Thursday, March 4, 2010

Nik Aziz dirawat di Hospital USM
 
KOTA BHARU, 4 Mac: Menteri Besar tidak hadir menyambut keberangkatan pulang Sultan Kelantan dari Singapura hari ini disebabkan beliau dirawat di Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) di Kubang Kerian sejak petang semalam.

Setiausaha Politiknya, Wan Nik Wan Yussof berkata, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat tidak dapat hadir pada majlis tersebut kerana masih mendapat rawatan di hospital.

Kata beliau, kepenatan tugas harian menyebabkan jantungnya tidak stabil sehingga terpaksa mendapat rawatan di Unit Rawatan Jantung pagi semalam.

“Dan pada sebelah petang doktor menasihatkan Menteri Besar berehat di wad bagi memulihkan keadaan jantungnya.

“Keadaan kesihatan Tuan Guru agak terganggu sejak seminggu lalu disebabkan kepenatan kerana menghadiri banyak program di merata tempat,” katanya di sini.

Oleh itu katanya, Menteri Besar tidak dapat memenuhi banyak undangan termasuk di Kuala Lumpur sehari dua ini disebabkan keadaan kesihatannya belum lagi mengizinkan.

Pada Julai 2004 Tuan Guru Nik Abdul Aziz menjalani koronari angiogram, iaitu memasukkan wayar ke dalam saluran jantung untuk melihat penyumbatan di Unit Kardiologi HUSM.

Selepas itu beliau dipindahkan ke Institut Jantung Negara bagi menjalani rawatan koronari angioplasty dengan memasuk bateri menguatkan pergerakan jantungnya.

Wan Nik berkata, keadaannya sekarang beransur pulih dan doktor menasihat supaya banyak berehat.

2 wanita enggan lalui mesin bogel

2 wanita enggan lalui mesin bogel


GAMBAR fail menunjukkan seorang kakitangan Lapangan Terbang Manchester di England menguji alat pengimbas bogel.


MANCHESTER - Seorang wanita Islam dilarang menaiki satu penerbangan ke Pakistan selepas enggan melalui mesin pengimbas baru di Lapangan Terbang Manchester yang memaparkan tubuh manusia dalam keadaan bogel, lapor sebuah akhbar semalam.
Seorang lagi wanita yang merupakan rakannya juga enggan menjalani imbasan mesin Rapiscan itu kerana masalah perubatan.
Dua wanita itu sedang dalam perjalanan ke Islamabad apabila mereka dipilih untuk melalui imbasan mesin Rapiscan selepas mendaftar masuk di lapangan terbang berkenaan.
Setakat ini, kira-kira 15,000 orang telah melalui alat pengimbas itu manakala pasangan tersebut merupakan penumpang pertama yang enggan berbuat demikian.
Pasangan tersebut yang sanggup kerugian dua tiket penerbangan berharga £400 (RM2,000) daripada menjalani prosedur imbasan, kemudiannya bertindak meninggalkan lapangan terbang itu.
Beberapa mesin Rapiscan yang berharga £80,000 (RM406,000) diperkenalkan di Lapangan Terbang Antarabangsa Heathrow dan Lapangan Terbang Manchester pada 5 Februari lepas.
Mesin sinar-X itu membolehkan kakitangan-kakitangan keselamatan melihat imej bogel penumpang untuk mengesan sama ada senjata dan bahan letupan disembunyikan pada tubuh mereka tetapi penggunaannya dikritik kerana ia memaparkan bentuk kemaluan penumpang.
Ulama-ulama di Amerika Syarikat (AS) mengeluarkan fatwa yang melarang orang Islam melalui mesin itu kerana ia melanggar hu-kum agama berhubung isu bogel.
"Islam jelas melarang lelaki atau wanita dilihat dalam keadaan bogel oleh mereka yang bukan muhrim," kata fatwa itu.
Sementara itu, seorang aktivis sebuah badan bukan kerajaan di Britain, Alex Deane menyatakan pertubuhannya bersedia mewakili dua wanita itu sekiranya mereka mahu mencabar keputusan pihak berkuasa di mahkamah. - Agensi

Serbuan Israel ditangguh kerana Facebook


SEORANG anggota keselamatan Israel mengawal kerja-kerja pembinaan halangan di Beit Jala, Tebing Barat semalam.


BAITULMUQADDIS - Seorang askar Israel digantung tugas selepas didapati mendedahkan maklumat terperinci mengenai satu serbuan pasukan itu di Palestin menerusi laman rangkaian sosial Facebook, lapor sebuah stesen radio Israel semalam.
Askar tersebut dari unit artileri Israel dilaporkan mengemas kini halaman dirinya itu dengan memberitahu semua rakannya bahawa dia akan terlibat dalam satu operasi di Qatanna semalam dan dijangka kembali ke rumah pada hari ini.
Beberapa askar lain dari unit itu yang menyedari kiriman mesej tersebut segera memaklumkan perkara itu kepada pegawai mereka dengan menyebabkan operasi di perkampungan Palestin dekat Ramallah itu terpaksa dibatalkan.
Halaman Facebook milik askar itu juga didapati mengandungi banyak maklumat terperinci mengenai unit tempat dia sedang bekerja selain waktu dan lokasi tepat berhubung operasi yang dilakukan di Qatanna dalam wilayah Tebing Barat, Palestin.
Tentera Israel belum mengeluarkan sebarang ulasan manakala maklumat diri askar itu tidak dinyatakan.
Namun, sebuah stesen radio tentera Israel melaporkan, askar tersebut tidak menyukai perkhidmatannya di unit berkenaan.
Ekoran kes itu, dia digantung daripada berkhidmat di unit tersebut. - AFP

Kuasa penentu di tangan SultanKARTIKA (kiri) kelihatan ceria sewaktu berjalan keluar dari Bangunan MUIP bersama ahli keluarganya di Pekan semalam.


PEKAN - Keputusan sama ada bekas model sambilan, Kartika Sari Dewi Shukarnor, 32, akan dihukum sebat atau diampunkan kini terserah kepada budi bicara Sultan Pahang, Sultan Ahmad Shah.
Kartika semalam menghadap Tengku Mahkota Pahang, Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah bagi mencari penyelesaian kepada isu penangguhan hukuman sebat ke atasnya yang telah tertangguh sejak tahun lalu.
Tengku Abdullah pada sidang akhbar baginda selepas pertemuan itu bertitah, kes Kartika itu akan dirujuk terus kepada Sultan Pahang.
"Dia (Kartika) sudah menyuarakan isi hatinya dan kita memahami, mengakui dan menerimanya.
"Saya amat simpati dan akan mempersembahkan kepada Sultan mengenai pertemuan ini dalam masa sehari dua lagi untuk keputusan,'' titah baginda selepas pertemuan itu diadakan di Kompleks Islam Sultan Haji Ahmad Shah, Majlis Ugama Islam dan Adat Resam Melayu Pahang (MUIP) di sini semalam.
Kartika yang ditemani ahli keluarganya telah menghadap Tengku Abdullah selama hampir satu jam sebelum mereka meninggalkan kompleks itu dengan menaiki kereta Proton Perdana V6 kira-kira pukul 12 tengah hari.

Pengarah Radio IKIM didesak ‘Letak Jawatan’ kerana panggil Presiden PAS Muzakarah

Quantcast
Seorang teman menyampaikan kepada saya bahawa perletakan jawatan Pengarah Radio IKIM, Ir Ahmad Jais Alias berkuatkuasa 1 Mac lalu bukanlah perletakan jawatan yang sukarela. Bernama pada 19 Januari telah menyiarkan berita bahawa beliau akan meletakan jawatan setelah berkhidmat selama setahun dua bulan bermula pada 1 Januari 2009. Memang pelik kenapa beliau letakan jawatan secara tiba-tiba walhal baru berkhidmat setahun jagung.
Beliau dikatakan telah diberikan tekanan oleh pihak atasan bagi meletakan jawatan berikutan tindakannya menjemput Presiden PAS bagi menyertai Muzakarah Pakar anjuran IKIM pada 21 Januari lepas. Muzakarah itu diadakan bagi membincangkan isu nama Allah dan Tun Abdullah turut hadir bersama bekas Mufti Perlis, Dr Mohd Asri Zainal Abidin.
Sebelum ini juga, beliau turut dikatakan mengunakan kedudukannya bagi menjemput beberapa Ustaz-ustaz PAS untuk menjadi penceramah dan memberikan kuliah agama di Radio IKIM. Ya! mereka hanya beri kuliah agama, bukan ceramah politik. Pendengar Radio IKIM boleh jadi saksi.
Ekoran dari tindakan beliau yang tidak disenangi itu, gaji beliau ditahan, elaun dan bayaran claim beliau turut tidak dibayar.
Jika melawat laman web IKIM, nama beliau juga sudah dikeluarkan walaupun baru 4 hari beliau letak jawatan. Tiada sebarang majlis perpisahan diadakan untuk beliau dan akhirnya beliau kembali menjadi orang dagang walhal kehadirannya selama setahun di IKIM telah banyak memberikan perubahan besar kepada imej dan rating Radio IKIM.
Memang tidak logik, dalam keadaan ekonomi yang gawat ini beliau yang baru setahun dua bulan bekerja dengan IKIM mahu letakan jawatan tanpa sebab. Lainlah kalau beliau mendapat tawaran jawatan yang lebih baik. Ada juga logiknya. Kini Ahmad Jais dilaporkan menjadi penceramah bebas dan tidak mempunyai pekerjaan tetap.
Selepas ‘perletakan jawatan’ beliau, dikhabarkan bahawa beberapa slot ceramah yang kebanyakannya disampaikan oleh Ustaz-ustaz PAS akan disusun semula dan dimansuhkan perlahan-lahan. Beberapa DJ dan kakitangan juga dikatakan menerima tekanan yang sama agar mereka meletakan jawatan.
Berita dan cerita ini tersebar luas di IKIM dan pendengar setia Radio IKIM pasti mahu mencari jawapannya. Tidak sepatutnya beliau dipecat jika alasan Politik sedangkal itu digunakan. Beliau sebagai seorang yang berilmu telah mengunakan kedudukannya bagi meletakan orang-orang yang berilmu tanpa mengira apa jua parti untuk kebaikan masyarakat. penyingkirannya adalah satu kezaliman!
Saya yakin, IKIM akan menafikan cerita ini. Tapi kebenaran itu tidak akan dapat disembunyikan sampai bila-bila. Teman saya juga mengatakan bahawa sampai sekarang beliau belum menerima gaji terakhirnya! memang zalim

Kisah anak Hashim Gera..(2)

Masuk dan perginya Hashim Gera ke dalam politik adalah seperti bunga api. Dia menang pilihanraya 1969, menjadi ahli parlimen Pas di Parit. Orang ketawa mendengarnya berpantun. Tetapi sebagai orang Melayu di zaman itu orang baru masuk parti Islam ini suka berjoget. Bila di cabar oleh Tunku Abdul Rahman untuk menari dalam satu majlis makan malam Parlimen kaki Hashim Gera tidak tertahan lagi maka dia menarilah dengan sungguh-sungguh.

Dia pun dikenakan tindakan disiplin. Maka profesyen politiknya yang baru bermula pun tamat, diiringi dengan gelak ketawa seluruh Malaysia. Dan gelak ketawa itu terdengar sekali-sekali, sayup-sayup hingga sekarang. Bagaimana anaknya yang belajar di MCKK melawan lawak politik tersebut? Dia melawannya dengan tingkah lagi sehingga mendapat gelaran Chandran.

Ketika sedang menulis kisah ini saya menerima satu email. Saya percaya email ini telah sampai kepada beribu-ribu komputer. Saya kongsikan:

The True Dato Sallehuddin Hashim (DSH)

Was he a corporate player as he has been trying to portray himself? Ask the shareholders of TMI (Turnaround Management Incorporated Sdn Bhd). They would not agree as he had saddled them with debts and empty promises and TMI is in bad shape. TMI should turnaround itself and its subsidiaries, Marang Resort and Furniture Village.

DSH had conveniently picked decent and certainly not the least gullible of characters from his ex-school so that he can manipulate and exploit their good nature and intentions to his maximum advantage. Mr. Amin Al Rashid (Class of 68), Mr. Abdullah Hamid. (class of 69) and Mr. Zaharuddin Alias (class of 70) and together with DSH are all shareholders of TMI. All have been cheated, abused, used and manipulated by DSH whom they described as an ‘evil genius’ and someone who used his intelligence in the most negative and destructive way.

He prides himself as a corporate player. The truth is he was never transparent and he will cheat at the slightest opportunity. He always boasts of his so-called success with Trenergy Berhad but he was only a front of a tycoon, who had initially recruited Mr. Zaharuddin Alias who then co-opted DSH who eventually cheated all the shareholders and the tycoon. DSH had not only lied to his partners that he was paid less than half of the RM40 million by the tycoon, but he (DSH) did not pay the shareholders their dues and had also left the company’s debts unsettled – that’s the corporate player that he brags.

DSH is a dangerous character because he says he is not scared of anyone. He said, “Why should I when I am not even scared of God”. He is not honest and anybody who crosses his path will learn that his vindictiveness is pathological. Worse, he is a gambler; he’s reported to have lost hundreds of thousands of dollars in Las Vegas. This explains, despite the millions from the Trenergy deal, he has been a pauper for years. That’s why he desperately needs the job in Selangor and was turned down by the Menteri Besar who knows him better.

He is a clown, an actor and an entertainer. The people in the party say that he is hot-tempered. This is news to his ex-classmates. None of his ex-classmates will say that he is hot-tempered. It was purely acting on his part. He was not sincerely fighting for the principles the party is fighting for. How can he be when he is rotten to the core?

His close friends from MCKK who knew him well never want to be involved in any business with him. They don’t even trust a ringgit of their money with him. His nickname is Chandran because out of a hundred words he said, they only believed less than ten which is a tragedy for such a brilliant man whose verbal talent is indeed extraordinary.

The best job for a brilliant man with a twisted and conniving mind and with a pathologic vindictive nature is a dirty job. He would be a very dangerous candidate for any normal job as the MB of Selangor had read correctly.

Arikel asal : Anak Hashim Gera 2

--
Posted By Luna and Thatguy to Dunia Berwarna Luna Version 2 at 3/04/2010 09:14:00 AM

Amk PP Serah surat jemputan debat di PWTC
Sekretariat Pemuda Pakatan Rakyat Pulau Pinang hari ini menjemput Presiden Umno Datuk Seri Najib Razak sebagai tetamu kehormat dalam debat perdana berhubung dakwaan Melayu terpinggir di negeri itu.

Turut dijemput Ketua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin dan ketua penerangannya Datuk Seri Rizal Merican Naina Merican.

Surat tersebut antaranya memaklumkan tempat debat bertajuk 'Melayu Islam Pulau Pinang: Antara Provokasi dan Kebenaran' pada 7 Mac ini.

Surat kepada pemimpin Pemuda Umno diserahkan oleh Ketua Penerangan Pemuda PKR Pulau Pinang, Rizal Hamid melalui seorang pegawai di pejabat pergerakan tersebut di Bangunan PWTC Kuala Lumpur kira-kira jam 11.30 pagi ini.

Sementara surat kepada Najib diserahkan di pejabat setiasusaha agung Umno melalui seorang pegawainya kira-kira jam 11.45 pagi

Turut mengiringinya ahli Majis Pimpinan Pusat PKR Badrul Hisham Shahrin.

Pada sidang media selepas itu, Badrul berkata Pakatan dan Pemuda Umno Pulau Pinang, Dewan Perniagaan Melayu Pulau Pinang dan Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS) akan diteruskan walaupun pihak terbabit hanya menghantar wakil.

Ditanya kemungkinan kumpulan tersebut tidak hadir, Badrul berkata: "Terpulanglah kepada mereka. Rakyat akan menilainya."

KEADILAN TETAP TEGUH DAN MANTAP

KEADILAN TETAP TEGUH DAN MANTAP
Peristiwa beberapa orang Ahli Parliamen (AP) melompat keluar dari Parti Keadilan Rakyat (KEADILAN) merupakan proses penyucian yang dialu-alukan. Kami percaya apabila sudah tidak ada daki, kulit menjadi lebih bersih dan badan lebih sihat.
Sejarah menunjukkan PAS dan DAP mengalami cabaran lebih buruk pada peringkat permulaan mereka. Beberapa pimpinan utama mereka keluar parti. Dari DAP Goh Hock Guan (SUA), Richard Ho (pemimpin kanan), Lee Lam Thye dan lain-lain keluar parti. Ada pihak menganggap DAP akan lingkup. Sebaliknya ia menjadi lebih kuat sehingga kini.
Dari PAS pula, Asri Muda (Presiden), Osman Abdullah (SUA), Nakhaie Ahmad (Naib YDP) dan ramai lagi meninggalkan parti. Para pemimpin Umno menyangka dan mengharapkan PAS akan gulung tikar. Tetapi apa berlaku? PAS menjadi lebih teguh seperti yang terbukti sekarang.
Kita jangan lupa Umno juga melihat ramai pemimpin, termasuk tiga orang Presidennya – Onn Jaafar, Tunku Abdul Rahman dan Hussein Onn – keluar parti dan tidak masuk semula sehingga mati. Tidak seperti Mahathir Mohamad, yang bercerai sekejap dan kemudian rujuk kembali. Berbeza dengan PAS dan DAP, Umno lebih parah keadaannya kini.
Ahli-ahli Parliamen yang melompat katak dari KEADILAN akhir-akhir ini, seperti Ahli-ahli Dewan Negeri yang berbuat serupa terdahulu darinya, menghadapi masalah pribadi serta kewangan dan ada yang mula disiasat oleh pihak SPRM (Suruhanjaya Pencegah Rasuah).
Selain itu mereka tidak menjaga kawasan, tidak pernah menuyarakan rintihan apatah lagi membela hak rakyat. Mereka tidak menunjukkan prestasi yang baik dalam Parlimen – tidak pernah atau jarang sekali bercakap atau berbahas.
Pimpinan Umno meraih peluang dari kelemahan mereka. PM Najib Razak dan isterinya Rosmah Mansor menemui hampir semua sebelum mereka keluar – termasuk juga beberapa orang bukan ADUN atau AP yang boleh diperalatkan – dengan menjanjikan berbagai-bagai habuan untuk memikat mereka. Kami mendapat maklumat bahawa berpuluh juta dana disediakan oleh PM serta kroni konrporatnya untuk membeli ADUN dan AP, terutama dari KEADILAN.
Najib dan pemimpin Umno yang lain berikrar konon hendak berusaha menghapuskan korupsi. Sebaliknya mereka sentiasa melakukan korupsi politik dan kewangan besar-besaran. Tindakan korupsi mereka pasti akan menjadikan KEADILAN lebih teguh dan mantap dan disokong rakyat ramai.

Political Mercenaries ...Mampuih pi la..

UMNO menyerang Parti Keadilan Rakyat bertubi-tubi kerana ia mahu Barisan Nasional mendapatkan majoriti dua pertiga kerusi Parlimen dengan apa cara sekali pun. Dengan kuasa dua pertiga itu;

Mereka boleh pinda Perlembagaan Persekutuan.
Mereka boleh ubah suai kawasan Parlimen .
Mereka mahu lebih banyak kerusi majoriti orang Melayu kerana UMNO ingat orang Melayu tetap menyokongnya.
Kononnya kalau tambah kerusi majoriti Melayu, maka kerusi UMNO dalam pilihan raya akan bertambah.

Oleh itu, untuk dapatkan majoriti dua pertiga ini, UMNO berjaya menarik beberapa orang Ahli Parlimen PKR untuk menyokong BN bagi tujuan ini. Nampaknya hasrat Najib untuk mengembalikan kerusi dua pertiga di Parlimen akan tercapai. Saya percaya ada beberapa Ahli Parlimen PKR lagi akan keluar parti tidak lama lagi.

Sekarang kita bukan saja ada “Sodomy 2”; tetapi kita juga berhadapan dengan fenomena politik “Perak 2” di mana apa yang terjadi di Perak sudah pun bermula di peringkat pusat. Fenomena menggunakan wang, sogokan dan imbuhan ditawarkan untuk orang-orang PKR ini untuk berpaling tadah. Ini bukan kenyataan yang dibuat untok menutup kelemahan PKR dan kepimpinannya.

Ini lah yang benar-benar berlaku. Inilah maklumat dan laporan yang kita terima dari orang ramai. Memang ada aspek tertentu dalam pengurusan parti yang perlu kita perbaiki, dan perkara ini sudah pun diakui dan tindakan telah pun diambil. Tetapi kita tidak dapat menahan “political mercenaries ” atau mereka yang sanggup menggadai perjuangan dengan wang dan jawatan, daripada melompat keluar dari parti kita.

Walaupun berberapa pemimpin parti melompat, sebenarnya sokongan rakyat bertambah. Inilah kekuatan kita yang sebenar. Inilah yang perlu disebar dan difahami oleh penyokong Pakatan Rakyat. Lihat sahaja sokongan padu para pemimpin dan ahli-ahli Parlimen DAP dan PAS terhadap Dato’ Seri Anwar Ibrahim; ini menunjukkan perpaduan kita yang kukuh dan ikhlas. Kita bersama telah dapat mengatasi politik rasuah ini. Pilihan raya akan datang bergantung kepada kuasa rakyat, dan bukan kepada beberapa kerat “political mercenaries” yang melompat ini.

Saya dan kawan-kawan dalam PKR tetap akan mempertahankan perjuangan politik Pakatan Rakyat. Setelah selesai fenomena melompat ini, keadaan akan tenang kembali. Kita tidak akan lumpuh, malah kita akan lebih kuat. Kita akan lebih teliti dalam memilih calon, kita akan lebih cermat melantik wakil dalam jawatan tertinggi parti. PKR telah menghadapi keadaan yang lebih dahsyat daripada serangan wang ini, tetapi kita masih subur dan kuat. Ini bererti ramalan Pak Pandir kononnya PKR akan lumpuh hanyalah mimpi di siang hari kerana mereka tahu siapa sebenarnya yang telah kehilangan sokongan rakyat.

Saya harap rakyat Malaysia yang mahukan perubahan tetap yakin dengan perjuangan kami. Kalau dulu tak ramai yang berkaliber yang mahu bertanding di bawah tiket PKR, kini sudah sampai masanya anda menyahut cabaran untuk bersama-sama kami mengubah politik negara. Jika anda yang berwibawa tak mahu menyertai perjuangan ini untuk membasmi rasuah, salah guna kuasa, politik perkauman dan bermacam gejala buruk lain, maka mereka yang tak berkaliberlah akan mengisi kekosongan ini.

Artikel asal : Perak 2; Sodomy2

--
Posted By Luna and Thatguy to Dunia Berwarna Luna Version 2 at 3/04/2010 04:19:00 PM

Lompatan Politik Terkini Atas Dasar Wang Ringgit - Latheefa...

Kenyataan akhbar: Lompatan politik terkini atas dasar wang ringgit (4 Mac 2010)

Pengumuman terkini Ahli Parlimen (MP) Bagan Serai, Mohsin Fadzli Samsuri menuruti jejak songsang MP Bayan Baru, Zahrain Hashim dan MP Nibong Tebal, Tan Bee Beng dengan meninggalkan parti sebagai sebahagian daripada rancangan Barisan Nasional (BN) untuk menghalang hasrat rakyat dan menghancurkan PKR.

Kejadian ahli-ahli parlimen mengisytiharkan mereka hilang keyakinan kepada parti dan mahu membina "barisan indipenden" bukanlah suatu hal yang terjadi tiba-tiba. Tindakan pelompat ini didorong oleh imbuhan kewangan. Memang benar, PKR tidak mampu bersaing dengan BN apabila ditimbulkan persoalan imbuhan kewangan. Rancangan dasyat BN ini termasuklah menggunakan hartawan-hartawan tertentu bagi membantu melangsaikan beban kewangan yang ditanggung ahli-ahli parlimen opurtunis ini (krisis di Perak menjadi kes jelas manipulasi kewangan). Menjadi perkara yang diketahui umum bahawa sesetengah dari mereka telah selesai melangsaikan hutang dan menjadi bertambah kaya.

Malangnya, bekas Setiausaha Agung PKR, Sallehuddin Hashim telah mengatur pelompatan politik ini. Dia memanipulasi ahli-ahli parlimen yang lemah dan tidak teguh iman perjuangannya, untuk digoda masuk ke dalam perangkap BN. Kehadiran Sallehuddin pada beberapa sidang akhbar pelompat-pelompat politik adalah tidak mengejutkan. Selepas perletakan jawatannya sebagai Setiausaha AGung PKR, Sallehuddin aktif menjalin hubungan dengan para pemimpin BN termasuklah Perdana Menteri Najib Razak dan isterinya Rosmah. Sallehuddin sendiri mendedahkan perkara ini kepada beberapa pemimpin PKR, mengakui dia menemui Najib dan Rosmah dua hari sebelum sambutan Tahun Baru China. Cukup meragukan, aneh dan ganjil buat seseorang yang pernah memegang jawatan kanan dalam PKR tiba-tiba menyatakan bahawa dia kini yakin dengan BN dan pemimpinnya. Dia akan terus memutar belitkan cerita bahawa dia kecewa dengan parti dan menyebarkan cerita pembohongan dan separuh benar, biarpun hakikat sebenarnya hanyalah godaan rakus wang ringgit.

Meskipun BN dan Sallehuddin meneruskan kempen ganas ini, Pakatan Rakyat dan PKR akan tetap teguh dan tidak gentar dengan tindakan sebegini. Kami tahu cubaan-cubaan ini dikira-kirakan dapat merosak dan menghancurkan PKR kerana PKR menjadi ancaman sebenar BN. Semenjak pilihanraya umum dan pilihanraya kecil berikutnya, BN tewas banyak kerusi-kerusi dengan penduduk berbilang kaum kepada PKR. Parti ini yakin bahawa pelompatan politik ini akan hanya membuatkan kami lebih kuat lagi.

Kami menyeru Rakyat jelata membantu kami untuk melakukan tindakan yang betul - bergerak memerdekakan diri daripada sistem yang rasuah, tidak adil dan menindas ke arah sistem pentadbiran yang bersih dan demokratik.
____________ _________ _________ _________ _________ _________ ____
Press statement: Recent political defections due to dollar and cents (4 March 2010)

The recent announcement of Bagan Serai MP Mohsin Fadzli Samsuri joining Bayan Baru MP Zahrain Hashim and Nibong Tebal MP Tan Bee Beng in quitting the party is part of a plan by the Barisan Nasional (BN) to undermine the will of the people and destroy PKR.

It is not coincidental that all of a sudden, the stated MPs profess losing confidence with the party and wanting to build "an independent block" when the plain fact is that the defectors are driven by monetary rewards. The truth is PKR cannot compete with the BN when it comes to monetary rewards. The BN’s grand design would include using certain tycoons to help alleviate these debt-ridden and opportunistic MPs (the Perak crisis being a clear case of such manipulation) . It is simple common sense when suddenly some of them have now been cleared from their debts and are enriched.

Unfortunately, former PKR Secretary General Sallehuddin Hashim has facilitated these defections and manipulated the weak-willed and fickle MPs who are pliable enough to be lured into the BN's trap. It is therefore of no surprise that Sallehuddin has been present at the last few defector’s press conference. After his resignation as PKR Secretary General, Sallehuddin has actively engaged with BN leaders including the Prime Minister Najib Razak and his wife Rosmah. Sallehuddin himself revealed to several PKR leaders that he had meetings with both of them two days before Chinese New Year. It is odd and dubious when someone who has once held a key position in PKR has suddenly found confidence in the BN and its leaders. He will continue to spin the myth that he was disappointed with the party and other assorted lies and half truths, but the truth is it all due to dollars and cents.

As the BN and Sallehuddin continue this vicious campaign, Pakatan Rakyat and PKR will remain steadfast and will not be cowed by such acts. We know these attempts are calculated to cripple or destroy PKR as it poses a real threat to the BN. After all in the last general election and most subsequent by-elections, the BN has lost many mixed seats to PKR. The party is nonetheless confident that these defections will only make us stronger.

We urge the Rakyat to help us do the right thing - to break away from the current corrupt, unjust and abusive system to one that is truly just, clean and democratic system of governance.

Latheefa Koya
Information Chief
Parti KeADILan Rakyat


--
Posted By Topeng Perak® Unmasked to Perisik Rakyat® at 3/04/2010 06:40:00 PM

Ribuan Sambut Kepulangan Baginda Sultan Kelantan

Sultan Kelantan Sultan Ismail Petra berangkat pulang Ke Kota Bharu hari ini setelah berada di Singapura sejak Mei tahun lepas untuk menjalani rawatan perubatan di Hospital Mt Elizabeth di Republik itu.

Tuanku Baginda, yang ditemani Raja Perempuan Kelantan Tengku Anis Tengku Hamid, kelihatan sihat dan sentiasa tersenyum kepada para Pimpinan Kerajaan Negeri Kelantan dan juga Kerabat di Raja yang hadir menyambut kepulangan Tuanku Baginda.

Sultan Ismail Petra, yang berpakaian baju lengan panjang dan berseluar hitam dan berkerusi roda, kemudiannya dibawa menaiki kenderaan pelbagai guna (MPV) ke Istana Mahkota, Kubang Kerian.

Baginda dan Raja Perempuan menaiki Pesawat Khas Kerajaan Malaysia dari Lapangan Terbang Changi, Singapur ke Kota Bharu sementara Tengku Mahkota Mengiringi Baginda Tuanku dengan Pesawat berasingan.

Turut menghantar Tuanku Baginda di Lapangan Terbang Changi, Singapur ialah Anggota Parlimen Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah, yang juga Kerabat di Raja Kelantan.

Baginda dimasukkan ke hospital itu pada 24 Mei 2009 untuk mendapatkan rawatan susulan sakit jantung.

Hampir 3,000 rakyat jelata berpakaian T.Shirt kuning, biru dan Putih,orang perseorangan, Pertubuhan termasuk rombongan Persatuan Pemandu Kereta Sewa dan Teksi Kelantan menyambut kepulangan Tuanku Baginda di Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra, Pengkalan Chepa dengan berbagai banner dan kain rentang.

Baginda dan rombongan Istana tiba pada pukul 12.30 tengah hari yang disambut Timbalan Menteri Besar Datuk Ahmad Ya'akob, semua EXCO Kerajaan Negeri Kelantan dan beberapa Pimpinan Pembangkang.

Menteri Besar, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dilaporkan tidak sihat dan tidak dapat hadir sama menyambut keberangkatan pulang itu.


--
Posted By Topeng Perak® Unmasked to Perisik Rakyat® at 3/04/2010 10:24:00 PM