Tuesday, December 20, 2011

Alasan Bodoh Perkasa Dakwa Kononnya Orang Melayu Tidak Turun Mengundi Jika Guna Dakwat Kekal


Tidak habis-habis Perkasa membuat lawak jenaka untuk kepentingan politik "bos" mereka. Terkini, Perkasa mendakwa orang Melayu tidak akan keluar mengundi jika dakwa kekal digunakan dalam PRU 13 nanti.

Apa alasan mereka?

Setiausaha Agung Perkasa Syed Hassan Syed Ali seperti yang dilaporkan oleh TMI menegaskan bahawa pihaknya yakin penggunaan dakwat kekal akan membawa negara ke belakang.

Selain itu kata beliau, Perkasa percaya banyak pengundi Melayu tidak akan keluar mengundi jika penggunaan dakwat kekal diteruskan.

Adalah memalukan negara yang jauh lebih maju dari negara-negara membangun lain mahu menggunakan dakwat kekal dalam pilihan raya umum.

Malaysia bukan negara seperti Somalia, Bangladesh, Pakistan, Afghanistan, Kemboja dan lain-lain negara mundur yang rekod pengenalan diri masih tidak canggih, yang menggunakan kertas biasa dengan maklumat peribadi tulisan tangan. Memalukan,” katanya.

Syed Hassan juga mendakwa Perkasa percaya gesaan untuk penggunaan dakwat kekal adalah daripada pihak yang sebenarnya tidak mahukannya juga tapi oleh sebab cara itu  membuatkan orang Melayu dan Islam tidak mahu keluar mengundi.

“Siapa yang untung jika orang Melayu tidak keluar mengundi? Saya sendiri kemungkinan besar tidak akan keluar mengundi jika kekal dengan penggunaan dakwat kekal.

“Dan, kemungkinan ramai ahli Perkasa tidak keluar mengundi juga. Siapa yang akan terasa rugi jika ramai ahli Perkasa dan orang Melayu lain tidak keluar mengundi?” katanya.


Siapa sangka Perkasa yang menjerit nama Melayu dalam isu tertentu pendek akal hingga memberikan alasan sebodoh itu? Jika diperhatikan, Perkasa sebenarnya langsung tidak memberikan hujah sebab Melayu dan orang Islam tidak mahu menggunakan dakwat kekal.  Adakah orang Melayu/Islam tidak mahu menggunakan dakwat kekal semata-mata hanya kerana cara itu digunakan di kebanyakan negara dunia ketiga? Melayu mana yang boleh menerima alasan bodoh ini? Melayu Perkasa?

Sebelum bercakap mewakili Melayu, Perkasa tanyalah diri dulu, setiap kali mereka mengadakan demontrasi, berapa kerat orang Melayu datang menyokong mereka dengan hati yang ikhlas? 20 orang, 50 orang? Dalam jumlah itu, berapa banyak SB dalam kalangan mereka, berapa banyak pula warga asing upahan dalam kalangan mereka?

Negara-negara yang dikatakan mundur ini sebenarnya lebih cerdik dalam menangani penipuan pilihan raya. Malah, penggunaan dakwat kekal jauh lebih murah daripada penggunaan sistem canggih yang dicadangkan oleh kerajaan yang terdedah dengan segala macam manipulasi. 

Selain menyebut nama-nama negara di atas, Perkasa perlu juga menyebut Indonesia, Filipina, Mesir, Tunisia, India, Lubnan, yang turut menggunakan dakwat kekal untuk mengelakkan penipuan pilihan raya. Hebat atau maju sangatkah Malaysia sampai Perkasa menghina negara-negara yang menggunakan dakwat kekal?Penggunaan dakwat kekal hanya satu daripada 8 tuntutan utama BERSIH 2.0. Penggunaan dakwat kekal sahaja tidak dapat menjamin 100% pelaksanaan pilihan raya yang telus dan adil. Sebelum PRU 13, kita perlu memastikan semua tuntutan pelaksanaan pilihan raya yang BERSIH dipenuhi.

SPR setuju guna dakwat kekal, BERSIH 3.0 dah tak relevan?

mStar melaporkan:
PUTRAJAYA: Dakwat kekal 'silver nitrate' akan digunakan pada pilihan raya umum ke-13 kelak, kata Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Tan Sri Abdul Aziz Yusof.

Abdul Aziz berkata dakwat itu adalah berlainan dengan dakwat kekal yang disyorkan pada pilihan raya umum 2008, tetapi tidak digunakan ketika itu selepas keberkesanan kaedah itu dipersoalkan pelbagai pihak.

Beliau berkata dakwat kekal yang mengandungi 'silver nitrate' itu telah dihantar ke Jabatan Kimia pada 9 Dis untuk diteliti kandungan dan kesesuaiannya digunakan di negara ini dan seterusnya akan dihantar ke Majlis Fatwa Kebangsaan untuk memastikan ia sesuai digunakan orang Islam. - mStar.
Akhirnya selepas banyak kali berdolak dalik, SPR setuju jugak untuk gunakan dakwat kekal untuk PRU13 nanti. Walaupun Pengerusi SPR bagitau ada beberapa orusedul lagi yang perlu dibuat tapi aku rasa semua tu cuma teknikal.

Aku sebenarnya cukup skeptikal dengan keputusan SPR setuju nak guna dakwat kekal tu. Tah apa muslihat SPR aku taktau tapi aku yakin tentu punya ada muslihat SPR tiba-tiba kata setuju nak guna dakwat kekal. Kalau dah guna dakwat kekal, payah la puak-puak celaka yang selama ni buat kerja menguruskan pengundi hantu untuk mengundi.

Ada yang kata, SPR setuju pasai depa dah jumpa cara nak padam dakwat kekal tu. Bab ni memang tak boleh dinafikan, tambah-tambah dalam keadaan teknologi kimia yang cukup canggih sekarang ni, memang tak mustahil dah ada cara mudah nak hilangkan dakwat kekal tu.

Ada yang kata SPR setuju pasai depa dah tak perlu cara mengundi 2 kali untuk menang. Pasainya depa dah cukup tenaga hasil operasi bagi MyKad kepada warga asing. Jadinya takdak masalah kalau jari kena calit dakwat kekal pun.

Apa pun, penggunaan dakwat kekal tu memang kita kena sukong, pasainya memang menguntungkan PR.

Paling kurang pun, penggunaan dakwat kekal tu memudahkan jentera pilihanraya untuk kenalpasti sapa yang belum keluar mengundi.

Memang berlaku sebelum ni, masa petang hari mengundi bila kita semak dan cari pengundi PAS yang belum keluar mengundi, kita cari sampai ke rumah tapi pengundi tu kata dia dah keluar mengundi, padahal dalam senarai kita dia memang belum keluar mengundi. Mungkin senarai kita silap atau mungkin jugak memang mamat tu malas nak mengundi.

Apa pun, penggunaan dakwat kekal tu cuma 1 dari 8 tuntutan BERSIH 2.0. Ada lagi 7 tuntutan lain yang belum dipenuhi sepenuhnya.

Kot-kot ada yang lupa, 8 tuntutan tu adalah
1. Bersihkan senarai undi
2. Mereformasikan undi pos
3. Gunakan dakwat kekal
4. Masa kempen minima 21 hari
5. Akses media yang bebas dan adil
6. Kukuhkan institusi awam
7. Hentikan rasuah
8. Hentikan politik kotor

Untuk detail kepada 8 tuntutan tu boleh baca di portal BERSIH. Walaupun memang ada penambahbaikan tapi memang jelas 7 tuntutan lain tu belum betul-betul dipenuhi. Dan manpak macam memang Umno BN takkan benarkan semua tuntutak BERSIH 2.0 tu dipenuhi.

Jadinya, himpunan BERSIH 3.0 masih relevan.

Aku sangat-sangat sokong dengan cadangan untuk adakan himpunan BERSIH 3.0 selepas parlimen dibubarkan dan sebelum hari penamaan calon.

[Kredit gambar: HarianMetroOnline]

Berkaitan
Dakwat kekal: Jangan ada halangan seperti 2008 - Hrkh

Betapa BANGANGnya PERKASA ni

PERKASA Umno
MalaysianInsider melaporkan:
KUALA LUMPUR, 20 Dis – Perkasa menolak keputusan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) yang semalam mengumumkan akan menggunakan dakwat kekal pada pilihan raya umum ke-13 atas alasan orang Melayu tidak akan keluar mengundi selain mendakwa ia bertujuan mengurangkan peratusan pengundi kalangan kaum itu kelak.

Sehubungan itu, Setiausaha Agung Perkasa Syed Hassan Syed Ali berkata, pihaknya yakin penggunaan dakwat kekal akan membawa negara ke belakang.

Selain itu kata beliau, Perkasa percaya ramai pengundi Melayu tidak akan keluar mengundi jika penggunaan dakwat kekal diteruskan. - TMI.
Kalau nak tak bersetuju pun bagi la alasan lain, yang nampak logik sikit, yang agak-agak orang tak gelak kalau dengar.

Sungguh-sungguh bagitau yang kemungkinan orang melayu Islam takkan keluar mengundi kalau kena calit dakwat kekal tapi tak pulak bagitau apa alasan depa.

Takkan kut kulit dan kuku orang melayu Islam ni lain dari yang bukan melayu Islam. Untuk orang bukan melayu Islam takdak masalah tapi untuk orang melayu islam tak boleh.

Kalau alasan calit dakwat kekal tu salah dari segi agama, Majlis Fatwa dah pun keluar kenyataan dan Majlis Fatwa tak pernah keluarkan fatwa haram calit dakwat kekal tu.

Dalam Islam ni senang ja sebenarnya, dari segi hukum Fiqh' asal hukum semuanya adalah harus kecuali ada dalil, kalau ada dalil yang haram maka haramlah hukumnya, kalau ada dalil wajib maka wajiblah hukumnya macam tu jugak kalau sunat atau makhruh, bukannya susah sangat, cuma yang susahnya nak kiaskan hukum dengan dalil yang ada, pasai tu la kena ada sampai Majlis Fatwa kebangsaan.

Lagi pun macam kata Pengerusi SPR sebelum ni, kajian dah pun dibuat dan akan dihantar kepada pihak Majlis Fatwa Kebangsaan dan Kementerian Kesihatan untuk pastikan dakwat kekal tu tak gunakan bahan yang bahaya ataupun bahan yang haram.

Takkan la PERKASA hebat sangat sampai kalah Kementerian Kesihatan dan Majlis Fatwa kebangsaan.

Jadinya, apa punya BANGANG punya PERKASA buat kenyataan BANGANG macam tu. Takkan boleh main ugut SPR macam tu ja. Kalau ugut cara macam tu pun SPR akan tunduk, aku taktau nak kata apa la.

Tapi bila difikir balik, elok jugak kalau betul macam PERKASA kata tu. Memang cantik sangat kalau orang melayu terutama sekali ahli PERKASA tak keluar mengundi kalau duna dakwat kekal. Dah tentu la yang PERKASA kata melayu yu melayu Umno, bukan melayu PAS dan PKR dan sudah barang tentu bukan melayu DAP.

Jadinya hampir pasti la Umno BN akan tumbang PRU13 nanti.