Monday, November 9, 2015

Dua Permata Ummah telah hilang

Dua Permata Ummah Telah Hilang

Dalam kesibukan dengan program-program sepanjang minggu ini, saya telah dikhabarkan pemergiaan dua tokoh ulama’ ummah iaitu Syeikh Mohammad Abdullah al-Khatib  dan Syeikh Abdul Qadir Abu Faris.

Dunia menangisi pemergian mereka, para malaikat dan sekalian penduduk bumi dan langit turut mendoakan. Benarlah mereka telah membenarkan Firman Allah SWT dalam Surah AL-Ahzab ayat 23:


“ Di antara orang-orang yang beriman itu, ada yang bersikap benar menunaikan apa yang telah dijanjikannya kepada Allah untuk berjuang membela Islam, maka di antara mereka ada yang telah selesai menjalankan janjinya itu lalu gugur syahid, dan di antaranya ada yang menunggu giliran, dan mereka pula tidak mengubah apa yang mereka janjikan itu sedikitpun”.
Kedua-dua tokoh ini telah banyak memberi sumbangan kepada perkembangan ilmu Islam dan mempunyai pengalaman yang luas dalam dunia gerakan Islam.


Syeikh Abdullah al-Khatib ialah bekas ahli Maktab Irsyad Jamaah Al-Ikhwanul Al-Muslimin dan ahli Dewan Syura Ikhwanul Muslimin yang dilahirkan pada 26 Februari 1929. Beliau pernah dipenjarakan oleh Jamal Abdul Nasser pada tahun 1965 selama 10 tahun. Pastinya para pendokong gerakan Islam di Malaysia sangat mengenali sosok tubuh ulama’ ini dengan membaca kitab beliau Nazhaaraat Fii Risaalah At-Ta’aalim yang mensyarahkan kitab Risalah At-Ta’alim Imam Hassan Al-Banna.


Syeikh Abdul Qadir Abu Faris yang dilahirkan di Falujah, Palestin pada 1938 telah pergi dengan meninggalkan khazanah ilmu dalam bidang fiqh dan siasah syari’ayyah. Beliau pernah menjadi ahli Majlis Syura Ikhwan Muslimin dan pernah dipenjarakan selama dua tahun ketika menjadi ahli parlimen atas kesalahan mengucapkan takziah kepada Abu Mus’ab Zarqawi, Ketua Al-Qaeda.

Marilah sama-sama kita mendoakan agar mereka bahagia bersama-sama dengan kalangan para syuhada’ dan diterima segala amalan dan pengorbanan mereka untuk perjuangan Islam sehingga bertemu Allah dalam keadaan beriman dan tetap istiqamah di atas jalan-Nya.

ABDUL HADI AWANG
Presiden PAS
22 Muharam 1437 / 4 November 2015

Sumber : Laman Rasmi PAS Pusat

Pindaan Akta 355: Ahli Parlimen Marang ada hak membawa Undang-Undang persendirian

Pindaan Akta 355: Ahli Parlimen Marang Ada Hak Membawa Undang-Undang Persendirian


KEPUTUSAN KES SAMAN TERHADAP YB DS TG PRESIDEN PAS
MAHKAMAH TINGGI JALAN DUTA, KL
9 NOVEMBER 2015 (ISNIN) JAM 9.00 PAGI

Kes No: 24-42-06/2015
Di Mahkamah Tinggi  Rayuan dan Kuasa-kuasa Khas

Dihadapan Y.A  Dato Asmabi binti Mohamad

Pada 9hb November 2015

Dalam Kamar
Perayu/pemohon

Mansoor bin Saat
Azira binti Aziz
Hasbeemaputra bin Abu Bakar
Hazwany binti Jamaluddin

Diwakili Tetuan Farez Jinnah

Vs

Responden

Abdul Hadi bin Awang
Pandikar Amin bin Hj Mulia
Haji Ismail bin Mohamed Said
Ronald Kiandee
Roosme binti Hamzah


Kes Klarifikasi untuk permohonan defendan untuk Striking Out dan Notis Permohonan untuk injunksi plaintif-plantif memohon untuk suatu perintah agar defendan-defendan dihalang dari memasukkan usul untuk meminda akta 355 dibentang di Parlimen yang akan membolehkan bidang kuasa Mahkamah Syariah dari RM 5000 denda, 6 sebatan dan 3 bulan penjara diangkat kepada kuasa yang lebih tinggi.

Mahkamah telah memutuskan Dato' Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang bertindak betul di Parlimen dengan peranannya sebagai Ahli Dewan Rakyat.

Saman ditolak.

Bahasa mudahnya, Dato' Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang menang lagi.

HJ. AHMAD AMZAD HASHIM
Pengarah
Jabatan Penerangan PAS Pusat

Sumber : Laman Rasmi PAS Pusat