya bangsa Melayu jika dibandingkan dengan Cina maupun India ?  Adakah bangsa Melayu di kedudukan nombor wahid? ….. Jauh sekali !...

Jadi apa sebenarnya yang telah dibuat oleh Umno selama 53 tahun ini?  Sia-sia !! Ya!  sia-sia saja mandat diberikan begitu lama tetapi hasilnya tak berbaloi !!  Setelah 53 tahun merdeka, orang Melayu masih terkial-kial, seolah-olah mengejar bayang.  Yang dikejar belum dapat dicapai,  yang dikendong dah banyak berciciran !!  terutamanya tanah-tanah rizab Melayu yang telah dihakis oleh orang-orang Melayu Umno sendiri.    Jadi apa perlunya orang Melayu menyokong kerajaan UMNO/BN   lagi?  Kenapa orang Melayu mesti dipaksa untuk mentaati UMNO?  sedangkan pilihan yang lebih baik ada di depan mata? PAS, PKR.

UMNO/BN semasa pemerintahannya sedikit sebanyak memang ada berjasa kepada orang Melayu, tetapi hakikatnya dalam masa yang sama UMNO juga terlalu banyak menghakis dan merompak hak-hak orang Melayu. Saham-saham pegangan Melayu juga banyak telah disedut. Maknanya UMNO dah jadi penyamun kepada bangsanya sendiri!. Umno dah jadi perompak terhormat.  Apa maknanya rakyat diminta mengenang jasa-jasa Umno atau perompak terhormat itu?.  Mari kita fikir dan renungkan secebis kisah yang dipaparkan di bawah ini..

“KISAH MAD DERUS TAK PERASAN”

Pada suatu hari tiga orang jurujual -  jualan langsung berbangsa Melayu telah diizinkan oleh Md Derus masuk keruang tamu rumahnya. Mereka kelihatan sangat baik budi bahasanya. Md Derus melayan mereka dengan baik juga, dan untuk tidak mengganggu perbualan, Md Derus mengarahkan ketiga-tiga anaknya yang berumur 3, 4 dan 5 tahun itu  masuk kedalam bilik. Dalam senyap seorang dari jurujual itu telah masuk ke dalam bilik anak-anak Md.Derus, lalu memberi mereka gula-gula,  choklat,  biskut dan alat mainan sebagai hadiah kononnya!!. Anak-anak Md.Derus leka dengan makanan dan seronok bermain. Walhal barang makanan yang diberi mungkin bercampor dadah atau serbuk pengkhayal

Urusan mempromosi barang jualan berjalan lancar.  Md Derus dan isteri dilayan dengan kata-kata manis yang cukup memikat. Mereka ditawarkan membeli barang-barang berharga dengan harga yang paling murah,  termasuk barang-barang kemas dan sejenis periuk istimewa untuk memasak. Akhirnya periuk istimewa itu telah di praktikkan untuk demonstrasi memasak. Bahan-bahan memasak memang telah disediakan oleh jurujual.tadi. Selepas memasak jurujual berjanji akan memberi terus periuk istimewa itu kepada tuan rumah (Md Derus dan isteri)…dan tanpa disedari, semasa proses memasak sedang berjalan Md Derus dan isteri, rupa-rupanya telah dijampi serapah atau dipukau.   Setelah selesai memasak Md Derus dan isteri dijemput menjamah makanan. Dipendekkan cerita tak lama lepas tu Md.Derus dan isteri terus terlena,,…… sampailah ke petang.  Dah azan maghrib baru sedar!! 

Dilihatnya isteri masih terlena disebelahnya. “Nasib baik isteriku tidak diapa-apakan” kata Md Derus dalam hati..   Dia masih tak sedar bahawa ketiga-tiga anaknya sudah ghaib bersama tiga penyamun yang berlagak ahli perniagaan itu!!  Begitu juga dengan sejumlah wang tunai,  barang-barang berharga seperti laptop,  kamera, jam tangan dan barang-barang kemas isterinya!  Md Derus masih tak perasan !

Persoalannya ! … wajarkah Md.Derus berterima kasih kepada tiga penyamun terhormat itu  semata-mata kerana,,…
1.    Mereka telah menghidangkan makanan percuma untuk dia dan isteri?
2.    Mereka telah menghadiahkan sebuah periuk istimewa untuk isteri dan keluarganya?.
3.    Mereka telah menghadiahkan choklat, gula-gula dan biskut kepada anak-anaknya?
4.    Mereka tidak mengapa-apakan anaknya. – sedangkan anaknya telah diculik!
5.    Mereka tidak meminta apa-apa bayaran darinya?- padahal wang dan hartabendanya telah dirompak!!

Sedarlah Md Derus bahawa anda telah disamun.  Sedarlah orang-orang Melayu bahawa kita telah diperdaya oleh UMNO !!   FIKIR-FIKIRKAN LAH!!

Senarai kebiadaban Umno terhadap Raja-raja

Sah, pemimpin Umno layak untuk menerima anugerah terbaik dalam festival filem drama politik Malaysia. Contohnya Umno yang sesak nafas dan tidak cukup oksigen untuk bernafas, maka cuba memanjangkan talian sampai ke pagar istana.
Mereka cuba memainkan sentimen bahawa sekarang  ada pihak yang hendak menggugat Raja-Raja  Melayu. Tindakan Umno sama seperti pepatah Arab yang mengatakan “dia pukul aku, dia menangis, dia maki aku maka dia mengadu orang yang maki dia”.
Sebenarnya  pemimpin Umno silap, bahawa sejarah tidak boleh menipu, walaupun pemimpin Umno kaki penipu dan putar alam dalam isu Raja-Raja Melayu. Di bawah ini sebagai bukti yang menghina Raja-Raja Melayu ialah pemimpin Umno.
1. Pengasas Umno, Datuk Onn Jaafar dibuang daripada Istana Johor pada tahun 1920 dan membawa diri ke Singapura kerana kritik Sultan atas isu harta.
2. Tahun 1974, Tan Sri Ghazali Jawi (bapa Datuk Seri Tajol Rosli) yang tidak mahu meletak jawatan Menteri Besar Perak, walaupun perjanjian asal dia hanya hendak pegang dua tahun sahaja. Apabila sampai masanya dia tidak mahu lepas jawatan. Sultan Idris murka dan bernazar tidak mahu cukur jambang, selagi Ghazali Jawi tidak mahu letak jawatan. Bukankah ini derhaka namanya? Tiba-tiba Datuk Seri Tajol Rosli kata Umno tidak pernah derhaka tidak pernah ucap macam Nizar.(UM 12/2/09). Tindakan bapanya kepada Sultan Perak apa pula maknanya.
3. Begitu juga pada tahun 1979 kes Datuk Rahim Bakar bekas Menteri Besar Pahang yang berselisih dengan Sultan Pahang. Media pro Umno mengkritik sultan secara terbuka.
4. 1983 Umno hendak meminda supaya kuasa Yang di-Pertuan Agong mengenai pengistiharan darurat dikurangkan maka Umno membelasah Raja-Raja Melayu kerana menolak cadangan tersebut.
5.P ada  tahun 1991 dalam  Persidangan Agung Umno, Sultan Kelantan dihentam secara terbuka kerana menyebabkan Umno kalah di Kelantan.
6. Dalam Persidangan Agung Umno juga, perwakilan Umno meminta harta raja disiasat. Berita ini dilaporkan oleh Utusan Malaysia muka surat depan. Apakah ini bukan derhaka?
7. Satu demonstrasi dan hantar memorandum kepada Sultan Kelantan telah dibuat oleh pemimpin Umno Kelantan. Kenapa FRU tidak tembak gas? Apakah ini bukan derhaka namanya?
8. Pada 18 Januari 1993, Pindaan Perlembagaan Persekutuan  yang membolehkan raja dibawa ke mahkamah. Apabila Raja-Raja Melayu minta tangguh pindaan ini, maka media mengkritik secara terbuka salah laku raja. (BH 19/1/1993)
9. Beberapa siri rapat umum haram Umno di Alor Setar, Bagan Datoh, Seremban, Batu Pahat dan Melaka untuk menunjuk sokongan pada Tun Mahathir dan mengecam Raja-Raja Melayu.
10. Sebab itu Ku Li dengan sinis menyatakan “Mana satukah yang lebih merbahaya Pindaaan 1993  atau tindakan rakyat  tidak menunjukkan hormat pada Sultan Perak pada 6/2/09. Ku Li tidak bersetuju dengan tindakan Karpal saman Sultan Perak, tetapi beliau menyatakan Karpal membuat suatu perkara yang dibenarkan oleh perlembagaan yang pemimpin Umno yang beri laluan pada tahun 1993.  (Star On Line 17/2/09). Tiba-tiba sekarang Umno pula menjerit marah kepada Karpal. Sepatutnya orang Umno kena buat demo depan pejabat Umno. Saya yakin hak yang pergi demo itu memang zero IQ, yang tidak sedar bahawa pemimpin merekalah yang menjatuhkan martabat raja sehingga boleh dibawa ke mahkamah.
11. Peristiwa pertabalan Tengku Ibrahim Petra untuk mengganti  Sutan Ismail Petra pada 29 April 1993 di Ketereh Kelantan oleh Datuk Annuar Musa. Ini lagi memalukan, apakah ini bukan derhaka atau kurang ajar namanya?  Budaya mana pemimpin umno ambil?
12. Kenyataan biadab Shahidan Kasim, bekas MB Perlis mengatakan “Sultan Kelantan sekarang tidak layak menduduki takhta dia ada bukti” (BH 11 Jun 1993.)
13. Datuk Mohd Taib kata Nizar derhaka. Dia lupakah yang dia bawa lari Ku Yah (puteri Sultan Selangor kahwin lari sampai Sultan murka). Apakah ini bukan derhaka?
14. 23 daripada 24 Adun BN Terengganu ugut boikot angkat sumpah Datuk  Ahmad Said selepas pilihan raya umum 2008. Mereka buat kenyataan terbuka menyanggah pihak istana dan mahu Idris Jusoh juga jadi MB Terengganu.  Manakala penyokong Umno pula mengatakan sultan binatang. Kenapa polis tidak tangkap mereka yang demo dan hina sultan? Apakah pihak polis buta sampai tidak tahu siapa yang pegang kain rentang yang menghina sultan sebagai binatang? Kenapa polis boleh tangkap mereka yang demo di depan Istana Kuala Kangsar pada 6 Feb 2009.
15. Datuk Seri Shahidan Kassim boikot perlantikan Dr Mohd Isa Sabu sebagai MB Perlis. Bukankah ini derhaka namanya?
16. Tan Sri Rahim Tamby Chik sewaktu menjadi Ketua Menteri Melaka meminta supaya amalan panggilan ‘patik’ yang digunakan sewaktu berkomunikasi dengan sultan dihentikan, memadai dengan hanya menyatakan ‘saya tuanku’. BH 3/2/1993. Ini ungkapan yang biadab dan derhaka kepada Raja Melayu.
17. Datuk Zahid Hamidi ketika menjadi ketua pemuda Umno mencabar supaya Sultan Kelantan, Sultan Ismail Petra turun takhta kerana beliau bukan waris yang sah (BH 11/2/1993). Ini sikap biadab yang ditunjukkan oleh Zahid Hamidi terhadap sultan yang cuba campur tangan soal pelantikan Raja-Raja Melayu.
Banyak kenyataan yang berupa penghinaan kepada Raja-Raja Melayu ketika pemimpin Umno bergaduh dengan Raja-Raja Melayu. Dr Mahathir mengatakan Raja tidak henti meminta daripada kerajaan BH 30/1/1993.
Berita Harian pada 23/1/1993 mengaibkan mendedahkan pesta arak di majllis sultan dan membawa perempuan cantik kadang-kadang lapan orang.
Sekarang jelas siapa derhaka dan tidak hormat Raja. Siapakah penderhaka sebenarnya di negara  ini? Jawabnya tentulah pemimpin Umno. Pemimpin Umno hanya menggunakan istana untuk talian hayat mereka sahaja. Mereka bukan jujur, merekalah yang menjatuhkan martabat Raja-Raja Melayu.