Friday, February 26, 2010

PERSIAPAN TERAKHIR JAMUAN MAKAN MALAM BERSAMA HJ. NIZAR SEMAKIN RANCAKYB Haji Anuar dan isteri meninjau tapak program.

Malam tadi telah diadakan majlis solat hajat memohon ke hadrat Allah swt agar diberikan kelancaran dan kemudahan di dalam menjayakan Majlis Makan Malam Bersama Dato' Seri Hj.Nizar. Solat hajat telah diadakan di Markaz PAS Kawasan Teluk Intan iaitu tempat di mana majlis diadakan. Solat hajat telah diimami oleh Ketua Urusan Ulama Kawasan Teluk Intan.

Petang tadi, YB Hj. Anuar, isteri dan AJK jamuan telah meninjau tapak program di mana khemah-khemah telah dipasang. Sebanyak 27 buah khemah telah dipasang.

Bersama-samalah kita memohon kepada Allah agar majlis dapat berjalan dengan baik dan lancar.

Selain tetamu utama Dato' Seri Haji Nizar turut hadir ialah Pesuruhjaya PAS Perak Ustaz Abu Bakar Hussin, Timbalan PJ Perak Ustaz Mustafa Shaari, Ustaz Misbahul Munir, YB Kesavan ADUN Hutan Melintang, dan Ketua Bahagian PKR Teluk Intan.

Majlis bermula jam 8.00 malam. Orang ramai yang telah membeli kupon makan malam bolehlah datang pada masa yang dijadualkan. Terima kasih atas sokongan yang diberikan.


Muslimat turut sibuk mengisi juadah ringan.

Khemah-khemah sudah siap didirikan.

Sdr. Faisaluddin dan YDP Ustaz Ismail memeriksa generator.

Pemandangan dari atas.

Suasana nampak meriah pada waktu malam.YB dan isteri berbual dengan Haji Zainun, siak markaz.

Lim Guan Eng sertai program perarakan Maulidul Rasul

Harakahdaily melaporkan:
PULAU PINANG, 26 Feb: Mana-mana individu dan badan bukan kerajaan (NGO) hari ini menerima tempelakan kerana apa yang mereka dakwa bahawa Kerajaan Pakatan Rakyat Negeri Pulau Pinang tidak mengadakan perarakan Maulidur Rasul tahun ini terjawab.

Perarakan 53 kontinjen dimulai dengan ketua-ketua jabatan melalui beberapa jalan termasuk Padang Kota Lama, Dewan Undangan Negeri, pejabat agama menuju ke Dewan Sri Pinang.

Turut meraikan majlis ialah ketua menteri, Lim Guan Eng. - Harakahdaily
 Sebelum ni Umno merata jaja kata Kerajaan Negeri Pulau Pinang batalkan perarakan sempena Sambutan Maulidul Rasul tahun ni. Cara depa jaja tu konon nak 'spin'kata Lim Guan Eng semacam tak hormati Islam. Depa siap mintak Guan Eng dedahkan minit mesyuarat yang depa kata ada buat keputusan batalkan perarakan tu.

Yang positifnya, ada ruang untuk Pas membetulkan kekeliruan, contohnya komen YB Mahfuz,
"Sehingga media arus perdana pun memberi liputan yang meluas kononnya kerajaan PR Pulau Pinang membatalkan perarakan dan ini digambar seolah-olah kerajaan Pulau Pinang anti-Islam," katanya.

"Bagi saya, berarak Maulidur (Rasul) tak salah, tak berarak tidaklah berdosa. Untuk apa kalau berarak membawa pada dosa. Apa erti kalau berarak dan berselawat ke atas Nabi, kemudian tolak apa yang Nabi suruh," katanya.

Menurutnya lagi, apa guna berarak dan berselawat jika kemudiannya melakukan rasuah dan melakukan salahguna kuasa. - Malaysiakini

Tiba-tiba hari ni keluar laporan dari Harakahdaily kata Lim Guan Eng akan turut serta satu program perarakan  sambutan Maulidul Rasul. Nampak gayanya lepas ni akan terus senyap terus laa isu ni. Aku tak nampak ada ruang lagi untuk Umno BN nak 'spin' isu ni.

Royalty Minyak: Henti Tipu Rakyat..! - Zaid Ibrahim

Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mustapa Mohamad dianggap kini terpesong dalam soal wang tuntutan negeri Kelantan mengenai hasil minyak.


Penyelaras Pakatan Rakyat, Datuk Zaid Ibrahim (kiri) berkata Mustapa seolah-olah tahu perkara sebenar tetapi bersungguh-sungguh cuba mempertahankan dasar kerajaan pusat itu.

"Pertama, Mustapa kata Kelantan tidak berhak kepada royalti minyak dan cuma layak menerima "cash payment" atau bayaran tunai sebanyak 5 peratus.

"Itu memang betul kerana perjanjian 1975 di antara Petronas dan Kelantan (dan negeri lain) menggunakan perkataan "cash payment". Kerajaan Kelantan pun tak ada masalah dalam hal itu. Panggillah apa yang kamu suka, royalti atau "cash payment", tapi bayarlah," katanya dalam blognya.

Bagi Zaid apa yang dikatakan wang ehsan itu pula, adalah sesuatu yang lain kerana ehsan bererti pemberian atas sebab kasihan atau sebab politik.

"Kedua, Mustapa (kanan) kata perjanjian 1975 itu tak sah kerana sebab-sebab tertentu. Tidak pula jelas mengapa ia tidak sah. Kalau tak sah, mengapa Sabah dan Sarawak terus dibayar kerana mereka juga menandatangani perjanjian yang sama".

Beliau juga mempersoalkan jika perjanjian berkenaan tidak sah mengapa Terengganu dibayar semasa BN memerintah selama 19 tahun.

"Ketiga, Mustapa kata kawasan yang diiktiraf sebagai "territorial waters" atau kawasan perairan hanyalah tiga batu dari pantai. Apa alasan Tok Pa?" soal bekas menteri di jabatan perdana menteri yang satu ketika dahulu diamanahkan menjaga hal berkaitan undang-undang.

Menurut Zaid, Mustapa berhujah menggunakan Akta Darurat 1969 yang sudah tidak boleh dipakai lagi.

Katanya, yang wajib digunakan ialah undang-undang maritim antarabangsa yang dipersetujui oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan yang telah diterima oleh Malaysia.

"Dia kata lagi, negeri-negeri tidak berhak kepada hasil gas dan minyak dalam kawasan "Exclusive Economic Zone" (EEZ), iaitu 200 batu dari pantai, hanya Persekutuan Malaysia saja yang berhak kepada hasil dalam EEZ. Itu pun tak betul juga."

Menurut Zaid, hasil minyak dan gas ini selalunya didapati tidak kurang dari 12 batu dari pantai dan sekiranya batasan itu diguna-pakai, maka tiada negeri dalam Malaysia yang berhak kepada hasil minyak.

Tambahnya, sebahagian besar hasil minyak yang ada sekarang ini terletak dalam kawasan EEZ.

"Tidak ada undang-undang dalam dunia ini yang mengatakan hak kepada hasil minyak dari EEZ tidak boleh dituntut oleh sesebuah negeri. Hak negeri bergantung kepada perjanjian negeri-negeri dengan Kerajaan Persekutuan, " katanya.

Zaid kemudiannya menghuraikan sejarah Amerika dan memberikan contoh hak negeri Texas dan California kepada hasil minyak dalam EEZ bergantung kepada perjanjian negeri-negeri itu dengan Persekutuan Amerika Syarikat.

Bagi beliau, perkara yang sama harus digunakan bagi menentukan hak negeri di Malaysia.

"Adalah salah bagi Umno memesong rakyat dengan mengatakan hanya Persekutuan Malaysia saja yang berhak kepada minyak dalam EEZ dan negeri-negeri tidak ada hak.

"Hasil yang dibayar kepada Sabah dan Sarawak juga meliputi kawasan lebih dari 12 batu dari pantai. Mengapa terus bayar jika kata tak berhak?" katanya lagi.

Bagi Zaid, Umno cuma mencari helah untuk tidak mahu membayar pampasan kepada negeri Kelantan.

Katanya, jika BN yang memerintah Kelantan, sudah tentu mereka akan mencari hujah lain. Tetapi ia tidak semestinya dibayar terus.

Zaid seterusnya meminta Mustapa merenung seketika isu berkenaan dan menghentikan penipuan mereka menerusi iklan di media arus perdana untuk mengaburi mata rakyat.

Zaid berkata lagi dia dukacita dengan perkembangan itu dan menganggap Mustapa sebagai antara tiga atau empat menteri yang dihormatinya ketika dalam kabinet. Ini kerana kerajinan dan kecekapan pemikiran mereka.

Namun dalam hal ini, Zaid meminta Mustapa supaya tidak lagi meneruskan penipuan ke atas rakyat.

Mustapa yang juga pengerusi badan perhubungan Umno Kelantan, pada 26 Januari lalu mengumumkan kerajaan pusat bersetuju memberikan wang ehsan sebanyak RM20 juta kepada Kelantan pada Mac ini.

Namun jumlah itu dipertikaikan oleh kerajaan negeri manakala cara penyaluran tidak secara langsung juga dibantah.
 
Sumber - Malaysiakini

eRAT 4x4 Adventure Team - Pengenalan

ECO Rainforest Adventure Team (eRAT) ialah satu Kelab Rekreasi Tempatan yang telah ditubuhkan oleh satu kumpulan peminat aktiviti XPDC lasak (4x4) dari Negeri Kelantan pada bulan Mei 2009 dan telah didaftarkan di Jabatan Pendaftaran Negara atas nama "Kelab Peminat 4x4 ECO Cabaran Rimba Negeri Kelantan (No R.O.S 1779-09-KEL) atau nama singkatannya "Kelab 4x4 eRAT/eRAT 4x4 Club".

Kelab ini juga telah mempunyai Pusat Operasinya sendiri yang beralamat di 131-A, Jalan Sultan Yahya Petra, Lundang, 15150 Kota Bharu, Kelantan. kebanyakan ahli-ahli Kelab ini akan meluangkan masa untuk berkumpul di Pusat Operasi ini pada setiap masa terluang untuk berbincang aktiviti mingguan atau bulanan yang bakal diadakan.
Setakat ini Kelab 4x4 eRAT telah mempunyai sejumlah lebih kurang 35 ahli berdaftar di Negeri Kelantan dan masih membuka keahliannya kepada sesiapa yang berminat (borang keahlian akan diattachkan sedikit masa lagi dalam bentuk PDF) termasuk mereka-mereka yang berada diluar Negeri Kelantan.
Pihak Urusetia Penerangan eRAT dan unit IT sedang dalam proses menyediakan dan membuka keahlian secara online dan anda boleh mendaftar secara online sedikit masa lagi.

Buat masa ini, eRAT telah menyertai beberapa XPDC Off-Road antaranya XPDC Gonzalez pada akhir bulan 12 tahun lepas, menganjurkan XPDC Pertamanya iaitu XPDC Titian Kasih. pada masa akan datang, 1 lagi XPDC akan dianjurkan pada awal bulan April iaitu XPDC Titian Kasih II 1Malaysia.
Segala maklumat berkenaan dengan XPDC Titian Kasih II akan dipaparkan didalam entri yang seterusnya sedikit masa lagi. bagi anda yang berminat untuk menyertai XPDC Titian Kasih II, jangan lupa untuk melayar Website Rasmi eRAT untuk perkembangan lanjut.

Sebarang pertanyaan, sila email kepada Admin eRAT 4x4 Adventure Team di alamat e-mail - erat4x4team@ gmail.com.