Saturday, January 22, 2011

Foto Penamaan Calon N05 Dun Tenang - Part 1

Foto Penamaan Calon N05 Dun Tenang - Part 2


BN-Pakatan ulangi saingan 2008, kempen Tenang bermula


LABIS, 22 Jan — Gelanggang kempen kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Tenang dibuka secara rasmi dengan menyaksikan persaingan satu lawan satu antara Barisan Nasional (BN) dan Pakatan Rakyat — mengulangi pertarungan tiga tahun lalu.
BN menurunkan Mohd Azahar Ibrahim, 38, iaitu bekas Penolong Pentadbir Tanah Daerah Kecil Rengit manakala PAS yang mewakili Pakatan Rakyat mencalonkan Ketua Dewan Muslimat Labis dan bekas guru, Normala Sudirman, 38.
Pegawai pengurus pilihan raya Md Asri Amir mengesahkan hanya dua orang mengemukakan borang penamaan calon dan kedua-dua mereka disahkan sebagai calon pilihan raya kecil yang ke-14 ini pada pukul 11.20 pagi tadi.
Pengundian akan berlangsung pada 30 Januari ini. Keputusan pilihan raya kecil ini meskipun tidak akan memberi kesan ke atas kedudukan di DUN tetapi dilihat bakal menentukan tarikh pilihan raya umum ke-13 kelak, yang disebut-sebut akan diadakan tahun ini.
Mohd Azahar memasuki dewan penamaan calon untuk menyerahkan borang pada pukul 9.02 pagi manakala Normala yang mesra dikenali sebagai “Cikgu Mala” menghantar borangnya pada pukul 9.10 pagi.
Pilihan raya kecil DUN Tenang diadakan berikutan kematian penyandangnya dari BN, Allahyarham Datuk Sulaiman Taha pada 17 Disember tahun lepas akibat jangkitan kuman dalam darah dan kencing manis.
Sulaiman menewaskan calon PAS, Mohd Saim Siran dengan majoriti 2,492 undi pada pilihan raya umum 2008. Proses penamaan calon selama sejam bagi pilihan raya kecil DUN Tenang bermula pada pukul 9 pagi di Pejabat Majlis Daerah Labis.
Ia disusuli dengan tempoh bantahan selama satu jam dan diikuti dengan pengumuman senarai calon yang sah bertanding.
Sekitar 10,000 orang dengan kekuatan yang seimbang di pihak BN dan Pakatan membanjiri pekarangan pusat penamaan calon tetapi maklumat diterima menunjukkan penyokong iringan dilarang menggunakan pembesar suara.
Polis dikatakan merampas beberapa pembesar suara dibawa penyokong iringan. Terdahulu Timbalan Perdana Tan Sri Muhyiddin Yassin mengetuai penyokong BN untuk mengiringi calon mereka Mohd Azahar di pusat penamaan tersebut.
Turut mengiringi Muhyiddin termasuk Menteri Besar Datuk Abdul Ghani Othman, Presiden MCA Datuk Seri Dr Chua Soi Lek dan Presiden MIC Datuk G. Palanivel. Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan timbalannya Nasharudin Md Isa, Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail turut berada di pusat penamaan calon bagi mengiringi calon PAS.
Keadaan cuaca di pusat pencalonan itu baik dengan penyokong calon masing-masing mula berkumpul seawal 6.30 pagi dan berada di pusat itu sebelum 8.30 pagi.
Penyokong calon BN ditempatkan di sebelah kiri dewan manakala penyokong calon Pakatan di sebelah kanan dewan.

Tenang: Mampukah PAS berdepan Umno?

Calon PAS Normala Sudirman, 38, akan menempuh laluan amat sukar untuk meraih kemenangan kepada Pakatan Rakyat dalam pilihan raya kecil DUN Tenang.

NONEWalau tempoh kempen belum bermula, pertandingan kali ini sudah nampak berat sebelah apabila beliau menghadapi tentangan daripada calon BN Mohd Azahar Ibrahim, 39.

Di satu sudut, Mohd Azhar dilihat berkelebihan. Keluarganya dianggap sebagai antara golongan elit tempatan di Tenang.

Allahyarham bapanya Ibrahim Daud merupakan wakil rakyat kawasan ini dari tahun 1999 hingga 2004.

Bapa saudaranya Hashim Daud pula kini merupakan timbalan ketua bahagian Umno kawasan ini.

Keluarga Mohd Azahar membentuk semacam satu dinasti di Labis yang merupakan pusat bandar bagi kawasan DUN Tenang.

NONEWalau isu nepotisme dan politik dinasti mungkin akan menimbulkan persoalan dan kekhuatiran di kalangan pengundi, boleh jadi ia tidak akan menjadi faktor besar di kawasan ini.

Presiden MCA, Datuk Seri Dr Chua Soi Lek sendiri yang terpalit dengan skandal seks pula telah berjaya melepaskan kedudukannya sebagai ahli parlimen Labis kepada anaknya -- Chua Tee Yong.

Umno akan rapatkan saf

Desas-desu timbul sejak Rabu lalu bahawa pengumumnan Mohd Azahar sebagai calon akan menimbulkan perasaan tidak senang dalam barisan kepemimpinan Umno tempatan yang telah melobi kedudukan tersebut.

Nama Mohd Azahar tidak ditimbulkan sebelum ini dan calon itu pula tidak menjawat apa-apa kedudukan dalam struktur Umno bahagian.

azlanBagaimanapun, seperti jentera BN lain dalam siri pilihan raya kecil sebelum ini, pertelagahan dalam parti akan diketepikan sebaik tempoh kempen bermula.

Pemimpin Umno bahagian lain seperti pemangku ketuanya Rusdin Mahamud dan ketua wanitanya Haslinda Salleh yang telah dispekulasi sebagai calon sebelum ini telah menafikan wujudnya pertikaian berhubung sokongan kepada calon BN.

Bagaimanapun, kedudukan Mohd Azahar sebagai bekas timbalan pegawai daerah Rengit mungkin meletakkan beliau dalam keadaan sukar.

Pengundi luar bandar Melayu yang masih hormat kepada pegawai kanan kerajaan dan terbudaya dengan politik naungan mungkin akan melihat Mohd Azahar sebagai calon semulajadi.

Namun lain pula halnya dengan pengundi Cina.

Pengundi di kalangan masyarakat inilah yang biasanya memegang kuasa ekonomi seperti di kawasan separa luar bandar seperti Tenang.

Urusan pegawai di pejabat tanah dan daerah mungkin menjadi satu proses birokratik kepada golongan pengundi ini sehingga menimbulkan kejengkelan terhadap pihak berkuasa tempatan.

Perasaan ini mungkin menjadi lebih kuat sejak tahun-tahun kebelakangan ini.

Pendek kata, latar belakang Mohd Azahar itu mungkin membawa mudarat kepada beliau sendiri dalam berhadapan masyarakat Cina yang membentuk 39 peratus daripada pengundi di sini.

Tenang: Pertandingan satu lawan satu, BN-PAS

HARI PENAMAAN CALON
9 - 10 pagi - Calon menyerahkan borang masing-masing
10 - 11 pagi - Tempoh bantahan
11 pagi - 12 tengahari - Pegawai pengurus pilihan raya mengumumkan nama calon yang layak bertanding

Cuaca cerah dengan suhu pagi yang dingin menyaksikan ribuan penyokong BN dan PAS berkumpul di tempat-tempat yang ditetapkan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) berhampiran pusat penamaan calon di Majlis Daerah Labis bagi proses penamaan calon bagi kerusi Tenang.

NONESetakat ini, PAS dan BN sudahpun mengesahkan mereka akan bertanding.

PAS telah menamakan ketua Muslimat PAS Labis, Normala Sudirman, 38, bagi mewakili Pakatan Rakyat manakala BN pula meletakkan bekas bendahari Pemuda Umno Labis Mohd Azahar Ibrahim, 39, bagi mempertahankan kerusi BN itu.

Sejak seawal jam 6 pagi lagi, penyokong parti masing-masing berkumpul di markas dan ibu pejabat parti masing-masing.

NONESemua calon dikehendaki menyerahkan borang mereka mulai jam 9 pagi hingga 10 pagi. Ini diikuti oleh tempoh bantahan selama sejam jika ada. Nama-nama calon yang layak beertanding kemudiannya akan diumumkan selepas jam 11 pagi nanti. Jika ada pertandingan, pengundian akan dijalankan pada 30 Januari depan.

Kerusi Tenang kosong ekoran kematian Datuk Sulaiman Taha di Hospital Pakar Ampang Puteri di Ampang pada 17 Disember lalu kerana jangkitan kuman dalam darah serta suhu badan yang tidak stabil.

NONESeramai 14,753 pengundi yang melibat 14,735 pengundi biasa dan 18 pengundi pos, layak memilih ADUN Tenang.

Seramai 5,635 pengundi Cina di Tenang dilihat menjadi kunci untuk mengurangkan majoriti BN sekiranya ia dapat mempertahankan kerusi tersebut dalam pilihan raya kecil 30 Januari depan.

Pengundi Melayu, yang majoritinya merupakan penduduk perkampungan Melayu dan peneroka tanah rancangan Felda, adalah penyokong tradisi Umno.

Proses penamaan calon akan diadakan di Majlis Daerah Labis manakala Dewan Serbaguna Majlis Daerah Labis akan dijadikan pusat penjumlahan undi.
LAPORAN LANGSUNG
12.05 tengahari: Kedua-dua penyokong mulai bersurai. Polis juga sedang berbaris bagi menamatkan tugas mereka hari ini.
NONE11.25 pagi: Pegawai pengurus pilihan raya, Md Asri Amir mengumumkan pilihan raya kecil Tenang pada Ahad ini akan menyaksikan pertandingan satu lawan satu antara BN dan PAS.
"Saya juga telah menerima tiga bantahan dan setelah masa bantahan ditutup tiada calon ditolak kertas penamaannya.

"Dengan ini, saya mengumumkan calon yang bertanding adalah Normala Sudirman dan Mohd Azahar Ibrahim," kata Md Asri.
Pengumuman itu disambut dengan sorakan bergemuruh oleh penyokong kedua-dua parti.
NONE11.10 pagi: Md Asri berkata terdapat tiga bantahan dikemukakan tetapi beliau telah menolak semua bantahan tersebut.
Dalam kertas undi pada 30 Januari ini, nama Normala akan mendahului nama Azahar.
11.00 pagi: Tempoh bantahan berakhir.
10.45 pagi: Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Mohd Ali Rustam ketika ditemui Malaysiakini enggan mengulas mengenai persiapan BN menjelang pilihan raya kecil Merlimau.

Beliau hanya tersenyum, ketika keluar bertemu dengan penyokong BN dan disambut dengan laungan "Hidup Datuk Ali".
10 pagi: Penamaan calon ditutup.

NONEPegawai pengurus pilihan raya Md Asri Amir mengumumkan proses penamaan calon telah ditutup. Tidak ada calon Bebas yang mengemukakan pencalonan.

Tempoh bantahan adalah antara jam 10 pagi hingga 11 pagi. Jika tidak ada calon yang ditolak, pilihan raya kecil ini akan menyaksikan pertandingan satu lawan satu antara Azahar dan Normala.
9.55 pagi: Tiga orang penyokong PKR sesat masuk ke kawasan penyokong BN dan disorak, “ “Hidup BN” sambil mengibarkan bendera BN.

NONEPolis bertindak pantas, melepaskan mereka dan mengiriingi mereka ke kawasan penyokong Pakatan.
9.45 pagi: Puteri dan Wanita Umno, membalas nyanyian Pakatan Rakyat dengan menyanyikan lagu "Geylang si paku, geylang".

Lirik ditukar "Pulang, marilah pulang, marilah pulang, masuk barisan".
9.43 pagi: Di sebalik amaran oleh Pengarah Jabatan Pelajaran Johor, Markom Giran supaya tidak terbabit dengan kempen pilihan raya kecil, suami Normala, Makrof Abd Mutalib, seorang guru tetap mengiringi isterinya.

NONEDengan memakai baju Melayu berwarna hijau dan berketayap putih, beliau berkata kehadirannya adalah mengiringi isterinya dan bukannya berkempen.

"Saya datang kerana memberi sokongan moral kepadanya,” kata Markof sambil tersenyum.

“Saya terharu dengan begitu ramai yang menyokong isteri saya.”

Katanya, Normala bangun pada jam 5.30 pagi ini dan bersarapan dengan keluarga, termasuk ibu bapanya dan tiga anak mereka.

"Kita makan nasi lemak, seperti biasa. Kami juga mohon restu daripada ibu bapa sebelum meninggalkan rumah.”
9.35 pagi: Satu lagi kekecohan hampir tercetus antara penyokong Pakatan dan polis apabila pihak berkuasa bertindak mengelaurkan bateri daripada pembesar suara yang digunakan mereka.

Polis juga memberi amaran untuk menahan mereka jika tidak mematuhi arahan larangan penggunaan alat pembesar suara itu dan mereka akhirnya akur.

NONEMeskipun bahang matahari mula memancar, penyokong mula menyanyikan lahi tahun baru Cina untuk memeriahkan lagi suasana.

Ketua polis Johor, Datuk Mohd Mokhtar Mohd Shariff menganggarkan tidak kurang 8,000 penyokong Bn hadir manakala penyokong Pakatan Rakyat pula dikatakan berjumlah lebih 5,000.
9.30 pagi: Polis mereampas empat batang buluh yang digunakan oleh penyokong BN bagi mengantung bendera IPF, sebuah parti yang mesra dengan BN. Menurut anggota polis, buluh dan kayu adalah bahan larangan bagi mengelakkan ia digunakan sebagai senjata jika berlaku pergaduhan.
9.23 pagi: Kedua-dua calon BN dan PAS telah mengemukakan borang masing-masing dan menikmati hidangan ringan sambil berbual sesama mereka.
NONE9.20 pagi: Penyokong PAS pula menyanyikan lagu rasmi Umno tetapi menukarkan lirik lagu berkenaan. Kata-kata "Umno terus mara, untuk rakyat Malaysia" ditukar kepada "Umno terus lara, rompak rakyat Malaysia".
9.15 pagi: Pergelutan hampir tercetus antara penyokong PAS dan polis apabila beberapa penyokong yang tidak mempunyai pas cuba merentasi halangan atau sekatan polis.

NONEMenurut beberapa penyokong Pakatan, perhimpunan kali ini adalah yang terbesar yang pernah mereka saksikan untuk pilihan raya kecil.

Kedengaran juga beberapa penyokong PAS yang mencemoh polis yang tidak berpakaian seragam yang bertugas.

"Lepas makan gaji Umno, boleh balik,” kata seorang penyokong PAS.

9.10 pagi: Calon PAS, Normala mengemukakan borang pencalonannya.
9.05 pagi: Ribuan penyokong BN di luar dewan, menyanyikan lagui “Inilah Barisan Kita”.

NONEMereka membawa sepanduk dan kain rentang seperti "BN Janji dikota", "Undilah Barisan Nasional, Hidup Sejahtera" dan "Tiada Tempat untuk Pembangkang di Johor".

Pihak polis, menutup terus laluan masuk daripada penyokong BN.

Seramai kira-kira 40 anggota polis berkawal di laluan masuk ke tempat penamaan calon.

Penyokong juga mengibarkan bendera BN dan parti komponen yang lain.
9.03 pagi: Azahar adalah calon pertama yang menyerahkan borang pencalonannya.

9.00 pagi: Penamaan calon dibuka.
NONEPegawai pengurus pilihan raya, Md Asri Amir mengumumkan penamaan calon mulai dibuka hingga jam 10 pagi nanti.

8.58 pagi:
Normala dan pemimpin Pakatan yang lain tiba di pusat itu. Mereka termasuk Dr Wan Azizah Wan Ismail, Chua Jui Meng, Abdul Hadi Awang, Zuraidah Kamaruddin dan Chong Eng.
8.50 pagi: Azahar masuk ke dewan. Kawalan agak ketat daan beberapa pemimpin kenamaan terpaksa bersempit kerana laluan di pintu masuk agak kecil.

NONE8.42 pagi: Penyokong BN dan pemimpinnya adalah yang pertama sampai di pusat penamaan calon.

8.30 pagi: Calon BN, Azahar, diiringi Muhyiddin dan penyokong BN mula berarak ke pusat penamaan calon, yang tidak jauh dari tempat mereka berkumpul. Labis adalah pekan yang kecil.
8.14 pagi: Penyokong PAS mula berarak selepas berlaku sedikit kekeliruan - pembawa bendera parti diminta berhimpun di belakang calon.
NONENormala diiringi presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan beberapa ahli parlimen seperti, Dzulkefly Ahmad (Kuala Selangor), Khalid Samad (Shah Alam) dan Datuk Mahfuz Omar (Pokok Sena).

Timbalan presiden PKR, Azmin Ali juga hadir bagi memberikan sokongannya.

Terdapat tidak kurang 500 penyokong PAS dan mereka kemudiannya disertai oleh kira-kira 200 penyokong DAP yang menunggu di pertengahan jalan.

8.10 pagi: Police menutup jalan menuju ke Pusat Penamaan Calon di Majlis Daerah Labis kepada semua kenderaan dan penyokong. Hanya calon dan beberapa pemimpin yang mengiringi mereka dibenarkan masuk.

NONEJumlah polis yang hadir agak ramai - dianggarkan ratusan yang dikerah bagi mengawal keselamatan di kawasan sekitar Tenang.

Kedua-dua penyokong BN dan Pakatan diasingkan dengan anggota polis menjadi penampan. Mereka diletakkan dalam lingkungan 100 meter daripada satu sama lain.

Terdapat juga laporan bahawa sekatan jalan diadakan di beberapa lokasi di sekitar pekan Labis dan juga bandar Segamat yang terletak kira-kira 30 kilometer dari Labis.

8.08 pagi:
Timablan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang juga timbalan presiden Umno tiba di ibu pejabat MCA di Labis.

NONE7.40 pagi: Azahar dan isterinya, Tuty Roshizana Tumin, 31, tiba. Calon memakai baju Melayu berwarna unggu.

Apabila disapa wartawan, Azahar mengakui beliau sedikit gementar. Katanya beliau tidur lena malam tadi.

Seperti kerusi Tenang, saya juga tenang,” katanya.

7.30 pagi: Ribuan penyokong BN berkumpul di ibu pejabat MCA, Labis dengan mengibarkan bendera BN dan Umno sebagai tanda sokongan kepada calon mereka, Mohd Azahar.

Antara yang hadir, termasuk Menteri Besar Datuk Abdul Ghani Othman and pemimpin kanan BN seperti Datuk Seri Shahrizat Jalil, Datuk Wee Ka Siong dan Datuk Rosnah Abdul Rashid Syirlin.