Monday, November 22, 2010

2011 PELAJAR TAHUN 1 AKAN DIAJAR MENGGUNKAN KONDOM-malaysiakini

Pendidikan Seks:Tahniah UMNO, Pelajar Akan Diajar Akan Diajar Tentang Kegunaan KONDOM Seawal Tahun Satu……

foto ini agak sensitif tapi jangan terkejut sekiranya perkara sebegini terjadi di Malaysia.........

UBN seolah-olah merestui seks bebas dikalangan pelajar sekolah, pendidikan seks akan diajar di semua sekolah di Malaysia mulai tahun depan (2011) bermula dari pelajar sekolah rendah Tahun 1 lagi.

Kita sedia maklum di negara barat salah satu objektif pendidikan seks ialah untuk mengelakkan kehamilan di kalangan remaja bawah umur, bukan untuk mengelakkan diri daripada berZINA.

Kesimpulannya UBN memang tidak langsung mahu mengambil pendekatan untuk mengharamkan ZINA seperti yang telah disarankan oleh Agama Islam walhal mereka mengatakan bahawasanya Malaysia ini adalah sebuah Negara Islam…..Tidak cukupkah bukti ini untuk menyatakan bahawa UMNO sememangnya tidak mahu menjalankan Syariat Islam dari segi apa pun……..
kita semakin maju,,,

Inilah kenyataan hidup golongan rakyat marhaen Malaysia, dari lahir dah menanggung hutang, hutang... dan berhutang. Dimana tanggungjawab kerajaan yang memungut berbilion cukai... wallahu'alam.

Pelajaran kena bayar, Hospital kena bayar segala-galanya kena bayar. Yang kaya raya adalah Menteri-Menteri, Kaum Kerabat Menteri, kroni-kroni menteri dan aparat-aparat yang berkaitan DAN sewaktu dengannya...

Rakyat...? Nak jual sabun pun kena rampas...
Nak jual longgok-longgok buah kena rampas
MINTAK LESEN tak dapat...
Mintak Permit Teksi... sendiri mau ingatlah.....

Nak Melawan????

LAMA LAMA APA AKAN TERJADI... FIKIR-FIKIRLAH SENDIRI APA AKAN JADI... BILA RAKYAT TAMBAH TERHIMPIT...

Jom.... lihat Sejarah Pemerintahan Malaysia:

Zaman Tengku Abdul Rahman:
Siapa dapat masuk U dapat Biasiswa, habis belajar dan berkhidmat. Kerja senang dapat bagi Graduan, malah belum habis lagi dah ada offer.
Bagi Graduan gaji starting lebih kurang RM1000.00
Barang makan bukan main murah: Ikan kembung 15 sen sekati
Beras segantang (3KG) RM1.20
Basikal RM90.00 Raleigh beb...
Harga Motosikal Kapcai RM 350.00 (Honda) Vespa RM600.00
Harga kereta Nissan 1200 masa itu ialah RM7000.00 (Brand New)
Hantaran Kahwin RM200 - RM300 jer....

Era Abdul Razak;
Ada Biasiswa. Gaji Graduan starting: RM1200.00
Honda Kapcai RM800.00
Harga kereta Nissan Sunny 1200 RM9500.00 [Brand New]
Hantaran Kahwin RM1000... kira dah besar tu...

Era Husain Onn
Masih ada Biasiswa (Bagi yang score baik)
Gaji Graduan starting: RM 1300.0
Honda Kapcai RM 2000
Harga kereta Nissan Sunny 1300 RM 12000.00 [ Brand New ]
Hantaran Kahwin antara RM 1000 ke RM 3000

Era Mahadhir
Awal: Masih ada Biasiswa berpilih
Akhir tiada lagi Biasiswa hanya ada Pinjaman PTPTN 4% faedah/MARA
Gaji Graduan RM 1600.00
Honda Kapcai RM 4000.00 ++
Harga kereta Malaysia [ Proton ] RM 21,000
Kemudian RM 33,000
Kemudian RM 49,000

Begitulah seterusnya sampai hari ini..., barang makanan melambung tinggi. Dikenakan bermacam-macam cukai. Jurang pendapatan antara miskin dan kaya melebar jauh. Jenayah pun meningkat, PATI pun meningkat. Statistik Pesakit dan Penyakit makin meningkat. Masalah sosial bertambah-tambahlah meningkat.

Takda Menteri yang tak Jutawan, Mahkamah pun dah haru biru. Polis... seperti yang kita tahu, SPRM... buat-buat tak tahu, SPR.... dah jadi macam lembu.

Kemana perginya hasil bumi kita..???
Kemana perginya hasil minyak kita..???
Kemana perginya hasil getah kita..???
Kemana perginya hasil kelapa sawit kita..???
Rakyat marhain bertambah sengsara... Simpanan...??? ZERO... habis bulan habis gaji...

ZAMAN TUNKU RAHMAN: DUIT KITA TINGGI DARI SINGAPORE
ZAMAN RAZAK: MASIH AGAK TINGGI DARI SINGAPORE
ZAMAN HUSSSEIN: DUIT KITA SETARA DENGAN SINGAPORE
ZAMAN MAHATHIR: DUIT KITA RENDAH DARI SINGAPORE
ZAMAN ABDULLAH LAGI RENDAH
ZAMAN NAJIB LAGI JAUH RENDAH....

Tak lama lagi nilai duit kita mungkin sama dengan Indonesia, Gaji pegawai juta-juta tetapi hanya boleh guna motorsikal...

Jika di bandingkan dengan Thailand, banding dengan Vietnam, banding dengan China. Suatu masa dulu kita didepan mereka, kini... dan selamanya mereka sudah jauh kedepan...

Oh Negara Ku...yang permai... aman dan damai... tetapi kehidupan rakyatnya masih yang belum damai...

Mulai sekarang sebaik saja dapat anak: Belilah insurans (ada macam-macam jenis insurans) kalau tidak... anak-anak tak dapat belajar tinggi...

Pilihan Kedua:
SIAPLAH NANTI PADA PILIHAN RAYA AKAN DATANG, KITA BUATLAH PILIHAN YANG TEPAT..... KITA KEMBALILAH KEPADA AJARAN AGAMA IAITU:

PILIH CALON JANGAN PILIH PARTI...

KITA PILIH ORANG BERIMAN, BERTAQWA, BERAMANAH, BERPENGETAHUAN, BERPRINSIP DAN BERMARUAH.

DEMI ANAK CUCU KITA....

Wanita UMNO : Shahrizat Mahu Seks di Sekolah


Klik Pada Gambar Untuk Besarkan

AKHIR-AKHIR ini bertubi-tubi Kementerian Pelajaran diasak dan disarankan agar pendidikan seks dimasukkan dalam kurikulum sekolah, kononnya untuk memberi pengetahuan kepada pelajar tentang bahayanya mengandung anak luar nikah dan mengamalkan seks sebelum berkahwin. Lebih penting adalah untuk mengawal gejala buang bayi yang menjadi-jadi sekarang ini.

Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Shahrizat Abd Jalil turut mengulangi gesaan supaya Kementerian Pelajaran bertindak segera memulakan pendidikan seks itu manakala kementerian tersebut pula masih menimbangkan dan menunggu maklum balas daripada pihak-pihak yang lain.

Tetapi apakah benar pendidikan seks tidak diajar di sekolah-sekolah selama ini? Atau pendidikan seks yang macam mana yang dikehendaki oleh para pendesak ini? Selama ini apakah jenis pendidikan yang diterapkan dalam matapelajaran Sains dan Pendidikan Islam mengenai seks? Bukankah itu adalah satu cabang pendidikan seks?

Dalam matapelajaran Sains dan Sains Kesihatan di sekolah telah ada topik-topik tentang alat-alat kelamin lelaki dan perempuan. Para pelajar telah melihat dan melukis dan membuat lakaran serta nota tentang perkara itu.

Mereka telah diajar bagaimana alat-alat kelamin itu berfungsi dan apa hasilnya jika persenyawaan berlaku antara sperma lelaki dan telur dari benih perempuan. Para pelajar telah mempelajari mengenai kitaran haid dan keberkesanan sperma lelaki. Mereka juga telah didedahkan mengenai proses mengandung dan proses kelahiran melalui matapelajaran Sains dan Pendidikan Islam.

Malah dalam Pendidikan Islam telah diajar tentang halal dan haramnya perhubungan intim di luar nikah dan telah diajar juga tentang status anak yang lahir di luar nikah.

Jadi apa namanya pendidikan yang disebutkan itu? Atau pendidikan seks yang macam mana yang dikehendaki oleh Shahrizat itu? Adakah beliau dan pihak-pihak lain yang mendesak ini mahu para pelajar didedahkan dengan kaedah melakukan seks secara selamat ataupun bagaimana mengelak diri dari mengandung? Atau mereka mahu diajar tentang kaedah memakai kondom dan ubat mencegah kehamilan?

Dari Keratan Akhbar :

Kementerian Pelajaran disaran memasukkan pendidikan seks dalam kurikulum pembelajaran di sekolah ekoran peningkatan kes buang bayi dan pelbagai gejala sosial di kalangan remaja.

Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil berkata, maklum balas diterima kementeriannya menunjukkan masih ada remaja yang tidak memahami implikasi yang mungkin berlaku jika mereka melakukan hubungan seks di luar nikah.


"Kita anggap rakyat di negara ini terpelajar dan serba tahu tetapi maklum balas diterima kementerian membuktikan masih ada anak muda terutama wanita yang tidak tahu mereka boleh mengandung dan akan berhadapan pelbagai implikasi jika melakukan hubungan intim.

"Disebabkan itu, kita minta Kementerian Pelajaran menimbangkan perkara ini. Kita tidak boleh menyapu isu ini di bawah karpet dan perlu menghadapinya sebaik mungkin.


"Kita perlu berani memberi pendidikan tentang implikasi dari sudut sains dalam kurikulum sekolah mengenai apa akan berlaku jika mereka melakukan hubungan intim," katanya ketika ditemu bual pada program Soal Jawab yang disiarkan secara langsung menerusi TV3 malam ini.

Mengulas desakan sesetengah pihak agar kerajaan mewujudkan rumah perlindungan untuk bayi terbuang, Shahrizat menjelaskan, kementeriannya tidak bersetuju dengan cadangan tersebut.


Menurutnya, jika rumah perlindungan itu diwujudkan, ia seakan memberi isyarat negatif kepada masyarakat selain bimbang langkah tersebut akan disalah tafsir.


"Apa pun, jika ada berlaku 'sesuatu', ibu bapa atau ahli keluarga lain boleh beritahu kepada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) yang akan mengambil anak itu dan memastikan mereka selamat dan terbela kerana kita ada rumah kanak-kanak dan institusi tertentu.

"Sebagai kerajaan prihatin, kita juga membelanjakan jutaan ringgit untuk membantu pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang membuat amal dalam perkara ini. Pergilah jumpa mereka untuk minta bantuan atau jumpa saja Ketua Wanita UMNO setiap cawangan dan mereka akan bantu melalui Skuad Sayang," katanya.

Sementara itu, Shahrizat memberitahu, setakat ini sebanyak 12 kes pembuangan bayi diterima kementeriannya dengan separuh daripada bayi tersebut meninggal dunia sebelum sempat diselamatkan.

Bank Dunia: 71 Juta orang bakal jadi miskin...Rakyat M'sia berapa juta ye..???

World BankJAKARTA:  Bank Dunia menganggarkan krisis ekonomi global telah mengakibatkan sekitar 50 juta orang berada di bawah garis kemiskinan tegar dengan pendapatan di bawah 1.25 dolar AS sehari pada tahun 2009.
Siaran Bank Dunia yang diterima di Jakarta menyebutkan, jumlah tersebut diperkirakan akan membengkak hingga 64 juta orang pada akhir 2010.

Bahkan, menurut lembaga kewangan antarabangsa tersebut, dengan pemulihan ekonomi yang cepat, sebanyak 71 juta orang akan tetap hidup berada di bawah garis kemiskinan tegar  pada tahun 2020.
Sementara itu, Grup Evaluasi Independen (IEG), yang berada di bawah naungan Bank Dunia, menyatakan bahwa lembaga kewangan itu telah berperanan dalam mengatasi krisis ekonomi global, iaitu dengan berusaha mencapai tiga objektif,  menyokong pihak yang paling rentan, mempertahankan pelaburan  infrastruktur jangka panjang, dan mempertahankan pertumbuhan potensi sektor swasta.
Dalam melakukannya, Bank Dunia dilaporkan telah mengeluarkan komitmen 128.7 juta  dolar AS dan mengeluarkan catatan 80.6 juta dolar AS selama tahun fiskal 2009 dan 2010, lebih banyak daripada lembaga kewangan antarabangsa  lainnya.
Ketua Pengarah  Evaluasi IEG Thomas Vinod mengatakan, Grup Bank Dunia telah merespons secara tepat terhadap sifat alamiah krisis itu dengan melaksanakan pengembangan  fiskal untuk menghentikan penurunan perdagangan yang tajam dan arus modal swasta.
Pembiayaan dari Grup Bank Dunia dan lembaga kewangan antarabangsa  lainnya telah membantu usaha global untuk mengelakkan apa yang boleh disebut penurunan ekonomi global yang lebih parah.
"Tentangan yang berikutnya adalah dengan munculnya ketidakseimbagan fiskal, tingkat hutang yang lebih tinggi dan kerentanan sektor kewangan serta memastikan kenaikan dalam pembelanjaan akan memperoleh hasil yang berlanjutan," katanya.
Laporan IEG itu merupakan penilaian masa sebenar yang menilai hasil dengan segera dan menjadi bahan masukan kepada usaha  Bank Dunia untuk menangani kesan  krisis tersebut.
Laporan tersebut juga menunjukkan bahwa Bank Dunia juga harus mempertahankan dialog keputusan  secara aktif dengan pelbagai negara, antara lain agar mereka memiliki kelonggaran yang lebih besar dalam menggunakan instrumen kewangan untuk merespons krisis.
Selain itu, peningkatan jumlah kemiskinan akibat krisis kewangan juga dipandang sebagai tentangan utama yang akan dihadapi.

Kerajaan Perak, Putrajaya digesa batal projek ikan arowana Bukit Merah

Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) menggesa Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani, dan kerajaan negeri Perak segera membatalkan projek ternakan ikan arowana melibatkan 70 pengusaha di Bukit Merah — yang dimulakan sedekad lalu atas alasan menjejaskan kawasan sawah padi.
Sehubungan itu, CAP juga mahu kawasan sawah padi yang ditukar guna untuk ternakan arowana dibaik pulih dengan kadar segera.
“Langkah itu wajar disegerakan kerana projek berkenaan bukan saja menjejaskan matlamat utama bekalan air tasik Bukit Merah iaitu untuk penanaman padi dan kegunaan harian penduduk di daerah tersebut, malah perusahaan ini juga tidak mengikut peraturan yang telah ditetapkan serta boleh mencemarkan alam sekitar,” kata Presiden CAP S.M. Mohamed Idris pada sidang media di George Town hari ini.
Dalam kenyataan media yang dikeluarkan, kata beliau, projek yang bermula pada 2000 itu, dalam skala kecil dengan tidak sampai 10 pengusaha, kini sedang diusahakan oleh 70 pengusaha melibatkan 143 hektar tanah sawah  (355 ekar) dengan pembinaan sebanyak 3,808 buah kolam.
Katanya, CAP kesal walaupun projek ini di peringkat awal pelaksanaannya telah dibantah oleh pesawah-pesawah di daerah itu akibat masalah kekurangan air untuk tanaman padi mereka setelah disedut atau dipam oleh pengusaha-pengusaha ternakan ikan, namun tidak ada perhatian serius dan tindakan diambil oleh pihak berkenaan.
“Lebih mendukacitakan lagi CAP mendapati projek yang boleh menjejaskan alam sekitar dan kehidupan penduduk tempatan ini dilakukan tanpa mengikut peraturan dan undang-undang yang telah ditetapkan,” kata beliau.
Katanya, walaupun projek tersebut telah bermula sejak 10 tahun lalu, namun masih ada lot-lot tanah sawah yang terlibat belum ditukar statusnya untuk industri akuakultur.
Pejabat Tanah Daerah Kerian hanya menghantar notis pelanggaran syarat tanah kepada para pengusaha terbabit tetapi tidak ada penguatkuasaan undang-undang yang dibuat bagi menutup kolam-kolam yang dibina, kata beliau dalam kenyataan itu.
Mohamed menambah, kawasan penanaman padi yang produktif di bawah Projek Kerian-Sungai Manik ini tidak sepatutnya ditukar guna untuk tujuan lain.
“Kami amat kesal kerana pihak berkuasa tidak mengambil tindakan walaupun syarat penggunaan tanah telah dilanggar.
“Kenapa tiada penyelarasan dan tanggungjawab bersama di antara agensi untuk memastikan sumber makanan kita adalah terjamin?
“Projek ini juga tidak dirujuk kepada Jabatan Alam Sekitar (JAS) bagi memastikan sama ada kajian kesan kepada alam sekitar (EIA) perlu dilakukan atau tidak,” katanya.
Sehubungan itu katanya, CAP percaya dan merasa bimbang pembuangan sisa kolam ke dalam sistem saliran pertanian di daerah itu akan mencetuskan masalah alam sekitar serta pencemaran air yang serius pada masa akan datang.
“Dalam tinjauan yang dibuat CAP difahamkan oleh petani-petani yang terlibat, kegiatan menyedut atau mengepam air dari saliran pertanian melalui Terusan Selinsing dan Terusan Bagan Serai di daerah ini terus dilakukan oleh pengusaha-pengusaha ternakan ikan arowana di kawasan itu,” katanya lagi.
Beliau menambah, CAP dimaklumkan oleh Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) Kerian, akibat kegiatan mencuri air, yang berlaku secara berleluasa, mereka gagal membenterasnya dengan berkesan.
“Para pesawah terbabit mengadu kepada CAP bahawa berikutan masalah kekurangan bekalan yang berlaku pokok padi terencat pembesarannya, buah padi kurang berisi, serangan makhluk perosak dan ancaman rumput menjadi semakin serius dan hasil pendapatan mereka merosot secara mendadak.
“Kajian JPS sehingga Oktober 2010 iaitu dari 15 Ogos 2010 ke 26 Oktober 2010 menunjukkan takungan air di Tasik Bukit Merah menurun sebanyak 0.2 kaki sehari,” katanya.
Tegas Mohamed, CAP berpendapat jika projek ini diteruskan masalah bekalan air sawah di kawasan ini akan menjadi lebih meruncing lagi pada masa akan datang terutama sekali pada musim kemarau jika paras air di tasik berkenaan berada pada tahap yang kritikal.
Air Tasik Bukit Merah bukan saja digunakan oleh lebih 10,000 pesawah daerah Kerian dan Seberang Perai Selatan Pulau Pinang yang melibatkan kawasan sawah seluas lebih 24,000 hektar, tetapi juga menjadi kegunaan harian 200,000 penduduk yang tinggal di Semanggol, Selinsing, Bagan Serai, Beriah, Parit Buntar, Tanjong Piandang dan Kuala Kurau.
Katanya lagi, CAP kesal dan hairan bagaimana Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani dan kerajaan negeri Perak termasuk jabatan serta agensi berkaitan boleh membenarkan dan membiarkan perusahaan ternakan ikan Arowana ini beroperasi dengan sewenang-wenangnya.
“Agensi seperti Pejabat Tanah, Jabatan Pertanian, JPS dan JAS perlu mengambil tindakan tegas berdasarkan peraturan dan undang-undang sedia ada,” katanya.
Justeru, Mohamad menambah, “apakah ikan hiasan ini lebih penting dari kehidupan petani dan makanan untuk rakyat pada masa akan datang?”
“CAP menggesa projek ternakan ikan arowana di daerah Kerian di sini dihentikan segera dan kawasan sawah padi dibaik pulih,” katanya.

AJK MESJID KANTOI KHALWAT DENGAN BINI ORANG..

Baru -baru ini seorang pengadu datang bertemu DS Nizar meminta pertolongan agar kes isteri beliau yang didakwa ditangkap duduk berdua-duaan dengan AJK Masjid Daerah Kg Jambu cepat diadili oleh Mahkamah Syariah Taiping.

Pengadu turut menyertakan laporan polis yang dibuat di Balai Polis Simpang atas kes tersebut.

Dakwa pengadu kerana yang terlibat juga merupakan Naib Ketua Cawangan UMNO dalam bahagian ,jadi kes isteri beliau bersamaAJK Masjid Daerah Taiping dibiarkan begitu sahaja tanpa tindakan.

Menurut pengadu yang tinggal dalam DUN Pokok Assam itu ,AJK Masjid yang juga Naib Ketua Cawangan UMNO itu memang "kaki perempuan" dia suka duduk bersama isteri orang.

Pengadu menjelaskan isteri beliau ditangkap di rumah sewa berdekatan Taman Ria,dalam Dun Changkat Jering.Jadi pengadu mahu DS Nizar membantu menyelesaikannya.

Dikatakan isteri AJK Masjid itu turut serta dalam tangkapan duduk berkhalwat bersama itu pada pukul 9.20 malam.Kini difahamkan Naib Ketua Cawangan itu telah dilucutkan jawatan AJK Masjid ,hasil bantahan jemaah.

Dia tidak mahu si lelaki tadi dibiarkan begitu sahaja tanpa dihukum. Bagi pengadu dia sudah memfailkan perceraian talak satu ,di pejabat agama.

Sementara itu DS Nizar meminta semua pihak perlu diadili dan didakwa jika cukup bukti .Bagi Nizar keadilan perlu untuk semua tanpa pilih kasih.-

Apakah UMNO dan BN telah betul-betul pulih untuk menghadapi pilihanraya?

Cakap-cakap, bisik-bisik dan gossip-gossip kencang dah mula kedengaran di lobi-lobi hotel lima bintang di ibu negara sedikit hari ini bahawa PRU sudah semakin dekat.

Pelobi-pelobi calun dan mula mengatur strategi, akaun-akaun bank dah mula dikemaskini malah calun-calun yang terdiri dari ketua-ketua UMNO bahagian dah mula geli-gelaman dan bersiap-siaga pasang badan.


Baju Melayu, songkok dan songket baru dah mula ditempah begitu juga isteri-isteri mereka dah mula berjinak-jinak dengan produk-produk make-up berjenama. Jika dulu hanya pandai menempek bedak sejuk dan bedak cap nyonya hari ini jenema-jenama itu sudah tidak ada classss lagi.

Mereka juga sama naik dengan suami pasang badan untuk bersedia mengiringi suami semasa penamaan calun nanti.

Mutakhir ini peramal-peramal politik mempunyai banyak “tips” untuk menguatkan gorengan mereka. Banyak fakta disandarkan untuk menyokong ramalan mereka itu yang di antaranya, Najib dah mula masukan agenda PRU di dalam mesyuarat Majlis Tertinggi BN.

Parti lawan, PKR dah mula nampak porak peranda, Anwar Ibrahim seperti ular air yang tidak berbisa lagi, ekonomi dan pasaran saham pun menunjukkan indek prestasi yang memberangsangkan, PAS di Kedah telah membangkitkan kebencian rakyat kepada mereka apabila gagal dalam isu banjir di Kedah baru-baru ini.

Sehari dua ini kenyataan-kenyataan Tun M pun dah mula nampak positif menyokong Najib, kuasa-kuasa besar dunia AS khasnya telah kembali berjinak-jinak dan yakin dengan kepimpinan Najib dan cukup berminat untuk berkawan rapat dengan Malaysia.

Berdasarkan faktor-faktor inilah peramal-peramal politik merasakan inilah masa yang sesuai untuk DS Najib mengadakan PRU13 dan membentuk Kerajaan beliau sendiri dan menghakis parut-parut Kerajaan tinggalan Pak Lah.

Apa juga ramalan,percaturan dan kayu pengukur yang diguna pakai untuk DS Najib membuat keputusan megadakan PRU13 apa yang penting adalah faktor fundumental, dalaman UMNO itu sendiri perlu di "overhaul" dan suara-suara akar umbi rakyat kampung bawahan mendapat perhatian dan yang utama termasuklah faktor-faktor pengundi muda di hadapan internet.

Hakikat yang sebenarnya penyakit dalaman UMNO masih belum pulih di peringkat akar umbi khasnya di Kedah negeri yang UMNO tewas dalam PRU12.

Ketua-ketua bahagian masih bermain wayang kulit di hadapan Presiden UMNO.Di hadapan lain di belakang lain.

Perpecahan masih berlaku apabila terdapat ketua-ketua bahagian hanya berpihak kepada orang-orangnya sahaja. Pengundi Atas Pagar (PAP)masih dipinggirkan. Wajah ketua-ketua bahagian masih dilihat angkuh dan egoistic.

Kriteria dan rekod cemerlang calun adalah paling utama dari rekod parti termasuklah keluarga dan suku sakat calun juga harus bersih dan bermoral

Jawapan JAKIM isu tarikh Aidiladha

Sukacita Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) ingin memberikan maklum balas mengenai kekeliruan tempoh masa menjalankan ibadah korbanyang timbul baru-baru ini.  JAKIM ingin memaklumkan bahawa Ibadah korban boleh dilaksanakan oleh umat Islam di seluruh Malaysia bermula dari selepas solat sunat Aidiladha pada 10 Zulhijjah dan pada hari tasyrik, iaitu pada 11, 12 dan 13 Zulhijjah.
Oleh kerana hari raya korban di Malaysia telah jatuh pada hari Rabu yang lalu iaitu 17 November 2010, maka umat Islam di Malaysia disunatkan menunaikan ibadah korbansehingga Sabtu, iaitu 20 November 2010 bersamaan 13 Zulhijjah 1431H.
Adapun tempoh bagi menjalankan ibadah korbant ersebut disandarkan kepada hadis yang diriwayatkan oleh Imam Bukhari:
Dari Al Bara’ bin ‘Azib r.a. Katanya, Rasulullah s.a.w. bersabda: “Sesiapa yang menyembelih sebelum sembahyang (Aidil Adha), maka penyembelihan itu untuk dirinya sendiri dan siapa yang menyembelih sesudah sembahyang (Aidil Adha), maka sesungguhnya ia telah menyempurnakan korbannya dan telah mengikut sunnah kaum muslimin”.

Dari kitab Rad al-Muhtar ‘ala al-Dur al-Mukhtar Sharh Tanwir al-Absar yang ditulis oleh Ibn ‘Abidin mengatakan bahawa: “Maka diganjari ibadah korbanyang dilaksana pada hari yang ketiga belas walaupun di sisi yang lain telah pun memasuki hari yang keempat belas” (Dar al-Kutub al-Ilmiyyah; Beirut, Jilid 3, halaman 364).
Oleh itu, adalah tidak menjadi kesalahan menjalankan ibadah korbanitu pada hari 10 Zulhijjah (selepas solat sunat Aidiladha) dan tiga hari berikutnya (11, 12, dan 13 Zulhijjah) sehingga terbenam matahari pada 13 Zulhijjah 1431H, iaitu bersamaan dengan 20 November 2010 bagi tahun ini.
Berdasarkan rekod cerapan anak bulan Zulhijjah 1431H di 30 tempat cerapan rasmi di Malaysia oleh Jabatan Mufti Negeri-Negeri di Malaysia pada 29 Zulkaedah 1431H bersamaan 6 November 2010 (Sabtu) yang lalu, ahli falak telah mendapati anak bulan tidak kelihatan di kesemua tempat cerapan tersebut dan sekaligus keputusan sebulat suara menetapkan Hari Raya korbanpada tahun ini jatuh pada 17 November 2010 (Rabu) yang lalu.
Hasil data cerapan tersebut didapati setelah ahli falak mendapati kedudukan hilal (anak bulan) telah tidak memenuhi kriteria ketetapan Imkanur-Rukyah (kebolehnampakan).
Ini bermakna, hari tasyrik bagi seluruh umat Islam di Malaysia pada tahun ini adalah pada hari Khamis, Jumaat dan Sabtu iaitu 11, 12 dan 13 Zulhijjah 1431H.

Untuk makluman masyarakat Malaysia, persetujuan bersama oleh empat negara anggota Menteri-Menteri Agama Negara Brunei Darussalam, Republik Indonesia, Malaysia dan Singapura (MABIMS) telah menerima pakai kriteria Imkanur-Rukyah (kebolehnampakan) yang telah diputuskan melalui keputusan Mesyuarat Jawatankuasa Penyelarasan Rukyah dan Takwim Islam Kali ke-3 di Wilayah Persekutuan Labuan pada 29 Zulkaedah 1412H bersamaan 1 Jun 1992.
Hal ini sekaligus menafikan pandangan dan kekeliruan sesetengah pihak yang menyatakan bahawa ibadah korban hanya boleh dilakukan sehingga 19 November sebagaimana menurut Arab Saudi.
Sukacita dimaklumkan juga, asas penentuan hari raya korban di Malaysia adalah selaras dengan Singapura dan Republik Indonesia dan berkebetulan pada tahun ini negara Brunei Darussalam bersama-sama merayakan hari aya korban pada 17 November 2010.
Untuk makluman lanjut, orang ramai boleh mengakses dan merujuk info kriteria Imkanur-Rukyah di Malaysia dan data-data berkaitan melalui laman web JAKIM di laman sesawang www.islam.gov.my.

Dato’ Wan Mohamed Sheikh Abdul Aziz, Ketua Pengarah JAKIM

Ahmadinejad: Sistem kapitalis hampir runtuh

IRAN-PRESIDENT1 TEHRAN: Presiden Republik Islam Iran Mahmoud Ahmadinejad berkata, sistem kapitalis hampir runtuh, sambil menekankan pentingnya dunia berasaskan keadilan.
"Iran dan Zimbabwe boleh memainkan peranan berkesan bagi menubuhkan order baru global berasaskan keadilan dan setiakawan memandangkan terdapat persamaan di antara kedua-dua negara mengenai isu penting serantau dan antarabangsa."

Beliau berkata demikian dalam mesyuarat dengan Menteri Luar Zimbabwe Simbarashe Mumbengegwi di sini semalam, lapor IRNA.
Presiden Iran itu menggesa Tehran dan Harare menggunakan kapasiti untuk menggalak kerjasama dua hala dan serantau.
"Pengluasan kerjasama dan pertukaran ekonomi di antara Iran dan Zimbabwe dalam berbagai bidang akan memberi faedah kepada kedua-dua negara dan negara-negara di serantau," katanya.
Meningkatkan lagi hubungan
Menteri Zimbabwe itu, bagi pihaknya, menyatakan kesungguhan negaranya untuk menggunakan segala potensi bagi meningkatkan lagi hubungan.
Beliau berkata Harare berkongsi pendirian yang sama dengan Tehran berhubung isu serantau dan antarabangsa dan berusaha memperkukuh kerjasama ekonomi dan politik dengan Iran.
Pengluasan hubungan dengan negara-negara Afrika dalam bidang kebudayaan, ekonomi dan politik merupakan di antara keutamaan dasar luar Republik Islam itu.
Presiden Ahmadinejad membuat lawatan dua kali ke Zimbabwe pada April ketika para pegawai kanan Iran dan Zimbabwe menandatangani 11 Memorandum Persefahaman dalam bidang pelancongan, pendidikan, pengangkutan, teknologi dan membatalkan sekatan birokrasi seperti keperluan visa.
Tehran dan Harare juga bersetuju untuk membentuk usahasama dalam sektor teknikal, saintifik dan pertanian.

Negeri Pakatan tidak akan bersama dalam PRU 13?

Ketika berita angin bertiup kencang pilihan raya umum ke 13 (PRU 13) akan diadakan awal tahun depan, pelbagai pihak dalam Pakatan Rakyat pula membuat andaian negeri-negeri mereka tidak semestinya bersama dalam pilihan raya itu.

Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng dengan jelas berkata, Pakatan akan berbincang terlebih dahulu sesama mereka iaitu PKR, DAP dan PAS sebelum membuat keputusan untuk menyertai pilihan raya itu atau tidak.

Ini kerana, mereka yang menguasai empat negeri, Pulau Pinang, Kedah, Selangor dan Kelantan berhak membuat keputusan sebaliknya iaitu pilihan raya berasingan dengan tarikh yang diumumkan oleh kerajaan pusat.

Lim Guan Eng, ketika berucap di Konvensyen Pakatan Rakyat Pulau Pinang semalam berkata, ketiga-tiga parti komponen Pakatan itu akan mengadakan konvensyen mereka sendiri sebelum membuat keputusan untuk menyertai pilihan raya itu atau tidak.

Pendapat beliau disokong oleh anggota Parlimen Kuala Krai, Dr Hatta Ramli.

"Kita ada negeri yang hendak diuruskan selepas diberikan mandat pada tahun 2008 lalu. Kita akan cukupkan penggal kita. BN di peringkat pusat mempunyai masalah kredibiliti sendiri. Jika mereka mahukan pilihan raya, biarkanlah mereka," kata Dr Hatta kepada Harakahdaily.

Sebelum ini, Exco kerajaan negeri Kelantan, Datuk Husam Musa membuat cadangan yang serupa.

Beliau mencadangkan agar negeri-negeri Pakatan Rakyat tidak mengikut secara membabi buta cadangan kerajaan pusat dan negeri BN membubarkan Parlimen dan Dun mereka.

"Kita mesti ada kuasa tawar menawar. Kalau kita ikut sahaja kehendak mereka bermakna, mereka sentiasa menetapkan kehendak mereka dan kita mengikut mereka sahaja," kata Husam dalam satu kenyataannya.

PRU 13 dikatakan akan diadakan pada awal tahun depan iaitu antara Mac atau April 2011.

Bendahari PKR yang juga anggota Parlimen Selayang, William Leong berkata, pihaknya mendapat maklumat ia akan diadakan April tahun depan iaitu serentak dengan pilihan raya negeri Sarawak.

Para media BN pula diarahkan agar memainkan berita baik untuk BN bagi melahirkan rasa senang rakyat kepada parti yang memerintah negara itu di samping memburuk kerajaan Pakatan Rakyat.

Tindakan Datuk Zaid Ibrahim meninggalkan PKR selepas tertinggal dalam pemilihan timbalan presiden telah dijadikan modal oleh media BN untuk menghuruharakan PKR.

Pemilihan dalam PKR juga dihebohkan kononnya berlaku kekecohan besar dalam parti itu, walaupun PKR menegaskan ia hanya kekecohan kecil sahaja.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishamudin Husein juga menyerang Pakatan apabila menolak usahanya untuk mendaftarkan simbul bersama dalam pilihan raya negeri Sarawak kononnya Pakatan hanya bersatu dari segi simbul sahaja tetapi berpecah.

Negeri-negeri Pakatan juga didakwa gagal melaksanakan manifesto pilihan raya mereka namun begitu manifesto yang mana gagal dilaksanakan tidak dinyatakan oleh beliau.

Usul bincang kekeliruan Aidiladha ditolak

Usul tergempar yang dikemukakan Ahli Parlimen Kubang Kerian, Salahuddin Ayub agar membincangkan isu tarikh Aidiladha yang berbeza dua hari dengan tarikh dan masa wukuf di Arab Saudi dewan ditolak dalam kamar.

Speaker, Tan Sri Pandikar Amin Mulia menolak usul di bawah perkara 18 (1) itu atas alasan ianya sudah dibincangkan sebelum ini.

Sehubungan itu, Salahuddin dalam dewan hari ini bangkit menggunakan peraturan 14 (1)(i) memohon Menteri Di Jabatan Perdana Menteri memberikan penerangan mengenai isu yang menimbulkan kekeliruan di kalangan umat Islam di negara ini.

Timbalan speaker, Datuk Ronald kiandi bagaimanapun tidak menerima permohonan itu kerana usul berkenaan telah ditolak dalam kamar.

Sementara itu, Salahuddin dalam sidang media di lobi Parlimen selepas itu memberitahu, beliau akan menghantar satu notis kepada Jabatan Perdana Menteri (JPM) meminta menteri atau timbalan menterinya hadir ke parlimen esok memberikan penjelasan.

"Saya bangkit tadi menggunakan peraturan 14 (1) (i) saya memohon pihak Menteri di Jabatan Perdana Menteri boleh menggunakan peraturan 14 (1)(i) dalam memberikan penerangan untuk mengambil tanggungjawab menjelaskan isu ini.

"Saya tak ada peluang lagi untuk membahaskan isu ini kerana perbincangan di peringkat jawatankuasa kementerian-kementerian, JPM telah selesai," kata beliau yang juga naib presiden PAS.

Beliau turut mempersoal kelewatan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) mengeluarkan kenyataan rasmi bagi menjelaskan kekeliruan berkenaan.

"Jakim mengeluarkan kenyataan rasmi yang disiarkan dalam semua media kerajaan pada 21 November sedangkan hari raya Aidil Adha di negara ini pada 17 November.

"Setelah saya masukkan usul ini dan disiarkan media barulah Jakim memberikan penjelasan tentang hari tasyrik dan beri penjelasan kenapa hari raya Aidil Adha berselisih dua hari dengan tarikh wukuf di Arafah.

"Saya berasa sepatutnya apabila pihak kerajaan mendapat tahu bila hari wukuf di Arafah, JPM dan Jakim mesti memberikan penjelasan kepada rakyat di negara ini paling lewat pun pada 14 November," katanya.

18 November lalu, Salahuddin mengemukakan usul berkenaan kepada Speaker Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia.

Dalam usul tersebut, beliau mendakwa sambutan Aidil Adha pada Rabu lalu "sangat pelik, menimbulkan banyak keraguan, kekeliruan dan masalah kepada umat Islam di negara ini".

PRU 13: Hanya si tidur nyenyak tidak dengar loceng amaran

Perkembangan terkini politik Malaysia memperlihatkan usaha sungguh-sungguh dari Umno/BN untuk ‘merampas’ negeri yang kini dikuasai Pakatan Rakyat.

Tentu saja tumpuan utamanya ialah negeri Selangor di mana setiap hari pemimpin Umno/BN serta media yang mereka kuasai mengkritik setiap sudut kerajaan Selangor – bermula sejak kejatuhan BN dalam PRU Ke-12 2008 lapan lagi.

Momentum Umno/BN untuk merebut kembali kemenangan dalam PRU Ke-13 nanti melonjak sejak ke kemenangan mereka di Bagan Pinang, kemenangan tipis PAS di Manik Urai, kekalahan Pakatan di Hulu Selangor, Galas dan Batu Sapi.

Kesungguhan mereka untuk merebut kembali kemenangan ini jangan sama sekali dipandang remeh oleh Pakatan Rakyat, dengan ilusi bahawa mereka tidak akan berjaya, justru rakyat sudah melakukan perubahan sejak 2008, sementelah lagi majoriti pengundi bukan Melayu menyokong mereka. Dengan itu kononnya tidak ada apapun yang boleh merisaukan.

Jika ada pendukung Pakatan Rakyat membuat tanggapan seperti ini, segeralah membetulkan persepsi yang salah ini dan berusahalah bersungguh-sungguh untuk mencapai kemenangan. Terimalah hakikat kelemahan Pakatan Rakyat, khususnya PAS, di Bagan Pinang dan Galas, sementara di Manik Urai PAS menang tipis. Ini loceng amaran yang sangat kuat yang hanya tidak didengar oleh mereka yang tidur nyenyak.

Perlu diingat, parti lawan memiliki segala kekuatan - wang yang banyak, tipu muslihat, ugutan, menggunakan jentera kerajaan, undi pos, mengumpan rakyat terpencil di kawasan pedalaman dan segalanya, tentu saja ini sebagai cabaran kepada Pakatan Rakyat untuk menghadapi kekuatan ini.

Selangor, negeri yang menjadi sasaran utama Umno/BN selain Pulau Pinang, Kedah dan Kelantan, adalah sebuah negeri termoden, bersifat kosmopolitan dengan nisbah penduduk bandarnya hampir sama banyak dengan penduduk luar bandarnya.

Maknanya Selangor adalah sebuah negeri pelbagai kaum dan agama, dengan puluhan institusi pengajian tinggi dengan jumlah golongan terpelajar begitu besar. Oleh itu tentu saja ada pemikiran sesetengah orang bahawa dengan golongan terpelajar yang ramai di Selangor ini, ditambah dengan sifatnya sebagai negeri masyarakat majmuk, tidak sukar untuk Pakatan Rakyat mengekalkan kuasanya dalam PRU akan dating.

Pemikiran ini perlu diperbetulkan kerana di sana, masih ramai rakyat Selangor – terutamanya di kawasan pedalaman seperti di Ulu Selangor, Tanjung Karang, Sabak Bernam, Dengkil, Semenyeh dan kawasan seumpamanya – masih belum sampai maklumat secukupnya mengenai kerajaan Pakatan Rakyat yang memerintah Selangor.

Kerajaan Pakatan Rakyat Selangor memang diakui telah banyak melakukan sesuatu yang terbaik untuk rakyat Selangor dan ini tidak payah dihurailkan satu persatu di mana Menteri Besar, Tan Sri Khalid Ibrahim dan para exconya serta para pegawai bawahannya bertungkus lumus untuk memberikan khidmat terbaik kepada rakyat negeri itu.

Namun mestilah diakui bahawa sektor penerangannya, baik di peringkat parti di dalam PR, mahupun jentera kerajaan peringkat daerah dan mukim, belum lagi menyebarkan penerangan seluas-luasnya. Bagaimana pula dengan peranan Ahli Majlis Daerah, Penghulu, JKKK, ketua kampung, Jawatankuasa Masjid dan lain-lain dalam tugas memberikan penerangan mengenai pelbagai program pembangunan Negeri Selangor.

Kerajaan Pakatan Rakyat Selangor telah menyediakan peruntukan jutaan ringgit untuk jentera penerangannya. Bagaimanakah program penerangannya yang boleh memberi kesan maksima, bagaimana dengan taburan gerak kerjanya, adakah sasaran program penerangan itu tepat atau sebaliknya.

Bagaimana pula kebijaksanaannya menangkis tuduhan, tohmahan malah fitnah dari parti lawan dan bagaimana pula methodnya ketika berinteraksi dengan rakyat.

Inilah persoalan yang berlegar dan cabaran yang dihadapi oleh Kerajaan Pakatan Rakyat Negeri Selangor di mana situasinya tentu sebanyak sedikit berbeza dengan negeri Kedah, Pulau Pinang dan Kelantan. Bagi negeri Kedah, ada simpati yang mendalam dari pelbagai pihak terhadap rakyat Kedah yang mengalami banjir besar di mana pelbagai lapisan rakyat
menunjukkan simpati dan menghulurkan bantuan.

Memang ada isu yang ditimbulkan oleh parti lawan, namun kebanyakan isu itu dapat dijelaskan sebaik-baiknya oleh Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Azizan Razak, para exco dan pimpinan yang lain. Jentera penerangannya, nampaknya lancar dan berkesan.

Kerajaan Pakatan Rakyat Pulau Pinang, walaupun ‘diserang’ habis- habisan oleh parti lawan dengan resepi perkauman yang pelik-pelik, tetapi Ketua Menterinya, Lim Guan Eng dan para exconya dapat menjawab dan menangkis dengan berkesan pelbagai tuduhan perkauman.

Pulau Pinang yang majoriti penduduknya berada di kawasan bandar atau semi bandar mudah disampaikan maklumat. Dengan itu tidak mudah bagi Umno/ BN untuk merampas negeri itu dalam PRU akan dating.

Sementara itu, Kelantan sudah sinonim dengan PAS, justru dengan segala kekuatannya, sukar bagi Umno/BN untuk merampas negeri pimpinan ulama itu. Namun dengan kemenangan tipis PAS di Manik Urai dan kekalahannya di Galas, adalah wake-up call, loceng amaran yang amat kuat kepada PAS untuk membetulkan kedudukannya, mana-mana yang tidak betul.

Tidak mungkin boleh diterima pemikiran, kalau ada, bahawa PAS Kelantan sudah amat teguh dan tidak tidak mudah dicabar. Kelemahan jentera kerajaan di peringkat ground-lavel, jajahan, kampung dan sebagainya masih wujud.

Isu pemberian dan pengambilan tanah, isu air, kebersihan, perumahan dan sebagainya masih ada yang belum diselesaikan.

Oleh kerana Kerajaan PAS Kelantan sudah 20 tahun memerintah, secara otomatis memberikan gambaran bahawa Kerajaan PAS Kelantan sudah tidak boleh lagi memberikan alasan bahawa masih ada program pembangunannya yang belum terlaksana.

Kesimpulannya di sini, Kerajaan Pakatan Rakyat mestilah bersiap sedia secukupnya untuk menghadapi cabaran Umno/BN dalam PRU akan datang.

Untuk itu segala krisis dalaman dan luaran dalaman, jika ada dalam Pakatan, mestilah diselesaikan segera.

Tidak syak lagi, pertarungan dalam PRU Ke-13 nanti akan lebih sengit dan getir, justru suasana PRU 2008 dulu mungkin berbeza dengan suasana dalam PRU Ke-13 nanti. Oleh itu, jangan berilusi bahawa kemenangan 2008 itu akan berulang jika tidak bekerja keras mempertahankannya.

Bukti ZAKAYA, Setiausaha Sulit Najib ada rumah bernilai RM5juta

ZAKAYA, Setiausaha Sulit Najib
Berkaitan email terdahulu yang dihantar. Ini bukti-bukti baru yang saya serahkan. Demi menghormati privicy beliau, saya harap sdr tidak siarkan alamatnya dalam blog sdr. Hanya untuk pengetahuan sdr saja.
 
Deep Throat JPM
terima kasih.
 
Kalau bukan rasuah ini apa?
Bukti ZAKAYA, Setiausaha Sulit Najib ada rumah bernilai RM5juta

1. Dato’Zakiah Ibrahim AKA ZAKAYA telah mengarahkan PRnya untuk menjawab dakwaan yang didedahkan oleh blog-blog dan laman berita internet.

2. Penjelasan ZAKAYA hanya berligar soal beliau bukan setiausaha sulit PM Najib Tun Razak tetapi setiausaha sulit Menteri Kewangan yang namanya juga Najib Tun Razak, dan kisah sedih kononnya beliau memang tidak lagi ingin bekerja sebagai salah seorang setiausaha sulit Najib tetapi dipaksa berkerja juga.

3. Persoalan penting mengenai wang rakyat Malaysia yang digunakan untuk mendanai syarikat Aero Tree Defence & Servives Sdn Bhd ditidak dinafikan beliau.

4. ZAKAYA tidak menyentuh hubungan beliau dengan CEO dan salah seorang lembaga pengarah syarikat Aero Tree Defence & Servives Sdn Bhd.

5. Beliau tidak menafikan atau mengiyakan mengenai pinjaman berjumlah RM200 juta yang diberikan oleh dua buah institusi kewangan kepada syarikat tersebut untuk perniagaan bernilai RM20juta.

6. Kini apakah beliau berani menafikan, bahwa beliau memiliki rumah agam bernilai RM5 juta dengan kos untuk hiasan dalaman sahaja melibatkan perbelanjaan RM2 juta dengan mengupah perunding terbaik dari Da Vinci Group Holdings. Sila lihat jenis perabotnya dihttp://www.davinciasia.com/home.html
7. ZAKAYA baru tinggal di rumah tersebut pada Disember 2009 dan sesuai dengan sifatnya yang low profile, rumah mewah itu bukan di Bukit Damansara atau Taman Duta tetapi di Setiawangsa.

8. Soalnya dari mana wang yang beliau perolehi untuk memiliki kediaman mewah itu. Apakah hanya semata-mata dari gaji yang dibayar kerajaan kepada beliau selaku setiausaha sulit Menteri Kewangan?

9. Apakah beliau menafikan pada bulan May dan Jun lalu pada beliau telah menemui seorang ketua bahagian UMNO (Datuk O) dari negeri sebelah Utara untuk satu projek solar dengan janji komisen sebanyak RM5juta? Dan jadi dengan projek tersebut?

10. Siapa ahli perniagaan wanita berbangsa Cina yang akhirnya memperolehi projek tersebut dan benarkan ZAKAYA dan ahli perniagaan wanita itu berkongsi keuntungan RM35 juta, lebih 30 juta dari yang dijanjikan oleh ketua bahagian UMNO itu? Kedua-duanya salah, dan rakyat perlu tahu perkara sebenar. Sila jelaskan!

11. Kami juga mencabar SPRM menyiasat satu projek direct nego di Sabah membabitkan salah seorang kroni ZAKAYA. Apa yang menjadi misterinya adalah bagaimana Bahagian Perolehan Kementerian Kewangan memberi kelulusan untuk ‘rundingan terus’ tersebut.

12. Benarkah ZAKAYA memberitahu Ketua Setiausaha Perbendaharaan bahawa yang memberi kebenaran untuk ‘rundingan terus’ itu adalah PM Najib yang juga Menteri Kewangan.

13. Siasat juga apa jadi dengan projek lombong emas di Pahang, di mana ZAKAYA berganding bahu dengan sanak-saudara MB Pahang untuk merealisasikan penggalian emas itu?

14. ZAKAYA dalam emailnya seperti yang disiarkan oleh blog chegubard tidak menafikan bahawa pejabat beliau sebelah dengan bilik Menteri Kewangan yang juga PM.

15. Kami ingin mendedahkan bahawa ZAKAYA mempunyai kuasa mutlak terhadap Jabatan Perolehan Kementerian Kewangan dan perkara ini boleh disahkan oleh Setiausaha Bahagian Perolehan Kerajaan (SBPK) Dato Fauziah Bt Yaakob.

16. Selama ini Dato Fauziah selalu tidak berani melawan arahan-arahan ZAKAYA walaupun bertentangan dengan SOP jabatan kerana beranggapan bahawa permintaan ZAKAYA merupakan arahan PM.

17. ZAKAYA dalam penjelasannya mengatakan beliau “pernah minta ditukar” hakikat sebenarnya adalah beliau nyaris ditukar tetapi kerana rayuan dengan “air mata” di depan pegawai utusan dan keluarga PM maka beliau selamat.

18. ZAKAYA mengatakan suaminya tidak pernah ke rumah PM, hakikatnya suami ZAKAYA menggunakan proksi ahli perniagaan Cina Sarawak untuk ‘pindah’ wang dan cek. SPRM boleh periksa jika ragu-ragu sebelum semua ‘kekayaan’ itu dialihkan ke luar negara terutamanya di Paris di mana ZAKAYA mempunyai sebuah lagi rumah.

19. Kita nantikan jawapan ZAKAYA kerana ada lagi pendedahan yang lebih mengejutkan akan menyusul.

Merungkai peristiwa memali..

Ramai dari kita sebenarnya jahil tentang peristiwa memali. Memali yang tersebar kat internet neh ada dua version.

Version pertama : Korban memali adalah puak ajaran sesat (versi kerajaan)

Version kedua : Korban memali adalah pejuang islam (versi rakyat dan PAS)

Artikel ini bertujuan untuk menyingkap perkara yang sebenar tentang peristiwa memali yang berlaku pada tahun 1985 yang mana ramai di antara kita pada masa itu belum lahir ke dunia ini lagi.

Apa itu peristiwa memali pada kaca mata masyarakat khusus nya penduduk di kampung memali, baling, kedah?

Peristiwa memali ialah pembunuhan kejam yang melibatkan kematian 14 penduduk dan berpuluh-puluh yang lain cedera ringan,  parah, ada juga yang di tahan terus ke dalam penjara dan di masukkan ke dalam ISA. Korban memali termasuk ulama dan pendakwah tersohor pada ketika itu yang juga ahli pas, iaitu Ustaz Ibrahim libya.

Siapakah Ibrahim libya?

Nama sebenar Ibrahim libya ialah Ibrahim Mahmud. Ibrahim libya adalah ulama tempatan yang pada ketika itu aktif menjalankan kerja-kerja dakwah. Sebelum terlibat secara aktif menjalankan kerja-kerja dakwah, arwah pernah berkhidmat di kerajaan untuk beberapa tahun. Pada tahun 1978, arwah menyertai PAS dan semenjak itu bergiat secara aktif melalui pentas-pentas ceramah. Ceramah-ceramah ustaz ibrahim libya pada ketika itu sering mendapat perhatian yang sangat luar biasa. Dan atas sebab itulah pada tahun 1984, kerajaan mula bertindak untuk menyekat pengaruh ustaz ibrahim libya. 


Ibrahim libya mendapat pendidikan awal di beberapa buah madrasah di sekitar pulau pinang. Kemudian nya arwah melanjutkan pengajian dalam bidang agama di india dan di libya sebelum kembali berkhidmat di tanah air.  Ketika arwah berkhidmat dalam kerajaan, bakat berdakwah sememangnya terserlah dalam diri arwah. Mungkin kerana keterbatasan untuk menyebarkan fahaman islam, yang memaksa arwah kemudian nya berhenti kerja sebelum meneruskan dakwah di kedutaan libya. Dari situ, arwah akhirnya secara aktif terlibat dalam PAS untuk menyebarkan syiar dakwah islamiah di seluruh negara. 

Penglibatan arwah dalam bidang dakwah dikatakan mendapat sokongan yang padu daripada keluarga arwah sendiri. Di bawah ini adalah gambar keluarga ustaz ibrahim libya.

Sebenarnya ada 3 sejarah penting yang pernah tercatat di baling, kedah.

1. Rundingan damai komunis chin peng - Tunku Abdul Rahman.

2. Pemberontakan mogok lapar oleh DSAI pada tahun 1974.

3. Peristiwa berdarah memali 1985.Peristiwa memali tercetus kerana prasangka keterlaluan kerajaan terhadap penduduk memali yang beria-ria mempertahankan ustaz ibrahim libya pada ketika itu.  Di bawah ini adalah rentetan kepada perkara-perkara yang membawa kepada tragedi berdarah memali 1985.

1. Ustaz ibrahim libya berjaya meluaskan pengaruh dakwah islamiah pada ketika itu melalui pentas2 ceramah PAS.

2. Ajaran dakwah PAS menerangkan islam yang sebenarnya kepada penduduk di kawasan sekitar menakutkan kerajaan, kerana jika islam tulen terdedah, maka kepincangan dan kelemahan pentadbiran mereka akan terbongkar. Sebagai seorang muslim yang sejati, sudah tentulah kita mengutamakan sistem pemerintahan islam dan bukan nya sekular. Ini ditakuti oleh kerajaan.

3. Pengaruh yang besar oleh ustaz ibrahim libya adalah melebihi dari apa yang DSAI alami kini. Memang ramai penyokong2 DSAI sanggup masuk penjara demi DSAI, tetapi di memali, ramai yang sanggup mati demi mempertahankan pendirian ustaz ibrahim libya.

4. Jika ibrahim libya di biarkan berceramah seperti biasa, yakni, sejarah baru akan tercatit di malaysia iaitu ibrahim libya adalah ulama pertama bergelar perdana menteri malaysia.

5. Oleh itu, pelbagai alasan demi alasan timbul bagi menyekat kemaraan dan pengaruh ustaz ibrahim libya.

6. Antara alasan2 tersebut ialah menuduh PAS dan ibrahim libya sebagai pengamal ajaran sesat. Baca sini.

7. Ibrahim libya kali pertama di kepung untuk di tahan di bawah ISA ialah pada tahun 1984. Pada pukul 2 pagi, 2 september 1984 seramai hampir 100 polis berkepung di kawasan berhampiran kampung memali untuk menahan ustaz ibrahim libya, tetapi menemui kegagalan kerana dihalang oleh penduduk kampung pada ketika itu. Situasi ini seolah-olah ulang tayang kejadian ketika DSAI kali pertama cuba ditahan oleh polis pada tahun 1999. 

8. Meskipun gagal menahan ustaz ibrahim libya di bawah ISA pada ketika itu, dipercayai pihak polis berjaya menahan beberapa orang ini di bawah akta ISA, iaitu ustaz abu bakar chik, haji mat sabu dan suhami shaib.

9. Memali pada ketika dulu dipercayai langsung tidak mempedulikan hal-ehwal agama, sama seperti di kuala lumpur kini  (as contoh). Namun semenjak pengaruh dakwah ustaz ibrahim libya berkembang, penduduk memali pada ketika itu dikatakan hampir 100% adalah ahli pas dan kembali mengamalkan ajaran islam yang sebenarnya. (Bukan semua penduduk memali mengabaikan islam ya)

10. Selepas ibrahim libya gagal ditahan di bawah ISA pada cubaan polis kali pertama, anak murid ustaz bersepakat mahu melindungi ustaz dengan menyembunyikan ustaz di satu kawasan yang selamat.

11. Namun setelah bersembunyi untuk suatu tempoh, satu kesepakatan telah dibuat untuk mengembalikan ustaz libya di memali, kerana memikirkan apalah erti ilmu jika tidak disampaikan kepada generasi baru? 

12. Madrasah memali kembali dihidupkan dan kuliah subuh kembali rancak, dalam pada itu, kuliah mahgrib dalam perancangan seterusnya. Meskipun demikian, mereka masih berjaga-jaga supaya ustaz tidak ditangkap pihak polis. Lebih kurang 5-7 orang secara bergilir-gilir dan sukarela menjaga keselamatan ustaz ibrahim libya. 

13. Sebenarnya selepas percubaan untuk menangkap ustaz ibrahim libya gagal pada kali pertama, pihak polis pernah beberapa kali membuat rundingan dengan penduduk memali agar menyerahkan ustaz ibrahim libya kepada pihak yang berkuasa. Tetapi pengikut ustaz dan ustaz sendiri enggan menyerah diri kepada akta zalim ISA iaitu menahan seseorang tanpa dibicarakan seadil-adilnya.

14. Dalam pada itu media yang dikuasai oleh kerajaan agak rancak memainkan 'api-api' memburukan ustaz dan pengikut2 ustaz ibrahim libya (baca sebagai PAS).

15. Terdapat juga beberapa tuduhan liar konon nya memali menjadi sarang penjenayah islam ektremis.  Dan sarang penganas dan ajaran sesat.

16. Kali terakhir sebelum percubaan polis untuk menangkap ustaz ibrahim gagal, pihak polis sekali lagi menyebarkan berita bahawa ustaz ibrahim libya mempunyai senjata dan ini disyaki akan menjadi ancaman kepada negara.

17. Oleh kerana itu, salah seorang anak murid ustaz pergi ke balai polis dan menyerahkan semua senjata2 yang konon nya didakwa oleh polis akan membahayakan keselamatan penduduk kampung.

18. Namun sayangnya, buat baik memang takan dibalas baik oleh sesetengah manusia.

19. Pada tarikh 19 november 1985, pihak polis, FRU, dan UTK seramai 4,000 orang mengepung rumah ustaz ibrahim libya. (Hey.. ini macam US dan israel yang mahu tangkap osama bin laden lah!)

20. Peristiwa bermula seawal jam 8 pagi. Dua buah kereta perisai (Hey, sejak bila kereta perisai digunakan untuk tangkap rakyat malaysia? Bukan kah kereta perisai digunakan untuk berperang meh?) dikatakan telah mengepung kawasan keluar masuk bagi menghalang sebarang bantuan keluar-masuk dari kawasan sekitar. 

21. Rundingan antara penduduk kampung memali (yang membela ustaz ibrahim libya habis-habisan dan polis bermula, namun menemui jalan buntu setelah ustaz ibrahim libya dengan tegas tidak akan tunduk sedikitpun terhadap akta yang kejam lagi zalim iaitu ISA.

22. Rundingan tersebut gagal. Gas pemedih mata di tembak ke arah rumah ustaz ibrahim libya (Hey, sejak bila gas pemedih mata digunakan untuk membuli orang2 kampung yang lemah neh?)

23. Lebih kurang 160 orang berkumpul di kawasan rumah ustaz ibrahim libya pada ketika itu. Ustaz sebelum itu telah berpesan kepada pengikut2nya bahawa biarlah kita duduk diam jangan sesekali menyerang balas. Biarlah kita diserang.  Pihak polis (ya, sebut betul2 pihak polis, bukan pihak penjenayah ya, yang tembak gas pemedih mata neh ke arah rakyat yang lemah) menembak gas pemedih mata. Ketika itu salah satu tiub yang digunakan untuk menyembur rakyat telah terkena mata salah seorang penduduk kampung. Pada ketika itu juga, terdapat seorang kanak-kanak yang berusia 10 tahun. (Ya, baca betul2, 10 tahun punya budak, apa polis buat? tembak dengan gas pemedih mata, masih ingat arwah aminul rashid? inilah dia polis kita) Kanak2 yang berusia 10 tahun ini, pengsan akibat terhidu gas pemedih mata yang sangat banyak.

24. Terdapat seorang individu yang ternampak kanak2 ini pengsan. Nama arwah ialah cikgu shafie abdullah. Cikgu tersebut menyangka kanak2 tersebut telah mati. Dan dia berasa marah kepada pihak polis membunuh kanak2 ini. Oleh itu, dia keluar dari kawasan dan meluru ke arah pihak polis sambil membawa parang. Manakala beberapa individu yang lain mengekori cikgu terbabit untuk menghalang tindakan guru terbabit.

25. Tahu apa pihak polis buat bila nampak aksi macam tue? Tak agak, mereka terus tembak. Tembak cikgu yang tak berdosa tue. OoOoo adakah cikgu tersebut penyamun kerana membawa parang bahawa pihak polis?? (Bukan nak tanya kan, amaran ke warning ke, bang.. terus tembak!)

26. Peristiwa ini tercetus, kerana polis menembak mati rakan mereka di hadapan mereka. Oleh itu, bermulala kejadian berbalas tembakan. Memang selepas menembak mati cikgu shafie, pihak polis ada membuat pengumuman agar ustaz menyerah diri tetapi, kalau kita menjadi mereka, kita pun takan sewenang-wenangnya menyerah diri kepada orang yang baru sahaja membunuh rakan kita. 

27. Mereka yang berada di dalam rumah, kebanyakkan mulai lemah kerana terhidu gas beracun berjam-jam lama nya. Akhirnya pertempuran ini menyaksikan bahawa ustaz ibrahim libya gugur, bersama 13 rakan nya yang lain.  Manakala berpuluh-puluh yang lain cedera ringan ataupun parah. 

28. Pihak polis tidak mengalami apa2 kecederaan yang membawa maut, tetapi anak musa hitam meninggal selepas peristiwa tersebut.

29. Musa hitam dan mahathir menafikan mereka terlibat dalam serangan memali. Hanya Allah swt yang lebih tahu.

30. Balu ibrahim libya dikatakan telah dipenjarakan dan terpisah dengan anak2 untuk beberapa tempoh sebelum di bebaskan. Di maklumkan juga terdapat fatwa yang dikeluarkan oleh mereka yang arif (juga berkerja sebagai kakitangan kerajaan) yang mengatakan para pejuang memali adalah shahid, tetapi mereka yang terlibat dalam fatwa terbabit telah diberhentikan kerja dan fatwa tersebut dihapuskan oleh kerajaan.

31. Ayah, adik dan abg ipar ibrahim libya juga ditahan di bawah ISA dan dipaksa untuk membuat pengakuan palsu. Setelah dibebaskan daripada tahanan ISA, mereka bergiat aktif dalam ceramah2 PAS untuk menerangkan kepada umum, bagaimana mereka disiksa dan dipaksa untuk membuat pengakuan palsu bagi memburukkan ustaz ibrahim libya.

32. Dalam Alquran tiada ISA. Maka siapalah kerajaan untuk membuat undang2 ISA neh? Siapa mereka yang kita kena tunduk lebih2 sangat berbanding Allah swt? Ibrahim libya menentang ISA sehingga ke nyawa nya terkorban. Bukan hanya nyawa nya, malahan 13 nyawa yang lain turut terkorban.

33. Saya percaya, ramai anak2 memali lahir di sana tahu benar, apa yang benar apa yang palsu. Menghina para pejuang memali bererti menghina mereka. Oleh itu saya nasihatkan kepada pembaca, jika anda membuat niat untuk menghina mereka2 yang terkorban ini, maka jangan sesekali meletakkan komen anda di sini. 

34. Terdapat beberapa pengakuan daripada pihak polis yang terlibat, yang mengatakan menyesal, sedih dan tergaman dengan apa yang berlaku di memali. Ada di antara mereka yang terang-terangan menyalahkan arahan dari kerajaan. 

35. Pampasan sebanyak rm20,000 dibayar kepada setiap anggota keluarga yang terbunuh dalam peristiwa memali. Ahli keluarga yang cedera ringan, parah, dipenjara ataupun di tahan ISA tidak menerima apa2 pampasan. Namun, apalah erti pampasan bagi mereka yang telah kehilangan orang tersayang buat selama nya ataupun untuk bertahun2 lama nya (ISA) ?

Jelas, bayaran pampasan ini sahaja membuktikan bahawa sememangnya kerajaan bersalah dalam peristiwa ini. Jika tidak, masakan mereka membayar pampasan kepada ahli keluarga mangsa? Saya nasihatkan anda menonton video memali yang telah saya sertakan di bawah ini. Video tersebut konon nya mendedahkana bahawa pihak polis juga terasa dipergunakan untuk menyerang penduduk memali. (konon nya polis diberikan arahan bahawa mereka sepatutnya membunuh komunis).
Kenapa di malaysia ini, kita mencipta sejarah membunuh ulama yang tersohor? Adakah kita kategori kaum2 yahudi yang seringkali membelakangkan rasul2 mereka? Ataupun lebih teruk dari itu? Umat islam membunuh umat islam yang lain atas nama kuasa politik! Ini sudah keterlaluan! Ini sudah melampau! Membunuh seorang ulama yang menyebarkan ajaran islam.. yang setiap pagi nya dihabiskan untuk mengajar kuliah subuh, mendirikan madrasah untuk menyebarkan dakwah islamiah di kawasan sekitar.. ancaman apa mereka ini kepada kerajaan? Adakah menyebarkan islam itu satu ancaman di malaysia? Jika itu satu ancaman.. maka bersedialah dengan ancaman yang lebih besar dari anak2 muda malaysia muslim pada masa akan datang... Ini kerana kami sesungguhnya akan meneruskan legasi perjuangan ustaz ibrahim libya.


Link mesti baca ;

Sejarah memali I
 
Sejarah memali II

Wiki Memali

Pembunuh Memali

Bekas pejuang memali : tragedi berdarah memali

Youtube Memali

Video memali

Kronologi memali

Sekarang neh kita kena buat satu memorandum untuk membicarakan kes memali secara terbuka, adil dan telus melalui sistem kehakiman negara kita. Apa yang kita perlu buat untuk highlightkan kes2 seumpama ini adalah nyawa.. rakyat malaysia tidak akan bangkit selagi tiada nyawa yang terkorban. Satu nyawa tidak mencukupi. Kita perlukan banyak nyawa, oleh itu saya berazam mahu berdoa agar penyokong2 barisan nasional khusus nya umno meninggal, mati dan etc angkara perbuatan pemimpin2 mereka yang zalim dan rakus, selepas itu saya akan bersama2 mereka menuntut keadilan. Perlu penyokong2 umno untuk sengsara kerana selagi mereka tidak kenal erti sengsara maka selagi itulah mereka tidak akan berubah dan memperjuangkan islam.