Wednesday, March 11, 2015

Satu bas kena tahan reman

  • Satu bas kena tahan remanSebahagian daripada 14 individu yang direman di Mahkamah Majistret Ipoh, semalam.
 1 / 1 
IPOH – Seramai 14 individu termasuk empat anggota Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) direman selama tujuh hari mulai semalam bagi membantu siasatan kes rasuah.

Tinjauan Sinar Harian di luar Mahkamah Majistret Ipoh mendapati mereka tiba menaiki bas milik Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) kira-kira jam 11 pagi.

Mereka masuk ke dalam mahkamah diiringi anggota polis untuk mendapatkan perintah tahanan reman mengikut Sekyen 17(a) dan 17(b) Akta SPRM 2009.
Perintah tahanan reman dikeluarkan Majistret Rahimah Rahim.
Empat anggota TLDM termasuk seorang wanita disiasat mengikut Seksyen 17(a) Akta SPRM 2009 iaitu menerima rasuah yang memperuntukkan penjara maksimum 20 tahun dan denda tidak kurang lima kali ganda nilai suapan atau RM10,000 jika sabit kesalahan.

Manakala, 10 individu lain termasuk seorang wanita pula disiasat mengikut Seksyen 17(b) akta yang sama iaitu memberi atau menawarkan rasuah dan jika sabit kesalahan boleh dikenakan hukuman sama seperti yang termaktub dalam Sekysen 17(a).

Selepas kira-kira satu jam kemudian, prosiding selesai, mereka dibawa keluar dari mahkamah menaiki bas yang sama untuk tindakan lanjut.

Sebahagian daripada 14 individu yang direman di Mahkamah Majistret Ipoh, semalam.

No comments:

Post a Comment