Monday, December 27, 2010

Bonus peneroka Felda terlalu kecil

PAS kesal kerana bayaran bonus yang diumumkan oleh kerajaan BN kepada para peneroka Felda di seluruh negara terlalu kecil dan amat tidak sepadan dengan usaha yang dicurahkan oleh mereka, berbanding keuntungan yang diperolehi Felda setiap tahun.
Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar berkata, keuntungan besar yang diperolehi oleh Felda sepatutnya diagihkan dengan sewajarnya kepada peneroka, tetapi dengan memberikan bonus yang terlalu kecil kepada peneroka menyebabkan Felda mengautkan keuntungan berkali ganda.
Menurut beliau, kejadian seperti itu tidak sepatutnya berlaku dan ia perlu disedari oleh para peneroka sendiri setelah sekian lama mereka diperlakukan sedemikian oleh pihak Felda akibat sikap tidak bertanggungjawab para pemimpin BN.
Sehubungan itu, beliau menyeru para peneroka di seluruh negara agar bangkit memperjuangkan hak masing-masing yang sepatutnya memperolehi keuntungan lebih besar atau bayaran bonus lebih tinggi dari pihak Felda.
"Sepatutnya keuntungan Felda yang sebegitu besar itu akan dinikmati oleh para peneroka kerana merekalah yang bersusah payah mengusahakan tanaman itu sehingga menyebabkan Felda memperolehi keuntungan besar, tetapi malangnya yang mendapat keuntungan besar bukannya para peneroka, sebaliknya Felda.
"Tambahan pula, para peneroka itu sendiri bukannya menghantar buah kepada pihak lain, tetapi kepada Felda juga. Jadi, kenapa keuntungan yang besar itu hanya dinikmati oleh Felda, manakala peneroka pula diberikan bonus yang terlalu kecil? Inilah yang kita kesalkan," katanya ketika dihubungi Harakahdaily hari ini.
Beliau yang juga Ahli Parlimen Pokok Sena berkata demikian ketika diminta mengulas pengumuman yang dibuat oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak semalam bahawa Felda akan membayar Bonus Insentif Produktiviti kepada peneroka tanah rancangannya di seluruh negara berjumlah RM100,916,600.
Dengan itu, setiap peneroka Felda akan diberikan Bonus Insentif Produktiviti sebanyak RM400.00 (minima) dan sekitar RM1,200.00 (maksima).
Bayaran tersebut diberikan sebagai menghargai sumbangan peneroka terhadap kemajuan industri sawit dan getah negara selain sebagai insentif kerana menghantar hasil melalui Felda.
Mengulas perkara itu dengan lebih lanjut, beliau turut kesal kerana Kerajaan BN sendiri sehingga kini tidak pernah mengumumkan jumlah keuntungan sebenar Felda kepada rakyat.
"Jadi dengan pengagihan bayaran bonus yang terlalu kecil itu kepada peneroka, ia merupakan satu penindasan kepada para peneroka.
"Itu semua berlaku kerana penyelewengan Felda dan para pemimpin BN. Kalau tidak kerana penyelewengan Felda dan pemimpin BN, para peneroka tidak akan diberikan bonus sekecil itu," katanya kesal.

Pemimpin Umno-BN Takut Rakyat Tahu Rahsia 1 Malaysia Terdedah

Ketua Angkatan Muda Keadilan, Shamsul Iskandar Mohd Akin berkata pemimpin Umno-Barisan Nasional yang sebenarnya takut dan gusar dengan 1 Malaysia selepas konsep itu didakwa diciplak daripada One Israel dan didedahkan oleh Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim di Parlimen.
Ujar Shamsul, Anwar sebagai Ketua Umum PKR merupakan Ahli Parlimen yang telah membuat keputusan atau tindakan mempertikaikan 1 Malaysia yang diciplak daripada 'One Israel' melalui syarikat perunding yang dilantik, Apco Worldwide. 
"Anwar sebagai Ketua Umum PKR adalah Ahli Parlimen yang telah membuat keputusan atau tindakan mempertikaikan 1 Malaysia yang ada persamaan yang jelas dengan 'One Israel'.
"Sebab itu, kebanyakkan pimpinan Pakatan Rakyat  konsisten dengan pendirian  bahawa 1 Malaysia lebih kepada slogan retorik politik semata-mata dan tidak menjuruskan kepada isu pokok dalam pentadbiran atau pun yang dicakapkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak sebagai slogan negara.
"Ianya lebih kepada pendekatan atau pun slogan politik pimpinan Najib hasil nasihat daripada syarikat perunding, Apco Worldwide yang mempunyai persamaan dengan 'One Israel'.
"Sebab itu kita di kalangan pimpinan Pakatan Rakyat di peringkat negeri misalnya mengambil keputusan mengharamkan atau pun mengambil tindakan yang tegas terhadap mana-mana pihak yang mempromosikan slogan retorik 1 Malaysia kerana kita merasakan bahawa ianya lebih kepada politik bersifat hipokrasi.
Ujar beliau, kalau dilihat secara objektif pengisian 1 Malaysia sehingga sekarang hanyalah berbentuk kosmetik, berbentuk luaran misalan seperti Klinik 1Malaysia, Yayasan 1 Malaysia dan tidak kepada persoalan membabitkan hubungan antara kaum, kemajmukan budaya, agama dan sebagainya.
"Apabila Anwar mengambil sikap menyerang secara terbuka konsep 1 Malaysia di dalam Parlimen dengan menyatakan ia merupakan ciplakan 1 Israel atas nasihat Apco dan membelanja wang sebanyak RM77 juta, yang merasa bimbang dan gusar dengan 1 Malaysia adalah pemimpin di kalangan Umno-Barisan Nasional itu sendiri.
"Kita yakin, akhirnya yang akan memberikan kemenangan dalam pilihan raya dan keyakinan rakyat bukanlah sekadar slogan tapi pengisian yang cuba dipaparkan oleh pemimpin Umno-BN dalam konsep 1 Malaysia.
Sementara itu, Ketua Pemuda Dapsy Anthony Loke berkata tidak timbul isu Pakatan Rakyat takut kepada konsep 1 Malaysia yang hanyalah merupakan retorik politik Umno-BN.
"Tidak timbul apa-apa takut kerana ini merupakan satu retorik politik iaitu 'cakap tidak serupa bikin'  semata-mata untuk menunjukkan bahawa BN ini 'inclusive' untuk semua kaum tetapi hakikatnya tidak menunjukkan semangat 1 Malaysia.
"Bukan sahaja antara kaum tetapi antara wilayah atau negeri pun tidak menggambarkan 1 Malaysia seperti negeri Pakatan Rakyat yang tidak mendapat layanan daripada kerajaan Persekutuan.
"Ini merupakan satu retorik politik yang rakyat tidak akan tidak terpedaya,"ujar beliau.

Tiga negeri dapat ketua Umno baru

Tiga negeri - Pulau Pinang, Kedah dan Terengganu - mendapat ketua perhubungan Umno baru dalam rombakan yang diumumkan hari ini.

Ahli Majlis Tertinggi Umno, Datuk Zainal Abidin Osman dilantik sebagai ketua perhubungan Umno Pulau Pinang menggantikan Datuk Ahmad Zahid Hamidi.

Menteri Besar, Datuk Ahmad Said menggantikn Datuk Seri Hishammuddin Hussein sebagai ketua perhubungan Umno Terengganu.

Ketua Umno Alor Setar, Datuk Paduka Ahmad Bashah Hanipah menjadi ketua perhubungan Umno Kedah menggantikan Datuk Seri Shafie Apdal.

Bagaimanapun, tiada perubahan bagi jawatan ketua perhubungan Umno di negeri- negeri lain.
Pelantikan tersebut diumumkan Setiausaha Agung Umno Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor dalam sidang akhabr di PWTC hari ini.
Perlis, Kedah, Pulau Pinang dan Terengganu turut mendapat muka baru bagi jawatan timbalan ketua perhubungan.
Bekas Menteri Besar, Datuk Seri Shahidan Kassim dilantik timbalan Umno Perlis menggantikan Datuk Zahidi Zainol Abidin, ketua Umno Padang Besar.
Anak mantan perdana menteri, Datuk Mukhriz Mahathir yang juga tmbalan menteri perdagangan antarabangsa dan industri dilantik menjadi timbalan ketua perhubungan Umno Kedah.
Manakala Senator Datuk Musa Fadzir dilantiki timbalan ketua perhubungan Umno Pulau Pinang, manakala exco kerajaan negeri Datuk Yahaya Khatib Mohamad menjadi timbalan ketua perhubungan Umno Terengganu.
Bagi jawatan yang dikekalkan, beliau berkata langkah itu adalah bagi mengembalikan sokongan pengundi di negeri berkenaan.
Manakala muka baru seperti Timbalan Menteri Perdangangan Antarabangsa dan Industri Datuk Mukhriz Tun Mahathir dilantik sebagai Timbalan Pengerusi Perhubungan Umno Kedah.
Tengku Adnan berkata, pelantikan Mukhriz adalah tepat berdasarkan kriterianya sebagai anak muda dan muka baru di Kedah.
"Kami yakin dengan pelantikan Mukhriz boleh menarik lebih ramai pengundi muda khususnya dalam Barisan Nasional (BN) di Kedah," katanya dalam sidang media dipejabatnya disini hari ini.
Katanya, beberapa perubahan lantikan dibuat berdasarkan keputusan pemimpin tertinggi yang mahu mengatur strategi dan menumpukan usaha memantapkan parti disamping menyiapkan jentera bagi menghadapi pilihan raya akan datang.
Sehubungan itu, Tengku Adnan berkata pihaknya akan mula mengatur perancangan untuk mengembalikan semula negeri yang ditadbir Pakatan Rakyat ke tangan BN.
"Setiap Perhubungan Umno Negeri perlu melakukan mesyuarat dua bulan sekali dan mereka perlu melantik setiausaha dan ketua penerangan yang berwibawa serta boleh bekerja demi parti," katanya.
Perlis
Pengerusi: Datuk Seri Dr Md Isa Sabu
Timbalan: Datuk Seri Shahidan Kassim
Kedah
Pengerusi: Datuk Paduka Ahmad Bashah Hanipah
Timbalan: Datuk Mukhriz Tun Mahathir
Kelantan
Pengerusi: Datuk Seri Mustapa Mohamed
Timbalan: Senator Datuk Dr Awang Adek Hussin
Terengganu
Pengerusi: Datuk Seri Ahmad Said
Timbalan: Yahya Khatib Mohamad
Pulau Pinang
Pengerusi: Datuk Zainal Abidin Osman
Timbalan: Seantor Datuk Mustafa Sheikh Fadzir
Perak
Pengerusi: Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir
Timbalan: Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah
Pahang
Pengerusi: Datuk Seri Adnan Yaakob
Timbalan: Datuk Mohd Sharkar Shamsudin
Selangor
Pengerusi: Datuk Seri Najib Tun Razak
Timbalan: Datuk Seri Noh Omar
Wilayah Persekutuan
Pengerusi: Tan Sri Muhyiddin Yassin
Timbalan: Senator Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin
Negeri Sembilan
Pengerusi: Datuk Seri Utama Mohamad Hassan
Timbalan: Datuk Shaziman Abu Mansor
Melaka
Pengerusi: Datuk Seri Mohd Ali Rustam
Timbalan: Datuk Wira Abu Seman Yusop
Johor
Pengerusi: Datuk Abdul Ghani Osman
Timbalan: Datuk Dr Abdul Latiff Ahmad
Sabah
Pengerusi: Datuk Seri Panglima Musa Aman
Timbalan: Datuk SP Mohd Salleh Tun Said

Pengerusi Umno baru janjikan BN kuat di Pulau Pinang

Datuk Zainal Abidin Osman, yang dilantik sebagai pengerusi Umno Pulau Pinang yang baru, berjanji akan memastikan Pakatan Rakyat tidak akan “mendapat” laluan mudah dalam menghadapi pilihan raya umum ke-13, disebut-sebut diadakan tahun depan.
Sambil mengakui tanggungjawab baru ini yang diumumkan petang tadi sebagai peranan yang mencabar, Zainal yang kini merupakan timbalan pengerusi Umno negeri menyifatkan “kenaikan” pangkat itu sebagai sesuatu yang berat memandangkan Pulau Pinang terdiri daripada pesaing-pesaing politik berpengaruh dan “nama-nama besar”.
“Buat kali pertama dalam tempoh 30 tahun, saya menyandang jawatan ini . . . paling sukar dan mencabar khususnya di Pulau Pinang,” kata beliau.
“Pun begitu, saya akan memastikan mereka sibuk (tidak senang duduk) sepanjang masa, saya akan bekerja keras untuk menyediakan medan perang (menghadapi pilihan raya umum ke-13) yang kuat,” kata Zainal Abidin, Ketua Umno Nibong Tebal ini ketika dihubungi.
Pulau Pinang salah satu daripada tiga negeri yang mendapat kepimpinan baru, diumumkan oleh Setiausaha Agung Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor.
Dua negeri lain ialah Terengganu dan Kedah.
Pelantikan Zainal, orang Pulau Pinang datang selepas 20 bulan diketuai oleh Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi setelah negeri jatuh ke tangan Pakatan Rakyat pada 8 Mac 2008.
Sejak itu kepimpinan Umno negeri itu diterajui Zahid.
Umno negeri Pulau Pinang, Terengganu dan Kedah sebelum ini diketuai oleh naib-naib presiden parti itu.
Timbalan Zainal Abidin ialah Datuk Musa Sheikh Fadzir.
Zainal Abidin, yang juga anggota Mahlis Tertinggi juga berkata, beliau yakin dapat menyempurnakan tanggungjawab dengan baik memandangkan mempunyai hubungan baik dengan parti-parti komponen Barisan Nasional (BN).
“Saya akan mewujudkan BN yang kuat dalam di Pulau Pinang,” kata beliau yang kehilangan isterinya akibat kanser minggu lalu.
Menyifatkan tanggungjawab terbaru ini sebagai kepercayaan kepimpinan Datuk Seri Najib Razak dan timbalannya Tan Sri Muhyiddin Yassin, Zainal Abidin berkata, beliau akan menyumbang perkhidmatan kepada keseluruhan rakyat Pulau Pinang tanpa mengira kaum dan agama.
BN Pulau Pinang diketuai oleh Presiden Gerakan Senator Tan Sri Dr Koh Tsu Koon.
Pelantikan ketua-ketua negeri yang baru berkuat kuasa 1 Januari.
“Saya akan memanggil mesyuarat negeri dalam waktu terdekat (selepas 1 Januari),” kata beliau.

Pembangkang Dijangka Main Isu Perkauman Pada P/Raya Kecil Tenang - Khairy


Pembangkang dijangka menggunakan taktik kotor terutama pada saat-saat akhir menjelang pengundian pada pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Tenang nanti, termasuk memainkan isu perkauman bagi memecahkan undi pengundi di kawasan itu.

Keyakinan Pengerusi Pergerakan Pemuda Barisan Nasional (BN) Khairy Jamaluddin itu bersandarkan kepada tindakan pembangkang di Negeri Sembilan pada pilihan raya umum 2008.

"Hanya tinggal sehari dua untuk buang undi, sebuah kuil di Negeri Sembilan telah dirobohkan kononnya atas arahan Menteri Besar Datuk Seri Mohamad Hasan, sebenarnya beliau tidak pernah pun mengeluarkan arahan itu. Isu ini telah didalangi oleh pembangkang.

"Malangnya majoriti kaum India percaya dengan tuduhan itu," kata anggota Parlimen Rembau itu kepada pemberita selepas majlis penyampaian Bantuan Peralatan Sekolah anjuran MIC di sini hari ini.

Kerusi DUN Tenang kosong berikutan kematian wakil rakyatnya selama dua penggal daripada BN, Datuk Sulaiman Taha, 59, akibat jangkitan kuman dalam darah dan penyakit kencing manis di Hospital Pakar Ampang Puteri Kuala Lumpur pada 17 Dis lepas.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan 22 Jan tahun depan sebagai hari penamaan calon manakala 30 Jan ialah hari pengundian.

"Saya lihat politik pembangkang ini cukup tidak sihat, politik pecah belah antara masyarakat majmuk dan sebenarnya menimbulkan kebencian antara rakyat Malaysia sebab itu mereka mengharamkan logo 1Malaysia di Selangor.

"Mereka sangat takut dengan gagasan 1Malaysia dan sudah nampak tujuan mereka untuk pecah-belahkan masyarakat majmuk negara ini, katanya.

Sementara itu Ketua MIC Negeri Sembilan Datuk V.S Mogan menasihatkan kaum India berhati-hati dengan sebarang isu yang cuba melibatkan sensitiviti kaum itu.

"Rujuklah kepada pemimpin atau pihak kerajaan untuk mengetahui perkara sebenar.

Jangan mudah biarkan diri kita terhasut.

"Kerajaan bukan suka-suka hati untuk merobohkan tempat ibadat mana-mana kaum pun kecuali selepas melalui proses perbincangan dan perundangan," katanya

Ahli Parlimen BN dedah bukti pengkhianatan Umno/BN terhadap rakyat Sabah!Akibat seringkali gagal menyelesaikan isu dokumen pengenalan diri PATI dan hak warganegara Sabah secara dalaman (kerana tekanan, halangan dan karenah birokrasi), akhirnya Ahli parlimen BN dari Tuaran ini tidak dapat menahan kesabarannya lagi..

Kali ini beliau menyahut cabaran kementerian (Menteri Dalam Negeri) utk membuktikan bahawa sememangnya wujud kerja2 'menghalalkan' atau 'mewarganegarakan' golongan pendatang tanpa izin (PATI) demi kelangsungan POLITIK puak pemerintah!

Ternyata kerajaan Umno/BN selama ini adalah PENGKHIANAT terhadap maruah bangsa dan tanah airnya sendiri...kemenangan demi kemenangan yg diraih mereka khususnya di Sabah adalah secara haram dan tidak sah!

Suara dan teriakan pembangkang yang selama ini mendedahkan isu ini bersekali bukti dan fakta langsung tidak diendahkan mereka, malah mereka menuduh pula itu hanylah fitnah pembangkang dan isu yang tidak releven..Hari ini, bukan Anwar, bukan MP Pakatan Rakyat yang mendedahkan isu pengkhianatan ini, tetapi yg mendedahkan ini adalah MP Barisan Nasional sendiri, seorang anak jati Sabah yang telah digadai maruah dan haknya oleh 'regim' Umno/BN!..

Penulis menggesa supaya artikel pendedahan ini didedahkan kepada orang ramai khususnya penyokong2 Umno yang masih 'beriman', hanya Umno/BN shj boleh memerintah..buktikan kepada mereka, Umno/BN sebenarnya adalah PENGKHIANAT kepada negara tercinta!...fikir2kan wallahua'lam...


Pendedahan

BUMBURING MENONGKAH ARUS MENENTANG PATI?

Ekoran daripada cabaran Menteri Dalam Negeri, Dato’ Seri Hishamuddin Tun Hussein memintanya mengemukakan bukti sekiranya benar wujud pendatang asing tanpa izin (PATI) di Sabah diberikan dokumen pengenalan diri Malaysia, Ahli Parlimen Tuaran Datuk Bumburing(BN), telah menerima cabaran tersebut dan mengotakan janjinya untuk mengemukakan bukti.

Disini adalah diantara sedutan wawancara Ketua Editor Sabahkini, Mutalib M.D dengan Ahli Parlimen Malaysia (P 170 Tuaran) yang diadakan di Bangunan Parlimen Malaysia pada 16 Disember 2010

MUTALIB M.D: Selamat Petang Datuk Seri. Saya dimaklumkan sebentar tadi Datuk Seri telah menyampaikan Memorandum kepada Timbalan Menteri Dalam Negeri selaras dengan janji Datuk Seri kepada Dato’ Seri Hishamuddin pada 16 Jun 2010. Kenapa Datuk Seri mengambil masa agak lama untuk mengemukakan bukti berkenaan.


("Sekalipun dibuat secara terancang melalui ‘Skandal X-Files’ untuk tujuan politik bagi meramaikan pengundi dalam usaha melakukan ‘Coup De-taat’ (Kudita atau rampasan kuasa) politik daripada rakyat tulen Sabah; namun kecintaan terhadap ibu pertiwi, rakyat Sabah menyuarakan keluhan mereka melalui Adun dan Ahli Parlimen, termasuk saya.")

BUMBURING: Ya selamat petang dan terima kasih kerana kesudian Sabahkini.net memfokuskan isu yang amat penting ini kepada Sabah dan rakyatnya sejak lebih 30 tahun lalu. Sebenarnya enam bulan bukanlah masa yang panjang untuk menghuraikan masalah dan mencari bukti bagi menyelesaikan isu yang telah berakar umbi selama lebih daripada tiga dekad. Setelah berbincang dengan Panel Peguam UPKO dan beberapa pakar rujuk, inilah salinan memorandum, sama seperti yang telah saya serahkan kepada Dato’ Wira Abu Seman kerana Menteri Dalam Negeri tidak dapat hadir (menyerahkan sesalinan memorandum setebal 122 muka surat untuk rujukan sepintas lalu).

MUTALIB M.D: Kenapa Datuk Seri namakan ‘Memorandum ini sebagai Memorandum Pembatalan IC Projek (Sabah) Yang Diberikan Kepada PATI Melalui Skandal X-Files’. Jika kerajaan sudah berikan, bagaimana mereka mahu membatalkan?

BUMBURING: Tajuk itu dipilih secara rigid dan itulah hasrat tulus dan sucihati semua rakyat Sabah agar Kerajaan Persekutuan membatalkan semua dokumen pengenalan diri yang diberikan secara tidak sah kepada PATI. Mengikut undang-undang dan hukum alam, jika mereka boleh memberi, maka mereka boleh membatalkannya. Kita harap agar Kerajaan Persekutuan dan Kabinet Malaysia tidak akan teragak-agak untuk membatalkan semua dokumen ini secara mandatori dan tidak berdalih lagi kerana segala bukti telah saya serahkan.

MUTALIB M.D: Datuk Seri menggunakan terma ‘Skandal X-Files’ iaitu sinonim yang saya gunakan dalam buku saya ‘007-Lelaki Malaysia Terakhir’; apakah maksudnya sama atau ada maksud lain?


("Yakub bersedia menjadi saksi dan memberi keterangan di Parlimen atau di Mahkamah Undang-Undang berhubung dakwaannya bahawa Jabatan Pendaftaran Negara Sabah terlibat mengeluarkan ratusan ribu kad pengenalan projek kepada PATI di Sabah sekitar 1991 sehingga 1994.")

BUMBURING: Ya, pandangan kita hampir sama tetapi ada perbezaan yang ketara dari segi makna dan tafsirannya. Skandal X-Files bagi saya merujuk kepada ‘Gerakan Subversif’ kumpulan tertentu, sama ada dengan arahan atau secara bersendirian; mempengaruhi pihak berkuasa (Perdana Menteri, Menteri atau Timbalan Menteri) untuk menjalankan gerakan secara besar-besaran; mengeluarkan kad pengenalan diri kepada warga asing yang boleh disewa untuk tujuan politik..

Tetapi menggunakan modus operandi yang bercanggah atau menyimpang daripada kehendak Perlembagaan Persekutuan, semata-mata untuk mendapatkan kuasa politik dan menjadikan PATI yang boleh mengundi (setelah memperolehi kad pengenalan atau dokumen pengenalan sementara) sebagai ‘Fixed Deposit’ sehingga menafikan hak Anak Negeri Sabah yang tulen.

‘Skandal X-Files’ ini lebih dasyhat daripada ‘Skandal Watergate’ yang pernah berlaku di Amerika kerana skandal di Malaysia ini melibatkan rahsia, maruah dan kedaulatan ngara dan isu ini bukan rahsia lagi setelah saudara dan rakyat Sabah yang lain telah membentangkan hujah berhubung isu ini dalam buku beberapa buah buku yang telah dicetak dan dijual kepada umum.

Kenapa pengerusi Anak tak sesuai jadi calon PRK Tenang

Memang ramai yang mengharapkan Mazlan Aliman akan jadi calon PAS untuk PRK N5 Tenang yang dijadualkan awal tahun depan. Katanya dia sesuai jadi calon atas kapasiti sebagai pengerusi Pengerusi Persatuan Anak-Anak Peneroka Felda Kebangsaan (Anak)

[sumber pic:Hrkh]
Ada maklumat yang kata nama pengerusi Anak ni memang termasuk dalam senarai nama 5 orang calon yang dihantar ke negeri untuk pemilihan.

Kalau peluang PAS di Tenang 50-50, aku pun setuju Mazlan jadi calon PAS. Mungkin faktor Mazlan sebagai calon boleh memenangkan PAS (itu pun belum tentu.) Tapi masalahnya aku langsung tak yakin macam tu realiti keadaan semasa di Dun Tenang.

Pada aku, keadaan di Tenang lebih memerlukan Mazlan sebagai tentera utama pasainya kalau dia jadi calon tak banyak yang dia boleh buat dan banyak benda yang dia tak boleh kata. Kerja calon bila naik pentas cuma terbatas setakat nak memperkenalkan diri saja. Memang dah jadi amalan calon tak dibenarkan berceramah. memang pun tak sesuai.

Lagi satu tugas utama calon adalah untuk berjumpa dengan seramai mungkin pengundi tak kira parti terutama sekali pengundi target.

Kalau masuk keluar Felda takat nak bersalam dengan pengundi, sapa-sapa jadi calon pun boleh buat.  Yang kita nak, suara dia mendedahkan masalah dan penyelewengan dalam felda tu sampai ke telinga orang Felda. Biar depa faham.

Lagi satu, sebagai pengerusi Anak, dia perlukan banyak masa untuk merangka strategi untuk nak tarik warga Felda. Kalau dia jadi calon, mana nak sempat. Nak jumpak semua pengundi pun saheh tak sempat, inikan pulak kalau kerap sangat nak kena masuk mesyuarat.

Aku rasa, untuk PRK N5 Tenang ni, lebih cantek kalau Pas boleh letakkan calon berbangsa Cina dari DHPP. Kalau pun mungkin makin payah nak menang tapi sekurang-kurangnya kita dapat tingkatkan lagi semangat ahli DHPP.

Dan yang lebih penting lagi, PRK ni boleh dijadikan tempat untuk kita buat bermacam-macam experiment yang dapatan dari experiment tu boleh dijadikan panduan untuk PRU13 akan datang.

Kisah azab mayat seorang polis Melayu

Salam,
gambar hiasan
Baca kisah benar ini dan ambillah iktibar.
Seorang hamba Allah, Amin (nama samaran) memandikan mayat seorang polis Melayu. Amin terperanjat bila mendapati terdapat tattoo berbentuk salib di dada mayat tersebut.
Selesai dimandikan, mayat tersebut dikafan, disolatkan dan ditanam seperti mayat muslim yang lain.
Amin merasa tidak sedap hati dengan kejadian itu. Amin lalu bergegas ke pejabat agama berdekatan. Amin melaporkan kejadian yang dilihatnya yakni keadaan mayat yang mempunyai tattoo salib di dadanya.
Pihak pejabat agama segera meminta agar kubur digali semula dan mayat harus dipindahkan dari perkuburan orang Islam.

Kubur mayat polis Melayu itu segera digali semula yakni selang sejam atau beberapa jam selepas ia ditanam.
Alangkah terperanjatnya mereka bila melihat keadaan mayat yang mengerikan seolah-olah mayat tersebut sedang diazab. Mata yang terkeluar dan tulang-temulang yang patah bagai dihimpit kubur.
Kisah di atas merupakan kisah benar berlaku di sebuah daerah di Kelantan.
Allah telah takdirkan peristiwa ini berlaku di hadapan kita agar dijadikan pedoman dan ingatan sepanjang masa.
Allah tidak akan menimpa azab ke atas seseorang atau kaum kecuali didatangkan peringatan terlebih dahulu.
Allah itu maha adil dan tidak menganiaya hamba-hambaNya kecuali hamba itu menzalimi diri sendiri.
Cintai Allah, Cintai Islam.
Moral cerita:
1. Apa mahu dibanggakan dengan bangsa? Melayu atau Cina atau India semua itu tiada nilai di sisi Allah. Orang yang paling baik di sisi Allah ialah yang paling bertaqwa. Justeru usah dibanggakan dengan bangsa. Perjuangan berasaskan bangsa adalah perjuangan lapuk dan berfikiran sempit.
2. Jika inilah tahap polis Melayu, maka apa yang dihairankan polis berkelakuan seperti anjing membelasah rakyat tanpa belas semata-mata menurut kehendak tuannya. Sudah tentu bukan semua polis berkelakuan begitu.
Kita tidak dapat memastikan azab pada mayat tersebut kerana murtad atau kerana tattoo. Pada pendapat saya, selagi masa hayatnya polis itu bersolat dan berpuasa seperti orang Islam yang lain, maka mayatnya harus diuruskan seperti mayat orang Islam juga. 
Tattoo tersebut mungkin semata-mata tattoo yang dibuat secara main-main sahaja. Meskipun tattoo itu berbentuk salib. Kecuali ada keluarga atau kawan-kawannya yang bersaksi bahawa si mati pernah mengaku keluar dari Islam atau melakukan perkara yang membatalkan iman.
Ibnu Umar r.a berkata: Rasulullah s.a.w mengutuk wanita yang menyambung rambut seorang wanita dan wanita yang minta disambungkan rambutnya (yakni memakai rambut palsu), orang yang membuatkan tatoo dan orang yang meminta dibuatkan tatoo.”
Hadis direkodkan oleh Imam Muslim
Berdasarkan hadis ini, hukum bertatoo adalah haram dan berdosa besar. Ia tidak menyebabkan seseorang itu murtad. Namun dosa-dosa yang dikumpulkan boleh memudarkan iman dan akhirnya mendekatkan seseorang kepada murtad juga. Justeru penawarnya adalah taubat, menambah ilmu dan amal.
Bersabar sedikit di dunia untuk mentaati Allah jauh lebih baik dari bersabar ketika diazab di akhirat kelak. Fikir-fikirkan.Ummu Abbas-keranacinta
Wassalam

Juarai hati anak muda: Pengaruh SAMM mampu tenggelamkan AMK

Soldariti Anak Muda Malaysia (SAMM), baru-baru ini berjaya menganjurkan Konvoi Perdana Anak Muda Malaysia Rembau ke Permatang Pauh yang disifatkan konvoi yang membabitkan kumpulan anak muda yang terbesar pernah diadakan di Pulau Pinang khususnya di Permatang Pauh.
Konvoi ini yang bermula pada malam Khamis lalu ini turut melibatkan pelbagai program-program selama tiga hari iaitu program kemasyarakatan, sukan, forum,  keusahawanan, kesenian, pertunjukkan permotoran dan lain-lain.
Kejayaan SAMM yang pengasasnya Chegu Bard menganjurkan program tersebut boleh dianggap sebagai titik permulaan bagi pertubuhan tersebut merintis program-program lain yang lebih besar dan berkesan bagi memenangi hati anak-anak muda negara ini.
Selain itu program ini yang juga disifatkan oleh sesetengah pihak sebagai signifikan  cabaran kepada AMK agar lebih proaktif mengadakan program yang mampu memenangi hati golongan muda ini turut mendapat pujian daripada Ketua Umum PKR, Dato Sri Anwar Ibrahim sebelum ini.
Melalui program-programnya, SAMM walaupun dengan sumber kewangan yang terhad ini juga seolah-olah sedikit demi sedikit akan mengambil alih dan mengisi kekosongan yang sepatutnya diisi oleh AMK yang dipimpin oleh Shamsul Iskandar Md Akin.
Bagi Chegu Bard yang kini tidak mempunyai sebarang jawatan di peringkat pusat PKR, kini mempunyai jadual lebih padat berbanding sebelumnya apabila kerap diundang untuk memberikan ceramah dan menghadiri program lain yang dianjurkan oleh cabang-cabang parti itu sendiri mahupun oleh parti-parti lain dalam PR.
Kepadatan jadualnya terjadi apabila didorong oleh minat yang semakin bertambah daripada pihak penganjur program untuk mengundang beliau baik program yang dianjurkan oleh cabang PKR sendiri mahupun parti lain dalam PR.
Secara umumnya pada masa ini, ketika menghadiri jemputan mana-mana program, imej Chegu Bard lebih dilihat sebagai personaliti yang mewakili anak-anak muda akar umbi dalam AMK dan tentunya SAMM sendiri berbanding Shamsul yang berada dalam ‘kelasnya tersendiri’.
Shamsul yang kejayaannya mempertahankan jawatan ketua AMK dengan tidak mendapat pengiktirafan dari sesetengah pihak dalam AMK sendiri seharusnya memandang ‘kepantasan’ SAMM ini sebagai satu cabaran untuk beliau lebih proaktif memenangi hati masyarakat muda di peringkat akar umbi.
Menjadikan ayat ‘pemilihan baru sahaja selesai’ sebagai alasan adalah sesuatu yang tidak boleh diterima, lebih-lebih lagi dengan reputasi yang tercalar dengan aduan-aduan  yang masih tiada jawapan ketika sepanjang pemilihan berlangsung.
Apatah lagi, AMK Pusat yang mampu memperolehi sumber kewangan yang lebih besar seharusnya lebih pantas berbanding SAMM untuk mengatur program anak-anak muda sekaligus mampu mengikis label kura-kura yang dibawa beliau sewaktu pemilhan berlangsung sebelum ini.
Malangnya Ketua AMK itu lebih menampilkan lagak seorang Naib Presiden, jawatan yang mahu ditandingi pada awalnya berbanding lenggok yang sepatutnya ada pada anak-anak muda.
Lebih-lebih lagi apabila Shamsul dilihat lebih gemar mendampingi dan ‘mengekori’ samada  Anwar Ibrahim mahupun Azmin Ali di lokasi-lokasi ceramah sehinggakan dilabelkan sebagai ‘escort’ kepada kedua-dua pemimpin tertinggi PKR itu.
Malahan kehadiran Shamsul di tapak-tapak ceramah yang membariskan pemidato hebat seperti Anwar Ibrahim akhirnya menenggelamkan beliau sendiri apabila rata-rata audien hanya memfokuskan kepada penceramah utama yang jauh lebih hebat pidato mereka.
Keadaan ini boleh disamakan dengan pasukan bola sepak Malaysia yang tentunya tidaklah nampak begitu teruk apabila menentang pasukan negara-negara Asia Tenggara lain berbanding akan dilihat sangat kerdil apabila berhadapan pasukan seperti Brazil atau Sepanyol.
Sebagai Ketua AMK, seharusnya beliau sedar bahawa kejayaan untuk menarik minat anak-anak muda ke arah kesedaran politik dan hak mereka sebagai rakyat tidaklah memadai dengan sekadar pendekatan berceramah semata-mata.
Kelompok anak-anak muda ini seharusnya diberikan tumpuan khusus dengan mendekati mereka melalui program yang mampu menarik minat mereka sekaligus mewujudkan perasaan tidak terasing kelompok ini dengan barisan pemimpin mereka.

N5 : Pertembungan Maut ANAK , UMNO & FELDA

Hanya tinggal beberapa hari lagi tahun 2010 masihi akan menutupkan tirai. Tahun 2011 dimulakan dengan Johor membuka tirai politik tanahair.

Pilihanraya Kecil DUN N5 Tenang menjadi batu pengukur 'Tawan Johor'. Rakan Pakatan Rakyat sedang bertanya-tanya siapakah bakal menang dan calon di N5 ini.

Sudah pasti juak BN berkira-kira mengaku akan menang besar. Mereka telah menusun strategi dan bersedia menabur wang dan fitnah dengan rakus.

Pencatat yang masih diakui sebagai Ketua AMK Johor, walaupun menunggu masa untuk menunggu pengiliran jawatan . Pencatat berharap pemuda-pemudi Johor usah leka dengan pelbagai tekanan.

Satu pekara penting yang perlu menjadi nadi kemenangan dan kekalahan DUN N5 ialah apabila kita leka berkata tentang jawatan dan enggan berkerjasama.

Kita saksikan sendiri Kerajaan Johor, Kerajaan Pusat dan syarikat naungan kerajaan BN dengan rakus mencuri, merompak dan memiskinkan rakyat Johor dan Malaysia.

FELDA telah gusar dengan gred sawit di kawasan DUN Tenang hanya diberikan pada Gred 17 sahaja. Di Felda Bukit Besar grednya 21. Ianya penipuan ketara.

Lantas FELDA mengumumkan pemberian bonus RM100 juta. Mereka bimbang Srd. Mazlan Aliman menjadi calon N5.

Jika dikira dari segi gred sawit sahaja, FELDA dikatakan telah menipu melebihi bebreapa billion diseluruh negara sejak FELDA ditubuhkan. Faktanya akan diumumkan di PRK Tenang nanti.

Kepada peneroka ambilah RM100 juta itu, tetapi usah gadaikan maruah bangsa dan menyelamatkan 'Kumpulan Lanun Malaysia'.

Semuanya akan terungkai di Pilihanraya DUN N5 Tenang.

Kepada Datuk Ahmad Maslan, Datuk Seri Najib Razak dan Tan Sri Muhyuddin Yassin, kami tidak gentar kalah namun pembongkaran dan kejahatan pasti terungkai.

Hukum Menyambut Kristmas Oleh Ummat Islam

MUQADDIMAH
Hukum Menyambut Hari Krismas dan Mengucap salam serta memberi ucapan Merry Christmas kepada non Muslim

Tanggal 25 Disember merupakan tarikh istimewa bagi penganut agama kristian di seluruh dunia. Pada hari tersebut, para penganut agama ini akan meraikan perayaan Krismas sempena memperingati kelahiran Nabi Isa mengikut kepercayaan mereka. Menurut pegangan agama kristian, Nabi Isa merupakan anak kepada Allah S.W.T yang mengorbankan dirinya bagi menebus dosa warisan yang diturunkan dari satu generasi kepada generasi yang lain akibat perbuatan Nabi Adam a.s. yang dikeluarkan dari syurga. Namun berbeza pula kita sebagai seorang muslim yang dikurniakan dua perayaan besar iaitu ‘Idulfitri dan ‘Iduladha tanpa mengingkari Nabi Isa adalah sebagai utusan, bukannya anak Allah S.W.T.

Nabi Isa Tidak Disalib

Kelahiran Nabi Isa a.s. merupakan satu peristiwa istimewa yang telah tertulis di dalam Al-Quran. Kelahiran amat yang luar biasa apabila ibunya, Maryam terpilih untuk dihidupkan roh seorang insan agung di dalam rahimnya dengan izin Allah S.W.T. walaupun dirinya ketika itu belum pernah berkahwin. Malah, Maryam berasa sangat hairan apabila menerima khabar ini. Bahkan beliau tidak pernah langsung disentuh oleh mana-mana lelaki. Tetapi, ia dijawab dengan ayat Al-Quran yang menyatakan bahawa Allah S.W.T. berkuasa ke atas segala sesuatu. FirmanNya :Maksudnya : (ingatlah) ketika malaikat berkata: "Wahai Maryam! bahawasanya Allah memberikan khabar Yang mengembirakanmu, Dengan (mengurniakan seorang anak Yang Engkau akan kandungkan semata-mata dengan) kalimah daripada Allah, nama anak itu: Al-Masih, Isa Ibni Maryam, seorang Yang terkemuka di dunia dan di akhirat, dan ia juga dari orang-orang Yang didampingkan (diberi kemuliaan di sisi Allah). Dan ia akan berkata-kata kepada orang ramai semasa ia masih kecil Dalam buaian, dan semasa ia dewasa, dan ia adalah dari orang-orang Yang soleh. Maryam berkata:" Wahai Tuhanku! Bagaimanakah Aku akan beroleh seorang anak, padahal Aku tidak pernah disentuh oleh seorang lelaki pun?" Allah berfirman; "Demikianlah keadaannya, Allah menjadikan apa Yang dikehendakiNya; apabila ia berkehendak melaksanakan sesuatu perkara, maka ia hanyalah berfirman kepadanya: ` Jadilah Engkau ', lalu menjadilah ia." (Surah Ali ‘Imran: 45-47)

Suatu perkara pelik berlaku kepada Nabi Isa a.s. apabila mampu berkata-kata ketika masih kecil dan sungguh mengejutkan penduduk kawasan setempat pada waktu itu. Perkara ini ada disebutkan dalam ayat yang telah dibacakan sebelum ini. Tatkala ibunya Maryam ditohmah masyarakat berikutan peristiwa kelahiran seorang bayi yang tidak berbapa sedangkan mereka mengetahui bahawa Maryam masih seorang gadis sunti yang belum pernah berkahwin, Allah mendatangkan pembantu melalui anaknya sendiri yang membela ibunya. Nabi Isa a.s. berkata :


Maksudnya : “Sesungguhnya aku ini hamba Allah, Dia memberiku al-Kitab (injil) dan Dia menjadikan aku seorang nabi. Dan Dia menjadikan aku seorang yang diberkati di mana saja aku berada, dan Dia memerintahkan kepadaku (mendirikan) salat dan (menunaikan) zakat selama aku hidup; dan berbakti kepada ibuku, dan Dia tidak menjadikanku seorang yang sombong lagi celaka. Dan kesejahteraan semoga dilimpahkan kepadahu, pada hari aku dilahirkan, pada hari aku meninggal dan pada hari aku dibangkitkan hidup kembali. ” (Surah. Maryam: 30-33)

Begitulah kisah kelahiran agung yang cukup luar biasa di dalam Al-Quran yang jelas bertentangan dengan kepercayaan masyarakat Kristian yang mengangkat baginda sebagai tuhan mereka. Malah baginda sendiri menolak dan menafikan sekerasnya kepercayaan orang kafir ini seperti yang terakam di dalam Al-Quran :


Maksudnya : Dan (ingatlah) ketika Allah berfirman: "Hai Isa putera Maryam, adakah kamu mengatakan kepada manusia: “Jadikanlah aku dan ibuku dua orang Tuhan selain Allah?”. Isa menjawab: “Maha suci Engkau, tidaklah patut bagiku mengatakan apa yang bukan hakku (mengatakannya).Jika aku pernah mengatakan Maka tentulah Engkau mengetahui apa yang ada pada diriku dan aku tidak mengetahui apa yang ada pada diri Engkau. Sesungguhnya Engkau Maha mengetahui perkara yang ghaib-ghaib. Aku tidak pernah mengatakan kepada mereka kecuali apa yang Engkau perintahkan kepadaku (mengatakan)nya Yaitu: "Sembahlah Allah, Tuhanku dan Tuhanmu", dan adalah aku menjadi saksi terhadap mereka, selama aku berada di antara mereka. Maka setelah Engkau menangkatku, Engkau-lah yang mengawasi mereka, dan Engkau adalah Maha Menyaksikan atas segala sesuatu. (Surah Al-Ma’idah: 116-117)

Bukan itu sahaja, malah baginda sebenarnya tidak pernah dibunuh atau disalib tetapi hanya diserupakan muka baginda dengan salah seorang pengikutnya. Dakwaan berani ini telah direka-reka dan dinisbahkan kepada baginda serta menjadi anutan penganut agama ini sehingga ke hari ini. Perkara sebenar yang berlaku kepada baginda ialah diangkat ke langit sebelum akan diturunkan semula sebagai antara tanda besar hari kiamat. Firman Allah S.W.T. :


Maksudnya : dan juga (disebabkan) dakwaan mereka Dengan mengatakan: "Sesungguhnya Kami telah membunuh Al-Masih Isa Ibni Maryam, Rasul Allah". padahal mereka tidak membunuhnya dan tidak memalangnya (di kayu palang - salib), tetapi diserupakan bagi mereka (orang Yang mereka bunuh itu seperti Nabi Isa). dan Sesungguhnya orang-orang Yang telah berselisih faham, mengenai Nabi Isa, sebenarnya mereka berada Dalam keadaan syak (ragu-ragu) tentang menentukan (pembunuhannya). tiada sesuatu pengetahuan pun bagi mereka mengenainya selain daripada mengikut sangkaan semata-mata; dan mereka tidak membunuhnya Dengan yakin. bahkan Allah telah mengangkat Nabi Isa kepadanya; dan adalah Allah Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana. (Surah An-Nisaa’ ayat 157-158).

Kebangkitan semula Nabi Isa a.s. pula ada diceritakan pada beberapa hadith Nabi S.A.W., antaranya :
حَدَّثَنَا الْوَلِيدُ بْنُ شُجَاعٍ وَهَارُونُ بْنُ عَبْدِ اللَّهِ وَحَجَّاجُ بْنُ الشَّاعِرِ قَالُوا حَدَّثَنَا حَجَّاجٌ وَهُوَ ابْنُ مُحَمَّدٍ عَنْ ابْنِ جُرَيْجٍ قَالَ أَخْبَرَنِي أَبُو الزُّبَيْرِ أَنَّهُ سَمِعَ جَابِرَ بْنَ عَبْدِ اللَّهِ يَقُولُا سَمِعْتُ النَّبِيَّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يَقُولُ لَا تَزَالُ طَائِفَةٌ مِنْ أُمَّتِي يُقَاتِلُونَ عَلَى الْحَقِّ ظَاهِرِينَ إِلَى يَوْمِ الْقِيَامَةِ قَالَ فَيَنْزِلُ عِيسَى ابْنُ مَرْيَمَ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فَيَقُولُ أَمِيرُهُمْ تَعَالَ صَلِّ لَنَا فَيَقُولُ لَا إِنَّ بَعْضَكُمْ عَلَى بَعْضٍ أُمَرَاءُ تَكْرِمَةَ اللَّهِ هَذِهِ الْأُمَّةَ

Maksudnya : Telah menceritakan kepada kami al-Walid bin Syuja' dan Harun bin Abdullah serta Hajjaj bin asy-Sya'ir mereka berkata, telah menceritakan kepada kami Hajjaj -yaitu Ibnu Muhammad- dari Ibnu Juraij dia berkata, " Abu az-Zubair telah mengabarkan kepadaku, bahwa ia mendengar Jabir bin Abdullah berkata, "Saya mendengar Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam bersabda: "Akan senantiasa ada dari umatku sekelompok orang yang berperang di atas kebenaran, mereka akan selalu nampak hingga hari kiamat." Beliau bersabda lagi: "Lalu turunlah Isa putra Maryam, lalu pemimpin mereka berkata, 'Kemarilah, pimpinlah kami shalat." Isa lalu berkata, 'Tidak, sesungguhnya sebagaian kalian atas sebagian yang lain adalah pemimpin, sebagai bentuk pemuliaan Allah terhadap umat ini'." (Hadith ke-225 riwayat Imam Muslim)

Allah S.W.T. turut menegaskan didalam kitabNya bahawa Nabi Isa a.s. hanyalah manusia biasa yang diangkat menjadi seorang rasul seperti rasul-rasul sebelumnya dan bukanlah tuhan seperti yang diagung-agungkan oleh para penganut agama Kristian. Firman Allah :

Maksudnya: “Tidaklah Al-Masih putera Maryam itu melainkan hanyalah seorang Rasul yang mana telah berlalu sebelumnya beberapa rasul, dan ibunya seorang yang sangat benar. Kedua-duanya biasa memakan makanan. Perhatikan bagaimana Kami menjelaskan kepada mereka (ahli Kitab) tanda-tanda kekuasaan (Kami), kemudian perhatikanlah bagaimana mereka berpaling (dari memperhatikan ayat-ayat Kami itu). (Surah Al-Ma’idah: 75)

Hukum Sambutan Hari Krimas Oleh Umat Islam
Rata-rata masyarakat di dunia ini hidup dalam sebuah negara yang mempunyai pelbagai penganut berbeza agama. Manakala dalam setiap agama pula mempunyai tarikh-tarikh tertentu yang dirayakan bagi memperingati sesuatu peristiwa. Keadaan yang sama berlaku dalam negara Malaysia dan beberapa buah negara di Timur Tengah.

“Christmas Day” menurut orang Kristian adalah sambutan hari ulangtahun kelahiran anak Allah di muka bumi, iaitu Jesus. Walaupun di sana ada perselisihan pendapat pada tarikh kelahirannya, tumpuan utama adalah pada diri Jesus yang telah dikorbankan oleh Allah demi menghapuskan dosa-dosa manusia. Pengorbanan sebesar ini tidak patut dilupakan begitu sahaja, maka ia diingati dengan sambutan Hari Krismas. Jelas, perayaan ini disambut bersempena dua perkara ; Pertama : Jesus sebagai anak Allah dan kedua : pengorbanan Jesus yang disalib demi menebus dosa manusia.

Persoalan : Adakah perayaan ini boleh disambut oleh orang Islam dan bagaimana jika kita hanya mengucapkan tahniah/memberikan ucapan kepada masyarakat Kristian?

Jawapan : Hukum sambutan krimas ini boleh dibahagikan kepada dua :

1) Hukum Menyambut Perayaan Krismas Bersama Orang Kafir :

Ulamak bersepakat dalam PENGHARAMAN meraikannya atau turut serta dalam apa-apa sahaja bentuk sambutan yang berkaitan dengan perayaan orang kafir termasuk perayaan Krismas. Seperti yang telah diterangkan di atas, umat islam hanya mempunyai dua perayaan yang besar iaitu ‘Idulfitri dan ‘Iduladha.

Imam ibnu Qayyim menerangkan didalam kitabnya “Ahkam Ahli Zimmah” tentang hukum sambutan perayaan orang kafir : (TIDAK HARUS bagi orang mukmin itu menghadiri perayaan orang kafir dengan persetujuan semua para ulama. Perkara ini telah dijelaskan oleh para fuqaha’ mazhab empat dalam kitab mereka, berdasarkan hadis riwayat Imam Baihaqi daripada Umar bin Al-Khattab berkata “Janganlah kamu masuk bersama orang kafir ke dalam gereja mereka pada hari perayaan mereka, maka sesungguhnya kemurkaan diturunkan kepada mereka”).

Imam an-Nawawi juga menjelaskan dalam kitabnya Al-Majmu’ akan tegahan daripada bersama-sama dengan orang kafir di dalam majlis mereka kerana perbuatan tersebut memuliakan mereka dan dikira menyamakan kemuliaan orang mukmin dengan orang kafir, maka perkara tersebut adalah tidak harus.

Antara pendapat ulama dalam mengharamkan sambutan perayaan orang kafir adalah berdasarkan beberapa dalil antaranya :

Sambutan tersebut menyerupai orang kafir. Pengharaman ini berdasarkan hadith baginda S.A.W. yang berbunyi :

حَدَّثَنَا عُثْمَانُ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ حَدَّثَنَا أَبُو النَّضْرِ حَدَّثَنَا عَبْدُ الرَّحْمَنِ بْنُ ثَابِتٍ حَدَّثَنَا حَسَّانُ بْنُ عَطِيَّةَ عَنْ أَبِي مُنِيبٍ الْجُرَشِيِّ عَنْ ابْنِ عُمَرَ قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ مَنْ تَشَبَّهَ بِقَوْمٍ فَهُوَ مِنْهُمْ

Maksudnya : Telah menceritakan kepada kami Utsman bin Abu Syaibah berkata, telah menceritakan kepada kami Abu An Nadhr berkata, telah menceritakan kepada kami 'Abdurrahman bin Tsabit berkata, telah menceritakan kepada kami Hassan bin Athiyah dari Abu Munib Al Jurasyi dari Ibnu Umar ia berkata, "Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam bersabda: "Barangsiapa bertasyabuh dengan suatu kaum, maka ia bagian dari mereka." “Barangsiapa yang menyerupai (meniru) suatu kaum (yang bukan Islam), maka dia tergolong dalam golongan mereka” (Hadith ke-3512 riwayat Imam Abu Daud)


Penyertaan atau menyambut perayaan tersebut merupakan satu daripada tanda kita menyukai dan cinta kepada mereka. Allah S.W.T. berfirman :


Maksudnya : Wahai orang-orang Yang beriman! janganlah kamu mengambil orang-orang Yahudi dan Nasrani itu sebagai teman rapat, kerana setengah mereka menjadi teman rapat kepada setengahnya Yang lain; dan sesiapa di antara kamu Yang menjadikan mereka teman rapatnya, maka Sesungguhnya ia adalah dari golongan mereka itu mereka itu. Sesungguhnya Allah tidak memberikan petunjuk kepada kaum Yang berlaku zalim. (Surah Al-Maidah ayat 51)


Maksudnya : Wahai orang-orang Yang beriman! janganlah kamu mengambil musuhKu dan musuh kamu menjadi teman rapat, Dengan cara kamu sampaikan kepada mereka (berita-berita rahsia orang-orang mukmin) Dengan sebab hubungan baik dan kasih mesra Yang ada di antara kamu Dengan mereka, sedang mereka telah kufur ingkar terhadap kebenaran (Islam) Yang sampai kepada kamu; mereka pula telah mengeluarkan Rasulullah (s.a.w) dan juga mengeluarkan kamu (dari tanah suci Makkah) disebabkan kamu beriman kepada Allah Tuhan kamu. (janganlah kamu berbuat demikian) jika betul kamu keluar untuk berjihad pada jalanKu dan untuk mencari keredaanKu. (tidak ada sebarang faedahnya) kamu mengadakan hubungan kasih mesra Dengan mereka secara rahsia, sedang Aku amat mengetahui akan apa Yang kamu rahsiakan dan apa Yang kamu zahirkan. dan (ingatlah), sesiapa di antara kamu Yang melakukan perkara Yang demikian, maka Sesungguhnya telah sesatlah ia dari jalan Yang betul.(Surah Al-Mumtahanah ayat 1)

Perayaan merupakan hal keagamaan dan aqidah kaum tertentu, seperti dalam hadith Nabi S.A.W. :

حَدَّثَنَا عُبَيْدُ بْنُ إِسْمَاعِيلَ قَالَ حَدَّثَنَا أَبُو أُسَامَةَ عَنْ هِشَامٍ عَنْ أَبِيهِ عَنْ عَائِشَةَ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهَا قَالَتْ دَخَلَ أَبُو بَكْرٍ وَعِنْدِي جَارِيَتَانِ مِنْ جَوَارِي الْأَنْصَارِ تُغَنِّيَانِ بِمَا تَقَاوَلَتْ الْأَنْصَارُ يَوْمَ بُعَاثَ قَالَتْ وَلَيْسَتَا بِمُغَنِّيَتَيْنِ فَقَالَ أَبُو بَكْرٍ أَمَزَامِيرُ الشَّيْطَانِ فِي بَيْتِ رَسُولِ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ وَذَلِكَ فِي يَوْمِ عِيدٍ فَقَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يَا أَبَا بَكْرٍ إِنَّ لِكُلِّ قَوْمٍ عِيدًا وَهَذَا عِيدُنَا
Maksudnya : Telah menceritakan kepada kami 'Ubaid bin Isma'il berkata, telah menceritakan kepada kami Abu Usamah dari Hisyam dari Bapaknya dari 'Aisyah berkata, "Abu Bakar masuk menemui aku saat itu di sisiku ada dua orang budak tetangga Kaum Anshar yang sedang bersenandung, yang mengingatkan kepada peristiwa pembantaian kaum Anshar pada perang Bu'ats." 'Aisyah menlanjutkan kisahnya, "Kedua sahaya tersebut tidaklah begitu pandai dalam bersenandung. Maka Abu Bakar pun berkata, "Seruling-seruling setan (kalian perdengarkan) di kediaman Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam!" Peristiwa itu terjadi pada Hari Raya 'Ied. Maka bersabdalah Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam: "Wahai Abu Bakar, sesungguhnya setiap kaum memiliki hari raya, dan sekarang ini adalah hari raya kita." (Hadith ke-899 riwayat Imam Bukhari)

Perayaan krismas menunjukkan akan aqidah mereka yang salah serta mensyirikkan Allah, maka tidak harus kita menyertainya.


2) Hukum Mengucapkan Tahniah/Memberikan Ucapan Perayaan Kepada Mereka :

Berhubung permasalahan mengucapkan tahniah kepada orang kafir pada perayaan mereka, terdapat perselisihan pendapat ulama. Ada yang membenarkan dan ada pula yang mengharamkan tindakan ini.

Imam Ibnu Qayyim mengharamkan ucapan tahniah ini dengan katanya dalam kitabnya “Ahkam Ahli Zimmah” pada Bab Ucapan Tahniah Kepada Ahli Zimmi : (dan adapun ucapan tahniah terhadap syiar yang telah dikhusukan kepada orang kafir adalah haram secara sepakat, seperti ucapan tahniah terhadap perayaan dan puasa mereka, dengan ucapan : Eid Mubarak ‘Alaika / tahniah atas perayaan ini, atau sebagainya).

Tetapi menurut Dr Yusuf Qardawi dalam fatwanya, beliau mengharuskan tindakan ini selagi mana kita tidak menyambut perayaan mereka dan sekadar ucapan tahniah kepada mereka sebagai tanda hubungan kemasyarakatan. Pendapat ini bersandarkan kepada firman Allah S.W.T. yang bermaksud :


Maksudnya : dan apabila kamu diberikan penghormatan Dengan sesuatu ucapan hormat (seperti memberi salam), maka balaslah penghormatan itu Dengan Yang lebih baik daripadanya, atau balaslah Dia (dengan cara Yang sama). Sesungguhnya Allah sentiasa menghitung tiap-tiap sesuatu. (Surah An-Nisaa’ ayat 86)


Maksudnya : Allah tidak melarang kamu daripada berbuat baik dan berlaku adil kepada orang-orang Yang tidak memerangi kamu kerana ugama (kamu), dan tidak mengeluarkan kamu dari kampung halaman kamu; Sesungguhnya Allah mengasihi orang-orang Yang berlaku adil. (Surah Al-Mumtahanah ayat 8)

Namun, perlu diingat bahawa ucapan yang ditujukan kepada mereka adalah suatu ucapan yang bukan digambarkan dengan keredhaan kita terhadap agama mereka tetapi semata-mata ingin menjaga hubungan dan berbuat baik kepada mereka. Sikap ini dari satu sudut menunjukkan Islam merupakan agama yang mengamalkan sikap toleransi dengan penganut agama yang lain dengan menjaga batasan syara’ yang telah ditetapkan.

Kesimpulan : Agama Islam merupakan agama yang menitikberatkan toleransi antara pengikutnya dan penganut agama lain. Namun, dalam masalah yang berkaitan dengan soal akidah, perkara ini adalah lebih utama. Berdasarkan kepada perbahasan yang telah diletakkan, kita dapat melihat penyelesaian kepada permasalahan adalah seperti berikut :

1. Haram menyambut perayaan orang kafir disebabkan kesalahan aqidah yang dianuti oleh mereka. Secara umumnya, perkara ini disamakan seolah-olah kita turut sama menyokong pendirian dan pegangan mereka.

2. Dibolehkan memberikan ucapan atau tahniah pada hari kebesaran mereka dengan syarat bukan disebabkan kita berasa gembira dengan perayaan ini tetapi hanya ingin menjaga hubungan kemasyarakatan dalam sebuah komuniti.

Apa yang paling penting ialah pendekatan yang digunakan oleh umat Islam dalam mendepani masyarakat berbeza bangsa dan agama dalam sesebuah kawasan. Cara ini perlu diberikan perhatian supaya Islam itu dapat diperlihatkan wajahnya yang indah dan kefahaman tentang suatu peristiwa itu dapat diperbetulkan.

Rujukan :

1. Al-Quran Al-Karim.
2. Sahih Al-Bukhari, karangan Muhammad Ibn Ismail Ibn Ibrahim Ibn al-Mughirah Ibn Bardizbah al-Bukhari.
3. Sahih Muslim, karangan Abul Husayn Muslim ibn al-Hajjaj Qushayri al-Nisaburi.
4. Sunan Abi Daud, karangan Abu Da'ud Sulayman ibn Ash`ath al-Azadi al-Sijistani.
6. Al-Majmu’, karangan Imam An-Nawawi.
7. Ahkam Ahli Zimmah, karangan Imam Ibnu Qayyim.
8. Al-Bidayah Wa An-Nihayah, karangan Imam Ibnu Kathir.
9. Tasamuh Fi Hadarah Islamiyah, karangan Dr Ikrimah Sobri.

Kes Aminulrasyid: Saksi utama dakwa dipukul semasa larikan diri

Mahkamah Sesyen di sini hari ini diberitahu bahawa saksi utama kes itu, Muhammad Azamuddin Omar, mendakwa beliau dipukul semasa melarikan diri daripada anggota polis selepas mangsa Aminulrasyid Amzah ditemui mati di dalam kereta Proton Iswara putih yang dipandunya pada 26 April lepas.
Pegawai Penyiasat kes itu, ASP Abdul Halim Ismail, berkata beliau mendapat tahu bahawa Azamuddin membuat laporan polis kerana dipukul oleh anggota polis pada hari yang sama.
Beliau berkata Azamuddin yang hanya cakar-calar di tubuh badannya akibat dakwaan itu, dihantar ke Hospital Tengku Ampuan Rahimah (HTAR), Klang, olehnya pada pukul 2.45 pagi, 27 April lepas, bagi membuat pemeriksaan perubatan.
Abdul Halim berkata demikian ketika memberi keterangan pada perbicaraan Koperal Jenain Subi, 48, yang didakwa menyebabkan kematian Aminulrasyid, 15, di Jalan Tarian 11/2, Seksyen 11 di sini antara 1.10 pagi dan 2 pagi pada 26 April lepas.
Jenain didakwa mengikut Seksyen 304(a) Kanun Keseksaan yang membawa  hukuman penjara sehingga 30 tahun, dan boleh dikenakan denda, jika sabit kesalahan.
Aminulrasyid dilaporkan meninggal dunia kerana luka tembakan di kepala.
Sebelum ditemui mati, dua kereta peronda polis telah mengejar dan melepaskan tembakan ke arah kereta yang dipandu remaja itu yang turut dinaiki Azamuddin.
Semasa disoal oleh Timbalan Pendakwa raya Mohd Dusuki Mokhtar sama ada beliau nampak sebarang kecederaan pada fizikal Azamuddin, Abdul Halim berkata beliau tidak nampak dan cuma ada kesan calar.
Abdul Halim turut memberitahu mahkamah sebelum beliau membawa Azamuddin ke HTAR, beliau telah mengambil keterangan daripada remaja itu pada pukul 1 pagi 27 April.
Azamuddin memberitahu Abdul Halim mengenai insiden itu dan beliau telah menyimpan baju yang dipakainya yang terkena darah Aminulrasyid pada malam kejadian di rumah rakannya, Zubir Salleh.
Abdul Halim berkata beliau bersama lima anggota polis dengan Azamuddin kemudian pergi ke rumah Zubir di Jalan Gedombak Seksyen 11 di sini dan menemui pakaian itu, baju dan seluar di dalam beg plastik, berhampiran longkang kira-kira 150 meter dari rumah Zubir dan telah dibasuh oleh Azamuddin sebelum disembunyikan.
Semasa proseding hari ini, Abdul Halim mengesahkan seluar pendek berwarna biru muda dengan corak bunga raya dan kemeja berwarna merah muda yang ditunjukkan kepadanya oleh pihak pendakwaan sebagai pakaian yang ditemui pada 27 April lepas.
Abdul Halim juga memberitahu mahkamah beliau yang bertugas di Jabatan Siasatan Jenayah Berat (D9) telah diarahkan oleh Pegawai Turus D9 Selangor SUP Dennis Leong Soon Kuai supaya mengambil alih penyiasatan kes itu daripada Pegawai Penyiasat, ASP Ahmad Fauzi Mohamed Zin, pada pukul 12 tengah hari 26 April lepas.
Sementara itu semasa disoal balas oleh peguam bela Jenain, Salim Bashir, Ahmad Fauzi berkata beliau ada melihat sebilah parang di dalam kereta Iswara yang dipandu oleh Aminulrasyid dan foto parang itu telah dirakamkan oleh jurugambar Lans Korporal Ahmad Zamzami Abdul Wahab semasa kehadiran beliau.
Bagaimanapun Ahmad Fauzi berkata beliau tidak melakukan siasatan bagi mengetahui siapa pemilik parang itu.
Perbicaraan di hadapan Hakim Latifah Mohd Tahar disambung esok. —