Friday, November 25, 2011

PAS mahu sekat Parlimen bahas RUU Perhimpunan Aman

  KUALA LUMPUR, 25 Nov — PAS akan mengambil tindakan mahkamah untuk menyekat Rang Undang-Undang Perhimpunan Aman 2011 yang dibentangkan bagi bacaan kali kedua di Dewan Rakyat, semalam.

Peguam parti itu Mohamed Hanipa Maidin berkata, beliau akan mewakili PAS minggu depan untuk memohon perintah mahkamah berhubung perkara tersebut.

Rang undang-undang itu telah dibentangkan untuk bacaan kali kedua semalam dan Dewan Rakyat akan membahaskannya minggu depan.

“Kita tidak akan tunggu rang undang-undang ini diluluskan menjadi undang-undang baru kita cabar. Kita akan mengambil tindakan mahkamah untuk proses rang undang-undang ini menjadi undang-undang,” kata beliau pada sidang media di sini hari ini.

Dipetik Harakahdaily, Hanipa yang juga ahli jawatankuasa PAS Pusat berkata, tindakan mahkamah itu adalah berasas kerana kerajaan tidak mempunayi kuasa untuk menggubal RUU mengikut pandangan mereka sahaja.

“Kuasa kerajaan di bawah Perlembagaan Negara. Jadi kalau mereka melangkaui perlembagaan, kita berhak mengambil tindakan mahkamah,” katanya.

Menurut beliau, ada perkara dalam rang undang-undang itu yang akan dibahaskan minggu hadapan itu melanggar Perkara 10 (1) (b) iaitu hak untuk berhimpun.

“Ada beberapa peruntukan dalam rang undang-undang ini tidak boleh dilaksanakan langsung.

Sebagai contoh kerajaan kata 30 hari untuk beri notis berhimpun. Maksudnya kalau kena beri notis begitu, rakyat telah dihalang (untuk berhimpun).

“Begitu juga kanak-kanak bawah 15 tahun tidak boleh menyertai himpunan, sedangkan kanak-kanak juga ialah rakyat.

Contoh kalau ada sekolah dirobohkan dan kanak-kanak ini berhimpun, dalam rang undang-undang ini kata tak boleh tapi dalam perlembagaan boleh. Jadi rang undang-undang ini bercanggah dengan perlembagaan,” jelas beliau.

Turut hadir sidang media itu ialah Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu dan dua orang ahli jawatankuasa PAS Pusat iaitu Dr. Dzulkefly Ahmad dan Dr. Hatta Ramli.

Sementara itu, Dzulkefly berkata, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak berada dalam keadaan tertekan dan berusaha menunjukkan kepada rakyat bahawa beliau sedang melakukan reformasi dalam demokrasi.

Namun katanya, segala tindakan Najib selepas pengumuman beliau pada 15 September lalu untuk memansuhkan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) ternyata bercanggah.

“Kita melihat pemerintahan Najib yang berada dalam tekanan dan dan beliau mewujudkan tanggapan oleh rakyat bahawa beliau komited untuk memulihkan demokrasi.

“Tapi sebaliknya beliau menunjukkan tindakan yang kontra dengan apa yang dikatakan,” kata beliau yang juga Ahli Parlimen Kuala Selangor.

http://allnews.rss.themalaysianinsider.com/

Gempar!! Menteri Besar Haram-Jadah Cuba Jahanamkan Perak..!!Hutang Perak makin besar, defisit membuncit

Hutang kerajaan negeri Barisan Nasional Perak amat mengejutkan kerana telah meningkat hampir RM1 bilion pada tahun ini.

Secara khusus, hutang negeri tahun lalu yang berjumlah RM903.8 juta telah meningkat sebanyak RM72 juta dalam masa 12 bulan sahaja untuk menjadikannya RM975 juta pada masa ini.

Setiausaha DAP Perak, Nga Kor Ming (gambar) berkata, jumlah hutang itu lebih besar daripada segala program kerajaan seperti skim kredit mikro, bantuan rumah, bantuan barangan makanan, bantuan wang tunai musim perayaan, skim Tabaruk dan program kluster ekonomi keluarga, lapor Roketkini.

“Semua program untuk rakyat hanya berjumlah RM19 juta sahaja,” katanya membahaskan Bajet 2012 bagi negeri Perak, semalam.

Menurutnya, sikap suka berhutang telah dimulakan oleh BN sejak sedekad lalu apabila hutang negeri naik mendadak dari hanya RM182 juta pada tahun 2000 kepada RM975 juta tahun ini.

“Jumlah hutang ini adalah kenaikan sebanyak 535 peratus! Jika ada lagi pihak yang masih membisu atau memilih untuk berpura-pura, saya rasa mereka perlu insaf dan kembali ke pangkuan jalan.

“Bah kata pepatah Melayu, jika tidak berada-ada, masakan tempua bersarang rendah,” ujarnya.

Beliau yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Pantai Remis berkata, kerajaan BN perlu menjelaskan tentang hutang RM72 juta yang dicipta dalam masa 12 bulan lalu.

Nga juga mempertikaikan defisit bajet RM50.14 juta dan yan kos perbelanjaan kerajaan RM915 juta kerana jumlahnya terlalu besar bagi Perak.

Menurutnya, keadaan itu tidak seimbang dengan laporan Unit Perancangan Ekonomi, Jabatan Perdana Menteri, yang mencatatkan bahawa Perak kini mempunyai paling ramai bilangan keluarga yang berpendapatan rendah.

Mengikut laporan itu, katanya, Perak kini mempunyai 192,000 keluarga yang mempunyai pendapatan bulanan kurang dari RM2,300, iaitu mewakili 12.2 % dari semua keluarga yang berpendapatan rendah.

“Jumlah tersebut adalah paling ramai di seluruh tanah air kita. Ini jelas terbukti selepas 54 tahun di bawah BN, bukan sahaja BN gagal menerajui negeri kita menuju ke paras pendapatan yang bermaruah, sebaliknya ramai rakyat kita masih hidup melarat khususnya orang Melayu,” tambah beliau.

Nga yang juga Ahli Parlimen Taiping menjelaskan bahawa pentadbiran Pakatan Rakyat Perak selama setahun sejak pilihan raya umum 2008 hingga rampasan kuasa oleh BN pada Februari 2009 adalah jauh lebih baik daripada salah urus dan salah keutamaan BN.

Beliau memberi contoh di mana semasa pemerintahan Pakatan Rakyat, kuasa dikembalikan kepada rakyat untuk memilih ketua kampung di semua 817 kampung Melayu tradisonal di mana sekitar 30 peratus dimenangi oleh warga kampung yang menyokong Umno.

Bagaimana pun, setelah rampasan kuasa di Dun Perak, kerajaan Umno BN yang zalim telah memecat semua ketua kampung yang dipilih oleh rakayat dan digantikan sistem perlantikan yang bercorak kuku besi untuk konco-konco mereka sahaja.

“Pemecatan ketua kampung tanpa sebarang pampasan kepada mereka yang mendapat mandat rakyat adalah satu perbuatan yang zalim dan menjijikkan. Apakah salah mereka? Adakah mereka rasuah? Rompak? Curi? Semuanya tidak tetapi mereka tetap dipecat kerana tidak menyokong Umno,” katanya.

Menurutntya, Bajet BN Perak hanyalah pembaziran wang rakyat demi kroni Umno BN di samping bakal menjadikan anak negeri deritadengan hutang yang semakin meningkat.

“Ini adalah bajet defisit beri gula-gula, bajet pancing undi, bajet angkat hutang untuk memperdayakan rakyat. Ini bajet pilihan raya. Namun, rakyat nampak semua ini.

“Jadi ini juga bajet yang akan memenangkan Pakatan Rakyat, insya Allah,” katanya.

Sengketa dalaman Umno - Najib dipersalahkan ??

Vladimir Putin telah digambarkan sebagai lelaki yang membawa kebanggaan kembali ke Rusia selepas kejatuhan Kesatuan Soviet di bawah Gorbachev. Beliau yang dikeluarkan dalam gambar rasmi kerajaan, menunjukkan fizikal, imej macho, menunggang kuda dan berenang di Sungai Moscow yang sejuk. Tetapi baru-baru ini, beliau dicemuh oleh sebahagian besar penonton 20,000 lebih apabila beliau masuk ke dalam gelanggang untuk mengucapkan tahniah kepada pemenang siaran perjuangan seni mempertahankan diri yang ganas secara langsung di TV di seluruh negara.Tidak menghairankan, berlakunya penutupan berita untuk mengawal kerosakan dan melindungi beliau dari publisiti negatif.

Parti pemerintah Putin, United Russia akan melalui pilihanraya parlimen dalam masa dua minggu, dan walaupun beliau sudah pasti menang, sebenarnya populariti beliau telah melendut. Itulah mengapa apa jua cara dan kaedah yang digunakan penasihat perhubungan awam itu untuk meningkatkan imej tidak benar-benar bekerja seperti mana yang dihasratkan.

Begitu juga untuk Perdana Menteri Malaysia Datuk Seri Najib Tun Razak. beliau juga telah cuba untuk memperbaiki imej beliau di peringkat tempatan dan global, menggunakan beberapa pasukan perunding imej profesional yang mahal pada kos yang besar kepada pembayar cukai. Tetapi dari APCO hingga Media FBC ataupun pasukan bekas imej Tony Blair, tiada satu pun yang mampu untuk melakukan perkara yang mustahil, iaitu menukarkan katak menjadi Putera. Sebaliknya, usaha mereka telah menjadi bencana terang-terangan - menjadikan Najib dan Malaysia sebagai mangsa lawak golongan diplomatik, yang kagum dengan egonya yang besar.

Walaupun Putin dan Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama berjaya ke tahap tertentu dalam menggambarkan diri mereka sebagai lelaki yang dinamik yang boleh diharapkan untuk melakukan perkara-perkara yang baik, perkara-perkara yang perlu untuk kebaikan orang negara mereka, Najib masih dilihat sebagai seorang pemimpin yang berparut skandal dan rasuah, bertukar-tukar fikiran dan bersedia untuk menggunakan kekerasan bagi berpaut kepada kuasa.

Kadang-kala, tidak ada berapa jumlah cat pun yang boleh menutup wajah yang cacat. Najib harus mengakui bahawa sebahagian besar daripada ketidakupayaannya untuk menang pada permainan persepsi adalah disebabkan oleh hakikat bahawa beliau lemah, ragu-ragu dan tidak tegas dengan isu-isu kritikal yang terlalu banyak. Ini adalah fakta-fakta yang sedih dan kenapa rakyat Malaysia perlu membenarkan dia untuk terus mencurahkan wang hasil titik peluh mereka ke dalam longkang untuk menutup kegagalan peribadi dan profesional sendiri!

Terlalu sibuk

Walau bagaimanapun, ia tidak nampak seperti Najib akan berhenti. Beliau telah sibuk dengan meningkatkan imej sehingga mengabaikan keadaan ekonomi negara dan kebajikan rakyat. Malah pemimpin-pemimpin tertinggi dalam parti Umno berfikir bahawa beliau telah mengabaikan mereka, terlalu sibuk dengan perjalanan-perjalanan ke luar negara hingga ramai rakyat Malaysia tidak dapat melihat beliau lebih dari seminggu di Malaysia pada satu-satu masa.

Pada masa kini, rakyat Malaysia tahu betapa marahnya bekas Perdana Menteri, Mahathir Mohamad pada Najib. Bekas Presiden Umno itu masih sangat kuat dan nampaknya telah kehilangan semua kepercayaan pada Najib, baru-baru ini beliau mencerca Najib kerana terlalu sibuk untuk "menetapkan" semua perkara salah dalam UMNO. Dan kita semua tahu berapa banyaknya kesalahan dalam UMNO! Mahathir terus mengatakan bahawa sebagai hasil daripada pengabaian, UMNO telah menjadi begitu lemah dan tidak mampu untuk meningkatkan imej sehingga sekarang telah berbaik dengan kumpulan-kumpulan perkauman seperti PERKASA untuk menjadi kukuh sekali lagi.

Logik yang pelik? Tetapi itu adalah Mahathir sebenarnya. Beliau adalah seorang yang muktamad. Beliau katakan apa yang beliau mahu kata, pastikan semua orang tahu apa yang beliau katakan dan bahawa beliaulah orang yang mengatakannya. Dan bukan saja itu, beliau hanya katakana apa yang akan memberi manfaat kepada rancangannya!

Walau bagaimanapun, kisah panjang dan pendek tentang apa yang berlaku selepas Mahathir membuat komen "terlalu sibuk" kepada Najib dalam temu bual dengan akhbar Utusan adalah jelas kepada semua. Ia menghancurkan keyakinan pasukan Najib, dengan sepupu Najib dan Menteri Dalam Negeri Hishammuddin Hussein cuba untuk mempertahankan beliau, manakala saingan Najib dalam UMNO - timbalannya Muhyiddin Yassin - bersetuju dengan Mahathir. Ya, terdapat banyak buah busuk dalam UMNO tetapi ia boleh dibaiki (sudah tentunya oleh beliau, itulah implikasinya!).

Huru-hara lebih teruk di dalam BN

Sesungguhnya sebagai media BN, terutamanya Star, suka menuding dan menuduh Pakatan Rakyat kerana tidak pernah dapat bersetuju dan sentiasa bersengketa dengan satu sama lain, ia sebenarnya dalam BN di mana huru-hara terbesar dan pertelagahan dalaman sedang berlaku. Ia amat sengit dalam UMNO, dengan calon saingan berentap dengan satu sama lain di Terengganu, Negri Sembilan, Perlis, Perak dan Selangor disebabkan kerusi, kedudukan dan bagaimana untuk membahagikan harta rampasan permainan politik ini.

Parti seterusnya yang paling bermasalah ialah sudah tentu MCA, kini di bawah Chua Soi Lek yang dicemari skandal. Bahawa ia telah melalui dua pecah-belah EGM tidak membantu untuk mendekatkan jurang antara puak yang dipimpin oleh pemimpin lama seperti Ong Ka Ting dan Ong Tee Keat. Sebaliknya semua sedang menunggu untuk isyarat yang tepat untuk menumbangkan Soi Lek, yang mereka semua tahu mesti berhenti kerana skandal DVD seks itu adalah liabiliti terlalu besar kepada masa depan parti.

Sama juga dalam Gerakan, di mana semua sedang menunggu untuk membuang Presiden tempang Koh Tsu Koon dan kroninya. UMNO tidak yakin dengan Tsu Koon hingga UMNO mahu membuat keputusan berkenaan Gerakan.

Tetapi nampaknya Najib, Soi Lek, Tsu Koon dan pengikut terkuat mereka lebih rela mati daripada mengakui ini. Soi Lek percaya beliau boleh memerintah MCA selama-lamanya kerana beliau mempunyai kawalan ke atas media yang paling berkuasa untuk memutar berita palsu bagi pihaknya – iaitu The Star dan cabangnya yang pelbagai termasuk stesen radio bahasa Cina yang popular. Tetapi seperti Najib dan UMNO, Soi Lek dan MCA tidak mungkin lebih silap.

Mengapa? Kerana di bawah semua rupa, mesti ada isi. Orang ramai bukannya bodoh. Mereka boleh diperbodohkan kadang-kala tetapi bukan selalu!

Perkara Sebenar!Lihatlah Recep Tayyip Erdogan, Perdana Menteri Turki, beliau mungkin kelihatan seperti seorang tokoh populis yang tahu bila dan bagaimana untuk mendebar-debarkan dadanya untuk memenangi hati pengundi nasionalis. Tetapi jangan silap, beliau juga seorang pengurus ekonomi yang sangat arif dan, bagi orang ramai, reformis kebenaran yang inginkan Turki untuk memainkan peranan yang lebih besar dalam bidang ekonomi dan politik pada peringkat global, bermula dengan Eropah.

Berdasarkan laporan majalah Time, sepanjang tempoh Erdogan berkhidmat, pendapatan per kapita di Turki meningkat tiga kali ganda, eksport meningkat empat kali ganda, dan inflasi telah menurun dari setinggi 37% kepada di antara 5% dan 8%. Turki mempunyai ekonomi ke-17 terbesar di dunia, dan Goldman Sachs meramalkan ia akan memecah masuk ke dalam 10 teratas menjelang 2050, dengan mengandaikan semuanya berjalan lancar.

Jadi ya, Erdogan telah berjaya. Beliau dialu-alukan oleh ahli-ahli revolusi dalam kerajaan Spring Arab Mesir, Tunisia dan Libya. Beliau sangat dihormati sehinggakan kata-kata beliau juga sangat bermakna bagi Perdana Menteri Israel Netanyahu.

Bolehkah Najib dan Soi Lek berani berharap untuk dibandingkan dengan tahap tersebut? Seperti membandingkan kecantikan dengan keburukan, bukan? Kedua-dua rakyat Malaysia ini tidak mempunyai sebarang hasil konkrit untuk ditunjukkan. Kedua-duanya dibelenggu skandal peribadi yang besar. Juga tidak imaginatif, kreatif ataupun mempunyai kualiti asas bagi menginspirasikan kepercayaan dan rasa hormat. Dan ini adalah jujur, menjaga perkataan seseorang, kebolehpercayaan dan amanah.

Berapa ramai rakyat Malaysia benar-benar boleh mengatakan yang mereka percaya atau hormat dengan apa-apa yang telah ditawarkan oleh Najib atau Soi Lek?

Rakyat Malaysia tidak penting bagi Najib

Najib – mempunyai risiko tertinggi - lebih prihatin tentang rupa dan bagaimana beliau akan muncul dalam buku-buku sejarah. Rakan-rakan UMNO-BN dan kroni mereka tidak berminat untuk meningkatkan ekonomi, tetapi seolah-olah lebih berminat untuk menggoyahkan dana negara dengan mengorbankan keperluan rakyat.

Najib tidak pernah menunjukkan kebimbangan sebenar bagi rakyat. Ia adalah terlalu terlalu susah bagi si lembut seperti beliau. Beliau sudah biasa untuk kehidupan yang baik dan lebih suka gaya hidup mewah sehingga beliau lebih daripada cukup kaya untuk menyokong. Dan cuba teka siapa yang harus diterima kasih untuk semua harta benda yang mewah?

Bagi Najib untuk menggulung lengannya dan menangani pelbagai masalah di negara ini adalah tidak sama sekali, bukan sahaja kepada beliau tetapi juga kepada isteri beliau Rosmah Mansor. Dia mungkin satu-satunya orang yang boleh membuat beliau bekerja, tetapi ia kelihatan seperti dia lebih suka lorong pantas yang mahal lebih daripada suaminya.

Benar, sekarang, ia harus jelas bahawa pasangan tersebut di Malaysia benar-benar mempunyai kepentingan yang sangat sedikit untuk mengetahui apa yang akan dibuat Ali, Ah Chong dan Muthu dan keluarga mereka berasa sedikit lebih selamat dan lebih makmur. Sudah tentu, sebaliknya ia kelihatan seperti Najib dan Rosmah, UMNO dan BN lebih berminat untuk mengetahui bagaimana mereka boleh menjadikan diri mereka lebih selamat dan makmur!

Mahkamah Tinggi tolak rayuan Peguam Negara

SHAH ALAM: Hakim Mahkamah Tinggi Shah Alam, Dato’ Abdul Rahim Uda hari ini menolak rayuan Peguam Negara dan sekaligus mengekalkan keputusan Mahkamah Sesyen Klang untuk membebaskan 11 Orang Kena Tahan (OKT) Lebuhraya Kesas dari dua pertuduhan di bawah Seksyen 27 Akta Polis.

Kesebelasan mereka dituduh atas pertuduhan berhimpun secara haram dan engkar perintah polis untuk bersurai.

Pada tahun 2009, kesebelasan mereka telah dibebaskan oleh Mahkamah Sesyen Klang atas kedua-dua pertuduhan tersebut tetapi kemudian Peguam Negara telah menfailkan rayuan ke mahkamah Tinggi bagi mengenepikan keputusan tersebut.

Pada hari ini, 25 November bertepatan 11 tahun yang lalu, kerana pada tarikh yang sama pada tahun 2000, mereka dan kira-kira 145 orang yang lain telah ditangkap oleh pihak polis di beberapa lokasi di Lebuhraya Kesas kerana menghadiri satu perhimpunan yang dipanggil ‘Perhimpunan 100,000 Rakyat’ yang dirancangkan berlangsung di satu lokasi di Jalan Kebun, Klang.

Hakim Abdul Rahim dalam penghakiman lisannya menyatakan bahawa antara lain pihak Pendakwaraya gagal ‘menimbulkan keraguan munasabah’ tentang lokasi sebenar perhimpunan haram tersebut.

Ini kerana dari beberapa bukti dan kenyataan jelas menunjukkan bahawa lokasi perhimpunan yang dirancangkan ialah di Jalan Kebun tetapi kesemua OKT dan ribuan lagi pengguna lain lebuhraya tersebut berkumpul secara ‘spontaneous’ (secara tidak rancang) di Lebuhraya Kesas akibat kesesakan di lebuhraya tersebut.

‘Double standard’

Tegasnya, Pendakwaraya juga gagal membuktikan bahawa amaran bersurai oleh pihak polis menggunakan pembesar suara tersebut dapat didengari secara jelas oleh orang ramai yang berkumpul di lebuhraya tersebut.

Kesemua OKT diwakili oleh peguam Yusmadi Yusoff yang juga ahli Parlimen Balik Pulau, Pulau Pinang dan Puan Farah Farhana.

Antara 11 OKT yang dibicarakan itu ialah Haji Sahri Bahri, bekas Setiausaha Agung PKR; Abdul Razak Ismail, Pembantu Khas Kepada
Ahli Dewan Undangan Negeri Sri Andalas Dr. Xavier Jayakumar dan S. Pusphalingam, ahli Majlis Bandaraya Shah Alam.

Rata-rata OKT melahirkan rasa kurang senang terhadap sikap ‘double standard’ Kerajaan Barisan Nasional kerana baru semalam Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak membentang Rang Undang-undang Perhimpunan Aman 2011 di Dewan Rakyat.

Rang-rang undang-undang tersebut bertujuan ‘menghapuskan’ Seksyen 27 Akta Polis tetapi dalam masa yang sama Peguam Negara masih bertegas untuk meneruskan pertuduhan tersebut di Mahkamah Tinggi.
http://www.freemalaysiatoday.com

'Transformasi' Najib Menuju Diktator

'Transformasi' Najib menuju diktator
KUALA LUMPUR, 25 Nov: Akta Perhimpunan Aman yang dibentangkan oleh Perdana Menteri pada persidangan Dewan Rakyat, kelmarin, jelas bertujuan untuk menghalang himpunan diadakan oleh rakyat negara ini.

Realiti itu terserlah apabila di dalam akta tersebut dikenakan pelbagai syarat yang tidak munasabah untuk membolehkan rakyat negara ini mengadakan perhimpunan berbanding kawalan sedia ada di bawah Seksyen 27 Akta Polis 1967.

Pengarah Jabatan Undang-Undang Dan Hak Asasi Manusia (Juham), Dewan Pemuda PAS Malaysia, Ahmad Zamri Asa'ad Khuzaimi berkata, akta itu hanyalah mempunyai nama yang menarik, tetapi hakikatnya Kerajaan BN secara jelas mencabul hak rakyat untuk berhimpun.

Menurut beliau, jika di bawah Akta Polis 1967, sekurang-kurangnya hanya perhimpunan di tempat awam yang dikenakan permit, tetapi di bawah akta baru ini mensyaratkan semua perhimpunan walaupun di premis persendirian atau disewa perlu diberikan notis makluman awal kepada polis 30 hari sebelum tarikh himpunan yang dicadangkan itu hendak dibuat.

Katanya, Seksyen 9(5) Akta itu pula membenarkan polis mendenda penganjur sehingga RM10,000.00 sekiranya tiada notis awal diserahkan kepada polis sebelum perhimpunan tersebut diadakan.

"Peruntukan itu amatlah tidak munasabah kerana kebanyakan himpunan aman rakyat adalah berkaitan dengan isu-isu semasa yang berlaku dan memerlukan tindakan yang segera," katanya ketika menghubungi Harakahdaily, hari ini.

Itulah prinsip demokrasi dan hak asasi rakyat yang dijamin oleh Perlembagaan Persekutuan, menurutnya, tetapi malangnya hak-hak yang masih berbaki sedikit itupun cuba dihapuskan sepenuhnya oleh kerajaan Umno (Barisan Nasional).

"Inikah transformasi yang dibangga-banggakan oleh Perdana Menteri atau transformasi yang dibuat hanya untuk mengubah negara menjadi negara diktator dan kuku besi?" ujarnya.

Akta baru itu juga, tegasnya, melarang individu di bawah umur 21 tahun untuk berhimpun secara aman dan ini tentulah merujuk secara khusus kepada para mahasiswa dan mahasiswi di institusi pengajian tinggi negara.

"Sudahlah para mahasiswa dikongkong teruk oleh AUKU, sekarang akta drakonian yang baru diperkenalkan ini pula meragut terus hak-hak asasi mereka untuk berhimpun dan menyuarakan pendapat secara aman.

"Kerajaan BN benar-benar memperlekeh dan memperbodohkan terus keintelektualan para mahasiswa dan mahasiswi kita," tambah beliau.

Manakala Seksyen 21(3) akta itu, tegasnya, membenarkan polis mendenda pihak yang ditangkap sehingga RM20,000.00, jumlah yang sangat tidak munasabah berbanding RM2000.00 sekarang, sedangkan kesalahan berhimpun bukanlah satu kesalahan jenayah yang serius.

Katanya, banyak lagi peruntukan lain yang tidak munasabah dimasukkan di dalam akta baru itu, manakala segala kelemahan yang berlaku itu disebabkan sikap ego kerajaan yang enggan mendengar pendapat ramai supaya segala undang-undang baru yang hendak digubal yang berkaitan hak-hak asasi rakyat patut dirunding secara konsultasi bersama.


Juham mengecam Akta Perhimpunan Aman 2012 dan berpandangan akta tersebut hanya seperti menanam tebu di tepi bibir, manis di mulut tetapi hakikatnya membawa bencana dan mala petaka besar kepada hak-hak asasi rakyat untuk berhimpun secara aman seperti yang dijamin di bawah Perkara 10 Perlembagaan Persekutuan.

"Akta ini jelas mengongkong kebebasan rakyat untuk berhimpun dengan sekatan dan syarat-syarat yang amat zalim, tidak munasabah dan tidak pernah difikirkan oleh rakyat yang waras," tegasnya.

Juham menggesa agar kerajaan menarik balik akta itu dengan segera dan berunding dengan rakyat terlebih dahulu sebelum memperkenalkan apa-apa undang-undang yang zalim seperti itu dan menyekat kebebasan rakyat yang dijamin oleh Perlembagaan Persekutuan yang merupakan undang-undang tertinggi negara.

Sumber : Harakahdaily 

RUU Perhimpunan Aman Tambah Kuasa Polis


KUALA LUMPUR, 25 Nov: Rang Undang-undang Perhimpunan Aman 2011 yang dibentang kali kedua oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak semalam didakwa bukan memberi kebebasan berhimpun untuk rakyat tetapi menambah kuasa polis.

Bercakap sewaktu menyampaikan ucapan dasar di Kongres Nasional AMK di Johor, Shamsul Iskandar Mat Akin berkata undang-undang baru itu hanya bersifat kosmetik dan bakal membolehkan pihak polis lebih berkuasa untuk bertindak.

"Rang Undang-undang Perhimpunan Aman 2011 satu lagi taransformasi bersifat kosmetik yang kononnya menjanjikan hak rakyat untuk berhimpun tetapi sebenarnya hanya menambah kuasa pihak polis," katanya.

Beliau dipercayai mengulas kandungan rang undang-undang itu yang antara lain menyebut bahawa penganjur pehimpunan perlu memberi notis awal kepada pihak polis 30 hari sebelum himpunan diadakan.

Jika gagal, menurut Seksyen 9(5), polis dibenarkan mendenda penganjur sehingga RM10,000.

Selain itu, Seksyen 21(3) juga membenarkan polis mendenda pihak yang ditangkap sehingga RM20,000 jika menyertai himpunan tanpa kebenaran pihak polis itu.

Dalam pada itu Shamsul turut mengucapkan tahniah dan terima kasih kepada seluruh rakyat yang menyertai himpunan Aman Bersih 2.0 pada 9 Julali lalu.

Katanya, dengan himpunan itu para pemimpin BN menjadi gelisah sehingga perdana menteri terpaksa menjanjikan pelbagai perubahan termasuk proses pilihan raya dan pemansuhan undang-undang drakonian.

Bagaimanapun katanya, janji itu hanya bersifat kosmetik sebagai meredakan kemarahan rakyat yang bangkit menyatakan bantahan.

"Perdana menteri bukan sahaja memberi janji kosong, malah berbohong, undang-undang zalim ISA masih digunakan meskipun telah dijanji akan dimansuhkan," jelasnya merujuk kepada 13 orang yang terbaru ditahan di bawah ISA di Sabah baru-baru ini.

 Sumber : Harakahdaily

PAS akan sertai Bersih 3.0

KUALA LUMPUR, 25 Nov: PAS akan menyertai Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) dalam perhimpunan Bersih 3.0 bagi meneruskan lapan tuntutan Bersih 2.0 yang belum dilaksanakan kerajaan.

Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu berkata, bagi menuju ke arah itu, PAS akan  dan memulakan siri penerangan dan menggerakkan ahli di seluruh negara.

"PAS menyokong keputusan Bersih untuk mengadakan perhimpunan Bersih 3.0 memandangkan lapan tuntutan Bersih 2.0 hampir langsung tidak diendahkan kerajaan," kata beliau pada sidang media di Ibu Pejabat PAS, Jalan Raja Laut, dekat sini hari ini.

Mohamad bagaimanapun berkata, selain PAS, dua lagi parti dalam Pakatan Rakyat iaitu PKR dan DAP membuat kenyataan umum menyokong Bersih 3.0.

"Daripada kenyataan umum, Pakatan bersetuju untuk bersama-sama Bersih 3.0," katanya yang juga Pengerusi Badan Penggerak Demokrasi dan Mobilisasi PAS Pusat.

Bagaimanapun, PAS katanya menyerahkan sepenuhnya kepada pihak Bersih yang disertai gabungan badan bukan kerajaan (NGO) dari segi tarikh dan perjalanan perhimpunan.

"Tarikh yang sesuai, tempat perhimpunan semuanya kami serah kepada NGO Bersih sepenuhnya untuk menentukannya," katanya sambil menambah, pengerusi 3.0 adalah daripada NGO sendiri.

Sementara itu, mengulas mengenai Rang Undang-Undang Perhimpunan Aman yang dibentangkan untuk bacaan kali kedua di Dewan Rakyat semalam, beliau berkata PAS menolak keras RUU tersebut.

Malaysia katanya seolah-olah sedang menggantikan tempat Myanmar dari segi halangan untuk rakyat bersuara.

"Perdana Menteri berbohong untuk bawa Malaysia ke arah demokrasi.

"Myanmar yang kebebasan bersuaranya teruk mengenakan lima hari sahaja untuk mengeluarkan notis berhimpun tapi Malaysia kena bagitahu 30 hari awal.

"Rang Undang-Undang ini menghina rakyat Malaysia," katanya.

 PAS akan sertai Bersih 3.0

Mahkamah Bebas 11 Reformis Himpunan 100,000 Jalan Kebun

SHAH ALAM: Mahkamah Tinggi Shah Alam hari ini membebaskan 11 individu atas pertuduhan berhimpun secara haram dan ingkar perintah bersurai.

Keputusan itu dibacakan Hakim Datuk  Abdul Rahim Uda selepas menolak rayuan Peguam Negara sekali gus mengekal keputusan Mahkamah Sesyen Klang untuk membebaskan 11 individu dari dua pertuduhan mengikut Seksyen 27 Akta Polis.

Mengikut kenyataan media seorang tertuduh, Abdul Razak Ismail, hakim memutuskan pendakwa raya gagal menimbulkan keraguan munasabah kerana lokasi himpunan itu ialah di Jalan Kebun, Klang.

Sedangkan, kata Razak, hakim menyatakan semua 11 individu dan beribu-ribu pengguna Lebuh raya Kesas berkumpul secara tidak dirancang sehingga mengakibatkan kesesakan.

Pada 2009, mereka dibebaskan Mahkamah Sesyen Klang atas kedua-dua pertuduhan itu tetapi  Peguam Negara memfail rayuan bagi mengenepikan keputusan tersebut.

Genap 11 tahun pada 25 November lalu,  kira-kira 145 orang ditangkap di beberapa lokasi di lebuh raya itu bagi menghadiri ‘Perhimpunan 100,000 Rakyat’ di Jalan Kebun, Jalan Klang.

Razak yang juga pembantu exco kepada Xavier Jeyakumar, berkata, hakim juga memutuskan pendakwa raya gagal membuktikan bahawa amaran bersurai menggunakan heller dapat didengari secara jelas.

Mereka  diwakili peguam Yusmadi Yusoff yang juga Ahli Parlimen Balik Pulau dan Farah Farhana.

Selain Razak, antara 10 individu lain ialah bekas Setiausaha Agung KEADILAN, Sahri Bahri dan Ahli Majlis Bandaraya Shah Alam, S Pusphalingam.

http://www.keadilandaily.com/mahkamah-bebas-11-reformis-himpunan-100000-jalan-kebun/

Rosmah Jaja Permata Ke Dunia Tapi Abai Derita Gadis Penan

JOHOR: Isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor dikecam kerana sibuk mencanang program pendidikan awal kanak-kanak Permata ke seluruh dunia tetapi mengabai masalah kekurangan kemudahan pendidikan kanak-kanak di Sarawak.

“Kita ada isteri Perdana Menteri yang mencanangkan ke seluruh dunia isu pendidikan awal kanak-kanak Permata tetapi tidak beri perhatian kepada kanak-kanak pra-sekolah Penan,” katanya.

Perkara itu dibangkitkan wakil Wanita Sarawak, Puan Woon dalam ucapan penggulungan ucapan dasar Ketua Wanita KEADILAN di Kongres Nasional Tahunan Wanita KEADILAN kelapan di Pulai Spring Resort, Johor Bahru.

Kecaman itu dibuatnya ketika berucap mengenai masalah eksploitasi gadis Penan yang dirogol pembalak di pedalaman Sarawak.

Woon berkata, pimpinan Wanita KEADILAN  termasuk Ketuanyaa, Zuraida Kamaruddin sudah membuat laporan polis tetapi pihak berkuasa itu, hingga kini  tidak mengambil tindakan terhadap perogol berkenaan yang seolah-olah mendapat perlindungan kerajaan.

Program Permata mendapat peruntukan luat biasa apabila menerima RM111 juta pada Belanjawan 2010 yang dibentang suaminya, Datuk Seri Najib Razak.

http://www.keadilandaily.com/rosmah-jaja-permata-ke-dunia-tapi-abai-derita-gadis-penan/

Majlis Resepsi Kahwin RM15 juta ???

Majlis Resepsi Kahwin RM15 juta - Siapa pemimpin UMNO tu..

Merujuk Metro Ahad 20 Nov 2011...

Dia berkenalan dengan suaminya pada 2006 yang mana ketika membuat satu persembahan amal...

Dia lelaki yang baik dan sangat menjaga solat, Kami selalu bersolat jemaah dan mengaji bersama-sama... Saya sangat bahagia....
Sebagai tanda kasih, suaminya menghadiahkan banglo bernilai RM5juta, kereta Audi R8 berharga RM800 ribu, wang hantaran RM111,111 dan mas kahwin RM10000, telefon bimbit dan banyak lagi.......

Siapakah manusia yang menjadi suaminya itu... suaminya tak mahu dikenali,,, rujuk gambarsyella-kamaruddin-dan-suaminya


Tetapi di zaman IT serba canggih ni tak payahlah,,, kalau dah terpampang gambar tu, tutup sebelah kanan, sebelah kiri lopong juga,,, nak sorok kut mana,,, terjumpa juga di cerita-meletop-memang-meletop...


he he bukan pemimpin UMNO.... rupa-rupanya dia nilah yang dok jadi penyelamat pemimpin UMNO... padanlah duit banyat juta-juta, million-million..

 

Menteri India Ditampar Di Depan Wartawan

NEW DELHI – Marah dengan kenaikan harga barang makanan dan rasuah yang tidak pernah berakhir, seorang lelaki di sini telah menampar muka Menteri Pertanian India, Sharad Pawar.
Dia berbuat demikian kerana ingin menarik perhatian Pawar.
Kejadian memalukan itu berlaku ketika Pawar sedang bercakap dengan wartawan pada satu majlis politik apabila beliau secara tiba-tiba diserang lelaki terbabit.
“Tidakkah anda tahu kenapa saya menamparnya. Lelaki ini bermasalah. Adakah saya salah,” jerit lelaki tersebut selepas menampar Pawar.
Dia kemudiannya dibawa pergi dari kawasan berkenaan oleh pengawal peribadi Pawar.
Pawar tidak mengalami kecederaan dan lelaki itu ditahan polis.
Kejadian tersebut disiarkan CNN dan IBN.
Insiden seumpama ini sering berlaku di India melibatkan menteri dan pegawai kerajaan yang menjadi mangsa kemarahan rakyat.
Selain membaling kasut, pejabat mereka turut diserang.
Perkara seumpama ini sering berlaku terhadap keputusan politik, rasuah atau ketidak adilan.

Adakah anda masih ingat cerita ini? Bila LEMBU DIPERLEMBUKAN??Hari Ini Terbukti Sudah!! Apa yang berlaku sebenarnya.. adalah kes Tipu 686 Pembeli Rumah Kos Rendah : "Mohd Yatim Dato' Abu Bakar" Bukan Kakitangan MB SelangorPejabat Menteri Besar Selangor hari ini mengeluarkan kenyataan bahawa individu yang bernama Mohd Yatim Dato' Abu Bakar bukan Pegawai Tugas-Tugas Khas kepada Menteri Besar Selangor.


Individu berkenaan dikatakan menipu pembeli rumah kos rendah dengan mengambil sejumlah bayaran sebagai deposit untuk memperdaya pembeli rumah di beberapa kawasan di Klang, Balakong, Selayang dan Cheras.

Sehubungan itu, Setiausaha Politik Menteri Besar, Faekah Husin berkata dakwaan Gabungan Anti Penyelewengan Selangor (GAPS) yang menuduh pegawai Menteri Besar terlibat dalam penipuan ini adalah tidak benar dan fitnah semata-mata.

Justeru, sejak mengambil alih pentadbiran 2008 Kerajaan Pakatan Rakyat membuat keputusan untuk memansuhkan kuota politik samada secara nyata mahupun tersirat dalam segala bentuk bantuan kepada rakyat.

"Sekarang berbeza ketika pentadbiran Umno-BN terdapat kuata politik bagi pembelian rumah kos rendah dan banyak penyalahgunaan kuasa dan banyak penyelewengan yang berlaku," kata Faekah yang meminta mangsa yang terpedaya membuat laporan polis dan mengesa pihak berkuasa menyiasat segera perkara ini.

Malah, Lembaga Perumahan dan Hartanah Selangor (LPHS) telah membuat laporan polis terhadap individu berkenaan sebanyak empat kali berdasarkan maklumat yang diterima daripada mangsa.

Ditegaskan sekali lagi, Kerajaan Negeri Selangor, Pejabat Menteri Besar dan LPHS tidak pernah melantik mana-mana pihak ketiga atau individu untuk mengutip bayaran bagi mendapatkan rumah kos rendah atau perkhidmatan lain - TVS News

*********************************************************************************************

686 Dakwa Ditipu Beli Rumah Kos Rendah Minta Dibela MB Selangor

SHAH ALAM: Seramai 686 orang yang mendakwa ditipu untuk membeli rumah murah menghantar memorandum kepada Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim pada Khamis menuntut supaya Menteri Besar Selangor itu membela nasib mereka.

Memorandum diserahkan oleh wakil kumpulan itu Mohamed Durrany Izam, yang diiringi kira-kira 50 pembeli rumah murah berkenaan, kepada Pegawai Komunikasi Menteri Besar Selangor, Noor Amin Ahmad. Mereka mendakwa ditipu seorang individu yang mengaku sebagai pegawai khas Menteri Besar Selangor hingga membuatkan mereka membayar wang pendahuluan sebanyak RM2,100 bagi pembelian rumah kos rendah di Taman Botani Klang, Taman Selayang Mulia, Taman Harmoni Balakong dan Taman Intan Cheras yang didakwa atas kuota politik oleh individu terbabit. "Kami pernah mengadu masalah kami kepada Setiausaha Politik Menteri Besar, Faekah Husin namun tidak mendapat jawapan yang memuaskan jadi kami harap Menteri Besar dapat membela nasib kami.

"Kami dijanjikan oleh individu yang turut mendakwa dirinya Ahli Lembaga Pengarah Lembaga Perumahan Hartanah Selangor (LPHS). Malah diberikan surat oleh LPHS dan bawa kami melihat rumah tapi akhirnya kami diperdaya," katanya kepada pemberita di sini, Khamis. Pengerusi Gabungan Anti Penyelewengan Selangor (GAPS) Hamidzun Khairuddin yang turut bersama kumpulan itu berkata kumpulan itu juga mahukan permasalahan mereka dibawa kepada perhatian persidangan Dewan Undangan Negeri Selangor yang sedang berlangsung. Sementara itu, kerajaan Selangor menafikan terbabit dalam urusan jual beli rumah kos rendah seperti yang didakwa oleh kumpulan berkenaan.

Pengerusi Jawatankuasa Tetap Perumahan, Pengurusan Bangunan dan Setinggan negeri, Iskandar Abdul Samad berkata pihaknya tidak pernah melantik ejen untuk menguruskan penjualan mana-mana rumah kos rendah kerana semua urusan dilakukan secara terus melalui Lembaga Perumahan dan Hartanah.

"Malah penjualan rumah murah tidak memerlukan sebarang deposit. Siasatan kami juga mendapati rumah-rumah murah yang ditawarkan kepada pembeli terbabit sebenarnya sudah ada pembeli," katanya.

Bagaimanapun, beliau berkata pihaknya akan cuba membantu pembeli yang tertipu dengan menawarkan rumah murah di lokasi yang lain. - BERNAMA

Warta Jingga : Apa yang berlaku sebenarnya adalah ramai pembeli percayakan agen hartanah yang sanggup mempergunakan dan menjaja nama ahli politik untuk melariskan jualan hartanah mereka sehingga pembeli sanggup membayar deposit dahulu tanpa melalui peguam/pesuruhanjaya sumpah. Akhirnya apabila menyedari dirinya ditipu, pembeli akhirnya akan menyalahkan ahli-ahli politik tersebut sedangkan mereka tidak tahu menahu. Perkara ini sudah lama berlaku dari dulu, kini dan apakah akan berlanjutan selama-lamanya? KENAPAKAH INI MASIH BERLAKU?

CUBA BAWA ISU PENYATUAN UMNO-PAS, MUHYIDDIN TERTEKAN SEBENARNYA

Oleh:  WFAUZDIN NS

MUHYIDDIN nampaknya semakin menunjukkan hipokritnya terhadap rakyat.  Mungkin kegelabahan beliau melihat kebangkitan rakyat untuk menukar kerajaan di dalam PRU akan datang membuatkan beliau tiada lagi arah tuju.
Baru-baru ini di Kelantan, beliau melembutkan lidahnya menyeru agar PAS dan Umno bersatu.  Kerja pentadbiran lebih mudah dan tiada masalah tentang royalti minyak yang dituntut oleh Kerajaan PAS Kelantan jika PAS dan Umno bersatu, itu lah kata-kata dari Muhyiddin.  Adakah Muhyiddin sangka selama ini PAS menolak penyatuan dengan Umno adalah atas dasar royalti minyak atau atas kepentingan pembangunan semata-mata?  Mudah sangat TPM ini untuk menjadikan hak royalti minyak sebagai tebusan kepada penyatuan yang amat di gila-gilakan oleh Umno itu.
PAS menolak penyatuan bersama Umno kerana Umno hanya ingin bersatu dengan PAS atas dasar Kebangsaan Melayu semata-mata, sedangkan PAS melihat bahawa Islam boleh disatukan hanya berlandaskan Al-Quran sahaja.  Tiada Assobiyyah di dalam perjuangan PAS.  PAS juga tidak boleh bersatu dengan sebuah parti yang kekal zalim dan rasuah.  Mana mungkin PAS boleh tidor sebantal dengan parti yang banyak menyusahkan rakyat.
Di Kelantan, betapa Muhyiddin seperti gilakan penyatuan dengan PAS, berbeza pula apabila beliau berkunjung ke Kedah.  Di Kedah, TPM ini menunjukkan sikap yang berbeza di mana beliau mahu rakyat Kedah tidak lagi mempercayai PAS.  Beliau mahu rakyat Kedah menolak PAS.  Di Kelantan, beliau mahu PAS dan Umno bersatu, di Kedah pula beliau menghasut rakyat jangan percaya kepada PAS.  Di mana prinsip dan keikhlasan Muhyiddin sebenarnya?
Justeru itu, terbukti bahawa cakap-cakap Muhyiddin hanyalah cakap orang yang Munafik yang merasa tertekan kerana bimbang kehilangan kuasa.  Rakyat tidak akan terperangkap lagi dengan isu penyatuan Umno - PAS ini kerana Umno tidak pernah ikhlas untuk bersatu./wfauzdin.blogspot.com