Saturday, October 22, 2011

Perhimpunan anti-murtad di Shah Alam

Stadium Shah Alam mula dipenuhi orang ramai yang menyertai Perhimpunan Sejuta Umat.

Satu kumpulan nasyid memulakan acara dengan mempersembahkan
nyanyian lagu-lagi nasyid.

Beberapa kain rentang turutn dipasang di kawasan stadium, antaranya tertulis Pertahankan Institusi Raja, Hidup Melayu Hidup Islam, Melayu Sepakat Islam Berdaulat.


himpun rally crowd in shah alam stadium booklet coverSelain itu, beberapa orang di kalangan orang ramai yang hadir juga dilihat membawa satu risalah bertajuk "siapa bertanggungjawab Kristiankan Melayu di Selangor?"
Seorang individu mengumumkan melalui pembesar suara di stadium
bahawa terdapat pihak tertentu yang mengedarkan risalah yang "boleh timbulkan masalah."
"This is a peaceful assembly. Tolong jangan resahkan perhimpunan ini.

"Siapa yang jumpa orang yang edar risalah itu, tangkap dan bawa kepada polis," kata individu yang membuat pengumuman itu lagi.
himpun rally 221011 booklet 2Risalah, yang kelihatan seperti buku kecil (di bawah), memaparkan salib besar pada kulit, dan di dalam menggambarkan pastor kanan Gereja Methodist Damansara Utama (DUMC), Daniel Ho sebagai 'dalang' kepada dakwaan usaha mengkristian tersebut.

Ia juga mengandungi gambar pastor tersebut dan isterinya serta individu lain dalam DUMC dan Sinar Harapan - NGO yang terbabit dalam kontroversi tersebut.
3pm: Dianggarkan sekitar 5,000 orang telah mengambil tempat di kawasan tempat duduk stadium.
himpun rally hasan ali, harussani zakaria, yusri mohamad3.34pm: Duduk di tempat VIP ialah exco kerajaan Selangor bagi halehwal agama Islam, Datuk Hasan Ali dan bekas timbalan naib canselor UiTM, Datuk Ibrahim Abu Shah; pemimpin TERAS, Mohd Azmi Abdul Hamid dan Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria.
Turut kelihatan di kawasan VIP ialah bekas menteri besar Perlis, Tan Sri Shahidan Kassim.
Difahamkan seorang pemimpin Pemuda PAS akan berucap di perhimpunan tersebut.
3.40pm: Pihak penganjur sekali lagi mengingatkan para peserta bahawa ia adalah satu perhimpunan aman dan tidak akan bertolak ansur dengan sebarang percubaan untuk mencetuskan gangguan.
3.50pm: Pengerusi bersama HIMPUN, Mohd Yusri Mohamad mula menyampaikan ucapan.
Himpun chairperson Mohd Yusri Mohamad4pm: Dalam ucapannya, Mohd Yusri Mohamad dalam ucapannya menjelaskan bahawa perhimpunan hari ini bertujuan menyuntik kebenarannya kepada orang Islam dalam berdepan dengan isu murtad.

"Kita harap dapat suntik keberanian dalam diri kita, semuanya akan gerakkan perubahan dari segi undang-undang, dasar dan sikap terutamanya di kalangan mereka yang berkeras ingin murtadkan umat Islam, sedangkan ia kesalahan sebar agama lain kepada orang Islam."
4.20pm: Penulis yang pernah buat kajian ke atas isu Natrah - Fatini Yaacob - pula menyeru supaya golongan bukan Islam berhenti memurtadkan orang Melayu dan membuat provokasi ke atas orang Islam.

"Marilah hormati pilihan agama masing-masing," katanya yang berkata perhimpunan orang Islam yang membuat bantahan dalam isu Natrah pada waktu itu juga disertai golongan bukan Islam.
Himpun placards4:40pm: Berucap seterusnya ialah Farhan Abdullah - seorang pendakwah dari Sabah - yang mahu perlembagaan persekutuan dipinda untuk menyekat murtad.

Menurutnya, Perkara 11 menyatakan bahawa terdapat kebebasan beragama untuk semua yang berumur 18 tahun ke atas.

Beliau menggesa ahli parlimen meminda perlembagaan untuk menambah 'kebebasan agama hanya untuk orang bukan Islam'.

Tidak ada kebebasan (untuk menukar agama) untuk orang Islam, katanya.

Bagaimanapun, Farhan tidak mengulas lanjut mengenai bagaimana usaha memurtadkan orang Islam berlaku di Malaysia.

himpun rally crowd in shah alam stadium 6 perkasa ibrahim aliBeliau memberitahu hadirin bahawa mereka yang berminat, hendaklah membeli bukunya, yang hasil jualannya adalah untuk membina sebuah pusat Islam di Sabah.
4:50pm: Seorang wakil NGO belia dari Felda, Abdullah Abu Bakar, pula berikrar bahawa tidak akan ada kes murtad di tanah rancangan Felda.

Beliau tidak menyebut sama ada pernah ada kes seumpama itu sebelum ini.

himpun rally 221011 muslim singingSementara itu, pihak penganjur memuji para hadiran kerana
semuanya berjalan dengan aman.
5.00pm: Bekas timbalan naib canselor UiTM, Datuk Ibrahim Abu Shah membangkitkan kegiatan kristian militan yang kini didakwa mempunyai 13 orang mubaligh di Malaysia, Indonesia dan Filipina yang bermatlamat memurtadkan orang Islam.
Memetik dari buku 'Armies of God' tulisan Iain Buchanan, beliau menambah buku itu menyatakan bahawa mereka itu berada di Indonesia, Malaysia dan Filipina.

Katanya murtad berlaku kerana umat Islam tidak bersatu dan bercakaran antara satu sama lain walaupun berdepan dengan
ancaman.

himpun rally 221011 crowdApa yang diminta adalah supaya umat Islam tidak diganggu, dan untuk semua mengikut undang-undang, katanya merujuk kepada kontroversi Gereja Methodist Damansara Utama.

Beliau juga menyentuh dakwaan konspirasi bahawa Ahli Parlimen Jelutong Jeff Ooi dan beberapa pemimpin Kristian, merancang untuk menjadikan Malaysia menjadi sebuah negara Kristian.
5.10pm: Wakil Gabungan Mahasiswa Islam Semalaysia (Gamis), Ahmad Syazwan Mohamad Hasan berkata berkata pertubuhan itu berharap supaya media menyampaikan fahaman Islam yang betul dan bagi memantapkan kefahaman dan ilmu Islam.

Tujuannya supaya anak muda tidak mudah disongsangkan.

"Kita harap keterbukaan media dalam beri laporan kerana anak muda tolak pemberitaan yang banyak bermotif keutamaan politik dan orang tertentu.

himpun rally crowd 2"Kita mahu golongan penyampai maklumat media harus bebas
memberi maklumat," katanya.
Gamis juga mahu silibus pembelajaran Islam di universiti dikaji semula kerana mendakwa kegiatan murtad juga berlaku di kampus.
5.18pm: Pihak penganjur kemudian bertanya kepada para hadirin sama ada mereka bersetuju jika Himpun diadakan di seluruh negara. Para hadirin bersetuju.

Menurut pihak penganjur, tidak kira berapa ramai yang hadir hari ini tetapi apa yang penting ialah suara mereka sekuat seolah-olah terdapat satu juta orang yang hadir di situ.

Kelihatan ada orang yang beredar meninggalkan stadium.

5.35pm: Ketua Pemuda PAS Wilayah Persekutuan, Kamaruzzaman Mohamada yang mewakili Front Bertindak Anti Murtad berkata "musuh Islam' membuat tuntutan melalui 'interfaith commission' kerana orang Islam berpecah.
Beliau berharap perhimpunan hari ini menjadi titik mula untuk perpaduan Islam di Malaysia.
himpun rally crowd 1"Marilah kita ketepi perbezaan ideologi dan bersatu atas kalimah shahadah," katanya.

Dalam ucapannya, Kamaruzzaman turut membaca sebuah sajak bertemakan anti-murtad karangan ketua Pemuda PAS, Nasrudin Hassan.

5.40pm: Hujan mula turun sejurus sebelum Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria memulakan ucapan.

5:43pm: Mufti Perak itu memulakan ucapannya kepada para hadirin. Ramai yang kelihatan bangun dari tempat duduk mereka untuk pergi lebih dekat kepada mufti untuk mengambar gambar.

NONEHarussani berkata masyarakat Melayu merupakan golongan paling istimewa berbanding bangsa lain di dunia kerana "Melayu dikaitkan dengan Islam dalam perlembagaan".
Orang Melayu juga istimewa kerana mempunyai lidah yang fasih. Allah menurunkan Islam dalam bahasa Arab, tetapi orang Melayulah yang menguasainya, kata Harussani.Beliau membaca ayat-ayat suci Al-Quran kepada para hadirin bahawa Allah telah memberi amaran mengenai malapetaka jika manusia gagal melindungi iman mereka.
Hujan berhenti selepas beberapa minit Harussani berucap.
6.00pm: Exco hal ehwal agama Selangor, Datuk Dr Hasan Ali menutup perhimpunan tersebut dengan memimpin bacaan doa munajat.

himpun rally hasan ali speakingSementara itu, pengerusi bersama HIMPUN yang pengerusi Teras Pengupayaan Melayu, Mohd Azmi Abdul Hamid mempersoalkan pihak yang mempertikaikan penganjuran Perhimpunan Sejuta Umat.
"Apakah salahnya orang Islam berhimpun untuk membincangkan masalah mereka?" katanya yang turut membaca 10 resolusi HIMPUN.
Antara lain, Mohd Azmi berkata kerajaan mesti menggubal undang-undang pencegahan murtad walau kerajaan hendak memansuhkan ISA.
HIMPUN juga mahu media dikawal supaya penyiaran perkara yang menyentuh sensitiviti orang Islam diambil tindakan segera.

Beri kebebasan ahli akademik berakademik- Nik Aziz

GOMBAK, 22 Okt: Mursyidul AM PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nikmat menyeru semua pihak termasuk universiti, tidak menyekat ahli akademik menyuarakan padangan akademik mereka.

Mengulas isu penggantungan Pensyarah Undang-undang, Profesor Dr Abdul Aziz Bari oleh Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), beliau berkata  ahli akademik perlu diberi peluang mengulas apa jua isu mengikut kepakaran akademik yang dimiliki mereka.


"Aziz Bari ni orang akademik. Berilah peluang orang akademik berakademik," katanya yang juga Menteri Besar Kelantan.

Beliau berkata demikian kepada Harakahdaily ketika ditemui selepas merasmikan Persidangan ICT dan Media Baru 2011 anjuran Lajnah ICT PAS Pusat di Kolej Universiti Islam Zulkifli Mohamad (KUIZM) di Taman Melewar di sini.

"Dia juga pakar perlembagaan, saya tak fikir pakar perlembagaan buat benda bercanggah dengan perlembagaan," katanya sebagai membantah tindakan penggantungan oleh UIAM itu.

Kelmarin UIA menggantung tugas Abdul Aziz sebagai pensyarah undang-undang sehingga notis selanjutnya dikeluarkan.

Beliau didakwa "memberikan kenyataan yang bertentangan dengan kepentingan universiti" dan diberi masa sehingga 25 Oktober depan untuk menjawabnya.

Tindakan terhadap pakar perlembagaan itu dipercayai berikutan reaksinya sebelum ini yang mengulas titah Sultan Selangor berhubung isu pemeriksaan sebuah gereja Methodist di Damansara Utama.

Abdul Aziz dipetik berkata, Sultan Selangor sebagai ketua agama negeri mempunyai hak campurtangan tetapi ia perlu selaras dengan ajaran Islam.

"Dua hari lalu dia ada orang tulis dalam surat khabar, ada orang kata 'natang' kepada raja-raja Melayu tapi tak ada apa-apa tindakan pun.

"Rakyat jadi pelik, apa dah jadi ni," soal Tuan Guru Nik Aziz.

Sementara itu Timbalan Menteri Pengajian Tinggi Datuk Saifuddin Abdullah hari ini menasihatkan rektor Universiti Islam Antarabangsa (UIA) untuk menarik balik penggantungan kontroversi ke atas Prof Abdul Aziz Bari.

Menurutnya, apa sahaja (sebab-sebab untuk tindakan itu), ia masih
salah dari segi moral dan intelektual (kerana) Aziz belum didapati bersalah.

"Harap tarik balik penggantungan... harap jangan ambil tindakan terhadap mahasiswa yang demonstrasi (semalam)," katanya.

Najib's and Rosmah's spending may hasten bankruptcy - vox pop

Najib's and Rosmah's spending may hasten bankruptcy - vox popLike many Malaysians, Sarawakians are shocked at the lavish lifestyles of Prime Minister Najib Razak and wife Rosmah Mansor. Both have been in the scandal sheets of late over a series of spending-related scandals.
These included a RM24 million diamond ring, abuse of power in scheduling an official trip to match a personal engagement, plus unnecessary and exorbitantly-priced renovations to Seri Perdana, the official residence of the PM.
And these also despite the warnings from two ministers in Najib's own department - Idris Jala and Koh Tsu Koon -  that Malaysia will go bankrupt if its leaders do not rein in spending, cut subsidies and reduce borrowing.

"We do not want to end up like Greece with a total debt of EUR300 billion. Our deficit rose to record high of RM47 billion last year (2009). If the government continues at the rate of 12 per cent per annum, Malaysia could go bankrupt in 2019 with total debts amounting to RM1,158 billion," The Star reported Idris as saying on May 27 last year.
Don't overdo it, it's our money
Now, 2019 is just about 7 short years away and even the man in the street knows enough to warn the first couple not to "overdo it" with the people's money, but save it for a rainy day.
“Kamek sik setuju dengan perbelanjaran yang sesuka-hati Najib, serta bininya sebab dia orang sik duli kesusahan rakyat di Sarawak. Kitak sepatutnya ada duit untok membina dan membaiki jalan-raya dan sekolah tapi sampai sekarang, jalan pun buruk-buruk, sekolah pun tua-tua. Sekolah anak kamek dipaksa pindah sik lama lagi sebab tanah sekolah hanya disewa keluarga Ong, inilah hal yang di buat pihak perintah!” Dominic, a van driver, told Malaysia Chronicle during a vox pop interview.
Which translated into English means, “We don’t agree with the indiscriminate expenditure of the PM and his wife as they don’t care about the difficulties of the people in Sarawak. We actually should have more funds for better construction and repair of roads and schools, but until today, the roads are still deplorable and schools here are very old and run-down. My children’s school will be forced to relocate soon because the land is leased from the Ong (Tiang Swee) family, this is the type of action by the government!”
Another shocked response came from Albert, a government employee; “Najib and his wife should not fleece the people. Officials are always trying to overstep their boundaries, this is a clear abuse of power and as a government staff, I am disgusted with all the profligacy."
Bankruptcy sooner now!
There is now concern that bankruptcy might come sooner than 2019 - no thanks to the excessive lifestyle of the first couple. And the ordinary folk are not just saying this tongue in cheek, and for a giggle at Najib's and Rosmah's expense, but real worry does cloud their horizon.
Facing the worst of the several price hikes by the Najib administration, the lower and middle income groups are not just battling higher cost of living on day-to-day items, they are also stunned at the way property prices have run away and left them far behind. Few Malaysians can afford a decent home or car these days. They have to settle for poor quality, mass-produced houses and the ubiquitous but trouble-prone Proton cars.
Najib's recently unveiled Budget 2012 was meant to help the lower-income people, but it only contained "one-off" aids. There were no long-term or middle-term planning offered that could help alleviate the pressure on the poverty-stricken or those about to be pushed into poverty by inflation.
Instead, Najib once again turned on the cash 'tap' to dish out 'ang-pows' in a bid to win over the masses into voting for him and his coalition in the next general election.
"PM and wife must exercise greater care in spending taxpayers' hard-earned money. Government ust also release detailed breakdown of expenses," PKR vice president N Surendran chided.
A trail of spending
So far, confirmed reports show that on August 31, Merdeka Day, Najib went for a ‘private visit’ to Perth, Australia. The PM and his family took the opportunity to sneak away for a holiday without informing the country and defying government protocol in the process.
On top of this, the premier still had not cleared up whether he had indeed misused public funds during an official visit to Kazakhstan, where his daughter was getting engaged. The Kazakh trip ended up costing Malaysians more than RM1 million. No wonder, there was public outrage when the news broke.
Then Najib's wasteful public relations campaign for which he paid hundreds of millions from the national coffers for, but which ended up boomeranging at the country after it was found that the firm FBC Media had breached ethical rules in its desperation to 'sell' Najib in a positive light. The probe now being conducted by UK regulators against FBC will further embarrass Najib and Malaysia as well.
The renovations at the already-recently renovated Seri Perdana to make it a residence 'truly fit-for-a-King' also riled up Malaysians.  Confirmed reports show that the palatial accommodation for Najib and wife came up to RM48.8 million. Electricity consumed by them was RM10 million alone, while the water bill flooded-in at RM1.9 million yearly.
But the last straw must surely be the RM24 million - some reports say USD24million - diamond ring that Rosmah purportedly imported from New York. Although Najib has denied his wife had bought the gargantuan diamond ring, and his office has confirmed the ring has since 'left' the country, few Malaysians are able to shake off the suspicion that the First Lady had indeed salivated at the prospect of owning it, but had to give it up due to the bad press.
Malaysia Chronicle

Muhyiddin: Gelombang biru di Selangor sudah bawa kesedaran baru

DENGKIL, 22 Okt — Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini berkata beliau sudah melihat “gelombang biru” di Selangor yang menunjukkan keinginan semula rakyat kepada pentadbiran Barisan Nasional (BN).
“Gelombang itu sudah nampak berlaku di seluruh Selangor. Ada kesedaran baru kerana mereka tahu mereka sudah bagi peluang kepada pakatan selama tiga tahun, (tapi) banyak masalah berlaku,” katanya, merujuk kepada kerajaan gabungan Parti Keadilan Rakyat (PKR), DAP dan PAS di Selangor.
Berucap pada majlis Sarapan Pagi 1Malaysia Bersama Rakyat di Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC) Dengkil di sini, Timbalan Perdana Menteri berkata ramai rakyat Selangor merungut tentang ketidakpekaan pimpinan kerajaan negeri dalam memahami naluri dan keinginan serta kebajikan mereka.

“Ramai rakyat Selangor termasuk peniaga berjumpa saya dan tanya bila pilihan raya... Mereka kata mereka tidak tahan lagi dengan (kerajaan) Pakatan; susah mahu berniaga, susah mahu hidup. 'Bila pilihan raya saya mahu pangkah BN'. Itu kenyataan yang mereka buat,” katanya.
Muhyiddin (gambar) yang turun padang mendekati rakyat merentasi beberapa daerah di Selangor hari ini, berkata berbekalkan pengalaman lebih 50 tahun, BN diyakini mampu membawa Malaysia ke tahap pencapaian lebih tinggi selaras dengan aspirasi rakyat.
Dipetik laporan Bernama Online, Muhyiddin berkata kerajaan pimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak sedang rancak melaksanakan pelbagai pelan pembangunan bagi memastikan setiap rakyat dapat menjalani kehidupan selesa, aman dan sejahtera, sebagaimana ditekankan dalam Belanjawan 2012.
Mengulas lanjut, beliau berkata kerajaan Selangor dilihat tidak mengutamakan kepentingan dan kebajikan rakyat, seperti yang berlaku dalam isu pengurusan bekalan air di negeri berkenaan.
“Yang penting bukan soal kerajaan negeri nak berniaga dan mendapat keuntungan; yang penting ialah nasib rakyat kita di Selangor dan Wilayah (Persekutuan), hampir lima juta rakyat akan menanggung kesusahan nanti,” kata Muhyiddin.
Beliau menggesa parti komponen BN supaya terus membantu rakyat Selangor dan sekaligus memastikan kemenangan BN pada pilihan raya umum nanti.
Muhyiddin turut menyampaikan sumbangan berjumlah RM111,000 kepada 37 Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung Persekutuan di kawasan Parlimen Sepang serta sumbangan Deepavali kepada 1,300 penduduk.
Peruntukan RM100,000 akan disediakan untuk membaik pulih bangunan sekolah SJKC Dengkil, katanya.
Berucap pada pertemuan dengan warga pendidik sekolah agama di Institut Latihan Perindustrian Kuala Langat di Banting, Muhyiddin berkata mereka perlu mengambil pendekatan baru ke arah melahirkan modal insan berakhlak, kreatif, produktif dan inovatif selaras dengan keperluan Model Baru Ekonomi negara.
Beliau yang juga Menteri Pelajaran berkata pihaknya sanggup memberi latihan kepada guru agama khususnya dalam kaedah pengajaran terbaru.
“Mungkin sudah berkesan (kaedah pengajaran sekarang) tetapi jika kita tidak mengambil kira teknologi, tak ambil kira persaingan dan masih lagi ambil pendekatan lama, tentu kita takkan menjana sumber manusia yang diperlukan untuk bersaing di peringkat dunia,” katanya.
Timbalan Perdana Menteri berkata mungkin ada yang berpendapat tumpuan pembangunan ekonomi negara adalah hanya untuk kehidupan di dunia, tetapi sebenarnya pembangunan dalam konteks Islam mencakupi kehidupan dunia dan akhirat.
“Hendak kata kita berlebih-lebih sangat tidak juga, sebab ia selaras dengan tuntutan fardhu ain untuk diri kita dan fardhu kifayah untuk masyarakat termasuk yang bukan Islam,” katanya.
Muhyiddin berkata rakyat Malaysia perlu bersyukur kerana dapat hidup dalam keadaan aman tanpa peperangan seperti di sesetengah negara lain.

No ring but what about the Birkin handbags, Nie Ching asks about Rosmah

No ring but what about the Birkin handbags, Nie Ching asks about RosmahAs the General Elections looms, UMNO is pulling out all the stops in its efforts to reclaim the state.
Most recently, the UMNO propaganda machinery has launched an all-out charm offensive including a comic strip entitled “Who’s Rosmah?” in a desperate attempt to portray her as a cost-conscious and kind-hearted "First Lady".
No matter how much glorious praise is lavished on the Prime Minister's wife by the UMNO propaganda department, it is unlikely that the term “cost-conscious” coulee be applied to her!
During the current Parliament sitting, I had put forward a question requesting confirmation whether there is any truth in the persistent rumor that Rosmah owns a diamond ring worth USD24 million and a large number of Birkin handbags.

Minister in the Prime Minister's Department Datuk Seri Nazri Aziz in his written reply dated 11th October curtly confirmed that the rumour about Rosmah owning a USD24 million diamond ring is not true. However, Nazri evaded answering the other part of the question pertaining to the Birkin handbags.
Indeed, the Royal Custom and Excise Department of Malaysia had confirmed that there was no transaction pertaining to the diamond ring as the ring had been returned to the U.S. company that owns it.
Now, if Nazri so obviously chose not to clarify the Birkin handbag question, does this mean that this particular rumour is true?
No answer on the Birkins - why?
It is a known fact that Rosmah has appeared in public countless times clutching her Birkin handbags. Going by the photos compiled by netizens, the number of Birkin handbags carried by her in official functions as well as when she is on holiday adds up to not just one or two but at least 11 in different colours!
Manufactured by Hermès since 1984 and named after the British actress/singer Jane Birkin who resides in France, a Birkin handbag is a universally recognized as a symbol of extravagance and wealth. Due to its limited quantities therefore causing a huge demand, the price of a Birkin handbag ranges from USD9,000 to USD150,000.
Let us analyze the situation further. Najib started his political career at the age of 23 by inheriting, without a fight, the parliamentary seat held by his father, Tun Abdul Razak who was the second Prime Minister of Malaysia.
In his smooth-sailing political career, he was appointed as a Deputy Minister by the age of 25, and then Menteri Besar of Pahang at the age of 29. He returned to Parliament when he was 33 and was appointed as Culture, Youth and Sports Minister. He then held various ministerial positions such as Minister of Defence (1991), Minister of Education (1995), Deputy Prime Minister (2004) and DPM-cum-Minister of Finance (Sept 2008). Although the salary of a Prime Minister or a Minister is quite considerable, surely the salary isn't so high that one can easily afford such excessive extravagance such as the items being flaunted by Rosmah?
If UMNO is fanatically pitching Rosmah as a "First Lady" of great prudence and passion for charitable work, it would bode well for its propaganda department to address the public’s curiosity and valid questions regarding the Birkin handbags that accompany Rosmah wherever she goes -- whether she bought them with her own money, or they were given to her as gifts, or they are in fact just imitations bought from Petaling Street vendors.
Teo Nie Ching is the MP for Serdang and the DAP Assistant National Publicity Secretary

BEIGE

DARK BLUE

MARINE BLUE

WALNUT BROWN

DARK BROWN

ELECTRIC BLUE

GREYISH BLACK

MAROON

ORANGE

PINK

RED
Malaysia Chronicle

Himpun gesa akta baru ganti ISA lindungi Islam

Azmi Abdul Hamid berucap pada Himpunan Sejuta Umat di Shah Alam. — Foto oleh Choo Choy May
SHAH ALAM, 22 Okt — Peruntukan untuk melindungi sensitiviti agama dan kedudukan istimewa Islam perlu dijadikan sebahagian daripada undang-undang baru yang akan digubal bagi menggantikan Akta Keselamatan Dalam Negeri, gesa Sekretariat Himpunan Sejuta Umat (Himpun) hari ini. Pengerusi bersamanya Mohd Azmi Abdul Hamid menekankan bahawa peruntukan itu perlu disepadukan dalam dua undang-undang baru, yang dijangka akan digubal tahun depan, bagi memastikan keharmonian agama dan kaum di Malaysia dipertahankan.
Malah kata beliau, enakmen peringkat negeri untuk mencegah kes-kes murtad di kalangan Muslim tidak mencukupi dan perlu diperbaiki.
Sehubungan itu beliau menggesa pihak berkuasa agama Islam agar melihat kes-kes murtad dengan lebih serius.

“Kami merasakan tidak cukup. Kita tidak serius dalam mengadakan penguatkuasaan,” kata beliau kepada pemberita selepas menutup  gerakan Himpun di Stadium Shah Alam di sini.
Sambil tidak menafikan bahawa ada kelemahan dalam pengagihan duit zakat, Azmi berkata, ia tidak bermakna agama-agama lain mengambilnya  sebagai peluang untuk menyebarkan kepercayaan mereka ke atas Muslim.
“Kesemua agensi ada kelemahan, bukan hanya agensi agama. Tetapi ada pihak mengambil peluang dengan kelemahan,” katanya.
“Ia tidak betul,” katanya.
Bulan lalu, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mengumumkan dua undang-undang termasuk ISA akan dimansuhkan. Ia akan digantikan dengan dua akta baru, dijangka tahun depan.

MASIH TAK SEDAR DIRI !!!!

Beliau langsung tak ada kualiti sebagai seorang MP,..                                      sebagai penjual ubat dikaki lima mungkin ada kut !!
Mamat  sekor ni masih tak sedar diri, dah lah otak macam orang biul, bengap,  lagak sombongnya ya rabbi ! . akulah pejuang Islam konon !?

Perasan,!.. dia pandai hal ehwal Islam,  tetapi hujah Islamnya mengharu-birukan,  lintang pukang,  cuba nak membelit pihak lain terutama PAS. (sebah dia pernah ditolak oleh PAS)
“Islam PAS membenarkan suami meliwat isteri”,  katanya,  yang suka memburuk-burukkan PAS.

Kalau dah bangang,  tak usahlah nak ajak orang lain turut jadi bangang !  Sepatutnya anda perbaikilah diri!  Hujjah-hujah anda di Parlimen langsung tak ada kelas. Yang jelas tergambar ialah – anda seorang pembodek,  pengampu, dan penyenang hati PM, tak lebih dari itu..  

Entahlah Mamat sekor ni,  bila agaknya dia nak berhenti bercakap. Dulu dah cukup bagus ! dah cukup tepat dah - kerja sebagai peguam pencari fail !! atau peguam gendong fail ( dalam kes liwat ).Siapalah yang gatal mulut mencadang dia menjadi calun MP dulu.  

 Apa-apa pun diharap biarlah penggal  ini menjadi penggal terakhir untuknya! !  agar parlimen tidak disampahi oleh MP MP yang bertaraf penjual ubat. sebagaimana yang ditunjuk oleh Mamat Si Katak Lompat sorang ni.

Selama ini  dah banyak kali penulis-penulis blog  dan rakan-rakan dalam pembangkang   mempertikai  hujah-hujahnya yang dangkal, sama ada di parlimen ataupun disidang-sidang akhbar,  namun Si Mamat ni buat muka tebal  dan selambe  je!.  Si tua Bangka ini seolah-olah  terlalu taksub dengan diri sendiri. !

Oleh : rahimothman

HIMPUN - Sambutan Tak Memberansangkan (Bergambar)

Tak sampai 1/5 ruang stadium dipenuhi !, hanya wartawan
serta jurugambar yang ramai
HIMPUN telah berlansung tadi dengan umat Islam tak berapa berhimpun sebagaimana yang diharapkan oleh penganjur. Ruang stadium yang terlalu besar menenggelamkan para peserta yang hadir yang saya kira tidak sampai lima ribu orang. Mereka yang hadir jauh dan amat jauh berbanding jumlah jika perlawanan bolasepak Selangor lawan Terengganu.
Mungkin apa yang boleh kita rumuskan daripada keadaan tersebut adalah:


  • Kebanyakan umat Islam tidak nampak isu Murtad sebagai sesuatu yang mengancam sekarang ini. Mereka tetap kukuh dengan keislaman mereka walau memang ada segelintir yang jahil yang kepercayaannya terhadap islam terlalu lemah atau tiada lansung.
  • Belum ada lagi kes di mana wujudnya seorang Islam yang dipaksa menganut agama lain atau dipaksa untuk tidak mengamalkan agamanya.
  • Ramai yang melihat isu murtad hanyalah satu gimik politik.
  • Pergerakan NGO tidak dapat digembleng bagi menandingi pergerakan politik untuk memainkan peranan dalam mengubah masyarakat.
  • Dalam bab berhimpun ini tak ada yang dapat menandingi kehebatan parti-parti pembangkang terutamanya PAS.
  • Media ternyata over-estimate dengan isu murtad. Ini boleh dilihat dengan kehadiran pihak media yang teramat ramai untuk membuat liputan.
  • Ramai yang merasakan HIMPUN tidak dapat membantu masalah kelemahan orang Islam dari segi ekonomi dan juga pendidikan.
  • Usaha mendekatkan diri umat islam kepada agama mereka perlu datang daripada masyarakat itu sendiri yang bermula daripada keluarga seterusnya mendapatkan galakan serta suntikan yang bersungguh-sungguh daripada kerajaan.
  • Isu murtad tak akan selesai selagi kerajaan tidak menggubal undang-undang yang lebih keras terhadap mereka yang murtad.
Kalau dilihat daripada berbagai kajian tentang keadaan umat islam di negara kita hanya tidak lebih dari 30% yang menunaikan solat. Bagaimana mereka yang tidak memperdulikan solat dapat menjadi peka terhadap isu akidah seperti murtad ini.
Lihat koleksi gambar-gambar HIMPUN di sini

PRU: Masalah dalaman BN perlu diselesai segera, kata Muhyiddin

SERDANG, 22 Okt — Tan Sri Muhyiddin Yassin menyarankan parti komponen Barisan Nasional (BN) segera menyelesaikan masalah dalaman parti masing-masing dan tidak menunggu sehingga tiba pilihan raya umum ke-13 yang dijangka diadakan pada bila-bila masa.
Bimbang dengan pergeseran dalaman parti, Timbalan Perdana Menteri berkata beliau telah mengadakan proses pertemuan dengan pemimpin parti komponen bagi membincangkan soal persiapan parti masing-masing menghadapi pilihan raya umum  nanti.

Muhyiddin (gambar), yang juga Timbalan Pengerusi BN berkata, beliau telah memanggil beberapa pemimpin bahagian dan memaklumkan kedudukan bahagian mereka seterusnya langkah yang perlu diambil untuk memperbaiki hubungan dan masalah sesama mereka.
Beliau berkata demikian pada sidang media selepas selepas menghadiri majlis Penerangan Perdana Nurani Rakyat Sayangi Selangor bersama Timbalan Perdana Menteri di sini hari ini.
Mengenai laporan penyelidikan oleh OSK Research yang meramal BN mempunyai peluang cerah memenangi pilihan raya umum  ke-13, Muhyiddin berkata walaupun berita itu menggembirakan namun mengingatkan ahli komponennya supaya tidak selesa dengan laporan itu.
“Maklumat yang diterima itu mungkin disampaikan oleh ahli-ahli kita berdasarkan kerja yang dibuat di bawah. Tetapi betul kita harus ada satu pihak lain yang boleh menilai kenyataan itu.
“Saya tidak mahu pertikai mungkin mereka ada asas-asas. Tetapi kami juga dalam parti tidak boleh hanya mengharapkan itu sahaja tanpa ada usaha kerja,” katanya.
Katanya masih banyak tugas dan tanggungjawab yang perlu dilakukan untuk memastikan rakyat benar-benar memahami kesungguhan dan keikhlasan BN untuk membantu mereka.
“Jangan kita rasa yakin atau rasa selesa, kita punya tugas yang masih mencabar... banyak tanggungjawab yang perlu kita perlu laksanakan tetapi yang paling utama ialah perpaduan dalam parti,” katanya.
Muhyiddin berkata untuk mencapai kejayaan pada pilihan raya umum ke-13 nanti, semua ahli parti komponen BN di semua peringkat perlu bersatu.
Terdahulu dalam ucapannya, Muhyiddin berkata lawatan sehari di Selangor jelas menampakkan kepercayaan rakyat negeri itu terhadap BN yang ternyata terpedaya dengan janji-janji manis Pakatan pada pilihan raya umum lalu.

PELIK!!! Mana ahli 2000 NGO yang sokong HIMPUN kerana hanya 1000 yang hadir

Ibrahim Ali bersama ahli-ahli Perkasa yang hadir

SHAH ALAM: Himpunan Sejuta Umat yang dianjurkan bagi membanteras gejala murtad di kalangan umat Islam di negara ini gagal mencapai sasaran berikutan sambutan dingin berdasarkan kehadiran hari ini.

Berdasarkan tinjauan beberapa unit media, jumlah peserta yang hadir dianggarkan kurang daripada 1,000 peserta berbanding 1 juta umat Islam dari seluruh negara yang disasarkan pihak penganjur. Jumlah itu juga dipercayai kurang berbanding jumla peserta pada demonstrasi solidariti untuk Aziz Bari di UIAM semalam.Kira-kira jam 3:15 petang Presiden Perkasa Ibrahim Ali tiba bersama ahli-ahlinya dan mengambil tempat duduknya di pentas utama bersama Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria dan pemimpin PAS Selangor, Datuk Dr Hasan Ali.

Himpunan Sejuta Umat program anjuran bersama antara 2,000 pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Islam di negara ini.Ia diadakan di Stadium Shah Alam, bermula jam 2 petang dan dijangka tamat pada jam 5 petang. Siapa Pelacur Sebenar Intitusi Raja Raja Melayu?

Sila ambil tindakan terhadap pemimpin UMNO dulu...

Sekarang Aziz Bari dari UIA pula yang menjadi sasaran. Di dalam pimpinan UMNO dan BN, bercakap benar adalah satu kesalahan. Berbeza pendapat itu adalah kesalahan. Jika sesiapa yang mengkritik secara berterusan akan ada sahaja helah untuk memberikan tekanan kepada orang itu.

UMNO dan BN sudah beraja di hati dan bersultan di mata. Aziz Bari tidak mengkritik Sultan tetapi beliau di tuduh berbuat demikian. Umno berkuasa dan mempengaruhi pentadbiran UIA untuk menghantar surat tunjuk sebab kepada Aziz Bari. Kata-kata Aziz Bari di interpretasikan sebagai menderhaka kepada Sultan.


Bila UMNO ini sayang pada Raja? UMNOlah yang menderhaka kepada Raja pada 1993 dahulu. UMNOlah yang telah menelanjangkan Raja-Raja Melayu dalam krisis perlembagaan itu. Ramai pemimpin UMNO yang membuat kenyataan mengkritik Raja sebagai institusi yang kononnya sudah tiada relevannya lagi.

Malahan ada ahli Parlimen bercakap begitu bongkak dengan mencadangkan Raja_Raja Melayu di ikat dan dirotan dan sebagainya. Lebih menyedihkan lagi Almarhum Tuanku Jaafar telah dituduh menyewakan tanah untuk membela babi di Bukit Pelandok. Utusan Malaysia lah yang mengetuai serangan terhadap Raja Melayu semasa itu.

Media perdana telah mensensasikan isu Raja-Raja Melayu dan memfitnah Raja Melayu seolah Raja-Raja Melayu itu lebih rendah dari manusia biasa. Ada pula yang mengatakan Dr Mahathir melakukannya semata-mata untuk kebaikan Raja Melayu itu sendiri dan berbagai-bagai alasan yang diberikan oleh penyokong beliau bagi menghalalkan tindakan menghina Raja-Raja Melayu itu.

Kenapa sekarang UMNO dan pemimpin-pemimpin yang menghina secara direct semasa itu tidak dihadapkan ke mahkamah sedangkan perlembagaan negara sebelum dipinda semasa itu telah dengan terang menyatakan yang Raja tidak boleh di sentuh samada di dalam atau di luar parlimen. Kenapa Dr Mahathir, dan ramai di antara pemimpin UMNO semasa itu tidak di kemukakan kepada pengadilan sedangkan Aziz Bari yang hanya membawa pandangan akademik itu dengan pantas di perlakukan dengan tidak adil.

Aziz Bari adalah seorang tokoh akademik dan beliau mempunyai pengikut dan ramai yang memberikan perhatian terhadap pandangan beliau. Mahasiswa UIA kini sedang memberontak kerana tindakan yang tidak adil terhadap seorang tokoh akademik yang serius yang pandangannya diambil perhatian bukan sahaja oleh Mahasiswa UIA tetapi juga oleh masyarakat ramai yang mengikuti pemikiran beliau.

Hari demi hari pihak yang memerintah menunjukan sikap tidak menghargai pandangan terbuka seorang yang serius terhadap keadaan semasa negara. Tindakan terhadap Aziz Bari mendapat tentangan orang ramai kecuali dari mereka yang buntu dan jumud pemikiran.

Jika pun Aziz Bari hendak di ambil tindakan, pihak berkuasa sepatutnya mengambil tindakan terhadap pemimpin-pemimpin politik negara yang terang-terang telah melacorkan institusi Raja pada tahun 1993 dahulu. Pihak yang memegang kuasa perlu ingat mereka yang menyaksikan penghinaan terhadap Raja-Raja Melayu pada tahun 1993 dahulu masih ramai yang hidup dan masih ingat betapa beratnya nesta yang dilemparkan terhadap Raja-Raja Melayu oleh pemimpin UMNO yang diketuai oleh Presiden UMNO semasa itu.

Sekarang ini bekas Presiden UMNO itu pula yang mengkritik Aziz Bari dengan mengatakan Aziz Bari bersifat kurang ajar terhadap Raja Melayu. Saya tetap berharap supaya nasib Aziz Bari akan diperjuangkan oleh pelajar-pelajar dan Mahasiswa seluruh negara kerana isu ini bukan setakat melibatkan mahasiswa UIA tetapi juga masyarakat mahasiswa seluruh negara.

Saya berharap agar seluruh masyarakat kampus termasuk kakitangan akademik universiti-universiti seluruh negara memberikan desakan supaya tokoh akademik di bela secara optima untuk memastikan tidak ada pihak yang akan di ambil tindakan secara tidak adil di masa-masa yang akan datang semata-mata kerana memberi pandangan yang berbeza.

Jika kali ini tindakan di ambil terhadap Aziz Bari, selepas ini tidak ada sebab kakitangan akademik yang lain tidak akan menerima nasib yang sama pada masa yang akan datang. Saya mengikuti hampir semua pandangan Aziz Bari dan saya tidak nampak apa-apa sebab kenapa beliau cuba di sabitkan dengan isu seditious seperti yang di tuduh terhadap beliau.

Ambil tindakan terhadap pemimpin-pemimpin negara yang telah melanggar institusi Raja-Raja dahulu kemuka pengadilan dahulu sebelum berfikir untuk melakukan sesuatu terhadap Aziz Bari. Ini penting jika pihak berkuasa ingin membuktikan yang semua orang tidak kebal dari segi undang-undang.

Jangan hanya pandai mengaku yang pihak berkuasa adalah adil kepada semua sedang pemimpin besar UMNO lah yang telah melakukan kesalahan yang paling besar terhadap institusi demokrasi negara. 


p/s  Ini adalah tulisan kawan Yob, Aspan Alias. Pandangan yang jujur dah ikhlas.
 

Media Baru perlu masuk ke segenap kampung

KUALA LUMPUR, 22 Okt: Kesemua ahli-ahli PAS yang terbabit dengan Media Baru diminta memainkan peranan lebih aktif bagi membolehkan maklumat-maklumat yang disampaikan turut dibaca bukan hanya di kalangan penduduk di kawasan bandar, tetapi juga di kampung-kampung di seluruh negara.
Dalam Pilihan Raya Umum (PRU) Ke-12 lalu, PAS menempa banyak kejayaan di kawasan bandar dan pinggir bandar ekoran keberkesanan Media Baru dalam menyampaikan maklumat yang benar untuk dipertimbangkan oleh orang ramai.
Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang berkata, kekalahan PAS di kawasan luar bandar, di kampung-kampung dan di kawasan pedalaman berpunca dari kegagalan orang ramai mendapatkan maklumat yang benar mengenai perjuangan PAS dan isu-isu semasa.

Menurut beliau, setiap ahli PAS khususnya mereka yang terbabit dengan Media Baru perlu sedar perkara itu bagi membolehkan kesemua pihak  mengambil inisiatif bagi membolehkan Media Baru tidak hanya berligar di kawasan bandar, tetapi juga di kampung-kampung.
Katanya, Media Baru memainkan peranan amat penting dalam menjawab segala tuduhan dan perkara yang tidak benar mengenai PAS yang dilakukan oleh Umno BN dan ia merupakan satu peperamgan secara damai.
"Jadi ICT atau Media Baru merupakan senjata penting bagi PAS untuk menghadapi Pilihan Raya Umum (PRU) Ke-13," katanya menerusi pesanan khas  melalui video yang ditayangkan pada Persidangan ICT 2011 di Dewan Datuk Fadzil Mohd Noor di Taman Melewar, di sini, hari ini.
Dalam melaksanakan tanggungjawab itu, menurut beliau, setiap penulis dan bloger-bloger PAS perlu memainkan peranan dengan baik dengan hanya menyampaikan maklumat yang benar dan tepat serta menggelakkan diri dari menyebarkan fitnah.
Katanya, tanggungjawab setiap ahli PAS adalah menyampaikan syariat Islam kepada orang ramai, manakala menyampaikan syariat itu merupakan fisabilillah.
'Jadi tanggungjawab ini mestilah ditujukan kepada semua pihak termasuk  kepada Umno bagi membolehkan mereka kembali ke jalan Allah, manakala yang bukan Islam pula turut memahami ajaran Islam.
"Untuk melaksanakan tanggungjawab itu, ia mestilah dilakukan dengan uslub supaya penyampaian kita itu benar dan kena kepada sasarannya," katanya yang juga Ahli Parlimen Marang.
Penekanan seperti itu, menurutnya, perlu dilakukan sepanjang masa demi kepentingan Islam dan ia pasti lebih mendesak dalam keadaan negara kita yang mengamalkan demokrasi tempang sekarang, sehingga seluruh media hanya dikuasai Umno BN.
"Disebabkan demokrasi tempang yang diamalkan oleh para pemimpin Umno BN, maklumat-maklumat yang benar tidak sampai kepada orang ramai terutama di kampung-kampung, kecuali di kalangan penduduk bandar dan pinggir bandar yang dapat meniklmati kewujudan Media Baru," katanya.
Sekiranya Media Baru tidak sampai ke kampung-kampung, katanya, penduduk di kawasan luar bandar pasti akan terus gagal berpanjangan untuk mendapatkan maklumat yang tepat dan benar yang diperlukan untuk dijadikan pertimbangan dalam memilih parti yang akan memerintah negara pada PRU Ke-13 nanti.
Dalam melaksanakan tanggungjawab itu, beliau mengingatkan setiap ahli PAS khususnya bloger-bloger parti agar ikhlas kepada Allah dalam melaksanakan tangguingkawab masing-masing kerana hanya dengan keikhlasan sahaja yang boleh menyebabkan maklumat yang disampaikan itu masuk ke dalam hati pihak terbabit, di samping dinilai sebagai ibadat oleh Allah.

HIMPUN: Kehadiran Hasan Ali curi perhatian

himpun rally hasan ali speakingKehadiran beberapa pemimpin PAS di Perhimpunan Sejuta Umat menjadi perhatian wartawan dan pemerhati di Stadium Shah Alam hari ini.

Antara pemimpin berkenaan ialah exco hal ehwal agama Islam Selangor, Datuk Hasan Ali dan juga ketua pemuda PAS Wilayah Persekutuan, Kamaruzaman Mohamad.

Kehadiran pemimpin berkenaan menjadi perhatian ekoran keputusan PAS untuk tidak menyertai perhimpunan berkenaan.

Hasan langsung tidak memberikan sebarang ucapan dan hanya mengetuai bacaan doa munajat sebelum majlis berkenaan berakhir tepat waktunya pada jam 6 petang.

Kamaruzaman pula telah menyampaikan ucapan, tetapi memberitahu Malaysiakini bahawa berbuat beliau berbuat demikian dalam kapasitinya sebagai ketua Front Anti-Murtad (Forkad).

Beliau turut membacakan satu sajak nukilan ketua pemuda PAS, Nasrudin Hasan di akhir ucapannya.

Nasrudin merupakan penasihat Forkad, katanya terdahulu ketika ditemui Malaysiakini.

Seorang lagi pemimpin PAS - bekas timbalan presiden, Nasharudin Mat Isa - turut dikatakan akan muncul dalam program berkenaan hari ini.

Malaysiakini bagaimanapun tidak menyaksikan beliau berada di program berkenaan hari ini.

Mengulas kehadiran pemimpin PAS itu, penganjurnya Mohd Azmi Abdul Hamid berkata, Hasan tidak bersalah dalam soal kehadiran sebagai seorang individu Islam ke majlis berkenaan.

"Saya tidak rasa dia melanggar disiplin parti," katanya ketika ditanya dalam sidang media selepas perhimpunan itu berakhir lewat petang ini.