Saturday, March 8, 2014

Tuhan Bersikap Tidak Adil Sejak Kelahiran Manusia?


Analisis Isu"Catatan dialog terbaik pernah berlaku antara pendakwah terbaik dan seorang bukan Islam yang terpelajar yang dikemukakan di bawah ini adalah sebagai rasa penghargaan kepada golongan non-malay muslims yang lebih terkehadapan dalam usaha dakwah dan sebagai teguran kepada pejuang-pejuang malay-muslims yang mahu menghak-milik penuh penggunaan kalimah Allah tetapi terkebelakang dalam usaha dakwah.  

Catatan dialog ini adalah terjemahan sederhana atas soalan yang dikemukakan oleh seorang bukan Islam, jurutera dari UK. Beliau adalah seorang yang telah mengkaji Islam tetapi belum bersedia lagi untuk memasuki Islam. Soalan ditujukan kepada Dr. Zakir Naik dalam satu conference dakwah yang besar dihadiri puluhan ribu dan disiarkan secara ‘live’ di peace TV channel.  Inilah ringkasan dialognya:-
Rahul : Mengapa Tuhan membuat pilihan dengan menentukan kelahiran awak dalam agama Islam sedangkan saya dan orang lain dilahirkan dalam keluarga bukan Islam? Seolah olah Tuhan bersikap tidak adil dari awal kelahiran manusia? Mengapa Tuhan tidak menentukan semua manusia lahir dalam Islam ? 
ZN: Seorang yang lahir dalam keluarga Islam, lazimnya menjadi Islam dan begitulah sebaliknya. Itu logik.  Tapi kriteria untuk memasuki syurga, bukanlah kerana semata-mata dilahirkan Islam. Rasul sa.w. berkata; setiap anak dilahirkan dalam keadaan suci–fitrah (muslim) (submit to the will of one God), kemudian ibubapanya yang mencorakkannya.
Kriteria untuk ke syurga bukan kerana lahir dalam keluarga Islam tetapi seperti disebut dalam surah al-Asr. (Demi masa, sesungguh manusia dalam kerugian , kecuali orang yang beriman , beramal salleh, menyeru kepada kebenaran dan kesabaran).
Rahul : Tapi awak dapat Islam dengan cara mudah. Itu kelebihan yang besar?
ZN: Mudah tak mudah, ianya subjektif. Awak juga dapat (maklumat Islam) mudah. Awak sekarang berada di depan saya, dapat tanya soalan kepada saya. Banyak org lain tidak dapat peluang seperti ini.  Benar?
Rahul : Ya benar. Tapi lahir dalam keluarga Islam beri kelebihan yang besar. Ia tetap satu isu yang besar?
ZN: Kalau awak hendak jadikan ia isu besar, maka ia jadi besar, kalau awak beratkan ia, ia jadi berat… tapi kalau awak permudahkan, ia mudah. Semua orang menerima maklumat dengan cara yang pelbagai.
ZN:Sebagai bukan Islam, awak lebih banyak tahu tentang Islam daripada ramai orang Islam sendiri. Tapi ramai orang pilih Islam walaupun mereka sendiri punyai banyak soalan yang tidak dijawab.
Rahul: Saya percaya  (Islam) 90% tapi masih ada keraguan sekitar 10%?
ZN: Bagi 10% itu, awak boleh tanya saya apa awak tak puashati atau apa lagi keraguan awak tentang Islam, saya boleh jawab.
Rahul : Sekarang belum ada lagi ..
ZN: aha, kalau begitu, ini lah yang dipanggil ‘escapism..’ (cubaan melarikan diri dpd menerima kenyataan) awak ego…
Rahul: tidak saya tidak begitu…. Saya tidak ego (bengang…)
ZN: Sebagai bukan Islam, awak lebih banyak tahu tentang Islam daripada ramai orang Islam sendiri. Tapi ramai orang pilih Islam walaupun mereka sendiri banyak soalan yang tidak dijawab.
Saya doakan agar awak tidak terlambat.
Rahul : Saya masih buat kajian (tentang Islam).
ZN : Harap awak tidak terlambat ….
Rahul : (maksudnya ) Adakah jika saya mati (sekarang) saya kafir, masuk neraka?
ZN:  Ya, awak belum ambil syahadah lagi..
Rahul: Tapi saya dalam kajian … lebih baik dpd orang lain.. .terdapat perkara yang saya masih tidak jelas tentang Islam…
ZN: Berapa banyak perkara yang kita lakukan sedangkan kita tidak pasti seratus peratus…  tapi kita buat juga.. ..
Asalkan awak yakin Allah itu Tuhan yang Esa,  Tiada tuhan melainkan Dia dan Muhammad itu rasul-Nya yang akhir. Cukup .
Rahul .. .. ??????  (tak terkata apa... )   
 
“Ya, Allah berilah kami petunjukm hidayah dan rahmat-Mu,

sentiasa, setiap masa. Amin”

No comments:

Post a Comment