Sunday, July 3, 2011

Apa Perlu Anda Lakukan Jika Ditahan - Wajib baca dan dengar!!


Pertubuhan Bukan Kerajaan 'Lawyers For Liberty'(LFL) mengadakan sesi penerangan kepada masyarakat umum mengenai bagaimana berdepan dengan provokasi polis semasa perhimpunan Bersih 2.0 berlangsung, 9 Julai depan.Sesi Penerangan itu dibuat berikutan keengganan Polis Di-Raja Malaysia (PDRM) memberikan kerjasama kepada penganjur serta penyokong Bersih 2.0 seraya mengugut untuk mengenakan tindakan undang-undang serta mengisytiharkan darurat pada hari tersebut.


Bercakap pada forum anjuranya yang bertajuk "Hak Untuk Berhimpun" di Dewan Perhimpunan Cina Wilayah dan Selangor malam tadi, peguam Hak Asasi Manusia, Fadiah Nadwa Fikri bersama barisan peguam lain memberi penjelasan terperinci tentang hak-hak kemanusiaan yang boleh digunapakai sekiranya polis bertindak melangkaui batasan undang-undang negara.


Katanya, berdasarkan pengalaman beliau menyertai perhimpunan umum sebelum ini, rata-rata masyarakat kurang jelas akan hak-hak individu yang ditahan hingga menyebabkan polis menyalahgunakan kuasa dengan sewenang-wenangnya.


Sehubungan itu, Fadiah menasihatkan rakyat yang ingin berhimpun pada 9 Julai ini supaya mengetahui alasan penahanan mereka di samping merekodkan nama dan nombor anggota polis terbabit.


"Saya sangat pasti pada hari itu nanti, mereka (polis) tidak ada alasan untuk menahan anda. Oleh yang demikian penahanan tersebut tidak sah.


"Kalau mereka tanya lebih, tanya mereka adakah saya ditahan?" ujar beliau.


Bagaimanapun beliau berkata, anggota polis di negara ini sering kali bertindak diluar bidang kuasa mereka selain menafikan hak individu yang ditahan.


Katanya, ini kerana rata-rata pegawai polis yang bertugas pada waktu demonstrasi tidak akan menyatakan apakah alasan seseorang itu ditahan, sebaliknya menggunakan kekerasan dengan mengheret peserta demonstrasi ke balai mahupun trak polis.


Malah, peserta demonstrasi itu juga tidak akan dibenarkan untuk membuat panggilan telefon mahupun kebenaran diwakili oleh peguam.


"Sekiranya peserta demo ditangkap, polis hanya berhak menahan anda dalam tempoh 24 jam sahaja. Jika lebih daripada itu mereka perlu memohon daripada mahkamah. Katakan mereka menahan anda lebih daripada tempoh tersebut tanpa sebarang dokumen mahkamah, maka anda boleh saman mereka (polis) dengan asalan penahanan tanpa sebab," ujar beliau.


Justeru Fadiah berkata maklumat yang disampaikan sekurang-kurangnya dapat membantu penyokong-penyokong mengelakkan mereka daripada ditahan tanpa sebab ketika perhimpunan Bersih 2.0 pada 9 Julai ini.


Berikut adalah perkara-perkara yang perlu diberi perhatian oleh peserta demonstrasi yang ditangkap :


(1) Pastikan nama dan nombor tang tertera pada kad kuasa polis dicatat.
(2) Minta pihak berkuasa jelaskan alasan penahanan.
(3) Elak sebarang keganasan fizikal
(4) Tidak membenarkan polis merampas barang peribadi seperti dompet, kamera, telefon bimbit dan lain-lain.
(5) Memastikan balai polis mana anda ditahan. -tvsnews


Hak-hak anda bila ditahan polis Malaysia
- Harakahdaily


RED BOOK (BAHASA MALAYSIA)

1. APABILA DIBERHENTIKAN POLIS1.1 Tidak Berpakaian Seragam,


Minta Pengenalan Diri Jika beliau tidak berpakaian seragam, minta beliau tunjukkan pengenalan diri. Katakan; "Sila tunjukkan Kad Kuasa Polis anda."


1.2 Kad Kuasa Polis


Merah: Pegawai Polis yang digantung tugas. Beliau tiada kuasa untuk melakukan apa-apa terhadap anda. Anda boleh berlalu dari situ.


Lain-lain Warna:


• Biru: Berpangkat Inspektor dan ke atas.


• Kuning: Berpangkat lebih rendah daripada Inspektor.


• Putih: Polis Simpanan


Ambil perhatian nama dan nombor Kad Kuasanya.


1.3 Berpakaian seragam Ambil perhatian nama dan nombor ID pada pakaian seragamnya.


1.4 Kenderaan Peronda Polis Ambil perhatian nombor pendaftaran kereta atau motosikal peronda berkenaan.

2. POLIS MENYOAL SIASAT ANDA SEMASA DIBERHENTIKAN2.1 Pengenalan Diri Hanya berikan nama, nombor kad pengenalan dan alamat anda.


2.2 Polis bertanyakan soalan-soalan lain Tanya dengan sopan, "Adakah saya sedang ditangkap?"


2.3 Bilakah anda ditahan


Anda ditahan apabila anggota polis itu:


• menjawab "ya";


• tidak membenarkan anda berlalu/mahu membawa anda ke Balai Polis; atau


• menggari anda.


Jika anda tidak ditangkap, anda boleh berlalu/menolak untuk mengikutnya ke Balai Polis atau ke mana sahaja, jika diminta.


2.4 Bilakah anda tidak boleh ditangkap


Polis tidak boleh menangkap anda semata-mata kerana anda berpotensi sebagai saksi dan mereka mahu mengambil pernyataan daripada anda (Pernyataan 112/Saksi).

3. SOAL SIASAT OLEH PIHAK POLIS TANPA TANGKAPAN

3.1 Penyataan saksi/112 Semasa pihak Polis sedang menjalankan siasatan berhubung sesuatu kes dan berpendapat anda mempunyai maklumat/pengetahuan tentang kes tersebut, pihak Polis boleh menyoal siasat anda dan mencatat semua jawapan anda (Pernyataan 112).


3.2 Permintaan Rasmi / Tidak Rasmi Kebiasaannya, Polis membuat permintaan tidak rasmi supaya anda memberikan Pernyataan 112. Jika tempat dan masa sesuai bagi anda, anda boleh bekerjasama. Jika tidak, beritahu Polis anda akan bekerjasama di tempat dan pada masa yang sesuai. Jika anda menolak untuk bekerjasama, Polis boleh mengeluarkan arahan rasmi secara bertulis, ditandatangani oleh seorang Pegawai Penyiasat (Pegawai Polis) mengkehendaki anda untuk bekerjasama. Jika anda tidak mematuhi Arahan Polis tersebut, anda tidak boleh ditangkap. Walau bagaimanapun, ia adalah satu kesalahan dan pihak Polis boleh memohon kepada Mahkamah untuk mengeluarkan satu waran terhadap anda mendesak anda supaya bekerjasama.


3.3 Membuat Pernyataan 112


Semasa membuat Pernyataan 112, anda boleh menolak untuk menjawab mana-mana soalan/berdiam diri jika jawapannya mungkin mendedahkan anda kepada kesalahan jenayah.


• Bawa bersama anda buku catatan atau kertas tulis (Nota Peribadi).


• Catatkan dalam Nota Peribadi anda semua soalan yang ditanyakan.


• Pastikan bahawa anda faham setiap soalan yang ditanyakan.


• Ambil masa anda dan fikir dengan teliti sebelum menulis jawapan didalam Nota Peribadi anda.


• Bacakan jawapan anda kepada Pegawai Polis yang menyoal anda.


• Simpan Nota Peribadi anda sebagai rujukan di masa hadapan.


3.4 Menandatangani Pernyataan 112 anda


Sebelum menandatangani Pernyataan anda, baca dengan teliti semua soalan dan jawapan anda yang ditulis oleh Pegawai Polis yang berkenaan.


• Bandingkan Pernyataan yang anda akan tandatangani dengan Nota Peribadi anda.


• Anda berhak membuat pembetulan/pindaan ke atas Pernyataan tersebut sebelum ditandatangani.


• Turunkan tandatangan betul-betul di bawah ayat terakhir Pernyataan anda.

4. POLIS MENANGKAP ANDA

4.1 Tanya: "Mengapa saya ditangkap?" Sesuatu tangkapan menjadi tidak sah jika anda tidak diberitahu alasan tangkapan.


4.2 Jangan melawan semasa ditangkap Polis mempunyai hak untuk menggunakan kekerasan yang munasabah semasa menangkap anda jika anda melawan.


4.3 Tanya: "Balai Polis manakah saya akan dibawa?" Pegawai Polis yang menjalankan tangkapan mestilah dengan segera membawa anda ke Balai Polis yang berdekatan dan bukan sebaliknya.


4.4 Apa yang perlu anda lakukan apabila ditangkap Anda mempunyai hak untuk membuat satu panggilan telefon kepada:


1. Keluarga atau rakan; dan/atau


2. Seorang peguam.


Anda juga bolah menghubungi Pusat Bantuan Guaman (LAC).


Maklumkan kepada mereka:


• yang anda telah ditangkap;


• masa, tempat dan alasan ditangkap;


• Balai Polis di mana anda dibawa.


4.5 Apa yang akan berlaku selepas ditangkap


Anda boleh ditahan sehingga 24 jam:


• Di Balai Polis, atau


• Di dalam lokap untuk "membantu" penyiasatan Polis.

5. HAK ANDA SELEPAS DITANGKAP DAN SEMASA DALAM TAHANAN5.1 Hak untuk berunding dengan seorang peguam


Sebaik sahaja anda meminta kehadiran seorang peguam, anda mempunyai hak untuk berunding dengan peguam berkenaan di Balai Polis. Pihak Polis mestilah memberikan kemudahan-kemudahan yang munasabah dan masa yang munasabah untuk anda berjumpa dan berbincang dengan peguam berkenaan. Pihak Polis bagaimanapun boleh menafikan hak ini, jika kelengahan dalam menyoalsiasat anda boleh menyebabkan berlakunya jenayah lain atau menyebabkan bahaya kepada pihak lain.


5.2 Pakaian Anda dibenarkan mempunyai satu set pakaian bersama anda semasa di dalam lokap.


5.3 Barangan peribadi Pihak Polis mestilah merekodkan semua barangan peribadi anda dan meletakkannya dalam simpanan selamat. Barangan peribadi anda mesti dipulangkan kepada anda sebaik sahaja dibebaskan.


5.4 Kebajikan Anda dibenarkan mandi dua kali sehari. Jika anda jatuh sakit, anda berhak mendapat rawatan perubatan dengan serta-merta. Anda sepatutnya diberikan makanan dan minuman yang wajar dan secukupnya semasa dalam tahanan.


5.5 Berapa lamakah pihak Polis boleh menahan anda Pihak Polis hanya boleh menahan anda sehingga 24 jam untuk siasatan. Tugas Polis adalah untuk menyelesaikan penyiasatan dalam masa 24 jam dan melepaskan anda dengan segera. Jika pihak Polis tidak dapat menyelesaikan penyiasatan dalam tempoh 24 jam, Polis mesti membawa anda ke hadapan seorang Majistret untuk mendapatkan perintah reman untuk memanjangkan tempoh penahanan anda melebihi 24 jam (Perintah Reman).


6. PERINTAH REMAN OLEH MAJISTRET SELEPAS 24 JAM


6.1 Siapakah Majistret Majistret ialah seorang pegawai kehakiman yang mempunyai kuasa untuk membuat Perintah Reman bagi menahan anda lebih daripada24 jam.


6.2 Tujuan Perintah Reman Untuk memberi lebih masa kepada Polis untuk melengkapkan penyiasatan dan memutuskan sama ada terdapat bukti untuk mendakwa anda atas satu-satu kesalahan. Pihak Polis tidak boleh memohon Perintah Reman hanya untuk mengambil Pernyataan daripada anda.


6.3 Berapa lamakah Perintah Reman Apabila pihak Polis membawa anda ke hadapan seorang Majistret untuk memohon Perintah Reman, pihak Polis perlu memberikan alasan kepada Majistret mengapa anda perlu ditahan melebihi 24 jam. Tugas Majistret adalah untuk menimbangkan secara berhati-hati alasan-alasan yang diberikan oleh pihak Polis.


Majistret berkenaan mempunyai budi bicara:


• untuk tidak membenarkan Perintah Reman dan seterusnya melepaskan anda; atau


• membenarkan Perintah Reman untuk satu tempoh yang lebih pendek daripada yang dipohon oleh pihak Polis.


Seorang Majistret mempunyai kuasa untuk membenarkan Perintah Reman tidak melebihi 4 hari atau 7 hari bergantung kepada jenis kesalahan yang sedang disiasat. Pihak Polis boleh memohon Perintah Reman kedua selepas tamatnya Perintah Reman pertama. Majistret boleh membenarkan Perintah Reman kedua untuk tempoh tidak melebihi 3 hari atau 7 hari bergantung kepada jenis kesalahan yang sedang disiasat.


6.4 Apa yang perlu anda katakan ketika anda dibawa di hadapans eorang Majistret untuk proses reman


Maklumkan kepada Majistret:


• anda mahu diwakili oleh seorang peguam dan anda mahu menghubungi peguam, pusat bantuan guaman dan keluarga anda;


• jika anda mahukan rawatan perubatan kerana anda sakit atau telah dipukul;


• jika pihak Polis telah mengugut atau memukul anda semasa dalam tahanan;


• jika anda telah tidak diberikan makanan/minuman/pakaian atau perubatan yang wajar dan mencukupi semasa dalam tahanan;


• sama ada pernah ditahan sebaik sebelum penahanan terkini anda;


• sama ada pihak Polis telah menjalankan apa-apa penyiasatan semasa anda dalam tahanan.


6.5 Mohon supaya Majistret memberikan Perintah Reman yang singkat


Sebelum Majistret berkenaan membuat Perintah Reman, mohon tempoh reman yang lebih singkat daripada yang dipohon oleh pihak Polis. Beri alasan (sebagai contohnya: "saya akan bekerjasama dengan polis dalam siasatan mereka", "saya boleh dihubungi bila-bila masa dan tidak akan melarikan diri" dll).


7. PEMERIKSAAN BADAN TANPA TANGKAPAN


7.1 Bilakah ianya boleh dilakukan


Jika anda berada di satu-satu tempat (contohnya: disko/karaoke/ pusat-pusat hiburan) di mana Polis menjalankan serbuan untuk mencari sesuatu (contohnya: dadah), pihak Polis boleh menahan dan memeriksa anda jika mereka berpendapat anda mempunyai atau sedang menyembunyikan barang yang sedang dicari itu. Ini hanya boleh dilakukan dengan kehadiran seorang Pegawai Polis berpangkat Inspektor dan ke atas.


7.2 Apa yang perlu dilakukan


• Jangan benarkan Pegawai Polis berkenaan memasukkan tangannya ke dalam pakaian anda atau kocek/saku anda.


• Jika anda diminta untuk mengeluarkan barangan peribadi anda satu persatu, setiap kali sebut "dompet", "kunci", "Kad Pengenalan" dll.


• Apabila kocek/saku/beg anda telah dikosongkan, terbalikkan kocek/ saku/beg anda.


7.3 Hak-hak anda


• Semua pemeriksaan badan mestilah dijalankan secara profesional dan sopan.


• Seorang wanita hanya boleh diperiksa badannya oleh seorang Pegawai Polis wanita.


• Jika anda dipaksa/diugut untuk berbogel:


1. Bantah;


2. Ingat nama Pegawai Polis tersebut; dan


3. Buat laporan Polis selepas insiden tersebut.


8. PEMERIKSAAN BADAN SELEPAS TANGKAPAN BERLAKU


8.1 Bila Polis boleh berbuat demikian


• Polis secara munasabah mengesyaki bahawa anda mempunyai bukti/keterangan berhubung kesalahan yang disyaki.


• Anda ditangkap.


• Pemeriksaan badan mestilah dijalankan di tempat tertutup. Anda mempunyai hak untuk diperiksa badan di tempat tertutup.


8.2 Jenis-jenis Pemeriksaan Badan


Undang-undang membenarkan Polis melakukan 4 jenis pemeriksaan badan:-


1. Pemeriksaan secara menepuk badan dari atas ke bawah- pemeriksaan pakaian luaran.


2. Pemeriksaan tanpa pakaian - untuk mencari bukti, objek, barang terlarang atau senjata. Hanya boleh dijalankan dengan kebenaran seorang pegawai berpangkat Inspektor dan ke atas.


3. Pemeriksaan sulit - selain daripada mencari di dalam mulut, hidung and telinga. Hanya boleh dijalankan dengan kebenaran pegawai berpangkat Penolong Penguasa (ASP) dan ke atas.


4. Pemeriksaan dalaman - untuk menentukan kewujudan objek-objek dll. di dalam badan. Hanya boleh dijalankan dengan kebenaran Ketua Polis Daerah (OCPD). Hendaklah dijalankan oleh seorang Pegawai Perubatan atau Pegawai Perubatan Kerajaan.


8.3 Hak anda


• Semua pemeriksaan badan mesti dijalankan secara profesional dan sopan.


• Anda dinasihatkan supaya meminta ditemani oleh peguam anda semasa pemeriksaan dilakukan.


• Seorang wanita hanya boleh diperiksa badannya oleh seorang Pegawai Polis wanita.

9. SOAL-SIASAT OLEH POLIS SELEPAS DITANGKAP9.1 Kenal pasti Pegawai Polis yang menyoal siasat anda


Ambil perhatian nama/pangkat Pegawai Polis yang menyoal siasat anda.


9.2 Hak anda untuk berdiam diri


Polis lazimnya akan beramah mesra terlebih dahulu (contohnya: bertanyakan tentang keluarga dan rakan-rakan anda dll.) Anda hanya perlu memberikan nama penuh, umur, alamat dan pekerjaan anda (Maklumat-Maklumat Peribadi). Selain Maklumat-Maklumat Peribadi, anda berhak memilih untuk berdiam diri. Anda harus bersopan. Anda tidak perlu takut untuk berdiam diri. Ini adalah hak anda. Jika anda memilih untuk berdiam diri, katakan, "Saya ingin menggunakan hak saya untuk berdiam diri."


9.3 Pernyataan 112 anda semasa dalam penyiasatan


Pihak Polis akan bertanyakan soalan-soalan kepada anda dan kemudian mencatatkan semua jawapan anda. Polis tidak boleh mengugut atau memaksa anda untuk memberi Pernyataan. Jika anda diugut, dipukul atau dipaksa, buat satu laporan Polis terhadap Pegawai Polis berkenaan dengan segera. Ini adalah hak anda.


9.4 Pernyataan 112 tidak boleh digunakan sebagai keterangan/bukti


Secara amnya, apa jua Pernyataan yang anda buat kepada Polis semasa soal-siasat tidak boleh digunakan sebagai keterangan/bukti kecuali jika anda dituduh atas kesalahan-kesalahan di bawah, sebagai contoh, Akta Dadah Berbahaya, Akta Culik dan Akta Keselamatan Dalam Negeri. Walau bagaimanapun anda bolehmenggunakan Pernyataan anda untuk menyokong pembelaan anda semasa perbicaraan.


PUSAT BANTUAN GUAMAN / LEGAL AID CENTRES (LAC)


• Kuala Lumpur : 03-2691 3005 / 03-2693 2072
• Selangor : 03-5510 7007 / 03-3281 2428
• Negeri Sembilan : 06-6013 844
• Melaka : 06-2845 519 / 06-2864 514
• Johor : 07-2235 698
• Perak : 05-2550 523
• Kedah & Perlis : 04-7333 467
• Kelantan : 04-7448 660
• Pahang : 09-5159 244 / 09-2969 410
• Pulau Pinang : 04-2617 451/ 0

GAMBAR TAK SENONOH AMBIGA PULA DI SEBARKAN


Seperti yang Abu Nawas janjikan semalam, hari ini Abu Nawas nak siarkan gambar2 kelakuan tak senonoh Ambiga yang Abu Nawas terima..


Inilah dia gambar Ambiga seorang artis dari negara India sedang bercumbu dengan perempuan jugak..kah kah kah


Ooo hangpa ni kalau bab pompuan telanjang kalut saja noo... Sampai gambaq Ambiga penegerusi Bersih pun hang pa lalu nak tengok kah kah kah

Haaa ini Abu Nawas ambil dari web Umno Online. ooo baru Abu Nawas tau yang si Ambiga ni penyokong kuat isu Murtad...


Ish ish ish..bahaya ni.. tapi bila pikiaq 2 balik sapa yang kasi lesen murtad? Antara sokong dengan beri kebenaran untuk murtad sapa lagi teruk. Cuba baca di bawah:-Kah kah kah.. Rupa2nya yang dok kasi orang murtad tu ada songkok atas kepala. Rupa2nya yang dok kasi orang murtad tu ustad. Rupa2nya yang dok kasi orang murtad tu dari parti Umno kah kah kah.


Biasalah kalau yang menyokong murtad itu orang bukan islam tapi yang peliknya orang yang kasi lesen untuk orang murtad itu adalah orang islam itu sendiri.


Biasalah kalau DAP tak mau pada negara dan hukum hakam Islam kerana parti depa bukan parti orang Islam tapi yang peliknya bila Umno yang mengaku islam tak mau pada hukum Islam.


p/s: nak tengok gambar Ambiga klik SINI

Awas, SB pun berkopiah putih!!


Ustaz Zulfikar Zainon,ahli PAS Bukit Gantang masih sempat tersenyum. Kini ditahan reman bermula Sabtu (2 Julai) hingga Isnin ini. Baju berbelang-belang, berkopiah putih itu SB.

Moga-moga Zulfikar Zainon tahan diuji. Beliau bukan melakukan jenayah, sekadar didakwa memiliki dan menjual baju kuning bersih.

Pihak polis dari IPD Kuala Kangsar datang menyiasat dan mengelidah rumah bapa beliau di Changkat Jering.
Sumber: Sisibukit


BERSIH: Agung dah bersuara


Beta juga menyeru kepada pihak kerajaan agar melaksanakan segala amanah yang diberikan kepada rakyat secara adil dan bijaksana dan yang pentingnya Beta selaku Yang di-Pertuan Agong tidak mahu melihat dalam negara bermasyarakat majmuk ini berada di dalam keadaan bermusuhan sesama sendiri ataupun sebahagian rakyatnya bermusuh dengan kerajaan atas apa jua alasan pun.

Batu Gajah: Seorang penjual Baju Bersih ditahan!pejuang sejati!!!


Peguam Pemuda PAS, Sdr Zamri diberi tugas oleh PAS untuk mengelola kes ini


Penyokong PAS hadir ke balai polis memberi semangat.

Batu Gajah: Seorang penjual akhbar Harakah telah ditahan di Ibu Pejabat Polis tengah hari tadi. Beliau di tahan di sebuah gerai menjual Harakah di Pasar Besar Batu Gajah. Beliau yang dikenali sebagai Salleh telah ditahan kerana menjual baju kuning BERSIH 2.0 .

Gerainya digelodah oleh pihak polis kira-kiran pukul 1.00 tengah hari dan polis merampas 13 helai baju BERSIH .20 . Motosikal miliknya juga turut dirampas.

Pimpinan PAS Batu Gajah yang diketuai oleh YDP Pas Batu Gajah, Sdr Ismail Ariffin telah bergegas ke tempat kejadian. Turut Hadir Ketua Penerangan PAS Perak yang juga Timbalan YDP Batu Gajah Ustaz Nuri Al-Amin dan beberapa pimpinan Pakatan Rakyat.

PAS telah menghantar seorang peguam untuk mengelola kes tersebut. Beliau masih ditahan di balai polis. Kes tersebut akan dibicara di Mahkamah Majistret Batu Gajah 9.00 Esok.

Semua dijemput hadir ke Mahkamah Majistret Batu Gajah esok untuk memberi semangat kepada Sdr Salleh.

Cubaan BERSIH 2.0 Di Angsana, JB


JOHOR BAHARU, 3 Julai -- Ketua Polis Daerah Johor Baharu Utara ACP Ruslan Hassan ditemu pemberita di luar pusat membeli belah Plaza Angsana di sini.Sebahagian daripada 100 anggota dan 14 pegawai polis berkawal di pusat membeli belah Plaza Angsana berikutan maklumat satu demonstrasi berkaitan Bersih 2.0 akan diadakan di situ tengahari tadi.


Bagaimanapun, pihak polis bersurai beransur-ansur pada pukul 4 petang setelah pihak penganjur membatalkan perhimpunan tersebut.

Upah Indon berdemo di Komtar....hey Pak Menteri Mana Mau Lari ha....!!!Utusan meloya melaporkan 1500 orang berdemo, malaysiakini melaporkan 300 orang saja berdemo, angka itu bukan persoalan besar tetapi yang menjadi persoalan besar mengapa polis membiarkan mereka berarak sejauh 6 km dari Masjid Acheh hingga peniaga terpaksa tutup kedai kerana takut.
Dalam utusan meloya tajuknya demo bantah kerajaan DAP P.Pinang, utusan meloya lidah rasmi umporno memang sengaja suka menyebut kerajaan DAP dari menyebut kerajaan Pakatan Rakyat untuk ditanamkan dalam kepala otak Melayu orang kampong bahawa P.Pinang kini diperintah oleh cina DAP.
Isu perkauman menjadi senjata utama umporno yang kini diambang sakaratul maut. Bagi mereka koh tsu koon tu bangsa Jawa agaknya. Tahun 2004 umporno menang 15 kerusi dan menjadi majoriti tetapi malangnya ketua menteri umporno serahkan pada orang Jawa bernama koh tsu koon. Bukankah ini khianat namanya kepada Melayu?
Semalam TV3 suku memaparkan senatak raja sesumpah ezam kepala 6 kotak hitam ditangkap bersama macai setianya ghani harun.
Ditayangkan juga sedutan ucapan senatak raja sesumpah yang dari dulu gunakan ayat yang sama.."Ini baru permulaan saudara..kalau setiap hari setiap minggu setiap bulan kita berhimpun.. Guan Eng yang zalim akan lari.." Kah kah kah.. Ayat itulah juga dulu hang dok guna akhirnya hang yang lari masuk semula ke lubang naijs..
Selepas itu katak zahRAIN pula muncul dakwa Guan Eng arah ketua polis tidak benar ikat jamin mereka yang ditangkap..kah kah kah..alahai katak zahRAIN nak bohong pun agak2 lah..rakyat tahu kamu tu katak yang rindukan hujan...ong..ong..ongkossss.. sejak bila polis apco akur cakap pemimpin Pakatan Rakyat, polis apco di bawah mufti hishamudddin auww yang keluar fatwa baju kuning BERSIH haram.
JAKIM juga telah keluarkan teks khutbah yang melarang umat Islam menyertai demo BERSIH kononnya akan menghuru harakan negara.
Pasukan bolasepak negara sepatutnya pakai baju kuning sebagai tuan rumah bila menentang Taiwan tetapi oleh kerana umporno diserang wabak demam kuning maka terpaksalah mereka memakai baju biru..
Wabak demam kuning ini adalah petanda umporno sebenarnya sudah kelemasan..mereka tahu mereka bukan sahaja akan jadi pembangkang di Pulau Pinang tetapi akan jadi pembangkang di Malaysia.
Berbalik kepada demo komtar selepas Jumaat kelmarin, rupa-rupanya ada juga mek Indon turut berdemo, pakai lilit kepala pun terbalik..umporno upah ke? Bila tengok mek Indon..teringat pak menteri..hei pak menteri..mana mau lari haaaa..

Sangkelembair udah ngamok..kalau org islam, cina, india berimpun beramai ramai, beribu ribu lantas..ber arak ke kedutaan asing Borak Obama, bersepandok, berkaki ayam, tak berbaju, bersenting lengan, kuyup basah dgn peluh masin hapak, org yang bera arak itu siapa, Org merah putih pun ader, org hijau putih pun ader, org beroket pun ada, sume ada, dan....saya " Org German ni pun ada bersile, berpeluh. dan ANDA dimana waktu itu.Kenapa kita nak jadi takut, gusar, ada yg tak lena tidor, ngelabah mcm ayor bah, panas buntut mcm duduk atas bara api ubat nyamok lakunye hanye kerana perhimpunan yg dibin atau dibintikan dan diberinama BERSIH itu, kemon lah der, kemun lah..buat apa nak takut,Bukan kah dalam sorat kabor utusan dan yg tak diutus utuskan pernah berkata : Kerajaan ( Gomen ) telah mendapat kembali sokongan Rakyat. habis tu buat apa nak takut, kalau diorang sokong gomen kita, tak ada sesiapa pun yg akan datang ke perhimpunan itu nanti. ini....mael lambung lah, tak takut apa bende pun nye..!!Biorkan saja deme nak berimpun, buat apa nak sekat sekat mcm sikat tersekat kat rambut Mael lambung ni, nanti lagi disekat, lagi diaorang tak caya kat gomen,

biorkan.. sekurangnye jadi kayu pembaris ukur sokongan rakyat pada gomen. sekurang kurang nya kita dapat tahu...." Kerajaan mendapat sokongan rakyat" bermakna ramai yg sokong gomen sekarang ni, apa yang kita nak gigil gigil takut..( apa pun tak boleh, apa pun tak boleh - Jambu maharaja lawak ).Ada org kata kedai kedai tak laku, ekonomani merudum pada hari itu, karipaf mak temah tak laku, ayor temikair gan ayo soya tak laku, nasi lemak leha janda pun tak laku pada hari itu kalau perhimpunan itu di lesenkan. benarkah fakt fakt itu.Tapi yang heranye....kenapa waktu raya melayu, raye cine, raya india, waktu mkn angin bercuti cuti malaysia, balik kampong mandi mande, mkn ikan bakor, dan sambair bacang mangga tak kata rugi pun, tak ada pulak kome bisin bisin berkokok mcm ayam jagor pak leman atas tunggul kayu. Ce kome kire...setawun ada 366 ari. dan deme berimpun hanya separuh ari je, lebih lebih pun dari jam 8.am sampair jam 8 malam. tak kan le satu hari dah makan habok, dah bangkerap c , setawun berapa banyak untung dapat. ( apa pun tak boleh, apa pun tak blehh )YDP YADIM kata : berjangah dgn syariat dan nilai nilai islam, yg ber arak bagai nak rak ke US Embasy itu hari, yg berarak bagai nak rak ISU GAZA itu hari, tak bercangah pun umpama bangkor hanyut di sungai perak yg bercangagh cangah ropenye, kenapa pulak PERKASA dan PEMUDA nak berhimpun boleh plak, tak bercangah pun dan diam pulak YADIM, dan tak Haaarrrrammmm punnn.Bace ler buku pelembagaan perkara 10 perlembagaan persekutuan yg menjamin hak hak warganegara utk berhimpun secara amannnnnnnnn.ada org kata, perhimpunan itu bermotifkan politiking dan politikus,

Rasanya kedua dua pun nak meraih sokongan dan berhasrat mendapatkan undi, dan kedua duanya ada kepentingan, kedua duanya melambangkan perpaduan dan kesepekatan dan kedua duanya berhasrat dgn baik, kedua duanya dianjurkan tanpa niat mahu menghuru harakan...PERBEZAANNYE....1 dianjurkan oleh gomen kerajaan kita dapat liputan baik punya cilokkk..

1 dianjurkan org lain plenet pluto, semuanye tak baik, lu pikirlah sendiri sikap perajudis media media dan orang orang perseorangan itu.Kenapa pulak, Jabatan undang undang dan hak asasi manusia ( JUHAM ) menyelar kenyataan Timbalan KPN nak buat tangkapan jika perlu. kenapa tak nak rujuk para 10 perlembagaan persekutuan itu.Ada org kata perhimpunan itu tak perlu, buat jer semayang hajat kat surau atau mesejid, mintak je apa yang nak mintak, mohon pada tuhan apa yang nak mohon.

tapi ...ISU GAZA tak buat mcm itu pun, ISU perkasa tak buat mcm itu pun, ISU himpunan sejuta belia tak buat mcm tu ponggg. ( kena pale sendiri )Dalam UTUSAN :surat khabor itu hari...depan kedutaan BORAK OBAMA himpunan egeresif sampair bakor bakor, sampair kelor kelor badan sendiri, tak pulak salah dlm pergertian BERSALAH, Polih asik wusshaa jer, bukannya nak larang pun nye, tak rotan pun, tak gari pun, siap bagi ayor oren dgn straw bengkok ala ala Cafe gitu. kenapa kompolan Binti BERSIH itu nak berimpun bersile tak bleyyy. ce... citer, ce...citer.Harap harap hantu kak limah tak terbahak bahak ketawa tersembor semborr..

Tengok nii..Subhanallah,Ke Mana Wanita Umno ini??

Sempoi nampak mak dara belakang tu...gua rasa
pasti ada kenduri khawin yang ingin dihadiri..??
Jauh jugak wanita Umno ni berjalan..kereta pun banyak
tapi takpa sampai di majlis kenduri tu minumlan banyak sikit.

Subhanallah..Rupanya pergi ke kubur,ada kematian
dengan pakaian macam tu...mengalah orang bukan islam.
Inilah wanita-wanita Umno yang sering mengatakan mereka
lebih Islam daripada muslimat Pas...Hancussss...