Tuesday, February 2, 2010

Mari kita lihat bertapa bijiknya Zambry Abdul Kadir dalam pemahaman politik Malaysia

Membangunkan ekonomi Perak?


Kepala hotak mamak sorang ni. Kau

ambik Perak, sampai sekarang Gulf

Petroleum terus senyap. Ramai sangat

machai ko mintak duit komisen kat

Pak Arab sampai diorang kata negeri ni

diperintah puak rasuah.kita bubar sama2lah rie..tengok sapa menang..cam tu lah jantan...hihi hi hi

Menteri Besar Perak Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir hari ini mencabar bekas menteri besar Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin dan 27 lagi wakil rakyat pembangkang mengosongkan kerusi mereka bagi membolehkan pilihan raya kecil diadakan di 28 kerusi DUN pembangkang di Perak.

Beliau berkata Mohammad Nizar dan wakil rakyat pembangkang berkenaan tidak perlu teragak-agak untuk mengosongkan kerusi DUN masing-masing sekiranya mereka benar-benar yakin bahawa sebahagian besar rakyat Perak teguh menyokong pembangkang.

"Kalau pembangkang rasa mereka popular sekarang, bubarlah 28 kerusi mereka. Kita tengok sama ada mereka dapat semula 28 kerusi DUN ataupun tidak (pada pilihan raya kecil)," katanya kepada pemberita selepas diwawancara dalam program Setahun Melayari Arus di studio Perak FM Ipoh hari ini.

Beliau mengulas kenyataan Mohammad Nizar sebelum ini bahawa bekas Menteri Besar Perak itu akan memohon perkenan Sultan Perak Sultan Azlan Shah untuk membubarkan DUN Perak sekiranya keputusan Mahkamah Persekutuan berhubung siapa menteri besar Perak yang sah pada 9 Feb ini berpihak kepadanya.

Zambry menegaskan bahawa kerajaan negeri Barisan Nasional (BN) tidak akan membubarkan DUN bagi membolehkan satu pilihan raya negeri semula diadakan seperti yang dikehendaki oleh pembangkang.

"Nak bubar DUN ini adalah permainan mereka. Saya tidak akan ikut permainan mereka, bukan kerana takut tapi kerana tidak mahu terikut-ikut rentak permainan pembangkang ini," katanya.
Terdahulu dalam wawancara itu, Zambry berkata fokus utama kerajaan negeri BN yang diterajuinya adalah untuk membangunkan ekonomi dan memakmurkan negeri Perak dan bukannya terheret ke dalam permainan politik pembangkang yang tidak berkesudahan.

"Sebaik sahaja kita (BN) mentadbir, saya telah memaklumkan bahawa kita tidak boleh selamanya bermain dengan politik kerana rakyat di luar sana inginkan sesuatu daripada kita. Ada masanya rakyat ingin memberi tumpuan kepada perkara-perkara yang lebih penting khususnya dalam konteks pembangunan ekonomi negeri," katanya.

Zambry yang dilantik Menteri Besar Perak Ke-11 menggantikan Mohammad Nizar pada 6 Feb lepas menyatakan keyakinannya bahawa sokongan masyarakat pelbagai kaum di Perak terhadap BN akan terus bertambah disebalik pelbagai permainan politik yang dimainkan oleh pembangkang.

"Saya yakin bahawa rakyat di Perak tidak akan termakan dengan cara mereka (pembangkang) dan dengan adanya perkembangan ekonomi yang baik, kedudukan keamanan yang baik di Perak dan program pembasmian kemiskinan efektif yang kita lakukan, saya yakin akhirnya rakyat akan bersama-sama dengan kita... dengan syarat kita pun kena buat kerja dengan kuat," katanya.


- Bernama

Kenapa beliau tidak berani membubarkan dun Perak sekiranya beliau betul-betul JANTAN. Bila berlaku pembubaran dun, semua wakil rakyat samada daripada PR mahunpun BN boleh bertanding semula tetapi jika wakil rakyat tersebut meletakan jawatan atau mengosongkan kerusi maka beliau tidak layak untuk bertanding. Itu adalah aturan SPR. Kenapa pengosongan kerusi adun di pihak PR kenapa tidak kedua-duanya iaitu PR dan BN. Mungkin Zambry perlu mengikuti kursus aturan atau akta pilihanraya. Nasib baik dia keluar dari UIA kalau tak bertambahlah pensyarah kangkong di UIA. Renungkan ya.

Pilihanraya Perak 16.3.2010

Pilihanraya Perak 16.3.2010?
Assalamualaikum

Agak lama juga saya sudah tidak menulis di ruangan ini. Seorang sahabat saya di Bukit Mahkota Bangi telah bertanya kepada saya mengapa dah lama tak menulis. Beliau sering juga menjenguk blog saya tapi hampa.

Bukannya saya tak nak menulis lagi cuma saya agak sibuk menguruskan hal-hal lain. Apatah lagi kebanyakan isu yang timbul ketika ini adalah cerita-cerita dongeng oleh UMNO dan rakan-rakan mereka. Bagi penulis blog macam kami ini, jika menulis yang benar pun terlalu banyak sekatan dan ugutan dari mereka. Sebagai rakyat Malaysia yang cintakan negara ini, sudah tentulah bukannya nama yang dicari tetapi fakta penyelewengan yang berterusan. Harapan saya dengan setiap pendedahan maka rakyat mampu berfikir ke arah manakah negara kita ini dipimpin.

Isu kehilangan enjin jet baru-baru ini sudah sepatutnya kita menyaksikan menteri-menteri yang bertanggungjawab maju kehadapan dan mengambil tanggungjawab sepenuhnya. Jika di negara Jepun, Perancis dan lain-lain, sudah tentulah pemimpin-pemimpin sebegini akan letak jawatan bagi menandakan mereka masih lagi mempunyai maruah. Namun di Malaysia, walaupun fakta sudah dibentangkan, dan kelogikan fikiran sudah di buktikan namun pemimpin yang terlibat masih lagi boleh berbuat tak tahu, berucap dalam television dan merasmikan pelbagai acara. Terdapat 2 kemungkinan sahaja. Yang pertama, rakyat Malaysia redha dengan penyelewengan yang membuktikan mereka ini "terlalu bodoh" ataupun mereka ini memang bodoh sehingga boleh diperbodohkan.

Skandal berbilion ringgit telah pun terbongkar, namun tiada pemimpin tertinggi UMNO di tangkap. Tiada bukti. Memang orang bodoh sahaja yag kata tiada bukti. Begitu juga isu royalti minyak di Kelantan. Walaupun Tengku Razaleigh mengakui Kelantan berhak dapat royalti minyak, namun UMNO menafikan sekeras-kerasnya dan rakyat Malaysia masih ada yang menyokong UMNO kerana percaya UMNO seumpama "wali" yang sentiasa benar di sisi mereka. Samalah isunya di Perak, kerajaan UMNO dan BN merompak hak rakyat Perak dengan penuh sifat samseng dan tidak berlandaskan kepada perlembagaan tubuh negeri. Mahkamah juga berdolak-dalik. Dewan Undangan Perak sudah tidak ada nilainya lagi. Namun orang-orang UMNO masih lagi memuliakan pimpinan-pimpinan mereka.

Beralih kepada isu Perak, saya baru sahaja pulang ke sana. Jika diperhatikan kebelakangan ini Pimpinan Pusat PAS ramai yang turun ke Perak melakukan kerja-kerja gerak gempur. Menurut maklumat dalaman yag saya perolehi, UMNO dan BN sudah bersedia untuk membubarkan DUN Perak. Dikhabarkan juga Menteri Besar Haram Perak Dr Zambry sudahpun bertemu Sultan Perak bagi mencari tarikh sesuai. Dikhabarkan juga tarikh yang dicadang ialah pada 16.3.2010. BN perlu membubarkan DUN berikutan banyak projek mereka tidak dapat dijalankan memandangkan majoriti yang tipis dan tidak kuat. Ini sudah tentu menyukarkan mereka untuk merompak Perak seperti sebelum-sebelumnya.

Menurut sumber dalaman lagi, PAS sudah pun membuat culaan di sana. Keputusan yang diperolehi menunjukkan Pakatan Rakyat akan berkuasa semula dengan majoriti yang meningkat lebih dari yang sebelumnya. Nampaknya UMNO sudah berada di hujung jalan. Kita doakan mereka ini semua akan lenyap dari peta bumi Malaysia pada PRU 13 nanti.

Jika benar semua info ini maka, kita sebagai rakyat Malaysia yang sedar tentang penyelewengan BN ini, wajib bagi kita terus istiqamah dalam perjuangan Islam dan bertindak menjatuhkan Kerajaan yang membenci Hukum Dan Syariat Allah ini. Bubarkan DUN Perak, dan insyaAllah kita bubarkan UMNO dengan pukulan TKO.

Takbirr!!

http://sentuhanraky/ at.blogspot. com