Saturday, October 30, 2010

Penamaan calon PRK N45 Galas
Gambar sekitar penamaan calon PRK N45 Galas..gambar oleh wakil TBO yg hadir.

SU Agung: Mengundi lancar kecuali dua cabang PKR di Kelantan


Saifuddin berkata undian hari ini dilaksanakan tanpa masalah. — gambar fail
Sekretariat Parti Keadilan Rakyat (PKR) mengakui kertas-kertas undi lewat sampai di beberapa cabang di Kelantan pada hari pertama pengundian pemilihan langsung sulung, sebagaimana didakwa oleh ejen calon jawatan timbalan presiden Datuk Zaid Ibrahim tengah hari tadi.
Setiausaha Agung PKR Saifuddin Nasution Ismail berkata, keadaan itu telah melewatkan sedikit permulaan proses pengundian yang sepatutnya dimulakan pada pukul 10 pagi.
“Walau bagaimanapun masa pengundian telah dilanjutkan satu jam sehingga 5 petang bagi membolehkan anggota-anggota parti melaksanakan hak demokrasi mereka dalam kaedah pemilihan satu anggota-satu undi ini,” kata beliau dalam satu kenyataan dikeluarkan malam ini.
Menurut Saifuddin lagi, pada keseluruhannya pengundian hari pertama hari ini telah dapat dilaksanakan dengan baik tanpa sebarang permasalahan.
Kenyataan itu menjawab laporan bahawa proses pengundian pada hari pertama pemilihan parti hari ini menyaksikan empat daripada  sembilan cabang berhadapan dengan masalah teknikal dan pentadbiran.
Difahamkan proses pengundian di empat cabang berkenaan masing-masing dua di Kelantan dan dua Kedah lewat dimulakan ekoran masalah kelewatan kertas undi tiba dan pusat-pusat pengundian dibuka.
Menurut ejen yang mewakili Zaid meminta proses pemilihan ditangguhkan sehingga sekretariat pemilihan benar-benar bersedia untuk mengadakan pemilihan — di bawah sistem yang mencipta sejarah.
“Kami khuatir dengan cara pemilihan Parti Keadilan Rakyat dikendalikan oleh Jawatankuasa Pemilihan Pusat dan sekretariat parti,” kata ejen Zaid, Rashid Azad Khan dan pembantu politiknya Muhammad Firdaus Christopher dalam satu kenyataan yang dikeluarkan hari ini.
Pemilihan peringkat pusat bermula hari ini dengan memperlihatkan sembilan cabang di Kedah dan Kelantan mengadakan  pengundian bagi 12 kerusi jawatan-jawatan utama dan 60 kerusi ahli majlis pimpinan pusat dan ahli majlis pimpinan sayap Wanita dan Angkatan Muda Keadilan masing-masing.
Menurut Saifuddin, sembilan cabang itu ialah Tumpat, Kota Baru, Rantau Panjang dan Pasir Mas di Kelantan sementara di Kedah pula Alor Setar, Langkawi, Pokok Sena, Kuala Kedah dan Kubang Pasu.
Bagaimanapun satu sumber memberitahu pengundian di cabang Pasir Mas ditangguhkan ekoran isu logistik.
“Pemilihan peringkat pusat akan diadakan di 222 lokasi cabang-cabang di seluruh negara dan akan dijalankan pada 10 hari mengundi hujung minggu sehingga tarikh 21 November 2010 nanti,” katanya.
Mengenai kedudukan Pengerusi Jawatankuasa Pemilihan Pusat pula, kata Saifuddin, Dr Molly Cheah masih lagi merupakan ketuanya.
Jelas beliau, jawatankuasa bebas yang ditubuhkan khusus untuk mengawal selia hal ehwal pemilihan sememangnya terlibat secara langsung untuk menyemak dan menyediakan tatacara proses pemilihan berpandukan beberapa kelemahan yang dikenal pasti sewaktu pemilihan peringkat cabang melalui jawatankuasa kecil teknikal yang dianggotai oleh antaranya Rajen Devaraj, Wong Hoy Cheong dan Stephanie Bastian.

PAS dakwa Ku Li ‘khianat’, punca isu Orang Asli tak dapat diatasi

Papan iklan kempen PAS yang menurunkan Dr Zulkefli Mohamad untuk mempertahankan kerusi Galas pada 4 November ini. — Gambar Choo Choy May

PAS dakwa Ku Li ‘khianat’, punca isu Orang Asli tak dapat diatasi

GUA MUSANG, 30 Okt — Kempen pilihan raya kecil kerusi Galas menuju tahap baru dengan PAS kelihatan mula ‘menyerang’ Tengku Razaleigh Hamzah — mendakwa beliau sebagai punca mengapa masalah dihadapi oleh masyarakat Orang Asli di Gua Musang tidak dapat diselesaikan dengan baik dan menyeluruh.
Penasihat Jentera Pilihan Raya PAS di DUN  Galas, Datuk Wan Abdul Rahim Wan Abdullah  berkata, Tengku Razaleigh Hamzah telah diberi tanggungjawab untuk menyelesaikan masalah Orang Asli ketika beliau mengetuai Semangat 46, yang telah membantu membentuk kerajaan negeri pada 1990 dan 1995.
PAS menerajui kerajaan negeri Kelantan mulai 1990 sehingga sekarang. Tahun ini genap 20 tahun Kelantan diterajui pentadbiran PAS.
Orang Asli dilihat sebagai penyokong kuat BN khususnya Tengku Razaleigh sejak dahulu lagi termasuk pada 1990 dan 1995.
“Dulu di Kelantan, kita banyak bergantung kepada Ku Li (Tengku Razaleigh) dan Semangat 46 untuk semua permasalahan orang Asli di Gua Musang.
“Kita setuju beri kepada untuk bertanding dan serah segala urusan orang Asli kepada beliau.
“Tapi apabila Ku Li hancurkan Semangat 46 dan masuk kembali kepada Umno, kita tiada fail berkaitan Orang Asli dan kita tidak tahu macam mana nak mulakan semula.
“Jadi ia adalah satu pengkhianatan yang Ku Li dan Semangat 46 buat terhadap kita, beliau bubarkan Semangat 46 dan masuk Umno,” kata beliau ketika dihubungi The Malaysian Insider.
Tengku Razaleigh yang juga Ahli Parlimen Gua Musang membubarkan Semangat 46 dan menyertai semula Umno pada 1996.
Semangat 46 ditubuhkan kesan perpecahan akibat pemilihan Umno 1987.
“Walaupun Ku Li mengkhianati ketika dalam isu Orang Asli tapi kita tetap meneruskan untuk membantu Orang Asli di Gua Musang,” kata Wan Abdul Rahim yang juga Ahli Parlimen Kota Baru.
Ini kali pertama PAS dilihat membuat kenyataan ‘pedas’ seperti ini sejak kempen pilihan raya kecil DUN Galas bermula Selasa lalu.
Tiga hari lalu Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata kerajaan PAS Kelantan tidak memperjuangkan masyarakat Orang Asli yang menghadapi masalah hak milik serta pencerobohan tanah di sekitar kawasan DUN Galas di sini.
Timbalan Perdana Menteri berkata masalah tanah termasuk yang berhubung kait dengan pampasan dan pencerobohan sepatutnya diselesaikan oleh kerajaan negeri.
“Baik isu pengambilan tanah tidak dibayar pampasan, yang ada hubung kait dengan (projek) Ladang Rakyat (yang dimajukan oleh kerajaan Kelantan), (dan) pencerobohan oleh pihak-pihak pengusaha (kebun) yang semakin berleluasa sepatutnya diselesaikan oleh kerajaan PAS kerana ia di bawah bidang kuasa mereka,” katanya.
Kerusi Galas kosong berikutan kematian penyadangnya dari PAS, Che Hashim Sulaima, 46, pada 27 September lepas akibat barah.
Seramai 11,553 pengundi layak untuk mengundi dalam pilihan raya kecil kali ini iaitu Melayu 7,125 orang atau 61.7 peratus, kaum Cina 2,317 atau 20.06 peratus, India 185, Bumiputera Siam 10 orang dan Orang Asli 1,889 orang.
Kerusi DUN Galas menyaksikan pertarungan satu lawan satu di mana BN meletakkan Setiausaha Umno Gua Musang Abdul Aziz Yusoff sebagai calon manakala PAS meletakkan pemangku Yang Dipertua PAS Gua Musang Dr Zulkefli Mohamad.
Dua daripada tiga kerusi DUN di Gua Musang iaitu  Nenggiri dan Paloh dikuasai BN manakala Galas dimenangi PAS pada Mac 2008.
PAS dan Umno menganggap pilihan raya kecil ini sama penting.

KEMPEN GALAS: Ceramah PKR berjaya himpun warga minoriti Gua Musang

Ceramah Keadilan di Kampung Baru Gua MusangArtikel berkaitan:
- Gambar sekitar ceramah PAS di Galas: Ribuan hadir termasuk kaum Cina dan India!..(video inside)

HANGAT: Gambar warga Cina giat kempen untuk kemenangan calon PAS, Dr Zul!

 Kempen 'Pertahankan Galas Kito, Sokong Dr Zul! Undilah PAS!'


Artikel berkaitan:
- Gambar sekitar ceramah PAS di Galas: Ribuan hadir termasuk kaum Cina dan India!..(video inside)
- KEMPEN GALAS: Ceramah PKR berjaya himpun warga minoriti Gua Musang

Gagal salur peruntukan, MP heret k'jaan ke mahkamah

Ahli parlimen Parti Sosialis Malaysia (PSM), Dr D Jeyakumar menjadi wakil rakyat pertama yang mengheret kerajaan persekutuan ke mahkamah kerana tidak menyalurkan dana yang diperuntukkan untuk kawasan pilihan rayanya.

Dalam permohonan semakan kehakimannya, Jeyakumar yang memenangi kerusi parlimen Sungai Siput, selepas menewaskan presiden MIC, Datuk Seri S Samy Vellu pada 2008, mendakwa beliau tidak pernah melihat sebarang dana diperuntukkan kepada Sungai Siput sejak beliau menang.

Beliau juga mendakwa bahawa tindakan menyekat dana tersebut, melanggar Perkara 8 (1) Perlembagaan Persekutuan yang menetapkan semua orang adalah sama rata di sisi undang-undang dan berhak mendapat perlindungan yang sama rata di sisi undang-undang.
Dalam permohonannya itu, Jeyakumar berkata, dalam kontaks tersebut, Perkara 8 (1) menyatakan bahawa "peruntukan khas bagi kawasan pilihan raya hendaklah dilaksanakan secara sama rata di antara semua ahli parlimen, tanpa mengira kaitan politik."
"Saya menulis surat kepada Unit Penyelarasan Pelaksanaan (ICU) Jabatan Perdana Menteri dan diberitahu bahawa RM1.72 juta diberikan (pada 2010), termasuk kepada dua buah sekolah dan sebuah rumah anak yatim, tapi apabila saya menelefon (penerima yang didakwa itu) mereka kata belum menerimanya," kata Jeyakumar (gambar tengah).

Dinamakan sebagai responden dalam saman tersebut ialah ketua pengarau ICU, pengarah pejabat pembangunan negeri Perak, dan kerajaan Malaysia.

Jeyakumar meminta responden menjelaskan kuasa mereka dalam menyalurkan dana peruntukan khas kawasan pilihan raya, dan prosedur bagi peruntukan dana sejak tahun 2008.

Apa Jadi Dengan Hal Siti Balqis Semalam?

Siti Balqis mula bengis

JERTIH: Siti Balqis Mohd Nor, 22, yang didakwa sering ghaib dan mengalami gangguan makhluk halus kini berubah sikap apabila berperangai bengis serta enggan makan dan minum selain tinggal dalam bilik khas yang dihias kain kuning serta berbau harum.

Ibunya, Norizan Said, 47, berkata perubahan sikap anaknya itu disedari selepas dibawa pulang dari Kuala Klawang, Jelebu, Negeri Sembilan, kelmarin dan puncanya mungkin kerana emosi tertekan akibat gangguan berterusan dialami gadis berkenaan.

"Saya akan berusaha apa saja kaedah perubatan supaya dia dapat kembali menjalani kehidupan normal. Saya juga akan membawanya mendapatkan pemeriksaan dengan pakar psikiatri Hospital Raja Perempuan Zainab, Kota Bharu, esok,” katanya ketika ditemui di rumahnya, semalam.

Sementara itu, Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Perpaduan dan Hal Ehwal Pengguna Terengganu, Dr A Rahman Mokhtar, berkata kerajaan negeri sedia membantu gadis itu mendapatkan rawatan di mana-mana hospital kerajaan, tambahan pula Siti Balqis adalah pesakit Thalassaemia (Penyakit Sel Darah Merah).

“Penghidap penyakit ini memerlukan sokongan dan perhatian serius keluarga kerana jika dibiarkan pesakit boleh menjadi tertekan dan emosi yang tidak terkawal,” katanya.

Dalam perkembangan berkaitan, pakar psikiatri berpendapat Siti Balqis perlu dibawa berjumpa pakar bidang berkenaan bagi mendapatkan penilaian jelas secara saintifik agar gadis itu tidak mengalami tekanan perasaan yang boleh membahayakan termasuk mencederakan diri sendiri.

Pakar Runding Psikiatri, Pusat Perubatan Universiti Malaya, Dr Muhamad Muhsin Ahmad Zahari, berkata penilaian dengan pakar psikiatri membolehkan mas-alah sebenar Balqis diketahui, sekali gus membantu gadis itu mendapatkan penjelasan keseluruhan dengan cara saintifik apa yang berlaku terhadapnya.

Kisah Balqis dari Kampung Gong Nangka, di sini menggemparkan negara apabila dilaporkan ‘ghaib’ di beberapa tempat termasuk gua dan kubur. Terbaru keluarganya mendakwa Balqis disorok ‘jin Islam’ di Gunung Jerai, Kedah, tetapi dia kemudian ditemui polis di rumah seorang kenalannya di Kuala Klawang, Negeri Sembilan, kelmarin.

Gadis itu juga sebenarnya keluar seorang diri dari rumahnya di Jertih dan menaiki bas ekspres ke Shah Alam sebelum ke Seremban dan meneruskan perjalanan menaiki teksi ke Kuala Klawang.

Pakar Psikiatri yang juga Pensyarah Kanan Jabatan Psikiatri Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan Universiti Putra Malaysia (UPM), Dr Nik Shaliza Hussin, berkata berjumpa pakar psikiatri tidak bermakna Balqis mempunyai masalah mental, tetapi untuk mengetahui jenis bantuan untuk gadis itu.

“Andai kata Balqis mempunyai masalah psikologi dan tidak diberikan rawatan sepatutnya, pelbagai perkara boleh berlaku seperti berputus asa, murung, putus semangat serta kompilasi dengan diri sendiri. Keluarganya boleh meneruskan rawatan tradisional tetapi pada masa sama perlu mendapatkan khidmat psikologi,” katanya. -BH

Ulasan GB

MasyaAllah, apa pulak tinggal dalam bilik khas yang dihias kain kuning serta berbau harum?

Ini menjelaskan bahawa sebenarnya bukan Siti Balqis saja yang "disukai oleh jin" tetapi ibubapanya juga. Memberi ruang dan laluan untuk tipudaya syaitan berterusan. Kaedah perubatan tradisional seperti perbomohan yang belum disemak kaedahnya hanya akan lebih mengusutkan keadaan.

Tidak ada sebab mengapa perlu dilayan sedemikian rupa. Tiada ada dalil aqli atau naqli untuk berbuat seperti itu. Kecuali untuk mewujudkan aura "jin itu kononnya raja" yang hendak menyesatkan lagi umat manusia.

GB merasakan ada hal yang disembunyikan oleh kedua ibubapa yang menyebakan anaknya jadi begitu kerana sebelum ini, yang terlalu gembira melihat wujudnya permata yang konon turun ke rumahnya adalah tidak lain ibunya sendiri.


Noziran, ibu Balqis menunjukkan konon adanya batu permata yang jatuh di rumahnya. Tiba-tiba batu permata itu hilang pula pada keesokannya.


Apa lagi yang boleh kita cakap jika ajaran (seruan) untuk kembali ke pangkal jalan tidak mahu dituruti? Kita seru agar berpegang kepada kalimah tauhid. Tidak ada yang lebih tinggi dan mulia daripadanya.

GB dah ulas perkara ini semalam.

Nak terus-terusan hidup ditipu dan menipu.

Pencak terakhir kita berhadapan dengan kedegilan melampau, kita bacakan hujung Surah At-Taubah supaya Allah singkapkan segala kebenaran:

لَقَدْ جَاءكُمْ رَسُولٌ مِّنْ أَنفُسِكُمْ عَزِيزٌ عَلَيْهِ مَا عَنِتُّمْ حَرِيصٌ عَلَيْكُم بِالْمُؤْمِنِينَ رَؤُوفٌ رَّحِيمٌ
فَإِن تَوَلَّوْاْ فَقُلْ حَسْبِيَ اللّهُ لا إِلَـهَ إِلاَّ هُوَ عَلَيْهِ تَوَكَّلْتُ وَهُوَ رَبُّ الْعَرْشِ الْعَظِيمِ

"Sesungguhnya telah datang kepadamu seorang rasul dari kaummu sendiri, penderitaanmu terasa berat olehnya, sangat menginginkan (keimanan dan keselamatan) bagimu, amat belas kasihan lagi penyayang terhadap orang-orang mukmin. Jika mereka berpaling dari keimanan, maka katakanlah, 'Cukuplah Allah bagiku. Tidak ada tuhan (yang berhak disembah) selain Dia. Hanya kepadaNya aku bertawakal, dan Dia Rabb yang memiliki Arsy yang agung'." (At-Taubah: 128-129).

Kelantan pertahan hak istimewa Orang Asal

Kerajaan Kelantan akan tetap mempertahankan hak serta keistimewaan Orang Asal biarpun Perkara 153, Perlembagaan Persekutuan tidak mentakrifkan Orang Asli di Semenanjung sebagai 'Bumiputera'.
Menurut Penasihat Jentera Pilihan Raya Kecil Dun Galas, Datuk Wan Abdul Rahim Wan Abdullah, Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz pada tahun 1990 lalu telah menggazetkan tanah khusus untuk kaum minoriti tersebut.
"Apabila Tok Guru menjadi Menteri Besar Kelantan, pertamanya beliau menggazetkan kawasan penempatan dan tanah milik Orang Asli yang sebelum ini tidak ada berlaku," ujarnya.
Beliau yang juga Ahli Parlimen Kota Baru berkata, Nik Aziz turut mengarahkan penubuhan Koperasi Kijang Mas khusus untuk rakyat Kelantan supaya Orang Asli mendapat manfaat dari konsesi kayu-kayan.
"Kerajaan juga meneruskan konsesi kayu-kayan melalui Koperasi Kijang Mas ini dengan bagi syarat bahawa Koperasi Kijang Mas itu untuk Kelantan sahaja," ujarnya.
Disebabkan itu, beliau tidak menolak kemungkinan bahawa penolakan umum Orang Asli pada kempen Jabatan Hal Ehwal Orang Asli (JHEOA) sejak 26 Oktober lalu mungkin disebabkan layanan adil oleh kerajaan negeri.
"Seolah-olah jabatan menindas Orang Asal di sini," ujarnya.
Beliau turut menyuarakan rasa yakin bahawa majoriti dari 1,886 pengundi berdaftar di kalangan Orang Asli terbabit sedia mempertahankan legasi kebajikan yang ditinggalkan oleh Allahyarham Chek Hashim Sulaima di Dun Galas.
Pun begitu, beliau menasihatkan pentadbiran Datuk Seri Najib Tun Razak, Perdana Menteri supaya tidak mengabaikan tuntutan Orang Asli Semenanjung seperti di Parlimen 19 Oktober lalu.
"Pihak kerajaan sendiri sekiranya ikhlas membantu Orang Asli sebenarnya banyak lagi, bukan sekadar tidak masukkan penakrifan Orang Asli (Semenanjung) dalam Perlembagaan," ujarnya.
Melihat pada keperluan untuk mempertahan hak serta keistimewaan Orang Asli, katanya manifesto calon PAS, Dr Zulkefli Mohamed antaranya bertekad untuk menubuhkan Urusetia Orang Asli sebagai meneruskan agenda kebajikan Allahyarham Chek Hashim sebelum ini.
"Dr Dzul, dalam manifestonya untuk menubuhkan Urusetia Hal Orang Asli.
"Kerajaan negeri melihat lebih luas soal kepentingan Orang Asli terutama berkaitan tanah dan kepentingan Orang Asli," beliau menambah.

Kadar jenayah meningkat, untuk apa najib bina kelab malam lagi?

Meskipun, najib dihujani pelbagai bantahan terhadap pembinaan menara warisan merdeka, dia masih tetap mahu membina menara tersebut, atas alasan menara  tersebut di bina menggunakan wang PNB, dan mampu menjana pulangan yang lumayan buat rakyat. Yelah, saya bukanlah major dalam bidang ekonomi, jadi saya tidak faham bagaimana menara tersebut boleh dibina pada waktu kegawatan ekonomi. Andai najib membina menara tersebut, ketika ekonomi kita berada dalam keadaan stabil, dan ketika kuasa politik dalam negara berada dalam keadaan yang seimbang, saya percaya ianya tidak akan mendapat bantahan dari rakyat. Akan tetapi, najib tetap memilih untuk membina menara tersebut, yang di umumkan ketika belanjawan negara 2011, meskipun pembinaan menara tersebut menggunakan dana PNB. Hairan juga, dana PNB, tapi di umumkan ketika belanjawan 2011. Pelik kan? baca sini

Jika Najib menggunakan alasan mahu menjana pertumbuhan ekonomi negara dalam pembinaan menara warisan merdeka, maka alasan apa pula yang najib cuba guna ketika ingin membuat hub hiburan malam ataupun membina kelab malam di malaysia? Rangkaian kelab malam yang canggih, yang dilengkapi dengan hiburan first class, dan mahu mengamit pelancong serta artis luar negara sememangnya sesuatu kerja gila apabila ianya diluluskan oleh seseorang yang mengakui Allah swt itu Esa. 


Mungkin kah pembinaan kelab malam itu sebenarnya ada kaitan dengan pembinaan menara warisan? Ikut kertas cadangan ETP, menjelang akhir tahun 2011, sekurang-kurangnya 6 kelab malam canggih akan dibina supaya kerajaan boleh mengutip cukai yang lumayan. Baca sini. Kenapa ketika ini, kerajaan begitu beria-ria mahu mengutip cukai yang lumayan andai najib sendiri sebelum ini pernah menjelaskan bahawa ekonomi dalam negara berada dalam keadaan yang baik dan sedang memulih? Lagipun pembinaan menara menggunakan dana PNB kan? Jadi, yang kerajaan beria-ria nak meraih hasil cukai yang banyak buat apa? Apa sudah tiada cara HALAL lagi untuk mencari rezeki? Pembinaan kelab malam ini tidak salah andai malaysia mengakui negara malaysia adalah negara sekular. Andai najib membuang agama islam sebagai agama rasmi dalam perlembagaan. Maka, nak bina kelab malam ke, kelab gay ke, kelab pengkid ke, punya pasal la. Namun, ketika mengiktirafkan malaysia sebagai sebuah negara islam yang mana agama rasmi adalah agama islam, maka kenalah berkelakuan seperti apa yang tertera dalam perlembagaan. 


Mungkin Najib terlalu sibuk, menguruskan negara sehingga dia lupa kadar jenayah awam dan kadar jenayah sosial di malaysia makin meningkat dari tahun ke tahun. Mari kita lihat dulu statistik anak luar nikah mengikut pecahan negeri.


Pecahan mengikut negeri:
Selangor = 12,836 orang
Perak = 9,788 orang
Kuala Lumpur = 9,439 orang
Johor = 8,920 orang
Sabah = 8,435 orang
Negeri Sembilan = 4,108 orang
Pahang = 3,677 orang
Kedah = 3,496 orang
Pulau Pinang = 3,412 orang
Melaka = 2,707 orang
Kelantan = 1730 orang
Perlis = 691 orang
Sarawak = 617 orang
Terengganu = 574 orang
JUMLAH = 70,430 orang.
Amat menyedihkan kerana menurut statistik pendaftaran kelahiran kelahiran anak luar nikah dalam tempoh 4 tahun sahaja (1999-2003) 30,978 dari 70,430 (44%) orang bayi tidak sah taraf yang dilahirkan adalah anak orang ISLAM.
Bayangkan, kita ada 30+++ lebih bayi luar nikah, yang dilahirkan oleh islam pada akhir tahun 2003. Kini 7 tahun telah berlaku, adakah angka-angka tersebut telah menurun atau menaik? Ya, sebenarnya menaik. Seramai 83 kes anak luar nikah setiap hari dalam negara dilahirkan jika dikira secara purata. Berapa ramai dari mereka yang melahirkan anak luar nikah tersebut beragama islam pula? Tidak pula dicatatkan, tetapi jika 83 x 30 = 2,490 bagi setiap bulan. Adakah kita patut berbangga? Dan jika 2,490 x 12 = 29,880 ribu bagi setiap tahun. Untuk setahun sahaja, kita sudah memiliki 29,880 bayi luar nikah tanpa mengira status agama dan kaum. 
Jika 29,880 x 4tahun (dibandingkan kepada statistik lepas 1999-2003) = 119, 520 anak luar nikah berjaya dihasilkan. WOW! Ini bermaksud statistik ini telah meningkat. Tiada penurunan, tetapi cuma ada kenaikan. Apakah usaha kerajaan dengan membina kelab malam boleh membendung 'angka-angka' ini? Saya tidak yakin. Kelab malam yang sedia ada pun, kerajaan tak mampu atasi masalah sosial dalam negara terutamanya yang melibatkan akidah umat islam. Inikan pula nak membina hub hiburan malam! Baca petikan ini, statistik remaja yang melahirkan anak luar nikah juga telah meningkat saban tahun.
Sila baca petikan ini pula ; yang dipetik dari sini dan sila lihat ini juga.
Kini gejala sosial semakin berleluasa dalam masyarakat kita apabila semakin banyak kes-kes yang  dilaporkan akhbar arus perdana dewasa ini. Gejala sosial dari sudut konsepnya adalah ungkapan yang luas maknanya sama ada dipandang dari segi makro mahupun mikro. Yang bersifat makro seperti kemiskinan, rasuah, perkauman, penindasan pekerja dan pemusnahan alam sekitar.
 
Sementara yang bersifat mikro seperti pengkid, mat rempit, gengsterism, ragut, bunuh diri, salah guna dadah, buang bayi, bohsia, lepak, persundalan, pecah amanah, pecah rumah, perceraian, sumbang mahram, keganasan rumah tangga dan penderaan anak.
 
12.       Data dan statistik  banyak menunjukkan keruntuhan akhlak di kalangan remaja di negara ini adalah semakin serius. Laporan daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat pada tahun 2003 dan statistik daripada Polis DiRaja Malaysia (PDRM) menunjukkan penglibatan dalam gejala sosial bermula seawal umur 10 tahun. Mengikut perangkaan yang dikeluarkan pada tahun 2005 oleh PDRM, sebanyak 76,403 kes jenayah yang dilaporkan pada tahun tersebut di seluruh Malaysia iaitu melibatkan jenayah berbentuk kekerasan dan jenayah harta benda.
 
Daripada jumlah itu, 73 kes membabitkan pelajar sekolah. Mengikut pembahagian kaum, seramai 204 kes melibatkan kaum Melayu, 54 remaja  Cina dan 47 adalah remaja kaum India.Berdasarkan statistik, kes melibatkan remaja jelas meningkat antara tahun 1990 dan 1992..
 
13.       Bilangan pesakit HIV/AIDS adalah seramai 64,439 orang sehingga tahun 2004. Pada tahun 1986 pesakit HIV adalah seramai 3 orang. Sehingga tahun 2004, seramai 9,442 orang telah dijangkiti AIDS. Daripada jumlah 64,439 orang pesakit AIDS, kes kematian akibat AIDs adalah sebanyak 7,195 orang (76%).
 
Sumber : Laporan Tahunan Kementerian Kesihatan Malaysia,2005.

Selepas itu, sila klik sini. Menerusi rekod PDRM sendiri, mereka langsung tidak memasukkan data-data statistik jenayah negara dalam laman website mereka. Mengapa agaknya? Adakah mereka tidak mahu mendedahkan bahawa tahap keselamatan di malaysia sebenarnya berada dalam tahap yang membimbangkan? Untuk rekod, bagi kes rogol sahaja, 70% rogol adalah berusia 18 tahun ke bawah. Ini bermaksud, kebanyakkan yang dirogol adalah budak-budak dan anak remaja. Baca petikan ini, yang diperolehi dari sini ;
Kes rogol yang dilapor di negara ini meningkat sebanyak 31.5 peratus bagi tempoh Januari hingga September tahun ini berbanding tempoh yang sama tahun lepas, dengan lebih 70 peratus membabitkan mangsa berumur 18 tahun ke bawah.Pengerusi Yayasan Pencegahan Jenayah Malaysia (MCPF), Datuk Maximus J. Ongkili berkata, berdasarkan statistik yang diperolehi pihaknya, sebanyak 2,432 kes rogol dilapor dalam tempoh itu berbanding 1,849 kes tahun lepas.Maximus berkata, daripada jumlah keseluruhan kes yang dilapor itu, sebanyak 942 kes membabitkan mereka yang dikenali termasuk rogol berkumpulan.Sebanyak 752 kes dilapor dilakukan oleh teman lelaki, bapa (75 kes), bapa tiri (45 kes), bapa saudara (61 kes) dan bapa angkat (sembilan kes), katanya.
Apa yang dapat kita simpulkan? Angka ini masih menaik. Tiada penurunan pun. Baca petikan ini pula yang saya dapat dari   sini ;
Jenayah membabitkan pelajar bukanlah sesuatu yang baru namun bilangannya saban tahun menunjukkan peningkatan.Buktinya tahun lalu sahaja, seramai 8,809 pelajar berusia antara 7 dan 18 tahun ditahan di seluruh negara kerana terlibat dalam kes-kes jenayah.Daripada jumlah itu, 3,683 terlibat dalam jenayah kekerasan manakala selebihnya jenayah harta benda.Menurut statistik yang dikeluarkan oleh Ibu Pejabat Polis Bukit Aman, remaja berusia 16 hingga 18 tahun mendahului senarai dengan 6,435 tangkapan, diikuti pelajar berusia 13 hingga 15 tahun (2,227 tangkapan).Tidak kurang hebatnya, kanak-kanak berusia tujuh hingga 12 tahun turut termasuk dalam senarai itu dengan 147 tangkapan.Pelajar daripada kaum Melayu mencatatkan peratusan tertinggi iaitu sebanyak 72.7 peratus atau 6,401 orang diikuti India (10 peratus atau 876 orang) dan Cina (7.3 peratus atau 641 orang).
Lihatlah, kita sebagai muslim, menguasai hampir kebanyakkan perkara negative yang berlaku di malaysia. Nanti akan ada sahaja alasan yang mengatakan melayu adalah kaum yang paling ramai di malaysia, sedangkan nisbah perbezaan kaum melayu dan cina ialah 2 : 1. Setiap 2 orang kaum melayu, ada satu orang kaum cina di  malaysia. Tetapi berdasarkan kepada statistik jenayah di atas, keterlibatan kaum cina hanya 7.3 % berbanding kaum melayu 72.7 % !!! Jadi dimanakah silap nya? Kaum cina lebih suka menumpukan usaha mencari rezeki, berbanding kaum melayu. Lebih baik menerima hakikat dan mengubah keburukan kita daripada menunding jari dan menyalahkan kaum cina semata-mata angkara penguasaan mereka dalam bidang ekonomi. Baca pula petikan ini yang saya dapat sini, yang mana kes muslim bunuh diri juga telah meningkat di malaysia. Apa peranan kita bagi membantu mereka? Bina kelab malam?


Statistik menunjukkan, bagi tempoh 15 tahun lalu, seramai tujuh hingga 12 orang daripada setiap 100,000 penduduk Malaysia, mati kerana membunuh diri.
Baca petikan-petikan ini pula yang saya dapat dari sini ; 


Statistik menunjukkan kes jenayah seksual terhadap wanita dan kanak-kanak di negara ini didapati meningkat setiap tahun. Pada 2005, kes rogol paling banyak diterima iaitu sebanyak 1,931 dan diikuti kes cabul, 973 dan liwat, 71 kes. Pada 2006, kes rogol meningkat kepada 2,041, manakala cabul (1,066) dan liwat (71 kes). Pada tahun 2007 pula, sebanyak 3,098 kes rogol dilaporkan, cabul (2,228) dan liwat, 101 kes. Angka itu terus meningkat pada 2008 iaitu 3,405 bagi kes rogol dan cabul (2,107) dan 130 kes liwat.

Statistik Polis Diraja Malaysia (PDRM) menunjukkan peningkatan kes jenayah daripada 209,388 pada tahun 2006 kepada 224,298 pada 2007. Daripada jumlah tersebut, jenayah kekerasan meningkat dari 44,016 kes pada 2006 kepada 49,897 kes pada 2007 (meningkat 5,881 kes atau 13.36 peratus); jenayah harta benda meningkat dari 165,372 pada 2006 kepada 174,401 pada 2007 (meningkat 9,029 atau 5.46 peratus); Kes samun berkumpulan tanpa senjata api meningkat 4,344 atau 159.53 peratus sepanjang tahun lalu, berbanding dalam tempoh yang sama tahun 2006. Sebanyak 7,067 kes tersebut dilaporkan pada 2007 berbanding 2,723 pada 2006. Kes ugutan jenayah pula meningkat dari 6,699 (2006) kepada 8,119 (2007) - meningkat 1,420 atau 21.20 peratus. Kes mencederakan (seksyen 324/326) meningkat dari 5,843 (2006) kepada 6,806 (2007) - meningkat 963 atau 16.48 peratus. Kes samun berkumpulan bersenjatapi meningkat dari 67 (2006) kepada 77 (2007) - meningkat 10 kes atau 14.93 peratus [Utusan Malaysia, 26/8/2008].
Kesimpulan nya, daripada kerajaan sibuk nak bina menara, sibuk nak bina hub kelab malam, elokla kerajaan gunakan peruntukan yang ada atasi gejala sosial dan masalah jenayah dalam negara. Saya percaya rakyat malaysia tidak gila nak berhibur ataupun gila nak kan menara merdeka. Pada mereka, andai mereka dapat pergi-balik kerja, sekolah dan ke satu-satu tempat dengan selamat, boleh parking kereta dengan rasa senang hati, bebas dari kes rogol, samun dan ragut, dan kes pembunuhan yang semakin berkurangan, kegiatan mencari rezeki menjadi lebih mudah dan murah itu sudah mencukupi. Berhentilah memenuhi keperluan diri sendiri. Sebagai pemimpin, keperluan terhadap rakyat yang perlu di utamakan.Ameno : Samada kita memilih untuk menjadi kaum yang mengubah, ataupun kaum yang diubah. Kaum yang mengubah ialah kaum yang mengubah segala kejahatan kepada kebaikan. Kaum yang diubah ialah kaum yang dipengaruhi untuk mengubah daripada positive kepada negative. Sejarah sudah membuktikan kepada kita banyak kali dan berulang-ulang kali. Meninggalkan Allah swt dan ajaran nya bererti kita membiarkan diri kita disakiti dunia dan akhirat. Meninggalkan Allah swt juga akan membuatkan diri kita sengsara non-stop. Apakah kita tegar memilih Allah swt dan islam semata-mata mahu menghalalkan pembinaan hub kelab malam di malaysia? Yalah, di malaysia kita cenderung terkenal sebagai negara yang berbilang kaum yang mempunyai kepelbagaian agama. Hiburan dan kelab malam yang sedia ada sudah cukup menghiburkan dan memenuhi tuntutan mereka. Usahlah kita menjadi kaum islam yang munafiq dan fasik. Apabila bercerita tentang keburukan diri, kita cenderung memilih dan membandingkan manusia yang lebih buruk dari kita, kenapa? Contohnya dalam hal 'keakhiratan' (tudung, solat dan sebagainya) kita kena melihat orang yang memakai tudung lebih baik dari kita, orang yang bersolat lebih baik dari kita, orang yang mentadbir negara mengikut lunas-lunas islam lebih baik dari kita. Manakala soal keduniaan (kekayaan, glamour) kita di ajar untuk melihat orang yang lebih rendah dari kita. Andai kita 'kurang kaya' maka ada lagi yang lebih kurang-kurang kaya dari kita. Andai kita kurang cantik dan kurang popular seperti US-ISRAEL maka ada lagi negara negara yang lebih kurang popular dari kita. Apalah erti kepopulariti negara, andai masyarakat malaysia merasa tidak aman, tidak bahagia dan di ibaratkan sebagai pendatang dan penumpang di tanah air sendiri? Jadikanlah kisah dalam Alquran sebagai iktibar, kerana apabila bala datang menjemput, musibah itu akan mengunjungi kita semua tanpa memilih bulu.

Ini Iblis. Bukan Sekadar Binatang

 
7 tahun dicabul bapa

BUKTI...Kamisah menunjukkan laporan polis mengenai pencabulan anak saudaranya.

KUALA LUMPUR: “Sudah tujuh tahun anak saudara saya yang berusia 14 tahun dicabul bapanya sendiri, tapi baru kini rahsia itu terbongkar sebelum kami membuat laporan di Balai Polis Rawang, Rabu lalu,” kata Kamisah Jamal, 31, ibu saudara kepada seorang remaja perempuan yang mendakwa dicabul bapanya sejak tujuh tahun lalu.

Beliau berkata, setiap hari mangsa sering bermuram kerana trauma dengan apa yang berlaku selain tidak menyangka bapa kandungnya yang juga penagih dadah tergamak mencabul kehormatannya sejak kecil.

“Melalui cerita anak saudara saya, dia memberitahu ketika berusia tujuh tahun, bapanya selalu bermain dengan kemaluannya dengan tangan tetapi sejak dua tahun lalu selepas cukup umur, bapanya semakin berani melakukan perkara yang lebih buruk.

Bapa mangsa yang juga abang kandung saya, sering mengambil peluang menceroboh masuk ke bilik anaknya itu apabila semua ahli keluarga lain tidur dan ada kalanya pada sebelah pagi ketika ibunya pergi bekerja hingga dia tidak terdaya untuk melawan,” katanya ketika datang ke Balai Berita, semalam.

Menurutnya, kejadian itu berlanjutan menyebabkan anak saudaranya itu trauma.

“Selepas membuat laporan, saya membawanya ke Hospital Selayang untuk pemeriksaan dan pihak hospital mengesahkan ada kesan menunjukkan anak saudara saya itu dicabul.

“Saya hanya mahu ayahnya ditangkap kerana sanggup melakukan perbuatan terkutuk ke atas anak sendiri,” katanya.

Akibat perbuatan terkutuk itu, anak saudaranya itu juga dikatakan sudah beberapa kali cuba membunuh diri.

Kamisah juga tidak berpuas hati apabila kakak iparnya merancang untuk menarik balik laporan yang dibuat kerana tidak mahu suaminya ditangkap.

Saya hanya minta anak saudara dan dua adik perempuannya dilindungi bagi mengelak kejadian buruk berlaku.

“Mereka masih muda dan mempunyai masa depan yang panjang untuk dilalui,” katanya.

Sementara itu, Ketua Polis Gombak, Asisten Komisioner Abdul Rahim Abdullah, ketika dihubungi semalam, mengesahkan menerima laporan kes cabul berkenaan dan akan membuat siasatan lanjut sebelum melakukan sebarang tangkapan.

Zaid, Nurul Izzah peroleh undi terbanyak hari pertama pemilihan

Nurul Izzah Anwar
Datuk Zaid Ibrahim mendahului saingan jawatan timbalan presiden manakala Nurul Izzah Anwar pula berada di depan dalam pertandingan kerusi naib presiden berdasarkan keputusan pengundian membabitkan sembilan cabang pada hari pertama semalam.
Sembilan cabang itu membabitkan lima di Kedah dan empat di Kelantan.
Zaid, Pengerusi PKR Wilayah Persekutuan menerima 577 undi manakala dua naib presiden, Azmin Ali dan Mustaffa Kamil Ayub masing-masing memperoleh 374 dan 61 undi.
Nurul Izzah, Ahli Parlimen Lembah Pantai yang kali pertama bertanding jawatan naib presiden menerima 494 undi.
Kedudukan beliau disusuli Pengarah Pilihan Raya PKR dan Ahli Parlimen Kuantan Fuziah Salleh dengan mengumpulkan 467 undi, Timbalan Ketua Menteri I Pulau Pinang Datuk Dr Mansor Othman menerima 462 undi, Pengarah Strategi PKR Tian Chua (430), Ahli Parlimen Padang Serai N Gobalakrishnan (304), Ahli Parlimen Subang R Sivarasa yang juga naib presiden (267) dan seorang muka baru R Suresh Kumar (207).
Ansari Abdullah yang bertanding kerusi Parlimen Batu Sapi sekarang mendapat 84 undi, Johson Chong (145), Baru Bian (143), Dominique Ng (51), James Ghani (29), S Manikavasagam (47), Saiman Marjuki (36), Dr Xavier Jayakumar (84), Yahya Shari (58) dan Yusmadi Yusoff (79).
Keputusan pengundian hari pertama dikeluarkan oleh sekretariat pemilihan tengah hari ini.
Hari ini, tujuh cabang di Pahang sedang mengadakan pengundian iaitu Cameron Highlands, Lipis, Raub, Jerantut, Indera Mahkota, Kuantan dan Pekan manakala enam di Negeri Sembilan iaitu Jelebu, Jempol, Kuala Pilah, Rasah, Seremban dan Telok Kemang.
Lima lagi di Kelantan iaitu Kubang Kerian, Bachok, Ketereh, Tanah Merah dan Pasir Puteh.
Cabang Kulim-Bandar Baharu dan Padang Serai di Kedah juga melangsungkan pengundian, kesemua tiga cabang di Perlis iaitu Padang Besar, Kangar dan Arau.
Sembilan cabang di Perak, negeri yang pengerusinya Mustaffa, juga mengundi hari ini iaitu Gerik, Lenggong, Larut, Parit Buntar, Bagan Serai, Bukit Gantang, Taiping, Padang Rengas dan Sungai Siput.
Pengundian berlangsung dari pukul 10 pagi hingga 4 petang.
Pengundian secara berperingkat selama 10 hari masuk hari kedua hari ini.
Ini kali pertama PKR yang berusia 11 tahun mengadakan pemilihan secara langsung iaitu satu ahli satu undi membolehkan kesemua 400,000 ahlinya mengundi memilih pucuk kepimpinan pusat.
Bagi jawatan Majlis Pimpinan Pusat (MPP) yang ditandingi 132 calon, undi terbanyak diperoleh oleh Zamri Yusuf (501), Wan Salleh Wan Isa (440), Badrul Amin (430) dan Johari Abdul (358).
Zamri, Wan Salleh dan Johari merupakan pemimpin dari negeri Kedah.
Difahamkan senario kedudukan akan berubah banyak selepas pengundian hari kedua dan ketiga esok.
Sementara itu, pemilihan sayap Wanita menunjukkan penyandang Zuraida Kamaruddin memperoleh 178 undi manakala dua pencabarnya Suraya Sudin dan Animah Ferrar masing-masing memperoleh 98 dan 32 undi.
Gandingan Zuraida bagi jawatan timbalan ketua Wanita, Rodziah Ismail mendapat 192 undi manakala Asmah Abd Kadir pula mengumpulkan 35 undi.
Pengundian jawatan naib ketua Wanita yang menyaksikan sembilan calon bersaing dengan Haniza Talha memperoleh 138 undi dan disusuli oleh Gan Pei Nei (125), Noor Sham Abu Samah (120), Salma Ismail (59), Aisah Lamsah (55), Fellicia Ling (43), Begum Jan Abdullah (24), Rozaini Mohd Rosli (28) dan Rosmah Suly (tujuh).
Di peringkat sayap pemuda PKR, Angkatan Muda Keadilan pula penyandang Shamsul Iskandar Mohd Akin dan Badrul Hisham Shaharin bersaing rapat.
Shamsul Iskandar memperoleh 136 undi manakala Badrul Hisham yang turut dikenali sebagai “Chegubard” mendapat 127 undi.
Gandingan Shamsul Iskandar bagi kerusi timbalan ketua AMK, Khairul Anuar atau Jonah memperoleh 193 undi berbanding Adun Teja Chang Lih Kang, dari barisan Badrul Hisham, menerima 54 undi.
Seramai 11 calon bertanding kerusi naib ketua AMK.
Azmizam Zaman Huri mendapat 156 undi, Chan Ming Kai (62), Erveana Ansari Ali (113), Farhash Wafa (43), Kesavan (39), Lee Khai Loon (32), Nazree Yunus (43), Nicholas J Guntobon (23), Rozan Azen Mat Rasip (24), V Sivam (96) dan Yunus Jamhari (51).

Najib : Trust me.. dengan menghapuskan pasar malam..

Salah satu pelan ETP yang di asaskan oleh najib ialah menghapuskan pasar-pasar malam di seluruh malaysia. Aishh.. buruk sangat ke peniaga-peniaga pasar malam tue najib? Rasanya kat mana-mana negara pun ada pasar. Tak kiralah pasar malam ke, pasar biasa ke, pasar pagi ke, pasar petang ke, pasar basah ke. 


Tujuan najib nak hapuskan pasar malam ini adalah disebabkan pasar malam ini takde class. tak sama macam hub kelab malam high class yang najib nak bina. Dan tak sama macam menara merdeka high class yang macam najib bayangkan. Dan, rata-rata peniaga pasar malam ini ialah golongan yang berpendapatan rendah dan serdahana. Tak kiralah bangsa apa pun, asal kita pergi pasar malam aje, kat situla kita nampak kepelbagaian bangsa duduk berkumpul dan berjalan kat satu tempat untuk mencari makanan ataupun membeli barang-barang yang di ingini. 


Namun, sayang nya, PBT kawasan yang gagal membanteras peniaga warga myanmar dan thailand daripada terus berniaga berniaga di pasar malam. Sudahlah warga melayu kena bersaing sesama sendiri untuk berniaga. Kini mereka terpaksa pula bersaing dengan warga asing. Dulu, warga indonesia. Kini tambah lagi beberapa warga asing dari myammar dan thailand. Esok lusa, bangla, nepal pun ada. 


Ingatkan najib nak la membantu peniaga pasar malam neh..rupanya haram.. langsung tidak. Peniaga pasar malam neh, bukan macam peniaga kat kedai-kedai tetap. Mereka perlu angkut payung, dan barang perniagaan. Mereka perlu kemas, tiap-tiap kali sebelum dan selepas berniaga. Kalau meletakkan mereka ke dalam premis, siapa boleh jamin mereka boleh bertahan? Dan siapa boleh jamin bahawa mereka boleh dapat premis/tapak tersebut? Kalau nak buat macam petaling street tue okeylah, tetapi mampu ke kerajaan nak buat demikian kat semua tempat termasuk kampung-kampung kecil? Kalau tak mampu, adakah peniaga - peniaga pasar malam ini terpaksa berhenti kerja dan mencari kerja lain?????


Peniaga pasar malam neh, berniaga di kawasan yang berbeza pada tiap-tiap malam. Bukan customer yang mencari mereka. Tetapi mereka yang mencari customer. Inilah konsep peniaga pasar malam. Sebab itulah tapak perniagaan mereka tidak tetap pada setiap hari. Mereka mendekati customer dengan mengunjungi tempat/kawasan yang menganjurkan pasar malam.


Apa yang amat dikesali, melalui cadangan ini, najib mahu menyatukan beberapa pasar malam menjadi satu kawasan. Inilah rancangan yang tak munasabah. Adakah najib mampu menjamin bahawa kesemua peniaga pasar malam ini, akan diberikan tempat yang STRATEGIK dan LAYAK mendapat TEMPAT perniagaan?


Jangan ingat bila berniaga pasar malam, boleh masuk mana-mana tapak jer. Kena ada tempat yang strategik juga. Ini, siap nak gabungkan beberapa pasar kepada satu pasar. Entahlah, siapa boleh jamin bahawa kita semua yang tinggal di kawasan yang berbeza boleh mengunjungi tempat itu? Siapa boleh jamin bahawa setiap peniaga yang berniaga pasar malam memang akan mendapat tapak tanpa sebarang dikriminasi?


Kesudahan nya, jadilah kita seperti penduduk sabah ini. Konon nya, sabah adalah negara terkaya di malaysia. Tetapi melihat rumah ini, kita akan terfikir 100x .. apa yang kaya nya? Kekayaan mereka di curi, sampai calon ahli parlimen PKR jatuh dua kali ketika berkempen.


Ameno : Lue fikirlah sendiri, hanya rakyat yang memahami rakyat bukannya pemimpin macam lue! Trust you? I trust Allah swt only.


Artikel ini adalah respon balas dari sini