Saturday, December 4, 2010

DEMOKRASI BERPESTA 5 DISEMBER

DALAM ARTIKEL 10 PERLEMBAGAAN PERSEKUTUAN MENYATAKAN BAHAWA;

"Seluruh Warganegara punya hak untuk berhimpun secara aman tanpa membawa senjata"

-Artikel 10 Perlembagaan Persekutuan Malaysia-

Dulu Mangkuk ni pernah cakap bahawa ‘‘Kita dalam UMNO setakat mana yang kita mampu takkan benarkan budaya seperti itu, ia tidak sesuai dengan budaya kita dan tidak dapat dimanfaatkan oleh masyarakat yang hari ini stabil dan padu serta ingin melihat kepada keharmonian negara. tapi mangkuk ni lupa bahawa datuknya, Datuk Onn Bin Jaafar telah “menghasut” orang Melayu pada tahun 1946 untuk menentang gagasan Malayan Union yang diperkenalkan oleh penjajah British pada waktu itu. Malahan pada 10 Febuari 1946, Datuk Onn Bin Jaafar telah memimpin 15 000 orang Melayu untuk membantah Malayan Union di Batu Pahat, Johor.Kalau kita lihat dinegara-negara maju seperti United Kingdom, ketika demonstrasi anti perang, kadang-kadang mereka dapat menghimpunkan sehingga satu juta orang. Tidak pun keselamatan negara mereka dan ekonomi terjejas. Malahan mereka bertambah maju kerana majoriti rakyat tahu akan hak dan dibenarkan mengkritik secara terbuka.

Kita lihat seperti contoh Paris,Kota romantis yang terkenal di dunia popular dengan kunjungan para pelancong, yang juga di berikan jolokan sebagai kota pesta demokrasi.Jangan silap sedikit rakyat nya akan keluar dan turun ke jalanraya untuk berdemontrasi walaupun ia hanya perkara yang cukup remeh dalam dunia.Bukan sedikit yang keluar hinggakan pernah lumpuh satu Kota Paris di sebabkan oleh demontrasi.tetapi kita tak pernah dengar pun kisah yang pelancong berhenti untuk pergi ke paris.

Jadi pada mereka - mereka yang suka membuat kenyataan bodoh berhubung dengan demontrasi dengan niat mahu membodek gerombolan atau tidak di nasihatkan supaya pergi masuk sekolah dan belajar darjah satu semula. Demonstrasi adalah satu kaedah untuk menyampaikan mesej. Antara tujuannya adalah untuk menarik perhatian umum, selepas apa yang disuarakan selama ini tidak mendapat perhatian. Demonstrasi dianggap berjaya, bila ia menjadi perhatian, dan mesejnya difahami, lebih-lebih lagi jika apa yang disuarakan itu disokong masyarakat.


Yang berdemostrasi ialah rakyat. Kerajaan tidak perlu berdemostrasi sebab suara mereka adalah kuasa.

Apa yang kerajaan mahu, boleh dilaksanakan. Tetapi rakyat lain. Kadang-kadang suara rakyat diambil kira. Kadang-kadang diabaikan. Lantas rakyat mula bersuara. Melalui kenyataan media. Melalui memorandum. Atau kadang-kadang melalui YB-YB masing-masing. Tapi jika keperluan dan hasrat mereka tidak diendahkan, mereka mahu suara mereka didengari oleh lebih ramai pihak. Lalu berlakulah demonstrasi. Yang berdemonstrasi bukan sahaja orang politik, kumpulan pembeli-pembeli rumah terbengkalai pun pandai juga berdemostrasi. Ini lah sebahagian dari demokrasi.


Demokrasi itu adalah pemerintahan melaui suara rakyat. Abraham Lincoln kata 'democracy is a rule of people, for people and by people'. Ikut teorinya, yang berdaulat itu rakyat. Rakyat berkuasa atas pemerintahan. Berkuasa mementukan kerajaan dan keputusan-keputusan yang dibuat oleh kerajaan.

Zaman Greek dulu, demokrasi dilakukan secara langsung. Rakyat diajak berhimpun untuk membuat keputusan. Hari ini, mustahil 26 juta rakyat Malaysia bermesyuarat untuk buat keputusan harian, bulanan atau tahunan. Jadi demokrasi hari ini berlaku melalui perwakilan. Rakyat memilih wakil rakyat dalam pilihanraya. Wakil rakyat melantik kerajaan. Kerajaan pula perlu memerintah dengan mengambil kira pandangan rakyat.


Maknanya pilihanraya sahaja belum jadi bukti demokrasi. Saddam Hussein juga buat pilihanraya. Dia sentiasa menang 98% ke atas. Memang lah dia akan menang sebab siapa yang lawan, maknanya mencari nahas.Sama la jugak dengan pemerintahan junta di mynmar dan tak ketinggalan oooh...yeah, pemerintahan mat monggol dan bik mama juga dengan sasaran yang sama.Demokrasi berlaku masa pilihanraya, sebelum pilihanraya dan selepas pilihanraya. Demokrasi juga berlaku antara setiap pilihanraya. Demonstrasi adalah satu kaedah rakyat bersuara. Jadi, demonstrasi juga sebahagian dari demokrasi. Demonstrasi yang aman, terkawal dan punya mesej murni adalah satu simbol demokrasi. Sebagaimana pilihanraya itu simbol demokrasi, begitu lah juga demonstrasi.

Woitt!!........Kalau Pilihanraya tu boleh mengubah apa - apa dah lama kita dengar bahawa pilahanraya tu di haram kan!!!


Dalam beberapa tahun ini ini kita dihidangkan dengan Himpunan 100,000 Bersih,Himpunan anti PPSMI dan anti I.S.A. Nampak negara seperlu kelam kabut. Juga tidak konsisten. Himpunan Bersih berlaku dahulu, tapi penganjurnya ditangkap . Jika mereka yang berhimpun demi anti I.S.A dikaitkan kesalahan cubaan membunuh, penganjur Bersih pula didakwa atas kesalahan 'berhimpun tanpa permit'.

Kelam kabut berlaku sebab kerajaan gagal mengemukakan garis panduan perhimpunan aman. Hari ini kempen kerajaan seolah-olah semua perhimpunan atau demonstrasi adalah jahat, haram dan menyusahkan. Seolah-olahnya tiada sebarang permit akan diberikan untuk perhimpunan awam seperti itu. Yang peliknya kerajaan masih mendabik dada mengaku mengizinkan kebebasan berhimpun.


Bayangkan jika himpunan Bersih di Dataran Merdeka diberikan permit. Masing-masing datang bawa kawan dan keluarga. Berhimpun sambil mendengar ucapan pemimpin. Kemudian, berjalan ramai-ramai menuju Istana Negara. Bila memorandum selesai disampaikan, masing-masing pulang dengan selamat. Peniaga bukan sahaja tidak terganggu, bahkan rezeki mereka boleh berlipat kali ganda dengan kunjungan peserta perhimpunan yang ramai itu. Tak perlu membazir tenaga keselamatan yang terpaksa berlatih berbulan-bulan. Tak perlu trak FRU atau sekatan jalan raya. Tak payah membazir gas pemedih mata dan air kimia. Kalau kena gayanya, himpunan begini bukan sahaja aman, bahkan boleh menjadi pesta yang meriah bagi ibukota negara. Namun ini semua mimpi. Perhimpunan Bersih diganggu dan disabotaj oleh kerajaan.


Antara himpunan Bersih dan Hindraf tentu ada bezanya. Satu punya mesej hak menuntut keadilan dan kebebasan pilihanraya. Satu lagi menuntut hak berasaskan ras. Satu berjalan dengan aman. Satu lagi berjalan dengan ganas. (mungkin kerana gagal mengawal provokasi SB). Yang satu bertujuan untuk mengadap Yang Di Pertuan Agong. Satu lagi menghantar memo kepada the Queen of England. Namun pihak berkuasa seolah-oleh memejam mata atas perbezaan ini. semua dipukul borong. Semua perhimpunan awam dikira ganas, jahat dan haram.Oleh iTu esok jam 12.00 tengah hari kita bersama - sama berkumpul setelah solat zohor untuk meraikan pesta demokrasi.Jangan gusar datang ramai - ramai dengan keluarga dan kawan - kawan, petugas yang cukup disediakan untuk membantu dalam sebarang kemungkinan.Bawak garam penutup muka dan baju perisai.

Berdoa semoga esok hujan akan turun kerana ia membantu kita melawan tembakan meriam air dan tembakan gas pemedih mata.Jangan risau dan gusar kalau di tangkap oleh Siput - siput Babi kerana Peguam yang cukup disediakan oleh Kerajaan Selangor. Hakim Mahkamah Seksyen KL , Datuk Jagjit Singh yang membebaskan orang kena tangkap (OKT) daripada semua pertuduhan kes perhimpunan Bersih 2007 lalu dengan menyatakan adalah salah polis menahan orang yang berada di kawasan Masjid Negara.

BERSAMA - SAMA KITA RAIKAN PESTA DEMOKRASI ESOK! HORRAYY!!!!!!!!!

No comments:

Post a Comment