Thursday, November 24, 2011

Hak Asasi Bukan Tiket Wanita Islam Tanding Ratu Cantik

APABILA isu penyertaan wanita dalam pertandingan ratu cantik kembali memanggil khalayak untuk berdiskusi mengenainya, ia tidak lain seolah-olah berbicara mengenai musim durian, bunga yang lebat, buah menjadi dan bakal mengisi ruang pasaran buah-buahan di seluruh negara.

Ada yang menjadikannya tempoyak, lempuk, keropok dan tidak kurang juga suka makan durian yang segar dan baunya menerjah merata-rata. Apabila musimnya sudah sampai ke penghujung, tumpuan mula beralih kepada hal lain pula.


Begitulah juga pertandingan ratu cantik yang pernah menggegarkan negara lebih 10 tahun lalu apabila tiga peserta pertandingan ratu cantik ditangkap penguat kuasa agama.

Namun, kes itu tidak mampu memberi pengajaran apabila dikaitkan dengan hak asasi termasuk pertandingan menyalahi hukum agama.

Mungkin kita lupa setiap perbuatan bertentangan dengan syarak dan menjadi fitnah kepada agama adalah jenayah terhadap agama yang dikelek.

Hak asasi individu untuk bertanding akan berkubur apabila seseorang itu menafikan hak umat Islam, iaitu untuk memelihara kesucian agama dianuti.

Menteri berkenaan sekali lagi memberi peringatan wanita Islam diharamkan menyertai apa juga pertandingan ratu cantik.

Setiap wanita Islam dilarang menonjolkan aurat melainkan keadaan darurat, apatah lagi dalam keadaan yang mengundang ghairah atau berlumba-lumba untuk kelihatan cantik dan menawan.

Majlis Fatwa Kebangsaan juga memutuskan demikian pada 1997. Mungkin orang awam tidak menyedarinya kerana kesedaran mengetahui fatwa agama terkini pada masa itu tidak begitu tinggi dan kurang disebarkan media.

Walaupun tidak difatwakan secara khusus, pertandingan ratu cantik yang menghendaki peserta membuka aurat serta dipertontonkan kepada umum untuk diadili adalah jelas haram dan berdosa.

Fatwa pengharaman oleh Majlis Fatwa Kebangsaan jelas menegaskan pertandingan ratu cantik bertentangan dengan agama Islam dan apa-apa jenis pertandingan serupa, walaupun bukan dinamakan pertandingan ratu cantik dilarang.

Walaupun begitu, larangan itu hanya bersifat nasihat kerana selagi fatwa tidak diwartakan di setiap negeri, undang-undang tidak boleh dikuatkuasakan dan tiada pihak berhak menyekat aktiviti berkenaan daripada terus dianjurkan.

Perlu diingat, wanita Islam bukanlah alat pertandingan. Banyak perkara boleh dijadikan mainan, tetapi bukan wanita Muslimah.

Wanita Islam perlu memiliki sifat tawaduk dan tidak membanggakan diri, apatah lagi menunjukkan kebatilan kepada orang lain.

Islam adalah agama yang dibangunkan atas paksi kemuliaan yang menolak kesombongan. Justeru, Islam menyeru umatnya sentiasa rendah hati dan tidak cintakan populariti.

Banyak cara untuk menonjolkan kecantikan dan keperawanan Muslimah sebenar. Tentulah ia berbeza dengan cara wanita bukan beragama Islam kerana perbezaan kepercayaan dan budaya.

Paras rupa setiap wanita Islam yang disucikan dengan kemuliaan hati, kelembutan tutur kata dan tindak-tanduk, sudah cukup mengagumkan setiap mata memandang. Amal salih mentaati perintah Allah dan menjauhi larangan-Nya menjadikan wanita Islam istimewa dalam kelasnya tersendiri.

Itulah yang menjadikan wanita Muslimah dicintai Allah SWT dan disayangi setiap orang yang mengenalinya.

Hadis diriwayatkan Muslim: “Sesungguhnya jika Allah SWT mencintai seorang hamba, Dia memanggil malaikat Jibril seraya berfirman: Sesungguhnya Aku telah mencintai si fulan maka cintailah dia.

Lalu Jibril mencintainya dan kemudian Jibril menyeru penghuni langit: Sesungguhnya Allah SWT mencintai si fulan maka cintailah dia. Lalu penduduk langit mencintainya.

Kemudian ia disambut dan diterima penduduk bumi. Dan jika Allah SWT membenci seorang hamba, Dia memanggil malaikat Jibril seraya berfirman: Sesungguhnya Aku telah membenci si fulan, maka bencilah dia.

Lalu Jibril membencinya, kemudian Jibril menyeru penghuni langit: Sesungguhnya Allah SWT telah membenci si fulan maka bencilah ia.

Lalu penduduk langit membencinya, kemudian di dibenci penduduk bumi.”

Justeru, Muslimah perlu mengambil iktibar daripada setiap peringatan disampaikan Allah SWT melalui perantaraan sama ada yang disedari atau tidak.

Setiap larangan yang diseru melalui apa juga jalan dakwah secara langsung atau tidak langsung, melalui penguatkuasaan undang-undang ataupun tidak perlu dijadikan benteng kukuh supaya tidak runtuh, sekali gus membinasakan dinding akidah dan keimanan kepada Allah SWT.

Hisham:Tidak Akan Melayan Tuntutan Pembangkang

NONEMenteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein berkata kerajaan tidak akan melayan tuntutan supaya Rang Undang-undang Perhimpunan Aman 2011 ditarik balik.

Ditanya oleh wartawan sama ada beliau sedia mempertimbangkan desakan dan rayuan daripada pelbagai pihak yang mahu rang undang-undang itu dikaji semula dan dipinda, Hishamuddin berkata beliau tidak bersetuju.

“Tidak ,” katanya sambil berkata adalah terlalu awal bagi pembangkang membuat desakan menentang rang undang-undang itu sedangkan ia belum dibahaskan di parlimen.

Selasa lalu, rang undang-undang itu buat pertama kalinya dibacakan di Dewan Rakyat.

Hishamuddin yang juga naib presiden Umno, mendakawa pembangkang menggunakan isu itu demi kepentingan politik mereka.

Beliau juga menafikan rang undang-undang yang akan dibahas petang ini bertujuan menyekat orang ramai daripada berhimpun dan memberi kuasa yang lebih kepada pihak polis.

Panas!! Perang Mulut Dalam Umno Sudah Bermula..!!


 • Pencacai SeMalaysia® 

 • Perang mulut menunjukkan betapa teruknya kucar-kacir dalam Umno

 • Perang mulut menunjukkan betapa teruknya kucar-kacir dalam Umno Permulaan kepada Pilihanraya Umum ke-13 dengan jelas berkuat kuasa sepenuhnya kerana Umno mengumpulkan ahli sendiri untuk mengadakan Perhimpunan Agung pada awal Disember - dilihat sebagai bendera akhir bagi pilihanraya di seluruh negara.

  Dan seseorang boleh bertaruh bahawa perhimpunan Umno akan berkepentingan kepada semua rakyat Malaysia, terutamanya bagi kebanyakan yang tidak mempunyai akses fizikal ke mesyuarat itu. Bagi 54 tahun yang lalu, ia adalah perwakilan Umno yang menghadiri perhimpunan yang boleh memutuskan siapa yang akan menjadiPerdana Menteri Malaysia dengan senangnya.
  Presiden Umno juga menjadi Perdana Menteri Malaysia oleh konvensyen dan ini adalah mengapa parti itu begitu garang berjuang terhadap sistem dua parti, cuba semua cara dan kaedah untuk menghancurkan Pakatan Rakyat yang diketuai oleh Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim.

  Walau bagaimanapun, sekarang pembangkang sudah sebati dalam jiwa rakyat Malaysia, mungkin untuk kali pertama Presiden Umno tidak akan menjadi Perdana Menteri Malaysia lagi. Mengapa? Kerana gabungan BN yang diketuai Umno menghadapi risiko kehilangan kuasa pada PU-13 yang akan datang , inilah mengapa terdapat faedah yang begitu banyak dalam perhimpunan Umno ini, di mana pemikiran ketua-ketua parti dan akar umbi akan memainkan peranan besar dalam menentukan masa depan terdekat negara.


  Apabila ‘minority menang’

  Cengkaman lalu Umno pada kuasa sering menjadi kes minoriti mengalahkan majoriti, dan bercanggah dengan pendirian "majoriti menang", yang ironiknya adalah sentiasa dianggap penting oleh bekas Perdana Menteri, Mahathir Mohamad apabila mewajarkan politik Ketuanan Melayu.

  Ia adalah bertentangan dengan persekitaran yang sedemikian bahawa komen-komen terkini oleh Mahathir Mohamad telah menyebabkan kacau. Bukannya banyak tentang apa yang dikatakan tetapi sebaliknya, bahawa ini adalah kebenaran bahawa UMNO enggan menerima atau menganggapnya sejak pilihan raya 2008. UMNO telah memilih untuk mengelilingi dirinya dalam gelembung imperialis yang telah mengasingkan 
  pemimpin dari realiti di atas tanah.

  Gelembung ini adalah jelas dalam pelbagai keputusan dasar yang telah diumumkan, hanya untuk menarik bantahan awam dan kemudian dengan cepat ditarik balik. Oleh itu, untuk diberitahu bahawa UMNO lemah bertentangan dengan sifat gelembung imperialis ini . Ini adalah mengapa kata-kata Mahathir terkena tepat dan menyakitkan.

  "Umno rosak teruk apabila Tun Abdullah Badawi mengambil alih. Kerana beliau mengutamakan keluarganya dan terdapat dakwaan rasuah yang begitu banyak. Dan semua orang tahu tentang penglibatan menantu beliau, "Tun Mahathir berkata, merujuk kepada Ketua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin.

  Umno yang rosak ini telah diwarisi oleh Datuk Seri Najib Tun Razak bagi beliau untuk membaikinya. Umno perlu masa sebelum ia boleh menjadi lebih kuat. "Tetapi Najib sibuk dan tidak mempunyai masa yang cukup."

  PM ponteng

  Malah, Najib Tun Razak telah sibuk. Pada masa apabila negara memerlukan pemimpin untuk menangani masalah dan untuk menyediakan satu ukuran persefahaman; beliau tidak hadir -merendahkan martabat dan kewajipannya kepada orang bawahannya yang telah memberikan kenyataan yang bercanggah yang tidak memanfaatkan rakyat Malaysia.

  Ia bukan menangani komen Mahathir, Najib meninggalkannya kepada sepupu dan Menteri Dalam Negeri Hishammuddin Tun Hussein untuk menangkis orang lama yang tersergam Umno, dan bukannya mengambil tugas sendiri dan bercakap bagi pentadbiran sendiri.

  Hisham, juga merupakan Naib Presiden Umno, memberitahu pemberita "ini bukan sesuatu yang unik kepada Umno. Saya tidak menafikan bahawa ini akan menjejaskan proses kita ... tetapi kita akan melalui semakan dan transformasi. "

  Menteri Dalam Negeri cuba untuk meletakkan muka yang baik dengan mengatakan ia bukan luar biasa bagi Mahathir untuk membuang cabaran dan idea-idea untuk parti menjelang perhimpunan agung, dan bahawa ahli-ahli perlu bangkit. Hisham juga tidak sengaja mendedahkan salah satu rungutan Mahathir dengan Najib -penakut untuk mendapatkan mandat sendiri dan bukannya bergantung kepada kuasa diwarisi beliau selepas menewaskan pendahulunya Abdullah Badawi.

  "Ini akan menjawab sebahagian daripada kebimbangan Tun (Mahathir)," kata Hisham, mendesak bahawa Najib sudah dalam proses menyediakan parti itu untuk pilihan raya umum akan datang.

  Najib telah gagal menangkap kekurangan dalam Umno

  Tetapi jawapan Hishammuddin seperti biasa lemah dan sebenarnya tidak menafikan komen Mahathir. Ia hanya mengesahkan penilaian terakhir Umno. Semakan dan transformasi Umno telah dijanjikan sejak zaman Abdullah Badawi, dan seterusnya menekankan apabila Najib Tun Razak memegang jawatan Perdana Menteri Umno. Namun, tiga tahun kemudian, Umno tidak bertambah baik.Sebaliknya, ia telah mundur ke dalam keadaan eksklusif -penjenamaan sendiri sebagai ultra-Melayu dan tidak lagi sebuah parti politik yang progresif dan sederhana.

  Puak dan perbalahan dalaman di dalam bahagian-bahagian parti yang menyumbang kepada kegagalan Umno dalam pilihan raya 2008, dan ia kelihatan seperti lebih kurang sama pada PU-13 yang akan datang . Mahathir betul dalam penilaiannya, Umno kucar-kacir dan tidak mengakuinya.

  Tetapi penyelesaian Dr M sendiri mungkin terlalu bahaya

  Namun, penyelesaian yang ditawarkan oleh Mahathir - seorang doktor perubatan oleh latihan - boleh membuktikan untuk menjadi racun akhir yang akan menjatuhkan Umno. Seperti pesakit kanser yang menjalani kemoterapi, campuran yang ditetapkan Mahathir ialah bahan kimia toksik untuk membunuh sel-sel kanser mungkin mempunyai dos yang terlalu tinggi dan akhirnya membunuh pesakit dan bukannya kanser.

  Berdasarkan nasihat Mahathir, penyelesaian kepada Umno adalah untuk berbaik-baik dengan kumpulan yang suka bergaduh, kumpulan 'hak' ultra-Melayu seperti Perkasa - dalam erti kata lain, beralih lebih ke kanan dan abaikan seluruh negara serta dunia.

  Walau bagaimanapun, sebarang langkah untuk berbaik dengan Perkasa, bagi mendapatkan kiraan undi yang lebih tinggi daripada orang Melayu akan sama dengan bermain dadu dengan masa depan negara berbilang kaum. Sehingga kini, apakah manfaat yang dibawa oleh Perkasa ke Malaysia? Adakah Umno yang dahulunya gah jatuh jauh ke bawah untuk mengaitkan dirinya dengan kumpulan yang bersifat perkauman untuk mendapatkan tarikan dengan pengundi tradisional.

  Jangan silap, memperjuangkan bangsa adalah alat yang berkuasa tetapi ahli politik Australia yang telah jatuh Pauline Hanson telah mendapati kos sendiri, ia adalah satu taktik hanya untuk yang lemah, terdesak dan secara intelektualnya mandul.

  Dalam kucar-kacir

  Perang mulut terbaru antara ahli Umno yang berambut palsu besar menunjukkan kucar-kacir parti dan tidak dapat menerima realiti. Dalam perjalanan mendapatkan undi orang Melayu, Umno telah ironinya membuat dirinya tidak relevan kepada nasib orang Melayu. Tamak untuk kuasa politik dan kekayaan bahan telah menjadikan ia lupa apa yang dilambangkan olehnya. Ia telah akhirnya mengetepikan rakyat yang dilindungi oleh nenek moyang. Pemimpin semasa dicabut dari parti dan negara secara keseluruhannya. Mereka hanya berminat untuk kekal berkuasa.

  Sudah tiba masanya Umno mengambil sabatikal dan melakukan beberapa pencarian jiwa yang serius. Sedikit masa di padang gurun telah melakukan keajaiban bagi banyak orang, dan ia adalah tepat pada masanya bahawa Umno mengambil masa untuk berjalan kaki sendirian merenung diri sendiri dan salah lakunya.

  Bertaubat dan memohon ampun daripada rakyat Malaysia adalah cara yang baik untuk melepaskan dirinya daripada ketaksuban kaum dan agama dan kembali di landasan yang betul untuk tujuan yang dianggap lebih seimbang dan sihat oleh masyarakat, negara dan dunia. Kemudian barulah, Umno boleh menyertai semula planet yang waras dan berperikemanusiaan.

  Akta Baru Akan Halang Ceramah Parti Politik

    KUALA. LUMPUR: Rang Undang-Undang Perhimpunan Aman 2011 boleh menghalang parti politik khususnya Pakatan Rakyat daripada mengadakan ceramah mingguan.

  Ahli Parlimen Batu Tian Chua yang juga naib presiden PKR berkata,  undang-undang itu memberi kuasa kepada polis untuk menghalang pengeluaran  permit ceramah kerana memperuntukkan permohonan selama sebulan, berbanding seminggu ketika ini.

  Begitu juga dengan larangan kehadiran kanak-kanak dan warga asing dalam ceramah yang pastinya menyukarkan penganjur parti politik.

  “Keadaan ini seperti mahu mengharamkan terus ceramah politik Pakatan Rakyat.

  “Kita tak mampu kawal jika ada orang  asing  yang turut serta atau orang awam yang bawa anak-anak dengar ceramah…kalau tak penganjur didenda sehingga RM20,000,” katanya di luar bangunan Parlimen di sini hari ini.

  Beliau juga tidak menolak kemungkinan rang undang-undang ini akan diluluskan dalam masa terdekat, berkemungkinan minggu hadapan memandangkan ia dibahas secara tergesa-gesa.

  Undang-undang kuno

  Tian Chua  berkata sedemikian semasa menyertai protes Kempen Kebebasan Berhimpun (KKB) bersama beberapa badan bukan kerajaan (NGO)mendesak supaya rang undang-undang itu dibatalkan.

  Manakala ahli parlimen Lembah Pantai Nurul Izzah Anwar berkata, undang-undang sebegini kelihatan kuno apabila kerajaan BN cuba
  melaksanakan sama seperti diwaktu penduduk Tanah Melayu menetang Malayan Union pada tahun 1946.

  Sedangkan katanya,  negara jiran seperti Indonesia dan Kemboja kini berusaha untuk memperbaiki dasar perhimpunan awam menjadi liberal.

  “Apa yang kami tahu kabinet sudah merujuk kepada Majlis Peguam berhubung perhimpunan aman ini tanpa mengemukakan rang undang-undang.
  “Mereka sedang mempermainkan rakyat,” katanya.

  `Siri protes’

  Sementara itu, Pengerusi Bersih 2.0 Datuk S Ambiga berkata pihaknya mahu rang undang-undang ini dibatalkan serta-merta kerana bertentangan dengan semangat Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak semasa ucapannya pada 15 September lalu yang mahu menjadikan Malaysia lebih bebas, demokrasi dan liberal.

  Dalam kenyataan bersama, NGO menyifatkan tempoh notis 30 hari sebelum penganjuran perhimpunan itu tidak munasabah berbanding United Kingdom yang hanya memberikan tempoh selama tujuh hari, manakala di Finland hanya enam jam dan 48 jam seperti yang disarankan Suruhanjaya Hak Asasi Manusia.

  “Jika kerajaan masih berdegil, kita akan buat beberapa siri protes mambantah Perhimpunan Aman ini di seluruh negara,” kata Koordinator
  Suaram E Nalini.

  Turut hadir Setiausaha Agung PSM, S Arutchelvan dan Pengarah Pusat Komunikasi Masyarakat (Komas) Tan Jo Han.

  Mereka yang  turut dihadiri 20 penyokong berkumpul kira-kira setengah jam dil uar Parlimen melaungkan “tarik balik PA”, dan “Najib tipu”.

  http://www.freemalaysiatoday.com/2011/11/24/undang-undang-perhimpunan-aman-akan-halang-ceramah-parti-politik/

  PM Bentang Usul Mansuh Tiga Proklamasi Darurat


  Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak hari ini membentangkan usul memansuhkan tiga Proklamasi Darurat pada persidangan Dewan Rakyat.

  Proklamasi darurat yang dikeluarkan oleh Yang di-Pertuan Agong itu itu adalah:
  • Perisytiharan Darurat 1966 di Sarawak.
  • Perisytiharan Darurat 1969 di Persekutuan.
  •  Perisytiharan Darurat 1977 di Kelantan.
  Proklamasi Darurat 1969 dikeluarkan pada 15 Mei 1969 berikutan rusuhan kaum pada 13 Mei tahun itu.

  Sementara itu, Proklamasi Darurat 1966 dan Proklamasi Darurat 1977 yang masing-masing dikeluarkan pada 14 Sept 1966 di Sarawak dan 8 Nov 1977 di Kelantan bertujuan menyelesaikan pertikaian politik yang berlaku di kedua-dua negeri berkenaan.

  Perdana Menteri semasa membentangkan usul itu berkata langkah memansuhkan proklamasi-proklamasi darurat itu dilakukan berikutan keadaan yang mengancam keselamatan dan ketenteraman awam pada masa proklamasi itu berkuatkuasa, tidak lagi wujud pada masa ini.

  Undang-undang yang masih berkuatkuasa selepas diperkenalkan lebih 40 tahun itu membolehkan polis menggunakan kuasa-kuasa khas yang diperuntukkan dalam Ordina Darurat bagi menangkap dan menahan orang ramai tanpa perlu dibicarakan.

  najib special address malaysia day 150911Najib pada malam 15 September lalu sempena perutusan Hari Malaysia, mengumumkan keputusan kerajaan untuk memansuhkan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) dan Akta Buang Negeri 1959 yang dianggap tidak lagi relevan hari ini.

  Katanya, kerajaan juga akan mengkaji semula beberapa undang-undang lain bagi memastikan ia memenuhi kehendak semasa.

  http://www.freemalaysiakini.com/?p=4149

  Hutang Kerajaan BN Perak Makin Besar,Defisit Membuncit

  IPOH, 24 NOV – Hutang kerajaan negeri Barisan Nasional Perak amat mengejutkan kerana telah meningkat hampir RM1 bilion pada tahun ini.

  Secara khusus, hutang negeri tahun lalu yang berjumlah RM903.8 juta telah meningkat sebanyak RM72 juta dalam masa 12 bulan sahaja untuk menjadikannya RM975 juta pada masa ini.

  Setiausaha DAP Perak Nga Kor Ming berkata, jumlah hutang itu lebih besar daripada segala program kerajaan seperti skim kredit mikro, bantuan rumah, bantuan barangan makanan, bantuan wang tunai musim perayaan, skim Tabaruk dan program kluster ekonomi keluarga.

  “Semua program untuk rakyat hanya berjumlah RM19 juta sahaja,” katanya membahaskan Bajet 2012 bagi negeri Perak semalam.

  Menurutnya, sikap suka berhutang telah dimulakan oleh BN sejak sedekad lalu apabila hutang negeri naik mendadak dari hanya RM182 juta pada tahun 2000 kepada RM975 juta  tahun ini.

  “Jumlah hutang ini adalah kenaikan sebanyak 535 peratus! Jika ada lagi pihak yang masih membisu atau memilih untuk berpura-pura, saya rasa mereka perlu insaf dan kembali ke pangkuan jalan.

  “Bah kata pepatah Melayu, jika tidak berada-ada, masakan tempua bersarang rendah,” ujarnya.


  Nga juga mempertikaikan defisit bajet RM50.14 juta dan yan kos perbelanjaan kerajaan RM915 juta kerana jumlahnya terlalu besar bagi Perak.

  Menurutnya, keadaan itu tidak seimbang dengan laporan Unit Perancangan Ekonomi, Jabatan Perdana Menteri, yang mencatatkan bahawa Perak kini mempunyai paling ramai bilangan keluarga yang berpendapatan rendah.

  Mengikut laporan itu, katanya, Perak kini mempunyai 192,000 keluarga yang mempunyai pendapatan bulanan kurang dari RM2,300, iaitu mewakili 12.2 % dari semua keluarga yang berpendapatan rendah.

  “Jumlah tersebut adalah paling ramai di seluruh tanah air kita. Ini jelas terbukti selepas 54 tahun di bawah BN, bukan sahaja BN gagal menerajui negeri kita menuju ke paras pendapatan yang bermaruah, sebaliknya ramai rakyat kita masih hidup melarat khususnya orang Melayu,” tambah beliau.

  Nga yang juga Ahli Parlimen Taiping menjelaskan bahawa pentadbiran Pakatan Rakyat Perak selama setahun sejak pilihan raya umum 2008 hingga rampasan kuasa oleh BN pada Februari 2009 adalah jauh lebih baik daripada salah urus dan salah keutamaan BN.

  Beliau memberi contoh di mana semasa pemerintahan Pakatan Rakyat, kuasa dikembalikan kepada rakyat untuk memilih ketua kampung di semua 817 kampung Melayu tradisonal di mana sekitar 30 peratus dimenangi oleh warga kampung yang menyokong UMNO.

  Bagaimana pun, setelah rampasan kuasa di DUN Perak,  kerajaan UMNO-BN yang zalim telah memecat semua ketua kampung yang dipilih oleh rakayat dan digantikan sistem perlantikan yang bercorak kuku besi untuk konco-konco mereka sahaja.

  “Pemecatan ketua kampung tanpa sebarang pampasan kepada mereka yang mendapat mandat rakyat adalah satu perbuatan yang zalim dan menjijikkan.

  Apakah salah mereka? Adakah mereka rasuah? Rompak? Curi? Semuanya tidak tetapi mereka tetap dipecat kerana tidak menyokong UMNO,” katanya.

  Menurutntya, Bajet BN Perak hanyalah pembaziran wang rakyat demi kroni UMNO-BN di samping bakal menjadikan anak negeri deritadengan hutang yang semakin meningkat.

  “Ini adalah bajet defisit beri gula-gula, bajet pancing undi, bajet angkat hutang untuk memperdayakan rakyat. Ini bajet pilihan raya. Namun, rakyat nampak semua ini.

  “Jadi ini juga bajet yang akan memenangkan Pakatan Rakyat, Insya Allah,” katanya.
  http://roketkini.com/2011/11/24/hutang-kerajaan-bn-perak-makin-besar-defisit-membuncit/

  Keluarga tahanan ISA serah memorandum bantahan

   KUALA LUMPUR: Keluarga lima tahanan yang ditahan mengikut Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) di Sabah minggu lalu ke Parlimen hari ini, menyerahkan memorandum kepada wakil Pakatan Rakyat dan Barisan Nasional (BN).


  Mereka yang ditemani Gerakan Mansuhkan ISA (GMI) menuntut Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak membebaskan semua tahanan dan membawa mereka ke mahkamah terbuka untuk dibicara.

  Mengikut HarakahDaily, Pengerusi GMI, Syed Ibrahim Syed Noh berkata, keluarga mangsa cukup tertekan dengan penahanan tanpa bukti kukuh itu.

  Apatah lagi katanya, penahanan dilakukan selepas Najib membuat pengumuman untuk memansuhkan ISA, 15 September lalu.

  “Tindakan  ini menimbulkan keraguan serius terhadap kredibilti dan janji Najib. Ia menunjukkan proses kerja melanyak hak asasi manusia terus berjalan seperti biasa Najib perlu berasa malu dengan penangkapan ini,” kata beliau pada sidang media di lobi Parlimen hari ini.

  Lebih malang, alasan penahanan 13 orang mengikut ISA itu tidak dinyatakan secara jelas sebaliknya hanya dikait dengan keganasan – alasan rapuh yang kerap didendangkan kerajaan setiap kali melakukan penangkapan.

  Mereka ditahan oleh pegawai polis dari Jabatan Petugas Khas Bukit Aman diketuai DSP Azman Omar di Tawau sebelum dibawa ke Kota Kinabalu dan kemudiannya ke Bukit Aman.

  Menurut kakak kepada salah seorang tahanan, Mohd Sarail Osman, nama adiknya itu tidak terdapat dalam senarai yang dikeluarkan Ketua Polis Negara (KPN) namun dia ditangkap ketika berada di rumah.

  Manakala kakak seorang lagi tahanan, Mohd Nazri Dollah, adiknya yang merupakan guru agama ditahan ketika baru pulang mengajar di Sekolah Menengah Kebangsaan Kinabutan.

  Dia ditahan di hadapan isteri dan anak-anaknya dan kini berada di Bukit Aman.
  Menurutnya yang tidak mahu namanya disiarkan, ketika melawat Mohd Nazri, adiknya itu kelihatan tidak bermaya dan tidak banyak bercakap.

  Namun apabila ditanya samaada dia dipukul sewaktu dalam tahanan, dia mengakui perkara itu.

  Sementara itu, Ahli Parlimen Kubang Kerian, Salahuddin Ayub berkata, beliau dan wakil Pakatan Rakyat yang lain akan membawa isu ini sewaktu membahaskan usul untuk menarik balik tiga perisytiharan darurat yang dibentangkan Najib pagi tadi.

  “Semalam saya sudah bawa isu ini dan Timbalan Menteri Dalam Negeri kata polis ada bukti mereka yang ditahan ini terlibat dengan kegasanasan.

  “Saya tegaskan kalau ada bukti, dakwa di mahkamah. Tidak guna Perdana Menteri umum mahu mansuh ISA tapi dalam masa yang sama membiarkan tangkapan ini,” kata beliau yang juga Naib Presiden PAS.

  Beliau turut mewakili Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim menerima memorandum bantahan tersebut.

  Bagaimanapun, tiada wakil daripada kerajaan yang ingin memorandum tersebut.

  Turut bersama pada sidang media tersebut ialah Ahli Parliman Pendang, Datuk Dr.

  Hayati Othman, Ahli Parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar yang juga Naib Presiden PKR dan Ahli Parlimen Sungai Siput daripada Parti Sosialis Malaysia (PSM) serta beberapa wakil NGO yang bersama-sama dalam GMI.

  Rombongan tersebut tengah hari ini ke Bukit Aman bagi menyerahkan memorandum sama.

  http://www.keadilandaily.com/keluarga-tahanan-isa-serah-memorandum-bantahan/

  Rakyat tolak ‘khurafat’ dipertahankan Umno


  |
  TUMPAT, 24 Nov: Unsur ‘khurafat’ kononnya hanya Umno  mampu mentadbir negara yang dipertahankan pemimpin parti itu sejak 54 tahun lalu, kini semakin hilang.

  Ini dibuktikan di Kelantan sejak 21 tahun lalu rakyat memilih ketuanan Islam yang ternyata mampu melahirkan kesejahteraan kehidupan rakyat.

  Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu berkata, ‘khurafat’ yang bermati-matian dipertahankan pemimpin Umno sebelum ini sudah tidak lagi diendahkan rakyat.

  “Umno dok jaja hanya merekalah yang mampu mentadbir negara buat selama-lamanya, kononnya parti lain tidak ada kemampuan.

  “Sebaliknya rakyat Kelantan membuktikan mereka sudah lama menolak ‘khurafat’ peninggalan Umno sejak pilihan raya 1990 sehingga sekarang,” katanya pada ceramah isu semasa di Dataran Pasir Pekan malam semalam.

  Hadir sama Mursyidul Am, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, Timbalan Menteri Besar, Datuk Ahmad Yakob, anggota parlimen Tumpat, Datuk Kamaruddin Jaffar, aggota Exco, Che Abdullah Mat Nawi dan Adun Kelaboran, Mohd Zaki Ibrahim.

  Orang ramai tetap memenuhi ruang tempat ceramah biar pun hujan lebat sepanjang hari.
  Mohamad berkata, pemimpin Umno sejak merdeka lagi melaungkan dogma tanpa Umno rakyat negara ini tidak akan menikmati pembangunan.

  Bagaimanapun katanya, Kelantan yang bukan ditadbir Umno sejak lebih 21 tahun lalu juga membangun pesat seperti negeri-negeri lain.

  “Umno mendabik dada sebenarnya kerana sejak dahulu sehingga sekarang mereka bergantung kepada undi pos, pengundi di Felda, Felcra dan sokongan rakyat Sabah serta Sarawak,” ujarnya.

  Kamaruddin pula berkata, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak kelihatan begitu rimas sekarang sehingga teragak-agak mahu menentukan tarikh pilihan raya umum ke-13.

  Katanya, kalau sebelum ini geger diperkatakan Perdana Menteri gemarkan tarikh 11.11.2011 untuk membubarkan parlimen, namun tidak pula menjadi kenyataan.

  ”Presiden Umno dilihat seperti takut sekarang, lagi lama menduduki kerusi Perdana Menteri musuhnya bertambah ramai.

  ”Musuh bukan sahaja berada di luar, sebaliknya berada dalam Umno sendiri. Malah, Tun Dr Mahathir Mohamad pernah menyebut Umno busuk sehingga ke usus,” katanya.