Thursday, January 28, 2010

GAMBAR PERHIMPUNAN 100 RIBU RAKYAT DI KELANTAN

KU LI: KELANTAN BERHAK DAPAT ROYALTI


(Gambar: Puluhan ribu hadir mendengar penjelasan Bekas Pengerusi Petronas, Tengku Razaleigh Hamzah berhubung hak Kelantan mendapat royalti minyak)


KOTA BHARU, 28 Jan: Kelantan ada hak untuk mendapat royalti minyak sebanyak RM2 bilion dan akan menjadi negeri yang terkaya, kata bekas Pengerusi Petronas, Tengku Razaleigh Hamzah.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Gua Musang mempersoalkan mengapa Kelantan tidak mendapat royalti minyak sedangkan Sabah dan Sarawak memperolehinya.

Ucapannya yang berjaya menarik perhatian orang ramai yang memenuhi padang Stadium Sultan Mohamad IV itu berakhir kira-kira jam 10.50 malam.

Memorandum berhubung tuntutan royalti itu diedarkan kepada orang ramai untuk ditandatangani dan akan diserahkan kepada Pemangku Raja dan Perdana Menteri.

Sejak petang lagi, stadium penuh sesak dengan kehadiran puluhan ribu rakyat Kelantan untuk mengikuti penjelasan royalti minyak yang disampaikan oleh Ku Li.

Majlis bermula dengan solat Maghrib berjemaah yang diimamkan oleh Timbalan Menteri Besar Kelantan, Datuk Ahmad Yakob, diikuti solat Isyak yang diimamkan oleh Ustaz Mohamad Mustafa manakala solat hajat dipimpin oleh Menteri Besar, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Orang ramai juga dihidangkan dengan tayang klip video oleh Gegar pada sesi pertama anjuran Urusetia Penerangan Negeri Kelantan.

Majlis bertambah meriah dengan perarakan beca memasuki stadium yang membawa Ku Li dan pemimpin pertubuhan bukan kerajaan (NGO).

Najib 1 Malaysia tak sanggup tengok gambar ni..

(foto: Bernama)


(foto: Harakahdaily)

http://2.bp.blogspot.com/__rJ4Pk2ZhjY/S2FAQrTg9wI/AAAAAAAACQA/MeNCU3df_7Y/s400/nikaziz.jpg

Foto-foto di atas menggambarkan kemesraan di antara TG Nik Aziz yang beramah mesra dengan sebahagian tetamu yang hadir dalam majlis perjumpaan dengan ketua-ketua penganut agama di Kota Bharu sebentar tadi. Perjumpaan itu turut dihadiri ketua-ketua Majlis Perundangan Agama Buddha, Kristian, Hindu, Sikh dan Tao Malaysia, K. Kamalanathan dan Ketua Kesatuan Agama Kristian Malaysia, Bishop Ng Moon Hing.

Perdana Menteri 1Malaysia yang ingin menonjolkan dirinya sebagai jaguh perpaduan kaum di sebalik kebakaran gereja dan surau serta pembuangan kepala babi hutan di masjid tentu tidak berapa senang melihat gambar kemesraan pelbagai kaum sebegini.

Ceramah DS Nizar di Batu Gajah dihadiri berbilang kaum

emel Cetak PDF
Ceramah umum Pakatan Rakyat di Tokong Cina Batu Gajah telah dihadiri oleh ramai rakyat yang terdiri dari lapisan kaum. Walaupun ceramah itu diadakan di tokong, itu bukanlah menjadi masalah untuk rakyat berbangsa lain khususnya orang Islam bagi menghadiri ceramah yang telah di sampaikan oleh Ikon Rakyat Perak iaitu Dato' Seri Ir Haji Nizar Jamaluddin. Antara penceramah lain ialah MP Gopeng Dr Lee Boon Chye dan Adun Tronoh yang juga Speaker Perak yang sah YB V. Sivakumar.

Walaupun ceramah itu diadakan tanpa perbincangan namun program itu dapat diadakan dengan jayanya. Ramai rakyat yang hadir. Ceramah ini anjuran Pusat Khidmat Masyarakat Dun Tronoh dan banyak dibantu oleh PAS Kawasan Batu Gajah.
V Sivakumar menyampaikan ceramah. Beliau telah menceritakan tentang masalah- masalah yang dihadapi di Negeri Perak khususnya di Dun Tronoh.
YB Lee Boon Chye sedang menyampaikan ceramah. Beliau telah menerangkan isu-isu semasa kepada rakyat dengan fakta yang jelas.

Isu tanah Kuala Sepetang dituntut sejak Pakatan Rakyat

Kota Sepetang nama asalnya Port Weld adalah sejarah pertama keretapi di Tanah Melayu yang menghubungi pelabuhan itu dengan bandar Taiping, Perak. Kini perkhidmatan keretapi ini telah lama ditamatkan manakala tanah milik KTMB ini telah diduduki sebilangan 643 keluarga setinggan kebanyakannya berbangsa Cina.

Semasa kerajaan Pakatan Rakyat dipimpin Menteri Besar Negeri Perak, Dato Seri Ir Nizar Jamaludin telah meluluskan pemberian hak milik Kampung Baru, Kampung Tersusun termasuk masalah pemilikan tanah penduduk di penempatan KTMB di Kuala Sepetang.

Usaha ini telah dijadikan isu oleh UMNO hinggakan Nizar dituduh menggadaikan tanah-tanah Negeri Perak untuk kaum Cina. Isu pengkhianatan ditimbulkan bagi menyisihkan Nizar dengan orang Melayu. Kesannya dapat dilihat semasa pilihanraya kecil Parlimen Bukit Gantang, Dun Kuala Sepetang memberikan kepercayaan kepada Nizar dengan peningkatan undi manakala dikawasan pengundi Melayu kemerosotan ketara.

Sedangkan penempatan yang diberi hak milik ini yang diduduki lebih 70 tahun dan memberi masalah kepada tuntutan keluarga pewaris. Dengan cara menukar status tanah bergeran ini, kerajaan Negeri Perak mendapat keuntungan berjuta ringgit setahun dari hasil cukai tanah dan cukai perbandaran.

Hari ini apa yang diusahakan Pakatan Rakyat Negeri Perak di bawah pimpinan Nizar telah dilaksanakan oleh kerajaan BN dengan kelulusan ini. Isu pengkhianat bangsa yang dilaungkan UMNO hilang entah ke mana.

PUTRAJAYA 28 Jan 2010, Menteri Pengangkutan Datuk Seri Ong Tee Keat mengumumkan Kabinet telah bersetuju menggugur milik tanah Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) di bawah Kementerian dengan nilai RM38 juta kepada Kerajaan Negeri.Katanya permulaannya Kerajaan merancang menggantikan tanah berkenaan di tempat lain tetapi menghadapi kesukaran mencari nilai yang sama tanah seluas 94.5 ha penempatan kaum Cina ini. Jadi tanah ini ditawarkan dengan harga berpatutan kerana tidak lagi digunakan keretapi semenjak 1941.

“Bagi mengutamakan rakyat dan konsep 1Malaysia tanpa mengira kaum kerajaan menunaikan janjinya kepada penduduk Kuala Sepetang” kata Ong yang juga Presiden MCA kepada wartawan selepas mesyuarat kabinet di sini.

KERAJAAN HARAM DI PERAK SEMAKIN GELISAH MENUNGGU KEPUTUSAN MAHKAMAH 9 FEB 2010


Menteri Besar Pakatan Rakyat Perak, Datuk Seri Mohamad Nizar Jamaludin berkata, pihak yang bermain dengan perang saraf (mind games) sebenarnya adalah Datuk Dr Zambry Abdul Kadir.

"Dia bukan sahaja bermain dengan mind games (perang saraf) bahkan juga perang haram (illegal games)," kata Nizar kepada Harakahdaily.

Media hari ini melaporkan seruan Datuk Zambry Abdul Kadir, Menteri Besar BN Perak, agar Pakatan Rakyat di Perak menghentikan perang saraf dengan kenyataan mengatakan ‘Don’t Play Mind Games’.

Ketika dihubungi Harakahdaily, Nizar berkata bahawa yang bermain ‘mind games’ ialah Datuk Zambry. Bukan setakat itu, dia yang juga sedang bermain ‘illegal games’.

Sejak kerajaan Pakatan Rakyat yang sah digulingkan oleh BN pada 5hb Februari 2009 sehinggalah tarikh keputusan Mahkamah pada 9hb Februari 2010 nanti, jawatan Menteri Besar Negeri Perak telah dikosongkan iaitu tiada siapa pun yang memegang jawatan ini.

“Yang bermain ‘mind games’ sebenarnya ialah Datuk Zambry Abdul Kadir dan EXCOnya yang haram itu,” kata Nizar dengan sinisnya.

Chang Lih Kang, ADUN Teja pula berasa hairan dengan kenyataan Zambry dan berpendapat mungkin Zambry dengan tiba-tiba telah berasa gelisah menunggu keputusan mahkamah pada 9 Februari nanti.

Chang berpendapat bahawa jika perkara ini sudah jelas dan berpihak kepada Datuk Zambry, maka keputusan Mahkamah akan sudah diberi pada 5hb November 2009 yang lalu iaitu ketika mahkamah itu bersidang.
Oleh itu, beliau berasa mungkin keputusan akan berpihak kepada Datuk Seri Nizar. Namun ini adalah jangkaan beliau sahaja.

“Kami tidak bermain apa-apa game pun, mungkin Datuk Zambry berasa bimbang dan resah akan keputusan yang diberi oleh mahkamah nanti, oleh itu beliau membuat kenyataan sedemikian,” ujar Chang lagi.

Menurutnya, Pakatan telah bersiap sedia untuk Pilihanraya di negeri Perak sejak rampasan kuasa oleh BN pada Februari tahun lalu.

Namun demikian, kami berasa tidaklah senang untuk mendapat kemenangan disebabkan oleh tambahan banyak nama dalam senarai Daftar Pengundi yang disemak oleh pihak Pakatan Rakyat pada September 2009. Kami akan menyemak dengan teliti nama-nama yang baru ini," kata Chang lagi.

Menurut Chang, mungkin nama-nama yang baru ini adalah yang mungkin akan menyokong dan mengundi BN.

Jika begitu BN mungkin boleh menang di kawasan dimana Adun Pakatan Rakyat mendapat kemenangan dengan majoriti yang tipis dalam Pilihanraya Umum Mac 2008 yang lalu, katanya.

"Bukan senang untuk Pakatan Rakyat memenangi kembali Negeri Perak. Pertempuran dijangka sengit dan 50% peluang kemenangan sebelum September 2009 telah turun,” sambungnya lagi.

Sementara itu, Lim Kit Siang, anggota Parlimen Ipoh Timur, ketika dihubungi Harakahdaily berkata, semakin dekat dengan tarikh keputusan, maka semakin hangatlah perang saikologi (psychological warfare) yang dilancarkan oleh pihak BN.

Penyamar ‘Pewagai Khas Nizar’ Ditahan?

KUALA LUMPUR : Seorang individu yang didakwa sebuah stesen televisyen swasta pro Barisan Nasional (BN) yang dilaporkan sebagai 'Pegawai Khas Nizar' yang kononnya ditahan oleh Suruhanjaya Pencegah Rasuah Malaysia (SPRM) dilaporkan sebagai penyamar. 
"Saudara Amran Harun adalah Pegawai Khas kepada Datuk Seri Nizar dan sampai semalam saya bersama beliau dan maklumat yang diberikan kepada saya ialah dalam salah seorang yang ditangkap oleh SPRM, individu tersebut memiliki kad nama yang memperkenalkan dirinya adalah Pegawai Khas kepada Ahli Parlimen  Bukit Gantang," jelas Khalil Idham Lim kepada Era Pakatan.com.
Menurut beliau, setelah diadakan pemeriksaan kembali kepada nama yang terlibat, ianya adalah seseorang yang tidak dikenali oleh mereka.
"Semacam satu penyamaran dan suatu yang serius yang saya kira akan disusuli oleh Datuk Seri Nizar sendiri untuk membuat penafian secara tegas dalam kes ini.
"Penyamaran adalah sesuatu yang salah dan melanggar hukum negara. Dalam Islam menyamar menjadi adalah salah apalagi dengan tujuan untuk menfitnah orang lain. Kerja menyamar adalah kerja Iblis dan Syaitan dan dia boleh menyamar menjadi siapa sahaja selagi diizinkan oleh Allah. Tetapi hanya satu sahaja yang tidak boleh ditiru oleh Iblis iaitu menyamar menjadi Rasulullah ,suara atau batang tubuh Nabi," tegas beliau.
Beliau berkata, kerana itu beliau mengambil sikap sangat berhati-hati dalam soal penyamaran ini dan beliau menasihatkan kepada semua rakan Adun Pakatan Rakyat (PR) Perak supaya berjaga-jaga dan berhati-hati dengan usaha sedemikian yang ada kaitan dengan penyamaran di atas.
"Kalau ianya adalah provokasi dan konspirasi pihak tertentu dan satu agenda yang terancang, ianya adalah sesuatu yang malang kerana mereka yang bukan menyamar, malah terang lagi bersuluh melakukan rasuah tidak disiasat dan diambil tindakan oleh SPRM," jelas beliau lagi.
KUALA LUMPUR : Seorang individu yang didakwa sebuah stesen televisyen swasta pro Barisan Nasional (BN) yang dilaporkan sebagai 'Pegawai Khas Nizar' yang kononnya ditahan oleh Suruhanjaya Pencegah Rasuah Malaysia (SPRM) dilaporkan sebagai penyamar.
"Saudara Amran Harun adalah Pegawai Khas kepada Datuk Seri Nizar dan sampai semalam saya bersama beliau dan maklumat yang diberikan kepada saya ialah dalam salah seorang yang ditangkap oleh SPRM, individu tersebut memiliki kad nama yang memperkenalkan dirinya adalah Pegawai Khas kepada Ahli Parlimen  Bukit Gantang," jelas Khalil Idham Lim kepada Era Pakatan.com.
Menurut beliau, setelah diadakan pemeriksaan kembali kepada nama yang terlibat, ianya adalah seseorang yang tidak dikenali oleh mereka.
"Semacam satu penyamaran dan suatu yang serius yang saya kira akan disusuli oleh Datuk Seri Nizar sendiri untuk membuat penafian secara tegas dalam kes ini.
"Penyamaran adalah sesuatu yang salah dan melanggar hukum negara. Dalam Islam menyamar menjadi adalah salah apalagi dengan tujuan untuk menfitnah orang lain. Kerja menyamar adalah kerja Iblis dan Syaitan dan dia boleh menyamar menjadi siapa sahaja selagi diizinkan oleh Allah. Tetapi hanya satu sahaja yang tidak boleh ditiru oleh Iblis iaitu menyamar menjadi Rasulullah ,suara atau batang tubuh Nabi," tegas beliau.
Beliau berkata, kerana itu beliau mengambil sikap sangat berhati-hati dalam soal penyamaran ini dan beliau menasihatkan kepada semua rakan Adun Pakatan Rakyat (PR) Perak supaya berjaga-jaga dan berhati-hati dengan usaha sedemikian yang ada kaitan dengan penyamaran di atas.
"Kalau ianya adalah provokasi dan konspirasi pihak tertentu dan satu agenda yang terancang, ianya adalah sesuatu yang malang kerana mereka yang bukan menyamar, malah terang lagi bersuluh melakukan rasuah tidak disiasat dan diambil tindakan oleh SPRM," jelas beliau lagi.

Saman RM546 Juta : BN lepas tangan, ayah penyanyi jadi


dari sumber - http://syukran. wordpress. com/
Ngeri sungguh jadi Setiausaha Kerja (SUK) Barisan Nasional, bila Syarikat Pentas Permata Sdn Bhd (PPSB) mengemukakan saman, dengan begitu mudah mereka hantar afidavit yang mengatakan :

"BN bukanlah pihak yang bersalah untuk disaman dan saluran betul ialah menerusi setiausaha kerjanya".

Menurut Bernama, PPSB memfailkan saman itu pada 7 Disember 2007, terhadap BN kerana menamatkan kontrak bertarikh 5 Januari 2006 untuk membekal dan memasang papan iklan pengiklanan di kawasan terbuka bagi mempromosikan BN.

Syarikat itu, yang dilantik sebagai ejen untuk memasang papan iklan tersebut untuk BN, menamakan BN yang diwakili pada ketika itu setiausaha kerjanya Datuk Yaakob Mohammad sebagai defendan.

PPSB dalam pernyataan tuntutan, antara lain mendakwa bahawa menurut kontrak itu, BN berhak menamatkannya pada bila-bila masa dalam masa enam bulan ketika ia ditandatangani tetapi notis penamatan kontrak tersebut dikeluarkan selepas enam bulan.

Syarikat itu mendakwa bahawa ia mengalami kerugian keseluruhan sebanyak RM546,552,800 akibat tindakan itu dan memohon amaun pembayaran balik, kos, faedah dan relif lain yang wajar diputuskan mahkamah.

Bagi saya, tindakan PPSB betul dan BN kena bertanggungjawab secara kolektif, bukannya menjadikan SUK, Datuk Yaakob yang juga ayah kepada penyanyi terkenal Fazley sebagai kambing hitam.

Memanglah dia yang jadi wakil untuk menguruskan perkara itu. Tetapi semua keputusan tidak dibuat oleh beliau sendiri. Pengerusi BN masa itu (Pak Lah) juga patut dipertanggungjawabk an.

Datuk Yaakob juga adalah orang kuat Umno iaitu parti yang pernah disaman sebanyak RM RM218 juta oleh syarikat pembekal barangan pilihan raya, Elegant Advisor Sdn. Bhd kerana enggan membayar kos penyediaan barangan kempen Pilihanraya 2004.

Anwar, Zulkifli dan Pas


Zulkifli Nordin menunjukkan laporan polis yang dibuatnya terhadap Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad mengenai kalimah Allah di Balai Polis Masjid India, Kuala Lumpur, 23 Januari lalu.


''Saya telah menegaskan bahawa dalam isu penyalahgunaan kalimah Allah ini saya tidak akan berkompromi walau setitik. Saya bersedia dengan sebarang kemungkinan. Moga Allah memberikan keampunan-Nya kepada saya dan memberi petunjuk-Nya. Amin.''
Demikianlah doa Ahli Parlimen Kulim-Bandar Baharu, Zulkifli Noordin dalam blognya apabila mengulas mengenai gesaan supaya beliau dipecat daripada Parti Keadilan Rakyat (PKR) kerana membuat laporan polis terhadap Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Abdul Samad kerana terus membuat kenyataan menghina dan memperlekehkan Islam.
Ternyata sekali walaupun berhadapan dengan tekanan daripada parti sendiri, Zulkifli ternyata istiqamah dalam mempertahankan pendiriannya dalam memperjuangkan Islam.
Zulkifli sanggup menanggung apa juga risiko termasuk dipecat daripada PKR ''kerana mempertahankan kalimah suci Allah daripada disiat-siat dan dicemar oleh golongan yang terlalu mempertuhankan politik.''
Ahli Parlimen Kulim-Bandar Baharu ini tidak sanggup menggadaikan agama semata-mata kerana 'mempertuhankan politik.''
Pendirian itu ternyata berbeza dengan sikap Penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang sanggup melakukan apa sahaja demi politik. Ini jelas apabila dalam isu penggunaan kalimah Allah, Anwar mempertahankan bahawa ia berhak digunakan oleh bukan Islam.
Bukan sekali malah berkali-kali Anwar menegaskan pendirian itu dan terbaru dalam ruangan pendapat di The Wall Street Journal.
Di bawah tajuk "Orang Islam Tiada Monopoli dalam Penggunaan Kalimah Allah." Anwar berkata, hanya segelintir umat Islam di seluruh dunia menyokong dakwaan bahawa mereka berhak memonopoli penggunaan kalimah Allah.
Sehubungan itu, kata Anwar cendekiawan Islam di luar negara melihat isu penggunaan kalimah Allah di Malaysia sebagai tidak masuk akal dan tidak dapat menduga ia mencetuskan bantahan dan kemarahan.
Apa yang lebih malang demi mencari keuntungan politik, Anwar bukan sahaja sanggup mempertaruhkan kalimah Allah malah mendakwa perbuatan khianat terhadap rumah ibadat yang berlaku baru-baru ini mencerminkan "kesilapan cara Malaysia melayan rakyatnya yang bukan Islam."
Itulah sikap Anwar, beliau tidak mempedulikan sensitiviti orang Melayu dan umat Islam apabila melontarkan semua hujah itu, apa yang paling penting bagi Anwar ialah meraih keuntungan politik.
Anwar sebenarnya bukanlah hero atau pejuang kepada kaum bukan Melayu atau bukan Islam, tetapi beliau adalah seorang politikus yang bijak mengambil kesempatan demi mendapat kuasa.
Dalam keadaan PKR berhadapan dengan pelbagai isu dalaman malahan nasib beliau sendiri masih belum dapat diketahui berikutan tuduhan liwat yang dihadapi, Anwar cuba melakukan 'manuver-manuver' politik, biarpun ia akan menyinggung perasaan umat Islam.
Apa sahaja yang boleh dipolitikkan akan dipolitikkan, ini termasuklah dakwaan bahawa bukan Islam tidak dilayan dengan adil oleh kerajaan. Anwar memahami situasi sekarang adalah saat terbaik bagi meraih sokongan bukan Melayu.
Semua itu Anwar lakukan kerana sokongan orang Melayu kepada PKR semakin merosot, bukan sedikit tetapi terlalu banyak terutamanya di Perak dan Selangor. Justeru kalau PKR mahu mengekalkan kerusi yang sedia ada maka sokongan bukan Melayu harus diraih sebanyak mungkin.
Tetapi Anwar terlupa dalam isu serangan ke atas gereja-gereja baru-baru ini, ia sudah ditangani dengan baik oleh kerajaan. Mereka yang bertanggungjawab sudah pun ditangkap manakala masyarakat bukan Islam amat menghargai apa yang dilakukan oleh kerajaan.
Tindakan kerajaan dalam menangani isu ini bukanlah bertujuan politik tetapi berasaskan kepada rasa tanggungjawab untuk memastikan semua rakyat tanpa mengira apa juga kaum dan agama dilayan secara adil.
Oleh itu perbuatan Anwar yang menggambarkan kepada masyarakat antarabangsa bahawa berlaku kesilapan dalam Malaysia melayan bukan Islam adalah satu pembohongan dan fitnah.
Tetapi itulah Anwar, beliau tidak peduli apa pun kesan terhadap kenyataannya. Apa yang paling penting bagi beliau ialah memastikan parti pembangkang mencapai kejayaan dalam pilihan raya umum akan datang, biarpun melalui cara pembohongan dan memutar belitkan fakta.
Malangnya, pemimpin-pemimpin pembangkang lain termasuklah Pas seolah-olah tidak berani menegur keceluparan Anwar. Mereka sanggup menggesa PKR mengambil tindakan ke atas Zulkifli tetapi tidak memberi sebarang ulasan mengenai 'manuver' politik Anwar terutamanya dalam isu kalimah Allah.
Penulis diberitahu oleh beberapa pemimpin muda Pas bahawa ramai ahli parti itu semakin tidak selesa dengan Anwar, malahan sudah ada suara-suara yang bimbang jika Pas akan menjadi mangsa ditolak oleh orang Melayu dan umat Islam kerana bersekongkol dengan Anwar.
''Ia kerana dalam soal kalimah Allah apa yang dilakukan oleh Anwar sebenarnya sudah melampaui kesepakatan yang dicapai dengan Pas.
''Selain itu, semakin ramai ahli Pas yang mengagumi ketegasan Zulkifli yang dilihat lebih bersikap pejuang Islam berbanding di kalangan sesetengah pemimpin Pas sendiri,'' kata seorang pemimpin muda Pas ketika dihubungi.
Persoalannya, sampai bilakah Pas akan membiarkan Anwar terus berhujah politik hatta dalam soal berkaitan dengan kepentingan umat Islam sekalipun?
Pas bukannya tidak memahami politik matlamat menghalalkan cara yang dilakukan Anwar tetapi tiada ketegasan yang ditunjukkan oleh Pas bagi menghalangnya.
Tambahan pula di dalam Pas sendiri masih terdapat ramai pengikut setia Anwar termasuklah di kalangan pemimpinnya. Mungkin inilah agaknya yang menyukarkan Pas menyatakan pendiriannya secara tegas.
Tetapi Pas perlu memahami bahana yang menanti jika mereka 'terlalu bertolak ansur' dengan Anwar kerana tidak mustahil satu hari kelak Pas akan didakwa bersikap seperti mana kata Zulkifli dalam blognya, ''Politik menghalalkan segala cara walaupun perlu menggadai anak bini, politik itu tuhan walaupun Allah terpaksa dipijak.''
Relakah Pas dituduh demikian?
Kesimpulannya, rentak politik yang dimainkan oleh Anwar sekarang terutamanya dalam isu kalimah Allah mungkin sedikit sebanyak boleh menguntungkan PKR dan DAP tetapi tidak kepada Pas kerana dalam situasi apa sekali pun orang Melayu tidak akan merelakan Islam dipolitikkan.
Mungkin orang Melayu boleh berbeza fahaman politik dan dalam soal siapa seharusnya berkuasa tetapi apabila menyentuh soal mempertahankan maruah Islam sudah pasti mereka akan senada.
Tidak dapat dinafikan akan ada seorang pemimpin dua pemimpin Melayu yang 'sekelab' dengan Anwar, tetapi majoriti pemimpin Melayu termasuklah sesetengahnya dalam Pas sendiri bersedia beralih arah demi memastikan Islam tidak terus diperlekehkan semata-mata demi untuk meraih kuasa.
Apa pun masih belum terlambat untuk Pas menegur telatah Anwar kecualilah jika mereka berpendapat tanpa Anwar maka berakhirlah perjuangan parti itu dalam pilihan raya. Mahukah Pas dianggap hanya beretorik dalam perjuangan Islam? Hanya pemimpin parti itu hanya mampu menjawabnya.

Siaran Langsung Himpunan 100,000 Royalti Minyak Kelantan..!

Secara Langsung dibawakan untuk anda program Solat Hajat & Ceramah Royalti Petroleum malam ini bermula jam 7:00 malam dari Stadium Sultan Muhammad Ke-IV, Kota Bharu, Kelantan Bersama YAB Tuan Guru Dato' MB Kelantan dan Ahli Parlimen G.Musang, YBM Tengku Razaleigh Hamzah menerusi Kelantan TV di http://www.mykelant an.tv/.

Semua dijemput HADIR atau ikuti secara LIVE pada malam ini.

AMK gesa PM panggil sidang tergempar Parlimen

SHAH ALAM, 28 Jan: Angkatan Muda Keadilan Selangor menggesa rakyat agar tidak mudah terjebak dengan provokasi berikutan beberapa serangan sejak 3 minggu lepas ke atas gereja, surau dan masjid serta mencadangkan sidang Parlimen diadakan segera.

"Kita mahu agar perkara ini disiasat oleh suruhanjaya bebas kalangan pakar antarabangsa kerana perkara ini agak rumit dan sukar dirungkaikan, " kata Ketua Penerangan AMK Selangor, Mohd Ezli Mashut

Menurut Azli, AMK Selangor mengulangi kutukan keras terhadap serangan ke atas rumah-rumah ibadah sejak mutakhir ini yang dipercayai cubaan mewujudkan suasana tegang dan tidak tenteram di kalangan rakyat berbilang agama dan bangsa.

"Kita berharap agar perkara ini tidak berterusan dan suatu tindakan konkrit dan pantas perlu untuk memastikan keharmonian dan semangat kasih sayang antara berbilang bangsa dan agama di negara ini terjamin," katanya.

Sehubungan itu, katanya, AMK Selangor bersama-sama dan menyokong penuh kenyataan bersama yang dikeluarkan oleh pemimpin muda gerakan belia Asean dari perikatan parti-parti utama Malaysia dan Indonesia yang mengutuk sekeras-kerasnya serangan keatas masjid di Petaling Jaya semalam.

Dalam apa yang dipanggil ‘Konsensus Manila’, sayap pemuda Parti Keadilan Rakyat, Parti Islam Se-Malaysia, Golkar, Gerindra dan Partai Bulan Bintang berkata serangan ini adalah keganasan yang dilakukan oleh pihak yang mahu mencetuskan ketegangan agama.

AMK Selangor juga berharap tindakan proaktif Perdana Menteri khususnya untuk segera menyelesaikan perkara ini daripada berlanjutan dan berpanjangan.

"Kita mahu Perdana Menteri memanggil sidang khas Parlimen untuk membahaskan isu tergempar ini kerana perkara ini cukup sensitif dan panas serta amat mendesak kerana melibatkan keselamatan dan keharmonian pelbagai bangsa di Malaysia," cadang beliau.

"Kita mahu hasil daripada sidang khas tergempar ini mampu membawa tindakan yang tepat dan pantas untuk menghentikan terus kejadian yang semakin menjadi-jadi ini," katanya.

Rakyat, katanya, menilai kepimpinan Perdana Menteri sama ada berupaya menyelesaikan isu panas ini atau sekadar membiarkan perkara ini berlanjutan yang menyebabkan imej dan nama negara kini semakin tercemar akibat kejadian serangan ke atas tempat ibadah ini.

PENANG HARMONI MUHIBBAH DAN BERINTEGRITI


PENANG HARMONI MUHIBBAH DAN BERINTEGRITI Anjuran Lajnah Penerangan PAS Pulau Pinang.
Ketua Lajnah Penerangan Pas Pulau Pinang, Zulkifly Ishak berkata, program yang berlangsung selama tujuh hari bermula dari 1 hingga 7 Februari itu turut melibatkan agensi kerajaan, Badan Bukan Kerajaan (NGO) dan parti politik dalam Pakatan Rakyat (PR).

Menurutnya,puluhan ribu angota masyarakat dijangka hadir pada program berkenaan sebagai pembuka lembaran baru Pas Pulau Pinang bagi tahun ini.

"Tujuan program ini diadakan selama tujuh hari adalah bagi membuka peluang kepada rakyat mendengar secara jelas berkenaan apa yang berlaku di dalam negara ini.

"Jesteru, saya mengalu-alukan kedatangan seluruh masyarakat ke Tapak Ekspo Seberang Jaya pada 1 hingga 7 Februari ini bagi mendengar perkembangan isu semasa di samping berhibur bersama otai rock 90an yang akan turut memeriahkan majlis" katanya.

Program berkenaan akan dirasmikan Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat pada 1 Februari. Yang akan turut bersama Ketua Penerangan Pas Pusat, Idris Ahmad, SpeakerDewan Undangan Negeri (DUN) Perak,V Sivakumar dan Pesuruhjaya Pas Negeri, Mohd Saleh Man.

Menurutnya,Forum Perdana akan mengisi jadual pada hari kedua dengan menampilkan ahli panel, Ketua Penerangan Dewan Ulama Pas Pusat, Nik Zawawi Nik Saleh Ahli Parlimen Baling Taib Azamudin Mohd Taib dan bekas Setiausaha Politik Menteri Besar Perak, Misbahul Munir Marduki.

3 Februari: Pentas akan dihangatkan dengan pidato yang disampaikan oleh Presiden Pas Datuk Seri Abdul Hadi Awang bersama Naib Presiden Pas Pusat, Datuk Mahfuz Omar dan seorang Exco Kerajaan Negeri Pulau Pinang.

4 Februari: Pidato oleh Speaker DUN Kelantan, Nasaruddin Daud, Setiausaha Agung Parti KeADILan Rakyat (PKR), Saifudin Nasution Ismail dan TKM2 Pulau Pinang, P Ramasamy akan diadakan.

5 FEbruari: Naib Presiden Pas, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man, Naib Presiden PKR Azmin Ali serta Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sungai Puyu, Phee Boon Poh akan memberikan ceramah pada malam itu.6 Februari: Malam kemuncak, semua pengunjung akan dihiburkan dengan persembahan empat penyanyi Rock tahun 90an iaitu bekas vokalis Kumpulan Wing , Mel, Radhi Abdul Hamid dari Mellisa, Mael dari XPDC dan Renggo dari kumpulan Arrow. Mereka akan beraksi dalam program "Malam Kemanusian dan Kesenian Islam" yang dikendalikan oleh tokoh motivasi Ustaz Abdullah Khairi.


7 Februari
: Malam terakhir, Ceramah oleh Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng, Naib Presiden Pas, Salahudin Ayup dan Naib Presiden PKR, Sivarasa akan diadakan.

Selain mendengar pidato dan ceramah dari pemimpin PR, pengunjung juga boleh menambah pengetahuan dengan mengunjungi gerai-gerai pameran di sampin membeli-belah di gerai jualan yang disediakan.