Monday, January 4, 2010

Ramai bijak pandai Melayu akaui kristian juga agama benar

Oleh Abdullah Ngah

Ada ramai para intelektual Melayu yang mengaku masih Islam beranggapan agama kristian juga benar. Para pemimpin UMNO pernah berkata agama sama sahaja. Bermakna agama kristian juga agama yang benar. Salah seorang bekas perdana menteri Malaysia pernah berkata semua agama menuju ke syurga.

Tidak dinafikan agama itu berasal dari Agama Allah (Islam). Kita kena ingat ia sudah diselewengkan menjadi agama sesat lagi menyesatkan.Atas Sebab itu adalah tidak wajar mereka menggunakan nama Allah, kerana penggunaan nama Allah itu telah, sedang dan akan diselewengkan dengan sewenang wenangnya nanti.

Kristian selama lama nya telah melakukan penyelewengan untuk menyesatkan orang Islam diatas muka bumi Allah ini. Kita sangat sedih apabila ada orang masih percaya bahawa kristian tidak akan menyelewengkan kalimah Allah apabila dibenarkan penggunaan nya nanti.
Apakah "Allah" itu Tuhan pada orang kristian.Kalau Allah tuhan mereka mengapa akidahnya tidak sama dengan akidah orang Islam.
Perkataan tuhan tuhan selain "Allah" bermakna agama kristian tidak mengaku "Allah" itu Tuhan mereka.

Malangnya masih ada orang islam yang percaya bahawa penggunaan nama Allah yang dibenarkan itu tidak akan diselewengkan.

Kalau Allah itu tuhan agama mereka mengapa dia pinda agama asal mereka kepada beberapa versi termasuk versi perjanjian lama dan perjanjian baru.
Ini menunjukkan mereka tidak mengaku "Allah" itu tuhan mereka.Kalau mereka mengaku sudah pasti mereka masuk Islam, kerana islam adalah satu satu agama benar dan diterima Allah, manakala lain lain agama yang ada hari ini sesat belaka.

Demikian juga dengan agama Yahudi dan lain lain agama selain islam. Agama symawi adalah agama islam yang diturunkan kepada nabi nabi dan rasul rasul.
Apabila sampai pada tangan manusia mereka pinda untuk disesuai dengan hawa nafsu mereka, malah ada yang bunuh para nabi, kerana marah nabi bermakna marahkan Allah.
Apabila nabi menyeru sembahlah kepada Allah mereka marah dengan begitu amarah sekali.
Bagaimana boleh kita sebut kristian tuhannya Allah, sedangkan kristian mengguna pakai "triniti". "God" itu bukan "Allah" miskipun ada orang tafsir ia Allah. Ia adalah tuhan selain Allah.
God itu tuhan "anak" dan tuhan "bapa" dan "roh suci" yang dimanupulasikan oleh padri padri serta diakui sudah menyeleweng jauh dari akidah yang sebenar.
Kalimah "Allah" adalah suatu perkataan yang telah membuat Melayu di Indonesia berduyung duyung masuk kristian, kerana agama itu dianggap betul dan diterima oleh Allah.
Jika kalimah Allah diguna pakai di Malaysia sudah barang tentu memudahkan lagi kristian, mengkristiankan orang Melayu yang sudah ramai jadi kristian sekarang.
lebih lebih lagi orang Melayu kini sudah mulai tinggal agama Islam, walaupun mereja mengaku masih beragama Islam.Bagaimana mengaku masih anut agama islam sedang mereka tidak solat lima waktu sehari semalam tidak puasa dan tidak mengeluarkan zakat.
Agama islam payah bagi mereka. nak ninum arak tak boleh,nak judi tak boleh, nak berzina tak boleh, nak makan riba tak boleh, nak makan rasuah tak boleh.pendek semua itu menjadi penghalang gaya hidup mereka.
Oleh itu jalan mudah bagi mereka kristianlah pilihan mereka sepertimana yang berlaku di Indonesia, sebuah rumah kritian ada Budda ada Islam pun ada.
Duduk dalam agama islam kena solat, kena puasa, kena keluar zakat.Semuanya jadi payah dan menyusahkan.
Inilah yang banyak menghalang mereka, oleh itu agama kritian adalah agama yang mudah tak kegereja pun tak apa.
Apabila masuk kritian dapat wang, dapat isteri cantik dapat kereta. Ini sesuai dengan citarasa generasi zaman moden ini kerana segalanya tercapai, malah hari ini mereka akan dapat habuan yang tidak terhingga jika berjaya mengkristian orang Melayu.
fikir fikirlah.

JIM sokong rayuan, tapi tiada aduan polis

Oleh Salhan K Ahmad

Pertubuhan Jemaah Islah Malaysia (JIM) menyokong hasrat kerajaan untuk merayu keputusan Mahkamah Tinggi yang membenarkan akhbar terbitan satu gereja Katholik menggunakan kalimah "Allah" dalam penerbitannya.

Presiden JIM, Zaid Kamaruddin berkata pertubuhan itu bagaimanapun tidak akan membuat laporan polis bagi menghalang Gereja Roman Katolik Kuala Lumpur, selaku penerbit, menggunakan kalimah tersebut dalam akhbar Herald-The Catholic Weekly.

Isu ini kembali menjadi perhatian sejak 16 Februari tahun lalu apabila ketua paderi gereja itu Tan Sri Murphy Pakiam, memfailkan permohonan untuk semakan kehakiman bagi menuntut satu deklarasi bahawa keputusan Menteri Dalam Negeri melarang beliau menggunakan perkataan "Allah" dalam majalah itu adalah haram dan perkataan itu bukan eksklusif bagi agama Islam.

Zaid menjelaskan, rayuan daripada Kementerian Dalam Negeri (KDN) itu penting untuk memelihara proses undang-undang bagi menyelesaikan kemelut tersebut.

Tambahnya, tindakan gereja Roman Katholik Kuala Lumpur memfailkan permohonan untuk semakan kehakiman terhadap keputusan mahkamah terdahulu itu jelas bertentangan dengan undang-undang negara.

"Ini bertentangan dengan enakmen yang dikuatkuasakan di 10 buah negeri. Undang-undang ini menghalang penyebaran agama lain kepada orang Islam dan juga menghalang penggunaan kalimah Allah," katanya ketika dihubungi Malaysiakini hari ini.

Beliau juga berharap isu yang berlarutan sejak ini tidak dipolitikkan mana-mana pihak sehingga menaikkan lagi sentimen orang Islam.

"Jadi tak perlulah ada lagi mana-mana pihak yang cuba memanaskan keadaan," katanya dan menjelaskan saranan itu ditujukan kepada semua pertubuhan sama ada mewakili masyarakat Islam mahupun Kristian.

Tambahnya, kalimah Allah itu merupakah satu elemen suci bagi orang Islam di negara ini dan tidak layak digunakan oleh bukan Islam.

"Bagi masyarakat Islam, komen ke atas nabi dan rasul sudah menjadi perkara sensitif, apatah lagi jika nama Allah diberikan taraf yang tidak selayaknya," katanya lagi. - Malaysiakini

Pertahan Kalimah Allah Beramal Dengan Rasuah

Oleh DATUK HAJI MAHFUZ OMAR

Saya terkejut bila melihat gelagat politik UMNO dalam isu kalimah Allah. Persoalan pertama kenapa Kementerian Dalam Negeri (KDN) yang diketuai oleh Naib Presiden UMNO lambat mengemukakan rayuan dalam kes ini ke Mahkamah Rayuan. Pada hal dalam kes politik Perak hari ini setelah Mahkamah Tinggi membuat keputusan Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin sebagai Menteri Besar yang sah, UMNO dan BN terus membuat rayuan.

Dan Mahkamah Rayuan terus bersidang dan membuat keputusan menggantung keputusan mahkamah tinggi dan Datuk Seri Zambry Abdul Kadir kembali jadi Menteri Besar Perak.

Ini menunjukan UMNO hendak mengambil kesempatan atas isu ini untuk meniupkan sentimen mengapi-apikan umat Islam untuk bersatu dan melihat UMNO sebagai juara membela dan mempertahankan Islam. Lagi lambat KDN membuat rayuan lagi banyak keuntungan politik pada perkiraan UMNO.

Kedua, kita melihat media cetak arus perdana yang berada dibawah kawalan KDN yang Menterinya Datuk Seri Hishammudin Hussien, Naib Presiden UMNO beserta media eletronik yang berada dibawah kawalan Kementerian Penerangan terus mengambil kesempatan bagi menghangatkan isu ini dalam menyempurnakan agenda UMNO. Pada hal bagi saya kalau UMNO nakkan kalimah Allah hanya untuk kegunaan umat islam saja, UMNO boleh mengaturkan dari awal kes ini dengan menetapkan Hakim bicara yang boleh menyempurnakan hasrat UMNO.

Bukan kah Ketua Hakim Negara adalah ahli UMNO yang boleh pastikan Hakim yang berjiwa UMNO untuk mengendalikan kes ini. Tapi semua itu tak berlaku kerana UMNO ada agenda adu domba politik keagamaan untuk kepentingan UMNO dan BN. Saya percaya bila isi ini sudah cukup panas dan dilihat umat Islam sudah merasai UMNO lah juara maka rayuan akan dibuat dan Mahkamah akan bersidang untuk membatalkan keputusan Mahkamah Tinggi. UMNO pun akan mendabik dada, UMNO lah yang mampu pertahankan Islam. Kepada pihak Gereja UMNO / BN akan berhujah ini keputusan Mahkamah kita tidak campur tangan. Cukup licik politik UMNO kerana rakyat tidak bincang lagi isu enjin jet hilang, gula naik, harga roti putih naik harga, bajet bocor RM28 bilion, hadiah rumah kepada bekas Perdana Menteri Tun Abdullah Ahmad Badawi bernilai RM12 juta, kes PKFZ RM4 bilon, kes Menteri Pengangkutan Datuk Seri Ong Tee Keat mendapat habuan dari Syarikat Kuala Dimensi sebanyak RM10 juta dan banyak lagi kes korupsi / rasuah pemimpin UMNO / BN.
Kepada umat Islam, saya minta bersabar dan bertenang. Saya percaya kerisauan umat Islam ialah mereka bimbang kalimah Allah disalahguna oleh pihak lain bagi tujuan dakyah agama lain (kristian) kepada orang Islam. Saya percaya ini lah yang menghantui umat Islam. Bukan nak halang penganut agama lain mengguna kalimah Allah. Sudah ramai orang bukan Islam seperti Ahli Parlimen Taiping, Padang Serai, Adun Simpang Pulai dan ramai lagi termasuk lah pimpinan dan ahli dewan perhimpunan penyokong PAS mengunakan penghujahan dengan membaca ayat Quran dan hadith yang ada kalimah Allah. Pembacaan dan penggunaan ayat Quran yang mereka lakukan adalah dengan tujuan yang baik dan umat menyambut dan menerima dengan baik. Jadi apa yang penting jika Mahkamah terus mengekalkan keputusan penggunaan kalimah Allah boleh digunakan oleh penganut Kristian ialah menetapkan garis panduan yang kursus supaya tidak disalah guna untuk tujuan yang boleh menjejaskan keharmonian masyarakat berbilang kaum dan agama.

Apa pun terserahlah kepada peroses perundangan yang perlu segera diputuskan oleh Mahkamah seterusnya. Yang penting seluruh institusi umat Islam perlu melipat ganda usaha dakwah dan tarbiah Islam ke atas umat islam agar punya pegangan Islam kuat dan aqidah Islam mantap dan Iman yang teguh untuk mengelak dari sebarang kekeliruan yang dibimbangi atas isu penggunaan kalimah Allah dan penyebaran dakyah agama lain ke atas umat Islam. Selama ini pun kekeliruan dan salah faham serta penyelewengan terhadap Islam dilakukan oleh umat Islam sendiri. Contoh pemikiran yang cuba memisahkan agama suku dan politik suku yang di ambil dari ajaran agama Kristian. PAS mengambil masa yang begitu lama untuk melaksana usaha memerangi pemikiran sesat ini dan akhirnya berjaya dihakiskan dalam pemikiran umat islam sedikit demi sedikit. Satu ketika dulu UMNO lah juara nak buang perkataan Islam dari parti politik dan NGO. Tapi akhirnya Majlis Raja-Raja membuat keputusan bahawa usaha UMNO nak buang nama Islam dari PAS itu salah dan membenarkan parti politik PAS menggunakan kalimah Islam pada parti PAS. Ini bahaya sebenar yang perlu di risau dan dibimbangi oleh umat Islam bahawa UMNO hanya memikirkan kepentingan politk sempit mereka. Saya harap umat Islam dan seluruh rakyat berbilang agama tidak akan memasuki perangkap UMNO / BN dg agenda politik jahat mereka.
Satu tipu muslihat UMNO nak tunjuk bahawa UMNO juara pertahan kalimah Allah. UMNO pertahan kalimah Allah, UMNO lah juga pengamal rasuah.
DATUK HAJI MAHFUZ OMAR
Naib Presiden PAS,

Kufur Jika Menyokong Guna Kalimah Allah - Dato Dr. haron Din

Oleh: Lutfi

"Berita terbaru yang menjelaskan tentang isu penggunaan nama Allah ini. Dengan adanya penjelasan oleh Tuan Guru Harun Din ini dapat menyelesaikan masalah dan pertentangan dengan isu penggunaan kalimah Allah.Bersatu didalam menentang kekufuran...

Oleh ARIFFUDDIN ISHAK

BANGI: Mana-mana umat Islam yang menyokong keputusan Mahkamah Tinggi membenarkan penggunaan kalimah 'Allah' dalam akhbar mingguanHerald-The Catholic Weekly dalam penerbitannya boleh membawa kepada kekufuran.

Timbalan Mursyidul Am PAS, Datuk Dr Haron Din berkata, menyokong kepada sesuatu perkara yang salah di sisi Islam juga secara tidak langsung boleh menyebabkan berlakunya kekufuran dan syirik.

"Saya menyeru kepada sahabat-sahabat saya supaya mempertimbangkan semula pendirian mereka.

"Kalau kita sokong perkara yang kufur, kita pun secara tak langsung akan kufur sama," katanya dalam sidang media di kediamannya di sini hari ini.

Tokoh agama itu turut melahirkan kekesalannya terhadap beberapa penulis blog termasuk di kalangan beberapa pemimpin parti-parti politik yang menyatakan sokongan mereka kepada keputusan berkenaan.

"Saya harapkan orang-orang ini boleh bersatu pandangan, memanglah setiap orang itu ada kebebasan bersuara.

"Kalau hal politik memanglah ada banyak pandangan, tapi kalau hal agama, kita perlu balik kepada kaedah agama.

"Kalau kita berpuas hati dengan perkara yang syirik ia akan membawa kepada kekufuran," katanya tanpa menyebut secara khusus blog-blog berkenaan.

Baru-baru ini Yang Dipertua PAS Shah Alam, Khalid Samad dalam blognya menyatakan sokongan terhadap keputusan membenarkan penggunaan kalimah Allah dalam penerbitan sebuah akhbar mingguan katolik.

Pandangan beliau itu menimbulkan reaksi negatif daripada banyak pihak termasuk Ahli Parlimen Kulim-Bandar Baharu, Zulkifli Nordin yang menggesa Ahli Parlimen Shah Alam itu supaya keluar PAS.

Khamis lalu, Mahkamah Tinggi membenarkan Herald-The Catholic Weekly menggunakan kalimah Allah dalam penerbitannya atas alasan ia mempunyai hak dalam Perlembagaan.

Hakim Datuk Lau Bee Lan menegaskan, KDN telah bertindak secara salah ketika mengenakan larangan penggunaan kalimah Allah dalam penerbitan akhbar mingguan itu.

Pada 16 Februari lalu, Ketua Paderi Roman Katolik Kuala Lumpur, Tan Sri Murphy Pakiam, sebagai penerbit akhbar itu memfailkan permohonan semakan kehakiman bagi menuntut deklarasi bahawa keputusan Menteri Dalam Negeri melarangnya menggunakan perkataan Allah adalah haram dan perkataan itu bukan eksklusif bagi agama Islam.

Dalam pada itu, Haron din turut meragui niat akhbar berkenaan yang bertegas mahu mendapatkan kebenaran menggunakan kalimah Allah dalam penerbitan mereka.

"Kenapa sekarang nak gunakan nama Allah? Saya yakin mesti ada niat yang tersurat dan tersirat.

"Kalau niat mereka baik, saya nasihatkan supaya jangan gunakan kalimah itu kerana ia tidak baik untuk kita umat Islam... sesuatu yang mendatangkan keburukan mestilah dicegah," katanya.

Selain itu Haron Din berkata, pada masa akan datang perkara yang melibatkan hal agama sepatutnya dibicarakan di Mahkamah Syariah.

"Hal Allah ini adalah hal agama, jadi tempat penyelesaiannya adalah di Mahkamah Syariah.

"Kenapa nak bawa kes ini ke Mahkamah Sivil? Saya menyeru kes ini supaya kes ini diselesaikan di Mahkamah Syariah," katanya.

Beliau juga meminta semua pihak termasuk kerajaan dan Majlis Raja-Raja supaya segera menyelesaikan isu berkenaan.

"Saya merayu Raja-Raja Melayu supaya jangan memandang ringan perkara ini, selesaikan dengan cara setiakawan dan faham memahami perasaan masing-masing," katanya.  MSTAR

 http://lutfimj2006.blogspot.com/
"

Nama Allah: Nik Abdul Aziz tidak setuju dgn keputusan Mahkamah Tinggi-SU Akhbar

Oleh Salhan K Ahmad

Laporan sebuah stesen TV yang memetik kenyataan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat semalam berhubung isu penggunaan kalimah 'Allah', disangkal oleh pejabat menteri besar Kelantan itu.

Setiausaha akhbarnya Mohd Saiba Yaakob berkata, laporan melalui segmen Buletin Utama di stesen TV3 itu "tidak betul" kerana tidak menyampaikan kenyataan Nik Abdul Aziz dengan tepat.

"Laporan itu kata Tok Guru sokong bukan Islam guna (kalimah) Allah, tapi saya tidak pasti laporan itu dalam konteks apa," kata Mohd Saiba ketika dihubungi hari ini.

Sebenarnya, kata Mohd Saiba, mursyidul am PAS itu tidak setuju dengan keputusan Mahkamah Tinggi membenarkan gereja Roman Katolik Kuala Lumpur, selaku penerbit, menggunakan kalimah tersebut dalam akhbar Herald-The Catholic Weekly.

Katanya lagi, kenyataan Nik Abdul Aziz itu sebenarnya tidak berbeza daripada kenyataan berhubung isu sama yang pernah dikeluarkan pemimpin PAS itu.

"Iaitu (maksud Nik Aziz) kalau dalam perbualan (orang Kristian guna kalimah Allah) tidak menjadi masalah, tetapi tidak boleh digunakan secara rasmi dalam akhbar, majalah atau buku," katanya lagi.

"Maksudnya (Nik Aziz), boleh guna tapi (orang Kristian) tidak boleh samakan Allah dengan tuhan, kerana Allah dalam Islam berbeza dengan konsep triniti Kristian sebab dalam Islam, Allah itu esa," jelasnya lagi.

Tambahnya, seorang setiausaha menteri besar itu ditugaskan untuk menyampaikan teguran kepada stesen TV3 berkaitan laporan tersebut.

"Wartawan pun tidak ada pada sidang media itu dan mereka ambil (kenyataan Nik Abdul Aziz) daripada sumber lain," kata Mohd Saiba lagi.

Ditanya sekiranya teguran itu melibatkan tindakan undang-undang atau tuntutan supaya TV3 memohon maaf kepada Nik Abdul Aziz, Mohd Saiba berkata "ia cuma teguran biasa."
- Malaysiakini

Ia Satu Penghinaan – Dato’ Ustaz Harun Taib

Oleh Editor BuletnOnline

KUALA TERENGGANU – Pesuruhjaya PAS Terengganu, Dato’ Ustaz Harun Taib menegaskan bahawa PAS sama sekali tidak akan bersetuju dengan tindakan pihak tertentu menggunakan perkataan Allah dalam penerbitan mingguan di gereja katolik.
Menurutnya, penggunaan Allah dalam penerbitan Herald The Catholic Weekly dilihat sebagai satu penghinaan terhadap agama dan juga umat Islam.


Lebih jelas katanya, keadaan itu dilihat boleh mengundang kekeliruan orang Islam di seluruh negara dan dikhuatiri penggunaan kalimah agung itu tidak mengikut maksud sebenar sebagaimana dalam Islam.

“Saya tidak bersetuju kerana ia boleh mengelirukan umat Islam, tidak semua mereka guna mengikut maksud sebenar perkataan itu,” katanya kepada Sinar Harian ketika dihubungi, semalam.

Pada masa sama katanya, kepercayaan orang Islam dan bukan Islam juga berbeza apabila Islam meyakini Allah bersifat Esa yang jelas bercanggah dengan kepercayaan agama lain.

Ustaz Harun yang juga Ketua Dewan Ulama PAS Pusat berkata, penggunaan kalimah itu memberi kesan amat besar kepada umat Islam yang boleh mengguris perasaan mereka.


Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur sebelum ini membenarkan penggunaan perkataan Allah dalam penerbitan mingguan Herald The Catholic Weekly, menyebabkan ia telah mencetus bantahan banyak pihak dalam kalangan masyarakat Islam.

......
http://www.buletinonline.net/index.php?option=com_content&view=article&id=1399:ia-satu-penghinaan-dato-ustaz-harun-taib&catid=36:berita-nasional&Itemid=84

Perang Saraf UMNO Menjadi Dan Mengena

Oleh: qatibun

"
Kepada semua RAKYAT dan PEMIMPIN-PEMIMPIN PR dan semua PENDOKONG- PENDOKONG yang cintakan NEGARA ini, sedarlah wahai kamu semua bahawa kamu semua sedang ditipu oleh PEMIMPIN-PEMIMPIN UMNOBN laknatullah.


UMNOBN memasang strategy dan melakukan PERANG SARAF dan mengadu domba RAKYAT untuk bersama-sama memusuhi agama kristian yakni agama Allah s.w.t jua. Pada ketika ini nampaknye mereka menjuarai PERANG SARAF INI namun sehebat hebat perancangan mereka hebat lagi perancangan Allah s.w.t.
UMNOBN cuba mengalih segala pandangan RAKYAT dengan berbagai bagai masalah yang sedang mereka lalui sama ada di dalam parti mahupun kerajaan. Masalah KALIMAH ALLAH ini hadir bukan sebagai satu kebetulan tetapi sebagai satu PERANCANGAN YANG RAPI, TERATUR, BERSTRATEGY DAN PERANG SECARA TERBUKA untuk menipu dayakan segala muslihat dengan erti kata untuk menutupi segala kelemahan, kegagalan dan kejahatan yang dilakukan oleh mereka.
INGAT seperti yang saya nyatakan, ini adalah satu PERANCANGAN ATAU PEPERANGAN YANG RAPI, TERATUR DAN BERSTRATEGY. kerana apa saya berkata demikian, ini adalah kerana UMNO akan melancarkan KEMPEN UMNO JUARA RAKYAT pada 9 January 2010. Dan percayalah isu ini akan lenyap dan selesai dalam jangka masa yang ditetapkan oleh mereka. UMNOBN akan mencanangkan keseluruh pelusok negara bahawa merekalah yang berjaya menyelesaikan masalah KALIMAH ALLAH ini dan benarlah merekalah JUARA RAKYAT yang sebenarnye. 
Wahai RAKYAT sedarlah UMNOBNlah yang MENOLAK HUKUM HUDUD. UMNOBNlah yang memesongkan HUKUM HAKAM kepada bangsa bangsa lain di negara ini. UMNOBNlah yang mengatakan bahawa suatu hari nanti ramailah dikalangan RAKYAT negara ini yang kudung tangan kerana mencuri jikalau HUKUM HUDUD ini dilaksanakan.
UMNOBN melalui DR M pernah menghina JANGGUT NABI pada suatu ketika dulu. UMNOBNlah meghalang HUKUMAN SEBAT yang ditetapkan oleh MAKAMAH SYARIAH NEGERI PERAK keatas seorang wanita yang bernama SITI KARTIKA yang meminum arak di khalayak ramai. UMNOBNlah yang menghalang perlaksanan HUKUMAN oleh MAHKAMAH SYARIAH ini. INI dilakukan kerana bukannye SIMPATI tetapi kerana RAMAI DIKALANGAN PEMIMPIN-PEMIMPIN UMNOBN yang BERAGAMA ISLAM YANG MEMINUM MINUMAN ARAK. Mereka cukup gusar sekiranye hukuman ini dilaksanakan maka ia akan menjadi satu benchmark untuk diheret ke MAHKAMAH SYARIAH.
UMNOBN melalui DR MASHITAH suatu ketika dulu mengatakan bahawa WANITA ISLAM BOLEH MELACUR di dalam keadaan DARURAT.
KERAJAAN UMNOBNlah yang menyebabkan ramainye GENERASI MUDA MURTAD sehingga di katakan hampir 250 ribu RAKYAT ISLAM negara ini yang sudah MURTAD.
UMNOBNlah yang menghapuskan TULISAN JAWI, sehiggakan hampir semua GENERASI MUDA negara ini BUTA TULISAN JAWI.
UMNOBNlah yang meminggirkan SEKOLAH SEKOLAH AGAMA RAKYAT dengan menganaktirikan berbanding SEKOLAH SEKOLAH KEBANGSAAN. UMNOBlah yang tidak menyalurkan segala bantuan yang diperlukan oleh SEKOLAH SEKOLAH AGAMA ini sehinggakan menjadi daif TANPA BANTUAN BANTUAN MODEN DAN ALAT ALAT PENGAJARAN YNAG BAIK.
UMNOBNlah yang menghapuskan nama ISLAM di dalam KAD PENGENALAN KITA SEMUA.
UMNOBNlah yang membuat MASJID dengan menggunakan DANA TABUNG RASUAH sehinggakan MASJID yang dibina RUNTUH. UMNOBNlah yang membuat MASJID yang begitu CANGGIH DAN BESAR LAGI CANTIK tanpa digunakan sepenuhnye. KALAU PENUH PUN ketika SOLAT JUMAAT.
UMNOBNlah yang membenarkan ARTIKEL 121 (A) DIPERTIKAIKAN oleh SEMUA ORANG YANG BUKAN ISLAM UNTUK MENIDAKKAN AGAMA ISLAM.
UMNOBNlah yang menyalahgunakan TABUNG ZAKAT untuk KEPENTINGAN KRONI KRONInye.
APA LAGI yang hendak ditulis. TOLONG BERITAHU SAYA dimanakah UMNOBN YANG MEMBELA AGAMA ISLAM. Ini semua adalah RETORIK semata mata hanye untuk mengaburi mata RAKYAT akibat segala kelemahan dan kejahatan yang dilakukan oleh mereka.
MANA MENGHILANGNYE ISU-ISU ENGINE JET PEJUANG, mana perginye isu RASUAH BERBILION BELION RINGGIT WANG PKFZ, siapa yang hendak menuntut bela KEMATIAN ALTANTUYA SHARIBU DAN TEO BENG HOCK?
DIMANA PERGINYE SPRM keatas RUNTUHNYE MASJID DITRENGGANU, apa cerita STADIUM SULTAN MIZAN YANG RUNTUH, macammana pula dengan keruntuhan STESEN BAS?
Apa sudah jadi dengan kes PERWAJA STEEL sehingga matinye Tan peng king?
Apa sudah jadi dengan kes VIDEO LINGAM dimana DR M DAN SEMUA HAKIM HAKIM terlibat? TERLEPAS begitu sahaja?
Bagaimana dengan GST? Bagaimana dengan kenaikan gula baru baru ini? Dengar dengar cerita INTERNET JALUR LEBAR akan dinaikkan harga?
Apakah semua ini bukan satu PERANCANGAN ATAUPUN PERANG SARAF hanye untuk MENIPU RAKYAT SEMATA MATA?
ANDA JAWABLAH DENGAN MATA KEPALA ANDA SENDIRI? 

PAS: Bukan Islam Boleh Guna Perkataan ‘Allah’
KUALA LUMPUR, Jan 5 : PAS mengambil pendirian ‘terbuka’ dalam isu kontroversi terbaru dengan menegaskan penggunaan perkataan “Allah” adalah dibenar untuk digunakan oleh agama samawi seperti Kristian dan Yahudi.
Bagaimanapun parti itu menegaskan penggunaan kalimah “Allah” secara salah dan tidak bertanggungjawab wajar dielakkan supaya ia tidak menjadi isu yang boleh menjejaskan keharmonian kaum dan agama dalam negara ini.
Pendirian itu diputuskan dalam mesyuarat khas Lajnah Politik yang diadakan di sini malam tadi ekoran keputusan Mahkamah Tinggi yang membenarkan akhbar mingguan gereja Katolak, Herald pada Khamis lalu.
Pertemuan yang bermula 9 malam berakhir 11.45 malam. Ia dihadiri oleh 25 wakil.
“PAS memberikan peringatan kepada semua pihak supaya tidak menyalahgunakan perkataan Allah bagi mengelirukan atau menjadikan politik murahan untuk mendapat sokongan rakyat.
“Al-Quran telah menyarankan cara yang betul menggunakan perkataan Allah sebagaimana yang dinyatakan dalam surah Al Imran ayat 64,” kata Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang dalam kenyataan dikeluarkan tengah malam tadi.

Kenyataan itu dibacakan oleh ketua penerangan PAS Pusat Idris Ahmad.
Hadi menambah PAS dengan tegasnya ingin menolak sebarang bentuk tindakan agresif dan provokatif jahat yabg boleh menggugat keharmonian dan mencetuskan ketegangan masyarakat.
Oleh itu katanya PAS dengan segala rasa penuh tanggungjawab bersedia untuk menjelaskan isu ini kepada semua pihak bagi mewujudkan suasana harmoni berdasarkan kepada prinsip keadilan sebagaimana yang termaktub dalam perlembagaan dan dijamin oleh Islam.
Oleh G Manimaran
 MalaysiaInsider

Abu Kassim: 2 perkara mudah untuk pulihkan SPRM, cadang Kit Siang

KUALA LUMPUR, 4 Jan: Ketua Pesuruhjaya, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) yang baru, Datuk Abu Kassim Mohamed mempunyai dua cara mudah untuk menunjukkan beliau mahu mengembalikan maruah dan reputasi badan yang sepatutnya bebas itu.
Menurut pemimpin DAP, Lim Kit Siang, dua perkara mudah itu adalah mengarah pegawai SPRM, Raub Ghani agar menggugurkan semula laporan polisnya ke atas Dr Porntip Rojanasunand.

Dalam laporan polisnya, Raub mendakwa pakar dari Thailand itu membocorkan maklumat kepada pihak yang tidak berkenaan berhubung dengan bedah siasat kedua terhadap mendiang Teoh Beng Hock.

Lim Kit Siang juga meminta Abu Kassim agar meminta polis Selangor menghentikan penyiasatan yang tidak berasas terhadap Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng dan Exco Selangor Ean Yong Hian Wah.

Siasatan itu dibuat polis ekoran dakwaan kedua-duanya Teoh Beng Hock telah mati dibunuh.

Dengan cara ini, kata anggota Parlimen Ipoh Timur itu, keyakinan orang ramai akan boleh pulih begitu juga dengan profesionalisma dan intergriti SPRM.

Dalam kenyataan yang sama, Lim Kit Siang turut mengucapkan tahniah kepada Abu Kassim diantas perlantikannya.

Abu Kassim mengangkat sumpah sebagai Ketua Pesuruhjaya SPRM  di depan Yang Dipertuan Agung hari ini. Beliau menggantikan Datuk Seri Mohd Said Hamdan yang bersara awal.

10 NGO buat laporan polis

KUALA LUMPUR: Lebih 10 badan bukan kerajaan (NGO) membuat laporan polis terhadap akhbar ‘The Herald - The Catholic Weekly’ berhubung tindakan menggunakan perkataan Allah dalam edisi bahasa Malaysia terbitannya, semalam.
Wakil NGO berkenaan adalah dari Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Permuafakatan Ummah (Pewaris) dan Pertubuhan Pribumi Perkasa (Perkasa) hadir membuat laporan itu di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Sentul, kira-kira jam 3 petang.

Selain melahirkan rasa tidak puas hati, laporan polis itu bertujuan meminta polis menjalankan siasatan terperinci berhubung isu sensitiviti berkenaan terutama mengenal pasti motif atau agenda sebenar pihak berkaitan yang dianggap cuba menggugat keharmonian negara ini.

Setiausaha Agung PPIM, Datuk Dr Ma’amor Osman, berkata pihaknya bimbang sekiranya ada anggapan bahawa institusi kehakiman negara menghina Islam berikutan keputusan perbicaraan isu berkenaan dilakukan seorang hakim yang bukan Islam.

“Kami (PPIM) turut bertindak mengikut semangat Rukun Negara pertama iaitu Kepercayaan Kepada Tuhan di mana tuhan itu sebagai istilah umum dalam agama masing-masing dan Allah adalah tuhan untuk umat Islam yang dikenali melalui sifat-sifatNya tersendiri.

“Berikutan itu, sebarang pihak tidak mempunyai hak untuk mencabulnya dengan merujuk Allah sebagai tuhan mereka dengan sifat-sifat yang bertentangan denganNya,” katanya di sini, semalam.

Menurutnya, isu seumpama itu boleh mengganggu ketenteraman umat Islam dan menyebabkan negara menjadi kucar-kacir terutama perbalahan agama yang sukar untuk dileraikan.

Harap Majlis Raja-Raja, Majlis Fatwa keluar kenyataan

MELAKA: Majlis Gabungan Belia Malaysia (MGBM) berharap satu kenyataan dikeluarkan di peringkat tertinggi membabitkan Majlis Raja-Raja dan Majlis Fatwa Kebangsaan terhadap isu penggunaan kalimah Allah oleh majalah mingguan Herald-The Catholic Weekly dalam penerbitannya.
Presiden MGBM, Datuk Idris Haron, berkata pihaknya juga berharap kerajaan mengambil tindakan segera bagi mengawal situasi berkenaan supaya tidak menerbitkan kekeliruan di kalangan penganut pelbagai kepercayaan di negara ini.

“Kita khuatir suasana penuh dengan kepelbagaian ini merangkumi masyarakat majmuk seperti Melayu, Cina, India dan lain-lain yang mempunyai budaya, bahasa, tatacara, peradaban, makanan dan sebagainya yang berbeza. Dikhuatiri ada pihak mengambil peluang mempolitikkan isu berkenaan dalam suasana tidak menentu ini.

“Ini akhirnya dikhuatiri akan memburukkan lagi keadaan apabila ada pihak menangguk di air yang keruh. Jadi MGBM bersepakat untuk menyembah rayu kepada Majlis Raja-Raja serta Majlis Fatwa Kebangsaan dan pihak berwajib supaya dapat mengeluarkan satu kenyataan dalam tempoh terdekat kepada pihak yang bertanggungjawab ini,” katanya.

Bontu Kepala yeop....?

Minta umat Islam bertenang

PEKAN: Datuk Seri Najib Tun Razak semalam meminta umat Islam di negara ini bertenang dan tidak terlalu “memanaskan“ isu keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur yang membenarkan akhbar mingguan gereja Katholik menggunakan perkataan “Allah“ dalam penerbitannya.
Perdana Menteri berkata, kerajaan sedar isu itu amat sensitif serta menyentuh perasaan umat Islam di negara ini dan kerajaan akan menangani isu itu sebaik mungkin.
“Kerajaan amat sedar dan prihatin akan pelbagai reaksi yang telah kerajaan terima sejak keputusan dibuat oleh Mahkamah Tinggi baru-baru ini.
“Isu ini amat sensitif dan menyentuh perasaan terutama sekali umat Islam, kita hendaklah bersikap bertenang pada masa ini dan membiarkan perkara ini diselesaikan melalui proses mahkamah,” katanya kepada pemberita selepas menyampaikan anugerah kecemerlangan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) bagi pelajar di Parlimen Pekan, di sini, semalam
“Seperti diketahui, rayuan boleh dikemukakan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi di Mahkamah Rayuan dan Mahkamah Persekutuan untuk diputuskan,” katanya ketika diminta mengulas pelbagai reaksi masyarakat berhubung keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada Khamis lepas yang membenarkan akhbar mingguan Herald-The Catholic Weekly menggunakan perkataan “Allah“ dalam penerbitannya.
Najib berkata, Kementerian Dalam Negeri akan mengemukakan rayuan di Mahkamah Rayuan berhubung keputusan mahkamah itu.
Selain itu, Perdana Menteri berkata beliau juga akan memaklumkan kepada Yang Dipertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin berhubung proses rayuan berkenaan.
“Mereka (KDN) akan kemuka rayuan dan saya akan sembah maklum kepada Yang di-Pertuan Agong dan jika Yang di-Pertuan Agong berkenan, akan diberi taklimat, juga taklimat kepada Majlis Raja-Raja,” katanya.
Beliau berharap penyelesaian terhadap isu yang amat sensitif itu kelak dibuat dengan penuh kebijaksanaan.
Najib juga berharap isu itu tidak akan diburukkan lagi dengan pelbagai demonstrasi serta pelbagai petisyen dan memorandum berhubung perkara itu.
“Saya tak galakkan (umat Islam membuat demonstrasi dan sebagainya), (tapi) saya tahu perasaan di kalangan umat Islam, mereka merasa begitu terkilan.
“Cuma saya berharap perkara yang amat sensitif, kita biarkan kerajaan tangani isu ini dengan sebaik-baiknya melalui proses rayuan (di mahkamah)...saya tak nak terlalu memanaskan isu, kerajaan faham perasaan umat Islam, biarlah kita cari jalan sebaik-baiknya.”
Terdahulu, sebelum Najib mempengerusikan mesyuarat Ahli Jawatankuasa Umno Bahagian Pekan, beliau menerima memorandum daripada 24 badan bukan kerajaan (NGO) Pahang berhubung isu berkenaan.
Menurut jurucakap NGO berkenaan, Amidi Abdul Manan yang juga Timbalan Presiden Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM), KDN perlu memfailkan rayuan secepat mungkin bagi menghilangkan keresahan umat Islam di negara ini. - Bernama

Bontu Kepala yeop....?

‘Sijil halal’ ayam cucuk

GEORGETOWN: Pengusaha sebuah kafe di Jalan Penang di sini dikesan menggunakan sijil halal tanpa pengiktirafan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) selain menyajikan minuman keras dan ayam tidak disembelih mengikut hukum syarak ditetapkan.
Lebih mengejutkan, kafe baru dibuka kira-kira sebulan lalu terletak di kawasan popular bagi pelancong asing, juga sering dikunjungi pelanggan beragama Islam yang tertipu dengan muslihat pengusaha tidak bertanggungjawab terbabit.

Dalam serbuan kira-kira jam 11 pagi Khamis lalu, pengusaha kafe itu yang berusia 36 tahun cuba memberi pelbagai alasan apabila disoal siasat dengan mengatakan tidak tahu tindakan yang dilakukan itu salah.

Serbuan dijalankan pegawai penguat kuasa Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Pulau Pinang (JHEAIPP) dan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK), hasil pemantauan dilakukan sejak kafe berkenaan dibuka sebulan lalu.

Penolong Pengarah Bahagian Penyelidikan JHEAIPP, Faizal Ibrahim, berkata ketika pemeriksaan, pihaknya mendapati kafe berkenaan menyediakan minuman keras kepada pelanggan selain menyediakan menu mempunyai logo halal.

Beliau berkata, pengusaha didapati menyalahgunakan sijil halal diperoleh daripada sebuah pusat penyelidikan makanan Islam Malaysia dan Asia (IFRC) beribu pejabat di Petaling Jaya, Selangor.

Katanya, berdasarkan pemeriksaan kafe berkenaan mempunyai sijil halal sah tempoh sehingga 26 Oktober 2011, namun ia tidak mendapat pengiktirafan Jakim atau mana-mana jabatan agama Islam di negara ini.

“Pemeriksaan di dapur pula mendapati ayam dibekalkan kepada kafe berkenaan ayam cucuk yang teknik penyembelihan amat mencurigakan berikutan leher ayam dilihat mempunyai kesan cucuk.

“Siasatan mendapati ayam berkenaan tidak disembelih mengikut hukum syarak mengikut Mazhab Syafie kerana tiga urat penting di leher ayam yang disembelih perlu putus, iaitu urat pernafasan serta urat makan dan minum,” katanya.

Faizal berkata, dalam pemeriksaan itu, 22 ayam disimpan dalam peti ais, sijil halal dari IFRC, tiga logo halal, sembilan botol minuman keras dan menu minuman keras dirampas dan pengusaha kafe itu ditahan.

Beliau berkata, pengusaha kafe dibebaskan selepas diambil keterangan dan siasatan lanjut masih dijalankan untuk mengenal pasti syarikat pembekal ayam kepada kafe berkenaan.

Katanya, semua barangan dirampas diserahkan kepada KPDNKK untuk tindakan lanjut dan pihaknya memandang serius mengenai isu halal ini.

 Ini LAH akibatnya Ajaran rasuah from UMNO haram @halal....bontu kepala yeop....?

Remaja bikin ‘dapur segera’ untuk lepas gian

GOMBAK: Kreatif songsang itulah istilah tepat diberikan kepada segelintir remaja dan penagih dadah apabila bijak menghasilkan 'dapur segera' menggunakan bahan terpakai sebagai material utama sebelum melepas gian.
BUKTI...pelbagai ‘dapur’ dihasilkan penagih dadah.
BUKTI...pelbagai ‘dapur’ dihasilkan penagih dadah.
GOMBAK: Kreatif songsang itulah istilah tepat diberikan kepada segelintir remaja dan penagih dadah apabila bijak menghasilkan 'dapur segera' menggunakan bahan terpakai sebagai material utama sebelum melepas gian.

Perbuatan remaja itu dikesan dalam pemeriksaan yang pernah dijalankan Agensi Antidadah Kebangsaan (AADK) dalam beg milik seorang remaja berusia belasan tahun yang juga pelajar sekolah menengah di sekitar Gombak di sini dalam satu operasi, baru-baru ini.

Antara bahan buangan terpakai digunakan untuk menghasilkan dapur terbabit termasuk botol minuman keras, botol air mineral, bekas pewangi, paip getah dan pelbagai bahan lain.

Difahamkan, dapur segera itu kerap digunakan untuk melepaskan gian dadah jenis ganja dan syabu berikutan lebih senang untuk dihisap, selain turut dikongsi dengan rakan.

Mendedahkan perkara itu, Ketua Pegawai AADK Gombak, Halili Busu, berkata pihaknya dalam operasi dilakukan sepanjang tahun lalu merampas pelbagai jenis dapur segera yang digunakan penagih dadah untuk melepaskan gian.
"Semuanya dirampas dalam operasi berkala di sekitar Selayang. Bagi mengelak gejala tidak sihat ini menular di kalangan remaja, kami dengan kerjasama pihak sekolah melalui program Sekolah Bebas Dadah sering mengadakan lawatan mengejut ke sekolah terpilih.

"Antara aktiviti dijalankan adalah ceramah juga ujian air kencing secara rambang terhadap pelajar disyaki terbabit dengan penyalahgunaan dadah, sekiranya didapati positif mereka ini akan diletakkan di bawah program pemulihan khas," katanya.

Antara langkah pemulihan dilakukan adalah dengan memanggil ibu bapa pelajar terbabit untuk perbincangan dan diletakkan di bawah program khas dikenali Program Intervensi Pelajar supaya mereka tidak lagi terjebak dengan penagihan dadah.

"Mereka ini juga akan diwajibkan menghadiri kem khas yang biasanya dijalankan pada setiap musim cuti sekolah," katanya.

Katanya, sehingga kini daripada ujian air kencing dijalankan 10 pelajar disyaki terbabit penyalahgunaan dadah, bagaimanapun, ujian makmal mengesahkan hanya enam daripada mereka disahkan positif dadah jenis ganja.

Kasiiiiii Pecah la....???

Piiiirahhhh!!!.. Pemuda UMNO kecewa kununn...


Kenapa mereka tidak kecewa dikala Mahathir mencadangkan agar Al~Quran ditafsir semula mengikut kesesuaian masakini. Bagi Mahatir,Islam adalah penghalang utama untuk merealisasikan wawasan sekularnya yang penuh kemungkaran.. Adakah mereka pekak semasa itu?
 

Gambar dari Pemuda UMNO Nibong Tebal

Naib Ketua Pergerakan Pemuda Umno Pulau Pinang telah berkata, Pemuda Umno kecewa dengan kelulusan membenarkan majalah Herald-The Catholic Weekly menggunakan perkataan 'Allah' milik umat Islam dan bimbang ia akan disalahgunakan majalah berkenaan untuk menyeleweng agama Islam di negara ini berbanding sebelum ini mereka membuat pengakuan tidak akan berbuat demikian.

"Pemuda Umno Pulau Pinang tidak bersetuju dengan keputusan mahkamah dan memohon Kementerian Dalam Negeri (KDN) mengemukakan rayuan terhadap keputusan itu," katanya kepada Harian Metro.

Kenapa tiba-tiba puak-puak UMNO ini cuba menjuarai isu ini sedangkan keputusannya masih belum muktamad? Keputusan adalah dari Mahkamah Tinggi dan belum dibawa kemahkamah rayuan lagi..

Kenapa mereka tidak kecewa bila Najib meluluskan tambahan 10 lagi lesen judi diawal pemerintahannya? kemana mereka-mereka ini menghilang dan kenapa membisu? Sedangkan judi itu nyata Haram dalam Islam.

Dan adakah mereka buta bila suatu masa dulu Mashitah pernah mengatakan melacur itu dimaafkan jika terdesak? Kenapa mereka tidak merasa kecewa dengan fatwa yang dikeluarkan oleh Mashitah?

Sewaktu menjadi Setiausaha Parlimen di Jabatan Perdana Menteri, Dr Mashitah pernah mengatakan bahawa melacur atau menjual diri dimaafkan jika terdesak dan darurat, termasuk demi memberi makan dan membesarkan anak. Pendapat beliau itu disiarkan Harian Metro, 21 Jun 2005.

"Perkara dilakukan dalam suasana darurat terlepas daripada hukuman biasa. Dalam keadaan biasa, memang melacur itu haram. Tetapi jika terdesak dan darurat, ia dimaafkan," katanya.

Kenapa mereka tidak kecewa dikala Mahathir mencadangkan agar Al~Quran ditafsir semula mengikut kesesuaian masakini. Bagi Mahatir,Islam adalah penghalang utama untuk merealisasikan wawasan sekularnya yang penuh kemungkaran.. Adakah mereka pekak semasa itu?

Tidak kecewakah mereka bila Mahathir menyokong kumpulan antihadis, dengan tidak mengambil tindakan ke atas Kasim Ahmad (yang terang-terang menolak hadis ) malah memberi bantuan pula kepada Kasim Ahmad.Kasim Ahmad bebas menulis diakhbar-akhbar sambil memasukan jarum anti hadisnya.

Tidak kecewakah mereka bila Mahathir memecat kemudian menyelar mufti yang mengeluarkan fatwa yang tidak disenangi olehnya semata-mata kerana tidak mahu melihat bahawa seolah-olah Islam ada kuasa dalam negara yang didakwanya negara Islam ini !

Adakah mereka juga pekak dan buta lalu menyebabkan mereka tidak kecewa ketika Mahathir menghina dan menjadikan sunnah Rasulullah SAW sebagai bahan jenaka . Cercaan ke atas amalan janggut Rasulullah adalah manifestasi kebencian pada cara hidup Rasulullah SAW yang dianggap kolot oleh Mahathir.

Dalam satu ucapannya di JAKIM Mahathir berkata Siapa tau janggut Nabi macam mana?.siapa biasa tengok janggut Nabi ..ada gambar ka ? Kita tak tau . Kita tak tau betuilah dia ada janggut?tapi betul ka janggut dia (Nabi)?Di zaman itu..pisau cukur ada kaaa?dia bukan ada Gillette, zaman Nabi ada Gilletteka.?Cakap (menyuruh hadirin cakap) ..Pisau cukur pun tiada masa tuuu ( zaman Nabi ). Jadi masalahnya dia (Nabi ) dok berjalan ke sana sini..naik unta,bukan nak dapat air yang banyak?padang pasir?. Macam-macam lagi tafsiran diberi untuk menidakkan amalan Rasulullah SAW.

Sedangkan Rasulullah SAW pernah bersabda “Barangsiapa tidak suka pada sunnah kelakuanku, dia bukanlah dari kalangan umatku

Tidak kecewakah mereka dengan tindakan-tindakan dari pemimpin mereka yang jelas dan nyata menolak hukum-hukum Allah?

Kecewa kununn... piiirahh!!!

JANGAN BUAT AUTA


INI BUKAN MANDELA INI MOMBAMA

 TAK HAIRAN SUARA KEADILAN ENGGAN MOHON MAAF – berita hairan

Zambry Abdul Kadir berkata beliau tidak hairan jika Suara Keadilan enggan memohon maaf walaupun menyiarkan berita palsu dan fitnah keterlaluan kerana akhbar itu dan pemimpin partinya sentiasa merasakan diri mereka hebat dan tidak pernah melakukan kesalahan.

Secara sinis Zambry berkata, akhbar yang menjadi lidah rasmi Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu sentiasa berlaku `adil' dan laporan yang dimuatkan kononnya mewakili keadilan sejagat apabila mendakwa beliau ditahan pihak berkuasa Amerika Syarikat (AS) ketika mahu memasuki negara itu dalam misi pelaburan kerajaan Perak, selepas namanya ada dalam senarai pengganas sebelum diarahkan pulang.

"Oleh itu, saya tidak fikir dia akan meminta maaf dan isu minta maaf tidak timbul kerana pemimpin nombor satunya dianggap manusia paling hebat di dunia dan mewakili keadilan sejagat, sentiasa adil dan dia rasa mana pernah buat salah...sekarang mereka (mahu) berlawan dengan saya, baiklah, saya lawan.

KAH KAH KAH….

woit… BETUL KE EEE INI NAK SAMAN ?.... kah kah kah…

woit…ATAU HANYA EEE INI NAK GERTAK GERTAK …. kah kah kah…

nota:
sama sama lihat dan tunggu.

cukup senang untuk membuktikan suara keadilan
buat fitnah dan tohmah. sila tunjukkan paspot.
akan ada tarikh keluar dan tarik masuk ke amerika.
kalau tarik masuk dan tarikh keluar dalam hari yang sama
atau sehari kemudian ertinya laporan suara kaeadilan betul.

tak mungkin lawatan resmi eee ini cepat berakhir.

atau eee cepat keluar kerana tersalah masuk negeri.
eee kita ini nak melawat mandela
bukan nak jumpa mombama kah kah kah.

Isu Kalimah Islam: Akhbar Cina berwaspada

Isu kalimah Islam semakin hangat, lebih-lebih lagi apabila ditonjolkan pada muka surat depan media cetak bahasa Melayu untuk beberapa hari berturut-turut. Malah, tulisan sama ada dalam bentuk laporan,

analisa mahupun komen lebih cenderung untuk berpaksikan perspektif "muslim perlu bersatu untuk membantah penggunaan kalimah Allah oleh bukan Islam".


Berbanding dengan media cetak bahasa Melayu, akhbar Cina nyata lebih "berwaspada" dalam isu ini. Walaupun rata-ratanya memberi ruang liputan kepada laporan aktiviti membantah penggunaan kalimah Allah, namun kebanyakan akhbar Cina mengelakkan diri untuk memberi komen terhadap isu ini.

Menurut seorang pengamal media dalam akhbar Cina, walaupun tiada arahan dari Kementerian Dalam Negeri setakat ini, namun pihaknya lebih berhati-hati, memandangkan kontroversi karikatur Nabi sebelum ini pernah mengakibatkan salah satu akhbar Cina, Guan Ming Daily digantung untuk dua minggu.

Hormati penghakiman mahkamah

China Press pada 4 Januari 2010 menyiarkan hujah Perdana Menteri, Najib Abdul Razak di muka surat depannya, menggesa supaya muslim bertenang, di samping memetik hujah Presiden UMNO ini yang berbunyi, "Saya tidak menggalakkan agar ketidakpuasan dilepaskan melalui aktiviti demonstrasi."Walau bagaimanapun, ketika mengulas isu utama ini dalam ruang lidah pengarang di muka surat A10, China Press menganggap usaha gagasan "1Malaysia" yang mula menampakkan hasilnya dijejaskan sedikit sebanyak kerana perkembangan isu ini.

Lidah pengarang ini menerima kenyataan bahawa agama sebagai isu yang sensitif dalam masyarakat Malaysia yang terdiri daripada berbilang kaum dan budaya. Menurutnya, tentangan keras daripada masyarakat Melayu terhadap keputusan Mahkamah Tinggi menunjukkan jurang yang lebar antara etnik setelah 53 tahun merdeka.

Lidah pengarang China Press menekankan bahawa Malaysia adalah negara rule of law, maka sesiapa yang menyerahkan kesnya untuk dikendalikan oleh mahkamah, harus menghormati dan mematuhi penghakiman mahkamah. Seandainya tidak berpuas hati, mereka perlu merayu mengikut saluran yang diperuntukkan undang-undang.

Malah, China Press menyetujui bahawa mereka yang tidak berpuas hati boleh menyerah memorandum kepada pihak yang berkenaan untuk menyampaikan pandangan, menggesa agar pihak berkenaan mengambil prihatin terhadap isu tersebut. "Namun, kami tidak menggalakkan rakyat menggunakan cara yang radikal, misalnya demonstrasi jalanan yang mungkin mencetuskan kecelaruan dan mengganggu hidupan harian rakyat jelata."

Lidah pengarang ini berharap agar rakyat melihat isu ini secara rasional, dan tidak menghasut antara satu sama lain secara sengaja, sebaliknya menggunakan sikap yang lebih tamadun untuk menganut, menyebar dan mewarisi agama masing-masing. Tulisan ini menyimpulkan bahawa semua agama mendukung kedamaian dan keharmonian, maka penganutnya yang bertaqwa harus menjadikan masyarakat lebih aman, dan bukannya menunjukkan ketaatan dengan keganasan.

Negara Islam yang konservatif?

Sin Chew Daily pula, menyiarkan laporannya dalam isu ini di muka surat 5, pada 4 Januari. Berita PM Najib yang mengesahkan bahawa kerajaan akan merayu dalam kes ini dijadikan sebagai berita utama, sementara reaksi ahli Parlimen Shah Alam PAS, Khalid Samad terhadap ahli parlimen Kulim Bandar Baharu, Zulkifli Noordin yang mencabarnya untuk keluar parti juga ditonjolkan.
Walau bagaimanapun, komen terhadap isu ini hanya terselit dalam satu artikel kolum oleh Lim Sue Goan, penolong editor Sin Chew Daily. Dalam artikel yang berjudul "Permulaan tahun baru yang mengecewakan", beliau mempersoalkan tindakan mereka yang tidak menghormati mahkamah, malah masih berdemonstrasi walaupun kerajaan telah mengambil keputusan untuk merayu terhadap keputusan mahkamah.

"Ini menyampaikan satu mesej kepada masyarakat global, seolah-olah Malaysia adalah sebuah negara Islam yang konservatif," tulisnya, yang terkilan dengan pelbagai isu yang berlaku pada permulaan tahun 2010.

Demontrasi di merata tempatNanyang Siang Pau pula, menyiarkan bantahan umat Islam di merata tempat pada muka surat A3, 4 Januari. Malah, akhbar ini menyiarkan gambar demonstrasi di Pulau Pinang, Melaka dan Pekan, kawasan parlimen PM Najib. Di bawah muka surat A3, Nanyang Siang Pau menyiarkan berita "serang-menyerang" antara Khalid Samad dengan Zulkifli Noordin yang bercanggah pendapat dalam isu ini.

Oriental Daily pada hari ini menjadikan "PM nasihat umat Islam bertenang" sebagai tajuk di muka surat depannya, sementara menyiarkan berita isu ini di muka surat A3 dan A4. Malah, di bawah muka surat A3, Oriental Daily melaporkan cara bagaimana Utusan Malaysia melaporkan isu ini pada 3 Januari 2010.

*Kaleidoskop adalah "digest" kandungan akhbar bahasa Cina. Akhbar yang dirujuk bertarikh 4 Januari 2010, berkisar pada isu penggunaan kalimah Allah. - Merdeka Review

Allah (Lagi)


1. Saya pernah menulis mengenai kalimah Allah di blog ini (lihat sini). Intinya saya tidak bersetuju kalimah tersebut dibenarkan untuk kegunaan penganut agama selain Islam.

2. Kalimah Allah bukan sahaja bererti Tuhan. Ia membawa sama 'nilai kesucian' yang tersendiri buat penganut agama Islam. Kerana itulah seseorang muslim dalam keadaan janabah misalnya tidak akan memegang (ayat-ayat suci) al-Quran. Kerana itulah jika kita terserempak keratan kertas bertulis 'Allah, Nabi Muhammad' di atas jalan, kita akan mengutipnya, dan cara untuk melupuskan keratan itu selalunya kita membakar ia sehingga musnah. Pendek kata Allah bukanlah semata-mata 'Tuhan'. Ia membawa 'keberatan' atau weight yang lebih mendalam.

3. Kebenaran penggunaan kalimah Allah buat penganut agama lain akan memberi kesan dalam bahasa Melayu juga. Bayangkan Allah dalam kamus Dewan Bahasa dan Pustaka bermaksud 'Tuhan Yang Esa' terpaksa dirombak, tunduk menurut ajaran Kristian dengan sisipan ayat contoh kedua: (Astaghfirullah) Jesus adalah anak Allah. Kita juga mungkin (terpaksa) merujuk gereja sebagai 'sebuah lagi rumah Allah'. Ini kerana bukan sahaja masjid lagi dapat dirujuk sebagai 'rumah Allah'.

4. Jika Allah hanyalah satu kalimat bermaksud Tuhan, maka orang Islam (Muslim India dan Melayu) Singapura tidak akan turun ke jalanraya satu masa dahulu untuk mempertahankan akidah Natrah. Kita juga tidak perlu berheboh-heboh mengenai Nur Aishah Bukhari, tidak berheboh-heboh mengenai Lina Joy. Jadi, Allah adalah lebih dari Tuhan.

5. Seperti yang pernah saya sebutkan, mintalah pendita Kristian menyelak Bible (yang asal Vatican) mereka dan tunjukkan di mana ada kalimah Allah?


 
6. Sebenarnya Vatican sendiri menolak pengunaan kalimah Allah untuk merujuk Tuhan. Pernahkah anda mendengar Pope Benedict (pendita rujukan penganut Katolik sedunia) misalnya menggunakan kalimah ini dalam khutbah atau misa beliau? Ini kerana dalam "Declaration on the Relation of the Church to Non-Christian Religions, The Second Vatican Council, Promulgated by His Holiness Pope Paul VI, October 28, 1965' telah pun menyatakan Allah dan Tuhan Kristian berbeza.

7. Konsili Vatican Kedua tersebut menyatakan dengan terang-terang bahawa Allah dalam al-Quran (Islam) berbeza dengan Tuhan yang digambarkan oleh kitab Bible rujukan penganut Kristian. Penyataan Konsili tersebut bermula dengan kata-kata penghormatan buat muslim tetapi menegaskan yang dalil-dalil dari Al-Quran dan Bible tentang 'Tuhan' adalah bertentangan.

8. Penyataan konsili itu menyebutkan:

Ayat dari Bible '2 John 1:9 Whosoever transgresseth, and abideth not in the doctrine of Christ, hath not God. He that abideth in the doctrine of Christ, he hath both the Father and the Son'.

Surah 19:88 They say: "(Allah) Most Gracious has begotten a son!" 89 Indeed ye have put forth a thing most monstrous!"

- Yang bermaksud - 'Dan mereka berkata: Tuhan Yang Maha Pemurah mempunyai anak. Sesungguhnya kamu telah mendatangkan sesuatu perkara yang sangat mungkar.'

Sila rujuk surah Maryam ayat 88 dan 89.

9. Terdapat banyak ayat-ayat perbandingan lain dari Bible dan Quran lagi dikemukakan dan Declaration on the Relation of the Church to Non-Christian Religions, The Second Vatican Council, Promulgated by His Holiness Pope Paul VI, October 28, 1965' itu secara tegas menolak penggunaan kalimah Allah untuk orang Kristian. Ini kerana Vatican sendiri menyatakan; Allah menurut Islam tidak punya anak. Sedangkan dalam agama Kristian, Allah punya anak (Astaghfirullah).

10 Oleh kerana Vatican sendiri menolak penggunaan kalimah Allah untuk penyebaran agama Kristian; maka kita tertanya-tanya apakah sebabnya Kristian di Malaysia beria-ia dan bersungguh-sungguh mahu menggunakan kalimah Allah dalam gereja dan dalam akhbar mereka?

11. Umat Islam dari apa jua parti dan jalur mesti bersatu untuk mendepani 'kekeliruan' yang boleh tercetus akibat dari 'insiden/tuntutan aneh' ini. Sila berhenti menyalahkan satu sama lain dan sila berhenti menunjukkan yang kumpulan atau parti anda lebih (kononnya) terkehadapan dalam memperjuangkan isu ini. Ulama dan tokoh politik Islam yang menyokong penggunaan kalimah Allah buat orang Kristian eloklah bertaubat.

Kita berharap Yang di-Pertuan Agong dan Majlis Raja-Raja akan peka dengan isu yang boleh menjadi api dalam sekam ini di tengah-tengah usaha untuk kita memelihara keharmonian bangsa-bangsa Malaysia.

12. Menurut Islam, kalimah Allah mestilah sentiasa digandingkan dengan kalimah Muhammad kekasih-Nya. Saya tidak dapat membayangkan kalimah Allah digandingkan dengan kalimah Jesus 'selaku anaknya'. Bolehkah anda selaku seorang Muslim (tidak kiralah saudara ahli UMNO, PAS atau PKR) menerimanya?

* Jika saudara ingin menyalin entri ini, harap dipautkan kepada blog saya ini. Terima kasih.

Pemuda Umno S'gor tangguh perhimpunan

Pergerakan Pemuda Umno Selangor menangguhkan perhimpunan besar-besaran bagi membantah penggunaan kalimah Allah dalam akhbar mingguan terbitan gereja Katholik, Herald yang dirancang diadakan di masjid seluruh Selangor Jumaat ini.

Ketuanya, Suhaimi Mohd Ghazali berkata keputusan itu sebagai menghormati saranan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak yang meminta semua umat Islam bertenang dan tidak mengambil tindakan yang boleh menjejaskan kestabilan negara.

"Kami menghormati saranan Perdana Menteri yang tidak mahu isu itu penggunaan
kalimah Allah) diburukkan lagi dengan pelbagai demonstrasi ataupun perhimpunan,"
katanya dalam satu sidang akhbar di Shah Alam, yang turut hadiri oleh beberapa pimpinan tertinggi Pergerakan Pemuda Umno Selangor., lapor Bernama.

Khamis lepas, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur memutuskan membenarkan akhbar
mingguan Herald-The Catholic Weekly menggunakan perkataan "Allah" dalam penerbitannya.

Kementerian Dalam Negeri (KDN) memfailkan rayuan hari ini terhadap keputusan Mahkamah Tinggi itu.

Esok, kementerian itu akan memfailkan permohonan bagi penangguhan pelaksanaan perintah mahkamah itu yang dibuat pada 31 Disember....


-PAKAI TAK BERHIMPUN DAH AIH,,, TENANG KOT MANA LAGI NAJIB WEI,,, NI BAB AGAMA,,, YG PENGIKUT PUN SAMA BANGGANG,,, IKUT JER,,, KLAU SURUH MAKAN TAIK, DEPA MAKAN KOT,,,

GERENTI PAKAI SUNYI TERUIH LA KES NI,, MCM YG DOK ADA,, MCM KES KAT PERAK,, SEPUTEH,,, ,, BANYAK LAGI LA KLAU NAK CERITA,,,,

Kalau ni kira tak menghina Islam Ke????


Tu blum kira masuk toilet, buang yang besar, yang kecik.....camni nih? buleh ke?tolongla kongsi ilmu skit

 Siapa pemakai logo polis ini ? adakah semuanya islam? Kita marah bila non muslim guna sebutan "ALLAH", tetapi bagaimana dgn pemakai logo polis yang bukan beragama islam... Tidak dikira menghina ke? Yang ni tak nak buat demo ke ?.. bujangsusah..

Mana orang-orang UMNO..... cepat pi buat demo..... bantah orang-orang non muslim pakai logo yang ada kalimah ALLAH dan MUHAMMAD.... ..

Kenyataan Akhbar Mengenai Isu Pengguna


Kenyataan Akhbar

PENGGUNAAN KALIMAH “ALLAH"Merujuk kepada rentetan pelbagai kontroversi berterusan yang masih wujud berhubung penggunaan kalimah 'Allah' oleh pelbagai agama selain dari agama Islam di negara kita Malaysia sekarang ini, maka BIPPA PKR sukacita menjelaskan pendirian kami mengenai hal ini.Kami berpendirian bahawa, keinginan rakyat bukan Islam menggunakan kalimah “Allah” sebagai Tuhan adalah suatu perkembangan yang sangat positif dan perlu diterima secara terbuka dan berlapang dada.

Umat Islam di Malaysia tidak perlu menjadi gelisah dan “over react” dengan pelbagai andaian dan kemungkinan dengan fenomena yang dikata baharu ini. Sesungguhnya, kami melihat bahawa fenomena ini adalah manifestasi dari fitrah insani sejak dari azali lagi bahawa kesemua manusia memperakui keesaan dan penciptaan dunia oleh Allah SWT sebagaimana firmanya yang bermaksud: "Dan jika kamu tanya mereka (orang kafir) siapakah yang mencipta langit dan bumi? Mereka akan berkata Allah..." (Al Quran, Az-Zumar (39):38).Adalah jelas bahwa penggunaan kalimah Allah oleh penganut bukan Islam telah berlaku sejak dari dahulu lagi, khususnya bagi para penganut agama samawi.

Sebahagian dari kitab suci mereka memang menggunakan kalimah Allah (terutama di Timur Tengah). Di dalam kehidupan harian mereka hari ini, penggunaan Bismillah, Alhamdulillah, Masya Allah, Astaghfirullah, Wallahi dan sebagainya bukanlah suatu yang pelik dan janggal. Di Indonesia, penggunaan kalimah Allah di gereja-gereja memang telah lama menjadi kebiasaan. Begitu juga bagi bagi penganut agama Kristian di Sabah dan Sarawak. Adalah jelas bahawa menggunakan kalimah Allah untuk mengiktiraf dan membesarkan Allah sebagai Tuhan, adalah hak asasi setiap insan. Hak ini perlu dihormati dan tidak boleh dihalang.

Bukankah Allah itu Tuhan untuk semua - Rabbul `aalamiin atau Lord of the Universe?Maka itu, kami melihat fenomena ini adalah bertepatan dan serasi dengan wadah dan perjuangan KeADILan selama ini.

Malahan, perjuangan untuk menegak yang makruf dan mencegah kemungkaran akan menjadi lebih mudah dan selesa sepertimana firman Allah:"Katakan wahai Ahli Kitab, mari tegakkan kalimah yang sama antara kami dan kamu iaitu bahawa kita tidak akan menyembah selain Allah dan tidak mensyirikkan (associate) Allah dengan satu apapun serta janganlah ada antara kita yang mengambil tuhan-tuhan selain Allah. Dan jika mereka berpaling maka katakanlah bahawasanya kami adalah orang Islam (menyerah diri pada Allah)" (Surah Ali `Imran(3):64) . Sekian. Terima kasih.

FOWARDKAN JIKA ANDA RASAKAN IA SATU PENGHINAAN KEPADA ISLAM.....

CELAKA PUNYER YAHUDI...... ......... .

SApE RasE diE KafiR,MEMANG CILAKA LA DUNIA N AKHIRAT!!!!! !!!
 
BANGUN DENGAN KEKUATAN

Abu Kassim angkat sumpah ketua pesuruhjaya baru


Datuk Abu Kassim Mohamed hari ini mengangkat sumpah sebagai ketua pesuruhjaya baru Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Abu Kassim, 48, menerima surat pelantikannya dari Yang di-Pertuan Agong.

Beliau menggantikan Datuk Ahmad Said Hamdan yang sebelum ini memohon untuk mempercepatkan tempoh tamat kontrak perkhidmatannya - dari 25 Mei 2010 kepada 31 Disember 2009.

Abu Kassim mewarisi SPRM yang reputasinya tercemar ekoran kematian Teoh Beng Hock tahun lalu.

SPRM turut dikecam kerana didakwa mengamalkan dwi-standard apabila menyiasat ahli politik BN dan Pakatan Rakyat.

Abu Kassim adalah lulusan ijazah sains social dari Universiti Sains Malaysia (USM) dan ijazah sarjana dalam keadilan jenayah dari Michigan State University, Amerika Syarikat.

Beliau menyertai Badan Pencegah Rasuah (BPR) pada 1 September 1984 sebagai pegawai penyiasat. BPR kemudiannya ditukar namanya kepada SPRM tahun lalu.

Abu Kassim juga pernah berkhidmat sebagai pengarah perancangan dan penyelaras dasar di ibupejabat BPR, pengarah BPR Perak dan Pulau Pinang, pengarah Akademi Anti-Rasuah Malaysia dan pernah dipinjamkan ke Amanah Raya Berhad sebagai ketua bahagian integriti.

Beliau dilantik sebagai timbalan ketua pengarah (operasi) BPR pada 1 Januari 2001 dan kemudiannya berikutan penguatkuasaan akta baru pada 1 Januari 2009, beliau dilantik sebagai timbalan ketua pesuruhjaya SPRM.


™ kaasii peecaahhh laaa...®


Gani 4tail dah jumpa enjin jet???


KUALA LUMPUR, Jan 4 — Peguam Negara Tan Sri Gani Patail (gambar)mengesahkan hanya kakitangan peringkat bahawa terlibat dalam kes kehilangan dua enjin jet pejuang milik Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM).
Mereka akan dihadapkan ke mahkamah dalam waktu terdekat, kata beliau di sini hari ini.
Rabu lalu polis telah hantar semula kertas siasatan berhubung kes kehilangan dua enjin jet pejuang milik TUDM kepada Jabatan Peguam Negara semalam setelah diminta membuat siasatan lebih terperinci.
Ketua Polis Negara Tan Sri Musa Hassan mengesahkan hanya dua enjin sahaja yang hilang dan bukan empat seperti yang dilaporkan sesetengah media berdasarkan sumber.
Musa berkata tiada lagi tangkapan akan dilakukan ketika ini dan segala-galanya bergantung kepada jawapan daripada Jabatan Peguam Negara.
Sebelum ini, empat orang termasuk tiga pegawai rendah TUDM ditahan dan dibebaskan dengan jaminan kerana disyaki terlibat dalam kes berkenaan.
Jabatan Peguam Negara mengembalikan semula kertas siasatan kes berkenaan bagi membolehkan polis menyiasat lebih lanjut dan mendapatkan dokumen-dokumen yang penting yang berkaitan, di samping mengenal pasti bagaimana enjin ini boleh dibawa ke luar negara.
Gani menyifatkan kes kehilangan dua enjin jet pejuang F-5E itu sebagai “perkara serius”, dan memberi jaminan pejabat beliau akan berusaha habis-habisan bagi menyelesaikan kes tersebut.
themalaysianinsider

Posted By zul mamak png to ™ kaasii peecaahhh laaa...® at 1/04/2010 07:06:00 PM