Saturday, November 12, 2011

"Saya Kesal dan Mohon Maaf" - Chef Riz“Saya kesal dengan apa yang berlaku dan saya ingin memohon maaf kepada semua terutamanya kepada penonton program MasterChef  Malaysia. Saya mengaku memberi gambaran secara berlebihan mengenai kelayakan saya sebelum ini. Saya harap selepas ini tidak ada lagi yang mempersoalkan kredibiliti saya. Sangat menyesal  dan berharap penonton boleh memaafkan saya. Saya buat MasterChef kerana saya cintakan bidang masakan. Saya mahu berkongsi ilmu dan pengalaman yang saya ada dengan mereka yang minat memasak. Saya mahu memberi inspirasi kepada mereka.
Insiden ini menjadi pengajaran supaya saya tidak mengulangi perkara yang sama di kemudian hari. Saya berterima kasih kepada pihak Astro kerana menerima penjelasan saya sekaligus memaafkan perbuatan saya itu. Dalam masa yang sama, saya juga memohon kepada The Malaysian Insider supaya tidak memanjang-manjang perkara ini. Saya sudah pun mengakui kesilapan. Saya rasa dimanipulasi oleh pihak berkenaan kerana sehingga kini mereka masih terus-terusan menulis tentang saya. Saya berpendapat apa yang dilakukan oleh penulis, Debra Chong itu memang busuk hati. Memang dia ada menghubungi saya semalam, tetapi saya tidak kenal dia. Dia sengaja memperbesar-besarkan perkara ini.
Ingin saya maklumkan di sini, pihak Astro tidak pernah mempersoalkan kelayakan saya dan mereka menjemput saya sebagai juri atas sebab yakin dengan keupayaan dan kebolehan saya sebagai seorang Chef. Jika Debra masih tidak menghentikan perbuatannya, tidak mustahil saya akan mengambil tindakan undang-undang terhadapnya. Ini kerana ada sesetengah fakta yang ditulis bukan daripada saya,” ulas Chef Riz panjang lebar selepas berjaya dihubungi.
Janji dengan Chef Wan Jadi Lebih Baik
Mengulas tentang komen Chef Wan dalam laman peminat Facebook miliknya, Chef Riz memberitahu dia faham dengan perasaan ayahnya itu. Jelasnya, bukan senang seorang ayah mengakui kesilapan anak sendiri.
“Memang kami telah bercakap melalui telefon dan ayah saya memang marah dan kecewa dengan tindakan saya itu. Sebagai anak, saya memahami perasan dia. Ini adalah kesalahan saya dan saya harus bertanggungjawab dengan tindakan ini. Saya pun sudah minta maaf pada Chef Wan dan berjanji kepadanya akan jadi insan yang lebih baik selepas ini,” ujar Riz.
Dalam kenyataan dikeluarkan semalam, Astro berkata, cef berusia 29 tahun itu dipilih sebagai juri program sajian itu berdasarkan pengalamannya sebagai pengendali restoran, hos TV dan personalitinya. Berikut profil terbaru Chef Riz yang dikemaskini oleh pihak Astro :
“Chef Riz atau nama sebenarnya Mohd Nadzri Redzuawan, berumur 29 tahun merupakan juri MasterChef Malaysia paling muda. Anak sulung kepada chef selebriti terkemuka negara iaitu Chef Wan atau Redzuawan Ismail tidak pernah merasakan dirinya dibayangi oleh populariti ayahnya. Malah, beliau sendiri mempunyai rancangan masakannya tersendiri seperti Makan Tapi Diet, Jernal Chef dan Sajian Kontemporari.
Beliau pernah menjadi Chef Kumpulan Eksekutif di MXM International, Marcos Italian Restaurant, Titanium International Bistro, Thai King Crab Seafood Restaurant dan juga Pengarah Culinari di Real Food Corporation Meatworks Steakhouse. Ke mana tumpahnya kuah kalau tidak ke nasi. Chef Riz sentiasa menjadikan bapanya sebagai sumber inspirasinya."

Wajib Baca!! Cara UMNO BN Rompak Wang KWSP Kita? Posted by Addin

  KWSP telah membentangkan laporan tahunan kepada parlimen, mengisytiharkan dividen 5.8% dan menjelaskan bahawa 27% daripada pelaburan adalah dalam Sekuriti Kerajaan Malaysia (SKM) dan 32% pula adalah pinjaman dan bon kepada agensi-agensi kerajaan. Satu carta yang mudah di bawah meringkaskan laporan itu. Dengan dana RM 440,52 bilion, KWSP adalah salah satu daripada dana yang terbesar di dunia dan mewakili wang simpanan 12 juta pekerja sektor swasta.

Persoalannya adalah mengapa lebih 60% daripada dana KWSP adalah dalam bentuk pinjaman kepada Kerajaan dan badan-badan Kerajaan? Adakah Kerajaan Malaysia peminjam yang baik?


Mari kita lihat rekod kewangan Kerajaan BN ....

Berikut adalah ringkasan defisit tahunan Kerajaan. Bajet 2012 akan menandakan tahun ke- 15 defisit bajet dengan tiada tanda-tanda penjimatan dari segi kewangan. Dan seperti yang anda boleh lihat di bawah, akan ada bujet tambahan disamping bujet tahunan setiap tahun.
 Hutang Kerajaan pada Disember 2010 berada pada 407 Billion ringgit. 60% daripada ini atau 240 bilion adalah hutang kepada KWSP. Ini bermakna Kerajaan BN Malaysia telah membelanjakan 60% daripada semua simpanan anda di KWSP!

Selepas defisit belanjawan selama 14 tahun berturut-turut, dan pembiayaan defisit dengan meminjam, Sekuriti Kerajaan Malaysia (SKM) dinilai sebagai CC (-) ve. Di CC negative ini, apakah hasil tahunan? Tentu sukar dipercayai bahawa ia adalah 3% dan ke bawah!! Mengapa? Kerana SKM tidak dilelong!! Terdapat pembeli yang bersedia untuk membeli SKM dan selain daripada dana PNB yang tidak berkesudahan seperti bon 1Malaysia, penangung utama hutang Malaysia adalah KWSP.

"Nilai Saksama" kadar yang lebih rendah untuk gred A tunggal dan ke bawah menjana hasil tahunan sebanyak 5% dan ke atas. Bon Kerajaan Greece misalnya diniagakan pada kadar hasil yang melebihi 21% setahun

Dalam Perlembagaan, hutang Kerajaan Malaysia dihadkan pada 55% daripada KDNK. Pada 30 Jun 2011, hutang Kerajaan berada pada 433 bilion, iaitu 53% daripada KDNK. Pada 55%, Kerajaan akan secara rasmi jatuh dalam keadaan krisis dan perlembagaan perlu ditukar supaya peminjaman dapat ditingkatkan dan mungkin juga memerlukan ikat jamin.

Baru-baru ini bank pusat EU telah bersetuju untuk menghulurkan bantuan kewangan kepada Kerajaan Greece dengan syarat mereka menerima pakai langkah-langkah penjimatan besar-besaran dan pemberi pinjamanan memotong 50% daripada semua pinjaman terkumpul.

Lagipun, mereka terus-menerus meminjam kepada peminjam yang menunjukkan tiada komitmen untuk mengurangkan perbelanjaan dan mula untuk melangsaikan hutang mereka. Bayangkan jika KWSP diminta untuk menghapuskan 50% daripada hutang Kerajaan Malaysia!

Malah lebih teruk daripada itu ...

Senario yang lebih buruk lagi telah dibayangkan oleh Pakatan Rakyat baru-baru ini apabila mereka melaporkan bahawa kebanyakan hutang Kerajaan tidak dilaporkan kerana sebahagian besarnya disembunyikan daripada rakyat dalam bentuk hutang yang ditanggung oleh agensi-agensi Kerajaan.

 Seperti yang anda dapat lihat di atas, 433 bilion hutang kerajaan diwakili oleh bar merah dan Oren. Selain angka rasmi, tambahan 184 bilion yang ditanggung oleh pelbagai agensi Kerajaan.

Sila lihat di sini pada penjelasan lain,


 Jadi ....Adakah KWSP yang dirompak?

Saya mengatakan ya ia. Biar saya terangkan bagaimana.

Ringkasan pada bajet 2012 di bawah.


Daripada 233 bilion, jumlah perbelanjaan operasi berada pada 162 bilion dan lebih 64 bilion diperuntukkan bagi perkhidmatan awam dalam bentuk pencen dan upah. Daripada 233 bilion, hanya 51 bilion untuk pembangunan, di mana lebih 80% adalah untuk projek-projek pembinaan yang direka khusus untuk memberi manfaat kepada beberapa orang yang bertuah. Dan bercakap tentang rakan-rakan yang bernasib baik, lebih daripada 10 bilion adalah dalam bentuk subsidi yang dibayar oleh kita dan sedang dibayar terus kepada badan-badan korporat!

Dan bagaimana mereka akan membayar untuk semua ini? Sudah tentu dengan meminjam! Adakah mereka sedar bahawa kitalah yang akan membayar hutang termasuk bunga? Najib mengumumkan bahawa caruman pekerja kepada KWSP akan meningkat kepada 12% daripada gaji. Ertinya KWSP mampu meminjamkan lebih banyak lagi! Dan jika gaji anda kurang daripada RM 5,000, sumbangan anda akan meningkat kepada 13%.

Dalam kesimpitan namun perbelanjaan tetap tidak berhemah

Ini adalah masa-masa yang sukar bagi kita. Dan Kerajaan telah melakukan yang terbaik untuk mengatasi perkara ini dengan pemberian kenaikan gaji 7-13% kepada semua kakitangan Kerajaan dan pada masa yang sama dengan berhati-hati mengelakkan isu gaji minimum bagi pekerja sektor swasta.

Kerajaan pada masa ini mengumpul kira-kira 4 bilion daripada GST yang telah sedia ada. Bayaran untuk satu masa dahulu sebanyak RM 500 untuk pekerja sektor awam akan meningkatkan kos Kerajaan kepada lebih 2.6 billion.

Saraan untuk perkhidmatan awam memakan kos RM 20 bilion pada tahun 2004. Pada tahun ini, ia akan menelan belanja 64 bilion. Jadi kesimpulan adalah sama. Mereka merampas wang KWSP untuk dapatkan undi daripada 1.3 juta penjawat awam.

Sesungguhnya ini masa yang sukar ... Dan lagi, DRB Hicom membeli 237 perisai pembawa askar dari Turki yang bernilai RM 1.7 bilion dan menjual kepada kementerian pertahanan dengan harga RM 7.55 bilion. Kerajaan Malaysia telah membeli 6 Kapal pejuang pesisir untuk Tentera Laut. Ini adalah kapal-kapal tentera laut yang paling canggih di dunia, mampu untuk menembak pesawat, kapal dan kapal selam ... negara lain yang mempunyai kapal-kapal itu adalah Amerika Syarikat.

Mereka mempunyai 2. Kita membeli 6 dengan kos sebanyak 10 bilion ringgit. MRT boleh dibina dengan RM 9 bilion. Tetapi Datuk Seri Idris Jala baru-baru ini menyatakan bahawa MMC Gamuda mungkin akan menanggung kos yang lebih daripada RM 54 billion untuk membinanya.

Kerajaan boleh mengurangkan subsidi untuk beras dan gula dengan membuka pasaran untuk penjual-penjual lain, tetapi tidak, kedua-dua komoditi ini dikawal oleh syarikat kroni Kerajaan. Syed Mokhtar Al Bukhary adalah pemilik semua syarikat-syarikat yang disebut di atas. Oleh kerana orang ini mengambil alih bekalan eksklusif komoditi ini pada tahun 2008, ia dijual pada harga dua kali ganda. Walaupun subsidi Kerajaan adalah sebanyak 60 sen sekilo beras dan 20 sen sekilo gula.

Kerajaan boleh dengan mudah membeli lebuh raya LDP dengan 1.5 bilion ringgit, tetapi tidak, adalah lebih baik mereka terus untuk mengutip tol dari kita dan juga menerima 1.5 bilion dalam subsidi dari Kerajaan. IPP kita membeli gas pada RM10 lebih murah berbanding syarikat-syarikat di Thailand dan 15 ringgit yang lebih murah daripada Singapura (Per CuM) tetapi Kerajaan masih perlu untuk memberi kepada mereka berbilion-bilion dalam bentuk subsidi.

Tiada apa-apa jua dilakukan seperti yang dibuktikan oleh laporan terbaru Audit Negara

Tahun demi tahun demi tahun, laporan tahunan Ketua Audit Negara melaporkan tentang kesalahan dalam urusan kewangan Kerajaan. Tetapi tiada apa-apa yang pernah dilakukan. Ambil contih laporan tahun ini. SPRM pergi terus sahaja membuka 36 fail siasatan untuk menyiasat semua sampah-sampah ini. Dan kes-kes tersebut kini ditutup. Mereka mendapati tiada unsur rasuah atau penipuan. Satu lagi perkara yang ditonjolkan laporan AG adalah tabung kecemasan perbendaharaan yang berjumlah sebanyak 1.5 bilion kini hanya tinggal 79 juta ringgit. 1.4 bilion telah lesap ... ..

Lebuh raya bertol yang dibina dengan kos sebanyak 26.4 bilion dan pengendali telah pun meraih 37.7 billion dan menerima 2.1 bilion lagi dalam bentuk subsidi daripada Kerajaan. Dan mereka sedang merancang untuk menaikkan kadar tol tidak lama lagi.

Jentera Kerajaan Barisan Nasional adalah satu sistem yang membawa faedah dan memperkayakan kroni dengan secara besar-besaran dengan cara kontrak berat sebelah. Ia juga memastikan kesetiaan dari undi 1.3 juta penjawat awam yang menikmati semua jenis faedah atas perbelanjaan yang dikeluarkan oleh pembayar cukai.

Sistem cukai direka untuk mengecualikan majoriti kakitangan awam daripada membayar apa-apa cukai. Dan hutang Kerajaan akan terus meningkat .Pada tahun 2004, jumlah hutang Kerajaan adalah 217 billion. Pada 30 Jun 2011, ia berjumlah 433 billion. Pentadbiran Najib sememangnya memerah kita kering. Dan mereka menggunakan dana kita dalam KWSP untuk menjalankan semua perbelanjaan yang melampau ini, untuk memperkayakan diri mereka sendiri, dan merasuah kakitangan perkhidmatan awam untuk terus setia.

Kita pelabur KWSP berjumlah 12 juta. Undilah untuk menentang rasuah, undi menentang kemiskinan, dan undi menentang rompakan simpanan KWSP kita./mc


111111 Dan “Negara Peragut”

Oleh Ooi Heng

Andaikan Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU Ke-13) merupakan PRU terakhir yang penuh bermakna kepada golongan warga emas daripada kalangan elit politik seperti bekas Perdana Menteri Mahathir Mohamad, maka isu pokok yang wajar ditelusuri bersama oleh rakyat Malaysia ialah, apakah ciri-ciri negara yang telah dicorakkan oleh elit politik selama ini yang telah membawa kepada kemudaratan dari segi kekayaan negara?
Perdana Menteri Najib Razak (gambar kanan) yang berdepan dengan desakan dalaman UMNO supaya mengundurkan diri sebelum PRU Ke-13, nampaknya mengakui bahawa Kerajaan Barisan Nasional (BN) mempunyai kelemahan diri yang menyebabkannya kehilangan sokongan sebahagian besar rakyat, justeru wujudnya keperluan untuk program transformasi ekonomi dan seumpamanya.

Namun, apa yang enggan diakui Najib adalah, ciri-ciri negara yang dicorakkan oleh elit politik BN atau lebih tepat UMNO sebenarnya telah memudaratkan negara.  Tidak kira sehebat mana program transformasi dilaksanakan, Malaysia tidak akan memasuki era negara berpendapatan tinggi.  Hal ini kerana, pendekatan kepada program transformasi tidak lain tidak bukan masih terkongkong dalam dasar lama yang membawa manfaat kepada elit politik tetapi memudaratkan negara dalam jangka panjang.

Kalau dulu nama yang digunakan ialah pembangunan, kini namanya transformasi.  Cukup indah dan bagus kalau apa yang diamalkan ialah pembangunan yang mampan dan kekayaan negara diagihkan untuk menjaga kebajikan rakyat terbanyak, bukan diperuntukkan kepada elit lingkungan pemimpin UMNO dengan tertanamnya budaya rent seeking.

Tetapi realitinya cukup menyedihkan.  Apabila diteliti projek-projek yang diperuntukkan dalam Belanjawan Negara dan penemuan-penemuan Laporan Ketua Audit Negara, cukup banyak program atau projek yang melibatkan skandal penyelewengan wang rakyat.  Pendedahan terbaru ialah bayaran untuk pembelian kondominium mewah berharga RM9.8 juta yang direkodkan sebagai “hutang” National Meat and Livestocks Corporation Sdn Bhd (NMLC) kepada National Feedlot Corporation Sdn Bhd (NFC) yang melibatkan keluarga Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat.

Wacana dominan pemerintah selama ini yang bertapak di atas kewajaran pembangunan agak meyakinkan.  Namun, apabila apa yang berlaku ialah peragutan kekayaan bertopengkan nama pembangunan, dan apabila kekerapan skandal sedemikian telah membawa kepada apa yang disifatkan sebagai “sindrom katak dalam air mendidih” (boiling frog syndrome), bukan sahaja kekayaan diragut oleh golongan yang mencorakkan ciri-ciri negara mengikut acuan, nafsu dan kepentingan mereka, negara bakal berdepan dengan krisis jika sekiranya rakyat menjadi katak yang kehilangan kekuatan untuk melompat keluar.
Kalau sebelum PRU ke-12 pada 3 Mac 2008, “sindrom katak dalam air mendidih” merupakan sesuatu yang lumrah dalam kebanyakan negara yang mengangkat wacana “negara pembangunan” (developmental state).  Elit politik dalam negara seumpama yang lahir daripada perjuangan nasionalisme dan anti-kolonialisme selepas perang dunia kedua melihat pembangunan ekonomi dan pemodenan masyarakat sebagai agenda terpenting mereka.

Negara dan agensi negara dilihat sebagai pemacu utama dengan kerjasama sektor swasta.  Bagi menjayakan agenda tersebut, negara harus bersifat pembangunan. Rakyat pula harus berterima kasih kepada pemimpin negara dan jangan banyak mempertikaikan sesetengah kelemahan yang dianggap remeh-temeh.  Dengan kata lain, elit yang mewakili kerajaan dan memperkudakan negara tahu segala-galanya.  Rakyat namanyasilent majority.  Cukup indah hubungan dari atas ke bawah yang dilakarkan oleh para elit dan media yang mendokong “kewartawanan pembangunan” (developmental journalism).  
Tetapi realiti hari ini ialah, peranan meluas pemerintah dalam ekonomi tanpa mekanisme semak dan seimbang yang berkesan dan menyeluruh bukan sahaja menyekat perkembangan modal swasta, malahan menyebabkan amalan rasuah dan budaya rent seeking dalam pelbagai aktiviti termasuklah pengeluaran lesen, kawalan harga, kuota import dan sebagainya sementara hutang Kerajaan Persekutuan melambung tinggi seperti yang ditunjukkan dalam jadual di bawah:
Sumber: Laporan Bank Negara Malaysia, dan Laporan Ekonomi, Kementerian Kewangan
Di Malaysia, Mahathirisme melihat pemerintahan kuku besi sebagai “elemen buruk yang diperlukan” sesuai dengan hegemoni elit pemerintah supaya negara dapat memecut dari segi pembangunan.  Sehinggalah kepada pentadbiran Najib, jaringan kumpulan elit dibentuk dan rent seekingdiangkat sebagai bentuk sokongan ekonomi-politik utama untuk program transformasinya.  Pelbagai agensi dibentuk untuk penyaluran peruntukan bukan secara langsung kepada rakyat terbanyak atau kumpulan sasaran seperti petani tetapi kepada agensi bersifat monopoli atau oligopoli seperti Bernas.  Perangkaan sebuah Belanjawan Negara lebih merupakan penyenaraian dan pengagihan projek kepada jaringan kumpulan elit seumpama asalkan alasan bagus dapat difikirkan.  Maka aktiviti seumpama yang bercanggah dengan produktiviti diteruskan meskipun program transformasi kononnya mahukan peningkatan produktiviti.

Wacana baharu yang perlu diangkat dewasa ini untuk memberi kekuatan kepada rakyat terbanyak, justeru menyemak amalan dan tingkah laku elit yang cenderung memperkudakan peranan dan kekayaan negara demi kepentingan diri ialah konsep “negara peragut” (predatory state) yang dibicarakan oleh sarjana seperti James K. Galbraith dan Peter Evans.
Dalam konteks Malaysia, isu-isu seperti tadbir urus dan ketelusan, ketidakcekapan, rasuah dan kronisme merupakan persoalan pokok yang perlu dijawab oleh elit seperti Najib yang menguar-uarkan segala program transformasi.

Negara perlu disusun semula supaya benar-benar merakyatkan ekonomi dalam menjaga kepentingan semua pihak dan tidak hanya menjaga kepentingan sebahagian kecil yang mempunyai kaitan politik dengan pemimpin negara.  Isu pokok yang cukup mustahak untuk negara yang terperangkap dalammiddle-income trap seperti Malaysia ialah, transformasi yang membawa pembangunan tetapi pada sama yang sama mengizinkan peragutan kekayaan negara oleh sekumpulan kecil elit bukan sahaja jauh menyimpang jauh daripada makna transformasi, malahan akan memudaratkan negara sehingga rakyat terbanyak terpaksa menanggung beban berat apabila krisis serious melanda negara pada masa hadapan.

Sesungguhnya, apa yang dilakarkan oleh konsep “negara peragut” bahawa “pembangunan tanpa pertumbuhan bermakna” bakal mengorbankan kekayaan negara dan menjahanamkan negara juga merupakan lakaran yang tepat dengan program transformasi yang diuar-uarkan oleh Kerajaan UMNO-BN yang dipimpin oleh Najib.

Walau bagaimanapun, rakyat di kebanyakan negara di dunia ini kini bangkit daripada “sindrom katak dalam air mendidih”.  Kekuatan rakyat di negara-negara Timur Tengah contohnya telah berjaya menumpaskan pemerintah yang meragut kekayaan negara atas nama pembangunan dan transformasi.  Begitu juga di Malaysia, kebangkitan rakyat terserlah semasa perhimpunan BERSIH 2.0.

Meskipun serangan bertalu-talu dilancarkan terhadap peguam Ambiga yang memimpin gerakan BERSIH demi melenyapkan impak besar gerakan tersebut terhadap politik tanah air, senario global menunjukkan bahawa, rakyat terbanyak pasti bangkit dan tolak parti politik yang membawa negara ke arah “negara peragut” bertopengkan nama pembangunan dan transformasi.

Demi menyelamatkan kekayaan negara dan harapan baharu kepada generasi akan datang, mari kita lompat keluar daripada kuari air yang semakin panas suhunya sebelum terlambat.

Sama ada Parlimen dibubarkan atau tidak, hari ini tetap merupakan hari lahir saya.  Semoga kekayaan negara sempat diselamatkan daripada para elit yang berselindung di sebalik “negara peragut” yang menjuruskan negara ke arah pembangunan tanpa pertumbuhan bermakna.
*Ooi Heng ialah Pengarah Eksekutif Kajian Politik untuk Perubahan (KPRU) dan kolumnis MerdekaReview.

Cukai baru selepas PRU 13:Jika Umno BN Terus Diberikan Mandat

GOMBAK, 12 Nov: Seluruh rakyat negara ini diyakini akan terus dibebani dengan pelbagai cukai baru jika Umno BN terus diberikan mandat memegang tampuk pemerintahan negara pada Pilihan Raya Umum (PRU) Ke-13 nanti.
Keyakinan itu boleh disandarkan kepada pelbagai tindakan semasa yang dilakukan oleh Kerajaan BN, di samping amalan tradisi parti itu setelah berjaya mencapai kemenangan pada PRU-PRU lalu.
Ahli Jawatankuasa Kerja PAS Pusat, Dr Dzulkefly Ahmad berkata, perkara itu boleh direnungi dan dihayati sendiri oleh setiap rakyat negara ini berdasarkan pengalaman masing-masing setelah lebih 50 tahun berada di bawah pemerintahan BN.
Menurutnya, sejajar dengan itu, cukai baru yang dioleh dalam bentuk cukai perkhidmatan atau GST itu bolehlah disifatkan sebagai "Gasak Sampai Teruk" yang akan dilaksanakan oleh Kerajaan BN terhadap rakyat selepas PRU Ke-13 nanti.
Katanya, tindakan Kerajaan BN itu pasti amat berbeza berbanding sikap PAS terhadap rakyat, apatah lagi dengan keinginan parti itu untuk melaksanakan "Negara BerKebajikan" sekiranya berjaya memerintah negara pada PRU Ke-13 nanti.
"Perlaksanaan "Negara Berkebajikan" PAS itu pula turut dipersetujui parti-parti  lain termasuk PKR dan DAP yang bersama PAS dalam Pakatan Rakyat, malah sebahagian daripadanya sudah pun dilaksanakan di negeri-negeri yang berada di bawah Pakatan Rakyat sekarang," katanya.
Ketika membentangkan kertas kerjanya yang bertajuk 'Strategi Teras Penerangan' Menggarap Isu-isu Besar Dalam PRU Ke-13 pada Multaqa Pendakwah PAS di Dewan Datuk Fadzil Mohd Noor di Kolej Universiti Islam Zulkifli Mohamad (KUIZM) di Taman Melewar, di sini, hari ini, beliau berkata, tindakan BN itu ternyata amat membebankan rakyat dan bercanggah dengan perlaksanaan sebenar.
Menurutnya, cukai baru sebenarnya tidak boleh dikenakan oleh kerajaan jika perkapita rakyat tidak berada dalam keadaan yang baik dan memberangsangkan.
Katanya, bagaimanapun perkapita rakyat di Malaysia kini berada dalam keadaan yang amat tiidak memuaskan, malah semakin teruk dari jangkaan sehingga sebaris dengan Vietnam dan Indonesia.
"Kedudukan perkapita yang sebegitu teruk di kalangan rakyat negara ini tidak akan berlaku sekiranya BN memerintah dengan baik.
"Namun setelah negara mencapai kemerdekaan lebih 53 tahun, cengkaman BN terhadap rakyat semakin teruk sehingga desakan supaya gaji minima RM1,100 turut ditolak oleh kerajaan BN," katanya yang juga Pengarah Eksekutif, Pusat Penyelidikan PAS.
Dalam masa yang, tegasnya, negeri yang berada di bawah Pakatan Rakyat khususnya Selangor mengambil langlah sebaliknya dengan meluluskan had gaji minima agak tinggi sehingga RM1,500.
"Tindakan buruk BN terhadap rakyat turut terbukti dari sudut lain apabila tender-tender terbuka yang dikeluarkan tidak diagihkan secara adil kepada rakyat, tetapi kesemuanya hanyalah diberikan kepada kroni-kroni pemimpin BN sahaja," katanya yang juga Ahli Parlimen Kuala Selangor.
Kajian yang dibuat oleh pelbagai pihak dan turut diakui oleh pegawai-pegawai kerajaan, tambahnya, jelas menunjukkan setiap peruntukan kerajaan pasti akan tiris paling kurang sebanyak 20 peratus.

Nizar terima kunjungan wakil kedutaan Jepun


IPOH, 12 Nov: Mantan Menteri Besar Perak, Datuk Seri Ir Mohammad Nizar Jamaluddin telah menerima kunjungan hormat daripada Kaunselor Bahagian Politik, Kedutaan Jepun di ibu negara, Natsuko Sakata.
Pertemuan hampir 2 jam di Pejabat PAS Perak itu membincangkan pelbagai isu termasuklah urus tadbir dan  situasi politik di negara ini khususnya dalam konteks negeri Perak.
Natsuko berkata, banyak perubahan dan perbaharuan yang dilakukan oleh Kerajaan Pakatan Rakyat ketika mentadbir Negeri Perak.
Beliau mengucapkan tahniah kepada Kerajaan Pakatan Rakyat yang diketuai oleh Nizar dan menyatakan perasaan bangga dengan pentadbiran baru walaupun hanya berkesempatan memerintah hanya 11 bulan.
“Selepas BN merampas kuasa, ekonomi di negeri ini tidak stabil dan tidak memberi keyakinan kepada pelabur untuk melabur,” katanya.
Tambahnya lagi, beliau sentiasa menyokong dan berharap Kerajaan Pakatan Rakyat Negeri Perak mengambil kembali tampuk pemerintahan negeri selepas ‘dirampas’ Barisan Nasional.

Bukan Islam terima PAS berbeza 5 tahun lalu

GOMBAK, 12 Nov: Sikap orang bukan Islam terhadap PAS kini ternyata amat jauh berbeza berbanding 5 tahun lalu sehingga menjadikan parti itu tidak lagi dianggap musuh oleh mereka.
Perkembangan tersebut ternyata memberikan gambaran yang amat baik terhadap PAS sehingga lebih memudahkan para pemimpin dan ahli-ahli parti itu mendekati golongan bukan Islam di tanah air.
Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu berkata, kejayaan tersebut dicapai oleh PAS hasil penglibatan dan kesabaran semua pendokong parti dalam perjuangan untuk mendaulatkan Islam di bumi bumi ini.
Menurut beliau, kejayaan itu juga dicapai berkat pendekatan-pendekatan yang tepat yang diambil oleh para pemimpin dan ahli-ahli PAS dalam perjuangannya selaras dengan kehendak Islam.
Katanya, realiti itu lebih terserlah dengan pendekatan "Tahaluf Siyasi" yang diambil oleh PAS terutama dengan DAP dan PKR sehingga menyebabkan para pemimpin dan ahli-ahli PAS turut dijadikan rakan oleh orang bukan Islam.
"Ini ditambah pula dengan konsep Negara Berkebajikan yang diperkenalkan oleh PAS sehingga menyebabkan orang-orang bukan Islam turut berminat untuk mengetahuinya dengan lebih jauh," katanya ketika berucap di majlis penutup Multaqa Pendakwah PAS di Dewan Datuk Fadzil Mohd Noor di KUIZM di Taman Melewar, di sini, hari ini.
Dalam ruang kejayaan yang semakin terbuka seperti sekarang, menurut beliau, ahli-ahli PAS perlu mempertingkatkan lagi usaha masing-masing untuk menyampaikan mesej Islam kepada seluruh rakyat negara ini.
Dalam hubungan ini, beiau menasihatkan setiap ahli-ahli PAS agar berdakwah dengan pendekatan yang tepat agar dakwah yang disampaikan itu memberikan kesan baik kepada golongan sasarnya.
"Selain menguasai ilmu syariat, kita juga perlu menguasai ilmu mantik dan corak penerangan yang baik ketika mendekati pihak terbabit seperti yang ditunjukkan oleh Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat," katanya.
Ketika mendekati golongan yang minum arak atau gemar melakukan maksiat walaupun beragama Islam, katanya, ahli-ahli PAS perlu menggunakan pendekatan yang berbeza ketika berceramah dan menyampaikan tazkirah di dalam masjid.
Tambah beliau, sewaktu mendekati golongan bukan Islam pula contohnya, ahli-ahli PAS perlu menggunakan pendekatan lain selaras dengan tuntutan Islam, dengan tidak mengenengahkan perkara-perkara yang tidak difahami oleh mereka malah boleh menimbulkan salah faham dan ketakutan mereka terhadap Islam.
"Sekiranya pendekatan-pendekatan yang diambil itu tepat, mesej dakwah yang disampaikan pasti akan memberikan kesan baik, lebih-lebih dalam suasana sekarang yang lebih memihak kepada perjuangan Islam," katanya.
Suasana yang memberangsangkan itu, tambahnya, antara lain boleh dirujuk kepada perkembangan dunia masa kini yang menyaksikan masyarakat di Barat semakin rosak akibat sistemnya yang tidak betul.
Manakala di negara-negara sosialis pula termasuk Sosialis Cina kini sedang dilakukan perubahan agar sistem yang diketengahkan oleh mereka itu dapat diterima dengan baik oleh rakyatnya," tegasnya.
Beliau menegaskan, perkembangan itu juga tidak terkecuali di tanah air dan jika berjaya ditangani dengan baik oleh ahli-ahli PAS pasti akan lebih memudahkan parti itu melangkah ke Putrajaya bersama Pakatan Rakyat pada PRU Ke-13 nanti.

PAS mahu gerak Bersih 3.0 jika Najib gagal tunai pembaharuan pilihan raya

 
KUALA LUMPUR, 12 Nov — Dewan Pemuda PAS hari ini menegaskan akan mengadakan perhimpunan Bersih 3.0 jika Putrajaya gagal menunaikan lapan tuntutan dibawa Bersih 2.0 awal Julai lalu dan pilihan raya umum ke-13 hanya dipanggil selepas perubahan dituntut dilaksakan.
Ketuanya, Nasrudin Hassan (gambar) menjelaskan, sekiranya kerajaan tidak mengambil sebarang tindakan terhadap tuntutan tersebut, pihaknya tidak teragak-agak untuk melancarkan perhimpunan tersebut.
“Selagi kerajaan tidak menunaikan lapan tuntutan kami semasa Bersih 2.0 tempoh hari, kami tidak teragak-agak untuk menggerakkan kembali perhimpunan, Bersih 3.0 dengan gabungan NGO (pertubuhan bukan kerajaan) dan PAS,” katanya pada sidang media di ibu pejabat PAS di sini.
Tambahnya, sikap kerajaan yang dilihatnya berdolak-dalih berkenaan perkara itu akan merosakkan imej sistem pilihan raya di negara ini.
Nasrudin turut menjelaskan, berdasarkan situasi sekarang, kerajaan dilihat masih  berteka-teki berkenaan tarikh sebenar pilihan raya dan DPMM khuatir kerajaan mempunyai muslihat sendiri untuk tujuan tersebut.
“Dewan Pemuda PAS masih lagi tidak pasti tarikh sebenar pilihan raya, tetapi kami berharap kerajaan akan memastikan pilihan raya akan dibuat selepas jawatankuasa pilihan khas Parlimen berhubung penambahbaikan pilihan raya (PSC) selesai melaksanakan tanggungjawab mereka dan menunaikan kesemua tuntutan kami,” katanya selepas mempengerusikan mesyuarat bulanan sayap pemuda berkenaan.
Jelasnya, sikap yang ditunjukkan Barisan Nasional ini sebenarnya mendedahkan rasa bimbang perikatan itu untuk menghadapi pilihan raya dan tindakan ini menurut Nasrudin merupakan taktik parti berkenaan untuk mengeksploitasi media.
“Tindakan BN ini menunjukkan mereka bimbang menghadapi pilihan raya akan datang, mereka sengaja berteka-teki supaya mereka boleh kuasai media untuk pilihan raya kerana kebanyakan parti belum bersedia,” tegasnya.
Sehubungan itu, Nasrudin juga mengumumkan pihaknya akan menganjurkan
Konvensyen Pilihan Raya peringkat kebangsaan bagi mempersiapkan jentera pilihan raya yang dijangka diumumkan bila-bila masa sahaja dari sekarang.
“Konvensyen ini akan diadakan di kediaman Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim, di Dewan Megawati Seksyen 7 Shah Alam,” katanya.
Sebagai menghadapi pilihanraya, pihak DPMM jelas Nasrudin, telah menyerahkan senarai nama calon dari pihak sayap itu untuk dipilih oleh peringkat pusat parti Islam berkenaan untuk bertanding sewaktu pilihan raya nanti.
“Jumlah mereka saya tidak pasti, tetapi senarai tersebut sudah dihantar ke peringkat pusat, kami juga memohon sebanyak 40 peratus calon yang bertanding terdiri daripada golongan muda termasuk sayap wanita PAS,” katanya.

Sumber Berita : The Malaysian Insider

11 Sebab PRU13 Tidak Diadakan Tahun Ini

KUALA LUMPUR: Khabar angin yang mengatakan pilihan raya umum (PRU) akan diadakan pada tahun ini telah kedengaran sejak beberapa bulan yang lalu walaupun tempoh memerintah kerajaan sedia ada masih lagi berbaki 17 bulan.

Namun terdapat 11 sebab mengapa PRU13 tidak akan diadakan pada tahun ini:

 1. Barisan Nasional (BN) akan mengadakan mesyuarat Dewan Tertinggi parti itu bagi membincangkan mengenai pembahagian kerusi dikalangan 14 parti komponennya. Pemilihan calon yang dikemukakan akan dipersembahkan kepada Pengerusi BN, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak dalam mesyuarat yang akan diadakan pada petang Jumaat di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC).
 2. Peperiksaan awam seperti Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia (STPM) akan hanya berakhir pada pertengahan bulan Disember. Ini kerana kebanyakan dewan serta bilik darjah sering digunakan sebagai pusat membuang dan mengira undi oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR). SPM akan hanya berakhir pada 14 Disember sementara STPM pula akan berakhir pada lewat sehari kemudian.
 3. Kumpulan terakhir jemaah Haji Malaysia akan hanya berlepas pulang ke tanah air selepas 11 Disember dan kira-kira 30,000 rakyat Malaysia pergi ke Mekah untuk menunaikan haji pada tahun ini. Adakah satu tindakan yang tidak popular mengadakan pilihan raya ketika mereka (jemaah haji) masih belum pulang ke tanah air. Jabatan Meteorologi Malaysia (JMM) menjangkakan hujan pada musim monsun kali ini adalah lebih buruk daripada tahun lalu.
 4. Berdasarkan kejadian banjir yang berlaku di Thailand, pakar melaporkan taburan hujan yang diterima di Malaysia akan meningkat lebih 40 peratus daripada musim monsun sedia ada. Adalah sukar untuk mengadakan pilihan raya ketika musim banjir kerana ia mungkin terpaksa ditangguhkan kerana banjir yang teruk.
 5. Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak dan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin telah mengesahkan bahawa mereka akan pergi bercuti pada bulan Disember.
 6. Perhimpunan Agung Umno akan diadakan pada 29 November hingga 3 Disember dan agak mustahil untuk parti itu mengambil bahagian dalam pilihan raya kerana mereka perlu mengadakan mesyuarat beberapa minggu untuk merancang tindakan serta starategi untuk menghadapi pilihan raya.
 7. SPR memerlukan notis sekurang-kurangnya 60 hari untuk membuat persediaan dalam menghadapi pilihan raya umum sekiranya Parlimen dibubarkan dalam tempoh beberapa minggu. Timbalan Pengerusi SPR, Datuk Wan Ahmad Wan Omar berkata walaupun Parlimen mungkin akan dibubarkan dalam bulan ini atau Disember. Namun suruhanjaya berkenaan mempunyai masa untuk mengadakan PRU pada bulan Januari tahun hadapan.
 8. Najib juga mahu memastikan negeri yang diperintah oleh Pakatan Rakyat membubarkan Dewan Undangan Negeri (DUN) masing-masing serta turut mengadakan PRU pada tarikh yang sama. Beliau tidak mahu mengadakan pilihan raya sebanyak dua kali dalam tempoh yang singkat. Setakat ini hanya Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Aziz Nik Mat yang bersetuju sementara, Selangor, Kedah dan Pulau Pinang enggan mengambil tindakan yang serupa. Menurut sumber, Najib telah dimaklumkan bahawa tiga negeri berkenaan tidak akan membubar DUN masing-masing sekiranya PRU13 diadakan pada tahun ini.
 9. Najib telah mengumumkan beberapa langkah penambahbaikan bagi meringankan beban rakyat dalam pembentangan Bajet 2012 serta langkah pembaharuan seperti memansuhkan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) . Semua langkah yang diumumkan ini akan berkuat kuasa tahun hadapan.
 10. Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen bagi penambahbaikan sistem pilihan raya baru sahaja memulakan tugas mereka dan mereka tidak mampu menyiapkan tugas tersebut dalam tempoh tujuh minggu. Adalah satu perkara yang ganjil sekiranya Najib mengadakan pilihan raya namun tanpa membuat perubahan yang telah dijanjikan dalam sistem pilihan raya sedia ada.
 11. Sebab yang kesebelas ialah kerana hari ini adalah 11v November dan nombor 11 merupakan angka kegemaran Najib. Ramai yang mendakwa Najib akan membubarkan Parlimen untuk mengadakan PRU pada tarikh bertuahnya itu. Bagaimanapun sehingga kini tidak ada tanda yang menunjukkan beliau akan mengumumkan sesuatu yang penting hari ini.
Dengan 11 sebab yang dikemukakan, besar kemungkinan PRU13 tidak akan diadakan dalam tempoh 50 hari akan datang.
mStar

AMARAN: Sistem Matawang Kertas Akan Berakhir Bila-Bila MasaAmaran 1: Israel, sebuah negara haram yang mengusai dunia hari ini (bukannya Amerika Syarikat), telah mengeluarkan syiling emas pertama mereka pada tahun lepas. Ini menandakan tak lama lagi akan bermulalah era baru di mana sistem wang emas bakal digunakan dan tiada lagi wang kertas! Link: http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=175441


Amaran 2: Sudah 80 tahun kerajaan US berhenti menggunakan emas dan perak sebagai wang dan sudah 40 tahun US memutuskan standard emas dgn dollar US dan kini, mereka telah pun memulakan langkah untuk kembali menggunakan wang emas dan perak sebagai sistem urusniaga seharian. Semuanya bermula di UTAH pada bulan Mac lalu! Link: http://www.foxnews.com/politics/2011/03/03/utah-considers-return-gold-silver-coins/

 
Amaran 3: Kebanyakan bank-bank yang dulunya menggalakkan org ramai agar memajak emas mereka di Arrahnu milik mereka kini TIDAK lagi menerima emas jenis jongkong dan syiling dinar bagi tujuan tersebut. Bank-bank kini hanya menerima barang kemas sahaja. Kerana apa? Mereka tahu kini semakin ramai yang sedar akan hal ini…bank hanya mahukan wang kita untuk dimanipulasikan, bukannya emas kita. Apabila kita menggunakan bank untuk memanipulasikan wang mereka dgn emas yang kita pajakkan, mereka sebenarnya sudah ketakutan.


Amaran 4: Abu Bakar Ibnu Abi Maryam melaporkan, bahawa beliau mendengar Nabi Muhammad telah berkata:
Akan tiba suatu zaman…di mana tiada apa yang bernilai…dan boleh digunakan oleh umat manusia. Maka simpanlah dinar dan dirham untuk digunakan. [Hadis dari rekod Imam Ahmad Ibnu Hanbal ]


Amaran 5: Filem 2012 yang telah ditayangkan di seluruh dunia dicanangkan oleh pihak Barat bahawa dunia bakal kiamat. Apakah benar? Tetapi, apakah kiamat yang dimaksudkan sama seperti apa yang filem 2012 itu maksudkan? Ya…memang sama kerana dunia belum musnah, akan tetapi hanya menghancurkan sebahagian daripada dunia ini. Tetapi, dipercayai bukan kemusnahan fizikal yang akan berlaku. Akan tetapi, kemusnahan yang dimaksudkan adalah Kehancuran Ekonomi dunia seperti yang digambarkan oleh Presiden US sendiri, Barrack Obama yang menganggap dunia bakal menghadapi kehancuran ekonomi jika beliau dan Republikan tidak dapat menyelesaikan hutang negara itu yang semakin meruncing dan ini bakal ditentukan pada 2 0gos 2011. Link: http://www.bharian.com.my/bharian/articles/EmaslepasiparasAS_1_600seauns/Article


Amaran 6: Tahun 2012 juga disasarkan oleh seorang profesor dari Universitas Harvard, Jeffrey Frankel sebagai tahun berlakunya krisis ekonomi global. Hal tersebut berdasarkan kitaran krisis ekonomi yang terjadi setiap 15 tahun sekali. Jika kita ambil krisis kewangan yang berlaku sebelum ini iaitu pada tahun 1997/1998, dan 15 tahun sebelum itu iaitu pada tahun 1982, juga berlakunya Krisis Kewangan! Ini tidak mustahil lagi kerana bunga-bunganya telah pun terjadi sekarang! Link: http://efendybloger.blogspot.com/2011/03/profesor-harvard-ingatkan-ancaman.html

"5 SEBAB PR TIDAK BUBARKAN DUN JIKA PRU KILAT DIADAKAN"

Pertama, BN masih belum lagi menyempurnakan janji untuk memansuhkan Akta Dalam Negeri (ISA) dan pengagihan RM500 kepada semua isi rumah yang berpendapatan kurang daripada RM3,000 sebulan.

Kedua, adalah tidak adil untuk menafikan hak mengundi kepada jemaah Haji yang sedang menunaikan ibadah mereka jika pilihanraya umum diadakan sekarang. ...Kelompok terakhir jemaah Haji hanya dijangka kembali pada 11 Disember. Seramai 30,000 rakyat Malaysia telah ke Makkah untuk menunaikan ibadah Haji pada tahun ini.

Ketiga, kegagalan dan keengganan Kerajaan BN untuk menjelaskan penyelewengan dana, penyalahgunaan kuasa dan ketidakseimbangan yang nyata seperti yang telah digariskan dalam Laporan Ketua Audit Negara 2010. Laporan tersebut telah mengingatkan rakyat Malaysia tentang segala kekurangan dan kesalahan dalam pentadbiran Kerajaan BN. Sepasang binokular marin "visi malam" yang berharga RM1,940 telah dibeli pada harga RM56,350; set TV LCD dan pemain DVD telah dipesan dengan harga kontrak RM16,100 tetapi yang dibekalkan merupakan set jenama bermutu rendah yang berharga RM195; RM770,000 pula telah dibelanjakan untuk membekalkan tenaga elektrik kepada satu rumah.

Keempat, Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen untuk reformasi pilihanraya masih belum lagi selesai dengan pendengaran awamnya untuk melakukan perubahan demi menzahirkan pilihanraya yang bebas, bersih dan adil. Kegagalan untuk melaksanakan perubahan ini akan membolehkan pilihanraya yang paling kotor dalam sejarah dengan pengundi hantu dan juga pengundi asing yang diberi kerakyatan secara pantas dan ajaib. Adakah nasib dan takdir Malaysia akan ditentukan oleh rakyat kita sendiri ataupun pengundi hantu dan pengundi asing?

Kelima, agenda kebangsaan menjelang akhir tahun ini patut ditumpukan kepada tindakan mitigasi dan pencegahan banjir. Malaysia harus belajar daripada kengerian banjir di Thailand yang telah mengakibatkan kehilangan nyawa yang tragis dan kerugian kewangan yang besar. Jika pilihanraya umum diadakan semasa musim tengkujuh, ia bukan sahaja akan menafikan hak demokratik mangsa-mangsa banjir tetapi juga bersifat tidak berperikemanusiaan.

Yob ~ Jika Najib berkeras untuk mengadakan pilihanraya kilat pada akhir tahun ini, Pakatan Rakyat akan menganjurkan sebuah konvensyen khas di mana cadangan akan disyorkan supaya pilihanraya negeri tidak akan diadakan bersama dengan pilihanraya umum.
See more

Maxis untung RM540j

MAXIS Bhd mencatatkan keuntungan bersih lebih rendah berjumlah RM540 juta pada suku pertama berakhir 31 Mac 2011, penyusutan 2.2 peratus berbanding RM552 juta yang dicatatkannya pada suku sama tahun lalu.

Ia diraihnya daripada pendapatan RM2.133 bilion, susut 0.9 peratus daripada RM2.152 bilion.

Ketua Eksekutifnya, Sandip Dass, berkata penyusutan itu akibat daripada penurunan pendapatan daripada perkhidmatan suara, kadar penyambungan dan perkhidmatan Gerbang Antarabangsa.


“Penurunan pendapatan kadar penyambungan disebabkan penurunan kadar terminasi talian tetap dan mudah alih sejak Julai tahun lalu, manakala penurunan pendapatan daripada Gerbang Antarabangsa sejajar rancangan syarikat dalam mengecilkan skala perniagaan berkenaan.

“Bagaimanapun, bagi suku dikaji Maxis mencatatkan pendapatan sebelum faedah, cukai, susut nilai dan pelunasan (Ebitda) lebih baik berjumlah RM1.090 bilion, iaitu peningkatan sebanyak 0.7 peratus daripada RM1.082 bilion pada suku sama tahun sebelumnya, sekali gus mengukuhkan marjin Ebitda sebanyak 51.1 peratus berbanding 50.3 peratus sebelumnya,” katanya pada taklimat media mengumumkan prestasi kewangan sukuan syarikat itu di Kuala Lumpur, semalam.

Sandip berkata, dalam tempoh dikaji Maxis mencatat jumlah langganan menjangkau 14.1 juta, sekali gus menerajui pasaran bagi kedua-dua perkhidmatan pasca-bayar dan prabayar dengan masing-masing sebanyak 3.3 juta dan 10.8 juta.

Beliau berkata, momentum pertumbuhan pendapatan perkhidmatan bukan suara terus kukuh pada suku dikaji menyaksikan sumbangannya kepada jumlah pendapatan mudah alih melonjak kepada 42.1 peratus daripada 34.8 peratus pada suku sama tahun sebelumnya.

“Pendapatan perkhidmatan bukan suara meningkat 22 peratus kepada RM857 juta daripada RM704 juta suku sama tahun sebelumnya disebabkan peningkatan dalam perkhidmatan data terkini dan jalur lebar tanpa wayar,” katanya.

Sandip berkata, Maxis juga meneruskan momentum jalur lebar pada suku dikaji menyaksikan langganan jalur lebar tanpa wayarnya mencecah 602,000 berbanding 313,000 setahun lalu.

 

KEADILAN: Harussani bukti tuduhan terhadap Anwar fitnah

KUALA LUMPUR: KEADILAN mengalu-alukan kenyataan Mufti Perak Tan Sri Harussani Zakaria yang mengakui pernah menasihati bekas perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad supaya tidak memecat Timbalannya, Datuk Seri Anwar Ibrahim dengan tuduhan liwat tanpa membawa empat saksi.
“Kenyataan Mufti Perak tersebut juga mengesahkan pendirian kita selama ini bahawa tuduhan liwat ke atas Datuk Seri Anwar Ibrahim adalah tidak sah dan fitnah semata-mata untuk menjatuhkan beliau sebagai pemimpin politik harapan orang Melayu-Islam.
“Adalah jelas bahawa pemecatan Anwar bukan kerana faktor moral tetapi konspirasi jahat Dr Mahathir Muhammad dan para kuncunya,”  kata Ketua penerangan KEADILAN, Dr Muhamamad Nur Manuty dalam satu kenyataan media hari ini.

Dalam kenyataan yang disiarkan media, Harussani berpendapat bahawa punca perpecahan melayu-Islam pada masa ini adalah kerana kerajaan yang lemah, tidak amanah dan rasuah.
Menurut Nur Manuty, kenyataan itu juga menjelaskan  bahawa perpecahan orang Melayu pada masa kini bukan di sebabkan Anwar Ibrahim dan Pakatan Rakyat seperti yang digembar-gemburkan.
“Dengan kenyataan di atas, jelaslah bahawa apa yang ditanggapi sebagai perpecahan Melayu- Islam pada masa kini adalah berpunca dari permainan politik kotor para pemimpin UMNO sendiri bermula dari Dr. Mahathir Mohammad (Mantan Presiden UMNO dan Perdana Menteri Malaysia)” katanya.

 Sumber Berita : wanazizahblog

Konglomerat jual aset bernilai RM695 juta kepada PETRONAS, MHB

Konglomerat jual aset bernilai RM695 juta kepada PETRONAS, MHB
 
SIME Darby Bhd akan menamatkan pembabitannya dalam aktiviti perniagaan minyak dan gas (O&G) selepas penjualan asetnya dalam sektor itu yang bernilai RM695 juta kepada PETRONAS dan Malaysia Marine and Heavy Engineering Holdings Bhd (MHB), dimuktamadkan dalam tempoh dua bulan lagi.

Urus niaga yang dibuat secara tunai itu membabitkan penjualan limbungan fabrikasi Teluk Ramunia kepada PETRONAS bernilai RM296 juta dan limbungan fabrikasi di Pasir Gudang kepada MHB bernilai RM399 juta.

Selain itu, ia juga membabitkan penjualan semua aset bergerak dan tidak bergerak yang berada di dua limbungan berkenaan.

Mengulas mengenainya, Presiden dan Ketua Eksekutif Kumpulannya, Datuk Mohd Bakke Salleh, berkata ia diputuskan hasil kajian semula portfolio perniagaan kumpulan baru-baru ini.
“Sebagai langkah menggerakkan nilai rantaian dan menikmati pulangan yang lebih baik di masa depan, Sime Darby perlu bertanggungjawab untuk meningkatkan lagi sumber kewangannya kepada satu perniagaan yang berdaya maju dan melepaskan aset dan perniagaan yang tidak lagi selari dengan arah tuju strategik kumpulan.

“Justeru, Lembaga Pengarah dan pengurusan Sime Darby memutuskan kumpulan harus memberi fokus sumbernya dalam bidang yang sedang dan mampu diterajui.
“Hasil pendapatan daripada penjualan unit O&G itu pula akan diperuntukkan ke dalam modal perbelanjaan kumpulan,” katanya pada taklimat media mengenai keputusan kewangan suku ketiga kumpulan, di Kuala Lumpur, semalam.

Hadir sama, Ketua Operasi Kumpulan, Datuk Abd Wahab Maskan dan Ketua Kewangan Kumpulannya, Tong Poh Keow.

Kini, unit O&G berada di bawah bahagian tenaga dan utiliti (T&U), namun begitu, dengan penjualan itu, bahagian yang memiliki kakitangan melebihi 1,000 orang itu, akan memberi tumpuan terhadap perniagaan kejuruteraan, pelabuhan & logistik, dan penjanaan tenaga & pengurusan air.

Mengenai prestasi kumpulan berkenaan, syarikat perladangan senaraian awam terbesar dunia itu mencatat keuntungan sebelum cukai sebanyak RM3.45 bilion dalam tempoh sembilan bulan berakhir berakhir 31 Mac lalu, meningkat lebih 100 peratus berbanding RM1.716 bilion yang dicatatkan dalam tempoh sama tahun sebelumnya.

Ia didorong pemerolehan pendapatan sebanyak RM29.66 bilion, meningkat 25 peratus berbanding RM23.73 bilion sebelumnya.

Dalam perkembangan lain, Mohd Bakke berkata, kumpulan yakin dapat mencatatkan prestasi kewangan lebih tinggi daripada sasaran petunjuk prestasi utamanya (KPI) bagi tahun kewangannya yang berakhir 30 Jun ini, selaras pengukuhan paras harga minyak sawit mentah (MSM) selain prestasi kukuh bahagian perniagaan perladangan dan automotif, selain bahagian perindustrian dan T&U.

“Sime Darby harus berupaya mencatatkan prestasi yang lebih tinggi daripada KPI yang ditetapkan dalam tahun kewangan semasa berakhir 30 Jun ini, memandangkan pengukuhan harga MSM dan peningkatan prestasi, khususnya segmen automotif dan perladangan,” katanya.

Mengenai hasrat penyenaraian semula anak syarikatnya di Bursa Malaysia, Mohd Bakke berkata, pihak masih mengkaji secara terperinci berhubung tempoh masa dan unit syarikat yang memiliki prospek tinggi untuk disenaraikan kelak.

Katanya, kajian perlu yang teliti perlu dilaksanakan bagi mengelak berlakunya sebarang kesan negatif kepada unit syarikat itu dan kumpulan selepas penyenaraiannya kelak.
“Kami masih mengkaji penyenaraian berkenaan. Bagaimanapun, kita tidak akan tergesa-gesa melaksanakannya.
“Ia akan tetap akan dilaksanakan, cuma masih terlalu awal kerana kumpulan ingin menumpukan kepada usaha untuk mengukuhkan portfolio perniagaannya terlebih dahulu,” katanya pada taklimat media mengenai keputusan kewangan suku ketiga kumpulan, di Kuala Lumpur semalam.

Pada Ogos lalu, Mohd Bakke berkata, Lembaga Pengarah Sime Darby memutuskan menyusun semula anak syarikatnya dengan memecahkannya kepada enam anak syarikat utama yang masing-masing akan mengkhusus dalam segmen perniagaan tertentu.

Penyusunan itu juga turut akan membabitkan penjualan beberapa perniagaan, termasuk aset teras, jika terus tidak menguntungkan.

Langkah itu bertujuan meningkat dan mengukuhkan semula tahap tanggungjawab dan tadbir urus korporatnya.

Apabila lengkapnya penyusunan semula itu, ia akan menyaksikan keenam-enam anak syarikat Sime Darby itu muncul sebagai pentadbir utama perniagaan teras masing-masing dengan sebahagiannya akan disenaraikan di Bursa Malaysia.

Sebagai langkah pertama, kumpulan itu akan dipisahkan kepada anak syarikat yang diberi nama Sime Plantations, Sime Property, Sime Industrial Equipment, Sime Energy & Utilies dan Sime Health Care dan setiap anak syarikat akan mempunyai ahli Lembaga Pengarah berbeza disertai pengarah bebas, pakar industri dan eksekutif kumpulan.