Saturday, November 6, 2010

TGNA: Kemenangan BN Di Galas Sudah Dirancang. BN Tanggung Dosa Sampai Akhirat.


Kemenangan BN di Galas diragui

KOTA BHARU – Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat meragui kemenangan Barisan Nasional (BN) di Pilihan Raya Kecil (PRK) Galas kerana mendakwa ia sudah dirancang rapi terlebih dahulu.

Beliau mendakwa perancangan sudah dibuat pihak tertentu kerana pada malam sebelum hari pengundian, salah seorang Menteri Kabinet mengeluarkan kenyataan BN akan menang besar di Galas.

“Saya rasa ragu, kerananya keesokan nak mengundi tu, malam tu saya tengok di televisyen seorang Menteri cakap dah BN akan menang banyak. Dia tahu dari mari mana BN akan menang banyak, sedangkan esok baru nak mengundi. Makna ada benda dia buat.

Eli Yousseff Najem Dakwa Dia Bukan IslamElie dakwa dia bukan Islam

KUALA LUMPUR – ”Tolong buat semakan di gereja, saya pernah berkahwin di sana,” itulah kata-kata Elie Youseff Najem dengan nada tinggi ketika hadir perbicaraan kes khalwatnya di Mahkamah Tinggi Syariah di sini, semalam.

Elie, 50, kelihatan berpakaian seragam hadir kira-kira jam 8.30 pagi diiringi tiga pegawai Penjara Kajang.

‘Hartawan Lubnan’ itu mengaku dia bukan Islam dan tidak perlu dibicara di Mahkamah Syariah sebelum Hakim Syarie, Mohd Amran Mat Zain yang menetapkan 20 Januari tahun depan untuk pembicaraan.

Elie yang tidak diwakili peguam syarie berbuat demikian kerana tidak berpuas hati kes itu dibicarakan dan kemudiannya meminta Pendakwa Syarie, Hanifah Haydar Ali Tajuddin supaya menarik pertuduhan terbabit.:

Mohd Amran yang marah dengan perbuatan itu mengarah polis membawa ‘jutawan’ itu keluar dari mahkamah serta-merta. Elie bersama pasangannya, Roslin Tahar, 49, didakwa berkhalwat di sebuah bilik di Tingkat 8, Wisma Belia, Brickfields, di sini, kira-kira jam 3.45 petang, 27 April lalu.

Kedua mereka mengaku tidak bersalah atas pertuduhan mengikut Seksyen 27(a) dan 27(b) Akta Kesalahan Jenayah Syariah Wilayah-Wilayah Persekutuan 1997.

Jika sabit kesalahan, mereka boleh dihukum penjara maksimum dua tahun atau denda RM3,000 atau kedua-duanya.

Elie yang banyak menimbulkan kontroversi, pernah didakwa di Mahkamah Rendah Syariah sama atas tuduhan bernikah tanpa kebenaran Pendaftar Nikah, Cerai dan Rujuk dengan bekas isterinya, Farinnie Mohd Farid, 24.

Pasangan itu yang sudah bercerai, dikurniakan dua cahaya mata, Prince-Kovadis Yousseff Najem, 3, dan Nur Analeeza Sofya, 2.

Pada 13 Ogos lalu, Mahkamah Majistret Jalan Duta menjatuhkan hukuman penjara enam tahun terhadap Elie setelah bersalah menipu Tan Sim Chai di sebuah premis beralamat Blok B, Megan Avenue 2, Jalan Yap Kwan Seng, pada 19 September 2005.