Tuesday, August 9, 2011

Hebatnya Indonesia, cipta Bot boleh Menyelam


Hebat sungguh industri pertahanan di Indonesia. Mereka dah buat Bot yang boleh Menyelam, modifikasi dari model Inggeris akan tetapi lebih stabil dan lebih baik. Sebelum ini Indonesia telah membuat kapalterbang, helikopter, kereta perisai, senapang tempur, hoverkraf mereka sendiri dan akan membuat jet dan kapal selam sendiri. Apakan daya, politik Malaysia cerita lucah sahaja.

Indonesia buat kenderaan tempur 4X4 pulaNampaknya jiran kita Indonesia jauh meninggalkan Malaysia dalam industri pertahanan. Mungkin Malaysia hanya mampu import peralatan tentera yang canggih dan berharga berbillion ringgit. Setelah projek jet tempur generasi baru dan kapal selam, kini Indonesia mahu buat kenderaan tempur 4X4 macam Humvee.

Kisah kehebatan industri pertahanan Indonesia yang mengeluarkan kapal selam, bot selam, jet pejuang generasi baru, hoverkraf, kereta perisai, kapal terbang, helikopter, kapal peronda, senapang tempur , roket sendiri pada pautan berikut http://amkns.blogspot.com/2011/08/indonesia-buat-kapal-selam-tahun-2012.html


TNI CIPTAKAN PROTOTIPE KENDARAAN TAKTIS 4 X 4
Senin, 8 Agustus 2011

Jakarta (ANTARA News) - Tentara Nasional Indonesia berhasil menciptakan prototipe kendaraan taktis dengan tenaga penggerak empat roda 4x4, untuk dikembangkan dan digunakan mendukung tugas pokok TNI.

Kepala Subdinas Materiil Utama (Kasubdismatut) Dinas Penelitian dan Pengembangan TNI AD (Dislitbangad) Kolonel Kav Rihananto selaku Kepala Pelaksana Kegiatan (Kalakgiat) Rantis 4 x 4 TNI menyerahkan prototipe itu kepada Panglima TNI Laksamana TNI Agus Suhartono di Jakarta, Senin.

Ia mengatakan kendaraan tersebut dapat digunakan di medan yang berat seperti tanjakan terjal, jalan licin ataupun jalan yang berlumpur.

"Beberapa negara telah mengadopsi kendaraan taktis 4 x 4 untuk kepentingan militernya seperti AS (HUMVEE), Italia (IVECO), China (DongFeng Hummvee), Spanyol (EURO VAMTAC), Brazil (AV-VB4 RE 4 x 4 GUARA), Peancis (SHERPA) dan beberapa negara lainnya," tuturnya.

Rihananto memaparkan cara kerja dari kendaraan 4 x 4 adalah mesin dihubungkan dengan differensial tengah ("transfer case") yang membagi tenaga ke roda belakang dan roda depan. Karena pada saat menggunakan penggerak empat roda, penggunaan energi lebih tinggi.

"Selain itu pula diharapkan ke depan terdapat keseragaman/standarisasi kendaraan taktis TNI. Mengacu kepada konsep `Minimum Essential Forces` (MEF) diharapkan TNI pada 2014 dapat memenuhi kebutuhan alutsista dengan prioritas produksi dalam negeri serta dalam rangka kemandirian alutsista," ucap Rihananto.

Ia menambahkan, pembuatan prototipe kendaraan taktis TNI juga melibatkanmitra industri yakni PT. Autocar, PT. Pindad, PT. Yudistira, PT. Petrodrill, PT. Gajah Tunggal, PT. Krakatau Steel, PT. Pilar Mas Kursindo, PT. Indo Pulley Perkasa dan PT. Alam Indomesin Utama.

"Tampilan Rantis 4 x 4 tetap mengacu pada filosofi Hummvee USA, karena terbukti cukup tangguh, stabil dan flexible," tutur Rihananto.(*)

Mengapa Sesetengah Gadis Kita Terlalu Pemurah ?


Kosmo] AMSTERDAM, Belanda - Seorang pelajar berusia 21 tahun dari Belgium yang hanya mahu dikenali sebagai Noelle menjual daranya pada harga 50,000 euro (RM218,062) dalam satu lelongan di internet, lapor sebuah akhbar semalam.


Selepas dua bulan membuat lelongan, dia menerima tawaran daripada seorang pembeli misteri yang bersetuju untuk membeli dara pada harga tersebut.

Dia melelong daranya di laman gadis teman sosial, Yantra yang beribu pejabat di sini.

Gadis itu tidak mahu namanya didedahkan kerana bimbang ibu bapanya akan mengetahui lelongan tersebut.

Pembeli itu akan membawa dia membeli-belah dan makan malam di sebuah restoran yang menjadi pilihan gadis tersebut selain diberikan dokumen pengesahan dara daripada doktor.

Namun, syarat melakukan hubungan seks yang perlu dipatuhi ialah lelaki tersebut perlu memakai kondom.

Pembeli itu juga dibenarkan memiliki laman gadis teman sosial tersebut hanya bagi tempoh 24 jam.

Harga permulaan lelongan itu ialah 5,000 euro (RM21,806).- Agensi

p/s dara pun ada yang nak dilelong , walaupun ia adalah mahkota bagi wanita....namun begitu minah belanda ni menjualnya dengan harga yang tinggi juga , yang menghairankan aku ada segelintir gadis melayu yang bagi secara percuma. bukan aku nak sokong minah belanda tu dan memberi semangat kepada gadis yang masih dara , cumanya aku nak minta gadis-gadis di negara kita ni pikiyaq dulu sebelum buat dosa. minah belanda tadi bagi dara dapat duit , gadis kita yang beri dara tu dapat apa ? tak dapat apa melainkan dosa dan janji manis dari pakwenye yang menhancurkan mahkotanya , fikir - fikir lah

Gadaikan Keperawanan Demi Sekotak Biskut

gambar hiasan
HARARE - Kemiskinan dekat dengan pelacuran Inilah gambaran yang terjadi di Zimbabwe. Demi menyambung hidup, anak-anak perempuan belia rela menggadaikan keperawanannya untuk sekotak biskut.

Ketua Organisasi kemanusiaan Save the Children, Rachel Pounds seperti laporan BBC Afrika, Sabtu (12/6/2009), menyatakan meningkatnya angka kemiskinan membuat anak-anak berusia 12 tahun terjun ke perniagaan pelacuran demi mendapat sekotak biskut untuk makan sehari-hari mereka.

Organisasi itu bahkan memprediksi dengan adanya Piala Dunia di Afrika Selatan, akan semakin menambah parahnya pelacuran p  dan penjualan manusia di Zimbabwe.

Kesukaran mencari pekerjaan menjadi penyebab masyarakat Zimbabwe menggunakan cara mudah untuk mendapat wang. Menurut data, angka pengangguran di Zimbabwe mencapai 90 peratus. Sehingga lebih banyak orang yang tak mampu membeli makanan, memenuhi keperluan kesihatan, apalagi membayar biaya sekolah.

Pimpinan sebuah sekolah yang memiliki 1,500 pelajar di timur Victoria Falls mengatakan, ratusan murid perempuan sekolah itu kini menjual diri untuk apa pun yang mereka dapat.

"Mereka perlu buku, biskut, dan makanan lainnya," kata pimpinan sekolah itu.

Kebiasaan melakukan hubungan seksual tidak sihat itu boleh mengancam jiwa mereka.

"Saya sebenarnya tidak ingin melakukan ini, tapi hidup begitu sukar. Kedua orang tua saya sudah meninggal dan saya tinggal dengan kedua saudara saya," kata seorang murid perempuan kepada BBC Afrika.

Ada indikasi kuat, pihak tidak bertanggung jawab akan menjual anak-anak itu ke Afrika Selatan untuk dipekerjakan sebagai wanita penghibur selama   final Piala Dunia 2010 dijalankan .

‘Diktator’ Malaysia labur RM72.68 juta untuk pulih imej di mata duniaWarkahDaily – Wang rakyat mengalir keluar bagaikan air, begitu mudah dibelanja ‘diktator’ Malaysia tanpa memberi faedah sedikit pun buat rakyat. Rakyat yang terbeban dengan kenaikan harga barangan bukan dipedulikan kerajaan ‘diktator’ Malaysia. Asalkan imej mereka di mata dunia dapat dipulihkan, dapat diterbalikkan dari realiti sebena

Siapa ‘diktator’?
Siapa lagi kalau bukan pemimpin kerajaan Umno-BN Malaysia begitu terdesak untuk memulihkan imej buruk kepada baik dengan memberi upah kepada syarikat penyiaran antarabangsa untuk menyiarkan berita bohong konon pemimpin ‘diktator’ Malaysia tidak sejahat yang digambarkan media dunia sebelum ini seperti keganasan polis atas arahan kerajaan Umno-BN untuk menyerang rakyat sendiri dalam Himpunan BERSIH 2.0 pada 9 Julai lalu.
Media alternatif melaporkan, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Abdul Taib Mahmud membeli slot rancangan di televisyen antarabangsa untuk memperbaiki imej, tidak ubah seperti diktator.

Menurut Adun PKR (Seri Setia), Nik Nazmi Nik Ahmad berkata, ramai diktator dunia berbuat demikian kerana takut pada kebebasan media, termasuk bekas Perdana Menteri Mesir, Hosni Mubarak.

“Biasanya mereka yang diktator yang akan beli slot-slot sebegini kerana kalau ada laporan bebas, mereka akan dapat laporan yang kurang baik,” kata Nik Nazmi.


Sarawak Report
sebelum ini telah mendedahkan Kerajaan Persekutuan dan Sarawak melantik firma penerbitan TV dan komunikasi strategik Britain, FBC Media untuk menerbitkan program TV berat sebelah untuk ditayangkan syarikat penyiaran antarabangsa seperti CNBC, CNN dan BBC.

K
erajaan BN bazir RM72.68 wang rakyat

Kerajaan Sarawak dilaporkan membelanjakan RM15 juta setahun untuk tujuan itu. Sementara Kerajaan Persekutuan pula membayar RM57.68 juta kepada FBC Media antara tahun 2008 dan 2009.

Dipetik dari
Keadilandaily, Nik Nazmi berkata amalan sedemikian juga sebenarnya tidak berdasarkan etika penyiaran media antarabangsa kerana ia tidak menyampaikan mesej yang objektif kepada penonton.

“Amalan ini tidak dibenarkan di peringkat antarabangsa sebab sifatnya tidak lebih daripada iklan. Sepatutnya orang tonton dengan anggapan ia rancangan yang objektif,” katanya.

Pada masa yang sama, Nik Nazmi berkata Najib sepatutnya perlu melakukan trasnformasi yang sebenar di dalam negara jika mahu nama beliau harum di peringkat antarabangsa dan bukan melakukan kempen perhubungan awam sebegini.


“Najib nampaknya lebih berminat baiki imej di peringkat antarabangsa sedangkan ‘public relations exercise’ atau ‘media spin’ begini tak akan dapat baiki perkara yang dah busuk.


“Najib sendiri sebenarnya tidak perlu berbelanja besar untuk memperbaiki imej beliau di peringkat antarabangsa.


“Lebih baik jika kerajaan lakukan transformasi sebenar dalam negara dan dengan sendiri imej beliau akan jadi lebih baik di peringkat antarabangsa,” katanya. 
 
Dari Warkah daily 

SPR Telah Hilang Kredebiliti

1. Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia telah hilang wibawa dan tidak lagi mempunyai status layak untuk mengendali sistem pilihanraya negara. Terlalu banyak kepincangan dan kelemahan yang menjejaskan nilai telus dan saksama dalam pengurusan dan pengendalian sebuah pilihanraya dalam negara demokrasi seperti Malaysia.

2. Pendedahan demi pendedahan oleh orang ramai dan parti - parti politik yang menyertai pilihanraya tidak mampu disangkal lagi, malah ianya telah melurut jatuh seluruh uniform Pengarah dan Timbalan Pengarah SPR dihadapan umum. Sangat memalukan dan sungguh menjengkelkan, apabila SPR kini berdepan dengan krisis integriti.

3. Bermula dengan pendedahan pegawai tentera yang mengaku memangkah atau mengundi bagi pihak undi pos, status pengundi yang pantas berubah dari My PR di waktu pagi kepada My Kad di sebelah petang pada hari yang sama, senarai nama pemilih yang banyak bertindih, berdaftar pula pada satu alamat dengan puluhan atau ratusan pemilih, senarai pemilih yang tiada dalam data Jabatan Pendaftaran Negara tetapi ada dalam daftar pemilih SPR, senarai pemilih yang telah meninggal dunia sejak bertahun lamanya masih tersenarai dan terbaru sebuah kampung bernama Kg Baru disenaraikan sebagai pemilih dan banyak lagi dan banyak lagi dan banyak lagi ....

4. Ringkasnya, negara  tidak boleh menghadapi pilihanraya berhakimkan SPR yang kini telah mengalami kecacatan parah pada nilai kepercayaan awam terhadap ketelusan dan keadilan mereka mengendalikan pilihanraya. SPR kini tiada pilihan melainkan hanya terpaksa berdepan dengan 3 keadaan :

a] Yang di Pertuan Agong merombak Suruhanjaya Pilihanraya yang ada pada hari ini.
b] Pengarah dan Timbalan Pengarahnya meletakkan jawatan segera
c] Merombak keseluruhan struktur Suruhanjaya ini dan membuat penstrukturan baru dengan penyertaan parti - parti politik yang bertanding serta pemerhati bebas dari peringkat antarabangsa.

5. Saya mewakili Dewan Pemuda PAS Malaysia mendesak agar salah satu pilihan di atas dikenakan kepada SPR sebelum terlambat. Tiada makna lagi pilihanraya, jika pengurusnya tidak telus dan pengadilnya tidak adil. Sebelum negara kita dipersenda oleh dunia antarabangsa dan rakyat seluruhnya hilang sabar dan kepercayaannya kepada SPR.

6. Saya mengambil kesempatan di bulan Ramadhan yang penuh dengan kemuliaan ini, dengan satu ketetapan dan penegasan kepada semua jentera pilihanraya pemuda di peringkat negeri dan kawasan agar menganjurkan sekurang - kurangnya ( 3 kali ) Malam Munajat Pilihanraya [MMP],  terutama saat kita meniti 10 akhir Ramadhan untuk memohon pertolongan Allah swt menghadapi makar atau tipu helah mereka yang telah hilang rasional semata - mata mahu mengekalkan survival kuasa pemerintahan mereka lalu mengabaikan amanah dan tanggubgjawab mereka untuk berlaku adil dan telus.

7. Lajnah Keahlian dan Ulama' Pelapis mungkin boleh membantu untuk memimpin Malam Munajat Pilihanraya [MMP] anjuran Jabatan Pilihanraya Pemuda di peringkat negeri dan kawasan. Nampaknya, hanya Allah swt boleh mendisiplinkan SPR. KepadaNya kita bermunajat dan kepadaNya jua kita bertawakkal.

Eksklusif: Jika Lebih Setengah Juta PATI Didaftar Dalam Masa Sembilan Hari, Bermakna KDN Gagal Menjaga Keselamatan Dalam Negara Sebenarnya !

Sungguh mengejutkan apabila kerajaan hari ini mengumumkan bahawa sejumlah 530,625 Pendatang Asing Tanpa Izin (PATI) didaftarkan di seluruh Semenanjung Malaysia dan Sabah, bermula pada 1 Ogos sehingga semalam. Kenyataan tersebut telah dibuat oleh Timbalan Ketua Setiausaha (Kanan) Pendaftaran dan Imigresen Kementerian Dalam Negeri (KDN) Datuk Alwi Ibrahim. Beliau berkata pendaftaran Program Penyelesaian Menyeluruh Pendatang Asing Tanpa Izin (Program 6P) telah dilaksanakan di 206 pejabat Imigresen di seluruh Semenanjung Malaysia dan Sabah serta 1,934 kaunter pendaftaran yang dikendalikan 336 syarikat pengurus. Persoalannya sekarang, kenapa begitu ramai PATI boleh masuk ke Malaysia semudah itu?. Maka perginya pasukan imigeresen, polis marin serta lain-lain pihak berwajib yang sepatutnya mengawal keadaan ini?. Difahamkan ramai lagi akan berbuat demikian dalam masa terdekat. Jika ini berlaku mungkin PATI yang ada di Malaysia sekarang ini boleh mencecah satu juta orang. Itu belum termasuk mereka yang masuk dan bekerja di negara ini secara sah. Dari satu segi, memang kita melihat program 6P itu seolah-olah berjaya dilaksanakan. Namun, dari segi yang lain ia membuktikan tahap keselamatan dan kepercayaan rakyat terhadap pihak yang berkenaan semakin membimbangkan sebenarnya. Nampak sangat kawalan keselamatan negara begitu rapuh dan mudah untuk dibolosi. Jika ini keadaannya, apa akan terjadi jika kumpulan subversif atau penjenayah antarabangsa masuk ke negara ini?. Bukankah ia akan memudaratkan rakyat akhirnya.


Bayangkan, yang berada di Pusat Tahanan pun sudah ramai kemudian
dicampur dengan PATI yg bebas, bukankah ia cukup menakjubkan
Senario ini membuktikan kerajaan telah gagal melaksanakan tanggungjawab dengan sebaik mungkin. Malah difahamkan juga terdapat begitu ramai PATI mendiami kawasan tertentu dengan dijaga oleh penduduk tempatan termasuk anggota RELA sendiri. Walhal mereka sepatutnya menangkap PATI yang berkenaan untuk diserahkan kepada pihak berkuasa. Inilah yang berlaku di depan mata kita sekarang ini. Akhirnya bumi yang dipijak ini menjadi milik orang buat selama-lamanya. Paling mengejutkan ada PATI yang mendaftar itu mengaku sudah lebih sepuluh tahun berada di negara ini. Malah mereka boleh mempunyai rumah dan membawa semua ahli keluarga dari negara masing-masing masuk ke Malaysia. Bagaimanakah mereka begitu muda melakukannya. Mereka juga mengaku ada pihak yang "menjaga" dan "mengawal" keselamatan mereka di sini. Kenapakah ini berlaku?. Bolehkah mereka dipelihara jika tidak dengan izin pihak berkuasa itu sendiri sebenarnya.

[Bukankah ini juga menunjukkan kegagalan Kementeri Dalam Negeri (KDN) dalam menjaga keselamatan dalam negara kita. Itu belum lagi termasuk yang telah diberikan MyKad untuk membolehkan mereka mengundi dalam pilihanraya. Oleh itu, rakyat perlulah melakuan perubahan jika tidak mahu negeri ini dijajah dalam diam oleh orang asing. Apa yang berlaku di Pekan, Pahang harus dijadikan ikhtibar apabila beribu-ribu warga Kemboja dan Myanmar kini menjadi penduduk tetap (PR) di kawasan terbabit. Rakyat tempatan akhirnya terbiar di bumi sendiri. Semua ini disedari, namun siapakah yang boleh membantu mengatasi semua ini. Mahu diharapkan kepada agensi yang berkaitan nampaknya tidak ada tanda-tanda kejayaan dapat dilihat apabila terbukti dalam masa yang singjat lebih setengah juta PATI didaftarkan. Itu yang berdaftar, bagaimana pula dengan mereka yang masih bersembunyi. Semoga rakyat sedar dengan fanomena ini dan menginsafi atas segala apa yang berlaku. Masa untuk berubah sudah tiba].

PAS AKAN ANJUR MUNAJAT PERDANA PRU13


KUALA LUMPUR, 9 Ogos: PAS akan mengadakan Munajat Perdana serentak di seluruh negara pada 26 Ogos ini untuk menghadapi Pilihan Raya Umum ke-13.

Menurut pengarah programnya Idris Ahmad berkata program itu terbuka kepada seluruh rakyat Malaysia manakala tempatnya akan ditentukan oleh Lajnah Tarbiah Dan Perkaderan PAS di negeri masing-masing.

Program akan bermula dengan solat terawih sehingga berakhir selepas subuh 27 Ogos.

Menariknya, mereka yang hadir ke program ini bakal mendengar amanah dari kepimpinan tertinggi parti yang dipancarkan secara langsung melalui internet.

Antaranya ucapan Ketua Dewan Ulama PAS, Datuk Harun Taib dan ucapan Presiden PAS Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang yang akan berucap dari Masjid Rusila, Terengganu.

Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz pula akan berucap di Kota Bharu dan turut disiar secara langsung ke seluruh program munajat di seluruh negara.

"Semoga program ini akan memberi kekuatan baru kepada petugas-petugas untuk menghadapi cabaran yang begitu mencabar di dalam PRU 13. S

"Selain daripada kita mengatur strategi maka akhirnya kepada Allah untuk memohon pertolongan agar segala halangan akan dapat kita hadapi dengan tabah," katanya. (HARAKAHDAILY)

KHALWAT : 'Kena hukum gantung sekalipun saya tak takut la .............'

TANJUNG BUNGAH – ‘Kena hukum gantung sekalipun dengan mahkamah saya tak takut’. Itulah jawapan berani seorang lelaki apabila dicekup penguat kuasa Jabatan Agama Islam Pulau Pinang (JAIPP) malam kelmarin.

Kedua-duanya sanggup mencemarkan kesucian Ramadan dengan mendaftar masuk ke hotel yang semurah RM50 semalam.

Dalam kejadian kira-kira jam 2 pagi itu, hampir 14 penguat kuasa menyerbu sebuah hotel bajet di Pantai Miami Tanjung Bungah.

Didapati dalam sebuah bilik di tingkat satu hotel sepasang lelaki dan wanita Islam duduk berdua-duaan dan gagal membuktikan masing-masing mempunyai pertalian yang sah di sisi agama.

Ketika dicekup, lelaki berkenaan kelihatan seperti biasa dan mengikut semua kehendak penguat kuasa JAIPP, namun keadaannya berubah secara tiba-tiba apabila dikatakan hendak dibawa ke balai kerana didapati melakukan kesalahan mengikut Seksyen 27 Enakmen Kesalahan Jenayah Syariah Pulau Pinang atas kesalahan berkhalwat.

Jika didapati bersalah boleh dikenakan hukuman denda RM3,000 atau penjara dua tahun atau kedua-duanya sekali.

Lelaki itu dengan tiba-tiba memberontak dan dengan beraninya berkata jika hukuman gantung sekalipun dia tidak takut, malah Mahkamah Tinggi juga dia sudah biasa.

Bukan sahaja bertindak seakan menjerit dalam bilik hotel, lelaki itu turut menolak tangan tidak mahu dipegang penguat kuasa.

Manakala teman wanitanya yang turut ditahan bersama hanya mampu memujuk lelaki itu supaya bersabar.

Ketika dibawa turun, wanita itu mengaku datang ke hotel kerana bergaduh dengan keluarganya.

“Memang saya ada gaduh dengan keluarga, sebab itu datang ke hotel dan saya bayar separuh duit hotel sementara separuh dia bayar sebab saya tidak bawa duit banyak kerana keluar dari rumah tiba-tiba,” katanya.

Kedua-duanya dibawa ke Pejabat JAIPP Lebuh Pantai untuk disoal siasat dan kemudiannya dibawa ke Balai Polis Lebuh Pantai untuk dibuat laporan polis.

Operasi yang bermula jam 10 malam itu dinamakan Ops Santai dan diketuai Ketua Operasi dan Penguat kuasa JAIPP, Khairul Azman Azizan.

Turut sama Ketua Penolong Pengarah Bahagian Penguat kuasa, Jaafar Ismail dan 14 anggota penguat kuasa.

Khairul Azman berkata, ia adalah operasi Seksyen 27 atas kesalahan khalwat dan juga Seksyen 29 iaitu melakukan perkara tidak sopan di tempat awam serta yang pertama kali diadakan pada Ramadan kali ini.

Menurutnya, seramai tiga pasangan ditahan atas kesalahan berkelakuan tidak sopan di tempat awam mengikut Seksyen 29 Enakmen Kesalahan Jenayah Syariah Pulau Pinang.

“Dua pasangan di kawasan lapang Queensbay Mall, dan sepasang lagi di Bayan Indah berhampiran Pantai Jerejak, jika didapati bersalah boleh dikenakan denda sebanyak RM1,000 atau enam bulan penjara.

“Manakala bagi Seksyen 27 atas kesalahan berkhalwat pula seramai dua pasangan yang ditahan,” katanya.

Ni yang depa kata Hasan Ali/JAIS buat tak kena tu .... ha mai tengok


Beberapa individu beragama Islam yang menyertai aktiviti keagamaan di sebuah gereja di Seksyen 13, Petaling Jaya, ketika pegawai Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) membuat pemeriksaan malam kelmarin, hanya sebahagian kecil yang berjaya dikesan, manakala sebahagian besar golongan itu dipercayai menyertainya secara sembunyi atau ‘bawah tanah’.

Kebanyakan mereka terdiri daripada kaum Melayu dan golongan mualaf yang menyertai kumpulan berkenaan disebabkan kesempitan wang untuk menyara diri dan keluarga serta gagal mendapat bantuan daripada pihak berwajib.

Mereka menyertai kegiatan keagamaan berkenaan secara senyap-senyap di premis persendirian termasuk rumah kedai dan dewan komuniti, bukan saja di Lembah Klang, malah pergerakan ‘bawah tanah’ ini sudah berkembang di seluruh negara termasuk di Kelantan dan Terengganu.

Ia didedahkan sendiri seorang wanita Melayu yang mengikuti kumpulan itu sejak lebih setahun lalu, selepas dibelenggu masalah kewangan sehingga tidak mampu membiayai keperluan seharian.

Katanya, pendakwah kumpulan berkenaan membantu mereka dengan memberi seberapa banyak wang diperlukan dan selepas itu, mereka memujuk individu yang sudah diberi bantuan menyertai program keagamaan mereka. - Metro

"Percubaan halus memurtadkan orang Islam (dengan) menarik ke agama Kristian mesti dihalang"

PERKASA Selangor hari ini membuat laporan polis terhadap Gereja Methodist Damansara Utama (DUMC), Petaling Jaya kerana mengesyaki terdapat "unsur-unsur memurtadkan" orang Islam dalam majlis anjurannya.

Yang Dipertua PERKASA Selangor Abdullah Mansor (kiri) berkata, berdasarkan laporan pelbagai akhbar dan blog, beliau turut mengesyaki majlis pungutan derma anjuran gereja mempunyai agenda halus untuk mengembangkan agama Kristian.

"Walaupun kebebasan beragama adalah amalan negara Malaysia akan tetapi percubaan halus memurtadkan orang Islam (dengan) menarik ke agama Kristian mesti dihalang kerana ia salah di sisi undang-undang negara," katanya.

Abdullah membuat laporan itu di ibu pejabat polis daerah (IPD) Petaling Jaya hari ini.

Dalam laporannya, beliau memetik sebuah blog yang dikenali senagai Belantan kelmarin yang mendakwa tetamu Islam diberikan kitab Injil dalam bahasa Melayu untuk memesongkan akidah mereka.

"PERKASA negeri Selangor menggesa pihak polis dan pihak yang bertanggungjawab supaya menyiasat peristiwa ini dengan terperinci kerana ia amat sensitif dan boleh mengancam ketenteran awam," katanya.

Abdullah juga menggesa siasatan dibuat bagaimana Injil berbahasa Melayu boleh sampai ke semenanjung sedangkan ia hanya untuk edaran di Sarawak.

"Kesan daripada kebebasan pengedaran Bible tersebut di semenanjung Malaysia akan menjurus kepada ramainya orang Islam yang keliru dan besar kemungkinan akan menjadi murtad," katanya.

Kes itu sekarang sedang disiasat oleh Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS). - malaysiakini

Bungkusan nasi dalam bonet kereta untuk dijual kepada kaki ponteng puasa?

KANGAR - Sungguh licik. Itulah ungkapan yang sesuai bagi menggambarkan tindakan seorang peniaga makanan bersama anak perempuannya yang menjadikan bonet kenderaan sebagai tempat menyimpan makanan yang sudah dibungkus sebelum ia dijual kepada golongan yang ponteng puasa.

Malah, tindakan itu sekaligus bertujuan untuk mengaburi mata penguat kuasa yang sering melakukan rondaan serta pemantauan dan orang ramai yang sering lalu lalang di kawasan berdekatan bangunan kedai di Seriab, semalam.


Penolong Pengarah Penguat kuasa Jabatan Agama Perlis (Jaips), Suhaimi Ahmad berkata, dalam serbuan pagi semalam, pihaknya telah merampas berpuluh-puluh bungkusan makanan milik seorang peniaga berkenderaan di Seriab.

Menurutnya, rampasan itu dibuat selepas peniaga terbabit didapati melanggar arahan yang dikeluarkan Majlis Perbandaran Kangar (MPK) iaitu peniaga hanya dibenarkan menjual makanan selepas jam 2.30 petang sepanjang bulan Ramadan.

Bagaimanapun katanya, makanan yang dirampas itu boleh dituntut semula peniaga selepas jam 2.30 petang di Jaips.

“Kita sudah merampas bungkusan makanan milik peniaga ini selepas dia didapati telah melanggar peraturan yang dikuatkuasakan MPK kerana menjual makanan sebelum jam 2.30 petang.

“Selain peniaga berkenderaan, turut dirampas ialah beberapa periuk berisi makanan di sebuah restoran yang dikesan melakukan kesalahan yang sama dan makanan itu hanya akan dikembalikan selepas waktu perniagaan yang dibenarkan,” katanya kepada pemberita selepas mengadakan Ops ramadan bersama MPK, semalam.

Operasi Ramadan membabitkan Jaips, MPK dan Jabatan Kesihatan itu dijalankan sepanjang bulan Ramadan meliputi kawasan Kangar, Arau dan Padang Besar untuk memastikan peniaga-peniaga menghormati perintah dan arahan yang ditetapkan sebagai menghormati bulan Ramadan sebagai bulan mulia.

Suhaimi berkata, kes disiasat di bawah seksyen 25 Enakmen Jenayah Dalam Syarak Negeri Perlis 1991. Jika sabit kesalahan boleh boleh dikenakan denda sehingga RM1,000 atau enam bulan penjara atau kedua-duanya sekali.-

Salah Tangkap : Salahuddin, Mahfuz Saman Kerajaan


KUALA LUMPUR : Naib Presiden Pas, Salahuddin Ayub dan Mahfuz Omar hari ini menfailkan saman terhadap kerajaan persekutuan dan Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar atas tindakan "salah tangkap" pada perhimpuan gabungan Bersih 2.0, 9 Julai lalu.

Dalam saman sivil berasingan yang difaikan di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini, kedua-dua pemimpin Pas itu mendakwa tangkapan tersebut berunsur fitnah.

Turut dinamakan Ketua Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Brickfields, Wan Abdul Bari Wan Abdul Khalid dan anggota polis Mohd Zaid Mazizat sebagai responden.

Kedua-duanya diwakili oleh peguam undang-undang Pemuda PAS biro Zulhazmi Shariff dan undang-undang firma Tetuan Faiz Fadzil & Co menuntut ganti rugi am, teruk dan teladan dengan faedah lapan peratus.

Mahfuz berkata kedua-dua mereka tidak melakukan sebarang kesalahan apabila ditahan di KL Sentral dan tidak menegetahui alasan mereka ditahan.

Mereka menyifatkan penahanan tersebut telah mengaibkan kedua-dua mereka selaku ahli parlimen yang mempunyai kenalan di peringkat nasional dan antarabangsa.

Mahfuz berkata bahawa jumlah ganti rugi belum lagi diputuskan namun akan mengambilkira pencegahan supaya perkara tersebut tidak berulangi pada masa hadapan.

"Kita akan berbincang dengan peguam berapa tuntutan ganti rugi. Oleh kerana tanggungan imej kami yang buruk pada peringkat dalam negara dan antarabangsa sudah tentu suatu nilai yang tinggi termasuk memberi peringatan kepada pihak berkuasa supaya mereka tidak mengulangi perbuatan yang mencabuli jumlah yang perlu tidak kurang daripada RM1 juta untuk mencegah berulangnya keadaan sedemikian,"katanya.

Mereka adalah antara 91 individu yang tersenarai dalam perintah larangan memasuki bandaraya Kuala Lumpur pada 9 Julai lalu berikutan perhimpunan Bersih.

Walau bagaimanapun, kedua-duanya menegaskan bahawa dalam perintah sekatan itu tidak menyenaraikan KL Sentral sebagai sebahagian daripada kawasan larangan buat mereka.

17 aduan peniaga naik harga makanan di bazar Ramadan


KUALA LUMPUR - Sebanyak 17 aduan diterima oleh persatuan-persatuan pengguna mengenai tindakan peniaga menaikkan harga kuih-muih dan lauk-pauk di bazar Ramadan sejak awal bulan puasa.

Daripada jumlah itu, 10 aduan dibuat kepada Gabungan Persatuan-Persatuan Pengguna Malaysia (FOMCA), manakala Persatuan Pengguna Subang dan Shah Alam (CASSA) menerima tujuh aduan kesemuanya melibatkan peniaga di bazar Ramadan sekitar Lembah Klang dan Selangor.

Pengerusi CASSA, Datuk Dr. Jacob George berkata, berdasarkan aduan itu, persatuan membuat tinjauan di tujuh bazar Ramadan dan mendapati harga makanan adalah tinggi.

Menurutnya, harga kuih meningkat daripada 30 sen seketul kepada 60 sen seketul dan lauk-pauk seperti ayam, berharga RM6 seketul berbanding RM4 seketul pada hari biasa.

"Kami akan menghantar memorandum kepada Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan supaya memantau dan mengambil tindakan terhadap peniaga terlibat," katanya ketika dihubungi di sini, hari ini.

Menurutnya, peniaga-peniaga yang cuba mengeksploitasi pengguna perlu disenaraihitamkan daripada diberi lesen berniaga pada tahun depan.

Sementara itu, Bendahari Agung FOMCA, Mohd. Yusof Abdul Rahman berkata, peniaga-peniaga berkenaan menaikkan harga makanan dengan sesuka hati.

"Kami mengambil maklum aduan pengguna ini dan akan memanjangkannya kepada pihak-pihak yang berkaitan," katamya.

Musa Hassan dan Rodhwan Enggan Ditemuramah Jika Anwar Ada.SHAH ALAM 9 OGOS : Bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan dan bekas Ketua Polis Melaka, Datuk Mohd Rodhwan Mohd Yusof enggan ditemuramah peguambela, jika Datuk Seri Anwar Ibrahim hadir sama pada sesi temubual kes fitnah liwat II.

Anwar melalui laman Twitternya sebentar tadi memetik peguam Karpal Singh bahawa "tertuduh boleh hadir semasa sesi temuramah dengan saksi- saksi pembelaan".

Walau bagaimanapun menurut Anwar, Timbalan Pendakwaraya yang diketuai oleh Datuk Yusof Zainal Abidin akan merujuk kepada hakim mengenai perkara tersebut.

Bercakap kepada media di perkarangan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur semalam, Karpal menegaskan bahawa tertuduh berhak dan akan hadir ketika pasukan peguambela menemuramah saksi- saksi.

Perkara tersebut turut disahkan Anwar yang menyatakan bahawa beliau akan menghadirkan diri pada sesi temuramah itu.

Hakim Zabidin Mohd Diah pada sebelah pagi mengumumkan bahawa pendakwaraya perlu menyediakan saksi-saksi yang telah ditawarkan kepada pasukan peguambela untuk ditemuramah.

Namun perkara yang mengelirukan apabila arahan tersebut turut menyatakan bahawa tindakan menemuramah saksi-saksi itu bergantung kepada kerelaan individu.

Tv Selangor kini masih cuba menghubungi peguam Sankara Nair untuk mendapatkan penjelasan lanjut.

Sandiwara longgar skruDICURI...besi penghadang yang ditanggalkan pencuri di susur keluar MRR2 menghala Jalan Taman Bukit Maluri.

KUALA LUMPUR: Lagak mereka seperti pekerja penyelenggaraan jalan raya, namun jika diamati mereka mencuri besi penghadang jalan dengan membuka skru besi di sepanjang susur keluar Lebuhraya Lingkaran Tengah 2 (MRR2) menghala Jalan Taman Bukit Maluri, di sini.

Perbuatan itu menyebabkan banyak besi penghadang yang menjadi penghalang atau penebat kenderaan yang terbabas daripada jatuh ke bawah jejambat hilang dan keadaan itu mengundang kebimbangan di kalangan pengguna lebuh raya berkenaan.

Tinjauan Metroplus mendapati banyak penghadang jalan di lebuh raya yang menghubungkan Sungai Buloh dan Batu Caves, lesap.

Peniaga, Lim, 43, berkata perbuatan itu dilakukan sekumpulan lima hingga tujuh orang yang berlakon seperti pekerja penyelenggara lebuh raya termasuk menggunakan jaket keselamatan.

“Operasi mereka bermula pada siang hari dan mereka seolah-olah menyelenggara lebuh raya, tetapi mereka cuba melonggarkan dan membuka skru besi penghadang.

“Kemudian pada tengah malam mereka datang semula ke kawasan sama dan membuka besi yang dilonggarkan itu sebelum dijatuhkan ke bawah jejambat dengan ada anggota kumpulan mereka menunggu dengan lori. “Besi yang dijatuhkan itu dimuatkan ke dalam lori untuk dijual kepada peraih besi buruk,” katanya ketika ditemui, baru-baru ini.

Pengguna lebuh raya berkenaan, Ahmad Sajali, 34, berkata kecurian besi penghadang itu menyusahkan pengguna jalan raya.

“Disebabkan tindakan mencuri besi penghadang memungkinkan kemalangan jalan raya bertambah teruk. Saya berharap pihak berkuasa terutama polis, pihak berkuasa tempatan (PBT) serta pengurusan lebuh raya peka dengan masalah ini kerana ia berlarutan sejak setahun lalu, tapi besi penghadang yang dicuri belum diganti,” katanya. Menurutnya, pihak berkuasa perlu kerap membuat pemantauan termasuk melakukan rondaan dan pemeriksaan di kawasan terbabit bagi mencegah kecurian daripada berterusan.

Difahamkan, individu sama turut mencuri besi penutup longkang di hentian motosikal (laluan berteduh dari hujan) di bawah jejambat sama menyebabkan longkang tidak bertutup dan boleh menyebabkan kemalangan motosikal terutama waktu malam dan gelap.

Sementara itu, Pegawai Media Dewan Bandaraya Kuala Lumpur, Zurida Hashim, berkata pihaknya sudah mengenal pasti lokasi kehilangan penghadang jalan terbabit dan mengesahkan ia di bawah penyelenggaraan pihaknya.

“DBKL akan melakukan kerja pembaikan dengan menggantikan penghadang besi jalan yang hilang. Ia dijangka siap dalam dua bulan kerana besi itu perlu ditempah dari kilang mengikut bentuk asal. Selain itu, bahagian skru akan dikimpal bagi menyukarkan ia dibuka, sekali gus mengelakkan dicuri lagi,” katanya.

Kereta rempuh pelajar, tadika
PECAH...tembok pagar Tadika Smart Stars yang dirempuh, semalam.

GOMBAK : “Syukur kerana kemalangan ini tidak membabitkan kehilangan nyawa. Selalunya, kami akan mengadakan perhimpunan di kawasan berkenaan,” kata guru besar Tadika Smart Stars , VR Ranee, 56, menceritakan kejadian sebuah kereta melanggar dinding tadika miliknya di Jalan 18, Taman Selayang, di sini, pagi semalam.
Sebelum itu, Perodua MyVi terbabit melanggar dua pelajar sekolah menengah yang melalui lorong di hadapan tadika berkenaan.

Katanya, selepas itu, kenderaan itu melanggar dinding tadikanya dan berlaku limpahan petrol sehingga mencetus kebimbangan berlakunya kebakaran. “Ketika itu, saya berada di dalam kawasan tadika dan beberapa pembantu saya membawa masuk murid yang dihantar ibu bapa kira-kira jam 7.20 pagi.

“Tiba-tiba saya terdengar dentuman kuat di depan tadika disusuli teriakan seorang wanita. Saya tergamam selepas melihat kereta itu melanggar dinding,” katanya ketika ditemui di tempat kejadian, semalam.

Beliau berkata, dia seperti hilang arah akibat takut dan ketika itu, dia hanya terfikir untuk mencari mangsa yang menjerit kesakitan di luar kawasan tadikanya.

Katanya, dia nampak seorang pelajar perempuan menangis kesakitan dan orang ramai menolong pelajar itu dan rakannya yang cedera ringan untuk dihantar ke Hospital Selayang.

“Saya bersyukur kerana tiada pelajar tadika atau orang lain parah dalam kemalangan itu,” katanya.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Gombak, Asisten Komisioner Abdul Rahim Abdullah, berkata akibat kejadian itu, dua pelajar berusia 15 dan 17 tahun cedera ringan di kepala manakala pemandu berkenaan yang berusia 22 tahun cedera dan dirawat sebagai pesakit luar.

Serbuan JAIS : Bukti ditemui dalam Tong Sampah.

PETALING JAYA: Di sebalik kontroversi yang membabitkan Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) kerana menyerbu Gereja Methodist Damansara Utama (DUMC) di Petaling Jaya minggu lalu, kini terdapat bukti yang menjelaskan keadaan sebenar pada majlis makan malam tersebut.

FMT turut menerima tentatif program serta kertas soalan bersifat ‘menguji pengetahuan’ dalam bahasa Malaysia dan Inggeris – sebagai bukti dakwaan mengaitkan kegiatan penyebaran agama bukan Islam kepada penganut agama Islam.


Soalan yang tertera adalah menjurus kepada fahaman agama Islam secara keseluruhannya seperti membabitkan; Nabi Muhammad, Al- Quran, rukun Islam, kitab, solat dan lain-lain.

Kertas dua halaman yang mengandungi 12 soalan itu didakwa diberikan kepada para peserta yang menyertai majlis makan malam tersebut yang turut disertai oleh penganut agama Islam.

Kertas tersebut dibahagi kepada empat corak soalan iaitu isi tempat kosong, beri jawapan ya/tidak, padanan jawapan dan pilihan jawapan.

Antara soalan itu adalah ‘Apakah maksud perkataan Islam, Muslim, Quran? Apakah enam perkara iman seseorang Muslim, solat lima waktu dalam Islam, malaikat manakah yang dipercayai menurunkan wahyu kepada Nabi Muhammad dan tahun bilakah Nabi Muhammad dilahirkan.

Berapa banyak Surah dalam Al-Quran? Berapa kali nama Isa disebut di dalam Al-Quran dan kenapa orang Islam bersalam menggunakan sarung tangan?

Pendedahan itu dibuat oleh Pengerusi Sahabat Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM) Dr Dzulkhaini Husain yang mendakwa kepingan-kepingan kertas soalan itu ditemui dalam sebuah tong sampah.

Sambil mempertahankan tindakan Jais yang memeriksa gereja terbabit Dzulkhaini berkata turut menjadi tanda tanya apabila kertas soalan seperti itu diagihkan dalam majlis makan malam yang dikatakan untuk membantu golongan tidak bernasib baik dan memerlukan.

“Ketika kejadian itu terdapat kira-kira 100 orang dengan nisbah kehadiran satu perlima daripadanya adalah penganut Islam; 12 orang dewasa (tiga lelaki, sembilan wanita) dan lapan kanak-kanak,” katanya.

Beliau memberitahu apabila Jais masuk ke dalam, kertas soal jawab ini dah berkecai-kecai dan dimasukkan ke dalam tong sampah.

“Kalau niat baik kenapa nak masuk tong sampah? Apabila masuk tong sampah, Jais sita untuk dijadikan maklumat (bukti) di mahkamah.

“Malah bila mereka ini keluar seorang demi seorang, Jais meminta kad pengenalan (IC) untuk dilihat. Jais tidak ambil kad pengenalan daripada kanak-kanak memandangkan mereka tidak ada IC. Tindakan Jais ini benar.

“Tidak berlaku mereka (Jais) pecah pintu, hal itu berlaku diluar gereja, dengan sasaran (orang). Namun masih ada yang melemparkan fitnah mengatakan Jais pecah pintu dan berlaku kekasaran,” jelasnya.

Nyanyian “Alhamdulillah”, “Allahuakhbar ”

Sementara itu, didapati tentatif program makan malam tersebut turut diselit nyanyian berupa lagu – Alhamdulillah dan Allahuakhbar.

Melalui penelitian FMT, program bermula jam 6.30 petang, Rabu lalu dan sepatutnya berakhir jam 9.55 malam seperti yang tersedia dalam tentatif program itu.

Turut diselitkan dalam tentatif program berkenaan ialah ucapan aluan daripada Paderi Kanan DUMC Daniel Ho serta beberapa pembentangan kertas kerja projek oleh beberapa peserta.

Kemudian bermulalah nyanyian ‘Alhamdulillah dan Allahuakhbar’ dan sesi sembahyang yang diakhiri dengan nyanyian lagu ‘Sejahtera Malaysia’.

“Adakah ini ada sangkut-paut dengan ‘thanksgiving’ dan ‘methodist’? Mengapa ayat-ayat yang diharamkan digunakan oleh orang bukan Islam dalam enakmen agama bukan Islam (kawalan perkembangan agama lain dikalangan orang Islam 1988).

Sesudah itu, pada pukul 9 15malam, berlaku satu upacara sembahyang ‘intercession’ iaitu gaya sembahyang orang Kristian di mana meminta Nabi Isa untuk memohon kerestuan Tuhan mereka.

“Ingat pada masa itu ada 20 penganut agama (Islam) kita termasuk kanak-kanak ada di tempat itu, terpesong atau tidak, akidah mereka? Terpesongkan?

“Perkara ini dikeruhkan lagi, ada soal jawab tentang apa dia agama Iislam, mengapa orang Kristian methodist perlu melakukan perkara ini?,” soal Dzulkhaini.

Pada Rabu lalu media melaporkan Paderi Kanan DUMC Daniel Ho menjelaskan bahawa majlis makan malam di gereja terbabit adalah dianjurkan atas semangat 1Malaysia oleh Harapan Komuniti, sebuah NGO yang menawarkan bantuan kepada golongan yang tidak bernasib baik dan memerlukan.

Apa UMNO peduli dengan masa depan negara.!!


Terengganu berpengalaman menghadapi tipu-jahat Umno-BN dalam memenangi pilihanraya. Walaupun diketahui tetapi dengan kudrat yang ada amat sukar membenterasnya. Apatah lagi ianya melibatkan kerja SPR,JPN, Polis bahkan semua jabatan dibawah kerajaan. Akhirnya apabila dah habis ayat kerusi dibaca… itu pasal terbang kerusi tu.. 


Akibatnya ada pulak ahli kita yang diputus mahkamah untuk dipenjarakan kerana menahan pengundi di Rusila. Kalau tak buat macam tu… dah lama lingkup kerusi yang ditandingi oleh Tuan Guru Presiden.


Begitu juga dengan PATI (Pendatang Asing Tanpa Izin). Terengganu menghadapi kerenah pengundi Myanmar melebihi 5 ribu orang yang menggunakan kad pengenalan yang dikeluarkan di Kedah khususnya di Parlimen Kemaman dan Dungun. Datuk Ahmad Said sendiri memenangi Dun Kijal antaranya dengan undi lebih 1 ribu pengundi Burma ini. Apa yang mereka buat? Merayu? Pastinya dengan ugutan.


Kini para PATI didaftarkan dengan biometric khususnya di negeri Selangor. Bilangan yang cukup untuk diagih-agihkan ke dun terpilih bagi memenangkan Umno untuk mendapat simple majoriti untuk kembali merampas Selangor. Najib dah bagi green-light. Apapun Selangor mesti dirampas kembali. Apa mereka peduli dengan masa depan negara.


Hari ini kalau dilihat di Kuala Lumpur seolah-olah Negara sudah dikuasai oleh orang asing. Bahkan pusat-pusat perniagaan maupun rumah penempatan. Orang melayu dah jadi orang asal. Balik dan mula terpinggir. Pendatang Asing tanpa izin ini dianggarkan melebihi 1 juta. Dengan didaftarkan Kerajaan boleh membuat duit senang-senang beratus juta untuk belanja pilihanraya nanti. Sebenarnya ia tidak menyelesaikan masalah bahkan mengundang makin ramai PATI untuk memasuki Malaysia secara haram dan mereka menunggu untuk didaftarkan lagi.


Itu tak diambil kira pertukaran dengan Kerajaan Australia baru-baru ini. Nampaknya lebih seronok jadi PATI daripada menjadi penduduk tempatan. Berapa banyak duit pembayar cukai yang diperuntukkan untuk mengurus mereka. Beruk dihutan disusukan, anak dirumah dibiar kelaparan. Kenapa? Demi survival dan kelangsungan politik Umno-BN. Inilah satu lagi projek Kerajaan Umno-BN.


Sejumlah 530,625 pendatang asing tanpa izin (PATI) didaftarkan di seluruh Semenanjung Malaysia dan Sabah, bermula pada 1 Ogos sehingga semalam, kata Timbalan Ketua Setiausaha (Kanan) Pendaftaran dan Imigresen Kementerian Dalam Negeri (KDN) Datuk Alwi Ibrahim. Beliau berkata pendaftaran Program Penyelesaian Menyeluruh Pendatang Asing Tanpa Izin (Program 6P) telah dilaksanakan di 206 pejabat Imigresen di seluruh Semenanjung Malaysia dan Sabah serta 1,934 kaunter pendaftaran yang dikendalikan 336 syarikat pengurus.


"Berdasarkan pecahan mengikut negeri, Sabah mencatatkan rekod pendaftaran PATI paling tinggi dengan jumlah 152,588; diikuti Selangor, 126,094; Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur (103,075); Johor (33,451); Pulau Pinang (27,046); Perak (19,999); Pahang (18,390); Wilayah Persekutuan Putrajaya (13,400); Negeri Sembilan (13,065); Kedah (12,703); Melaka (5,842); Kelantan (2,150); Terengganu (1,761); Perlis (962); dan terendah, Wilayah Persekutuan Labuan, 99," katanya dalam satu kenyataan di sini Isnin.


Alwi berkata kerajaan memberi amaran keras kepada semua syarikat pengurus supaya tidak mengeluarkan sebarang maklumat mengelirukan, sama ada kepada PATI, majikan, ataupun orang ramai, khususnya membabitkan aspek bayaran. "Terdapat syarikat yang dilapor mengenakan bayaran pakej lebih RM35 dengan memaklumkan bahawa mereka bertindak atas arahan KDN.


"Sehubungan itu, syarikat diminta menghentikan tindakan tersebut kerana KDN tidak pernah mengubah keputusan bayaran perkhidmatan kepada syarikat pengurus seperti yang telah ditetapkan kerajaan iaitu RM35 untuk pendaftaran dan RM300 untuk pemutihan tetapi bayaran itu hanya perlu dibayar jika PATI terpilih untuk diputihkan," katanya. - ustsaifulbahri