Saturday, December 18, 2010

PAS Parti Paling Matang Dan Mantap

Di saat parti-parti lain takut untuk mengadakan pemilihan PAS tetap dengan amalan biasanya mengadakan pemilihan parti di semua peringkat tanpa menangguhkannya.

Umno, MCA dan DAP siang-siang lagi menangguhkan pemilihan mereka demi perpaduan dan takut kepada perpecahan parti bagi menghadapi pilihanraya umum ke 13. Namun PAS tetap meneruskan pemilihan tersebut kerana pimpinan PAS yakin pemilihan itu tidak memberi kesan kepada PAS.


Ahli dan pimpinan PAS telah ditarbiah bahawa jawatan adalah amanah yang berat bukannya kemuliaan. Amanah tersebut akan dipersoal oleh Allah satu persatu dan ianya amat berat untuk dipikul. Tidak timbul soal perpecahan kerana pemilihan dalam PAS tidak melibat rasuah, fitnah memfitnah serta jatuh menjatuh. Pemilihan dalam PAS berlaku dalam suasana harmoni dan berakhlaq.

Inilah kelebihan PAS yang Insya Allah sentiasa dipelihara oleh Allah jika kita ikhlas berjuang kerana Allah.

Episod Khir Toyo : Mungkinkah Berakhirnya Impian Seorang Pemimpin Muda ?

APAPUN keputusan mahkamah kelak tentang perbicaraan bekas Menteri Besar (MB) Selangor, Datuk Seri Mohamad Khir Toyo, masadepan beliau dalam kepimpinan Umno sudah boleh dijangka.
Walaupun mungkin didapati tidak bersalah, namun rekod bersih beliau sudah tercalar, dipertikai dan sukar diterima semula sebagai pemimpin masadepan Umno. Sejarah Umno membuktikan, mereka yang sudah didakwa dan didapati tidak bersalah, tidak mudah kembali kepangkuan hirerki kepimpinan Umno kerana persepsi ahli dan masyarakat umum sudah mendapati beliau tidak kelihatan bersih walaupun mahkamah bertindak sebaliknya.


Bekas pemimpin itu mungkin ditawarkan jawatan tinggi mengetuai sebuah agensi kerajaan dalam Felcra, Fama, Mara, Majuikan dan banyak lagi dengan tanggungjawab tidak besar tetapi bergaji besar. Jika didapati bersalah dan dijatuhi hukum, masadepan politik dan keluarga pemimpin itu lebih parah dan gelap kecuali mendapat belas kasihan tertentu dari pemimpin pusat Umno yang masih bersimpati.
Namun, kariernya dalam Umno pasti musnah dan hilang semua sokongan dan penyokong. Masadepan yang ada mungkin berniaga atau terlibat sama perniagaan dengan kawan-kawan yang mempunyai pengaruh dan wang.
Khir dituduh di mahkamah kerana membeli hartanah berjumlah RM6.5 juta pada harga cuma RM3.5 juta. Jika ada bukti kukuh dan dokumen lengkap, sukar bagi beliau terlepas dari tuduhan, tambahan pula bila dikaitkan dengan jawatan istimewa beliau ketika itu yang membenarkan semua jualbeli dan segala bentuk perjanjian menjadi lebih mudah dan ditanggung beres.
Banyak persoalan boleh dibangkitkan sekitar kes beliau seperti di manakah begitu banyak beliau mendapat wang untuk membeli hartanah yang berjumlah RM 3.5 juta sedangkan gaji beliau sebagai MB tidaklah begitu besar? Mungkinkah beliau ada hartanah peribadi dan harta pusaka keluarga yang berjumlah jutaan ringgit hingga mampu membeli hartanah itu?
Apakah mungkin ada kawan-kawan atau saudara mara yang bermurahhati meminjamkan wang sebanyak itu untuk beliau membeli hartanah itu? Dan yang lebih signifikan, mengapa hartanah itu dijual kepada beliau dengan harga begitu rendah sehingga menjadi persoalan pelik dan nampak tidak masuk akal?
Episod Khir bermula selepas Selangor jatuh ke tangan Pakatan Rakyat (Pakatan) dalam tsunami politik PRU 12 lalu yang menyaksikan PKR memimpin negeri itu. Satu demi satu kelemahan beliau dan kepimpinan Umno Selangor dibongkar pemimpin Pakatan terutama DAP untuk menunjukkan kepada rakyat negeri itu bahawa Khir bukanlah bekas MB yang bersih dan boleh dibanggakan.
Beliau mungkin bagus dari kacamata Umno dan kelihatan menunjukkan bakat dan berprestasi ketika menjalankan tugas. Namun, jawatan tinggi yang dipangku dan pelbagai ‘suasana baru’ mendadak menerpa kehidupan diri dan keluarganya mengubah cara hidup dan sikap seorang pemimpin.
Sungguhpun pentadbiran beliau nampak licin dan bekesan dari kacamata pemimpin Umno pusat dan rakyat Selangor umumnya, rupanya terpalit beberapa kelemahan dan keburukan di sana sini termasuk kekurangan beliau dalam mengawal diri sebagai orang yang paling berkuasa di negerai paling kaya di negara ini.
Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad (ketika itu Datuk Seri) telah mengejutkan ramai pemimpin dan tokoh Umno Selangor apabila memilih Khir sebagai menteri besar muda yang menewaskan ramai tokoh lama yang berpengalaman dan dikatakan layak sehingga ramai pemimpin yang merajuk dan membawa diri. Ketika itu Khir nampak calon paling sesuai, bersih dari yang lain, tidak berpuak dan kelihatan berpotensi memimpin negeri yang banyak hasil mahsul itu.
Terbukti, pada awalnya beliau begitu konsisten dan komited dalam menjalankan tugas sebagai ketua pentadbir yang baik dan berhasil. Namun, setelah waktu berlalu dan lama berkuasa serta berada lama di puncak singgahsana kayangan yang dihidangkan dengan ‘suasana hidup baru’, telah mengubah cara bertindak dan cara fikir seseorang individu sehingga membawa kepada kes tuduhan beliau terlibat membuat banyak harta hingga mampu membeli hartanah berjumlah RM3.5 juta.
Tanpa mendahului keputusan mahkamah - samada bersalah atau tidak - episod Khir Toyo membawa interpretasi awal bahawa jawatan tinggi dan kuasa boleh mengubah sikap dan pandangan hidup seseorang individu. Seorang yang pernah hidup susah dan tiba-tiba menempuh dan menikmati kesenangan - jika tidak berhati-hati dan tahan uji - mungkin boleh berubah mendadak dan ‘tergoda’ dengan segala kemewahan yang terhidang di depan mata.
Sukar untuk menjadi seorang ketua yang terus kekal jujur dan komited - apalagi dalam usia masih muda - setelah di kelilingi sekitaran baru yang belum pernah dinikmati serta kawan-kawan baru yang boleh membawa implikasi kebaikan atau keruntuhan. Sukar untuk mempertahan kebaikan dan mengawal nafsu diri dalam suasana sekitaran yang ‘kondusif’ dan mencabar jika tidak disertai dengan kekuatan iman, keinsafan dan tanggungjawab diri yang besar.
IZMAS, 12hb Dec. 2010 

Nota Kaki: Tulisan terakhir pengarang Abdul Aziz Ismail yang telah pulang ke rahmatullah pada Khamis, 16 Disember 2010 jam 4.30 petang di Hospital Sultanah Aminah, Johor Bharu kerana serangan jantung. Tulisan ini telah dapat ditukil kembali di dalam computer riba Allayarham oleh anakanda beliau, Nur Raidah Bt Abdul Aziz selepas majlis tahlil pada 17 Disember 2010.
Semoga Allah merahmati roh Allahyarham Abdul Aziz Ismail dan menempatkan beliau di kalangan para syuhadah. Al-Fatihah
WM Paktam : Allahyarham Abdul Aziz Ismail juga salah seorang penyumbang tetap artikel di DetikDaily..AL-Fatihah...

Waktu Untuk PR Menyerang Umno habis- HabisanINILAH masa terbaik untuk PR menyerang balas Umno setelah PR diserang dai berbagai sudut. Penggantungan Ketua Pembangkang DS Anwar beserta beberapa MP dari PKR dan DAP dari Parlimen seharusnya digunakan untuk PR menyusun strategi mantap untuk menjelajah ke seluruh pelusuk negara memberi maklumat kepada rakyat tentang isu semasa.

Strategi hendaklah disusun secara bersepadu dan diadakan serentak ke seluruh negara. Sebenarnya terlalu banyak isu yang boleh kita terangkan kepada rakyat dan tunjukkan bukti kepada mereka bahawa Umno adalah sebuah parti yang hidup dengan menghisap darah rakyat termasuk darah orang-orang Melayu.


Kepada kaum lain, buktikan juga bahawa Umno selama ini hanya mempergunakan MCA, Gerakan dan MIC hanya untuk kepentingan pemimpin mereka.

Penggantungan Ketua Pembangkang, DS Anwar beserta Timbalan Presiden PKR yang juga MP Gombak yang bersuara lantang di Parlimen selama ini membuktikan betapa Najib semakin gementar dengan PR. Pendedahan Wikileaks ternyata menyenakkan perut Najib, di mana tidak pasal-pasal isu pembunuhan Altantuya kembali menjadi panas. Keberanian DS Anwar mencabar Lee Kuan Yew untuk menampilkan bukti tentang pendedahannya berkaitan kes liwat yang dihadapinya telah melenyapkan sangkaan salah rakyat terhadap DS Anwar.

Adakah Najib juga berani berbuat seperti yang telah dilakukan oleh DS Anwar? Beranikah Najib mencabar agar pihak berkenaan menunjukkan bukti tentang pendedahan Wikileaks berkaitan isu Altantuya? Di dalam hal ini, imej DS Anwar leboh ke hadapan dari Najib. Najib hanya bergantung kepada media haprak untuk melindungi keburukan dirinya.

Justeru itu, menjadi tanggungjawab pimpinan PR untuk menemui seluruh rakyat jelata agar mereka tidak terus ditipu oleh Najib dan gerombolannya. Selamatkan rakyat tanggungjawab PR sekarang.

Provokasi menjelang Konvensyen Pakatan Rakyat

Awal pagi ini, petugas PAS yang bertugas memasang bendera terkejut apabila melihat ribuan poster bersaiz F4 digantung semacam poster pilihan raya dari Dewan Millenium ke persimpangan susur keluar tol Bertam.
Poster tersebut hanya ada gambar Musyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Aziz Nik Mat dan Penasihat DAP, Lim Kit Siang tanpa Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim.
Kemungkinan ia dibuat untuk tujuan provokasi agar jentera PKR marah kenapa gambar Anwar tidak dicetak bersama sedangkan Anwar merupakan tokoh penting menggerakan Pakatan Rakyat atau kerana Anwar telah digantung sebagai Ketua Pembangkang di Parlimen.
Tetapi, apa pun ia dipercayai adalah usaha musuh Pakatan Rakyat bagi menggagalkan Konvensyen Pakatan Rakyat yang mahu mengambil kata sepakat menjelang pilihan raya umum nanti di samping meretakkan hubungan yang terjalin antara PKR, PAS dan DAP.
"Bila kami tanya kepimpinan, mereka menjawab tidak tahu menahu, maka kami pun buang semua poster berkenaan," kata salah seorang petugas Unit Amal ketika menghubungi Harakahdaily awal pagi tadi.

KITA: Mustahil bersama BN atau PR

Presiden Parti Kesejahteraan Insan Tanah Air (KITA), Datuk Zaid Ibrahim hari ini memberitahu bahawa adalah sesuatu yang mustahil untuk beliau dan pimpinan parti baru beliau itu dapat bekerjasama dengan Barisan Nasional (BN) atau Pakatan Rakyat (PR). Beliau yakin platform KITA adalah yang terbaik sebagai pilihan rakyat memandangkan kegagalan BN dan PR di dalam menjamin ketelusan dan menjaga hak asasi rakyat di negara ini berdasarkan apa yang sudah dilakukan mereka selama ini.
Zaid yang baru memegang jawatan itu Rabu lepas akur akan beberapa pihak yang memandang sinis dan menolak kemampuan parti barunya itu untuk berada di persada politik nasional tetapi mengingatkan mereka bahawa masih terlalu awal untuk mereka menilai peranan dan penerimaan rakyat ke atas KITA.

KITA disifatkan Zaid akan menjadi  pejuang politik dan sosial yang telus dan diinginkan oleh rakyat kebanyakan. Justeru, KITA bukanlah sebuah parti gantian atau alternatif di dalam politik nasional dan memilih KITA adalah satu keyakinan yang mantap yang menepati aspirasi rakyat hari ini untuk memperjuangkan nasib mereka.
Zaid yang juga bekas Menteri Undang-Undang semasa pentadbiran Tun Abdullah Ahmad Badawi juga mengingatkan BN bahawa kesilapan dan kealpaan mereka dalam memperkasakan rakyat keseluruhannya tidak semudah itu akan dilupakan rakyat walaupun Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak berusaha dengan teruk sekali bagi memperkenalkan dasar ’mesra’ rakyat di dalam pelan transformasi ekonomi dan sosial untuk memenangi hati rakyat semula.
Beliau menyifatkan masalah terbesar bagi rakyat Malaysia mengenai BN adalah sikap angkuh UMNO itu sendiri. Apa yang UMNO perlukan hari ini adalah pelan transformasi politik dan bukan sahaja pelan ekonomi dan sosial sahaja.

Kesilapan UMNO adalah meletakkan prinsip demokrasi di tempat kedua yang sekaligus menafikan hak asasi setiap rakyat negara ini. Zaid juga mendakwa UMNO menggunakan undang-undang bagi mengekalkan kekuasaan dan kemantapan kroni mereka sahaja. Jelas Zaid lagi, situasi buruk dalam UMNO ini telah memberi kesan kepada kemasukan pelaburan asing (FDI) dan juga menjamin suasana politik yang stabil.
Yang membuka mata rakyat sebenarnya ialah janji-janji palsu UMNO sendiri yang sudah memerintah lebih 53 tahun apabila sebelum ini berjanji memastikan penguasaan ekuiti Melayu di dalam korporat pada tahap 30 peratus. Malangnya, sehingga kini orang Melayu hanya menguasai 5 peratus ekuiti sahaja.
Zaid yang juga seorang peguam terkemuka turut melihat apa yang dipraktikkan UMNO sekarang adalah bercanggah dengan Perlembagaan Persekutuan 1957 dan masih menggunapakai pakai cara pentadbiran autokratik yang pernah diamalkan oleh Tun Mahathir semasa menjadi Perdana Menteri.

Mengenai pandangannya mengenai PR, Zaid sedih melihat perjuangan PR tidak mendahului rakyat jika dibandingkan dengan janji-janji di dalam ceramah dan kempen pilihanraya selama ini. Zaid mendakwa PR hanya memperjuangkan nasib Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang bersifat peribadi semata-mata menggunakan platform politik.
Zaid mahukan Anwar menerima realiti bahawa masanya tidak cukup panjang dan tidak mempunyai kemampuan untuk menjadi Perdana Menteri yang cukup sekiranya PR memenangi pilihanraya umum.
Zaid turut melahirkan rasa kesalnya Anwar yang menggunakan parti-parti pembangkang yang besar lain seperti PAS dan DAP sebagai usaha memperjuangkan nasib dan kehendaknya untuk menjadi Perdana Menteri .
Beliau turut hairan dengan Anwar yang membelakangkan undang-undang di dalam kes liwat terbarunya itu dengan bekas pembantunya, Mohd Saiful Bukhari Azlan kerana sentiasa menyerang pendakwaraya sedangkan mereka (pendakwaraya) belum habis lagi berhujah pendakwaan ke atasnya. Anwar dilihat sebagai sengaja melambat-lambatkan kes ini kerana bimbang dengan pilihanraya umum akan datang yang menghampiri yang pasti memburukkan peluangnya menjadi ‘PM’ jika PR menang.
Mengenai parti barunya itu, Zaid akan memberikan maklumat terperinci mengenai rancangan KITA pada bulan Januari tahun hadapan.-

Gantung: Dewan Rakyat tidak boleh jadi contoh

Akibat tindakan Speaker Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia menggantung Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan tiga lagi Ahli Parlimen Pakatan Rakyat menjadikan parlimen Malaysia tidak boleh dijadikan contoh kepada Dewan Undangan Negeri (Dun) seluruh negara.
Speaker Dun Pulau Pinang, Datuk Abdul Halim Hussain ketika ditemui pada program raptai Konvensyen Pakatan Rakyat di Dewan Millenium semalam menegaskan, bukan ia memalukan sistem demokrasi negara malahan  menjatuhkan maruah Malaysia di kaca mata dunia.
"Sikap berat sebelah Speaker Dewan Rakyat menggantung Anwar dan tiga Ahli Parlimen Pakatan Rakyat selama enam bulan tidak menggambarkan keutuhan sistem demokrasi negara ini bahkan memalukan.  Ia langsung tidak boleh jadi contoh kepada Dun di negeri seluruh negara," katanya.
Menurut beliau, sepatutnya Speaker Dewan Rakyat menolak dan tidak patut merujuk kepada Jawatankuasa Hak dan Kebebasan Parlimen kerana Anwar telah menjelaskan adanya hubung kait Apco dan 1Israel.
Pihak kerajaan tidak menjawab pertuduhan tersebut dan Speaker pula terus bertindak membuat keputusan penggantungan tanpa memanggil membela diri cuma berdasarkan alasan Apco bahawa mereka tidak terlibat dengan 1Israel.
Sekali lagi imej Malaysia tercemar ekoran tindakan yang tidak adil semata-mata tidak mahukan Ketua Pembangkang terus mencetuskan perkara yang selama ini disembunyikan daripada pengetahuan umum.
Selepas ini, katanya sahlah Malaysia tercorot dalam sistem demokrasi berbanding negara Komanwel yang lain bahkan kebelakang dari negara Afrika, Zimbabwe dan sebagainya.
"Sudahlah tercemar dari sistem kehakiman, ekonomi, kini giliran demokrasi terus parah akibat tindakan yang tidak bijak," kata beliau.
Tiga ahli Parlimen Pakaran Rakyat yang turut dikenakan hukuman sama dengan Anwar ialah Mohamed Azmin Ali (PKR-Gombak), Karpal Singh (DAP-Bukit Gelugor) dan R. Sivarasa (PKr-Subang).

Berhati-hati Ketika Mahu Bicara Hal Ehwal Islam

Satu kenyataan yang dikeluarkan oleh akhbar Harian Metro bertarikh 11 Disember 2010 benar-benar mengejutkan umat Islam apabila dilaporkan bahawasanya Dr Fadzilah Kamsah telah mengeluarkan fatwa yang membolehkan seseorang itu melacurkan dirinya dalam dharurat. Kenyataan ini hampir sama nadanya dengan fatwa yang dikeluarkan oleh Dr Mashitah Ibrahim sekitar tahun 2005 dahulu.

Saya mewakili Dewan Pemuda PAS Malaysia dan seluruh umat Islam ingin mengingatkan dengan jelas dan tegas agar hukum agama tidak diungkap sepintas lalu tanpa mempunyai asas dan nas yang tepat, juga sensitiviti Islam itu tidak dipermainkan.
Saya ingin mengingatkan, bahawa semua pihak yang ingin bercakap mengenai agama khasnya, perlu merujuk kepada mereka yang lebih tahu akan Islam itu dari sudut asas dan cabangnya sebelum mengeluarkan satu-satu kenyataan mengenainya.

Kenyataan yang membenarkan seseorang itu melacurkan diri dengan alasan dhorurat tidak sepantasnya dikeluarkan begitu sahaja. Kenyataan demikian jelas bercanggah dengan maqasid Islam itu sendiri. Islam tidak mengajar kita menghalalkan cara demi mencapai matlamat kita. Sekali lagi, saya ingin mengingatkan agar kita perlu lebih berhati-hati sebelum menjawab satu-satu soalan apatah lagi sekiranya soalan itu bukan di dalam kepakaran kita.

Seperkara lagi, saya ingin persoalkan apakah rasionalnya isu pengharusan zina atau melacur kerana dhorurat ini ditimbulkan? Negeri atau negara mana yang mengalami dhorurat sehingga rakyatnya terpaksa melacur? Dhorurat yang bagaimana sehingga pelacuran terpaksa dihalalkan begitu sahaja?

Apakah Negara kita telah kehabisan makanan? Apakah kerajaan Negara ini telah kehilangan moral dan nilai simpati untuk membantu rakyatnya? Apakah masyarakat kita telah pupus semangat membantu dan menghulur bantuan kepada yang memerlukan? Di mana pula Baitul Maal? Pusat Pungutan zakat? Atau hukum itu diberi pada realiti yang tidak wujud?

Suka saya tegaskan bahawa meminta sedekah itu jauh lebih baik dari melacurkan diri jika hanya kerana ingin mencari sesuap nasi. Apakah jawapan sebegini tidak boleh diberikan oleh beliau? Sementara ia boleh mengelakkan kekeliruan berlaku dikalangan masyarakat yang jahil hari ini khasnya dalam dunia yang penuh dengan maksiat dan mungkar. Mudah sahaja si jahil akan berhujjah bahawa mereka melacur kerana ingin mencari sesuap nasi.

Akhirnya saya nasihat agar semua pihak berhati-hati ketika mengeluarkan pandangan atau pendapat. Kenyataan mesti berpijak dialam nyata agar tidak mengelirukan ummah serta wajib mempunyai sandaran nas yang jelas.

Nasrudin Hassan
Ketua Dewan Pemuda PAS Malaysia.

[ Artikel lama, jawapan saya kepada isu ini sewaktu ditimbulkan oleh Datuk Mashitah seketika dahulu ]

Oleh Ustaz Nasruddin Hassan

Merujuk kepada Jawapan kontroversi Dato Dr. Mashitah Ibrahim, Setiausaha Parlimen di Jabatan Perdana Menteri yang disiarkan di dalam ruangan soal jawab agama Anda Musykil, Dr Mashitah Jawab akhbar Harian Metro Ahad, 19/6/2004. Dr. Mashitah dalam ruangan tersebut menjawab bahawa melacur dalam keadaan `terpaksa` adalah dibolehkan. Definisi kepada `terpaksa` yang dimaksudkan pengirim dan Dr Mashitah sendiri adalah terpaksa untuk menyara keluarga atas sebab kesempitan hidup maka ia dianggap darurat yang menyebabkan hukum asal berubah. Berikut adalah petikan Dr Mashitah:
HUKUM di dalam Islam berbeza mengikut keadaan seseorang.

Mengikut istilah yang dipakai di sini, iaitu terpaksa, membayangkan wanita berkenaan terdesak melakukan perbuatan dilarang dan bukan dengan kehendakhatinya. Dia terdesak berbuat demikian demi menyelamatkan anak dan memberi makan. Perkara dilakukan dalam suasana darurat terlepas daripada hukuman biasa. Dalam keadaan biasa, memang melacur itu haram, tetapi jika terdesak dan darurat ia dimaafkan. Di sinilah timbulnya tanggungjawab masyarakat untuk membantu.Orang terdesak dan darurat tidak mungkin mampu membayar zakat fitrah, dia tergolong layak terima fitrah. Jika sampai ada lebihan, bererti dia sudah tidak darurat. Sumber Harian Metro 19 Jun 2005.

Berdasarkan kepada kenyataan tersebut DPPNP ingin memberikan komentar berhubung perkara tersebut. Kami berpandangan bahawa jawapan yang diberikan itu adalah tidak tepat dan cukup mengelirukan. Jawapan tersebut telah menimbulkan satu anggapan di kalangan ummat Islam di Malaysia bahawa melacur adalah dibenarkan dalam keadaan terpaksa atau terdesak yang mungkin disebabkan oleh kesempitan hidup. Dalam keadaan darurat sebegini, jika berdasarkan kepada Dr. Mashitah, maka hukum haram melacur (berzina) berubah menjadi harus (dibolehkan).

Pandangan pra-matang

Jawapan Dr Mashitah di dalam akhbar tersebut, menggunakan konsep mashaqqah yang merupakan satu konsep yang ada di dalam fiqh dan usul fiqh, konsep tersebut menerangkan bahawa sesuatu kesulitan dan kesusahan itu menjadi sebab bagi meringankan hukum dan memberikan kemudahan.

Keadaan terpaksa seperti yang ditimbulkan oleh pengirim, disebabkan oleh faktor kemiskinan atau kesempitan hidup, Malangnya Dr Mashitah memberikan satu jawapan yang ‘tidak cermat’, tanpa sebarangan analisis senario dan tidak pula cuba untuk memberi penjelasan yang lebih details beliau terus secara longgar mengkategorikan keadaan tersebut [terpaksa] sebagai satu keadaan darurah. Implikasi dari keadaan terpaksa itu ialah ia membolehkah hukum asal dirubah iaitu haram melacur kepada harus melacur. Tidakkah ini satu pandangan yang mengelirukan?

Sungguhpun DPPNP menghormati ilmu dan kemahiran yang dimiliki oleh Dr. Mashitah. Namun, kami tetap berpendirian bahawa pendapat beliau dalam isu ini tidak boleh diterima sama sekali. Pandangan beliau yang disiarkan secara meluas kepada masyarakat awam, adalah menyalahi konsep mashaqqah yang telah ditetapkan oleh ulamak muktabar, tindakan terlalu meringankan pengkategorian keadaan darurat tersebut dibimbangi akan berlaku kekeliruan dan salah faham dikalangan pembaca yang rata-ratanya tidak arif tentang hukum. Sedangkan masalah aurat yang mudah itupun tidak difahami ramai apatah lagi dalam masalah yang agak kompleks sebegini tentulah lebih mudah untuk disalah ertikan oleh masyarakat awam.

Pandangan Ulama

I - Dr Yusuf Al-Qaradhawi

Kami naqal pandangan beberapa tokoh ulamak bagi menyokong hujah kami antaranya ialah Dr Yusuf Al-Qaradhawi yang di dalam kitabnya Al- Halal Wal Haram Fil Islam menyentuh tentang keadaan darurah yang membolehkan perlakuan haram, beliau telah menegur dan memperingatkan ummat Islam agar tidak secara sembrono mempermudah-mudahkan kelonggaran [rukhsah] yang diberi oleh syarak atas alasan darurat.

II - Dr Wahbah Zuhaili

Begitu juga semasa membincangkan tentang hukum harus melakukan yang haram ketika darurat, Dr Wahbah Zuhaili di dalam kitabnya Al-Wasit Fi Usul Fiqh al Islami (Al- MatbaahAl Ilmiyya, Cetakan Kedua 1986 m.s 115) telah menyatakan bahawa majoriti ulamak berpendapat harus melafazkan kata-kata kufur ketika dipaksa seperti diancam untuk dibunuh.

III - Ulama Mazhab As-Syafie

Ulama mazhab As Syafie (as Syafiyyah) mengatakan skop darurat itu bukan sekadar takut kehilangan nyawa jika tidak memakan makanan yang haram itu, tetapi ditakuti juga akan berlaku kesakitan atau sakitnya bertambah teruk atau sakitnya itu akan berpanjangan.

IV - Imam Abu Zuhrah

Imam Abu Zuhrah pula mendefinisikan darurat pula sebagai satu keadaan ditakuti akan kehilangan nyawa ataupun kehilangan harta keseluruhannya ataupun maslahat dharurinya (agama, nyawa, maruah, akal dan harta) terancam jika tidak memakan yang haram atau tidak melakukan perkara yang terlarang dengan syarat tidak menyentuh hak orang lain.

Syarat Darurat
Berikut adalah beberapa syarat yang telah ditetapkan oleh Islam dalam meletakkan sempadan daerah darurat itu sendiri.Jika menepati kriteria ini barulah terpakai kaedah syarak seperti darurat mengharuskan perkara yang dilarang:

* Darurat itu memang benar-benar berlaku bukan lagi hanya sangkaan semata-mata ke atas kemusnahan nyawa ataupun harta benda. Kalau pun kekhuatiran itu didasarkan andaian, andaian itu hendaklah andaian yang kuat seperti telah melalui proses pengalaman dan pemerhatian.

* Orang yang berada dalam keadaan darurat itu tidak ada jalan lain yang dibenarkan oleh syarak untuk mengelakkan kemudaratan itu. Contohnya, seseorang yang amat perlu untuk meminjam wang maka ia mesti memilih pinjaman tanpa riba kerana zaman ini sudah ada alternatif untuk melakukan pinjaman dengan tidak menggunakan sistem riba.

* Orang yang dalam keadaan darurat (terpaksa) itu mestilah berusaha jangan memilih perkara yang terang-terang melanggar prinsip-prinsip asasi Syariat Islamiah dan usul akidah Islamiah seperti tidak halalnya ia memilih untuk berzina, membunuh, memilih kufur dan mengambil hak orang lain kerana perkara-perkara berkenaan pada hakikatnya adalah mafsadah (kerosakan).
Ini bererti jika dalam melepaskan keadaan terpaksa itu tiada jalan yang halal, cuma yang ada beberapa jalan yang haram, maka ia mesti memilih mudarat yang lebih ringan dan tidak terang-terang melanggar perkara-perkara asasi dalam Islam.

* Ketika melepaskan keadaan daruratnya seseorang itu mestilah sekadar melakukannya kadar yang perlu sahaja, bukan untuk berselesa melakukan perkara yang terlarang berkenaan berdasarkan kaedah keadaan darurat diukur dengan tingkatannya.

* Dalam isu terpaksa memakan ubat dari produk haram untuk menjaga kepentingan nyawa, syarat tambahan yang perlu dipenuhi ialah pengambilan ubat berkenaan hendaklah disyorkan oleh doktor yang dipercayai pegangan dan amalan agamanya serta mempunyai kepakaran di samping terbukti tiada ubat lain yang halal untuk diambil.
* Dalam pemerintahan negara, pemimpin perlu memastikan kepentingan awam dan negara didahulukan walaupun kadang-kadang terpaksa mengambil jalan yang terlarang apabila jalan yang halal tiada atau kurang berkesan dalam menjaga kepentingan negaranya seperti pandangan beberapa orang ulama yang berpandangan harus membayar hutang negara kepada badan-badan dunia atau negara-negara kuasa besar bersama dengan faedah pinjaman walaupun pada asasnya riba itu haram kerana menjaga kepentingan negara daripada terjual atau tergadai kepada kuasa asing.

Sumber Pejabat Mufti Perak
Daripada sedikit ulasan di atas, alasan melakukan perkara yang diharamkan kerana darurat tidak semudah seperti ia diungkapkan kerana pada hakikatnya ia masih terikat dengan beberapa syarat yang telah ditetapkan oleh syarak.Fenomena yang berlaku di masyarakat kita ialah ramai di kalangan umat Islam menggunakan alasan darurat dengan melakukan perkara yang haram dalam perkara peminjaman secara riba sedangkan peminjam berkenaan bukannya dalam perkara `daruriyyat' tetapi hanya dalam perkara `tahsiniyyat' sahaja.
Berdasarkan pendapat-pendapat ulamak di atas yang sempat dinukilkan [serta banyak lagi pandangan-pandangan lain] keadaan disebabkan tiada wang untuk menyara hidup, tidak termasuk ke dalam kategori darurat yang membolehkan seseorang perempuan melacur sebagaimana pendapat Dr. Mashitah.

DPPNP tidak berniat untuk meperbesar-besarkan soal ini, tetapi oleh kerana kenyataan ini disiarkan di dalam sebuah akhbar arus perdana yang mempunyai jutaan pembaca dan disampaikan pula oleh seorang tokoh agama yang berpengaruh seperti Dr. Mashitah, maka ia telah menimbulkan kekeliruan di kalangan ummat Islam dan mungkin ramai juga yang menelan bulat-bulat jawapan tersebut.

Tindakan dan Kesimpulan

Oleh kerana itu, demi kepentingan ramai khususnya umat Islam di Malaysia, kami menyeru pihak berwajib untuk melakukan sesuatu demi agama ini. Tuntutan kami tidaklah sebesar mana Cuma hanya memohon pihak yang berwajib lebih cakne dan proaktif dalam menangani isu-isu yang melibatkan kepentingan umum.

Pihak Dato diminta untuk tampil menjelaskan isu ini kepada masyarakat. Kami Dewan Pemuda PAS Pahang teramat bimbang kelonggaran ini akan dimanipulasi oleh pihak-pihak yang berkepentingan untuk menyesatkan dan memesongkan orang Islam di Malaysia. Sudah terlalu parah kebejatan akidah dan sosial dikalangan umat Islam di Malaysia dipinta janganlah ditambah lagi dengan satu bentuk endorsement sebegini. Isu murtad, kondom dan jarum percuma, isu zina, arak, pesta melampau, serangan pemikiran [islam Liberal/ astora], riba, judi, rasuah dan macam-macam lagi bencana kepada umat ini sudah tidak terbela lagi, apakah golongan agamawan kerajaan sudah kecewa dan berputus asa? Bangkitlah.

Ancak: Nizar cabar 'fatwa' Harussani

Datuk Seri Mohamad Nizar Jamaluddin (gambar) mencabar penjelasan Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria hari ini, yang tetap mempertahan tindakan Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir dalam isu ancak sebagai tidak khurafat.
Nizar yang juga bekas Menteri Besar Pakatan Rakyat negeri itu berkata, penjelasan yang dibuat Harussani itu tidak lebih dari menjaga kepentingan pihak tertentu.
"Yang saya bangkitkan dalam sidang Dun baru-baru ini ialah saya menuntut penjelasan mufti sama ada upacara yang dilakukan Zambry itu syarie atau tidak.
"Tak kisah la letak ancak ke (kiri), renjis tepung tawar ke, yang penting syarie atau tidak," katanya kepada Harakahdaily semasa dihubungi, hari ini.
Biarpun dipertikai banyak pihak, Harussani seperti dilapor sebuah akhbar hari ini, bertegas bahawa tindakan Menteri Besar BN Perak itu, termasuk merenjis dan menepung tawar dalam upacara memasang ancak tiang seri baru-baru ini adalah amalan biasa dalam masyarakat Melayu dan tidak bercanggah dengan syarak.
 Penjelasan terbaru itu dibuat Hasrussani selepas Nizar yang juga Adun Pasir Panjang membangkitkan semula perkara itu pada Persidangan Dewan Undangan Negeri (Dun) baru-baru ini.
"Semasa saya bangkitkan dalam sidang Dun itu, Zambry cuba alih isu kata saya tuduh dia pasang ancak, sedangkan kata dia, dia hanya tepung tawar.
"Saya nak tahu syarie ke tidak, dan kenapa lebih dua bulan baru mufti nak bersuara, dan mengatakan tidak khurafat?" soalnya.
Pakatan Rakyat sebelum ini mendakwa amalan meletakkan ancak tersebut adalah khurafat, bercanggah dengan ajaran Islam dan boleh menjejaskan akidah si pelakunya.
Isu tersebut juga telah panjangkan oleh Dewan Pemuda PAS Perak kepada Sultan Perak, selaku ketua agama negeri.
Biarpun banyak pihak berpendirian sama, namun hanya Harussani setakat ini dilihat lantang mempertahan tindakan Zambry itu.
Nizar sebelum ini turut mempertikai tindakan Harussani yang dilihat cepat menghukumkan 'haram' kepadanya dan Adun Titi Serong, Drs. Khalil Idham Lim kerana berada di majlis nyalaan lilin sebagai memprotes ketidakadilan dalam kes kematian pembantu exco Selangor, Teoh Beng Hock.
Lebih malang kata Nizar, tindakan menghukum yang dibuat Harussani itu tanpa mendengar penjelasan dari mereka berdua dahulu.
Berbeza dalam kes Zambry, Harussani katanya dilihat seperti terdesak dalam mengeluarkan 'fatwa'nya sehingga memanggil dan mendengar penjelasan Menteri Besar Perak itu.
Namun menurutnya, hasilnya adalah seperti dijangkakan, iaitu perbuatan Zambry itu 'dihalalkan' oleh Harussani.
Tindakan Harussani itu, katanya lagi bukan sahaja boleh mengelirukan umat Islam di negara ini, malah turut mencalarkan kredibiliti ulamak termasuk mufti.
"Saya waktu isu nyala lilin itu, bukan menteri besar lagi pun.
"Tapi kes Zambry ini kesannya sangat besar sebab  dia exco agama, menteri besar lagi, ada doktor falsafah yang didakwa dalam bidang agama dan juga ada penasihat agama.
"Lebih bahaya, perbuatan dia itu dibuat di dalam kawasan kampung yang sekaligus memberi gambaran amalan itu boleh terus diamalkan dan tidak khurafat," katanya.
Selain itu, Nizar juga mahu Harussani menyatakan pendirian berhubung isu Zambry membenarkan bomoh mengasapkan kemenyan di dalam dewan persidangan Dun yang pernah dibangkitkan oleh Khalil Idham.
Khalil Idham kini dirujuk kepada Jawatankuasa Hak dan Kebebasan Dewan ekoran membangkitkan perkara itu.

Apco Worldwide @ 1 Malaysia: Acuan Agenda Zionis Yang Mengancam Keselamatan Negara

Dalam menjalankan tugasnya, APCO telah diberikan hak untuk mendapatkan bahan-bahan sensitif milik kerajaan yang saya percaya kebanyakan rakyat Malaysia.dinafikan hak untuk mendapatkan bahan-bahan sensitif tersebut.Maka sungguh cetek dan lurus bendul lah kita untuk percaya APCO akan mengendalikan rahsia negara secara profesional, khusunya apabila kita sedang berkonflik dengan kuasa global.


Ahli-ahli parlimen Barisan Nasional ini mungkin berfikir mereka melakukan hal yang betul dengan mempertahankan Najib dan APCO, syarikat perundingnya yang hebat itu.


Dalam fikiran kebanyakan ahli parlimen BN, mempertahankan kerajaan sama dengan mempertahankan tanahair. Dengan logika songsang yang sama, orang yang mengkritik kerajaan semudahnya digelar pengkhianat Malaysia.

Saya dengan berlapang dada, mengajak kawan-kawan di sebelah sana untuk berfikir dengan lebih jauh lagi, melihat dengan lebih dalam lagi. Sebetulnya, ianya tidaklah terlalu sukar untuk mencari kaitan hubungan APCO dan Israel.

Namun sebelum saya pergi lebih jauh lagi, saya perlu menerangkan bahawa perbincangan ini tidak ada kena mengena dengan “persoalan tentang Yahudi.” Ada perbezaan yang cukup luas di antara menjadi Yahudi dan menganut ideologi Zionisme.

Rakyat Malaysia selalu berbangga dengan mengisytiharkan kebersamaan terhadap rakyat Palestin yang tertindas. Kita juga mengekalkan dasar luar negara yang bebas dan memiliki rekod panjang melatakkan komitmen pada prinsip dan perjuangan Gerakan Negara-negara Berkecuali.

Dalam konteks ini, apakah teramat sukar untuk memahami bagaimana Perdana Menteri membayar khidmat firma yang terkenal dengan hubungan gelapnya dengan gerakan Zionisme antarabangsa? Kenapa perlu kita percaya sebuah syarikat dengan agenda Zionis mengendalikan hubungan komunikasi strategi Malaysia?

Ia bukan hanya sekadar sebuah syarikat Yahudi

Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim menimbulkan beberapa kritikan di parlimen berkenaan persamaan di antara slogan 1 Malaysia dan 1Israel. Beliau juga mencabar kerajaan untuk menjelaskan perbelanjaan berjumlah RM23 juta wang pembayar cukai kepada APCO.

Terdapat juga persoalan tentang kenapa Najib dan kerajaannya tidak melibatkan firma perhubungan awam tempatan bagi menjalankan kerja hubungan komunikasi tersebut?

Menurut kenyataan APCO sendiri, tanggungjawabnya meliputi ruang lingkup yang cukup lebar melangkaui komunikasi “tugas APCO termasuklah dokongan komunikasi terhadap usaha-usaha reformasi yang luas yang sedang diambil kerajaan Malaysia, terutamanya dalam bidang mencipta peluang pekerjaan, mempromosikan pendidikan serta memperkasa penyampaian khidmat kepada rakyat.”

Malahan, ianya cukup aneh bahawa penjelasan ini tidak datang dari Najib ataupun Pejabata Perdana Menteri.

Asas utama Pakatan Rakyat menimbulkan perkara ini bukanlah untuk meraih sokongan politik tetapi kerana keprihatinan yang jujur berhubung soal keselamatan negara.

APCO Worldwide berpusat di kota Washington DC dan memiliki 23 buah pejabata di seluruh dunia termasuklah di Tel Aviv, Israel. Menjadi pengetahuan umum orang-orang penting dan penasihat APCO berhubung kait dengan Zionis Israel, seperti Shimon Shein (bekas Duta Israel ke Jerman), Itamar Rabinovich (bekas duta Israel ke Amerika Syarikat),

Kita mungkin berkata habis itu apa?

Namun APCO tidak boleh menafikan operatornya di Tel Aviv memiliki hubungan rapat dengan bekas Perdana Menteri Israel Yishak Rabin. APCO di Israel mengendalikan kerja-kerja pembangunan strategik dan berbagai bentuk komunikasi untuk syarikat korporat ataupun organisasi kerajaan.

Selanjutnya, perhubungan di antara Israel dan APCO lebih dari sekadar memiliki pejabat di Tel Aviv. Kegiatan APCO di negara Zionis melampaui sektor orang awam. Perlu diingatkan anggota Majlis Penasihat Antarabangsa APCO Doron Bergerbest-Eilon,merupakan bekas ketua keselamatan untuk kerajaan Israel

APCO dan ASERO

Hubungan APCO dengan pelbagai projek risikan dan berkait keselamatan dilakukan menerusi hubungan strategik dengan syarikat saudaranyaASERO Worldwide. Kepakaran APCO adalah dalam bidang komunikasi, manakal ASERO pula pakar dalam keselamatan dalam negeri dan perunding pengurusan risiko.

APCO dan ASERO mempunyai anggota perunding dan pengurusan yang bertingkah keahliannya. Misalnya Doron Bergerbest-Eilon yang duduk sebagai anggota Majlis Penasihat Antarabangsa APCO merupakan orang yang terlibat menubuhkan dan menjadi presiden ASERO Wordlwide.

Doron Bergerbest-Eilon, seorang bekas pegawai kanan keselamatan dalam Israeli Security Agency (ISA). Dia merupakan bekas ketua bahagian perlindungan dan keselamatan dan menjawat pangkat yang lebih kurang sama dengan mejar jenderal. Dedikasinya terhadap agensi perisikan Israel membawa dirinya dianugerahkan Pingat Penghargaan Pengarah oleh Agen Perisikan Amerika Syarikat.

Mara Hedgecoth, anak perempuan Ceo APCO dan Presiden Margery Kraus turut menjawat jawatan dalam ASERO sebagai Naip Presiden. Dalama masa yang sama Mara Hedgecoth turut berkhidmat sebagai Naib Presiden dan Pengarah APCO Worldwide.

Naib Presiden Kanan ASERO, Carl Truscottmerupakan sosok tubuh yang tercalar imejnya sewaktu dibawah pentadbiran Bush. Carl Truscottmerupakan bekas Pengarah Biro Alkohol, Tembakau, Senjata Api dan Bahan Letupan Amerika Syarikat.

Tetapi dia melatakkan jawatan pada Ogos 2006 setelah terbit laporan dari Jabatan Keadilan Amerika Syarikat yang mendapati dia telah membazirkan ribuan dollar dengan berbelanja mewah, membazirkan jutaan dolar dengan keputusan-keputusan sesuka hati serta melanggar piawaian dengan mengarahkan pekerjanya membantu anak saudaranya dalam projek video di sekolah tingginya.

Hubungan dengan Israel

ASERO Worldwide menasihati agensi awam dan tentera Israel dalam hal cabaran strategi dan taktik keselamatan serta menyediakan bantuan terhadapkerajaan dan pihak korporat bagi menyediakan, meringankan dan memulihkan daripada ancaman keganasan dan risiko bahaya lainnya, juga melindungi penghidupan dan aset penting serta memastikan penerusan operasi.

Kakitangan ASERO dipenuhi dengan rekrut daripada Agensi Keselamatan Israel (juga dikenali sebagai Shabak atau Shin Bet) dan juga Mossadyang cukup terkenal itu. Seperti yang kita tahu prosedur piawaian operasi agensi ini dalam menghalang keganasan (counter terrorism) termasuklah dengan menyiksa orang yang dituduh, pembunuhan dan lain-lain lagi.

Pada tahun 2006, APCO dan ASERO memperkenalkan – Pentadbiran Pengangkutan Keselamatan – Transportation Security Administration (TSA) kepada kerajaan Israel, dan membantu membangunkan sistem keselamatan lapangan terbang Israel – Sistem Pengesan Orang Yang Disyaki – Suspect Detection Systems. TSAdireka oleh John Magaw, salah orang perunding kanan yang pernah menjadi pengarah Agensi Perisikan Amerika Syarikat.

Hubungan dengan Singapura

Bukan lagi rahsia bahawa Israel dan Singapura menjalin hubungan tersembunyi dalam kerjasama luar biasa di bidang pertahanan dan perisikan. Kerjasama antara dua buah negara ini dapat dijejak sejak tahun 1960 an lagi/

Di kalangan pengarah kanan dan pegawai pengurusan ASERO, satu-satunya orang yang bukan warga Amerika Syarikat dan warga Israel merupakan warga Singapura.

ASERO dan APCO menyediakan khidmat rundingan terhadap keselamatan dalam negeri Singapura, membantu Singapura dengan khidmat teknikal dan risikan dalam hal ehwal keselamatanruang udara dan angkasa. Khidmat dan kepakaran mereka talah memudah cara perpindahan pantas teknologi keselamatan dan ketenteraan Israel e Singapura.

Kedua-dua syarikat ini juga terlibat dalam mempromosikan penglibatan Israel dalam kerjasama dan penyelidikan berjangka panjang dalam bidang strategik yang mempunyai implikasi keselamatan dan ketenteraan. Antara isntitusinya adalah Yayasan Kajian dan Penyelidikan Industri Singapura-Israel (Singapore-Israel Industrial R&D Foundation - SIIRD) yang ditubuhkan pada tahun1997.

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, ASERO aktif terlibat dalam banyak kegiatan pencegahan keganasan (counter terrorism). Di atas nama pertukaran akdemik, ASERO telah ikut terlibat dengan Pusat Sains Tingkah Laku (Centre of Behavioral Science - CBS).Matlamat CBS adalah untuk berkhidmat sebagai “platfom untuk perpindahan dan pertukaran idea-idea dan pengetahuan terkini yang akan menyumbang kepada perubahan hidup individu, organisasi dan juga masyarakat.”

1-Malaysia dan slogan Satu Bangsa 

Dalam latar belakang ini, terdapat banyak sebab mengapa rakyat Malaysia yang patriotik perlu mempersoalkan kebijaksanaan mengambil khidmat APCO itu. Cukup terang, APCO tidak berkongsi wawasan yang sama tentang pembinaan bangsa(nation). Tidak juga menghairankan untuk APCO tidak berkongsi hasrat, wawasan dan matlamat pembinaan negaa kami. Sebab itulah slogan 1Malaysia tidak bersambut dalam konteks rakyat tempatan.

Fakta sejarah menunjukkan 1-Malaysia berbunyi seperti berbagai “gerakan Satu Bangsa” di seluruh dunia. Malangnya selogan Satu Bangsa tidak dapat dielakkan dikaitkan dengan kecenderungan konservatif.

Seperti yang kita ketahui, slogan Satu Israel merupakancubaan yang gagal untuk menyatukan suatu lanskap politik yang terpisah-pisah. Kemudian ada pula “One Britain” yang menjadi tema kempen ahli-ahli politik pelampau puak kanan parti Konservatif UK dan kumpulan-kumpulan anti penghijrahan orang luar ke dalam negara.

DI Australia, bekas perdana menteri John Howardmerangka dasar One-Australia pada tahun1980an. Maksudnya One-Australia membawa makna anti keragaman budaya dan mendesak Australia mengekalkan penguasaan orang kulit putih Anglo-Saxons.

Slogan One-Australia perdana menteri Howard kemudiannya diangkat oleh ahli politik rasisPauline Hanson yang menubuhkan One-Nation Party. Satu-satunya platfom parti ini berpandukan retorik dan dasar anti orang luar dan anti penghijrah.


Setahun selepas dilancarkan, konsep 1-Malaysia masih lagi terlalu kabur buat kebanyakan rakyat Malaysia. Meskipun slogan tersbeut telah menghasilkan caka-cakap dan kegiatan tetapi ia langsung kosong isi pemikirannya.

Malah, rakyat Malaysia tanpa mengira etnik sama-sama kehilangan arah dalam mentera retorika ini. Kesan rasa selamat tidak cukup untuk menutup kekecewaan terhadap tiadanya tindakan dalam menangani isu sebenar yang memberi kesan terhadap bangsa dan negara seperti rasuah, menurunnya proruktiviti, kemiskinan, perpaduan nasional dan lainlain.

Keprihatinan kami bukan sahaja soal pembaziran wang pembayar cukai dalam perbelanjaan pengiklanan yang menakjubkan, papan tanda,lagu, konsert, pertandingan menulis esi dan lain-lain lagi. Kita mesti melihat kepada paling asasi sejauhmana selamatnya negara apabila kita dengan secara sukarelanya mendedahkan struktur kakitangan pegawai kerajaan terhadap firma swasta dengan kepentingan asing yang cukup kuat?

Dalam menjalankan tugasnya, APCO telah diberikan hak untuk mendapatkan bahan-bahan sensitif milik kerajaan yang saya percaya kebanyakan rakyat Malaysia.dinafikan hak untuk mendapatkan bahan-bahan sensitif tersebut.Maka sungguh cetek dan lurus bendul lah kita untuk percaya APCO akan mengendalikan rahsia negara secara profesional, khusunya apabila kita sedang berkonflik dengan kuasa global.

Saya berharap ahli-ahli parlimen dan para pemimpin BN memberi perhatian dalam isu yang amat serius ini. Jika kamu benar-benar patriotik, bangun sekarang. Tolonglah jangan serahkan nasib Malaysia ke tangan kuasa asing.

What Khairy has not learned from Najib’s four political diseasesWhen the Wikileaks disclosures erupted, senior Singaporean officials described how “Malaysia’s decline” was fuelled by incompetent politicians, and that “Najib has his neck on the line in connection with a high-profile murder case.”

Other disparaging comments about Malaysia’s past and current Prime ministers were bared for all to read. Even Khairy had a mention when Peter Ho told a US official: “The political knives will be out for Abdullah (Ahmad Badawi’s) son-in-law, Khairy Jamaluddin, whom nobody likes because he got where he is through family ties.”

Najib and his party maintained a stubborn silence rather than demand an explanation or give the Singaporeans a stiff rebuke for tarnishing their neighbour’s image. Although Malaysian leaders had been criticized and the country’s name been sullied, no one came to the country’s or even the leaders’ defence.

Finally, after two days, a few ministers managed to scrape a few comments for the press.

One of these was Khairy who told reporters on 14th December, that the Wikileaks exposure a few days earlier, had given a clear indication of the ‘nature’ of the former deputy prime minister, Anwar.

He said, “WikiLeaks' exposure, especially on Datuk Seri Anwar, is very serious because it was based on intelligence information obtained by foreigners. We do not know how the information is obtained, but since the information is used in communication between foreign countries, it seems valid. If it's not, Singapore and Australia would never have discussed it.”

It is all very well for Khairy to say that the intelligence information on Anwar must have been valid. In that case, the intelligence information on Najib and Altantuya should also be valid.

Kausikan had said, “A lack of competent leadership is a real problem for Malaysia.” He then cited a need for Najib to prevail politically in order to avoid prosecution in connection with the murder of Mongolian model Altantuya Shaariibuu.

“Najib has his neck on the line in connection with a high-profile murder case,” noted Kausikan.

Khairy claimed that “…..the information is used in communication between foreign countries, it seems valid. If it's not, Singapore and Australia would never have discussed it…..”

But why has he not demanded from the Singaporeans, information that could shed light on the murder?

Khairy said that Anwar was unfit to become Prime Minister if the revelations by WikiLeaks were true.

He said, “It is not just (because of) moral issues but because foreign intelligence has technical intelligence or evidence of his behaviour and this could be used as leverage against Malaysia should he become PM.”

“We cannot elevate a man whose dark secrets are known to foreign governments as PM. They will have leverage against us and this may compromise our sovereignty,” he said in a text message which he sent and was quoted by ‘The Star’.

Khairy expressed concern that Anwar’s “dark secrets” will “compromise our sovereignty”.

How come Khairy does not share the same anxieties about Najib and the other associated “dark secrets” which are connected to “the murder scandal”?

Khairy previously sent out text messages describing why he thought Anwar was unfit to become Prime minister.

He wouldn’t have mentioned this at all is he didn’t believe that Anwar had the potential to be Prime minister. He has inadvertently let slip that Anwar has a chance of becoming Prime minister.

Khairy argues that it is Anwar’s “dark secrets” which makes him unsuitable for the role of Prime minister.

Thus, if Khairy is prepared to accept Najib with his equally “dark secrets” as Prime minister, then by that same token, Khairy must also acknowledge that Anwar can also be Prime minister.

Moreover, Khairy is also saying that if not for those “dark secrets”, Anwar does possess the qualities and competency, to be Prime minister.

Muhyiddin: We want a bigger win in Tenang

Deputy Prime Minister Tan Sri Muhyiddin Yassin on Saturday called on the Barisan Nasional (BN) and Umno election machineries to try not just to retain Tenang state seat, but also to gain more support from the voters in the constituency.

He said a by-election could not be taken lightly by all quarters and BN would need a united and total involvement from its component parties in order to succeed.

"The previous record was encouraging, but what really matters now is not only to retain the seat, but, if possible, to gain more support," he said when asked on the possibility of a by-election in Tenang following the death of the incumbent, Datuk Sulaiman Taha, yesterday.

Muhyiddin said he was informed that the Election Commission (EC) would convene a meeting soon and the BN and Umno election machineries were ready to be deployed at any time.

About BN's potential candidate for the by-election, he said the name would be announced when the time came.

Sulaiman, 59, died of blood infection and diabetes at 1.10am at Ampang Puteri Specialist Hospital in Kuala Lumpur yesterday.

Tenang, which is located under the Labis Parliamentary constituency, has a total of 14,511 registered voters, 50 per cent of whom are Malays.

At the 2008 general election, Sulaiman defeated Mohd Saim Siran of PAS, with a 2,492-vote majority.

Muhyiddin arah jentera BN, Umno tingkatkan sokongan pengundi TenangTimbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini meminta jentera Barisan Nasional (BN) dan Umno supaya bukan sahaja mempertahankan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Tenang, sebaliknya meningkatkan jumlah sokongan pengundi kawasan berkenaan.
Muhyiddin berkata pilihan raya kecil tidak boleh dipandang ringan oleh semua pihak dan BN memerlukan penglibatan secara bersatu sebagai syarat mencapai kejayaan.
“Rekod dulu memberangsangkan tetapi apa yang penting bukan sahaja setakat pertahankan tetapi kalau boleh kita tingkatkan lagi jumlah sokongan,” katanya kepada pemberita selepas menghadiri majlis gempur NKRA 1Azam (Akhiri Zaman Kemiskinan) Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Peringkat Daerah Muar, di sini hari ini.
Beliau berkata demikian sebagai mengulas kemungkinan diadakan pilihan raya kecil DUN Tenang ekoran kematian wakil rakyatnya, Allahyarham Datuk Sulaiman Taha, semalam.
Muhyiddin berkata beliau dimaklumkan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) akan mengadakan mesyuarat dalam masa terdekat dan jentera BN dan Umno bersedia menggerakkan persiapan bila-bila masa pilihan raya diadakan.
Mengenai calon yang bakal dipilih, beliau berkata ia akan diumumkan apabila tiba masanya.
Allahyarham Sulaiman, 59, meninggal dunia di Hospital Pakar Ampang Puteri, Kuala Lumpur, pukul 1.10 pagi semalam akibat jangkitan kuman dalam darah dan penyakit kencing manis.
DUN Tenang yang terletak dalam kawasan Parlimen Labis mempunyai 14,511 pengundi berdasarkan perangkaan SPR 2008 dan kira-kira 50 peratus pengundi adalah kaum Melayu.
Pada pilihan raya umum 2008, Allahyarham Sulaiman mempertahankan kerusi DUN berkenaan dengan majoriti 2,492 undi menewaskan calon PAS, Mohd Saim Siran.

Gantung MP: Muhyiddin nafi BN mahu kuasai majoriti Parlimen

Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata Pakatan Rakyat akan menggunakan isu penggantungan empat ahli Parlimen termasuk Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai bahan untuk menjelajah ke seluruh negara, kononnya demokrasi di negara ini sudah mati.
“Mereka kata kita sengaja buat begitu sebab mahu menguasai dua pertiga di Parlimen adalah langsung tidak betul.
“Jangan hendak putar belit seolah-olah rakyat tidak tahu kerana fakta bahawa empat orang digantung enam bulan itu tidak bermakna kerusi kita di Parlimen akan bertambah, sebaliknya kekal dengan 137 kerusi,” kata timbalan perdana menteri.
Justeru kata beliau, tindakan pembangkang yang menimbulkan kekecohan di Parlimen merupakan satu perkara yang memalukan dan menjadi detik hitam dalam sejarah Parlimen Malaysia.
Muhyiddin berkata tindakan itu mungkin sudah dirancang oleh pembangkang disebabkan tidak dapat mempertahankan pendirian mereka dan ini jelas menunjukkan mereka tidak menghormati protokol serta konvensional Parlimen yang seharusnya menjadi puncak sistem demokrasi negara.
“Perkara itu memalukan . . . dengan biadap dan mengeluarkan kenyataan kasar kepada Speaker dan ada kenyataan mereka nak heret ke Speaker ke mahkamah.
“Bagi saya ia satu tindakan yang bukan sahaja tidak bertanggungjawab tetapi juga tidak berparlimen,” katanya.
Beliau berkata demikian selepas menghadiri majlis Gempur Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA) 1Azam (Akhiri Zaman Kemiskinan) Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Peringkat Daerah Muar di sini hari ini.
Dipetik Bernama, Timbalan Perdana Menteri mengulas mengenai kekecohan yang berlaku di Dewan Rakyat apabila anggota Parlimen pembangkang cuba melakukan protes bagi membantah usul penggantungan empat anggota Parlimen mereka.
Khamis lepas, Dewan Rakyat meluluskan usul untuk menggantung Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim dan tiga lagi Ahli  Parlimen pembangkang daripada persidangan dewan selama enam bulan berhubung isu berkaitan firma perunding antarabangsa Apco Worldwide Bhd.
Tiga Anggota Parlimen pembangkang itu yang digantung kerana menghina dewan ialah Karpal Singh (DAP-Bukit Gelugor), R.Sivarasa (PKR-Subang) dan Mohamed Azmin Ali (PKR-Gombak).
Muhyiddin berkata beliau yakin pembangkang akan menggunakan keputusan menggantung Anggota Parlimen itu sebagai bahan kempen mereka dan Anwar juga akan menggunakan tempoh enggantungan enam bulan berkenaan untuk menjelajah negara bagi memutar belit tindakan terhadapnya.
“Kita tahu parti komponen Pakatan Rakyat berhadapan kemelut politik yang carca marba dan dalam keadaan parti mereka bersimpang siur dan tunggang langgang daripada segi hubungan antara parti komponen. Rakyat sudah tahu tipu helah mereka dan mereka hendak mencari bahan sebagai kempen,” katanya.

PRK Tenang penentu tarikh PRU13Sekali lagi negara bakal melihat satu lagi pilihanraya kecil yang akan diadakan selewat-lewatnya sebelum perayaan Tahun Baru Cina tahun hadapan apabila penyandang kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Datuk Sulaiman Taha bagi DUN Tenang di Johor meninggal dunia semalam akibat komplikasi selepas berada di Hospital Pakar Ampang Puteri lebih dari sebulan yang lalu. PRK ini adalah pilihanraya kecil yang ke-14 sejak pilihanraya umum yang lalu.
Kedua-dua pihak Barisan Nasional (BN) dan Pakatan Rakyat (PR) dikatakan sudah bersedia menghadapi pilihanraya yang dilihat sebagai ujian kepada kemampuan mereka benar-benar menguasai undi daripada pengundi berbangsa Melayu. PRK ini juga bakal melihat bagaimana kemampuan PR untuk mengesahkan kedudukan mereka di sebuah negeri iaitu Johor yang selama ini dianggap sebagai ’tabung deposit’ atau kubu kuat BN sejak negara mencapai kemerdekaannya.
Bagi PR, sewajarnya kemenangan ke atas DUN Tenang pastinya memberikan satu impak kepada semangat baru apabila kebelakangan ini menghadapi banyak masalah dalaman dan perpecahan di dalam parti terutamanya di dalam PKR. Jika PR mampu menang kali ini bermakna hala tuju yang diwar-warkan PR untuk merampas Putrajaya di dalam PRU akan datang mungkin boleh diperjudikan semula. Malah, jika PR dapat mengurangkan majoriti yang pernah diperolehi oleh penyandangnya dalam PRU 2008 juga memberi harapan cerah untuk Putrajaya ditawan.
Tenang adalah ’maruah’ UMNO dan BN
Bagaimana pula jika majoriti meningkat semula untuk BN? Pastinya ini menjadi igauan ngeri kepada PR kerana situasi berkenaan meletakkan harapan mereka menawan Putrajaya sebagai satu perkara yang mustahil.Walau apapun, BN pastinya akan melakukan sedaya yang mungkin untuk mempertahankan maruah mereka di Tenang dengan menggerakkan semangat kemenangan besar di PRK DUN Galas dan Parlimen Batu Sapi yang baru sahaja melabuhkan tirainya pada awal bulan lepas ke dalam jentera mereka di Tenang nanti.
Bagi BN, mengekalkan kotak undi Melayu di Johor sebagai miliknya akan memberi persepsi kepada umum bahawa kuasa BN amat sukar dicabar adalah suatu yang diidam-idamkan oleh BN sebenarnya. Jika mereka kalah ataupun berlakunya penyusutan majoriti yang ada walaupun menang boleh membuatkan umum mempunyai tanggapan bahawa BN terutamanya UMNO semakin lemah. Di dalam politik Malaysia yang ramai dengan mereka yang berada di atas pagar, persepsi sebegini memainkan peranan di dalam menentukan bakal siapa yang akan menjadi kerajaan sehingga di peringkat akhir di kotak undi.
Kuasa Ketiga bertanding di Tenang?
Bagaimana dengan ’Kuasa Ketiga’ di PRK Tenang? Kemungkinan besar akan ada calon yang mendakwa diri mereka ’Kuasa Ketiga’ turut meletakkan calon. Namun begitu, persediaan dalaman mereka seharusnya diperbaiki dulu sebelum mula memikirkan tentang ’test power’ di sini. Yang pastinya ’Kuasa Ketiga’ yang mungkin berminat ialah parti Kesejahteraan Insan Tanah Air (KITA) yang dikini dipimpin oleh bekas Menteri Undang-Undang, Datuk Zaid Ibrahim.
Namun begitu, pelbagai isu dalaman KITA memerlukan masa untuk diperhalusi dan diselesaikan seperti penukaran nama secara rasmi dari Angkatan Keadilan Islam Malaysia (AKIM) kepada KITA, organisasinya, perlembagaan parti dan pemupukan perpaduan sesama pemimpin-pemimpinnya supaya selaras dengan aspirasi Zaid. Sungguhpun begitu, sekiranya KITA meletakkan calon, bantuan dari sebuah lagi parti yang dilihat lebih kecinaannya iaitu Parti Cinta Malaysia (PCM) sewajarnya dialu-alukan di dalam jentera kempennya kelak yang pasti menyemarakkan pertandingan tiga penjuru nanti di Tenang dan menjadi ’pengacau’ undi.
Semasa PRU 2008, meskipun BN kehilangan 5 buah negeri (sebelum Perak kembali kepada BN) dan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur kepada PR, BN Johor masih mampu mengekalkan kekuasaannya ke atas negeri itu. Namun begitu, buat pertama kalinya dalam sejarah DUN Johor, calon-calon dari PR ketika itu membuat kemajuan apabila menambah dengan banyaknya kerusi mereka di negeri itu terutamanya DAP yang memenangi 4 kerusi. PAS pula memenangi 2 kerusi daripada sejumlah 56 kerusi DUN di negeri itu.
Daftar pemilih 2008 menunjukkan DUN Tenang mempunyai seramai hampir 50 peratus pengundi Melayu, lebih 38 peratus pengundi Cina dan lebih 12 peratus pengundi India. Jumlah pengundinya ialah 14,511 orang. Menurut daftar ini, sekiranya daftar pemilih terbaru diumumkan (yang mana penulis merasakan tidak akan berbeza sangat) merupakan satu situasi pertandingan yang adil kerana komposisinya melambangkan pembahagian populasi seperti di peringkat nasional dan juga mencerminkan senario pilihan rakyat secara keseluruhan.
Oleh itu, komposisi daftar pemilih berkenaan menjadi satu tanda jelas kepada parti-parti yang bertanding sebagai mewakili sentimen nasional di kalangan kaum-kaum yang ada. Hasil daripada PRK ini nanti memudahkan analisa pemerhati politik dan juga cerdik pandai politik mengenai persoalan-persoalan seperti kecenderungan pengundi Cina sebenarnya dalam politik, impak oleh pengundi India selepas Presiden MIC, Datuk Seri S. Samy Vellu mengundur diri, pandangan orang Melayu mengenai ketuanan Melayu dan ketuanan Rakyat dan banyak lagi indikator-indikator sentimen yang boleh terjawab.
Tenang bakal membantu Najib tetapkan PRU ke-13
Di saat suasana politik nasional hari ini masing-masing meramalkan Datuk Seri Najib Razak akan membubarkan Parlimen sebelum penggal persidangan seterusnya bermula pada bulan Mac tahun hadapan, Tenang sepatutnya menjadi perhatian Najib sebagai menguji terlebih dahulu persepsi rakyat mengenai BN dan sambutan ke atas program-program transformasinya. Mungkin kematian ADUN Tenang ada hikmahnya kepada BN kerana PRK yang bakal diadakan dalam masa 60 hari selepas Speaker DUN Johor memberikan notis kepada Suruhanjaya Pilihanraya Malaysia (SPR) bakal membantu BN menguji kekuatan mereka sebenarnya di dalam satu PRK yang berkomposisi populasi nasional.
Hanya selepas apa sahaja keputusan selepas PRK Tenang nanti, Najib masih mempunyai masa untuk menentukan sama ada pilihanraya umum ke 13 berbaloi atau berisiko untuk dianjurkan selepas Mac tahun hadapan bersama-sama dengan pilihanraya Dewan Negeri Sarawak. Jika BN tewas di Tenang, mungkin Najib boleh biarkan Sarawak teruskan dahulu pilihanraya negerinya. Bagi BN yang kini dilihat menguasai lebih 60 peratus undi Melayu, mereka lebih bimbangkan dengan trend pengundi bukan Melayu terutamanya kaum Cina.
Walaupun dalam PRK Galas melihat kepada pertambahan undi pengundi Cina kepada BN, perkara tersebut tidak boleh dijadikan sebagai satu petanda aras kerana semua sedia maklum hubungan baik antara Ahli Parlimen Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah dengan komuniti Cina yang memungkinkannya berlaku. Namun di Tenang nanti, trend pengundi Cina seharusnya tidak dilihat sebagai penanda aras terbaik tetapi boleh diterimapakai setidak-tidaknya. Lebih-lebih lagi Tenang yang terletak di bawah Parlimen Labis yang didakwa sebagai ’kubu kuat’ Presiden MCA sendiri, Datuk Seri Chua Soi Lek dan kini anaknya menjadi Ahli Parlimen kawasan tersebut.
Sejauh mana Tenang kubu kuat Chua Soi Lek,biar rakyat tentukan
Penganalisa politik melihat selain daripada isu tsunami politik nasional melanda Labis semasa PRU 2008, isu ’disiplin’ Soi Lek juga menjadi penyebab kepada penurunan banyak majoriti BN hampir separuh ketika itu. Pengundi Melayu dan juga pengundi Cina sama-sama melihat Soi Lek sebagai seorang yang rosak akhlak dan inilah menyebabkan bukan sahaja Parlimen Labis tetapi di DUN Tenang itu sendiri, menjadi kerusi DUN yang paling banyak kehilangan majoriti di antara semua kerusi DUN yang dimenangi oleh BN pada PRU 2008 di negeri Johor.
Allahyarham Sulaiman memperolehi majoriti yang banyak pada PRU 2004 dengan memperolehi 5,507 majoriti tetapi berjaya mempertahankan kerusinya itu dengan majoritinya berkurangan sehingga lebih separuh apabila memperolehi majoriti sebanyak 2,492 undi. Situasi ini jelas sekali melihat peralihan undi besar dari kaum Cina dan India kepada calon PAS ketika itu mewakili PR.
Pastinya bagi MCA, pertandingan PRK ini bakal melihat sejauh mana Soi Lek sebenarnya diterima di negeri tersebut dan sama ada rakyat sudah memaafkan ’kecurangannya’ di dalam aktiviti yang dilihat rakyat sebagai tidak sihat itu. Penulis menjangkakan isu pita kontroversi seks Soi Lek pasti akan menggamatkan semula PRK Tenang nanti dan kesempatan ini bukan sahaja digunakan oleh parti lawan tetapi juga oleh pihak-pihak dalaman partinya sendiri sebagai menekan Soi Lek sepertimana yang mereka pernah buat dahulu untuk menjatuhkan Soi Lek sebagai Naib Presiden MCA pada tahun 2007.
Peluang PR lebih baik dengan PAS
Bagaimana dengan peluang PR? Sebelum menghuraikannya, jika diikut resam pembahagian kerusi di antara komponen PR, komposisi kaum di dalam daftar pemilih menjadi petunjuk. Sebelum ini, PRU 2008, PR meletakkan calon PAS yang mana sepatutnya mengikut pembahagian komposisi, PKR lebih berhak meletakkan calon sebenarnya.
Namun begitu, sehingga kini, dilaporkan bahawa PAS Johor dan PKR Johor masing-masing dikatakan cuba melobi untuk meletakkan calon di kerusi tersebut dan usaha ini dilakukan sejak mereka mendapati Sulaiman berada dalam keadaan ’kritikal’ di hospital. Tidak dinafikan ada kemungkinan PKR akan bertanding di sana tetapi tidak menolak jika PAS kekal di sana bergantung kepada apa yang difikirkan dalam benak fikiran pemimpin PR dan persetujuan mereka.
Di dalam keadaan PKR yang baru sahaja tamat pemilihan pimpinannya pada bulan lepas dan hasil darinya menyebabkan perpecahan dan masalah dalaman kini berlaku di dalamnya, bagi penulis, PKR seharusnya membiarkan PAS kekal meletakkan calonnya di situ. Maafkan saya jika terpaksa berkata, andaikata saya diberi pilihan sama ada PKR atau DAP meletakkan calon di Tenang, saya terpaksa menolak PKR dan terpaksa memilih DAP. Ini menggambarkan betapa gerunnya saya akibat masalah dalaman PKR yang mampu menggugat kemenangan PR. Tetapi dalam kes ini, PAS adalah calon terbaik jika dilihat pada senario dan tanggapan umum ke atas masalah dalaman PKR walaupun pemimpin PKR dilihat seperti menafikan pergolakan dalamannya di kaca mata rakyat. Dan penafian inilah meresahkan rakyat dan penyokongnya kerana ’state of denial’ pemimpin utama PKR.
Kesilapan PKR memilih Chua Jui Meng sebagai Ketua PKR Johor
Walaupun tiada masalah dalaman di dalam PKR sekali pun, saya masih memilih PAS. Anda mahu tahu kenapa? Mungkin ramai tidak sedar bahawa keadaan di dalam PKR Johor sendiri dan penerimaan rakyat Johor ke atas PKR masih jauh lagi rendah. Saya boleh katakan semakin teruk apabila PKR tidak sensitif kepada ’ketuanan Melayu’ yang wujud di negeri itu. Sebagai sebuah negeri yang menjadi kubu kuat UMNO, kesilapan besar PKR adalah melantik bukan Melayu sebagai Ketua PKR negeri. PKR telah melantik bekas Menteri Kesihatan, Datuk Chua Jui Meng menjadi Ketua PKR negeri. Kita tidak bercakap tentang hak Chua ataupun orang Cina memegang jawatan tersebut tetapi kita bercakap tentang situasi sebenar di negeri yang majoritinya orang Melayu yang kini UMNO berbangga kerana menguasai lebih 60 peratus undi Melayu.
Oleh itu, penulis berharap pemimpin kanan PAS dan DAP supaya faham akan realiti semasa dan tidak membiarkan lagi Datuk Seri Anwar Ibrahim yang mungkin mendesak mereka menerima PKR sebagai calon di Tenang. Jika PAS dan DAP benar-benar mahu menyelamatkan kemampuan dan persepsi umum ke atas PR yang kebelakangan ini banyak menurun disebabkan masalah dalaman PKR, maka PAS dan DAP perlulah berkata ’Tidak!’ untuk kali ini.
Chua Jui Meng sebagai calon PR?
Saya melihat ada kemungkinan Anwar berhasrat untuk menjadikan medan Tenang ini untuk mengenengahkan Datuk Chua Jui Meng sebagai calon. Meletakkan beliau sebagai calon tidak salah kerana ini negara demokrasi tetapi satu langkah ke belakang jika melakukannya di kerusi DUN yang ramai Melayu yang kini kukuh bersama UMNO dan BN. Jui Meng mungkin mampu menarik undi orang Cina tetapi menarik undi orang Melayu dilihat sebagai sesuatu yang mustahil dalam senario semasa.
Namun begitu, dasar PAS yang lebih liberal bukan sahaja menarik undi orang Cina tetapi sekurang-kurangnya dapat menarik sebahagian daripada undi Melayu jika dibandingkan dengan kemampuan PKR sendiri walaupun PKR meletakkan calon Melayu dan bukannya Jui Meng. Bukan itu sahaja, PKR akan lebih bermasalah untuk meyakinkan pengundi sekiranya AKIM@KITA memasuki gelanggang lawan. Yang pastinya Zaid mempunyai sebab, bukti dan hujah politik bagi membongkarkan masalah dalaman PKR di dalam kempennya.
Penggantungan 4 ahli Parlimen PR boleh dijadikan bahan kempen berkesan
Episod terbaru di Dewan Rakyat baru-baru ini yang menyaksikan penggantungan empat ahli Parlimen PR memang mampu memberi nafas politik kepada PR untuk menggunakan isu-isu mengenai salahguna kuasa doktrin pengasingan kuasa, APCO-Israel, Speaker Dewan Rakyat yang tidak adil dan sebagainya bagi meningkatkan semula waima perjuangan keadilan dalam diri rakyat yang kembali terpendam sejak setahun lalu.
Namun, calon PAS adalah lebih mampu dan sesuai menggunakan kesempatan isu Dewan Rakyat itu untuk menarik sokongan orang Melayu di Tenang terutamanya mereka yang berada di atas pagar yang pernah mengundi PR semasa PRU 2008. Apa yang PAS perlu lakukan sekarang bersama-sama dengan komponen lain dalam PR ialah memainkan semula sentimen rakyat supaya meningkat ke tahap ’rakyat penentu’ seperti semasa di PRK di Batu Gantang iaitu selepas beberapa bulan BN menguasai DUN Perak dengan cara yang diragui.
Andaikata PR tetap mahukan calon dari PKR, isu dalamannya yang berlaku sebelum ini tidak cukup bagi mengambil kesempatan dalam menyemarakkan gelombang rakyat kali ini, maka PAS adalah jentera terbaik buat masa sekarang. Namun begitu, secara jujurnya, jika PR dapat mengurangkan majoriti BN sudah cukup baik kerana ini mampu memberi semangat baru kepada PR dan menakutkan BN. Sekiranya PR menang, ia adalah satu bonus besar di dalam merealisasikan impian Putrajaya nanti.

Tenang, Ujian Terakhir BN Dan Pakatan

ANALISIS terhadap Barisan Nasional (BN) dan Pakatan Rakyat akan memperlihatkan pertempuran yang sengit apabila mereka menghadapi pilihan raya kecil Tenang, yang pertama di Johor, dengan tekanan lebih mengenai impinan untuk Putrajaya, dan juga keupayaan menyusup kedalam kubu BN.

Wakil rakyat Tenang Sulaiman Taha meninggal dunia awal pagi kelmarin disebabkan kencing manis. Dia dimasukkan kedalam Hospital Pakar Ampang Puteri sejak 24 Nov. Dengan kematiannya, negara akan menyaksikan satu lagi pilihan raya kecil, ke-14, sejak 2008.

Johor dikenali sebagai salah satu "votebanks" untuk BN, sebuah negeri yang telah menyelamatkan gabungan pemerintah daripada penghinaan dan menjadi penghalang kepada pembangkang pada pilihanraya umum 2008 dimana BN kehilangan lima buah negeri dan dua pertiga majoriti di parlimen.

Dan di tengah-tengah spekulasi meluas Perdana Menteri Najib Tun Razak akan mengadakan pemilihan pada suku pertama tahun depan, undi di Tenang dilihat menjadi satu lagi 'bayangan' pilihan raya umum ke-13.

Fokus sekali lagi akan diberikan kepada corak pengundian bukan Melayu. Orang Melayu mewakili hampir 50% daripada pengundi. Cina dan India mewakili 39% dan 12% pengundi, satu perbezaan yang besar di antara 14,511 pengundi berdaftar bagi kawasan pengundian separa bandar ini.

Kekalahan Pakatan dalam dua pilihan raya kecil yang diadakan serentak di Galas, Kelantan and Batu Sapi, Sabah, menjadi tanda undi Cina telah kembali kepada BN. Presiden MCA Dr Chua Soi Lek meraikan fakta tersebut dan menyatakan keyakinanannya bahawa perkara ini akan berterusan.

Sasaran Pakatan Kurangkan Majoriti BN

Ini akan menjadi di antara halangan-halangan Pakatan di Tenang. Perkembangan 2008 kelihatan peralihan undi bukan Melayu dan "liberal progresif" sokongan orang Melayu bandar berlaku termasuk di Tenang, bagaimanapun fenomena ini tidak memberi kesan yang banyak.

Chua kelihatan akan mengekalkan sokongan baik terhadap MCA dan di atas kertas ia kelihatan tidak begitu sukar. Tenang termasuk kawasan pilihan raya Parlimen Labis. Ia benteng utama MCA dan kepada pucuk pimpinan anak lelakinya, Chua Tee Yong.

Keputusan 2008 , di mana arwah Sulaiman mengalahkan calon PAS, Mohd Saim Siran, ia kelihatan sukar untuk Pakatan menjangkakan satu keputusan yang baik. Undi Melayu kekal kepada Melayu Umno. Mohd Saim telah dikalahkan bukan sahaja pada 2008 tetapi juga dalam pilihan raya umum 2004.

Bagaimanapun Majoriti BN menurun dengan banyak. Ia telah dikurangkan hampir separuh. Kemenangan Sulaiman diberi saingannya dengan jumlah yang sangat besar, 5,517 majoriti sebelum ini tetapi pada 2008 ia hanya 2,492. Pengurangan drastik dianggap berpunca daripada peralihan undi Cina dan India kepada Pakatan.


Sasaran paling pragmatik untuk Pakatan ialah untuk meneruskan usahanya untuk mengurangkan terus majoriti pesaingnya sebagai satu pertempuran yang simbolik. Sekiranya ini berlaku, blok pembangkang boleh meraikan kejayaan dalam "perang saraf" di mana ia boleh bermegah meraikan sokongan bukan Melayu yang berterusan. Ia juga akan memberi isyarat bahawa kempen Pakatan telah berjaya meresapi Johor.

Bagaimanapun masih terlalu awal untuk menentukan sama ada Pakatan akan meletakkan calon PAS untuk bertanding di Tenang dalam usaha Pakatan untuk memberikan cabaran yang sengit di sana.
Pertarungan Pertama Presiden Baru MIC

Setakat yang diketahui setakat ini, berdasarkan pola sokongan pengundian Melayu menunjukkan orang Melayu kekal terbahagi, dan sokongan untuk kedua-dua pihak kekal tidak berubah. Keberkesanan PAS boleh diukur dengan usahanya untuk menarik peneroka-peneroka Felda masuk ke dalam kem mereka. Rizab tanah Felda merupakan sebahagian kecil pemilih Tenang.

Sementara itu, pilihan raya kecil ini juga menjadi ujian pertama sebenar G Palanivel sebagai Presiden baru MIC, parti komponen berasaskan India ketiga terbesar dalam BN.

S Samy Vellu meletakkan jawatan sebagai presiden MIC pada 6 Dis selepas menerajui parti itu selama 31 tahun, dipercayai diatur oleh Umno kerana mendapati kebencian terhadap bekas menteri dikalangan pengikutnya semakin tinggi.

Ia satu fakta yang diketahui pemimpin-pemimpin kanan Umno dan merasakan bahawa sudah tiba masanya untuk Samy Vellu berhenti. Dia telah dilihat menjadi penghalang dan menyekat usaha Najib untuk mendapatkan semula undi bukan Melayu kembali ke dalam kem BN.

Asri kesal JAIS guna taktik ala-Taliban

Di dalam satu kenyataan media yang dikeluarkan oleh bekas Mufti Perlis, Dr. Mohd Asri Zainul Abidin (gambar) hari ini, beliau melahirkan rasa bimbang dengan perkembangan terbaru mengenai penahanan beberapa orang Islam berfahaman Syiah oleh Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) di Gombak pada awal minggu ini. Asri menyifatkan tindakan tersebut sebagai satu permulaan ke arah pembentukan budaya Taliban di dalam negara ini yang sangat berbahaya kepada imej kerajaan dan pentadbiran Islam di negara ini.


Beliau menyifatkan pembentukan seperti atau ala-Taliban ini adalah satu perkembangan yang tidak sihat kerana kerajaan Malaysia hari ini cuba mengenengahkan Islam yang pertengahan di kalangan negara dunia Islam di seluruh dunia. Selain itu, ini menunjukkan Malaysia hanya mengiktiraf satu cabang sahaja Islam di negara ini dan meletakkan cabang-cabang Islam yang lain sebagai ’haram.’

Menurut Asri lagi, walaupun beliau tidak bersetuju dengan ajaran-ajaran di dalam Syiah dan selalu terlibat di dalam perdebatan dengan pihak Syiah, beliau tidak boleh menerima dasar yang digunapakai di dalam kerajaan Malaysia yang didakwa sebagai demokrasi yang menghalang orang ramai menggunakan hak mereka untuk beragama selagi pegangan mereka belum mengganggu ketenteraman awam.

Beliau turut melahirkan rasa kesal di atas sikap ’tidak terbuka’ kerajaan dan memberi amaran kepada kerajaan bahawa keadaan ini boleh membawa kepada pertelingkahan dan kemusnahan sosial sesama penganut Islam.

Walaupun kerajaan mahu mengenengahkan hanya fahaman Sunnah boleh diterimapakai kerana dianggap sebagai fahaman sah di sisi Allah, kerajaan sewajarnya menggunakan perbincangan intelektual di dalam menghadapi isu-isu perbezaan dalam cabang agama seperti ini. Perbahasan sewajarnya dialu-alukan untuk kes seperti ini dan bukannya melaksanakan penguatkuasaan yang mungkin dilakukan dengan cara kejam dan tidak betul.

Sebelum ini seramai 200 orang tempatan dan luar negara yang mengikuti fahaman kumpulan Hauzah Ar Ridha Alaihissalam telah ditahan di sebuah rumah kedai yang dipercayai markas mereka di Taman Sri Gombak pada Rabu lepas kerana disyaki memberi tamparan kepada keselamatan negara.

Kumpulan itu yang diketuai oleh seorang warganegara Iran dikatakan telah beroperasi di situ sejak dua tahun lalu. Antara pengikutnya ialah rakyat Malaysia, Iran, Indonesia, Myanmar dan Pakistan yang kebanyakannya adalah pelajar dan pensyarah di universiti, peguam dan pegawai kerajaan.

Mereka seterusnya dihadapkan ke Mahkamah Rendah Syariah Gombak malam tadi dan kini dibebaskan dengan jaminan. Pihak JAIS memaklumkan kumpulan Syiah tersebut didakwa mengeluarkan ajaran membenarkan mereka membunuh penganut Islam selain dari mazhab Syiah kerana didakwa sebagai kafir.

Penahanan tersebut merupakan penahanan kedua terbesar dilakukan di negeri Selangor yang mengkategorikan ajaran Syiah sebagai ajaran yang menyeleweng. Sebelum ini juga, mufti Perlis Dr. Juanda Jaya juga mengkritik tindakan ala-Taliban oleh pihak berkuasa agama atas dasar pluralisme agama.

Pihak Kedutaan Iran di Malaysia gagal dihubungi untuk memberi komen mengenai tindakan kerajaan Malaysia ke atas fahaman Syiah. Namun begitu, ramai orang berasa hairan dengan hubungan baik kerajaan Malaysia dengan kerajaan Iran dapat dilaksanakan tetapi di negara sendiri, penganut Syiah Islam ini diperlakukan sedemikian rupa. Malah ramai melihat ini akan menggugat hubungan dua hala antara kedua-dua negara di masa hadapan.

Malah hubungan Malaysia dan Arab Saudi turut akan terjejas di atas sikap bermuka-muka badan agama Islam di Malaysia yang menekan penganut fahaman Wahabi di negara ini sedangkan di persada antarabangsa, Malaysia menghulurkan tanda persahabatan Islam dengan kerajaan Arab Saudi yang ratanya penganut Wahabbi. 

Kerajaan Malaysia juga bukan sahaja bertindak begini pada fahaman Syiah dan Wahabbi tetapi juga sesama mazhab yang ada yang mengamalkan Sunnah seperti orang Melayu yang percayakan fahaman Hanafi, Hambali dan Maliki.