Monday, January 13, 2014

Maulidur Rasul bukan sekadar sambutan - Leman

Dalam menyambut dan meraikan hari kebesaran junjungan Nabi Muhammad SAW, umat Islam juga perlu melihat keperibadian dan perjuangan Rasulullah SAW yang perlu dijadikan amalan seharian.

Dengan mengingati semangat perjuangan dan mencontohi keperibadian Rasulullah SAW, ia juga sebagai satu platform untuk kita bersama-sama mengingatkan kepada masyarakat untuk menjalani kehidupan ini mengikut cara yang diamalkan Nabi Muhammad SAW.

Selebriti, Leman Raja Lawak, berkata Maulidur Rasul yang saban tahun disambut di negara ini memang baik bagi mengingatkan umat tentang perjuangan dan keperibadian Nabi Muhammad SAW.

Namun, beliau berpendapat sambutan itu juga bukanlah sekadar sambutan semata-mata tanpa memahami dan mengambil segala aspek keperibadian dan perjuangan Rasulullah SAW untuk diaplikasikan dalam kehidupan seharian.

Katanya, umat Islam di negara ini perlu menjadi muslim haraki, yang mengikuti sistem yang diperkenalkan dan dilaksanakan Rasulullah SAW.

"Jika umat Islam tidak menjadi muslim haraki, dia tidak tahu apa yang Rasulullah SAW ajarkan, sama ada dari aspek politik, ekonomi, sosial dan sebagainya," kata beliau kepada Harakahdaily, hari ini.

Leman, yang kini giat bersama PAS cuba mencontohi sedikit sebanyak keperibadian Rasulullah SAW dalam kehidupan sehariannya.

"Saya pun masih belajar lagi. Saya cuba perlahan-perlahan. Kalau dahulu, saya ni seorang pemarah. Mudah memberontak. Tapi sekarang ini saya cuba mengawal kemarahan saya. Jadi lebih 'cool' sikit," cerita beliau.

Katanya, beliau cuba mengambil contoh sifat Rasulullah SAW yang bertenang dan bersabar ketika ditentang sewaktu menyampaikan dakwah.

"Rasullulah SAW tetap bersabar dan bertenang, malah berhemah pula dengan golongan yang menentang apa yang diperjuangkannya. Jadi saya cuba untuk mencontohi sifat-sifat tersebut," kata beliau yang mengakui pada peringkat awal menyertai PAS turut mendapat kecaman daripada pelbagai pihak.

No comments:

Post a Comment