Monday, March 3, 2014

200 hektar kawasan ladang rakyat Lembah Bidong terbakar

Kebakaran hutan tanah gambut di kawasan Ladang Rakyat, Lembah Bidong di sini yang masuk hari ke-6 semalam membabitkan kawasan seluas 200 hektar.
  
Pegawai Pusat Gerakan Operasi Jabatan Bomba dan Penyelamat Negeri Abdullah Zawawi Mohamed berkata bomba setakat ini berjaya memadamkan api di kawasan seluas 65 hektar manakala 135 hektar lagi masih terbakar.
  
"Kita mengesan kebakaran hutan ini sejak enam hari lalu dan ini merupakan kebakaran kedua terbesar selepas di Kampung Tok Kah, Dungun yang dilaporkan terbakar sejak 26 Jan," katanya kepada Bernama di sini semalam.
  
Katanya bagi mengelakkan kebakaran terus merebak, pihaknya telah melakukan beberapa kaedah seperti melakukan pancutan air secara berterusan, membuat halangan api serta  membanjirkan kawasan tanah gambut yang telah terbakar.
  
Selain itu, katanya bomba juga telah berjaya memadamkan api di kawasan seluas 15 hektar daripada 22 hektar yang terbakar berhampiran Ladang Tabung Haji di Lembah Bidong.
  
Mengenai kebakaran hutan di Kampung Tok Kah, katanya hanya tinggal 15 hektar lagi kawasan masih terbakar dari keseluruhan 411 hektar yang dikenal pasti terbakar.

No comments:

Post a Comment