Thursday, May 5, 2011

Minyak naik beri impak negatif kepada rakyat

Ketua Penerangan Pas Perak, YB Drs. Khalil Idham Lim berkata negara sekali lagi dikejutkan dengan kenaikan harga Ron 97 yang diumumkan lewat tengah malam tadi dan menjadikan kenaikan tersebut untuk kali yang ke tujuh dalam tahun 2011 atas alasan harga minyak mentah di pasaran dunia mengelami kenaikan.

“Nampaknya BN terus memperbodohklan rakyat dengan alasan yang sama dan tidak masuk akal setiap kali harga minyak negara dinaikkan,” katanya ketika ditemui di sini.

Menurutnya yang juga Adun Titi Serong, Malaysia merupakan negara pengeluar minyak, jika harga minyak di pasaran dunia naik, secara automatik negara mendapat untuk berlipat kali ganda.

“Mengapa kita ikut sama naik harga minyak dan rakyat menerima bebannya” soalnya?
Selainitu beliau menjelaskan jenama minyak nasional Petronas, diketahui kualitinya terbaik sehingga diguna untuk jentera formula satu Mercedes GP Petronas.

"sudah pasti negara telah mendapat keuntungan kerana minyak negara di eksport ke seluruh dunia" jelasnya

Walaupun BN berusaha menjelaskan bahawa mereka komited menjaga kebajikan rakyat dengan mengekalkan harga RON 95, hakikatnya peratus kenderaan yang menggunakan RON 97 masih tinggi.

“kenderaan-kenderaan luar negara yang masuk Malaysia diwajibkan mengguna Ron 97, jumlah kenderaan berkapasiti tinggi pula masih banyak menggunakan minyak jenis itu, jelaslah bahawa dasar BN adalah menindas rakyat, bukan membela” jelasnya.

YB Khalil yang juga Ketua Sekretariat Pakatan Rakyat Perak berkata bahawa RON 95 yang dikekalkan cuma bermotif politik sedangkan minyak tersebut tidak berkualiti dan berpotensi besar menjejaskan enjin untuk jangka masa panjang.

“Rakyat Malaysia perlu sedar bahawa BN tidak mampu mentadbir negara dengan baik,” ujarnya.

“Sepatutnya kerajaan BN cari jalan lain untuk dapat wang, bukannya perah poket rakyat dengan sewenang-wenangnya dengan menaikkan harga minyak”

No comments:

Post a Comment