Friday, October 24, 2014

'Tinggal 3 solat Jumaat berturutan boleh dipenjara'

'Tinggal 3 solat Jumaat berturutan boleh dipenjara'Exco Kelantan Datuk Mohd Nassuruddin Daud berkata lelaki Islam yang berakal baligh yang dikesan meninggal solat Jumaat sebanyak tiga kali berturut-turut di negeri itu boleh dihukum penjara sehingga setahun.
Katanya, mereka yang tiada alasan munasabah meninggal solat itu boleh didakwa mengikut Seksyen 104 Enakmen Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan 1994 yang memperuntukkan denda sehingga RM1,000 atau penjara sehingga setahun, lapor Berita Harian hari ini.
"Hari Jumaat adalah hari yang mulia, tiada sebab golongan lelaki meninggalkan solat Jumaat yang hanya diadakan sekali seminggu.
"Setakat ini hanya seorang lelaki didakwa berhubung kesalahan itu," kata exco pembangunan Islam, dakwah dan hubungan seranta Kelantan itu seperti dilapor akhbar tersebut.
Beliau menjawab soalan Wan Ubaidah Omar (PAS-Kijang) dalam sidang DUN Kelantan berhubung tindakan kerajaan negeri terhadap remaja yang lalai menunaikan solat fardu dan Jumaat. 

PECAH REKOD !!!.. Saham Felda FGVH JATUH LAGI ke paras paling rendah dalam sejarah..

JANGAN BOHONGLAH NAJIB !!!.. DEPAN PENEROKA YANG KURANG CELIK IT BOLEHLAH KAMU KENCING....

HAKIKATNYA... Ada keluar kat tv & berita2 di M'sia ke tak berita saham FGVH semakin MENJUNAM JATUH 2 TAHUN BERTURUT-TURUT !!!! Harga saham FGVH dibuka RM5.39 (28/6/2012) dan TERKINI tinggal RM3.00 (16/10/2014).. APA DAH JADI NAJIB !!!!..

Silap2 tanah2 peneroka MELAYU Felda BAKAL TERGADAI..
Kalau tergadai sekalipun xper coz UMNO ADALAH PEMBELA & PEJUANG MELAYU !!!

Nanti Orang Kaya Lari Jika Cukai Banyak2 Ke Atas Mereka kata Ahmad Maslan


Bercakap semasa wawancara mengenai Bajet 2015 di Radio Televisyen Malaysia (RTM) malam tadi, ahli Parlimen Pontian itu berkata, cadangan Pakatan Rakyat (PR) untuk mengenakan Cukai Warisan Harta sebagai tidak masuk akal.

"Berapa banyak cukai yang hendak dikenakan kepada orang kaya? Cukai SST mahu dikenakan, cukai syarikat, cukai CGT dan apabila mereka mati pun mereka masih perlu membayar cukai iaitu cukai warisan harta.

"Jadi apa yang tinggal untuk mereka dan apa nak diberi pada anak mereka? Kita tidak mahu sekiranya dikenakan terlalu banyak cukai maka akan menyebabkan golongan kaya keluar dari negara," katanya.


Beliau mengulas cadangan Belanjawan PR yang mahu memperkenalkan Cukai Keuntungan Modal bagi Ekuiti (CGT) dan Cukai Warisan Harta sebagai alternatif kepada Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST).

Ahmad turut menolak dakwaan PR iaitu tiada masalah bagi negara mengenakan dua cukai tersebut kerana ia banyak diamalkan di negara maju.

Beliau berkata, dua cukai dicadangkan PR hanya boleh dilaksanakan di negara maju dan bukannya Malaysia yang masih belum mencapai status tersebut.

"Kena ingat kita bukan negara maju tapi kita menuju negara maju," katanya.

Ikat Perut: Senarai penuh gaji dan elaun Perdana Menteri & Timbalan, Menteri Kabinet dan Ahli Parlimen

Ini semua adalah dibawah Undang-undang Ahli Parlimen (Saraan) pindaan 2005.

Gaji untuk Perdana Menteri, Menteri, MP adalah seperti berikut :-

Perdana Menteri - RM22,826.65 sebulan
Timbalan Perdana Menteri - RM18,168.15 sebulan
Menteri-menteri Kabinet - RM14,907.20 sebulan.
Timbalan Menteri-menteri Kabinet - RM10,847.65 sebulan
Setiausaha Parlimen - RM7, 187.40

Ahli Dewan Negara - RM6,508.59
Ahli Dewan Rakyat (ni kira MP lah) - RM6,508.59

So, contohnya macam Pak Lah... dia adalah Perdana Menteri dan juga Menteri Kewangan dan Menteri Keselamatan Dalam Negeri dan juga dia adalah MP, so monthly income dia ialah

= RM22,826.65 + (RM14,907.20 x 2) + RM4,112.79
= RM56,753.84.

Ini formula untuk calculate pencen bekas MP.

Pencen:
1/144 x tempoh perkhidmatan (bulan) x Gaji

Minimum pencen dapat ialah separuh dari gaji MP. Bermakna kalau jadi MP satu penggal pun akan dapat pencen paling sikit pun RM2, 056.40. Lagi lama jadi MP lagi banyak pencen dia akan dapat.

Gratuity:
1/48 x Gaji x 12 x tempoh perkhidmatan (bulan)

Sumber

‘Silent protest’ bahaya untuk kerajaan

Protes secara senyap terhadap kenaikan harga minyak lebih berbahaya buat pemerintah, kata Pensyarah Sains Politik dan Kajian Politik Malaysia dari Universiti Teknologi Malaysia (UiTM), Prof Madya Dr Shaharuddin Badaruddin.

Menurutnya, rakyat pada masa kini dilihat lebih bertindak melahirkan rasa tidak puas hati melalui media sosial bukannya demonstrasi seperti yang berlaku sebelum ini.

“Isunya adalah kerajaan naikkan harga minyak. Rasa tak puas hati rakyat itu boleh disampaikan melalui cara demonstrasi. Itu cara langsung.

“Keduanya rasa tak puas hati itu dikeluarkan melalui media sosial...'silent protest'. Terlalu banyak kita lihat sekarang. Bagi saya, itu yang bahaya,” katanya kepada Sinar Harian Online.

Beliau berkata demikian bagi mengulas suasana beberapa siri demonstrasi bagi membantah kenaikan harga minyak baru-baru ini yang kurang mendapat sambutan.

Katanya, kurang sambutan itu bukan bermaksud rakyat tidak lagi marah sebaliknya rakyat bakal menzahirkan perasaan mereka pada keputusan pengundian pilihan raya akan datang.


“Kerana kalau rasa tak puas hati itu dikeluarkan dalam bentuk begitu dan tidak nampak rasa tak puas hati, tapi kemudiannya dizahirkan dalam bentuk pengundian akan datang, akhirnya ini berbahaya untuk pemerintah.

“Kalau dibuat melalui demonstrasi dan sebagainya, paling kurang mereka nampak,” katanya.

Tambahnya, pembentangan bajet 2015 yang lalu tidak mampu menenangkan rakyat meskipun pelbagai insentif disediakan untuk rakyat.

Minimum Hantaran Kahwin Terkini 2014 RM8,000 – RM10,000. Kos Perkahwinan Tahun 2015 + GST 6%?

Akibat segala benda naik, harga rumah naik “ibarat roket Soyuz laju ke angkasa” sehingga menyebabkan tempoh pinjaman pun dinaikan kepada tempoh yang lama untuk membolehkan peminjam jadi “mampu”. Sedangkan ia hanya kemampuan yang “artificial” sahaja.
Bukan sahaja itu….dek kerana segala kos naik, katering naik, mak andam naik, fotografi naik, segala macam naik dan tidak boleh dilupakan kos hantaran turut naik + GST 6% pada masa akan datang telah menyebabkan tempoh untuk anak muda hari ini berkahwin terpaksa dilambatkan dan dianjakkan tempohnya kepada waktu yang lebih sesuai. Bila? Biar takdir dan waktu menentukan…
Bertambah sadis lagi hari ini, apabila penentuan nilai hantaran kahwin terkini dan kemeriahan majlis perkahwinan menjadi penanda aras untuk dijadikan topik perbualan orang disekeliling. Meriah atau tidak? Grand atau tidak? Lauk majlis perkahwinan berapa jenis ada? Kambing bakar ada atau tidak? Berapa hantaran anak dia? Bla…..bla…..bla…..
Yang mana akhirnya kelak, pasangan yang baru berkahwin dan mendirikan sebuah masjid ini terpaksa menguruskan beban kewangan selepas itu. Realitinya rata-rata lebih selesa meletakkan hantaran perkahwinan yang tinggi.

Tahap Pendidikan Tinggi, Hantaran Kahwin Juga Tinggi?

Projek AES bernilai RM700 juta kini jadi ‘gajah putih’

Setelah diperkenalkan dua tahun lalu, Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES) bernilai RM700 juta untuk merakam pemandu laju kini menjadi gajah putih, tidak dapat memenuhi tujuan mencegah pelanggaran had kelajuan kerana berhadapan dengan isu undang-undang yang masih tertangguh.
Saman masih dikeluarkan menerusi sistem ini – hampir RM1.5 juta mengikut jumlah terkini – tetapi hanya sedikit yang membayar, kerana tindakan Peguam Negara membekukan penguatkuasaan terhadap pesalah yang disenarai hitam kerana tidak membayar denda dalam tempoh ditetapkan.
Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) mendedahkan hanya kira-kira 200,000 saman daripada jumlah itu diselesaikan, tetapi tanpa kuasa untuk menyenaraihitamkan mereka yang tidak membayar, AES menjadi alat tidak berkesan untuk mencegah mereka yang memandu melebihi had laju.
Ketua Pengarah JPJ Datuk Seri Ismail Ahmad berkata kepada The Malaysian Insider, AES masih relevan, tetapi ia jadi sia-sia selagi pembekuan masih diteruskan.
"AES terus beroperasi dan kami terus memberi saman, tetapi belum ada keputusan daripada Peguam Negara sama ada kita boleh menyenaraihitamkan mereka yang tidak membayar dalam tempoh masa tertentu.
"Selagi tidak ada keputusan mengenai perkara itu, kita tidak boleh menyenarai hitam sesiapa. Justeru, ini menyebabkan AES tidak berkesan," katanya.
Dalam satu sidang Parlimen, Kementerian Pengangkutan dalam jawapan bertulis kepada Ahli Parlimen Pokok Sena Datuk Mahfuz Omar (PAS), sejumlah 1,492,084 saman AES bernilai RM51.4 juta dikeluarkan sejak ia ditubuhkan pada 23 September 2012 hingga Ogos 31 tahun ini.
Daripada jumlah itu, 1,298,015 saman masih belum dibayar lagi.

Kementerian itu dalam jawapan bertulisnya juga mengatakan terdapat 10 kamera tetap dan empat kamera AES bergerak beroperasi di 14 lokasi yang sering berlaku kemalangan di Selangor, Kuala Lumpur, Putrajaya dan Perak.
Di bawah sistem itu, gambar-gambar dan imej video kenderaan melanggar peraturan lalu lintas diambil sebelum saman dikeluarkan kepada pesalah.
Masalah timbul kerana polis meneruskan penguatkuasaannya terhadap pengguna jalan raya yang memandu laju selari dengan AES yang diswastakan, menyebabkan pengguna jalan raya mengeluh disaman dua kali.
Segelintir mencabar saman yang diterima di bawah sistem AES di mahkamah, yang membawa kepada pembekuan Peguam Negara.

Ismail berkata, jika pesalah trafik yang disaman tidak mahu membayar samannya, tiada apa yang boleh dilakukan JPJ.
"Kita tidak boleh berbuat apa-apa selain terus mendesak mereka membayar. Tetapi jika tidak, kita tidak boleh memaksa mereka atau berbuat apa-apa sementara menunggu keputusan Peguam Negara," katanya, sambil menambah JPJ masih boleh menyenarai hitam pemilik kenderaan kesalahan lain yang tidak berkaitan dengan AES.
"Kami bersedia pada bila-bila masa untuk senarai hitam jika AG beri lampu hijau. Tetapi sudah tentu, akan ada tempoh notis bagi pemilik kenderaan menjelaskan kompaun mereka sebelum disenarai hitamkan."
JPJ sebelum ini berjanji memasang sejumlah 831 kamera untuk menangkap pemandu laju bagi mencegah kematian di jalan raya sebagai sebahagian fasa perintis projek AES yang dilaksanakan pada bulan September 2012.
Namun tiga bulan kemudian, Pejabat Peguam Negara memerintahkan semua prosiding mahkamah berkaitan saman yang dikeluarkan di bawah AES dihentikan untuk membolehkan kajian terhadap isu undang-undang yang dibangkitkan berikutan kemarahan orang ramai.
Prospek pemandu berhadapan dua denda selepas polis yang menguatkuasakan undang-undang pemanduan laju berkata, mereka akan meneruskan penguatkuasaan dan meletakkan perangkap laju mudah alih berhampiran kamera AES.
Pemimpin parti pembangkang juga mempersoalkan perjanjian memberikan kontrak AES bernilai RM700 juta untuk dua firma – ATES Sdn Bhd dan Beta Tegap – yang akan berhak mendapat RM16 setiap saman sah bagi lima juta pertama saman yang dikeluarkan.
Dilaporkan, pendapatan selebihnya akan berpecah sama rata antara kedua-dua syarikat dan kerajaan sehingga kepada had sebanyak RM270 juta setiap satunya.
Firma akan menerima 7.5% daripada hasil baki dan kerajaan akan mendapat selebihnya.
Pakatan Rakyat mendakwa syarikat-syarikat ini ada kaitan dengan MCA dan Umno, tetapi ia dinafikan sekeras-kerasnya.
Tahun lalu, bekas pemangku menteri pengangkutan Datuk Seri Hishammudin Hussein mengumumkan diskaun 50% bagi saman AES, di mana pesalah trafik hanya perlu membayar RM150 dan bukan RM300 bagi setiap saman AES jika mereka membayar dengan cepat.
Beliau juga berkata syarikat milik penuh kerajaan, AES Solutions Sdn Bhd, akan mengambil alih pengurusan daripada ATES dan Beta Tegap.

UMNO/BN & RASUAH Berpisah TIADA!!!!RASULULLAH S.A.W. MELAKNAT KAMU..!!!!!

Kerajaan BN yang rasuah..
Kerajaan BN yang tak pandai urus..
Kerajaan BN yang boROS..
Kerajaan BN yang tak cekap memerintah..
Kerajaan BN yang diundi tgn2 bodohh !!!

OSA: Rakyat Perlu Tahu Apa Sebenar berlaku


Aku hanya sebagai ‘penyambung’ apa yang dikatakan oleh YBM Tengku Razaleigh Hamzah apabila menyarankan hal berkaitan dengan Akta Rahsia Rasmi kerjaan yang dikatakannya melindungi ribuan dosa.Aku petik kenyataannya dari Malaysiakini bertarikh 16 Oktober 2014 yang berbunyi,’ Bekas menteri kewangan Tengku Razaleigh Hamzah mencadangkan agar Akta Rahsia Rasmi (OSA) dikaji semula bagi menangani masalah rasuah di negara ini”
Masyarakat Malaysia seharusnya menghormati pandangan tokoh-tokoh sedemikian kerana mereka lebih tahu apakah yang tersirat dari apa yang tersurat terutama yang berkaitan dengan rahsia kerajaan. Tentulah ada rasionalnya mengapa akta OSA diperkenal dan diluluskan oleh parlimen. Namun tentu juga ada buruknya akta sebegini sekiranya disalahgunakan oleh pihak-pihak yang tidak bertanggungjawab. Serupa jugalah dengan Akta Hasutan yang sedang hangat diperbincangkan kini.

Bukan penentangan dari phak-pihak tertentu sengaja diada-adakan demi untuk menentang apa saja yang diperkenalkan oleh kerajaan. Yang menjadi persoalan kepada ramai kini mengenai Akta Hasutan ialah tentang dakwaan berpilih yang dilakukan oleh pihak-pihak tertentu. Anggota masyarakat memerhatikan bahawa hanya golongan tertentu sahaja yang dikenakan tindakan sedangkan ada pihak yang lebih lantang dan lebih ‘garang’  (mengikut pandangan dan persepsi ramai orang) melanggar akta demikian hanya dibiarkan begitu sahaja. Ini yang merupakan kerunsingan setengah pihak mengenai akta yang ada.

Begitu juga dengan Akta Rahsia Rasmi kerajaan. OSA. Ada baiknya tetapi mungkin banyak buruknya. Kenyataan YBM Tengku Razali yang menyatakan,’ "Saya minta supaya semak semula kerana OSA ada menyembunyikan ribuan dosa. Kalau benda itu melibatkan pembiayaan rasuah, saya rasa sesiapa boleh dedahkan.Kalau pendedahan tak betul, boleh dakwa. Janganlah segala-galanya mesti dirahsiakan.Saya tak marah kerajaan tapi ini adalah kelemahan yang ada dalam sistem kita, kerana kita salah guna kuasa yang ada. Saya tahu akta ini (Akta Prosedur Kewangan) kerana saya gunakan kuasa ini semasa saya di Kementerian Kewangan dulu”

Semalam dilaporkan tentang Bajet Bandaraya Kuala Lumpur diletakkan dibawah OSA. Tentulah agak pelik masyarakat melihat keadaan sebegini. Apa perlunya ‘disembunyikan’ sedangkan bajet yang dibentangkan oleh Menteri Kewangan pun diheba dan disiarkan secara langsung oleh media arus perdana. Tidak usahlah pihak-pihak berkenaan cua menyembunyikan sesuatu berkaitan dengan Bajet Dewan Bandaraya ini. Peribahasa Melayu ada menyatakan, ‘ jikalau tidak ada-ada takkan tempua bersarang rendah’. Jelas dan tidak perlu dipertikaikan lagi. Berikanlah walau alasan macam mana sekalipun, masyarakat tetap akan merasa sangsi dan curiga tentang tindakan sebegini.

Apakah agaknya ‘ribuan dosa’ yang telah disembunyikan oleh Akta OSA ini yang tidak diketahui oleh rakyat umum terutamanya rakyat marhaen di kampung-kampung yang sentiasa memberikan kepercayaan kepada pihak BN untuk terus memerintah negara ini. Golongan ini sememangnya tidak tahu dan sedar bahawa mereka seolah-olah tertipu dan ditipu tentang banyak perkara yang diselindungkan melalui akta OSA.

Kenyataan YBM Tengku Razaleigh seharusnya diambil perhatian serious oleh rakyat Malaysia terutamanya ahli-ahli parlimen dari kedua belah pihak – kerajaan dan pembangkang. Teguran YBM Tengku Razaleigh itu sepatutnya diambil perhatian segera. Hendaknya janganlah hanya pihak pembangkang sahaja yang bersungguh-sungguh menyarankan agar akta Hasutan dan OSA dikaji semula sedangkan pihak kerajaan seolah-olah berpuas hati dan menyetujui sepenuh hati akan kewujudan akta OSA ini.  Sekiranya mereka benar-benar jujur dan ikhlas untuk menjadikan negara ini sebuah negara yang bebas rasuah, maka inilah masa yang paling sesuai untuk membuat penentuan.

Sehubungan dengan isu ini juga, Tun Mahathr ada juga menulis dalam blognya tentang tajuk “SSK dengan IMDB’ bertarikh 10 September 2014. Tun seolah-olah menyanggah pandangan Dato Saleh Said Keruak yang menyatakan bahawa IMDB adalah bantuan dalam bidang pelajaran. “Yang saya tahu’ kata Tun Mahathir, ‘1MDB diguna untuk membeli tiga buah stesen janakuasa dari YTL, Ananda Krishnan dan pemilik Jimah power plant di Negeri Sembilan. Harga pembelian lebih tinggi daripada harga pasaran. Kos tidak kurang dari 4 billion Ringgit. Baru-baru ini 1MDB akan memiliki sebahagian besar daripada saham stesen janakuasa yang akan dibina oleh Tenaga Nasional dan pihak lain. YTL telah tarik diri. Ramai yang menegur Tenaga kerana projek ini, kerana tidak mengadakan tawaran terbuka”
Maknanya rakyat Malaysia masih bernasib baik kerana masih ada tokoh seperti Tun Mahathir yang sanggup menegur dan cuba memperbetulkan apa yang tidak kena yang dilakukan oleh kerajaan, walaupun Akta OSA ini diperkenalkan pada zaman pemerintahannya dahulu. Pendedahan yang dibuat ini mungkin hanya merupakan ‘tip of the iceberg’ sahaja dan mungkin banyak lagi isu-isu besar yang tersorok dan terselindung disebalik Akta OSA sebagaimana yang didakwa oleh YBM Tengku Razaleigh itu.
Menteri Besar Selangor yang baru, YAB Saudara Azmin Ali telah juga membangkitkan isu akta OSA yang cuba melindungi segala butir Kontrak Penstruktur Air di Selangor. "I wrote the minister last week as soon as I received the three agreements on behalf of the state government. I asked for his permission to disclose the agreements to the public because there is nothing to hide in the agreements,"
Apa perlunya perjanjian sedemikian diletakkan dibawah OSA. Bukankah masalah air di negeri Selangor adalah masalah orang Selangor. Sepatutnya apa saja perjanjian yang dibiat oleh kerajaan negeri didedahkan kepada umum kerana akhirnya pengguna air di Selangor juga akanmenanggung segala bebannya. Apakah isu perjanjian air di Selangor ini juga ada kaitan dengan kisah ‘tempua bersarang rendah…..’
Sepatutnya begitulah apa yang harus dilakukan oleh pihak kerajaan pusat sekiranya pihak pentadbiran betul-betul mahu melakukan apa saja tindakan secara telus. Rakyat perlu tahu apa yang sepatutnya yang berkaitan dengan kehidupan mereka kerana mereka yang menerima kesannya. Rakyat juga faham bahawa ada rahsia-rahsia kerajaan yang tidak sepatutnya diketahui oleh mereka terutama yang berkaitan dengan kesemalamatn negara misalnya. Namun hal-hal yang tidak berkaitan dengan keselamatan, adalah menjadi tugas dan tanggungjawab kerajaan juga untuk mendedahkannya kepada rakyat umum. Lantas menampakkan sebenarnya keikhlasan kerajaan memerintah negara yang tercinta ini.

Nyahkan bangsawan Samseng

Oleh DrMAZA

Bangsawan ialah golongan yang berkedudukan mulia ataupun ‘kononnya mulia’ dari segi keturunan. Ini seperti mereka yang dari keturunan raja, sultan, khalifah, presiden, menteri dan seumpamanya.
Perkataan mulia itu juga kadang-kala lebih bersifat persepsi. Betapa ramai dalam sejarah pelbagai bangsa, golongan yang dianggap mulia hanya disebabkan keluarga mereka menjadi maharaja ataupun raja ataupun sultan, ataupun mana-mana pembesar padahal asal usul keturunan mereka sebelum itu mungkin perompak, lanun di laut ataupun penipu besar ataupun pembunuh yang kejam yang kemudian telah berjaya merebut kuasa dan diwarisi.

Bahkan semasa berada di atas kuasa pun sebahagian golongan yang dianggap bangsawan itu meneruskan agenda merampok orang lain tetapi mungkin dengan berselindung di sebalik kuasa, ataupun menjadi ‘perompak berlesen’. Ramai juga mereka yang bergelar diri bangsawan, ataupun merasa diri telah menjadi bangsawan itu menjadi sombong dan bongkak sehingga merasakan mereka boleh berbuat apa sahaja. Mereka memukul, memaki, mencedera, mengambil harta orang lain dan awam serta pelbagai cara hidup samseng diamalkan dalam gaya hidup mereka. Mereka sering merasakan mereka mesti menang dalam setiap persaingan. Mereka fikir mereka tidak boleh dipertikai dan dilihat kalah. Kehendak mereka ‘by hook or by crook’ mesti tercapai. Apabila mereka merasa kecewa ataupun marah mereka mula bertindak zalim ke atas pihak yang lemah. Bangsawan seperti ini kita panggil bangsawan samseng.
Mengajar Bangsawan Samseng
Dalam Kanz al-‘Umal dan disebut juga dalam Futuh Misr wa Akhbaruha oleh Ibn ‘Abd al-Hakam al-Misri yang menceritakan sejarah pembukaan Mesir, diriwayatkan daripada Anas bin Malik bahawa seorang lelaki dari Mesir telah datang kepada Khalifah ‘Umar bin al-Khattab di Madinah. Lelaki itu berkata: “Wahai Amirul Mukminin! Aku meminta perlindunganmu dari kezaliman”. Kata ‘Umar: Ya!. Kata lelaki itu: “Aku berlumba dengan anak gabenor Mesir (Muhammad bin ‘Amr bin al-‘As), lalu aku menang. Maka dia (anak gabenor) memukulku dengan cemeti sambil berkata: “Aku anak golongan yang mulia”.
Khalifah Umar bin al-Khattab menulis surat perintah kepada gabenor Mesir ‘Amr bin al-‘As meminta dia dan anaknya Muhammad itu hadir ke Madinah. Apabila mereka hadir, Umar memanggil lelaki dari Mesir tersebut. Lelaki itu datang, lalu Umar memberikan kepadanya cemeti dan berkata: “Pukul dia”. Dia pun memukul sambil Umar berkata: “Pukullah anak golongan yang mulia”.
Kata Anas bin Malik yang menyaksikan kejadian itu: “Dia memukul dan kami suka dengan pukulannya. Dia tidak berhenti sehingga kami harap dia berhenti”. Kemudian Umar berkata kepadanya: “Letakkan cemeti itu atas kepala botak bapanya (kepala ‘Amr bin al-‘As)”. Lelaki itu berkata: “Wahai Amirul Mukminin! Hanya anaknya yang memukulku, aku telah pun membalasnya dan memadai”.
Kemudian Umar berkata kepada ‘Amr bin al-‘As: “Sejak bilakah engkau memperhambakan manusia sedangkan ibu-ibu mereka melahirkan mereka dalam keadaan merdeka?!” Jawab ‘Amr bin al-‘As: “Sesungguh aku tidak tahu kes ini”.
Sama Di Sisi Tuhan

Demikian Khalifah ‘Umar mengajar kesombongan golongan bangsawan ini. Padahal ‘Amr bin al-‘As seorang sahabat Nabi s.a.w. Namun keadilan itu tidak mengenal keturunan dan latar harta. Semua manusia sama di sisi Allah. Kita semua dari keturunan Adam. Hanya yang lebih kerana nilaian kebaikan jiwa dan ketinggian budi. Nabi s.a.w menyebut: “Wahai manusia! Sesungguhnya tuhan kamu sama, bapa kamu sama (Adam). Ketahuilah! Tiada kelebihan orang arab ke atas ‘ajam (yang bukan arab), atau ‘ajam ke atas arab, atau yang berkulit merah ke atas yang berkulit hitam, atau yang berkulit hitam ke atas yang berkulit merah melainkan ketakwaan” (Riwayat Ahmad dan al-Baihaqi, hadis berstatus hasan).
Jika hendak dikira manusia yang mulia, maka khalifah empat bagi umat ini Abu Bakr, Umar, Uthman dan ‘Ali merupakan insan-insan mulia yang dipilih memegang jawatan khalifah atas kemuliaan diri mereka. Bukan kerana keturunan mereka mendapatkan kuasa ataupun kerana pengaruh harta mereka yang banyak. Sebaliknya kerana kualiti diri mereka dan kemuliaan mereka yang nyatakan oleh Nabi Muhammad s.a.w sendiri. Pun begitu mereka tidak pernah menyatakan ‘kami ini mulia, sahabat sahabat utama Nabi Muhammad maka jangan pertikai perbuatan dan tindakan kami. Siapa pertikai dianggap derhaka pada negara dan bangsa!’. Sama sekali mereka tidak pernah berkata demikian.
Sebaliknya Khalifah Abu Bakar al-Siddiq pada hari dia memegang jawatan khilafah berucap: "Wahai manusia, sesungguhnya aku telah dilantik menjadi pemimpin kamu, bukanlah aku yang terbaik dalam kalangan kamu. Jika aku betul, tolonglah aku. Jika aku salah, betulkanlah aku. " (Ibn Athir, Al-Kamil fi al-Tarikh, 1/361).
Hanya mereka yang perasan sahaja merasakan diri mereka bangsawan yang tidak boleh dipertikaikan. Hanya bangsa ataupun individu yang bodoh, dungu dan feudal ataupun pengampu terlampau sahaja yang menganggap mengkritik golongan bangsawan istana itu satu kesalahan dan menggesa agar pengkritik diambil tindakan. Mereka yang seperti itu mempunyai masalah mental dan akidah sehingga seakan menganggap golongan bangsawan itu bagaikan maksum melebihi para nabi yang diutuskan oleh Tuhan.
Pupus
Perlu diingat, kesamsengan golongan bangsawan telah menyebabkan kebanyakan mereka pupus dari tampok kuasa. Walaupun Parsi, Rome, China, beberapa Negara Eropah, dan India pernah memiliki empayar dan kekuasaan yang luas, namun ke mana perginya maharaja-maharaja mereka?! Kesemuanya pupus dibuang oleh kehendak rakyat apabila mereka dilihat sudah tidak relevan lagi. Mereka lebih banyak merosakkan dari memberikan manfaat kepada rakyat. Nepal juga telah membuang institusi raja mereka.
Jika kita lihat istana-istana raja-raja Eropah serta pencapaian mereka, mereka bagaikan tidak akan tumbang. Maharaja-maharaja China dan Parsi pasti lebih gah dan hebat dengan tentera dan kemewahan harta dan wanita mereka. Tapi kesemuanya lenyap. Kesemua ini menjadi pengajaran kepada golongan bangsawan yang masih berkuasa dalam pelbagai bangsa agar menjaga adab dan ketertiban mereka, jangan samseng sehingga akhir mereka dicampak oleh rakyat sendiri dan bangsa sendiri.
Salah satu sebab kejayaan bangsa Eropah adalah kerana mereka tidak membiarkan kezaliman raja-raja berterusan. Pembuangan sistem istana dan agama yang diperalatkan oleh istana telah membawa bangsa Eropah maju dan bebas dari cengkaman kezaliman. Inilah yang disebut oleh ‘Amr bin al-‘As ketika mengulas hadis Nabi s.a.w mengenai kiamat berlaku dalam keadaan Rome paling banyak rakyatnya. Kata ‘Amr: “Jika kamu sebut demikian, sesungguhnya pada mereka ada empat ciri yang baik. Pertama; mereka paling santun (forbearing) ketika dalam bahaya. Kedua; Mereka paling pantas bangkit selepas bencana. Ketiga; Paling cepat menyerang balas musuh. Keempat; Mereka paling baik untuk anak yatim, orang miskin dan orang lemah kalangan mereka. Tambahan kelima, satu ciri yang baik lagi indah; mereka golongan yang paling mencegah kezaliman raja-raja”.
Golongan bangsawan sepatutnya menjadi manusia paling hormati dalam sesebuah masyarakat. Mereka paling mematuhi peraturan, paling santun kepada rakyat bawahan dan menjadi teladan kesopanan dan kehalusan budi, bahasa dan akhlak. Ucapan mereka menjadi ikutan, falsafah mereka menjadi pegangan, bahasa mereka menjadi ukuran.
Jika bangsawan itu sekadar menunjukkan kesamsengan kepada rakyat, mendapat pelbagai harta dan tempat atas cengkaman kedudukan padahal ramai lain yang lebih layak, membazir harta awam, memukul sesuka hati orang biasa, mengambil apa saja yang mereka suka, mengungut sesiapa yang mereka mahu, memaki sesiapa yang mereka hendak, maka golongan bangsawan seperti itu sepatutnya dinyahkan dari sesuatu bangsa. Sesuatu bangsa akan terus dalam belenggu kebodohan jika golongan bangsawan seperti itu masih dibiarkan. Golongan samseng yang menyakiti rakyat bukan sahaja patut dibuang, bahkan tidak layak pun untuk ditempat dimuzium sejarah mana-mana bangsa pun melainkan dengan catatan hitam ‘samseng’.

'Sertai Pas pun sudah dikira jihad' - Dr Riduan Mohd Nor.

Tidak perlu ke Syria, sertai Pas pun sudah jihad. kata Ahli Jawatankuasa Pas Pusat, Dr Riduan Mohd Nor.

Menurut Riduan, Pas adalah jawapan terbaik bagi mereka yang mencari pahala untuk berjihad, berdakwah dan berkorban untuk perjuangan Islam.

" Kena faham faham erti jihad dan perjuangan sebenar. Jihad dan perjuangan Islam amat luas pengertiannya.

“Berdakwah kepada masyarakat yang jahil adalah jihad, berjuang menegakkan syariat Islam dalam ruang konteks demokrasi melalui pilihan raya  melalui parti politik adalah jihad, bercakap benar di hadapan pemimpin yang zalim juga adalah jihad, belajar ilmu pengetahuan dan menyampaikan ilmu juga adalah jihad," katanya.

Menurut beliau, Pas konsisten dengan pendekatan berjuang secara aman dalam meluaskan pengaruh dalam masyarakat.


"Kita tidak pernah sokong perjuangan secara kekerasan. Kita kecam sesiapa juga yang mengaitkan Pas dengan aktiviti militan kerana itu bukan cara kita. Saya kira ini cara licik mengaitkan kita dengan kumpulan militan hingga menyebabkan kita dipandang seorang oleh orang bukan Islam, " katanya.

Bagai menyekat resapan pengaruh militan dalam kalangan rakyat negara ini, Riduan mencadangkan kerajaan supaya membanyakkan lagi program Islamik untuk meningkatkan kesedaran sekali gus membersihkan semula imej Islam yang terjejas.

Isis cukup ‘gila’ tanpa campur tangan AS, kata pemimpin Ikhwan Muslimin


Meskipun tanpa campur tangan Amerika Syarikat (AS) seperti didakwa sesetengah pihak, kumpulan militan Negara Islam Iraq dan Syria (Isis) "cukup gila" dengan tindakan mereka, kata pemimpin Ikhwan Muslimin Kuwait, Dr Tareq Suwaidan.
Tareq berkata "kegilaan" yang dilakukan Isis adalah tindakan kumpulan militan itu sendiri tanpa penglibatan AS. "Isis bukan dari AS, jika ada yang berpendapat begitu, kamu tidak kenal Isis, kamu tidak kenal AS. Saya kenal kedua-duanya," katanya. 
"Tidak perlu orang gila untuk gerakkan mereka (Isis), saya tahu mereka sendiri cukup gila untuk lakukannya," katanya, dalam ceramah di ibu negara malam tadi. Gerakan militan Isis melakukan keganasan di kawasan Iraq dan Syria mengakibatkan kematian, termasuk memenggal kepala wartawan.
Kumpulan militan itu dikatakan berjuang bagi menubuhkan sebuah negara Islam dan menggelar pemimpin mereka 'khalifah' di wilayah yang ditakluki mereka. Seramai 39 rakyat Malaysia dikesan menyertai kumpulan itu, dengan 38 individu lelaki dan seorang wanita yang direkrut melalui laman sosial Facebook, termasuk beberapa bekas pemimpin dan ahli PAS.
Turut dilaporkan terdapat wanita yang menyertai "Jihad Al Nikah", atau jihad seks untuk kumpulan berkenaan, namun Putrajaya menafikan laporan berkenaan dan menganggap ia sekadar khabar angin. Tareq berkata militan Isis itu terlalu merbahaya, kerana mereka berpegang kepada akidah Ali Sunnah Wal Jamaah, namun berperwatakan seperti kumpulan Khawarij. "

Mereka memiliki ideologi Khawarij, tindakan Khawarij, namun pegangan agama Sunni. "Mereka sangat berbahaya," katanya. Khawarij merupakan kumpulan penganut Islam yang menghalalkan darah sesama Muslim dan kumpulan bukan Muslim yang ditakrifkan mereka sebagai "kafir."
Beliau berkata, sehubungan itu, umat Islam harus menolak Isis, dan menentang perjuangan yang diamalkan militan berkenaan.
"Pemikiran mereka berbeza. Sekiranya mereka bertemu dengan anda di jalanan, mereka akan bertanyakan soalan, sekiranya jawapan itu salah, mereka akan penggal kepala anda," katanya. "Sebab itu kami ambil pendirian akan bekerjasama dengan sesiapa yang menentang mereka."

Larangan kalimah ‘Allah’ tak masuk akal, kata pemimpin Ikhwanul Muslimin


Larangan menggunakan kalimah "Allah" bagi bukan Islam "tidak masuk akal", kata pemimpin Ikhwan Muslimin Kuwait, Dr Tareq Suwaidan.
Dalam ceramah anjuran Lajnah Antarabangsa PAS dengan kerjasama Lajnah Antarabangsa Pemuda PAS di Kuala Lumpur Malam tadi,
Tareq berkata tiada undang-undang Islam berhubung larangan penggunaan Allah oleh komuniti bukan Islam. "Saya mengikuti perkembangan di Malaysia, berhubung kalimah Allah, ia tidak masuk akal... tidak ada undang-undang Islam untuk perkara ini," katanya.
Beliau berkata terdapat ribuan bukti yang menunjukkan tidak terdapat larangan penggunaan perkataan Allah oleh bukan Muslim. "Jangan keliru, ini salah, saya ada ratusan, malah ribuan bukti, kita perlu efektif," katanya, di hadapan lebih 100 hadirin di Hotel Vistana, Kuala Lumpur malam tadi.
Mahkamah sebelum ini memutuskan larangan penggunaan perkataan Allah kepada penerbitan Mingguan Herald berbahasa Melayu, dengan merujuk konteks perkataan itu digunakan merujuk kepada Tuhan. Perkataan Allah dikatakan hak eksklusif penganut Islam, dan penggunaan kalimah Allah dalam Bible berbahasa Melayu didakwa akan memesongkan akidah dan menjadi ancaman kepada umat Islam.

"Benar Islam harus memerintah dunia, dan Allah memilih Islam untuk itu.
"Tetapi ia tidak akan berfungsi tanpa usaha manusia," kata Tareq. Pihak berkuasa agama Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) turut merampas Bible berbahasa Melayu dan Iban daripada Persatuan Bible Malaysia di Damansara kerana mengandungi perkataan Allah di dalamnya.
Kesemua 300 Bible berkenaan dikatakan masih lagi berada dalam simpanan pihak berkuasa berkenaan meskipun Jabatan Peguam Negara berkata agensi berkenaan harus mengembalikan kesemua kitab penganut Kristian itu kepada pemiliknya.

Rakyat terus ditipu oleh kerajaan UMNO

Sudah sepatutnya rakyat menjatuhkan kerajaan UMNO dan Barisan Nasional pada Pilihan Raya Umum yang akan datang.
Ketua Pemuda PAS Kelantan Ahmad Fadhli Shaari berkata sekiranya kerajaan UMNO dan Barisan Nasional (BN) gagal untuk menurunkan harga RON97 selaras dengan pasaran minyak antarabangsa, ini membuktikan  bahawa rakyat sering ditipu oleh mereka.
Katanya, rakyat sepatutnya melakukan tindakan dengan menjatuhkan kerajaan UMNO dan Barisan Nasional pada Pilihan Raya Umum yang akan datang.
Beliau berkata demikian ketika mengulas kenyataan Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepengunaan, Datuk Seri Islamil Sabri Yaakob yang mengulas kenaikan harga minyak RON97 selaras dengan kenaikan harga minyak antarabangsa.
“Inilah yang sering ditegaskan oleh pemimpin Umno Barisan Nasional (BN),” kata Fadhli
Menurut laporan akbhar lidah rasmi PAS, Harakah, ketika minyak RON97 dinaikkan harga 10 sen pada 5 Januari 2011 kepada harga RM2.40 seliter, harga minyak di pasaran dunia pada masa itu ialah USD90.3 se tong.
Pada 4 September 2013, harga minyak RON97 dinaikkan 15 sen kepada harga RM2.85 seliter, harga minyak dunia pada masa itu ialah US114.85 se tong.

Pada 9 September 2014, RON97 diumumkan turun 10 sen kepada harga RM2.75 seliter. Mengikut rekod, harga minyak dunia pada masa itu ialah USD99.9 se tong.
Ujar beliau, harga minyak dunia ditutup pada 17 Oktober 2014 dengan harga USD82.75 se tong.
Menurutnya, berasaskan kepada rekod kenaikan dan penurunan sebelum ini, harga minyak RON97 sewajarnya berada di paras RM2.20 seliter.
“Jika ada yang berhujah bahawa tukaran USD ke Ringgit Malaysia tidak sama, suka diingatkan bahawa ketika ini USD1 bersamaan RM3.27, kadar ini tidaklah jauh berbeza dengan kadar tukaran USD ke Ringgit Malaysia pada Januari 2011 iaitu pada kadar RM3.0668,” katanya..
Harga minyak negara kita jelas sekali tidak sama dengan harga yang ditetapkan antara antarabangsa ini merupakan bukti rakyat terus ditipu oleh kerajaan UMNO dan BN.

Kenaikan Yuran IPTS di Malaysia Naik Untuk Pelajar Baru 2015. Puncanya Pelaksanaan GST 6%!

Kenaikan Yuran IPTS di Malaysia Naik Untuk Pelajar Baru 2015. Puncanya Pelaksanaan GST 6%! : Bagi Berita Semasa, kempen promosi dan pengiklanan di media cetak dan media elektronik bagi memberikan kefahaman mengenai pelaksanaan GST di Malaysia bermula 1 April 2015 dengan kadar 6% tidak menjelaskan situasi sebenarnya apa yang bakal berlaku selepas 1 April 2015.
Pakar-pakar ekonomi mengatakan inflasi negara bakal naik selepas pelaksanaan GST 2015. Tetapi kempen promosi GST yang menghebahkan kepada orang ramai yang indah-indah sahaja. Hakikatnya….majoriti pengusaha perniagaan dan juga beberapa sektor lain sedang mengambil giliran untuk mengumumkan siri kenaikan kepada pelanggan mereka. Terbaru….Majoriti IPTS di Malaysia bakal mengumumkan kadar kenaikan IPTS di Malaysia naik selepas menjelangpelaksanaan GST 1 April 2015. Sudah tidak boleh dielakkan lagi.

Punca Kenaikan Yuran IPTS di Malaysia Naik 2015?

  1. Kos operasi IPTS di Malaysia semakin naik dan meningkat
  2. IPTS tidak menikmati pulangan dalam bentuk cukai input untuk pembelian peralatan pengajaran
  3. Kenaikan yuran IPTS naik 2015 hanya akan melibatkan penuntut baharu sahaja yang akan bayar yuran pengajian mereka kelak
Ya…benar jikalau kita lihat di kaca televisyen contohnya, sektor pendidikan memang tidak kenakan GST kepada end user seperti anda, anda dan anak-anak anda. Ini kerana, industri pendidikan dikategorikan sebagai “exempt supply” dalam GST. Yang menjadi isu kepada IPTS ialah mereka tidak boleh claim Input Tax Rebate. Sedangkan selama ini dalam sistem SST, mereka tidak boleh pun untuk “claim input”. Tetapi……segala kos perbelanjaan di sekeliling pengurusan universiti mereka perlu membayar GST atau tidak, termasuk perbelanjaan, pembelian? Akhirnya peningkatan kos akan dipulangkan kepada siapa jikalau tidak…………walaupun yuran IPTS tidak dikenakan GST 6%

RM45 untuk satu hidangan nasi lemak MAS?Masih ingatkah lagi dengan kritikan Chef Wan tentang nasi lemak 'telanjang' yang disajikan oleh Malaysia Airline System Berhad pada awal tahun ini?
Kritikan itu dibuat oleh Chef Wan kerana syarikat penerbangan itu menyajikan nasi lemak dengan telur rebus separuh dan sambal, tanpa potongan timun, kacang dan ikan bilis seperti kebiasaan.
Chef Wan mendakwa MAS seperti tidak mengambil peduli terhadap sarapan rakyat Malaysia yang diagung-agungkan ke seluruh.
MAS kemudian menjawab kritikan itu memberitahu akan mempertingkatkan hidangan tersebut.
Namun selepas lapan bulan, nampaknya hidangan itu menampilkan sedikit perubahan iaitu nasi lemak, telur kuning dan sambal udang. Kacang dan ikan bilis disediakan secara berasingan dalam bungkusan plastik kecil.
Kali ini MalaysiaGazette tidak mahu mengulas mengenai sajian itu kerana difahamkan nasi lemak yang disajikan itu dibeli berdasarkan kemampuan poket MAS.
Seorang kakitangan syarikat penerbangan itu mendakwa, MAS bukan tidak boleh menyediakan sajian yang lebih baik tetapi tidak mampu.
"Kalau hendak tahu nasi lemak yang dihidangkan dalam pesawat MAS berharga RM45," dakwa kakitangan itu kepada MalaysiaGazette yang bertanyakan mengenai sajian nasi lemak itu.
Wartawan dan jurugambar MalaysiaGazette diberikan sajian nasi lemak itu ketika dalam penerbangan ke Kuala Lumpur dari Amsterdam baru-baru ini.

Kakitangan MAS itu memberitahu, sajian nasi lemak sering dipertikaikan khususnya oleh penumpang tempatan, lantaran itu mereka lebih suka menawarkan roti dan omelette sahaja, selain rasanya lebih enak.
"Sejujurnya kalau ada penumpang yang tanya mana yang sedap, saya akan cadangkan penumpang memilih omelette.
"Kalau beri nasi lemak kepada penumpang yang cerewet, macam-macam yang tidak puas hati dengan hidangan itu," tambahnya.
Malah, beliau mendakwa, harga sebiji telur yang dibeli oleh MAS pada harga RM8.
Tambah kakitangan itu, kalau awal tahun ini, hanya nasi lemak, telur dan sambal ikan bilis tetapi sekarang ditingkatkan dengan sambal udang, telur serta ikan bilis dan kacang.
"Itu sahaja kemampuan MAS yang ada," katanya.
Sementara itu, sumber dalaman MAS ketika diminta mengulas harga makanan yang sangat tinggi terpaksa dibeli oleh MAS, beliau berkata: " Ia adalah salah satu faktor kakitangan MAS marah dengan penjualan MASCatering dulu.
"Tapi siapa yang mahu mendengar rayuan kakitangan MAS, sekarang inilah akibatnya," jawabnya ringkas.

Pengampu terlampau saja anggap kritik bangsawan istana satu kesalahan, kata bekas mufti Perlis

Golongan bangsawan seharusnya menjadi manusia paling dihormati dalam sesebuah masyarakat dengan mematuhi peraturan dan paling santun kepada rakyat bawahan, kata Prof Madya Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin.
Bekas mufti Perlis itu berkata sejarah membuktikan bahawa bangsawan yang samseng dan zalim pernah digulingkan rakyat seperti yang berlaku di Parsi dan beberapa negara Eropah. “Hanya mereka yang perasan sahaja merasakan diri mereka bangsawan yang tidak boleh dipertikaikan.
“Hanya bangsa ataupun individu yang bodoh, dungu dan feudal atau pun pengampu terlampau sahaja yang menganggap mengkritik golongan bangsawan istana itu satu kesalahan dan menggesa agar pengkritik diambil tindakan,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.
Tunku Mahkota Johor, Tunku Ismail Sultan Ibrahim pada Jumaat mempersoalkan tindakan sebuah stesen televisyen swasta yang hanya menyiarkan tindakan baginda menendang tiang bendera penjuru sehingga menimbulkan salah faham kepada peminat bola sepak tanah air, lapor Bernama.
Menurut baginda, tindakan berkenaan sebagai cara meraikan kemenangan pasukan Johor Darul Ta'zim selepas tamat perlawanan suku akhir kedua Piala Malaysia.
Media seharusnya bertanggungjawab menyiarkan perkara yang tepat bagi mengelakkan sebarang implikasi dan ia sesuatu yang normal bagi seorang manusia dalam meluahkan rasa kegembiraan, titah baginda.
Asri berkata pihak yang mendakwa golongan bangsawan tidak boleh dipertikaikan mempunyai masalah mental dan akidah sehingga seakan menganggap golongan bangsawan itu bagaikan maksum melebihi para nabi yang diutuskan oleh Tuhan.

Katanya, jika dilihat istana-istana raja Eropah serta pencapaian mereka, ia bagaikan tidak akan tumbang apatah lagi maharaja China dan Parsi lebih gah dengan tentera, kemewahan harta dan wanita namun kesemuanya lenyap.
 “Kesemuanya pupus dibuang oleh kehendak rakyat apabila mereka dilihat sudah tidak relevan lagi. Mereka lebih banyak merosakkan dari memberikan manfaat kepada rakyat.
Nepal juga membuang institusi raja mereka. “Kesemua ini menjadi pengajaran kepada golongan bangsawan yang masih berkuasa dalam pelbagai bangsa agar menjaga adab dan ketertiban mereka.
 “Jangan samseng sehingga akhir mereka dicampak oleh rakyat sendiri dan bangsa sendiri,” katanya. Pensyarah Universiti Sains Malaysia itu berkata salah satu sebab kejayaan bangsa Eropah adalah kerana mereka tidak membiarkan kezaliman raja-raja berterusan.
Katanya, pembuangan sistem istana dan agama yang diperalatkan oleh istana membawa bangsa Eropah maju dan bebas dari cengkaman kezaliman.
 “Jika bangsawan itu sekadar menunjukkan kesamsengan kepada rakyat, mendapat pelbagai harta dan tempat atas cengkaman kedudukan, membazir harta awam, memukul sesuka hati orang biasa dan mengungut sesiapa yang mereka mahu, maka golongan bangsawan seperti itu sepatutnya dinyahkan dari sesuatu bangsa.
 “Sesuatu bangsa akan terus dalam belenggu kebodohan jika golongan bangsawan seperti itu masih dibiarkan. “Golongan samseng yang menyakiti rakyat bukan sahaja patut dibuang, bahkan tidak layak pun untuk di tempat di muzium sejarah mana-mana bangsa pun melainkan dengan catatan hitam ‘samseng’,” katanya.

S.H. Alattas: Sampai Bila Najib Nak Membohongi Rakyat?


Akhbar The EDGE pada keluaran 28 April 2014 telah meletakkan satu tajuk besar yang cukup sayu menyentuh hati kita, akhbar tersebut merayu ‘BRING BACK THE MONEY” (Bawa Pulang Wang Kita)

Akhbar ekonomi ternama di Malaysia itu membongkar urusniaga 1MDB berjumlah RM18 billion yang diletakkan di luar negara.

Membaca laporan kewangan tahunan syarikat yang berakhir 31 Mac, memang membuatkan kita urut dada tanda lega kerana jumlah aset untuk tahun 2013 bertambah kepada 44.6 billion. Itu semua ‘on paper’ bro! Kita terlupa bahawa 1MDB perlu menanggung bayaran hutang tahunan berjumlah RM 1.6 bilion kerana meminjam sebanyak 36 billion pada tahun 2013. Tak cukup dengan hutang sebanyak itu, pada 28 April 2014, akhbar ekonomi dunia Wall Street Journal membuat laporan 1MDB sedang berunding dengan beberapa buah bank lagi untuk meminjam RM2 billion.

Suara Keadilan keluaran 6 Mei 2014 dalam satu artikel yang ditulis oleh Lyn Nasir mengesahkan dengan laporannya:

‘Negara mungkin menghadapi masalah keberhutangan lebih tinggi sekiranya beberapa syarikat berkaitan kerajaan (GLC) gagal dalam pelaburan mereka, Ketua Umum KEADILAN, Anwar Ibrahim berkata kemungkinan GLC 1 Malaysia Development Berhad akan meningkatkan lagi hutang negara dalam usaha syarikat itu menampung kos projek mega seperti Tun Razak Exchange dan Bandar Malaysia dengan anggaran kos RM45 billion....

Pada asalnya dana 1MDB ini adalah dari dana tabung Negeri Terengganu, iaitu duit royalti minyak yang disimpan dalam satu dana yang dinamakan TIA (Terengganu Investment Agency) dana negeri Terengganu kemudian ia dinamakan 1MDB. Apakah Ahmad Said mantan MB Terengganu, tak tahu tentang selok belok serta cerita disebalik tabir tentang dana Terengganu yang TIA diubah menjadi 1MDB itu.

1MDB (1 Malaysia Development Berhad) juga membawa maksud lain iaitu 1 Malaysia Di Bodohkan. Kenapa dikatakan begitu? berikut adalah alasannya....

Negara kita memang beraspirasi untuk menjadi ‘negara maju kelas satu’, malang sekali kewibawaan pemimpin kita tidak membawa Malaysia ke arah itu.

Satu ukuran yang paling mudah, tahukah kita bahawa tahap ketelusan negara kita amat rendah berbanding dengan kriteria negara maju.

Kepimpinan Najib memang terus mendakwa Malaysia negara maju dan sememangnya kita maju pun. Hanya memajukan kelompok tertentu saja. Negara maju kelas berapakah ini?

Antara perbuatan tidak telus pemimpin ialah tentang Tabung dana 1MDB yang ditubuhkan dalam tahun 2009 dengan suntikan modal RM5 billion, modalnya dijamin oleh Kerajaan. Tetapi kenapa sebanyak US 2.3 billion di letakkan di sebuah bank di Switzerland. Dana sebanyak itu telah diurus oleh syarikat pengurus dana kewangan di Hong Kong.

Pengurus dana telah melabur wang tersebut di enam tabung dana berlainan yang terlibat dalam sektor tenaga.

Profail pelaburan keenam enam dana ini atau nilai asetnya juga tidak diketahui.

Mengapa sejumlah besar wang itu di letakkan di dalam satu syarikat pengurusan dana, tindakan pengurusan 1MDB itu memang membingungkan atau pun sengaja mahu membuat rakyat Malaysia menjadi bingung. Apabila dipersoalkan tindakan itu, 1MDB tidak pula memberikan jawapan. Cukup pelik, satu GLC kerajaan yang Pengerusinya Perdana Menteri boleh mendiamkan diri.

Orang yang tidak ada asas pengetahuan kewangan pun tahu ‘don’t put all your egg in one basket’. Dalam kes 1MDB ini, sudah lah put all in in one basket, tetapi not his own basket pulak. Kata P. Ramlee, ‘unta padang pasir pun tak sebodoh itulah!’

Kenapa dana yang ditaja kerajaan, dengan jumlah dana yang besar itu diletakkan di luar negara sedangkan objektif utama penubuhan dana itu untuk merancakkan ekonomi domestik.

Habis semua wang yang sepatutnya berlegar legar di dalam negara telah menyusup ke luar negara.

Sudah lah selama ini berbillion ringgit mengalir keluar setiap tahun dari sektor pekerja asing yang bekerja di Malaysia.

Secara minimanya, jika seramai 2 juta pekerja asing di Malaysia, setiap orang menghantar minima RM100 setiap bulan, ini bererti 200 juta ringgit mengalir keluar setiap bulan, tetapi kita bertanya semula adakah pendatang asing hanya 2 juta, memang yang berdaftar lebih kurang 2 juta, PATI (Pendatang Asing Tanpa Izin) boleh dikatakan sama ramai atau mungkin lebih ramai dari yang ada permit. Kiralah berapa banyak wang keluar negara setiap bulan, tidak cukup dengan itu. Kini berbillion billion wang dalam negara di bawa 1MDB keluar negara atas nama pelaburan.

Pada 12 September 2012, 1MDB telah meletakkan US2.3 billion (RM7.42 billion) dalam beberapa portfolio berasingan di Cayman Island.

Pada 22 February 2014, Akhbar Star dalam ruangan StarBiz Week melaporkan

1MBD had places US$2.32 Bil (RM7.42 bil) in a segregated portfolio fund based in Cayman Islands on Sept 12, 2012.

Selepas kumpulan pertama sebanyak US2.3 billion dilaburkan pada bulan September 2012 itu, diikuti pula US3 billion ringgit diletakkan di tangan bank pelaburan luar negara pada bulan Mach 2013.

Jumlah kesemua, 1MDB sudah melabur sebanyak US 5.3 billion di tabung dana luar negara. Yakni dalam masa enam bulan dari bulan September 2012, wang sebanyak itu telah berada di tangan bank asing. Apakah Najib boleh menjawab "ask me no question, I will tell you no lie." Dah banyak sangat pembohong, kesian yang kena tipu cerdik pandai, orang kita yang tak berani cegah kemungkaran. Kalau tanya pun, Najib suka buat bodoh. Dia takkan jawab apa pun orang kata dia. Akhirnya gambar dia kena pijak. Orang tampal kasut saja di mukanya. Itulah nilai Perdana Menteri Malaysia hari ini. Muka serupa tapak kasut je.

Soalan yang selalu menjadi pertanyaan utama, kenapa wang itu diletakkan di luar negara, namun tiada sebarang jawapan.

Bukankah 1MDB ditubuh untuk memberangsangkan projek yang mampu memberi impak tinggi kepada ekonomi dalam negeri. Ia bukan ditubuh untuk mengumpul wang dengan jaminan kerajaan dan kemudian wang tersebut dilabur di luar negara. Untuk kepentingan siapa? Duit sekarang siapa punya?

Persoalan yang serupa telah ditanyai dalam ruangan ‘The Alternate View’ akhbar Starbiz Week 22 February 2014 oleh penulis kolumn M. Shanmugam.

‘Nevertheless, questions will still persist as to why the money is parked in a fund in Cayman Islands because that was not the objective of 1MDB when it was established in 2009. What is the investment strategy, horizon and recoverability of the money?

The money parked in Cayman as a major portion on the RM5 bil seed capital 1MDB raised by issuing government guarantee bonds. It was supposed to be used to lure investments that would cause a high impact in local economy.’

Setakat ini jawapan yang diberi oleh 1MDB ialah wang tersebut telah dilabur dengan baik, ditadbir urus dengan selamat dan akan dibawa pulang semula. Bila dah pulang, masuk ke bank siapa? Di dalam atau di luar negara?

Jawapan seperti itu tidak memadai, kerana ia melibatkan tadbir urus dana awam. Sampai bila kita nak kena bodoh oleh Najib? Apa yang menyebabkan dia begitu berkuasa sekali? Sampai bila UMNO nak simpan dia jadi Presiden? Dan rakyat Malaysia nak simpan dia jadi Perdana Menteri?

Kalau badan GLC lain buat sepertimana yang 1MDB lakukan ini, sudah tentu mereka akan diserang dan diasak oleh pihak media, akan dikritik seteruk-teruknya dan mungkin akan diambil tindakan. Kenapa Najib boleh buat sesuka hati? Media dah kena sihir ke oleh tukang sihir Najib?

Lupakah kita bagaimana Lembaga FELDA terpaksa berhempas pulas memberi penjelasan dan penerangan kerana membeli hotel di London dengan harga 98 juta paun (RM497 juta) pada bulan Oktober tahun lepas. Padahal pembelian itu memang ekonomik dan boleh mendatangkan keuntungan. Kenapa 1MDB tidak dipersoalkan seperti mana FELDA kena? Adakah semata mata kerana 1MDB Pengerusi nya Najib, maka mereka terpaksa mengunci mulut, sebab jika ada sesiapa yang berani menentang atau bertanya maka akan terpelanting keluar dari gerabak. Lu Fikirlah Bro.

Apabila beberapa orang atasan Sime Darby menyalahguna kuasa dan salah guna wang , mereka telah ditahan oleh pihak berkuasa, kini dalam proses pendakwaan. Kenapa 1MDB masih bernyawa pengarah pengarahnya. Apa beza status Sime Darby dan 1MDB?

Perbuatan atau cara yang dilakukan 1MDB ini iaitu meletakkan wang yang dikumpul dari sumber dalam negara ke luar negara adalah satu contoh yang amat bahaya. Ia juga membuatkan legaran atau pusingan wang dalam negara menjadi tambah berkurangan. Sekaligus membuatkan ekonomi negara bertambah muram dan tidak rancak kerana tidak banyak transaksi jual beli berlaku. Apakah tak mustahil negara akan bankrup selagi Najib kekal sebagai Perdana Menteri?

Ini adalah antara sebab para peniaga mengeluh. Apa akan jadi jika GLC lain pula akan mengikut jejak langkah 1MDB, dengan mengumpul dana dalam negara dan meletakkannya kepada pengurus dana luar negara. Sebagaimana yang kita semua maklum, CEO GLC memang sentiasa memerhati ‘contoh utama’ . Mereka hanya menunggu masa untuk mengikutinya. Sampai bila kera di hutan di susukan, anak sendiri dibiar kelaparan? Keruh air dihulu, akan keruh juga air yang dihilir. Guru kencing berdiri, murid kencing berlari.

Seperkara lagi, siapa yang harus dipertanggung jawab jika wang itu tidak dapat dibawa pulang semula atau pun jika jumlah dibawa pulang lebih rendah dari yang dilabur? Maklum sajalah wang di tangan orang, bukan mudah hendak diminta semula. Dalam dunia ekonomi sekelip mata pasaran boleh naik dan sekelip mata juga pasaran boleh merudum. Apakah nasib Najib tak akan jadi serupa itu? Seperti yang telah berlaku pada para pemimpin dunia yang jauh lebih berkuasa dari Najib? Apakah kita tak percaya pada hukum karma?

Setakat ini, dana itu mencatat pulangan 5.76 peratus saja, jauh lebih rendah dari jumlah pulangan yang pernah mereka dapat ketika melanggan bon Islam yang dikeluarkan PetroSaudi International Ltd di antara 2010 hingga Jun 2012 iaitu sebanyak 8.25 peratus.

Pada 1 March 2014, Starbiz week akhbar The Star dalam satu rencana yang ditulis Risen Jayaseelan dengan jelas mendedahkan

1Malaysia Development Bhd (1MDB) has issued RM1.5 bil worth of 7 year and 10 year Islamic Bonds at an indicative yeild of 6% which works out to around 180 basis points above current Malaysian Government Securities (MGS) rates. The buyers of the bonds are Lembaga Tabung Haji (LTH) and Permodalan Nasional Bhd (PNB)

.... The bonds do not carry a government guarantee and are not rated. But the papers are backed on 495 acres of land in Sungei Besi that 1MDB plas to develop into the iconis Bandar Malaysia, a high-end mixed development project.

Pada tahun 2011 seorang jutawan Taek Jho Low telah cuba membeli saham sekumpulan hotel terkemuka Coroin, iaitu Hotel Claridges, The Connaought dan The Berkeley di United Kingdom melalui syarikatnya The Wynton Group bernilai RM5.7 billion dengan bantuan dari dana 1MDB. Apabila perbuatan mereka itu telah dapat dihidu. Najib sebagai Pengerusi Lembaga Pengarah 1MDB terus menafikan bahawa beliau tidak ada kaitan dan tidak mendanai urusniaga Taek Jhow Low. Najib pun pernah sumpah Al - Quran bahawa dia tidak ada kena mengena dengan Altantuya. Betul ke?

Akhirnya terbukti Najib berbohong, apabila kes pembelian saham hotel itu menjadi perbalahan dan dibawa ke Mahkamah Tinggi United Kingdom, maka terbukti pada 15 Januari 2011 1MDB telah menghantar surat bagi pihak Jho Low untuk membeli saham hotel tersebut.

Siakap senohong, gelama ikan duri, suka cakap bohong itu lah kerja Perdana Menteri. 3 tanda untuk mengenal seorang yang munafik, cakap bohong, mungkir janji, mengkhianati amanah. Sampai bila Najib nak membohongi rakyat? Dan sampai bila rakyat nak simpan seorang yang bersifat munafik. Bukankah tanggungjawab orang Islam mengajar kebaikan dan mencegah kemungkaran. Jangan salahkan Tuhan jika Tuhan turunkan bala ke negara kita, kerana kita sudah tidak dengar cakap Tuhan lagi.

Kisah transaksi ini dilaporkan dengan menyeluruh dan ekslusif dalam Laman Web ‘Sarawak Report ‘pada 2 Mei 2014.

Di kalangan ahli perniagaan semua tahu Taek Jho Low ini adalah rakan niaga Rosmah. Memang kena dengan konsep 1 Malaysia, Rosmah hanya berurus niaga besar dengan usahawan bukan Melayu seperti Deepak dan Taek Jho Low...

Sampai bila Najib hendak membohongi rakyat. Apakah Najib fikir rakyat Malaysia masih tinggal di dalam gua dan tidak mengetahui segala perbuatannya yang menderhaka pada bangsanya sendiri dengan membiarkan Rosmah bermaharaja lela. Siapa sebenarnya Perdana Menteri? Najib atau Rosmah? Betul ke Najib ini bini Rosmah? Dan Rosmah yang menjadi Perdana Menteri bukan Najib