Friday, January 22, 2010

Pelajar Asrama menjadi mangsa keborosan kerajaan

 Bila Kementerian Pelajaran telah mengurangkan peruntukan dari RM27 bilion kepada RM25 bilion ia telah memberikan kesan yang tidak sedikit kepada sesi baru persekolahan. Antara yang menerima tempiasnya ialah sekolah-sekolah yang mempunyai asrama terutama Sekolah Berasrama Penuh (SBP).

Jumlah hari penyediaan makanan telah dikurangkan dari 250 hari kepada 200 hari. Akibatnya ada sekolah yang terpaksa mengarahkan murid pulang ke rumah pada cuti hujung minggu dan cuti umum kerana asrama tidak menyediakan makanan. Semua ini telah menimbulkan kegelisahan di kalangan pelajar yang terlibat, ibu bapa dan pentadbir asrama. Keunikan kehi dupan di asrama tidak dapat dikecapi lagi jika pekara ini berterusan.

Sesungguhnya kehidupan di asrama akan memberikan kelebihan kepada pelajar sekolah berbanding dengan mereka yang tinggal di luar. Biasanya pelajar asrama berpeluang meningkatkan disiplin diri dengan belajar hidup berdikari, bergaul dengan pelajar lain dari pelbagai latar belakang, jadual belajar yang diseliakan dengan rapi dan pelbagai peluang untuk melatih diri menjadi pemimpin. Namun, dengan apa yang berlaku ini kehidupan pelajar asrama akan jadi caca marba.

Kita masih tidak faham dengan cara pemerintahan kerajaan Barisan Nasional (BN) ini yang tidak prihatin apa yang patut diutamakan dalam kebajikan rakyat jelata. Tindakan seperti ini memperjudikan nasib pelajar kerana kebanyakan pelajar yang tinggal di asrama adalah pelajar luar bandar dan ada juga pelajar terpilih kerana potensi mereka memberangsangkan.

Bila berlaku fenomena seperti ini, akan berbondonglah para pelajar asrama ini ke stesyen bas pulang ke kampung atau terpaksa meminta belanja tambahan dari ibu bapa untuk membeli makanan di luar jika tidak pulang ke rumah! Bagi pelajar yang ibu bapanya berkemampun memang tidak ada masalah. Bagaimana dengan golongan miskin? Adakah kita redha melihat pelajar makan mee segera tiap hujung minggu?

Malaysia negara kaya. Tetapi wang negara bocor akibat difaraidkan secara haram melalui cara yang tidak wajar untuk pemimpin BN dan kroni-kroni mereka. Bila negara tidak mewah lagi seperti dahulu maka apa yang sepatutnya diutamakan untk kebajikan rakyat jelata terpaksa dipotong! Jelas bahawa slogan Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan hanyalah lawak semata-mata. Dalam kes apa yang penulis sebutkan ini, eloklah kita panggil GENERASI MUDA DIJAHANAMKAN! / sidangonline


mana la kerajaan nak ada duit..... najis dah bagi semua kat laki dia sipompuan puaka p belanja kat luaq negara......

datuk husam , pemimpin rakyat


Flashback : gambar lama sekitar tahun 2008 - 2009

datuk husam musa melawat orang tua sakit di sebuah kampung di pedalaman (bukan kelantan)
aku sokong dato husam dalam kemelut kelantan sekarang.
datuk husam , pemimpin rakyat

Kisah Mek Lijah Tergadai Tanah & Maruah

N3 ini berkaitan kemelut "RM23JUTA" kerugian oleh PMBK yang diketuai oleh Arif Fahmi.
Semua benda-benda – bayar sana, bayar sini – sebenarnya adalah ibarat cerita wayang kulit Kerajaan Negeri sahaja… atau lebih tepat dalam kata bidalan : MACAM BERSELIMUT DENGAN KAIN SELIMUT SINGKAT… Tarik keatas, kaki nampak terjulur…; tarik kebawah, dada terdedah sejuk.. Serba tak kena. Itulah sebenarnya isu "RM 23 juta" itu..

Kalau dalam bahasa kampung, in macam cerita Mek Lijah. Mek Lijah tu miskin wang.., tapi ada tanah pusaka seluas 10 ekar. Taukeh mari, bagitau Mek Lijah, dia nak majukan tanah Mek Lijah. Dari 10 ekar tanah Mek Lijah, hanya 1 ekar sahaja yang taukeh ni nak start dulu. Lagi 9 ekar, taukeh cakap, nanti saya punya hal lah nak buat apa2 lain masa. Maka tanah 10 ekar ni pun ditukar miliklah kepada taukeh ni.
1 ekar tanah Mek Lijah tu taukeh nak buat 10 unit rumah teres, satu deret. 'Corner lot' kiri-kanan tu taukeh punya. Mek Lijah diberi 4 unit tengah2 tu, dengan HARGA PENILAIAN TAUKEH tu sendiri sebanyak RM 500,000 se unit. Seronok lah Mek Lijah hebahkan sana-sini kerana dapat harta bernilai RM 2 juta dari taukeh. Dia bukannya tahu, kos sebenar taukeh tu buat rumah teres tu adalah RM 100,000 se unit sahaja. Maknanya, taukeh tu sebenarnya beli tanah Mek Lijah dengan harga RM 400,000 jer. Tu 'tak cerdik' fasa pertama…
Lepas perjanjian dibuat semua depan loyar, taukeh pun buat lah rumah2 teres tu. Masa tengah bina, tup-tup, anak2 Mek Lijah yang 6 orang tu balik ke kampung. Mereka mendesak nak kan rumah kerana tempat tinggal mereka di bandar selama ini akan dirobohkan.
Dek malu kat jiran, Mek Lijah pergi jumpa taukeh… nak 2 unit lagi rumah. Yang 4 anak perempuan tu, tak aperlah ambik rumah teres tengah2 sorang satu…, tapi anak2 lelaki lagi dua ni nak rumah 'corner lot'..
Taukeh pun baik hati… Dia kata boleh ambik 2 unit 'corner lot' ni.., cuma Mek Lijah kena bayar ler. Satu unit RM 800,000 … 2 unit kena bayar RM 1.6 juta ! Mek Lijah pulak mana lah tau berapa kos sebenar pembinaan 2 unit 'corner lot' ni.. dan Mek lijah pun tak ader kuasa nak pertikai kos sebenar unit ni. Apa pun, Mek Lijah kena cari duit RM 1.6 juta untuk dibayar kepada taukeh…. Mana dia nak cari? Nak makan selama ini pun susah.. Itu 'tak cerdik' fasa kedua..
Dalam Mek Lijah dok 'mutar itek' (duk tgh bingung), tup-tup, jiran2 dia dapat tahu, bahawa rumah lama anak2 Mek Lijah yang nak kena roboh di bandar tu pun, TAUKEH SAMA jugak yang nak majukan .. !!!
Setakat ni dulu…. nak terketawa ni… !! Sambung cerita lain kali… Hehehehehehe…..!!!
Kesimpulannya : BODOOOOOOOOOOOOOOOO OOOOOOO NOK MAPUH!!!!&^&!*%^&!*^&!^@@@!@!!#!@ #!@
- dipetik dari komentar di blog kickdefella.

Kematian Teoh Beng Hock: Doktor-Doktor Semua Boleh Blah

Oi..! korang tak reti-reti lagi ke..? ni semua nak kena ajar. kita ni dok dekat negara Malaysia, ada "undang-undang" ("rimba"). jadi tak kira la kenyataan tu datang daripada Doktor Pakar ke, Specialist ke, hape benda ke, kalau mahkamah tak sahkan maknanya tak betul lah benda tu..!

Korang kalau pergi sakit, tak payah buang masa nak jumpa apa nama Doktor Pakar ke, Specialist ke, menatang hape sekalipun korang tak payah buang masa. kalau sakit, terus pergi mahkamah, tanya mahkamah apa sakit korang. biar mahkamah putuskan.

Kalau ada sedara-mara mati mengejut pun korang tak payah nak buat gila nak tanya Doktor sipolan-sipolan mati sebab apa. kang tak pasal-pasal kena tuduh menghina mahkamah.

Doktor-doktor yang ada pun jangan dok gila babi nak tunjuk hebat. kalau ada yang mati, WAJIB rujuk pada mahkamah sebab-sebab kematian tu..! mahkamah lagi tau, korang sape woi..?

Lepas ni ejen-ejen insurans pun tak payah susah-susah nak rujuk pada laporan Doktor kalau ada waris-waris nak claim insurans kematian. tanya mahkamah je sipolan-sipolan mati sebab apa.

Bodoh punya Negara..! belajar tinggi-tinggi habis duit puluh-puluh ribu, buang masa bertahun-tahun, praktikal bedah mayat sampai hancur tak rupa mayat pun tak guna dah sekarang kalau kepakaran korang sebagai Doktor pun tak boleh nak pakai..!

Nak sahkan sebab kematian pun nak kena rujuk dekat mahkamah..! ape punya siyal... buat post mortem 2-3 jam, last sekali atas ilmu yang dok belajar selama ni dapat tau sipolan-sipolan mati sebab kena sembelih, tapi tak boleh bagitau keluarga simati sebab - Mahkamah belum putuskan mati sebab apa.

Ni negara apa nih..? Zimbabwe pun tak macam ni woi..!

Tindakan Menjadikan Surau Sebagai Sasaran Serangan Dikecam

KENYATAAN MEDIA
UNTUK EDARAN SEGERA

Tarikh: 22 Januari 2010


Tindakan Menjadikan Surau Sebagai Sasaran Serangan Dikecam

Saya mengecam keras serangan yang dilakukan terhadap dua buah surau di Muar awal pagi semalam. Surau Silaturrahim dan Surau Kampung Parit Beting masing-masing dipercayai dibakar menggunakan minyak tanah. Setelah berakhir siri serangan terhadap beberapa gereja dan gudwara, kini surau pulau menjadi sasaran.

Pendirian Pakatan Rakyat jelas iaitu kesucian rumah ibadat, walau apapun kepercayaannya mestilah dihormati. Tindakan menyerang rumah ibadat adalah satu tindakan pengecut dan tidak bermoral.

Saya juga memberi amaran kepada mana-mana pihak agar jangan cuba mencetuskan provokasi sehingga menjejaskan keharmonian serta menimbulkan keretakan di kalangan rakyat Malaysia.

Rakyat Malaysia sudah lama hidup dalam keadaan rukun dan aman, mereka sudah cukup matang serta bijak untuk meremehkan sebarang usaha jahat demi menguntungkan politik golongan tertentu. Amat dikesali apabila ada pihak yang sanggup membakar sentimen agama hanya untuk laba yang sedikit.


ANWAR IBRAHIM
KETUA PEMBANGKANG
DEWAN RAKYAT MALAYSIA

Lagi Wakil rakyat BN ponteng????


KUALA LUMPUR : Mungkinkah budaya ponteng dalam kalangan wakil rakyat Barisan Nasional (BN) adalah tabiat mereka atau pun wujudnya suatu bentuk protes berterusan terhadap kepimpinan Perdana Menteri Najib Razak secara halus?
Jika dalam tragedi 14 Disember tahun lalu menyaksikan sejumlah besar Ahli Parlimennya (MP) ponteng di Parlimen, situasi itu nampaknya gagal dijadikan iktibar oleh mereka. Sama ada kejadian itu disengajakan atau mereka buat-buat lupa, tidak pula diketahui.
Terbaru, tiga MP BN ponteng lagi dan kali ini melibatkan lawatan pemimpin luar negara yang gagal mereka sambut sehingga menyaksikan pemimpin dari Korea itu menyindir sikap berkenaan.
Ketiga-tiga MP itu ialah MP Pulai, Nur Jazlan Mohamed; MP Sabak Bernam, Abd. Rahman Bakri dan MP Putatan, Marcus Mojigoh yang sepatutnya hadir mewakili BN untuk menyambut kunjungan hormat Naib Speaker Parlimen Korea Selatan, Moon Hee Sang di Parlimen semalam.
Malah, Moon Hee Sang turut memuji kehadiran MP Pakatan Rakyat (PR) seperti yang diakui oleh Timbalan Yang Dipertua (TYDP) Dewan Rakyat, Datuk Ronald Kiandee.
"Lebih memalukan, ketiadaan wakil BN itu dipersoalkan Hee Sang kerana hanya wakil pembangkang sahaja yang hadir iaitu Ahli Parlimen Wangsa Maju, Wee Choo Keong dan ahli Parlimen Bukit Bintang, Fong Kui Loon.
"Ia menjadi ketara kerana rombongan Korea Selatan itu terdiri daripada wakil kerajaan dan pembangkang, " tegas Kiandee.
Dalam kejadian ponteng Parlimen pada 14 Disember tahun lalu, sejumlah 74 daripada 137 MP BN ponteng di Dewan Rakyat yang menyaksikan Bajet 2010 hanya diluluskan dengan kelebihan majoriti tiga undi.
Undi kemenangan BN itu termasuklah melalui bosnya, Najib Razak bersama timbalannya, Muhyiddin Yassin yang hadir dalam keadaan tergesa-gesa pada malam tersebut.
Lebih menarik, MP PR berjaya mencatatkan kehadiran 78 peratus berbanding BN hanya 48 peratus.
Turut ponteng pada malam pengundian itu ialah sejumlah besar menteri bersama timbalan menteri.
Mengikut konvensyen yang diamalkan di negara lain, termasuk negara Komanwel, Parlimen akan dibubarkan dan Perdana Menteri boleh digantikan jika bajet nasional tidak diluluskan.
Selepas peristiwa itu, Najib kononnya mahu menghukum 'anak buahnya' yang ponteng itu, namun sehingga kini tindakan itu gagal dilaksanakan.
Untuk rekod, ini merupakan kali kedua MP Pulai, Nur Jazlan Mohamed dan MP Putatan, Marcus Mojigoh ponteng selepas sikap yang sama ditonjolkan pada sesi Dewan Rakyat, 14 Disember lalu.erapakatan

Pusat Pengajian Pondok Tertua Di Kelantan Musna...


Pondok Lubuk Tapah


PASIR MAS, 22 Jan (Bernama) — Tiga blok bangunan sebuah pusat pengajian pondok yang tertua di Kelantan di Kampung Lubuk Tapah, di sini musnah dalam satu kebakaran pada awal pagi Jumaat.
Menurut seorang saksi kejadian, Hanipa Zakaria, 59, beliau menyedari kebakaran itu kira-kira pukul 1.45 pagi ketika hendak masuk tidur.
“Ketika itu saya terdengar bunyi bising di luar rumah dan apabila saya keluar rumah, kelihatan sebahagian satu blok bangunan sudah terbakar,” katanya ketika ditemui pemberita di sini.
Hanifa berkata beliau kemudiannya mengejutkan beberapa ahli keluarganya untuk keluar dari rumah yang terletak berhampiran dengan pusat itu.
“Hampir 70 peratus rumah saya turut terbakar, bagaimanapun saya sempat menyelamatkan sebuah kereta,” katanya.
Difahamkan ketika kejadian terdapat kira-kira 55 pelajar di pondok tersebut termasuk mereka dari Kemboja.
Bagi yang ingin memberikan sumbangan, bolehlah menghubungi pejabat pondok berkenaan di talian: 09-7905672 atau Saudara Azlan, 014-5064930

Sementara itu Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Pasir Mas, Adnan Said berkata, pihaknya menerima panggilan kira-kira pukul 1.55 pagi dan tiba di tempat kejadian lima minit kemudian dan sempat memadamkan api dari memusnahkan bangunan berhampiran.
Katanya, punca kebakaran masih dalam siasatan dan kerugian keseluruhan dianggarkan bernilai RM785,000 melibatkan bangunan dan kelengkapan serta kitab-kitab agama.
Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat turut melawat tempat kejadian itu.
klik di sini untuk

Maklumat Pondok Lubuk Tapah

Al-Fatihah: Sultan Iskandar - Raja Yang Tega...

Sultan Johor Sultan Iskandar, yang mangkat malam Jumaat lalu pada usia 77 tahun, adalah seorang raja yang tegas tetapi adil dan sentiasa mahukan yang terbaik bagi rakyat, menjadikan negeri Johor sebagai antara negeri termaju di negara ini.

Baginda yang dimasyhurkan sebagai Sultan Johor pada 11 Mei 1981, mangkat pada 7.15 malam di Hospital Pakar Puteri selepas dimasukkan ke hospital itu hari ini kerana gering.


Baginda meninggalkan Sultanah Johor, Sultanah Zanariah serta dua putera dan lapan puteri iaitu Tunku Mahkota Johor Tunku Ibrahim Ismail, Tunku Puteri Johor Tunku Hajah Kamariah, Tunku Besar Tunku Zabedah Aminah, Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah, Tunku Hajah Mariam Zahrah, Tunku Norani, Tunku Maimunah Ismailiah, Tunku Bendahara Johor Tunku Abdul Majid Idris Ismail, Paduka Puteri Tunku Muna Najiah dan Tunku Aminah Kalsom Masera Marian Zahirah.

Semasa pemerintahan baginda, Sultan Iskandar dikasihi pelbagai lapisan rakyat negeri Johor atas bimbingan dan perhatian berterusan baginda terhadap segala naungannya.

Baginda bukan sahaja bijak dalam hal keagamaan dan pemerintahan tetapi juga dalam pelbagai bidang lain seperti ketenteraan, sukan dan perniagaan.

Baginda sering bertitah mengingatkan rakyatnya agar sentiasa hidup bermuafakat, bersatu padu dan bekerja bersungguh-sungguh bagi menjamin kebahagiaan negeri Johor.

Sultan Iskandar dianugerahkan ijazah Doktor Kehormat Undang-undang oleh The National University of Singapore (NUS) pada 12 April 2007 sebagai mengiktiraf peranan baginda dalam kemajuan dan kemakmuran negeri itu serta sumbangan baginda terhadap hubungan dua hala antara Malaysia dan Singapura.
Pemimpin Singapura dijemput ke istana
Dalam menjaga hubungan dua hala antara Malaysia dan Singapura, baginda sering menjemput pemimpin Singapura ke Istana Bukit Serene di Johor Baharu semasa sambutan Hari Raya.

Sultan Iskandar, yang dilantik menjadi Yang di-Pertuan Agong kelapan pada 26 April 1984 hingga 25 April 1989, diputerakan di Istana Semayam, Johor Baharu pada 8 April 1932 merupakan putera sulung kepada Almarhum Sultan Ismail ibni Almarhum Sultan Ibrahim.

Menggemari permainan polo, papan layar, golf dan memburu, baginda merupakan uruterbang bertauliah dan pernah mendapat latihan asas ketenteraan dalam Pasukan Askar Timbalan Setia Negeri Johor.

Baginda merupakan Panglima Askar Timbalan Setia Negeri Johor yang diasaskan dan ditubuhkan oleh moyang baginda Almarhum Sultan Abu Bakar pada tahun 1885.

Minat baginda dalam bidang ketenteraan jelas dilihat daripada perwatakan baginda yang sentiasa segak beruniform tentera dan ketegasan baginda dalam soal disiplin.

Sultan Iskandar pernah menyertai batalion kedua Askar Wataniah di Johor Baharu pada 1960 dan berkhidmat dengan Pasukan Simpanan Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) sebagai pegawai dan dilantik sebagai Kolonel Yang Dipertua Rejimen Gerak Khas.

Sebagai Ketua Agama Negeri, baginda sentiasa mengadakan hubungan erat dengan Majlis Agama Negeri atau pentadbiran jabatan berkenaan untuk mengikuti perkembangan dan masalah agama. Baginda sendiri turut menyampaikan khutbah-khutbah Jumaat di masjid-masjid sekitar Johor.
Gemar sukan lasak
Di arena sukan, baginda terkenal sebagai peminat dan ahli sukan dalam pelbagai acara yang mencabar seperti golf, tenis, tinju, luncur layar, ski air, menyelam, berenang, payung terjun, lumba kereta dan menunggang motosikal berkuasa tinggi. Baginda merupakan seorang juruterbang helikopter dan pesawat ringan yang dikagumi.

Sultan Iskandar yang turut gemar berburu, sering menasihatkan rakyat negerinya agar menceburi sukan menembak kerana baginda percaya sukan itu akan muncul sebagai sukan utama di masa hadapan.


Ketika merasmikan Kejohanan Menembak Sultan Iskandar Challenge Trophy 1997, baginda bertitah sukan itu bukan lagi menjadi aktiviti yang dikhususkan kepada golongan berada tetapi terbuka kepada semua golongan kerana yuran dikenakan oleh kelab menembak adalah kecil.

Hasrat baginda itu kini menjadi kenyataan kerana Malaysia mula muncul sebagai antara negara yang mempunyai penembak terbaik di peringkat antarabangsa.

Dan sehingga kini, Persatuan Penembak Clay Target Johor (JCTSA) terus menganjurkan pertandingan menembak Piala Sultan Iskandar, yang melibatkan penembak tempatan dan luar negara, sempena sambutan Hari Keputeraan Sultan Iskandar.

Selain sukan menembak, baginda turut memberikan sokongan kepada sektor pelancongan dengan seringkali mencemar duli menghadiri Festival Layang-layang Antarabangsa di Bukit Layang-Layang, Pasir Gudang yang menjadi venue tetap acara itu.

Titah baginda, penganjuran agenda bertaraf antarabangsa merangkumi acara-acara sukan, rekreasi serta temasya layang-layang dapat memberikan imej antarabangsa kepada Johor dan Malaysia.

Sultan Iskandar menerima pendidikan awal di Sekolah Rendah Ngee Heng, Johor Baharu sebelum melanjutkan pelajaran di English College (sekarang Maktab Sultan Abu Bakar) di Johor Baharu dan seterusnya melanjutkan pelajaran di Trinity Grammar School, Australia pada usia 16 tahun sebelum ke Devon Technical College, England lima tahun kemudian.

Setelah menamatkan pengajian pada 25 Januari 1956, baginda pulang ke Johor pada 1956 dan terus berkhidmat sebagai pegawai tadbir dalam Perkhidmatan Awam Negeri Johor sehingga 1959.

Sultan Iskandar dilantik Tengku Mahkota Johor pada 8 Mei 1959 berikutan kemangkatan nenda baginda, Almarhum Sultan Ibrahim ibni Almarhum Sultan Abu Bakar di London.
Pada Disember 1966, baginda dilantik Raja Muda Johor oleh ayahanda baginda dan turut menceburkan diri dalam bidang perniagaan dengan menubuhkan beberapa syarikat seperti Mados Enterprises dan Mados-Cito-Daiken.

Pada 10 Mei 1981, baginda dilantik Pemangku Raja pada 11 Mei 1981, selepas Sultan Ismail gering dan dimasyhurkan sebagai Sultan Johor keempat dalam sejarah Johor moden.
 
Sumber - Malaysiakini

Jemputan Istimewa kepada Wanita dan Semua Wanita

 
Yang Berhormat Puan Rodziah Ismail dengan segala sukacita dan berbesar hati menjemput wanita di Selangor untuk menghadiri Konvensyen Kepimpinan Wanita Selangor yang akan julung kali diadakan di Shah Alam.
Pengerusi Tetap Hal Ehwal Wanita, Kebajikan,
Sains, Teknologi, & Inovasi dan Kebudayaan, PUAN RODZIAH ISMAIL
KONVENSYEN KEPIMPINAN WANITA NEGERI SELANGOR 2010
Kerajaan negeri Selangor menerusi Jawatankuasa Tetap Hal Ehwal Wanita akan mengadakan Konvensyen Kepimpinan Wanita Negeri Selangor 2010 yang pertama pada 23 Januari 2010 di Kompleks Belia & Kebudayaan, Seksyen 7, Shah Alam bermula jam 9.00 pagi hingga 1.30 tengahari.
Motto Konvensyen ialah : Melonjakkan kepimpinan wanita Selangor ke arah pembangunan masyarakat madani.
Menyedari bahawa Selangor adalah sebuah negeri yang mempunyai wanita teramai dan negeri yang paling kaya di Malaysia yang telah dibina infrastruktur yang baik untuk melonjakkan bidang-bidang pembangunan di negeri Selangor, maka Kerajaan negeri Selangor adalah juga bersedia untuk memberi impetus dan kepentingan terhadap dasar untuk meletakkan kepimpinan wanita sebagai sebahagian dari perlaksanaan misi ke arah pembentukan masyarakat madani.
Antara ciri-ciri masyarakat madani:
· Menjamin keadilan untuk semua
· Menjunjung prinsip-prinsip perlembagaan
· Mengukuhkan institusi kehakiman
· Mengangkat darjat kemuliaan insan, kebebasan dan haknya
Penglibatan wanita dalam proses membuat dan menghasilkan keputusan-keputusan yang mengesani hampir 50% penduduk di negeri Selangor adalah sesuatu yang wajar dan menyumbang secara positif terhahap kualiti keputusan yang diambil dalam mencapai hasrat pembentukan sebuah masyarakat madani.

KONVENSYEN Kepimpinan Wanita Selangor ingin mencapai objektif-objektif berikut:
a. Pemantapan kepimpinan wanita melalui perkongsian halatuju negeri dan pengisisan peranan di dalam masyarakat
b. Membangun potensi dan memberdaya wanita dari pelbagai lapisan masyarakat dan dalam semua sektor sebagai agen perubahan kepada masyarakat serta penyumbang kepada pembangunan ekonomi dan sosial negara;
c. Membangkitkan kesedaran, kepekaan dan kefahaman semua pihak mengenai isu dan kedudukan wanita;
d. Memberi panduan dan tuju hala dalam segala usaha perancangan dan pelaksanaan program-program pembangunan negara semoga kepentingan dan penyertaan wanita tidak terabai, baik sebagai sasaran mahupun sebagai agen-agen pembangunan masyarakat harmoni dan seimbang.
d. Membantu kearah penyertaan dan penglibatan aktif bersama kaum wanita dan lelaki dalam proses pembangunan dan pembuat keputusaan baik di peringkat perancangan, mahupun di peringkat pelaksanaan dan penilaian impaknya.
KANDUNGAN PROGRAM
Perasmian : Oleh Dato’ Menteri Besar Selangor, Dato’ Seri Khalid Ibrahim
Penampilan Khas: Menghargai Dato’ Seri Wan Azizah Wan Ismail, selaku penerima Anugerah Umar ibnu al-Khattab
Pelancaran Laman Web Wanita
Pembentangan : 1. Kepimpinan Wanita – Suatu Tuntutan –
YB Saari Sungib
2. Analisa Status Wanita Selangor –
Dr Jariah Masud
Forum : Pemberdayaan Wanita dalam Kepimpinan Di Negeri Selangor

Panel: YB Haniza Talha
YB Zuraida Kamaruddin
YB Saari Sungib
Dr Irene Fernandez
Puan Betty Yeoh
Ucaputama
Konvensyen: oleh YB Rodziah Ismail
Seramai 1500 orang peserta dijangka hadir yang terdiri daripada pemimpin wanita dari pelbagai sektor - awam, swasta dan NGO – di pelbagai bidang dan arena di semua peringkat kepimpinan.

PROGRAM TENTATIF

0900
Pendaftaran
0930
0935
0945
0955

1015
Pembukaan
Bacaan Al Quran
Ucapan Aluan oleh YB Rodziah Ismail
Ucapan Perasmian YAB Dato’ Menteri Besar Selangor,
Dato’ Seri Khalid Ibrahim
Penampilan Khas: Merhargai Dato’ Seri Wan Azizah Wan Ismail, penerima Anugerah Umar Ibnu Al-Khattab

1030
Rehat
10451145
Pembentangan:
1. Kepimpinan Wanita – Satu Tuntutan – YB Saari Sungib
2. Analisa Status Wanita Selangor – Dr Jariah Masud

FORUM:
Pemberdayaan Wanita dalam Kepimpinan – Antara Aspirasi dan Realiti

1245
Ucaptama oleh YB Rodziah Ismail
1315
Makan tengahari dan solat Zuhur
Bersurai

Untuk sebarang pertanyaan mengenai kenyataan media di atas, sila hubungi: Nurshuhadah Hamid, telefon: 019-2391979

Program Ceramah umum Isu-isu panas......

BERSAMA BARISAN PENCERAMAH

YB DR Mujahid Yusof Rawa YDP PAS Bayan Baru / Ahli Parlimen Parit Buntar
Khairul Anuar @ Jonah Naib Ketua AMK Pusat
YB Haji Abdul Mallik Kassim ADUN Batu Maung / EXCO Kerajaan Negeri Pulau Pinang
YB Sim Tze Tzin ADUN Pantai Jerjak / Timbalan Ketua AMK Pulau Pinang

Tarikh : Sabtu 23 Jan 2010
Jam : 9.00 malam
Tempat :Dewan JKKK Sg.Ara Pulau Pinang

SEMUA DIJEMPUT HADIR BERAMAI-RAMAI. ......... ........

Program Ceramah Terkini Di Bayan Baru


 


YB Dr Mujahid Yusof Rawa - Ahli Parlimen Parit Buntar / Yang DiPertua PAS Bayan Baru.


Khairul Anuar Zainudin @ Jonah - Naib Ketua AMK Pusat


YB Hj Abd Malik Kassim - ADUN Batu Maung / EXCO Kerajaan Negeri
Pulau Pinang.


YB Sim Tze Tzin - ADUN Pantai Jerejak / Timbalan Ketua AMK Pulau Pinang.


Tarikh : 23hb Januari 2010 (Sabtu)

Jam : 9.00 malam


Tempat : Dewan JKKK Sungai Ara (berhampiran tapak Pasar Malam Sungai Ara / berhadapan Pak Husin Tomyam)


Anjuran Angkatan Muda KeADILan Bayan Baru.


SEMUA RAKYAT MALAYSIA DIJEMPUT HADIR...


--
Lawatilah blog kami & rakan-rakan bloggers Pakatan Rakyat di :-

http://keadilanbaya nbaru.blogspot. com/

http://amkbayanbaru .blogspot. com/

http://unit- ehsan-penang. blogspot. com/

http://n37batumaung .blogspot. com/

http://kerissilau. blogspot. com/

http://n12adunpenan ti.blogspot. com/

http://kerani- opis.blogspot. com/

http://zulmamakpng. blogspot. com/


" LAWAN TETAP LAWAN...!!!! , SUARA RAKYAT, SUARA KERAMAT...!! ! "