Friday, March 11, 2011

Kitab Injil: ABIM minta Najib jelaskan dakwaan badan Kristian

Angkatan Belia Islam Malaysia (Abim) menyifatkan dakwaan Persekutuan Kristian Malaysia yang mengatakan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak membenarkan pengedaran kitab Injil berbahasa Malaysia di negara ini adalah berat dan ia perlu dibuktikan bagi mengelakkan kekeliruan.
Menurut Setiausaha Agung Abim Mohamad Raimi Ab Rahim, dakwaan Persekutuan Kristian Malaysia itu amat berat dan ia perlu dibuktikan bagi meredakan kegelisahan di kalangan rakyat terutamanya yang beragama Islam.
“Abim memandang berat kenyataan yang dikeluarkan Persekutuan Kristian Malaysia yang mendakwa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak memaklumkan tiada pengharaman dibuat ke atas kitab Injil dalam bahasa Malaysia, kita juga memandang serius kenyataan Persekutuan Kristian Malaysia yang turut mendakwa Perdana Menteri telah menjanjikan pengedaran kitab-kitab tersebut di Sabah dan Sarawak secara bebas.
“Sebagai pemerintah eksekutif tertinggi di negara ini, sebarang kenyataan yang dikeluarkan menggambarkan pendirian serta polisi kerajaan mengenai sesuatu perkara, dalam konteks ini, dakwaan Persekutuan Kristian Malaysia ini seakan-akan menggambarkan persetujuan kerajaan untuk pengedaran kitab Injil berbahasa Malaysia dalam negara ini sedangkan tiada sebarang pewartaan rasmi dikeluarkan oleh kerajaan,” katanya dalam satu kenyataan.
Justeru, Mohamad Raimi berkata pihaknya menuntut penjelasan Najib dalam perkara itu.
“Kenyataan yang dikeluarkan Persekutuan Kristian Malaysia ini amat berat dan perlu dibuktikan kepada umum bagi meredakan kegelisahan di kalangan rakyat di samping menjunjung tinggi ketelusan.
“Dalam hal ini, Abim menuntut penjelasan terbuka Perdana Menteri mengenai isu ini untuk mengelakkan sebarang kekeliruan serta salah faham yang boleh mengganggu keharmonian hubungan di antara kaum yang ingin dijayakan kerajaan selama ini,” katanya.
Semalam Pengerusi Persekutuan Kristian Malaysian Biskop Ng Moon Hing berkata kerajaan telah memberikan jaminan bahawa kitab injil dalam Bahasa Malaysia akan digunakan dengan bebas sekurang-kurangnya di Sabah and Sarawak.
Katanya, sejak Mac 2009 kesemua usaha untuk mengimport kitab injil dalam Bahasa Malaysia iaitu “Alkitab” sama ada menerusi Pelabuhan Klang atau Pelabuhan Kuching telah dihalang.
Jelas Ng, kargo sebelum ini sebanyak 5,000 naskhah Alkitab yang dimport pada Mac 2009 masih ditahan oleh Kementerian Dalam Negeri di Pelabuhan Klang meskipun pelbagai rayuan sudah dibuat.
Ng menambah, rayuan itu telah membuahkan hasil apabila Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak memutuskan untuk membenarkan naskhah-naskhah yang ditahan di Pelabuhan Klang pada Disember 2009, yang dimaklumkan kepada pemimpin-pemimpin persekutuan oleh beberapa anggota Kabinet dan pembantu mereka.
Menurut Mohd Raimi, pihaknya berpendapat kebebasan beragama di negara ini tidak seharusnya melangkaui ketetapan Perlembagaan Persekutuan bahawa agama Islam merupakan agama rasmi negara.
“Justeru, sebarang enakmen berkaitan seperti Enakmen Pengawalan Pengembangan Agama yang mengawal pengembangan agama-agama lain ke atas umat Islam harus dipatuhi serta dihormati.
“Abim menilai ketetapan-ketetapan yang digariskan dalam lunas perundangan negara merupakan teras keharmonian serta kestabilan di antara masyarakat berbilang kaum dan agama di negara ini,” katanya.
Tambah beliau, sebarang kekeliruan serta percanggahan yang wujud harus diselesaikan menerusi dialog serta perbincangan tertutup di kalangan wakil-wakil ketua agama.
“Abim juga menggesa agar mana-mana pihak tidak memberikan tekanan melampau sehingga melangkaui mana-mana autoriti dalam negara dalam memperjuangkan tuntutan masing-masing terutamanya dalam isu-isu yang sensitif sebegini,” katanya.

Pengharaman Injil atas keputusan kabinet 1986

Salinan kitab Injil yang dicetak di Indonesia tidak boleh dibawa masuk ke Malaysia kerana keputusan yang dibuat oleh jemaah menteri lebih suku abad yang lalu, kata Kementerian Dalam Negeri.

NONESetiausaha Bahagian Kawalan Penerbitan Teks aL-Quran kementerian itu Datuk Zaitun Ab Samad berkata kabinet pada Mei 1986 mengeluarkan arahan mengharamkan masyarakat bukan Islam daripada menggunakan kalimah Allah, Solat, Kiblat dan Kaabah.

Menurut Zaitun: "Ia bukan peraturan kementerian tetapi pihak pentadbiran perlu mematuhi keputusan kabinet.”

Kabinet, katanya tidak pernah membuat keputusan atau memberi kebenaran kepada kementerian untuk tidak lagi menahan 5,000 salinan kitab Injil yang disimpan di Pelabuhan Klang sejak Mac 2009.

"Kami juga tidak boleh mengambil sebarang tindakan (untuk tidak lagi menahan kitab berkenaan) kerana perbicaraan mahkamah dengan penerbitan Katholik, Herald masih tertangguh.

"Jadi sebarang tindakan akan membawa maksud sub judice (menghina mahkamah). Kita terpaksa hanya menunggu keputusan Mahkamah Rayuan,” kata Zaiton.Injil dalam bahasa Melayu itu dikenali sebagai Perjanjian Baru, Mazmur dan Amsal.

Semalam, Persekutuan Kristian Malaysia (CFM) mendakwa janji-janji Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak bahawa tiada pengharaman kitab Injil dalam bahasa Melayu, telah tidak dipatuhi oleh pihak berkuasa.

CFM, yang merupakan badan gabungan bagi semua kumpulan Kristian di negara ini berkata, Najib pada perjumpaan tahun lalu berkata kitab-kitab berkenaan akan dibenar diagihkan secara bebas sekurang-kurangnya di Sabah dan Sarawak.

PAS dakwa polis, tentera diberi MyKad semasa PRK

PAS mempersoalkan tindakan kerajaan BN yang memberikan MyKad kepada polis dan tentera semasa PRK Merlimau dan Kerdau 6 Mac lalu, memandangkan mereka sudah mempunyai kad polis dan tentera masing-masing.

Tindakan tersebut menimbulkan pelbagai tanda tanya kepada pelbagai pihak, memandangkan setiap anggota tentera terutamanya tidak dibenarkan memegang MyKad masing-masing sepanjang mereka masih berada dalam perkhidmatan Angkatan Tentera Malaysia (ATM).

Ahli Jawatankuasa Kerja PAS Pusat, Datuk Seri Ir Mohammad Nizar Jamaluddin ketika mempersoalkan perkara itu menegaskan, walaupun MyKad-MyKad itu sememangnya kepunyaan anggota polis dan tentera itu sendiri, tetapi tindakan tersebut jelas di luar kebiasaan dan menyalahi undang-undang.

Menurut beliau, setiap anggota polis dan tentera sepatutnya tidak lagi dibenarkan menyimpan MyKad masing-masing, sebaliknya dipegang oleh unit tertentu sepanjang mereka berada dalam perkhidmatan, disebabkan mereka telah mempunyai kad polis dan tentera yang lengkap dengan nombor masing-masing.

"Tetapi semasa pilihanraya kecil (PRK) Merlimau dan Kerdau 6 Mac lalu, polis dan tentera turut diberikan MyKad masing-masing. Ini menjadikan mereka mempunyai dua kad pengenalan diri dalam suatu masa.

"Kenapa Kerajaan BN bertindak begitu? Apakah tujuannya? Inilah yang menjadi tanda tanya kepada kita dan perlu dijelaskan oleh Kerajaan BN," katanya pada sidang akhbar di Pejabat Agung PAS, Jalan Raja Laut, di sini, semalam.

Setiap anggota tentera terutamanya, menurut beliau, lazimnya mengundi secara pos, tetapi dengan memberikan MyKad kepada mereka yang terbabit, mereka juga boleh mengundi seperti orang awam.

Jadi dengan tindakan itu, anggota polis dan tentera terbabit sememangnya berpeluang mengundi dua kali. Satunya dengan mengundi secara pos (undi pos) dengan menggunakan kad polis dan tentera masing-masing dan satu lagi mengundi seperti orang ramai dengan menggunakan MyKad masing-masing.

Sehubungan itu, beliau mendesak kerajaan BN menjelaskan matlamat sebenar penyerahan MyKad-Mykad tersebut kepada anggota polis dan tentera terbabit kerana ia amat menghairankan pelbagai pihak.

Beliau juga mendesak SPR memberikan jawapan yang benar sama ada pegawai-pegawai dan anggota-anggota polis dan tentera terbabit sememangnya mengundi dua kali pada PRK Dun Merlimau dan Kerdau 6 Mac lalu.

Terdahulu dari itu, beliau menyuarakan rasa kesalnya dengan tindakan pihak polis dan SPR yang membenarkan ceramah dari pihak Umno BN dan PAS diadakan di tempat berhampiran, semasa kempen kedua-dua PRK itu.

"Semua itu jelas mengganggu program Pakatan Rakyat dan ia tidak sepatutnya berlaku," ujar beliau yang juga Ahli Parlimen Bukit Gantang.

Foto Tsunami Melanda Jepun.. 11.3.2011

Tsunami swirls near a port in Oarai, Ibaraki Prefecture (state) after Japan was struck by a strong earthquake off its northeastern coast Friday, March 11, 2011.
Tsunami swirls near a port in Oarai, Ibaraki Prefecture (state) after Japan was struck by a strong earthquake off its northeastern coast Friday, March 11, 2011.
Tsunami swirls near a port in Oarai, Ibaraki Prefecture (state) after Japan was struck by a strong earthquake off its northeastern coast Friday, March 11, 2011.
Tsunami swirls near a port in Oarai, Ibaraki Prefecture (state) after Japan was struck by a strong earthquake off its northeastern coast Friday, March 11, 2011.
Waves of tsunami hit residences after a powerful earthquake in Natori, Miyagi prefecture (state), Japan, Friday, March 11, 2011. The largest earthquake in Japan's recorded history slammed the eastern coast Friday.
Waves of tsunami hit residences after a powerful earthquake in Natori, Miyagi prefecture (state), Japan, Friday, March 11, 2011. The largest earthquake in Japan’s recorded history slammed the eastern coast Friday.
A tsunami tidal wave washes away houses in Kesennuma, Miyagi Prefecture, Friday, March 11, 2011 after strong earthquakes hit the area.
A tsunami tidal wave washes away houses in Kesennuma, Miyagi Prefecture, Friday, March 11, 2011 after strong earthquakes hit the area.
Earthquake-triggered tsumanis sweep shores along Iwanuma in northern Japan on Friday March 11, 2022. The magnitude 8.9 earthquake slammed Japan's eastern coast Friday, unleashing a 13-foot (4-meter) tsunami that swept boats, cars, buildings and tons of debris miles inland.
Earthquake-triggered tsumanis sweep shores along Iwanuma in northern Japan on Friday March 11, 2022. The magnitude 8.9 earthquake slammed Japan’s eastern coast Friday, unleashing a 13-foot (4-meter) tsunami that swept boats, cars, buildings and tons of debris miles inland.
A tsumani triggered by a powerful earthquake makes its way to sweep part of Sendai airport in northern Japan on Friday March 11, 2022. The magnitude 8.9 earthquake slammed Japan's eastern coast Friday, unleashing a 13-foot (4-meter) tsunami that swept boats, cars, buildings and tons of debris miles inland.
A tsumani triggered by a powerful earthquake makes its way to sweep part of Sendai airport in northern Japan on Friday March 11, 2022. The magnitude 8.9 earthquake slammed Japan’s eastern coast Friday, unleashing a 13-foot (4-meter) tsunami that swept boats, cars, buildings and tons of debris miles inland.
In this video image taken from Japan's NHK TV,  a wave from the tsunami  heads to the coast in Miyagi Prefecture on the north east coast of Japan Friday March 11, 2011 following a massive earth quake. A magnitude 8.9 earthquake slammed Japan's northeastern coast Friday, unleashing a 13-foot (4-meter) tsunami that swept boats, cars, buildings and tons of debris miles inland. Fires triggered by the quake burned out of control up and down the coast.
In this video image taken from Japan’s NHK TV, a wave from the tsunami heads to the coast in Miyagi Prefecture on the north east coast of Japan Friday March 11, 2011 following a massive earth quake. A magnitude 8.9 earthquake slammed Japan’s northeastern coast Friday, unleashing a 13-foot (4-meter) tsunami that swept boats, cars, buildings and tons of debris miles inland. Fires triggered by the quake burned out of control up and down the coast.
In this video image taken from Japan's NHK TV, a tsunami surge sweeps boats, cars and other debris over a highway in the Sendai City area, Miyagi Prefecture, Japan Friday March 11, 2011 following a massive earth quake. A magnitude 8.9 earthquake slammed Japan's northeastern coast Friday, unleashing a 13-foot (4-meter) tsunami that swept boats, cars, buildings and tons of debris miles inland. Fires triggered by the quake burned out of control up and down the coast.
In this video image taken from Japan’s NHK TV, a tsunami surge sweeps boats, cars and other debris over a highway in the Sendai City area, Miyagi Prefecture, Japan Friday March 11, 2011 following a massive earth quake. A magnitude 8.9 earthquake slammed Japan’s northeastern coast Friday, unleashing a 13-foot (4-meter) tsunami that swept boats, cars, buildings and tons of debris miles inland. Fires triggered by the quake burned out of control up and down the coast.
Flames rise from houses and debris half submerged in tsunami in Sendai, Miyagi Prefecture (state) after Japan was struck by a strong earthquake off its northeastern coast Friday, March 11, 2011.
In this video image taken from Japan's NHK TV,  a wave from the tsunami  heads to the coast in Miyagi Prefecture on the north east coast of Japan Friday March 11, 2011 following a massive earth quake. A magnitude 8.9 earthquake slammed Japan's northeastern coast Friday, unleashing a 13-foot (4-meter) tsunami that swept boats, cars, buildings and tons of debris miles inland. Fires triggered by the quake burned out of control up and down the coast.
People watch the aftermath of tsunami tidal waves covering a port at Kesennuma in Miyagi Prefecture, northern Japan, after strong earthquakes hit the area Friday, March 11, 2011.
People watch the aftermath of tsunami tidal waves covering a port at Kesennuma in Miyagi Prefecture, northern Japan, after strong earthquakes hit the area Friday, March 11, 2011
Tarmac, parking lot and surrounding area are covered with mud and debris carried by tsunami at Sendai Airport in Sendai, Miyagi Prefecture (state) after Japan was struck by a strong earthquake off its northeastern coast Friday, March 11, 2011.
Tarmac, parking lot and surrounding area are covered with mud and debris carried by tsunami at Sendai Airport in Sendai, Miyagi Prefecture (state) after Japan was struck by a strong earthquake off its northeastern coast Friday, March 11, 2011.
The area is flooded by tsunami in Iwaki, Fukushima Prefecture (state) as Japan was struck by a magnitude 8.9 earthquake off its northeastern coast Friday, March 11, 2011.
Trucks sit overturned and boats are cast on a pier in a port in Oarai, Ibaraki Prefecture (state) after tsunami ebbed away as Japan was struck by a strong earthquake off its northeastern coast Friday, March 11, 2011.
In this video image taken from Japan's NHK TV, cars are washed away in a coastal area of Kamaishi, Iwate prefecture Japan Friday March 11, 2011 following a massive earth quake. A magnitude 8.9 earthquake slammed Japan's northeastern coast Friday, unleashing a 13-foot (4-meter) tsunami that swept boats, cars, buildings and tons of debris miles inland. Fires triggered by the quake burned out of control up and down the coast.
In this video image taken from Japan's NHK TV, houses, cars and debris half submerged is swept towards a highway by a tsunami in the Sendai city area, Miyagi Prefecture (state) after Japan Friday March 11, 2011 following a massive earth quake. A magnitude 8.9 earthquake slammed Japan's northeastern coast Friday, unleashing a 13-foot (4-meter) tsunami that swept boats, cars, buildings and tons of debris miles inland. Fires triggered by the quake burned out of control up and down the coast.
In this video image taken from Japan’s NHK TV, houses, cars and debris half submerged is swept towards a highway by a tsunami in the Sendai city area, Miyagi Prefecture (state) after Japan Friday March 11, 2011 following a massive earth quake. A magnitude 8.9 earthquake slammed Japan’s northeastern coast Friday, unleashing a 13-foot (4-meter) tsunami that swept boats, cars, buildings and tons of debris miles inland. Fires triggered by the quake burned out of control up and down the coast.
In this video image taken from Japan's NHK TV, water surrounds the airport building at Sendai Airport, Miyagi Prefecture, Japan Friday March 11, 2011 following a massive earth quake. A magnitude 8.9 earthquake slammed Japan's northeastern coast Friday, unleashing a 13-foot (4-meter) tsunami that swept boats, cars, buildings and tons of debris miles inland. Fires triggered by the quake burned out of control up and down the coast.
In this video image taken from Japan’s NHK TV, water surrounds the airport building at Sendai Airport, Miyagi Prefecture, Japan Friday March 11, 2011 following a massive earth quake. A magnitude 8.9 earthquake slammed Japan’s northeastern coast Friday, unleashing a 13-foot (4-meter) tsunami that swept boats, cars, buildings and tons of debris miles inland. Fires triggered by the quake burned out of control up and down the coast.
Cars and other Debris swept away by tsunami tidal waves are seen in Kesennuma in Miyagi Prefecture, northern Japan, after strong earthquakes hit the area Friday, March 11, 2011.
Cars and other Debris swept away by tsunami tidal waves are seen in Kesennuma in Miyagi Prefecture, northern Japan, after strong earthquakes hit the area Friday, March 11, 2011.
Light planes and vehicles sit among the debris after they were swept by a tsumani that struck Sendai airport in northern Japan on Friday March 11, 2022. A magnitude 8.9 earthquake slammed Japan's eastern coast Friday, unleashing a 13-foot (4-meter) tsunami that swept boats, cars, buildings and tons of debris miles inland.
Light planes and vehicles sit among the debris after they were swept by a tsumani that struck Sendai airport in northern Japan on Friday March 11, 2022. A magnitude 8.9 earthquake slammed Japan’s eastern coast Friday, unleashing a 13-foot (4-meter) tsunami that swept boats, cars, buildings and tons of debris miles inland.
Houses, cars and other debris are washed away by tsunami tidal waves in Kesennuma in Miyagi Prefecture, northern Japan, after strong earthquakes hit the area Friday, March 11, 2011.
Houses, cars and other debris are washed away by tsunami tidal waves in Kesennuma in Miyagi Prefecture, northern Japan, after strong earthquakes hit the area Friday, March 11, 2011.
Vehicles are crushed by a collapsed wall at a carpark in Mito city in Ibaraki prefecture on March 11, 2011 after a massive earthquake rocked Japan. massive 8.9-magnitude earthquake hit Japan on March 11, unleashing a monster 10-metre high tsunami that sent ships crashing into the shore and carried cars through the streets of coastal towns.
Vehicles are crushed by a collapsed wall at a carpark in Mito city in Ibaraki prefecture on March 11, 2011 after a massive earthquake rocked Japan. massive 8.9-magnitude earthquake hit Japan on March 11, unleashing a monster 10-metre high tsunami that sent ships crashing into the shore and carried cars through the streets of coastal towns.
Houses are in flame while the Natori river is flooded over the surrounding area by tsunami tidal waves in Natori city, Miyagi Prefecture, northern Japan, March 11, 2011, after strong earthquakes hit the area.
Houses are in flame while the Natori river is flooded over the surrounding area by tsunami tidal waves in Natori city, Miyagi Prefecture, northern Japan, March 11, 2011, after strong earthquakes hit the area.
People evacuated to a rooftop of a building look at other buildings damaged by tsunami tidal waves at a port in  Kesennuma in Miyagi Prefecture, northern Japan, after strong earthquakes hit the area Friday, March 11, 2011.
Fire smokes billow from residences as a coastal area is flooded by waters after a tsunami in Iwaki, Fukushima prefecture (state), Japan, Friday, March 11, 2011. The powerful tsunami spawned by the largest earthquake in Japan's recorded history slammed the eastern coast Friday, sweeping away boats, cars, homes and people as widespread fires burned out of control.
Fire smokes billow from residences as a coastal area is flooded by waters after a tsunami in Iwaki, Fukushima prefecture (state), Japan, Friday, March 11, 2011. The powerful tsunami spawned by the largest earthquake in Japan’s recorded history slammed the eastern coast Friday, sweeping away boats, cars, homes and people as widespread fires burned out of control.
A smoke billows from a fire as an area of Soma port is flooded by waters after tsunami spawned by a powerful earthquake in Soma, Fukushima prefecture (state), Japan, Friday, March 11, 2011. A powerful tsunami spawned by the largest earthquake in Japan's recorded history slammed the eastern coast Friday, sweeping away boats, cars, homes and people as widespread fires burned out of control.
In this video image taken from Japan's NHK TV, ships and boats are washed ashore in Hachinohe, Aomori Prefectur, Japan Friday March 11, 2011 following a masive earth quake. A magnitude 8.9 earthquake slammed Japan's northeastern coast Friday, unleashing a 13-foot (4-meter) tsunami that swept boats, cars, buildings and tons of debris miles inland. Fires triggered by the quake burned out of control up and down the coast.
In this video image taken from Japan's NHK TV,  a wave from the tsunami sweeps boats inland in Kamaishi, Iwate Prefecture, Japan Friday March 11, 2011 following a massive earth quake. A magnitude 8.9 earthquake slammed Japan's northeastern coast Friday, unleashing a 13-foot (4-meter) tsunami that swept boats, cars, buildings and tons of debris miles inland. Fires triggered by the quake burned out of control up and down the coast.
In this video image taken from Japan’s NHK TV, a wave from the tsunami sweeps boats inland in Kamaishi, Iwate Prefecture, Japan Friday March 11, 2011 following a massive earth quake. A magnitude 8.9 earthquake slammed Japan’s northeastern coast Friday, unleashing a 13-foot (4-meter) tsunami that swept boats, cars, buildings and tons of debris miles inland. Fires triggered by the quake burned out of control up and down the coast.
In this video image taken from Japan's NHK TV, ships and boats are washed ashore in Hachinohe, Aomori Prefectur, Japan Friday March 11, 2011 following a masive earth quake. A magnitude 8.9 earthquake slammed Japan's northeastern coast Friday, unleashing a 13-foot (4-meter) tsunami that swept boats, cars, buildings and tons of debris miles inland. Fires triggered by the quake burned out of control up and down the coast.
Part of houses swallowed by tsunami burn in Sendai, Miyagi Prefecture (state) after Japan was struck by a strong earthquake off its northeastern coast Friday, March 11, 2011.
Tarmac, parking lot and surrounding area are covered with mud and debris carried by tsunami at Sendai Airport in Sendai, Miyagi Prefecture (state) after Japan was struck by a strong earthquake off its northeastern coast Friday, March 11, 2011.
Tarmac, parking lot and surrounding area are covered with mud and debris carried by tsunami at Sendai Airport in Sendai, Miyagi Prefecture (state) after Japan was struck by a strong earthquake off its northeastern coast Friday, March 11, 2011.
Tarmac, parking lot and surrounding area are covered with mud and debris carried by tsunami at Sendai Airport in Sendai, Miyagi Prefecture (state) after Japan was struck by a strong earthquake off its northeastern coast Friday, March 11, 2011.
RETRANSMISSION WITH REDUCED RESTRICTION AS AP GOT PERMISSION FOR USE ONLINE FROM THE SOURCE - In this image made off Japan's NHK TV video footage, houses are washed away by tsunami in Sendai, Miyagi Prefecture (state) eastern Japan, after Japan was struck by a magnitude 8.9 earthquake off its northeastern coast Friday, March 11, 2011.
Flames rise from houses and debris half submerged in tsunami in Sendai, Miyagi Prefecture (state) after Japan was struck by a strong earthquake off its northeastern coast Friday, March 11, 2011.
Flames rise from houses and debris half submerged in tsunami in Sendai, Miyagi Prefecture (state) after Japan was struck by a strong earthquake off its northeastern coast Friday, March 11, 2011.
In this image made off Japan's NHK TV video footage, houses are washed away by tsunami in Sendai, Miyagi Prefecture (state) eastern Japan, after Japan was struck by a magnitude 8.9 earthquake off its northeastern coast Friday, March 11, 2011.
RETRANSMISSION WITH REDUCED RESTRICTION AS AP GOT PERMISSION FOR USE ONLINE FROM THE SOURCE – In this image made off Japan’s NHK TV video footage, houses are washed away by tsunami in Sendai, Miyagi Prefecture (state) eastern Japan, after Japan was struck by a magnitude 8.9 earthquake off its northeastern coast Friday, March 11, 2011.
Tarmac and surrounding area are covered with water from tsunami at Sendai Airport in Sendai, Miyagi Prefecture (state) after Japan was struck by a strong earthquake off its northeastern coast Friday, March 11, 2011.
Residents walk through the rubles of residents collapsed by a powerful earthquake in Iwaki, Fukushima prefecture (state), Japan, Friday, March 11, 2011. The largest earthquake in Japan's recorded history slammed the eastern coast Friday.
Residents walk through the rubles of residents collapsed by a powerful earthquake in Iwaki, Fukushima prefecture (state), Japan, Friday, March 11, 2011. The largest earthquake in Japan’s recorded history slammed the eastern coast Friday.
A truck remains stranded on a road damaged by a powerful earthquake in Iwaki city, Fukushima prefecture (state), Japan, Friday, March 11, 2011. The largest earthquake in Japan's recorded history slammed the eastern coast Friday.
A truck remains stranded on a road damaged by a powerful earthquake in Iwaki city, Fukushima prefecture (state), Japan, Friday, March 11, 2011. The largest earthquake in Japan’s recorded history slammed the eastern coast Friday.

8.9 quake, tsunami HIT japan

Hawaii remained in the crosshairs of a potentially destructive tsunami this morning after a massive 8.9-magnitude quake hit off Honshu, Japan.
While the first waves weren’t expected to hit the islands until 3:07 a.m., scientists warned that the series of waves could last for hours.
Civil Defense ordered the evacuation of coastal inundation zones and the state opened emergency “refuge” centers.
John Cummings, a spokesman for city Department of Emergency Management, said about 30,000 residents live in the coastal inundation zone, according to recent estimates.
Even before Civil Defense sirens began sounding just before 10 p.m., Honolulu motorists began lining up at gas stations to top off their tanks. Police dispatch reported arguments over gas in Ewa Beach and many stations had long lines.
The Pacific Tsunami Warning Center, based in Ewa Beach, issued a tsunami watch at 7:56 p.m. after the quake struck 231 miles northeast of Tokyo. The watch was upgraded to a more serious warning about 9:30 p.m.
“A tsunami has been generated that could cause damage along coastlines of all islands in the state of Hawaii,” the warning center said in a statement. “Urgent action should be taken to protect lives and property.”
The warning center said wave heights could not be predicted, but the first wave may not be the largest. The warning center said “all shores are at risk” in Hawaii no matter which direction they face.
Chip McCreary, director of the warning center, said the latest forecast models show “wave amplitudes of up to 2 meters (6 feet) beyond normal sea levels in Hawaii.
“What these waves look like is an elevation of sea level, where the sea level will rise above its normal level and stay high for 10 or 15 minutes before they recede,” McCreary said.
Because of the long length of tsunami waves, “they wrap around our islands very efficiently” so there is no point of impact that may see higher waves than other areas.
Because of the direction of the waves, the first major island hit would be Kauai, he said. It would only take 20 minutes for the first waves to move through the entire island chain, he said.
The city opened its Emergency Operations Center at the Frank F. Fasi building, where police, firefighters and Mayor Peter Carlisle assembled.
“We’re looking at a potentially very serious event here,” said Cummings.
Hawaiian Electric has opened its emergency command center and is implementing its tsunami plans, according to Peter Rosegg, HECO spokesman.
The striking IBEW union workers are still out, Rosegg said, adding that the electric company has an agreement with the union that workers will return to work in case of a “major emergency.”
Crews of Pearl Harbor ships were summoned, but the vessels will remain in the harbor, the Navy said.